» »

Škodljivost pekoče hrane

Škodljivost pekoče hrane

«
1
2

komar88 ::

Pozdrav!
Zanima me, če je pekoča hrana res škodliva? Sam namreč raz kaj malo začinim z kakšno pekočo omako ali mletimi čiliji, jem jih pa tudi cele, v solati itd. Na internetu sem prebral, da kapasicin (pekoča snov v čiliji, feferonih) vzpodbuja želočno steno, da izloča veš soka, tudi, da vsebuje ognomno vitamina C, pospešuje prebavo... Mi pa včasih kdo zagnjavi, da mi bo razžrlo želodec in kake podobne stvari. Zanima me kaj je res?
Pa še en link, ki pravi, da so zdravi: http://www.kupicili.si/sl/nekaj-o-iliju...

Zanima me pa še vaše mnenje, izkušnje?
LP
MAN UTD <3

djordjevic ::

Eh, ne poslušaj kretenov. Pekoča hrana je zdrava. Zelo blagodejno vpliva tudi na srce in sploh ima veliko blagodejnih učinkov na telo. Ti le uživaj pekočo hrano, vendar ne pretiravaj. Tudi za to velja kot za vse ostalo - v zmernih količinah.
No grave is deep enough to keep us in chains.

francek1 ::

Dejstvo je, da imajo ljudje na področjih, kjer uživajo pekočo hrano, dosti manj težav z prebavnim traktom.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Tilen ::

@rorry

Tam kjer prodajajo čili bodo seveda govorili, da je zdrav. Enako s konopljinim oljem. Največ zdravih učinkov najdeš prav pri prodajalcih.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Matija82 ::

Tilen je izjavil:

Največ zdravih učinkov najdeš prav pri prodajalcih.


Ha, dobra :D

Teorija o razžrtem želodcu ne pije vode, ker imaš v želodcu, surprise!, želočno kislino (20 do 100 mL, pH 1.5 do 3.5 ), ki je zelo jedka.

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/enc...

Jaz jem kar veliko (vsak dan) začinjene hrane in zaenkrat nisem opazil nikakrkšnih težav razen občasnega "U jebemti sunce", ko mazohistično poližem žlico od kakšno hujše omake ČiliPip-a.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()

kloko ::

@Tilen: večstoletna praksa uživanja pekoče hrane v velikem delu sveta bi skoraj morala biti zadosten dokaz o neškodljivosti takšne hrane. Jaz verjamem, da ne gre za zaroto prodajalcev tabasca.

L.p., Kloko

komar88 ::

Ja no, pretiravam ne, ko sem imel sveže čilije sem pojedel enega ali dva na dan (take do 300k SHU, pa še to odstranim semena; tiste bolj močni so za posušit in zmlet). Sedaj pa si kaj začinim z mletimi. Sam sem mnenja, da je sol veliko bolj škodljiva, pa se tega nihče ne zaveda.
MAN UTD <3

djordjevic ::

Eh, sol in sladkor sta itak pune škodljiva, sploh ob pretiravanju.
No grave is deep enough to keep us in chains.

RejZoR ::

Če pogledaš koliko pekočega stuffa skonzumirajo indijci in ostali narodi iz azije in bližnjega ter daljnega vzhoda bi moral vsi umirat pri 30-ih, če bi bilo pekoče res tolk grozno škodljivo. Pa očitno ni. Razen če pretiravaš na polno, da hrana itaq nima drugega okusa kot žgoč občutek.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Matija82 ::

RejZoR je izjavil:

Če pogledaš koliko pekočega stuffa skonzumirajo indijci in ostali narodi iz azije in bližnjega ter daljnega vzhoda bi moral vsi umirat pri 30-ih, če bi bilo pekoče res tolk grozno škodljivo. Pa očitno ni. Razen če pretiravaš na polno, da hrana itaq nima drugega okusa kot žgoč občutek.


