» »

Institut pomilostitve

Institut pomilostitve

WarpedGone ::

Zanima me, kakšna je utemeljitev obstoja možnosti pomilostitve pravnomočno obsojene osebe s strani recimo predsednika republike, na podlagi njegovega lastnega mnenja?

Nikakor se ne spomnem kakšne pametne utemeljitve. Če se dvomi v sodni aparat, se naj v njega vgradi še kakšna možnost obnovitve sojenja. Ne pa da se vso delo policije in sodišč lahko izniči s podpisom ene osebe, češ "ta pa naj bo svoboden".

Kovačič, sedem dilerjev, zdej slišmo da je tut Silvo Plut doživel skrajšanje svoje 15 letne kazni etc.

Kje je tu ustavno zagotovljena "enakost pred zakonom"?

Edit: typos
Zbogom in hvala za vse ribe

drejc ::

Zanima me, kakšna je utemeljitev obstoja možnosti pomilostitve pravnočno obsojene osebe s strani recimo predsednika republike, na podlagi njegovega lastnega mnenja

Mislim da čist zgodovinska. Včasih je bilo predsednik oz vladar = država in on ima edini moč pomilostitve, se reče ni nad zakonom ampak JE zakon. Tko počas se je pol vse prelevil v demokracijo in kapitalizem ampak določene šege in šale ostajajo.

Je pa to stvar ki pravnikom dvigne pritisk, ker neglede na to v katerih okvirjih se predsednik mora gibat pri pomilostitvi, če jih prekorači ni nič. Pritožbe na sodišču za pomilostitev ni kolikor vem. :))
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

jype ::

Jaz v tem institutu vidim zgolj skodljive posledice. A obstajajo podatki, ki ta institut argumentirano upravicujejo?

To sem vprasal ze v eni drugi temi, samo ni nihce povedal, tako da, WarpedOne, hvala za super jasno postavljeno vprasanje :)

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravo za telebane, človekove pravice, enakost in svoboda (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
545129 (4140) donfilipo
»

Drnovšek ustanovil novo gibanje (strani: 1 2 3 )

1449465 (6309) Manu
»

Novogoriški svetniki za Kovačičevo pomilostitev (strani: 1 2 )

545176 (4270) cojss
»

Ah, američani spet presenečajo...

Oddelek: Loža
211574 (1217) boogoo

Več podobnih tem