» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
17 / 29
»»

SkIDiver ::

@Okapi kje so ti analizirali pridelek? Strošek?

Kje kupujete semena poleg tega kar ponuja semenarna ljubljana? Letos sem si zaželel Bhut jolokio pa mogoče kakšen Bolivian rainbow glede na opis Okapija, da so zelo okusni. Do sedaj sem imel Jalapeno, Habanero (rdeč, rumen, chocolate), Red cherry in še enega, ki ima večje podolgovate plodove in je primeren za peko na žaru.

harvey ::

ki ima večje podolgovate plodove in je primeren za peko na žaru.


 Pimientos Choriceros

Pimientos Choriceros



Tole je scenska zadeva za kuhat, dobil iz Španije par primerkov - pimientos choriceros (posušeni, potem pa opečeš na hitro na žaru). Drugače imaš tudi z juga Italije (npr. Gravina je znana po tem) posušene dolge paprike, ki jih pripravijo tako, da jih opečejo direktno na ognju ali na suho v ponvi ter potem nalomijo in polijejo z oljčnim oljem. Krasen čokoladast okus dobijo.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

SkIDiver ::

@harvey bom preveril kaj piše na vrečici s semeni.

pisco ::

Bolivian Rainbow niso prav nič posebnega okusni, so čisto navadni majhni čiliji brez specifičnega okusa.
Tej čiliji so primarno okrasna rastlina, šele nato so "edible".

Meni so všeč samo za okras, kar se tiče prehrane pa imam raje druge, večje in bolj mesnate vrste.

SkIDiver ::

Kar na dan z besedo;)

Okapi ::

SkIDiver je izjavil:

@Okapi kje so ti analizirali pridelek? Strošek?

Znanec je moje vzorce uporabil na nekem strokovnem izobraževanju, pri praktičnih vajah kromatografije. Tako da tokrat je bilo brezplačno. Naslednjič bo, za kolege, treba kriti materialne stroške (recimo do 10 evrov za vzorec), koliko bi bila tržna cena (še pokrito delo in vsaj malo zaslužka) pa ne vem.

pisco ::

SkIDiver je izjavil:

Kar na dan z besedo;)


Govoril sem o teh klasičnih kot so Jalapeno, Scotch bonnet, Bishops crown (bolj blaga pekočina in sladek dober okus), Cayenne pepper (za kajenski poper ste že slišali), Habbanero... skratka to so sorte iz katerih lahko delaš veliko omak, prav tako pa jih lahko surove poje vsak povprečen čili-ljubec, ki mu ni važno pokušanje čim večjega števila scovillov.


Razni škorpioni in reaperji so mi bizarno pekoči, zraven pa še ogabni po okusu in smrdeči.

Tac20 ::

Čeprav ravno za reaperje pravijo kako dobri okus naj bi imeli... Kdaj boste pričeli s kalitvijo semen letos?

Snail ::

Če hoče kdo poln okus teh močnih, habanero-like (strokovno c.chinense) čilijev, sam da ga ne ožge po grlu, naj proba Numex Suave Orange/Red. 100% okus, 1% pekoče :D

borisk ::

Tac20 je izjavil:

Čeprav ravno za reaperje pravijo kako dobri okus naj bi imeli... Kdaj boste pričeli s kalitvijo semen letos?


kmalu, verjento gre prva runda kalit ta vikend.

Okapi ::

pisco je izjavil:

Bolivian Rainbow niso prav nič posebnega okusni, so čisto navadni majhni čiliji brez specifičnega okusa.
Tej čiliji so primarno okrasna rastlina, šele nato so "edible".

Meni so všeč samo za okras, kar se tiče prehrane pa imam raje druge, večje in bolj mesnate vrste.
O okusih se ne razpravlja, pravijo;) Moram pa takoj dodati, da nisem prepričan, a so ti moji res bolivian rainbow. Določil sem jih po slikah, ampak vidim, da je še nekaj zelo podobnih sort, recimo prairie fire.

Malo me bega tudi to, da, po podatkih na netu sodeč, so bolivian rainbow in prairie fire pod 100.000 SHU (bolj okoli 30-50.000), tile moji so pa 200.000 (letina 2015) in 135.000 (letina 2016 - ki sem jih 2-3 mesece prepozno posejal in v vzorcu mogoče še niso bili vsi čisto zreli, ali pa je bilo mogoče manj sonca ali kaj takega).

pisco ::

daj sliko bolivian rainbow, pa ti takoj povem če so, ali niso.