Ne moreš tko na oko izolirat ene komponente in potegnit zaključek.

Potemtakem, Indijci pojejo veliko pekoče hrani, Indijci so temne polni -> Tabasko >>>> solarij !

Rias Gremory ::

Načeloma velja, da je vsaka stvar zdrava do neke meje. Saj z vodo se tudi lahko naredi overdose, pravtako z soljo. Vse v mejah pa bo.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

gzibret ::

Jaz se tako predoziram s čiliji, da me pravzaprav nič več ne peče. No ja, rit včasih. Prebavo imam super. Zaradi čilija se ne sekiram več.
Vse je za neki dobr!

figula ::

Midva z možem zdraviva njegov čir na želodcu s pekočimi feferoni.
Ima ozdravljen čir, ki vsake toliko časa kaže znake ponovnega razcveta. Takrat dobi fižolovo solato s tuno in narezanimi feferoni skupaj s semeni. Ko takole poje kake 3 lončke, se želodec umiri. :)

gzibret ::

Mislim, da so čiliji še edini užitek, ki ni škodljiv. Alkohol ubija, tobak tudi, trava je prepovedana, pri sexu fašeš aids, heroin je itak preveč zasvojljiv... Ostane le še pekoča hrana ;)
Vse je za neki dobr!

WarpedGone ::

Dokler ne pretiravaš.

Čili v majhnih količinah (tolk da ga čutiš) spodbuja izločanje želodčnih sokov in s tem pospešuje prebavo.
Ni pa profita niti junaštva v pretiravanju i.e. čili ne sme bit glavna jed, fižol pa le začimba...
Zbogom in hvala za vse ribe

Rias Gremory ::

@gzibret
Ter zelenjava& sadje. Jaz pa sem "odkril" (prej ga nisem nikoli pil veliko) tudi čaj, zdaj ga bom začel redno piti, ker mi je kava "premočna" čaj me pa nekako spuca. Pijem zeleni čaj od Teekanne ter kdaj kakšen sadni.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

me gusta ::

Jaz imam tudi zelo rad pekočo hrano, sem bil v enakih dvomih kot ti rorry :D
Pa še ena offtopic: kako se pravilno posuši feferone? Imam enega Trindad scorpiona (1400000 SHU) doma, ki mi ga je dal stric pa me zanima kako se to stori, da bom lahko vzel semena in ga drugo leto zasadil (pravzaprav decembra dal kalit)?

LP

komar88 ::

gzibret je izjavil:

Mislim, da so čiliji še edini užitek, ki ni škodljiv. Alkohol ubija, tobak tudi, trava je prepovedana, pri sexu fašeš aids, heroin je itak preveč zasvojljiv... Ostane le še pekoča hrana ;)


Haha, (Y) za tole :D
MAN UTD <3

figula ::

me gusta
Najprej moreš imeti zrel sadež (paprika, feferon, ...). Izluščiš semena na en krožniček in jih pustiš, da se posušijo. Ko so suha, jih spraviš v kakšno papirnato vrečkico. Simpl.

lampa ::

Dnevno pojem dva tri sveže čilije in opažam da se mi je želodec popravil.Prej sem imel non stop težave z zgago,zdaj pa nič več. Imam pa letos deset različnih vrst čilija in eni so za crknit močni. Tistih ne jem ceprav jih je verjetno za eno gajbo. So obrodili ko zmešani.
Še to mene peče zadaj samo po vloženih čilijih,po svežih pa ne.

Lp
Lampa

Phantomeye ::

ful je zakon gledat ljudi, k jih sprovociraš da ne upajo pojest čilija. Pol jim pa podtakneš Naga Jolokia :D

flbroker ::

Pekoča hrana negativno vpliva na želodec in debelo črevo in v kasnejših letih (ponavadi od 50-ega naprej) povzroča precej težav. Lahko nastopijo hemoroidi, nezmožnost odvajanja blata, poka želodca itd. Pekoča hrana je eden izmed dejavnikov, ni pa edini sigurno. Jaz sem včasih užival dosti pekoče hrane, danes je več ne ker je treba gledat tudi 30 let v naprej, ne samo kaj bo jutri.

