» »

ALI ima ŠOU kredibilnost zastopat študente?

ALI ima ŠOU kredibilnost zastopat študente?

jozek ::

Tukaj se je pojavilo nekaj tem z ŠTUDENTSKIMI protesti. Pa se vprašajmo Kaj je ŠOU pravzaprav?

Ko sem prišel na faks so se mi študenti zdeli še fajn in ŠOU njihov predstavnik. Sčasoma sem spoznal, da so študenti prepuščeni svoji iznajdlivosti, ŠOU pa je sam sebi namenjen. Razpolagajo(so) z denarjem od študentskega dela, ga pospravljajo, dlajo pa samo neke alter scene, ki pa nimajo za študente nobene koristi (razen tistih nekaj, ki imajo tako miselnosti in izvajalci takih projektov, ki dobijo denar). Sprehodite se po preddverju K4, na ŠOU in si oglejte plakate in letake tam. ALI ŠOU RES ZASTOPA ŠTUDENTE?
Mislim da ne.
Šov zagorvarja študiranje in ne Pridobivanje znanja kot takega.
ALI je v interesu študenta, da dela univerziteztni študij 8 let? (tako je POVPREČJE na naši fakulteti).
ALi je v interesu študenta, da dela ves ta čas preko š. servisa potem pa ne dobi slušbe ko diplomera, ker njegovi mlajši kolegi delajo preko š. servisa? (ker je za delodajalca ugodneje)
ALI je v interesu študenta, da pridobi diplomo, ki ima zmanjšano vrednost ker diplomira tudi veliko opurtnistov(pridejo skozi študij brez truda le z iskanjem luken v sistemu), potem pa mora več let dokazovati da pa je vendarle nekaj sposoben, po raznih pripravništvih?
IPD.

Torej ali se VAM zdi da ŠOU zagovarja interese študentov?
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

just_a_cook ::

ŠOU je bil vedno izhodiščna deska za "mlade politike", ki so se kot študentje učili, kako bodo delali in kradli ko bodo veliki.
Bolj ko zadevo spoznavaš od znotraj, bolj ti bo jasno.

O zavzemanju za študente je bolj nuja, obstransko delo, kot pa njihov cilj. Gnilo je to vse skupaj zelo.
Hvala bogu, da nisem več študent in se mi več s tem ne da ukvarjat.
==================
Just a cook

Ted ::

Šov zagorvarja študiranje in ne Pridobivanje znanja kot takega.
ALI je v interesu študenta, da dela univerziteztni študij 8 let? (tako je POVPREČJE na naši fakulteti).
ALi je v interesu študenta, da dela ves ta čas preko š. servisa potem pa ne dobi slušbe ko diplomera, ker njegovi mlajši kolegi delajo preko š. servisa? (ker je za delodajalca ugodneje)
ALI je v interesu študenta, da pridobi diplomo, ki ima zmanjšano vrednost ker diplomira tudi veliko opurtnistov(pridejo skozi študij brez truda le z iskanjem luken v sistemu), potem pa mora več let dokazovati da pa je vendarle nekaj sposoben, po raznih pripravništvih?

____________________________________________________________________________

V interesu študenta seveda ni da študira 8 let, je pa v interesu ŠOU-a, saj tako precej več pokasirajo od njegovega študentskega dela, konec koncev mora ta študent tudi od nečesa živet. Tudi to da potem zaradi tega študentskega dela ne dobi službe je dejstvo, ki mu lahko oporeka samo ŠOU pa še to s smešnimi argumenti. Dejstvo je, da je na ŠOU prilepljenih ogromno parazitov ki se skrivajo pod nekimi programi in projekti, za katere pa morajo študentje v končni fazi vseeno plačati. ŠOU(M) ni (več) samo neko študentsko združenje, ŠOU je resno podjetje in to monopolno, živi pa od države oz. študentov. Kot tak je parazit brez primere. Miljarde prihodkov letno dobi od študentov pri tem pa jih ne upa zaščititi oz. zlobirati zaščito pri državi pred izkoriščevalskimi delodajalci v smislu zavarovanj, malice in minimalnega plačila ker bi s tem načel svojo ekonomsko bazo.
Edina rešitev bi bila ukinitev ŠOU-a kot takega. Kvalitetne projekte (naj jih nekdo našteje) in organizacije a-la Študentski radijo bi bilo potrebno ohraniti in preoblikovati pa tudi osamosvojiti, študente pa kot samostojno združenje organizirati preko študentskih svetov (predstavnike volijo posamezne smeri in oddelki na fakulteti), se pravi po korporativnem principu. Volitve v ŠOU niso le nedemokratične, so pojem korupcije, nepravilnosti in klientelizma in kot take ne le nepotrebne ampak škodljive in samo prispevajo k še večjim nepravilnostim.
ŠOU - sramota.
Mah...

Matako ::

Tudi jaz nisem več študent, se pa spomnim izjave kolega, da "žal nimamo dovolj dolgega zidu, da bi lahko vse ŠOUvovce postavili predenj in postrelili". Malo preveč radikalno, ampak dobro odraža občutke.

ŠOU bi bilo zdravo ukiniti in premakniti pozornost res na same fakultete - za neuradno, izključno rekreativno združevanje pa itak ostanejo še regionalni klubi, ki pa morajo biti popolnoma na prostovoljni osnovi. Poleg tega, da bi bilo to najbolj praktično, bi tudi vneslo malo zdrave tekmovalnosti med fakultetami. Dodaten plus bi tudi bil, da ne bi bilo več "koriščenja gužve" - na fakulteti so stvari bolj neposredne, vedlo bi se kdo hodi na sestanke zakaj, kdo pozira, kdo blefira, kdo nima pet čistih itd.