Recimo moji so značilni po tem, da imajo temne, skoraj rahlo temno-vijoličaste liste, pa tudi na steblih je opaziti ta barva. Jaz Bolivijce lahko ločim po izgledu že kmalu po kalitvi. Vse druge sorte pa moram imeti nujno označene, drugače se lahko takoj zameša in ne vem kaj raste dokler ne vidim ploda :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pisco ()

Okapi ::

Okapi je izjavil:


pisco ::

je bolivian r.

Okapi ::

In kako ga ločiš od prairie fire?

mihec87 ::

Če niso bili čist zreli ali pa manj sonca bi kvečem manj pekli..
Semena si imel zaščitena?

Okapi ::

Mislil sem na razliko med lansko (135k) in predlansko letino (200k). Po videzu so bili enaki, pekli so pa skoraj pol manj.

Zakaj so veliko bolj pekoči, kot naj bi bili po podatkih z neta, pa pojma nimam. Mogoče so kakšna novejša sorta. Teoretično je sicer možno, da sem vzorec kontaminiral s kakšnim od bolj pekočih. Nisem jih pripravljal ravno po analitskih standardih;-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

pisco ::

Okapi je izjavil:

In kako ga ločiš od prairie fire?




Recimo morda po tem, da ima B.R. vmes tudi vijolične barve ploda, P.F. pa po večini samo rdeče in rumene na kat nakazuje tudi malo morje slik na googlu.

Okapi ::

Zgornja slika naj bi bil prairie fire. In podobnih je še veliko.

pisco ::

seveda... "naj bi bil"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pisco ()

radmannsdorf ::

Pri meni je Bolivian Rainbow ravno začel rast. Kakšne 3cm so velike rastline :)

radmannsdorf ::

Zgodovina sprememb…

pisco ::

A niste malo prezgodnji? Potem vam bo pa aprila-maja ob slabšem vremenu vse dol padlo, ker bo premalo sonca. Vsaj tako se je meni enkrat zgodilo, ko je bila kilava pomlad

Tac20 ::

Jaz bom tudi še počakal, tm čez cca 1 mesec

radmannsdorf ::

mene nč ne skrbi teh 5 sadik, če crknejo pač crknejo :)

pisco ::

ne gre se za to če crknejo, gre se za to, da zamudiš sezono če šele aprila ugotoviš, da ti je vse crknilo in hitiš s ponovnim sajenjem. Vsaj take so moje izkušnje izpred parih let, ko sta bili dve pomladi zelo slabi.

mihec87 ::

Načeloma če od prej niso pretegnjene kakšno slabo vreme v aprilu/maju noter na okenski polici preživi(tu je večkrat problem radijator)..Lani sem jih mel bolj kot ne čez dan večino maja zunaj...Je pa res, ne splača se hitet saj poznejše rastline nadoknadijo bp..Je čas vse tja do konec februarja..Lani sem imel drek z substratom saj je bilo v njem kup gostov in sem vse skupaj zavrgel in ponovno sejal okoli 20februarja pa so bile sred maja takšne..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Tarzan ::

Mihec, a take imaš že? Mater vola, to pa je zanos.. :)

Jaz sem imel lani spomladi ogromne in so potem ko sem jih posadil ven na prosto 'zamrznili' za en cel mesec. Vprašanje je, kakšni bi bili, čle jih bi posadil kasneje, verjetno še slabši, sem pa vseeno nekako sam pri sebi odločil, da bom morda raje še malo počakal.

mihec87 ::

Ne to je od lani..sejano 20. februarja(ker sem prvo sejanje zavrgel zaradi substrata), slika pa je bila narejena 15.maja.. Da imaš sedaj lahko take sadike ti pomaga samo umetna svetloba..

No lani sem bil tam nekje sred aprila pri gojitelju sadik zelenjave pa je imel sadike čilijev še v sejalnih platojih, ko sem jih videl junija so bile normalno velike(pač dodatki delajo svoje)..