EDIT: Precej pekoča lahko povzroči tudi infarkt, ampak to so tiste res pekoče feferonke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flbroker ()

Pithlit ::

A bo kakšen vir za to?
Life is as complicated as we make it...

Grumf ::

Wiki: Capsaicin @ Wikipedia

The burning and painful sensations associated with capsaicin result from its chemical interaction with sensory neurons. Capsaicin, as a member of the vanilloid family, binds to a receptor called the vanilloid receptor subtype 1 (VR1).[44] First cloned in 1997, VR1 is an ion channel-type receptor. VR1, which can also be stimulated with heat and physical abrasion, permits cations to pass through the cell membrane and into the cell when activated. The resulting depolarization of the neuron stimulates it to signal the brain. By binding to the VR1 receptor, the capsaicin molecule produces the same sensation that excessive heat or abrasive damage would cause, explaining why the spiciness of capsaicin is described as a burning sensation.


Bottom line, capsaicin vpliva direktno na zivcne receptorje in jih "nategne", da začnejo vračati
napačne signale v mozgane.

Ingestion of spicy food or ground jalapeño peppers does not cause mucosal erosions or other abnormalities.[50] Some mucosal microbleeding has been found after eating red and black peppers, but there was no significant difference between aspirin (used as a control) and peppers.[51] The question of whether chili ingestion increases or decreases risk of stomach cancer is unresolved: a study of Mexican patients found self-reported capsaicin intake levels associated with increased stomach cancer rates (however, this is very likely attributed to Helicobacter pylori[52]) while a study of Italians suggests eating hot peppers regularly was protective against stomach cancer.[53] A preliminary study using county population and mortality data showed significantly higher rates for stomach and liver cancer in counties inhabited by groups with high consumption of capsaicin-rich foods than in matched control counties.[54] Carcinogenic, co-carcinogenic, and anticarcinogenic effects of capsaicin have been reported in animal studies.[55][56]
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

dexterboy ::

@lampa, maš kej viška za prodat?

Pekoča hrana; ko se začnejo zimske temperature pa ledeni noski pa polni žepi papirnatih robčkov, pojejte dnevno kakšen pekoč feferon ali pa čili ali pa kaj podobnega pa vam sploh ne bo jasno, kako so DRUGI prehlajeni pa nahodni, VI pa zdravi kot riba 8-)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

francek1 ::

dexterboy je izjavil:

@lampa, maš kej viška za prodat?

Pekoča hrana; ko se začnejo zimske temperature pa ledeni noski pa polni žepi papirnatih robčkov, pojejte dnevno kakšen pekoč feferon ali pa čili ali pa kaj podobnega pa vam sploh ne bo jasno, kako so DRUGI prehlajeni pa nahodni, VI pa zdravi kot riba 8-)

Tule imaš semen, kolikor hočeš. Link je na ene take za bolj hladno vreme...;-))
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

jan_g ::

Pri visokem pritisku ti zdravnik rece, da ukini suhe mesnine, uporabi cimmanj soli in brez pekoce hrane. Ne vem pa, ali je dejansko kaj na temu, ali to recejo preventivno pri vseh tezavah s srcem in oziljem.

first_line ::

jan_g je izjavil:

Pri visokem pritisku ti zdravnik rece, da ukini suhe mesnine, uporabi cimmanj soli in brez pekoce hrane. Ne vem pa, ali je dejansko kaj na temu, ali to recejo preventivno pri vseh tezavah s srcem in oziljem.


Pozabijo pa povedati, da največ pridobiš če skenslaš sladkor (kar pomeni tudi malo sadja, itak imamo zelenjavo). Toliko o zdravnikih in njihovem znanju.