Za splošne stvari kot so pa študentsko delo in prehrana pa ne vidim prav nobene potrebe po nobeni organizaciji - te olajšave so z lahkoto rešene na državni ravni brez nekega kompliciranja.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Icematxyz ::

Sindikatov tudi ne ukineš če ne delajo dobro ampak jih spremeniš od znotraj da so koristni tistim zaradi katerih so tam.

Vsaka institucija, ki se izrodi v demokratični družbi pač rabi spremembo in če je demokratično nekaj izvoljeno in ima zakonsko podlago je za nekogar, ki hoče spremebe in ga sliši dovolj ljudi ta pot tista katera bo rodila sadeže.

Sploh ne poznam delovanja inštitucije in morda je največja mafija v njej morda ne.

Hočem samo reči da lahko se "bemti" preko raznih inštitucij kot so sindikati, sazas, ŠOU, koliko hoče pa nebo sprememb v smislu da bi se inštitucije ukinile.

Treba je povedati kaj je narobe, poiskati napake jih izpostaviti in predvsem izpostaviti konkretne kršitve in stvar se uredi? :\

To pa da bi zaradi političnega prepričanja se na nekaj spravil pa je že kdaj rodilo sadove? Političnega v smislu da si bemtil podolgem in počes čez vse nisi pa pripravljen nič storiti.

Lep primer so "politične" afere v naši državi v zadnjem času kjer se mnogo govori in malo naredi.

Študentski sveti fakultet al kaj že so, bi pa vrjetno tudi radi več pooblastil in denarja in vrjetno tudi izvajajo kakšne pritiske in v javnost šibajo kakšne dezinformacije? Pač sklepam.

Skratka kaj hočem povedati je dvoje in sicer v demokratični družbi imaš za inštitucije katere imajo zakonsko podlago 2 možnosti:

1.) Moti te "politika" ki se vodi v tej inštituciji in se z njo ne strinjaš. Torej pot k spremebam je ta, da izpostaviš svojo politiko katero zagovarjaš in preko demokratičnih vzvodov in sprememb od zunaj in notraj spremeniš sistem če je dovolj somišljenikov da za to dobiš mandat. Če ne pač nimaš mandata za to in moraš sprejeti politiko ki se vodi sam pa deluješ z opozicije in opozarjaš na napake.

2.) Moti te delovanje inštitucije, ki je protizakonito in dejanja ki se izvajajo v njem so pravno sporna. Spremebe na tem področju lahko dosežeš preko sodišča in dokazovanja odgovornosti.

Torej če prav sklepam je pa ta tema zastavljena na način da vas moti politično delovanje ŠOU organizacije ali pravno?

Ali pač se ne strinjate sploh z obstojem ŠOU organizacije kot take in bi jo ukinili in pristojnosti prenesli na vrjetno študentski svet posameznih fakultet?

In pa zgornji očitki seveda da smo pravični se je teba vprašati, če je moč te organizacije tako velika da lahko sama kroji politiko ali je le partner v njej in je še kakšna druga stran ki tudi nosi svoj delež odgovornosti in ga ne izpolni?

Matako ::

Ali pač se ne strinjate sploh z obstojem ŠOU organizacije kot take in bi jo ukinili in pristojnosti prenesli na vrjetno študentski svet posameznih fakultet?


To zadnje.

Finta je delno tudi v tem, da so pri nas zelo poudarjene same fakultete in se skoraj vsi akademski in upravni problemi, ki neposredno zadevajo študente dogajajo v okviru same fakultete. Ne rečem da je to dobro ali slabo, samo tako to je, po mojem čisto iz objektivnih razlogov. Povedano drugače, ŠOU lebdi na nivoju, ki niti ni tako zelo pomemben - rezultat je, da so si ustvarili neko lastno alternativno resničnost, kjer so carji in kjer so se ves čas iskali problemi za rešitve in ne obratno. Saj pravim, malo sem že ven, samo ŠOU je po mojem mnenju že predaleč za neko reformo ...
/\/\.K.

zee ::

a) ŠOU nima kredibilnosti, ker je moje mnenje, da tistih 10 % študentov, ki dejansko volijo člane v fakultetne odbore, ne predstavlja in ne more predstavljati študentov.

b) z leti je ŠOU postal precej profitabilna organizacija, ki skrbi za študente samo takrat, ko je ogroženo finansiranje ŠOU-a, zaradi denimo ukinitve študentskega dela

c) dokler študenti ne bodo imeli od ŠOU ničesar razen treh žurov letno, je njegov obstoj brezpredmeten.

Predlog državi:
- ukinitev ŠOU in vseh njegovih resorjev, te funkcije naj opravlja direktorat na MVZT v sodelovanju s predstavniki študentov vseh univerz
- denar namenjen ŠOU naj se porabi za štipendije/šolnine, lahko tudi za preganjanje ŠOU-parazitov >:D
- subvencionirano bivanje in prehrano naj ravno tako ureja ustrezni direktorat/služba na ustreznem ministrstvu (no, ustreznejša bi bila rešitev z zakonskimi in podzakonskimi akti, ampak pustimo to).

PS: O tem, kako je ŠOU peskovnik za zapravljanje denarja študentov in davkoplačevalcev pa kdaj drugič.