Letos sejem konec januarja, na vrt pa(ko grejo mimo ledeni možje,uscana zofka) tam konec maja, z tem da jih že prej dajem na balkon čez topel dan da se utrdijo ker če so skoz v hiši pol pa kr ven zastanejo..

Tarzan ::

Jaz sem imel utrjene glede svetlobe maksimalno, so jih pa pošteno zdelala hladna jutra, ko je bilo pod deset stopinj. Ko so zagrabili sem dobil drevesa, ampak so pa izgubili en mesec - cveteti so začeli, ko sem jih posadil zunaj sredi maja in prvi cvetovi (ki niso ob odprtju odpadli) so spet prišli tam nekje sredi junija.

Me je pa hudo pozitivno presenetil en sejanček, ki sem ga testno posejal nekje septembra. Preživel je zimo nekje na robu kjer ni imel nič svetlobe, ves čas suho zemljo in je rasel zraven zelo dobro ukoreninjene rastline. Vegetiral je praktično tja do aprila enkrat, ko sem ga prenesel z lončkom vred ven in ga postavil ob južno stran bajte. Precej zmrzali (sicer rahlih) je dal skozi in na koncu ga je zasulo še 25 cm mokrega snega. Zgledal je precej kilavo, listov več ni imel, preostala stebla so bila temno rjava. Takoj, ko je pobralo sneg sem videl da ima kup zdravih poganjkov kjer so prej bili listi. Usmilil sem se ga in ga posadil zraven ostalih svojih čilijev. Tako velikih habanerov še nisem imel. Razrasel se je v grm s kakimi šestimi enakovrednimi stebli, ki so rasli v enakomernih razdaljah navzven. Zdrav je bil do zadnjega in tudi bogato je rodil, sicer ne tako ogromno kot 1 leto star, ki sem ga prezimil, ampak vseeno. Plodovi pa za v knjigo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

mihec87 ::

Ja dokler je ponoči pod 10 je bolje da se še počaka z presajanjem na prosto..

Tako nekateri prezimljajo, obrežejo zeleni del rastline in jo postavijo nekam na hladno z malo zalivanja..Naslednje leto je rastlina še večja(čili je v bistvu trajnica samo pri nas podnebje ne omogoča)

shotalick ::

Jaz bom drugi teden sejal. Nekaj Scorpionov, nekaj "babičinega" semena (rumeni, srednje dolgi, pečejo pa kot hudič) :), pa še kaj na netu naročil? Ma mogoče kdo kaj za "sherat" oz. menjat?

Tarzan ::

Jaz sem kar ta teden posejal kar imam namen, ostala semena bom pa na bolhi prodal, da dobim ven za gnojilo in za zemljo spomladi, mogoče pa še za kako novo sorto :)). Sem jih kar malo preveč spravil, izgleda pa da precej dobro kalijo, po dveh dnevih jih je že kaka polovica razpočenih in ven že štrli kalček. Ne vem, če so mi kdaj že tako hitro eksplodirali.

Besna Glista ::

Jaz bom dal letos prvič kalit semena. Lani sem dobil eno rastlino (Bhut Jolokia) in bi letos probal, če bo tudi meni kaj uspelo skupaj spravit =)

Lahko na kratko navodila in katere materiale uporabljate? Pa kakšna fotka tudi ne bo doveč =) Hvala.
Če je kdo zainteresiran, lahko naredimo tudi kako izmenjavo semen =)

Tarzan ::

Navodila.. Če si kdaj že kalil kake plodovke, potem je postopek povsod večinoma podoben. Ni ne vem kako komplicirano, če bo šlo kaj narobe pa lahko vedno vprašaš pekočeritne guruje. :P

Pazit moraš na dve stvari, da se ti zemlja ne izsuši preveč, ko so rastlinice še mlade ali šele kalijo in najpomembneje, da ne zalivaš preveč. Zemlja mora hitro spustiti vodo, da odteče. Pri čilijih je skoraj bolje, da je zemlja ves čas malo bolj suha, kot pa premokra. Ko imajo dovolj razvit koreninski sistem je problem manjši ampak še vedno, ko zalivaš, raje odlij morebitno vodo, ki se nabere v podstavkih.