Nor-mal ::

first_line je izjavil:

Toliko o zdravnikih in njihovem znanju.


Mater, ti s' pa cel dohtar!

Vajenc ::

Tolk enih podatkov glede čilija kroži med ljudmi, da se je res težko odločit kako (ne)zdrav je. "Slišala kazala" je rekla, da pekoče slabo vpliva na prostato. Ko pogooglaš ugotoviš ravno obratno. Resnica je verjetno nekje vmes, zmerno je zdravo za gliste, prostato in prebavo, od pretiravanja pa stakneš raka na želodcu.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Brane22 ::

Od pekoče hrane prakticiram bolj kot feferone surov česen.

Enak feeling, precej več koristi.

first_line ::

Nor-mal je izjavil:

first_line je izjavil:

Toliko o zdravnikih in njihovem znanju.


Mater, ti s' pa cel dohtar!


Verjetno si iz medicine in se sedaj počutiš užaljenega, a pri nas se lepo vidi da zdravniki niso sposobni narediti ničesar drugega kot kar so se na pamet naučili iz učbenikov iz prejšnega tisočletja.
Že če pogledaš na jedilnik pacientov z rakom in tam vidiš sladico ni treba kakšna neizmerna inteligenca da prideš do pametnega zaključka.

Na katerem mestu je slovensko zdravstvo v svetovnem merilu pa lahko vsak sam pogleda.

Have a very, very nice day.

Nor-mal ::

Na 38. mestu, takoj za ZDA.

Nor-mal ::

Upam, da bodo vsi takšni vsevedni biseri, kot je first_line, v prihodnosti šli študirat medicino, da bo situacija boljša.

Vajenc ::

Nor-mal je izjavil:

Upam, da bodo vsi takšni vsevedni biseri, kot je first_line, v prihodnosti šli študirat medicino, da bo situacija boljša.

Pa upamo, da ne bo od študija odnesel le znanja latinščine in poimenovanja konvencionalnih zdravil.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

gzibret ::

Imam ene čilije iz Italije, iz Liparskih otokov. Pečejo ko hudič ;) Ko jih vržem na olje, da jih malo prepražim je isto, kot bi špricnil dozo solzivca, pečejo oči, draži sluznico (suh dražeč kašelj), he he...

Pišem pa zato, ker bi rad dal en nasvet. Čilije je treba vedno prepražit prej na vročem olju. Jaz jih dam notri kar skupaj s čebulo, da se cmariojo. Peče sicer malo manj, kot bi sicer, samo pa se uniči tista pekoča bolečina, ki izgleda kot bi te nekdo rezal po ustih, ostane pa blaga "topla" bolečina po ustih. Torej tista, ki te pogreje, izgine pa tista, ki "reže". In rit je tudi hvaležna, če čilije prej popražiš.

Druga opcija so fermentirane omakice, recimo Tabasco varianta. Samo Tabasco je za pussy-je ;)
Vse je za neki dobr!

3man ::

Jedeš peće, sereš peće... Prej boš umrl od česa drugega, recimo do preveč sedenja pred računalnikom :)

gzibret ::

> Jedeš peće, sereš peće...

Velja samo za tiste, ki ne znajo pravilno pripraviti pekočih jedi. Ostali, ki to znamo, velja le: jedeš peče, sereš ko lord...
Vse je za neki dobr!

Mavrik ::

Pobrisal offtopic debato, ki je bila na prenizkem nivoju za fork. Za debatiranje o kvaliteti zdravnikov prosim odprite novo temo v PČ ter dvignite nivo debate.
The truth is rarely pure and never simple.

btree ::

pretiravanje s pekočo hrano škodi želodcu, vsaj v mehiki sem videl, da je uživanje nekih praškov za želodec pri njih tako, kot pri nas aspirin za glavo.

komar88 ::

njuno vprašanje, si naj oko izperem z vodo, ker sem se po njem potegnil z roko potem ko sem narezal zelooo pekoč čili? vem, sem idiot, nisem razmišljal...