PPS: O tem, kako se je eden od bivših predsednikov ŠOU-LJ vselil v Dom podiplomcev v času, ko je bil še odprt razpis za vselitev, pa kdaj tretjič.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Icematxyz ::

Vprašanje je le če študentski sveti lahko nastopijo enotno in se skupaj odzivajo na aktualno problematiko?

Vprašanje je če ŠOU nebi obstajal a bi sploh obstajal kakšen "partner" ki bolj ali majn enotno zastopa študente na državni ravni in ima neko realno moč?

Se pravi če se ŠOU ukine a ima potem sploh kakšen organ zadolžen za študente kakšno besedo na državni ravni?

Zgodovina sprememb…

kockish ::

SOU je tipicen primer tega, kako pohlep po denarju in moci pokvari ljudi. Zacelo se je, kot ste predlagali da bi moralo biti, z zdruzevanjem prostovoljnih studentskih svetov, koncalo z molzenjem denarja in sejninami ranga 100+ €.

Drugace je za dogovore z vlado zadolzen SOS, ki je krovna organizacija tako klubom kot SOULJ, SOUM in SOUP. Zal je bil zasnovan kot organizacija, kjer mora vse potekati sporazumno, kar pa v praksi pomeni zgolj kregancije med klubi in sovi.

Icematxyz ::

Se pravi če prav razumem problem je v tem da bi trebalo ŠOU razbiti in decentralizirat?

Icematxyz ::

Premalo vem o delovanju ŠOU vem le da recimo nogometna zveza slovenije ali SAZAS to so vedno neke pizdarije pa še vedno obstajajo.

Torej ali je problem ŠOU sam po sebi ali pač določena politika in praksa kako takšne "zveze" oz inštitucije delujejo v naši državi?

Ted ::

Tudi če bi hoteli "popravit" delovanje ŠOU-a bi bilo to praktično nemogoče iz več razlogov, vsaj v tej obliki kot je zdaj. Sam sistem je nastavljen tako, da vabi k izkoriščanju in klientelizmu, tako sistem pač deluje. Vse preko vez in poznanstev.
Kot krovno študentsko organizacijo bi lahko imeli kolegij predstavnikov študentskih svetov fakultet, ki bi se dejansko ukvarjali s problemi študija, ne pa z vsem drugim. Privarčevali bi ogromno denarja, ki bi ga lahko v večji meri namenili za gradnjo študentskih domov, cenejšo prehrano, boljše študijske pogoje ipd... Ti bi bili tudi bolj verodostojen partner vladi pri pogajanjih, saj bi morali bolj zagovarjati študente na fakultetah, njihove glasove in probleme, ne pa "študente" kot so sami...
Mah...

mitja_i ::

ŠOU je lep primer divje in škodljive privatizacije. V ustanovnem aktu jim piše da so samoupravno združenje - pri prehodu v demokracijo so pač enostavno ostali zunaj... Najprej so bili pač študentje v Ljubljani, ki se jim je ljubilo ukvarjat z težavami in so delali tudi kaj dobrega. Potem se je seveda začelo ustanavljati zavode (K4, Radio Študent) in počasi so si jih prigrabili v svoje roke. Kasneje pa še študentske bone. S tem so dobili ogromen kapital. Tudi tak, ki je bil pravzaprav od Univerze. Vlada se ni nikoli kaj preveč mešala, kaj delajo študente in kako si kradejo med sabo. Še več - včasih je imela od njih tudi koristi saj so lahko kadarkoli zadovoljno "sklenili dogovor" s ŠOU (čeprav so jih vsakič nategnili, ker študenti itak niso imeli pojma).
Pazit je treba tud to, da je ŠOU ustanovil ŠOS čisto nelegalno, saj nima nobene podlage za to. Samo ko so v Mariboru in Kopru študenti tudi ugotovili, da se da živeti od "samoupravljanja", so se kar združili v ŠOS.

Realna situacija je pa takšna, da lahko univerza in fakulteta za reševanje problemov sodeluje edino s Študentskimi sveti fakultet (kar je edino pravilno), ki pa jih ima ŠOU seveda pod trdo roko, da jim ne bi prevzeli denarja. ŠOU aktivno zavira študentske svete. Študentje pa spet nimajo pojma.

Normalno bi bilo, da bi ves denar od študentov (študentsko delo, razne "študentske potovalne agencije") in ves denar od države (5 miljard bivših SIT) dobila Univerza in samostojno (preko študentskih servisev) uporavljala z njim.

Edini možni partner državi je lahko Univerza, in v njenem sklopu lahko študentje vplivajo preko študentskih svetov. Študenti niso enotni pojem in je popolnoma brezpredmetno in škodljivo, da se jih tretira kot enotno telo. Zanimivi so le kot del posameznih Univerz. Zanimivo dejstvo, ki ga ŠOU skriva, je ta, da je tudi ustavno sodišče razsodilo, da ŠOU ni in ne more biti predstavnik študentov. Lahko deluje le kot "društvo" in se pravzaprav sploh ne bi smel pogajat s komerkoli. Seveda pa noben predstavnik študentov, ki to pozna in ve kakšne so rešitve ne more delovati normalno preko študentskega sveta, saj ga ŠOU hitro pospravi. Torej, dokler obstaja ŠOU, ki ima denar, študentski sveti ne morejo opravljati svojega dela.