Za začetek rabiš samo zemljo za sejanje, sam uporabljam kar mi pride pod roke, ponavadi el-cheapo šotno zemljo, ki ni vredna piškavega oreščka in se potem tepem po glavi, da nisem vzel kaj boljšega. Načeloma pa je vsaka zemlja dobra, da le omogoča hitro odtekanje odvečne vode in če potem kasneje dognojuješ s tekočim gnojilom in paziš da se v podstavkih ne nabira ostanek vode. Sadiš lahko v majhne lončke od kakih rož, ki se ti naberejo tekom leta, v plastične lončke od jogurta (glej da spodaj narediš nekaj lukenj za odtekanje vode!) ali kaj podobnega, kar imaš pri roki.
Nekateri uporabljajo šotne lončke, stiroporaste palete z minimalnimi prostorški za sejančke in podobno. Sam sem s tem imel samo slabe izkušnje. Šotni lončki v startufunkcionirajo dobro in tudi korenine prebijejo skoznje, vseeno pa sem imel sam v teh lončkih vedno bolj rahitične rastline, ker velik del glavnih korenin ostane zavozljan. Mini prostorčki za sejančke pa so neprimerni iz več razlogov. So premajhni in je potrebno zelo hitro presajanje v večje lončke, če zamudiš en teden imaš že možnost da boš vzgajal bonsaj grmičke. Se izredno hitro izsušijo, tako da je skoraj nujno, da jih zalivaš in pršiš dvakrat na dan (če jih nimaš oblečenih v polivinil) ko so na močni svetlobi pod lučjo ali na sončni strani hiše.. V glavnem, preveč dela je s tem, rezultati pa kvečjemu slabši.

Pazi še na to, da bodo imeli čim več svetlobe. Neposredno sonce obožujejo, če so nanj navajeni, če jih imaš prej neke v senci jih je potrebno pred tem še malo utrdit. Recimo, preden jih posadiš ven na prosto je dobro da jih nekoliko navadiš na nove razmere z več svetlobe. Sam jih postavim nekam, kjer ni neposrednega sonca, oziroma v rahlo zasenčen rastlinjak. Če ne bodo imeli dovolj sonca, jih raje postavi pod kako luč, da ne boš imel razpotegnjenih sejančkov. Sam sem si zgradil LED growlight. Vijolično sveti, rastline spodaj pa so temno zelene in kar malo prehitro rasejo.

Osebno ne pokrivam rastlni s polivinilom ali pokrovi, da bi dvignil vlago v zraku. Preveč možnosti za razvoj plesni, velikorat previsoka temperatura, sejančki dobijo manj svetlobe in še zadeva zasede več prostora. Namesto tega nafilam škropilko z deževnico in zjutraj in zvečer pošpricam vse skupaj z vodo.

Je pa s tem tako kot z vsem, vsak naje sebi primeren način. Nekajkrat mogoče sfališ, potem pa se na napakah učiš in na koncu ti praktično vsaka zadeva rata, tudi če ji ne namenjaš skoraj nobene pozornosti.

Srečno!

koyotee ::

Jaz tudi. Semena daj kalit v papirnato brisačo, jo prepogni, namoči z vodo, daj v pvc vrečko in na temno. Če boš kupoval zemljo, kupi kvalitetno, ker dobiš vse živo žaganje, da ti tut vode ne pije.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

MrGTO ::

Samo zemlje za rože ne vzet. To ljudje ponavadi kupujejo, ker je poceni.
Je pa fora da je v tej zemlji dosti težkih kovin in raznoraznih "strupov", ker se itak uporablja za rože, ne pa za rastline katere boš kasneje pojedel.

dottor ::

Naredil to napako prvo leto in mi je pometalo vse cvetove dol. Lani sem nič ko ne v njivo dal pa ni blo problema.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

pisco ::

Kaj pa take šotne tablete, je to okej?

mihec87 ::

Keep it simple....Nič boljše ni kot zemlja za sejanje+posodica...

radmannsdorf ::

@pisco, sem jih imel 3-4 leta nazaj. kupil sem jih v kmetijski zadrugi - tiste ki so bile kupljene po kosih, so bile super, naslednje leto, pa sem kupil komplet 50kom al nekako tako, pa so bile slabe, so ful razpadale. tako da, če boš videl da jih prodajajo po kosih, vzemi tiste. :)

Zgodovina sprememb…

echo ::

Mi smo v vrtnariji dobivali sadike v točno takih "tabletah", jaz sem jih naročil par platojev, upam da jutri pridejo.
http://www.vetisa.si/gramospeed-14680-g...
Verjetno jih pa ne smeš prehitro prestavljati, ker korenina drži zemljo skupaj.