EDIT: pardon peče me okoli očesa ne oko.
MAN UTD <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: komar88 ()

Invictus ::

Splakni z vodo in namaži z jogurtom.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

martincek1 ::

Nevem no, men so bli od nekdaj tisti, ki obožujejo čili, veliki mazohisti. :)

modicr ::

Kaj pa brbončice? Menda jih pekoča hrana uničuje - sicer zrasejo nove, ampak vseeno: če dan za dnem ješ pekoče, a potem slabše okušaš?
Jaz dam kaj pekočega na hrano zelo redko, recimo če slučajno naletim na kako zanič pico, pokapljam s tabaskom, da je vsaj malo zabavno ... :)
(c) nisem patentiran

Pithlit ::

Ma... tabasco je neka švoh žalost. Bolj kislo kot pekoče.

Doma tudi nismo neki grozni ljubitelji pekoče hrane. Si pa vsake toliko naredimo nekaj chili paste pa si lahko vsak doda v hrano kolikor hoče (v razne enolončnice, pasulje... zraven klobas, kamorkoli komu paše pač). Ni neka uber pekoča... se pa tabasko lahko skrije.
Life is as complicated as we make it...

Kaboom ::

1 Million Scoville Pepper Extract - tole je za prijatelje, ki vedno hocejo SE bolj pekoce ;) Definitivno vzame zrak vsakemu. AMPAK NE ZAUZIT DIREKTNO! Par kapljic v lonec jedi med kuhanjem, kapljico v priljubljeno dip omako, zmesaj (vrzi vilico v smeti! ne polizi hehe)... steklenicke se NE dotikam z golo kozo. vedno uporabim prticek, tega ne zelis na konicah prstov!

Bolj naravno in domace (recept tete):
-na kolobarcke narezes pekoc cili po tvoji izbiri (svez ali posusen) - osebno raje uporabim svezega
-dodas sveze nasekljan cesen (1/3 kolicine cilija), premesaj
-razgrnjeno na krozniku (ne uporabi kovine) zmerno posolis (mleta groba morska sol)
-pusti tri, stiri dni pokrito nekje v hladnem temnem prostoru (ne hladilnik)
-presipaj v majhne kozarcke in prelij z olivnim oljem
-pusti mirovat v shrambi za en teden

:) UZIVAJ! Dovolj je ze pokapljat hrano z oljem.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Grumf ::

Na hitro popražiš posušene 2-3 habanerote v sončničnem olju (čim manjši količini) in vse skupaj zliješ v malo
flaško, tiste male od otroških sokov, potem doliješ olivno olje do vrha in pustiš kakšen mesec. Odlična zadeva
za dodati v hrano.

Trenutno se mi po tem receptu pajsa bhut jolokia, ampak moram reči, da je hudič malo premočen, ni fore, drugič
bom zadevo dal v večjo količino olja.

Sicer pa toplo priporočam habanerote, imho daleč najbolj okusni, vsaj od "ta prijaznih" sort.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

kr1ženska ::

Men so enkrat poturil v žganje namočene feferone. Jih tip goji izključno za šnops ker za tko jest so baje da prehudi. Dear lord! K sem tisto na eks pogovtnla sem zagrabla prvo stvar ki je bila pri roki, na mizi, (flašo z jegrom) in nardila par požirkov, da sm se mal k seb spravla. Temu bi pa jaz rekla opasna roba :D

Rias Gremory ::

Recept?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

kr1ženska ::

Rias Gremory je izjavil:

Recept?

Bom probala zrihtat, pa ti pošlem pod ZS ;)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubitelji pikantne hrane (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Loža
1400252536 (37119) FireSnake
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6716628 (14229) Brane22
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253390 (2642) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246501 (4927) satyr
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710531 (8261) JoeHunter

Več podobnih tem