Še anekdota:
Sam sem sodeloval na sestanku pred parimi leti, kjer smo bili člani študentskega sveta univerze Tomaž Černe, Janja Komljenovič in še en študent, kjer smo z veseljem ugotavljali rezultat odločbe ustavnega sodišča, da ŠOU ne more biti predstavnik in smo delali drzne načrte, kako bi jih lahko "uničili", ter dali ustrezno veljavo študentskim svetom. Imeli smo tudi podporo mariborskih študentov. Pa poglejmo, Janja je bila naslednje leto predsednica, Tomaž pa je letošnji predsednik ŠOU. Pač, študente se da enostavno kupiti.

gruntfürmich ::

letos oz prejšnje leto, ne vem točno je bil mislim da šou brez denarja, država jim ga ni dala oz so ga oni zadrževali. nekaj je bilo narobe, ker so naši v klubu jamrali da ni denarja od šou-a.

drugače pa še enkrat: šou-a in podobnih organizacij ne rabimo. vse kar potrebujemo za študij nam dobro priskrbi država.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Matako ::

Premalo vem o delovanju ŠOU vem le da recimo nogometna zveza slovenije ali SAZAS to so vedno neke pizdarije pa še vedno obstajajo.


Mislim, da si dal dobro primerjavo. Njena tragika je ravno v tem, da so te zdrahe res podobne tistim v kaki nogometni zvezi - samo to je univerza. Ne vem če se zavedate, samo to naj bi bila zelo pomembna ustanova v vsaki državi. Taka ... strateška. Enostavno jo je škoda za tovrstne neumnosti.
/\/\.K.

Icematxyz ::

vse kar potrebujemo za študij nam dobro priskrbi država.


S tem pa se žal ne strinjam. ŠOU gor ali dol.

mitja_i ::

Ja kdo pa? Država plačuje za plače profesorjev, za vdrževanje Univerze, za srednje šole in izbirni postopek. Pa še štipendije daje in plačuje za študentske bone. Koliko je pa to kvalitetno pa naj rečejo študenti. Šou pravi, da je vse ok. haha.

jozek ::

Mislim, da si dal dobro primerjavo. Njena tragika je ravno v tem, da so te zdrahe res podobne tistim v kaki nogometni zvezi - samo to je univerza. Ne vem če se zavedate, samo to naj bi bila zelo pomembna ustanova v vsaki državi. Taka ... strateška. Enostavno jo je škoda za tovrstne neumnosti.


O sami univerzi kot taki bi pa lahko povedali marsikaj.
Največja neumnost se mi je zdela ko sta se rektorja ob predaji zavzela za Nespremenjeno univerzo v LJ.
Univerza rabi spremembe!! to je način njenega razvoja.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

gruntfürmich ::

ja, ice, vse kar študentje potrebujemo nam priskrbi država.

če ti kaj manjka v študentskem kampusu, greš k upravi, če ti kaj manjka na faxu, greš k dekanu. konec. samo ne mi rečt da so nam vse te ugodnosti izborili oni na šou.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tomaz_cerne ::

Tole tukaj se mi zdi dokaj nekonstruktivna debata in verjetno mi bo žal, da sem se oglasil, ampak ker sem eksplecitno omenjen, sem čutim dolžnega.

Kaj se dogaja v drugih ŠOUvih ne bom komentiral, ker ne poznam točno situacije, pa še nehigienično je.
Za ŠOU v Ljubljani pa lahko zatrdim, da ima kredibilnost in jasno vizijo, ki ima samo en cilj: to je zastopati interese študentov!

Študentski sveti so super zadeva in jaz sem bil dve leti predsednik na fakulteti in eno leto na univerzi, ampak problem študentskih svetov je, da niso čisto avtonomni, saj nad njimi realno stoji vodstvo fakultete (ne morejo prosto razpolagati s finančnimi sredstvi). Poleg tega pa si marsikje študentski sveti ne upajo jasno povedati vsega, saj so odvisni od okolja, v katerem delujejo.

V teh obeh segmentih je ŠOU v Ljubljani veliko boljši, saj je avtonomen tako pri poslovanju kot odločanju in izražanju. Odgovornosti so znane in ravno tako sistemi nadzora. Je demokratična organizacije in vsak študent ima možnost vplivanja.

Seveda so se dogajale tudi čudne stvari, ampak to se je spremenilo oziroma se spreminja. In vse zadeve sploh niso v rokah ŠOUva v Ljubljani, ampak je marsikaj odvisno tudi od univerze, občine, ministerstev, države.

ŠOU v Ljubljani za študente izvaja brezplačne storitve socialnega, pravnega, psihološkega svetovanja ter svetovanja o študiju v tujini. ŠOU v Ljubljani študentom pomaga pri iskanju namestitev. ŠOU v Ljubljani študentom zagotavlja prodajo bonov za študentsko prehrano. ŠOU v Ljubljani študentom omogoča brezplačen dostop do interneta in elektronski predal. ŠOU v Ljubljani za študente izvaja številne projekte s področja visokega šolstva, sociale in zdravstva in mednarodnega sodelovanja. ŠOU v Ljubljani in njeni zavodi za študente izvajajo številne obštudijske dejavnosti – izobraževalne, kulturne, športne ter dejavnosti s področja založništva, medijev in turizma, ki pomembno bogatijo študentsko življenje in prispevajo k zaposljivosti študentov. ŠOU v Ljubljani podpira in omogoča študentske dejavnosti in dejavnosti številnih študentskih društev. ŠOU v Ljubljani pomaga socialno ogroženim študentom.