Kolega je lani posadil tamočne sorte čilijev v podobne tablete kupljene v Merkurju (res je dal 5€ za 15kom) in mu je čisto v vsaki pognal čili. Mejte v mislih, ker močne sorte rabijo dobre pogoje (vlaga pomaga).

Tarzan ::

Jaz sem en čas kompliciral z zemljo in probaval res vse mogoče, od domačega komposta, do malo dražjih namenjenih prav paprikam in čijem, poskusil sem s kokosovimi vlakni, s praktično čisto šoto,.. Bolj ko je bil humus drag, slabše mi je raslo vse skupaj. Zdaj mi enako dobro raste v vsem, ker dognojujem, oziroma imam narejen nekakšen aeroponičen sistem. Lonček stoji v globjem lončku. Edina reč, na katero pazim je, da pretirano zmleto zemljo, šoto ali kar-koli pustim da se popolnoma namoči, vodo iztisnem ven in zlijem mikronske delce ven na vrt in jih ne dam v lončke. Te majhni delci mi radi čez čas naredijo substrat preveč kompakten in zbit.

Kokosova "šota" zna biti včasih problematična. Včasih je notri še kup soli in jo je dobro prej malo sprati, da gre ven.

Močni čiliji nimajo nič drugačnih zahtev, kot navadni. Marsikdo pretirava. So dosti bolj občutljivi, če temperatura redno pada pod 15°C, če pade pod 10°C pa radi popolnoma otrpnejo za vsaj 14 dni. Preveč vode ne marajo ne eni ne drugi. Celo raje imajo, da se malo presuši vse sem in tja. Sem imel že nekajkrat popolnoma presušene, ker so tekom dveh dni, ko me ni bilo, popili vso vodo iz substrata in še iz posodice spodaj, liste so imeli vsi po tleh, izgledali so, kot da so šli v večna lovišča. 10 minut po tem, ko sem jih zalil so bili taki kot je treba. Poleti jih pa sploh ne zalivam, razen če se resno presušijo in ovenejo. Lani je bilo zanje idealno poletje in tako hudičevo vročih še nisem imel. Raje malo manj vode, kot preveč.

koyotee ::

Ma kdo kj semen Large red cherry? Sem jih naročil 30 iz pepperseeds.eu pa tut eno ni vzklilo.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

Tarzan ::

Koliko casa si jih pa pustil, mogoce so samo bolj pocasni.

koyotee ::

Ne, ker so zginili po 14 dneh :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Aquinas ::

Iz pepperseeds sem eno leto imel semena več vrst čilijev in paradižnika. Katastrofalno slaba kaljivost.

koyotee ::

Aquinas je izjavil:

Iz pepperseeds sem eno leto imel semena več vrst čilijev in paradižnika. Katastrofalno slaba kaljivost.
Men jih od 80 semen ni vzklilo 40, od tega 30 large red cherry in ostalih 10(big bomb, jalapeno, griller in sport pepper).
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

pisco ::

Jaz imam red cherry, problem je samo v tem, ker imam dve vrsti pomešani in ne vem kaj bo zraslo dokler se ne razvijejo plodovi.

A je tu kak strokovnjak glede kalitve?
Jaz sem semena 6 dni v namakal v papirnatih robčkih, ki so bili bolj ali manj pokriti z vodo ali pa vsaj zelo vlažni (dobrih 20 stopinj C) in sem jih zdaj posadil v šotne tabletke. Ne vem ali sem jih s tem namakanjem uničil, ali pa bo vseeno kaj zraslo iz tega? Kdo ve mogoče?

mihec87 ::

Če že namakamo za hitrejšo kalitev je 1 dan dovolj...Če kališ na robčku je pa dovolj da je robček vlažen in zaprta posoda da se ne izsuši...

Kako so izgledala semena po teh 6h dneh?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()
««
17 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383428 (231) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253264 (2516) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246289 (4715) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5822010 (19917) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710389 (8119) JoeHunter

Več podobnih tem