In če se ukine ŠOU v Ljubljani, bodo največ izgubili prav študenti, največ pa pridobila seveda državna oblast.
Zakaj? En konkreten primer se je zgodil prejšnji teden in to je zakon o štipendiranju. Zakon je bil po dolgih usklajevenjih usklajen s krovno študentko organizacijo ŠOS. Nato pa ga je vlada konceptualno spremenila. In na koncu je vso zadevo vodil in reševal prav ŠOU v Ljubljani! V korist študentov! In uspelo je in smo spremenili zakon kljub ostremu nasprotovanju vlade. Vse aktivnosti si lahko preberete na www.sou-lj.si.

Sistem študentskega organiziranja nikoli ne bo idealen (kot tudi ne bo država). Težiti pa je potrebno k optimalnosti. Tehniki se tega moramo zavedati. In zato so vsi predlogi za optimiziranje dobrodošli.

Najlažje je namreč rušiti, veliko težje pa graditi.

BluPhenix ::

Uh kakšen PR crap.

Ja, šou nekatere stvari provida študentom brezplačno ... to pa še ne pomeni da zato porablja "svoj denar". Denar dobi od države ter predvsem samih študentov in potem nudi take stvari. Če nebi šou tega delal, bi lahko kdorkoli drugi bi imel koncesijo. ZAdeva gre, karikirano tako: ti delaš in jaz ti del tega dobička poberem, zato, da ti lahko potem nudim brezplačne stvari.

Meni se je zdel problem ŠOU-a predvsem ta:
- zadeva zastopa interese študentov po lastnih kriterijih. Sploh ni nujno da zastopa interese vseh študentov, glede na to, da se predstavnikov v šovu ne voli direktno, kot naprimer vlado.
V vladi imaš stranke in na volitvah se odločaš kdo ti je najbolj všeč pri zastopanju tvojih ineresov. Pri šovu je pa nekako tako, šov je in noter so nekateri ljudje, ki pridejo po takšni ali drugačni poti. Kot šrudent nimaš praktično nobene izbire, kdo bo tvoj zastopnik.

Ja sej vem, da se v šou pride tudi preko študentskih svetov na fakultetah in podobno, ampak to je crap. Ja sej ste volili svojega predstavnika na fakulteti bla bla ... Tak človek se potem zrine v ŠOU in lahko tudi do njegovega vodstva (drugačnih poti ne bom niti omenjal, saj jih vsi poznamo). Ampak ta princip je bedarija. To je kot bi rekel, sej si dal podporo županu, potem ti bo uredu tudi, če bo postal nekega dne premier, seveda brez dodatnih volitev. Glavno je, da mu daš vstopnico za korito, ko je enkrat tam, pa se te ne tiče več kako napreduje.

Ne moreš se niti odločit ali hočeš ali ne, da šou zastopa tvoja stališča, lahko se kdaj ne strinjaš s tistim, kar zastopa, ampak pri tem ne moreš nič. Pač ŠOU ti je bil usiljen ob vpisu na fakulteto in tako je, sprijazni se.

In ne se sprenevedat gospodič, v šou je bila vedno kuhinja in vedno bo, preveč denarja je v obtoku, da nebi bilo tako. Vedno se omenja lepe stvari, fanj bi bilo tudi, če bi se kdaj omenilo tudi stvari, ki so bile "pošteni zajeb" predvsem zaradi osebnih interesov posameznikov. Kot recimo dvojna tržnica nekaj let nazaj, ampak sej vemo, nihče noče tega trobiti okoli...

Ampak kot sem rekel, marsikaj je naredil tudi zelo fanj in uporabnega, da se ne bomo narobe razumeli, organizacijo kot je ŠOU študenti rabijo, problematično je edino to, kako se v njem "vrtijo vedno isti ljudje".
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Ted ::

"ŠOU v Ljubljani za študente izvaja brezplačne storitve socialnega, pravnega, psihološkega svetovanja ter svetovanja o študiju v tujini. ŠOU v Ljubljani študentom pomaga pri iskanju namestitev. ŠOU v Ljubljani študentom zagotavlja prodajo bonov za študentsko prehrano. ŠOU v Ljubljani študentom omogoča brezplačen dostop do interneta in elektronski predal. ŠOU v Ljubljani za študente izvaja številne projekte s področja visokega šolstva, sociale in zdravstva in mednarodnega sodelovanja. ŠOU v Ljubljani in njeni zavodi za študente izvajajo številne obštudijske dejavnosti – izobraževalne, kulturne, športne ter dejavnosti s področja založništva, medijev in turizma, ki pomembno bogatijo študentsko življenje in prispevajo k zaposljivosti študentov. ŠOU v Ljubljani podpira in omogoča študentske dejavnosti in dejavnosti številnih študentskih društev. ŠOU v Ljubljani pomaga socialno ogroženim študentom."

Svetovanje študentom je ql in podpiram tovrstne aktivnosti. Glede bonov je pa zadeva rahlo drugačna, ko je država hotela dati ven razpis za dodelitev koncesije najugodnejšemu ponudniku distribucije bonov je ŠOU zagnal vik in krik o napadanju študentske avtonomije, privatizacije javnega šolstva in podobnih nesmislov. Dejstvo je, da je ŠOU od države PLAČAN za distribucijo bonov, to je pomemben monopol. Glede brezplačnega e-maila in interneta, vse to ŠOU ponuja preko ARNES omrežja, ki to ponuja tudi samo. Še več, pred leti si za Kiss račun moral celo plačati, medtem ko je bil račun direktno prek Arnes-a zastonj. Hm, le kdo je pobral denar? Številni projekti, ok, kateri so, kako pomagajo in komu, kaki so rezultati teh projektov, cost&bennefit analize prosim. Sam rahlo dvomim o upravičenosti večine teh projektov, ki se jih večina itak financira direktno iz žepa uporabnikov, saj je za praktično vsak tečaj, športno aktivnost oz. kaj podobnega potrebno plačati. Pri masi študentov se nabere dovolj denarja, da se plača sam predavatelj in še potem veliko denarja ostane, komu le.... Pravljice o subvencioniranju so pri tem seveda smešne. Zaposljivost študentov preko študentskega servisa pa služi prav ŠOU-vu, saj tako dobi več denarja. Kaj pa dobi študent, poleg zanikrnega plačila , zapravljenega časa in brezposelnosti po končanju študija če ni ravno iz polja deficitarnih poklicev?
In za konec, koliko denarja ŠOU dejansko nameni za socialno ogrožene študente? Mislim, da sem nazadnje slišal o znesku par milijonov SIT kar je drobiž v primerjavi s proračunom visokim milijardo SIT. Že plača direktorja ŠOU precej presega ta znesek. Če se motim pa me prosim popravi.
Mah...

gruntfürmich ::

use kar je ta 'tomaz_cerne' navedel da nudijo študentom je navadno sranje. nič od tega nam ni treba nudit, zadovoljni bomo že samo s tem, da se ŠOU ukine, da se vodilne prevarante da v zapor in to je to.
študij traja samo 3-4 leta (do sedaj), in v tem času ne rabiš nobenega sranja ki ga ti navajaš.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ziga Dolhar ::

Je pa vsekakor fino vedet, kdo je vaš sogovornik, kajne? Guglov prvi zadetek kar zadošča.

Iskrene čestitke k izvolitvi.
https://dolhar.si/

luli ::

Zanimivo koliko ministrov imate Tomaž Černe!
IZ SPLETNE STRANI
-------------------------------------------------------------------------------
Aleš Florjančič, kandidat za predsednika Študentskega zbora
Kandidati za sestavo predsedstva:
Tomaž Černe, kandidat za predsednika ŠOU v Ljubljani
David Božič, kandidat za ministra za socialo in zdravstvo
Dominik Zupančič, kandidat za ministra za ŠOVZ
Miha Veršnjak, kandidat za ministra za mednarodno sodelovanje
Primož Lukežič, kandidat za ministra za študijsko področje
Primož Kadunc, kandidat za ministra za obštudijske dejavnosti
Urban Dejak, kandidat za predstavnika na ŠOS
-------------------------------------------------------------------------------
Če k temu prištejemo še predsednika in predstavnika za vsako fakulteto ter seveda tajnike, zaposlene pri izdaji bonov, zaposlene v vaših klubih,... se mi zdi, da imate za delovanje vašega aparata zaposlenih okrog 300 ljudi (to je moja predpostavka in ni nujno dejstvo).

Preveč len sem, da bi našel podatke o številu vseh študentov na Univerzi v Ljubljani in število ljudi, ki je v lanskem letu diplomirala, bi pa bil zelo vesel, če mi postežeš z vsemi podatki (tudi tistimi o število rednih delavcev in število študentov, ki so zaposleni na ŠOU.)

mitja_i ::

"problem študentskih svetov je, da niso čisto avtonomni, saj nad njimi realno stoji vodstvo fakultete"
Študentski sveti so točno toliko avtonomni, kot se jim da delovat avtonomno. Problem je, ker ŠOU misli, da mora na vsak način vplivati tudi na volitve in vse dejavnosti v študentskih svetih.

"Odgovornosti so znane in ravno tako sistemi nadzora."
Člani ŠOU nimajo popolnoma nobene odgovornosti nasproti študentski populaciji.

"In vse zadeve sploh niso v rokah ŠOUva v Ljubljani"
Če se gre ŠOU zastopanje študentov (kar se niti ne sme), potem MORAJO biti vse zadeve stvar ŠOU!

"ŠOU v Ljubljani za študente izvaja brezplačne..."
Koliko točno študentom "pomaga" je največja tajnost, zadeve so le slab PR. Da ne govorimo o nedostopnosti teh storitev, papirologiji in seveda ekskluzivnosti določenih "fakultetnih" igric... Glede financiranja pa seveda - nič konkretnih številk.

"In če se ukine ŠOU v Ljubljani, bodo največ izgubili prav študenti, največ pa pridobila seveda državna oblast."
Saj študentje smo del države in moramo aktivno sodelovati pri njenem oblikovanju, ne pa da se gremo kavbojce pa indijance.

"En konkreten primer se je zgodil prejšnji teden in to je zakon o štipendiranju."
Zakon je bil usklajen z organizacijo, ki nima NOBENEGA mandata za pogajanje nima pa očitno NOBENIH sposobnosti in znanj. Namesto da bi se TAKOJ znebili študentov, ki ste vodili "pogajanje", ste šli na ulico. Res profesionalno. Če bi študentje vedeli, za kaj se gre in kako nesposobni ste, bi bilo na ulici več študentov, kot le 5 ŠOUvcev... Lep primer je Avtonomna Tribuna, kjer vas je par FFjevcev peljalo scat in vam pokazalo, kaj študentje menijo, o čem je potrebno diskutirat.

"In zato so vsi predlogi za optimiziranje dobrodošli." Seveda za predloge ste pa odprti. Zaprti po svojih pisarnah. Lahko kar mirno pozabimo razne pritiske na volitvah in "neodvisnost" funkcionarjev. Upam, da študentje res niso tako naivni.

"Najlažje je namreč rušiti, veliko težje pa graditi." ŠOU pa ne itak dela nič od tega...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mitja_i ()

Daedalus ::

He he, kera prozorna apologetika. Sam presidente ŠOU Lj lima PR po forumih. A ne bi rajši svojega PR-a v red spravil:D

V resnici je ŠOU na trenutke precej kuhna. Nekje bi še moral met finančna poročila izpred parih let, ko je recimo K4 prideloval po IIRC 40 mio ex SIT izgube na leto - kljub občasnim dokapitalizacijam. Al pa poskusi (kdaj tud uspešni) privatiziranja potovalnih agencij, ki jih je ustanavljal ŠOU Lj, z denarjem iz študentskega dela.

mitja_i - po drugi strani pa kiksaš tud ti. ŠOU/ŠOS imata seveda pravno podlago - glej Zakon o skupnosti študentov in izvedene akte ala Študentska ustava. Sam organizacijski problem je tak - nekaj mio € denarja na leto, v rokah nezrele in neodgovorne (včasih tud ne preveč pametne) mularije, v ozadju pa interesi raznih zavodov, študentskih servisov, pa državne politike. Aja, pa seveda ŠOU Lj, Mb, ŠOUP in ŠKIS (ajde, njih itak skoz na suho natepavajo). In seveda, čisto zasebni interesi vpletenih akterjev, ki paktirajo zdaj z enimi, zdaj z drugimi, kolker se jim pač najbolj splača. Prava mala država v državi. Zdaj pa vrži še v miks ne preveč brihtno in totalno nezainteresirano študentarijo, ki se jo kupi za subvencioniran deci al pa dva, pa dobiš politika novega kova turbo folx remiks - študentsko politično sceno.

Ajde, so tud kul projekti, ala Kiberpipa. Pa boni za hrano - kakorkoli obrneš, se zaenkrat kr dobro bunijo napram državi, ki bi nam rada podturila Kebapči Aga kosila, pol se pa čudila, zakaj so študentje nezdravi. Sej veste, racionalizacija pa to. Sam ne glede na to je ŠOU in ostala študentska politika še vedno vesolje zase, kjer tud Newton ne velja najbolj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

A. Smith ::

>>>Pa boni za hrano -

Na tem mestu imam komentar: Že vrsto let obstaja študentska izkaznica, ki se je še vedno ne da uporabljati namesto bonov. Je veliko laže naročiti hrano in nato pri plačilu potegniti kartico in izkoristiti subvencijo. Boni so bedni, ker je pogosto treba čakati v vrsti. Čas, ki se ga zapravi za to, bi se dalo veliko koristneje porabiti. Pa še omejen rok veljavnosti imajo.

Lahko si predstavljam, da stoji za proizvodnjo in distribucijo bonov nekdo, ki s tem služi. Je pa po drugi strani res, da se morda kaj dosti ne bi spremenilo niti, če bi to dejavnost prevzela država.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

mitja_i ::

Jaz trdim, da je ta pravna podlaga ŠOU in ŠOS neustavna. Dokazat tega pa ne morem, ker nisem več študent. Ker nima nihče interesa spodbijat ustavnost tega zakona, bo pač ostal. (primer je le 4. odstavek 3. člena: Študentsko organizacijo visokošolskega zavoda sestavljajo vsi študenti posameznega visokošolskega zavoda.) In zaradi takih floskul smo vsi najebal.

tomaz_cerne ::

Živjo,

na ŠOU v Ljubljani je bilo nekaj velikih traparij, za katere vsi vemo. Ampak to še ne pomeni, da s(m)o vsi zato barabe.

Sistem ŠOUva v Ljubljani je znan: vsaki dve leti se voli ŠOVZje: se pravi predstavnike na fakulteteh. Predsednik (15 manjših zavodov) in predsednik ter podpredsednik (na 15 večjih) so člani študentskega parlamenta. Ta nato izvoli študentsko vlado. Sistem je čisto enak kot pri državi. In vsak študent ima pravico voliti in biti voljen.

Na fakultetah je izvoljenih okoli 250 ljudi, na sami 'centrali' pa je stalno aktivnih okoli 150 študentov (sem štejem samo tiste, ki redno delajo direktno na resorjih in projektih brez društev). Zaposlenih je 22 ljudi.

Zagotovo ŠOU v Ljubljani ne zagovarja čisto vseh študentov, saj nismo študenti ovce niti enoumneži. Zato se zagovarja študentske pravice in stališča, ki so splošno priznana med študentsko populacijo, zraven pa se izvaja tudi nekaj provokativnih dejavnosti, ker se to spodobi za mlade.

Brezpredmetno je, da odgovarjam na čisto vsako navedbo, ker itak ne bi imelo smisla, ampak nekaj glavnih:
- država ne pokrije vseh stroškov prodaje bonov (subvencionira tri prodajalne v ljubljani, razliko krije ŠOU, četrto krije v celoti ŠOU)
- elektronizacija bonov: če bi bilo v naših rokah, bi to uredili že naši predhodniki par let nazaj, pa se vsaka študentska vlada na tem polomi (razlog: država)
- vsi smo odgovorni študentom
- vse finance so transparentne: poslovanje ŠOU v Ljubljani je pregledal tudi Računsko sodišče in dobili smo mnenje s pridržkom (kar je dobro)
- štipendiranje: tukaj pa res ne kapiram, kaj bi rad Mirja Iskrič povedal?! Če ne bi bilo konkretno ŠOU v Ljubljani, bi se slabo končalo. Ni zakon idealen, je pa boljši, kot so predlagali. In ne mi rečt, da je vseeno kako se obračunava cenzus.

Ja, in član sem Samostojne akademske skupine, trenutno največje skupine aktivnih študentov, ki je tudi zmagala na volitvah. S tem ni nič narobe. Ali pač?

BluPhenix ::

Oh, še enkrat:

- država ne pokrije vseh stroškov prodaje bonov (subvencionira tri prodajalne v ljubljani, razliko krije ŠOU, četrto krije v celoti ŠOU)

Četrto torej krijejo v celoti študenti sami. Ja ok, res ima ŠOU tudi nekaj lastnih prihodkov, ampak proti tistemu, kar dobi iz "žepa" študentov je zelo zanemarljivo...

Sistem ŠOUva v Ljubljani je znan: vsaki dve leti se voli ŠOVZje: se pravi predstavnike na fakulteteh. Predsednik (15 manjših zavodov) in predsednik ter podpredsednik (na 15 večjih) so člani študentskega parlamenta. Ta nato izvoli študentsko vlado. Sistem je čisto enak kot pri državi. In vsak študent ima pravico voliti in biti voljen.

Še vedno se ne bom strinjal. Princip ki ga ti opisuješ je, kot sem že napisal, kot bi volili župane, kateri bi avtomatsko prišli v parlament in nato v vlado, kjer bi se potem med seboj volili kdo bo premier, tako avtomatsko tista "stranka", ki dobi več županov dobi tudi premierja. Ne, država tako ne deluje.

Nekaj pa mi ni čisto jasno ... tako deluje ŠOU-lj, torej vi imate vse člane študentskega parlamenta, nato celotno vlado, to vseh študentov, torej širne slovenije, al velja samo za ŠOU-lj? Nekaj mi manjka tule. Predvsem pa mi grejo na živce cvetke kot je bila "reševanje problematike je dobil v roke v celoti ŠOUlj". To lahko pomeni, da je bilo na nekih pogajanjih zastopano samo stališče ljubljanskih študentov, ne pa študentov vse slovenije. Sej to je znano, da so nekateri ŠOU-i med sabo pokregani (razlog je seveda zelo očiten, delitev denarja), ampak to ne koristi prav nič študentom, kolikor vem je bil zato ustanovljen ŠOS kot krovna organizacija, ki pa ima med vsemi ŠOU-i besede nekoliko več kot Škis (torej premalo), tako je vsaj bilo cca 3 leta nazaj, ko sem še bil v tistih vodah. Upam, da se je do sedaj kaj spremenilo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

mitja_i ::

Zakon o štipendiranju: Če se je ŠOU pogajal, potem ne vem, zakaj imamo ŠOS. Če se je ŠOS pogajal, ne vem, zakaj je bil na TV Tomaž in pet somišljenikov... Zakon je bil usklajen z neko organizacijo, ki se ni posvetovala s študenti za cilje pogajanj. Jaz kot študent nisem bil seznanjen z vsebino pogajanj in sploh nisem imel MOŽNOSTI, da bi vplival na pogajanja.
Nima pa očitno noben iz te organizacije NOBENIH sposobnosti in znanj za pogajanja, saj če je bil dogovorjen, ne razumem, kako se je lahko "spremenil". Očitno se vas da obračat...
Če bi študentje vedeli, za kaj se gre in kako nesposobni ste, bi bilo na ulici več študentov, kot le 5 ŠOUvcev... Lep primer je Avtonomna Študentska Tribuna, kaj študentje menijo, o čem je potrebno diskutirat in na kakšen način.

Problem je v tem, da se splošne študentske populacije ne obvešča niti se jih ne sprašuje za mnenje. Tisti, ki se pririnejo na vrh pa uživajo...
Mnenje s pridržkom pa je slaba stvar. Še posebej, če se ugotovi, da je pač 100 miljonov SIT kar tako "izginilo".

luli ::

dobili smo mnenje s pridržkom (kar je dobro) : tega pa res nisem vedel.

Ali imam pravico izvedeti, koliko ste lani zapravili za avtorske honorarje, plače in koliko ste nakazali preko študentskih napotnic?

Če delujete v interesu študentov to ne bi smel biti problem ali pač?

BluPhenix ::

dobili smo mnenje s pridržkom (kar je dobro) :

Med drugim so mnenje s pridržkom dobili tudi: Kad in Sod v zvezi z mercatorjem, RTV, .. nekako se mi ne zdi dobro

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti porabe javnih sredstev Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani in pravilnosti finančnih nakazil ŠOU v letih 2003 in 2004 ugotovilo, da poslovanje ŠOU ni bilo v skladu s predpisi in internimi akti.

Sodišče je zato izdalo mnenje s pridržkom.
vir: Mladina

Ja, res je dobro ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ŠOU LJ

Oddelek: Loža
353034 (2218) jype
»

Subvencionirana prehrana in moneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
527513 (5742) martincek1
»

Črna sreda (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
34522692 (10825) Trubadur
»

Študentski Servisi - Kako oskubiti študenta!

Oddelek: Loža
121978 (1535) Daedalus
»

Peticija o obdavčitvi študentskega dela (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
645674 (4484) Daedalus

Več podobnih tem