Forum » Loža » Avtorsko nadomestilo tudi za uporabo interneta?
Avtorsko nadomestilo tudi za uporabo interneta?
BluPhenix ::
Danes je bilo pri Omizju govora o SAZAS in nadomestilu za avtorje in izvajalce. Debata je bila kar vroča in letelo je marsikaj.
Proti koncu je voditeljica vprašala kako gledajo na internet. Odgovor: Pač internet je nov medij, po katerem se pretakajo "avtorsko zaščiteni!" avdio in video posnetki in nadzor je potreben. Govorec je nekako govoril o temu, da bi bilo treba tudi za uporabo interneta plačati nadomestilo, ker pač lahko prenašaš avdio in video posnetke.
Med drugim je bilo omenjeno tudi da je sestrsko društvo v Londonu opremljeno z veliko računsko močjo in softverjem, ki dnevno prečesava internetne strani in išče avtorske posnetke (res bi bilo zanimivo videti kako to dela...), se pravi, če boste imeli povečan promet na strani na katero ste dali posnetke svojega kruljenja ne se čuditi.
Torej, se nam obeta tudi plačevanje avtorskega nadomestila pri uporabi interneta?
Super, bral bom Blog za katerega mi človek ne računa mesečne naročnine, ali karkoli, SAZAS (oziroma sorodna društva) mi bodo pa pobirala prispevek, ker berem ta blog. Avtor bloga seveda od tega ne bo imel nič... hmm, pa sej to ni nič novega. Juhu.
P.S.: Poglejte si ponovitev, zanimiva debata (četrtek, 11.35 na TVS1)
Proti koncu je voditeljica vprašala kako gledajo na internet. Odgovor: Pač internet je nov medij, po katerem se pretakajo "avtorsko zaščiteni!" avdio in video posnetki in nadzor je potreben. Govorec je nekako govoril o temu, da bi bilo treba tudi za uporabo interneta plačati nadomestilo, ker pač lahko prenašaš avdio in video posnetke.
Med drugim je bilo omenjeno tudi da je sestrsko društvo v Londonu opremljeno z veliko računsko močjo in softverjem, ki dnevno prečesava internetne strani in išče avtorske posnetke (res bi bilo zanimivo videti kako to dela...), se pravi, če boste imeli povečan promet na strani na katero ste dali posnetke svojega kruljenja ne se čuditi.
Torej, se nam obeta tudi plačevanje avtorskega nadomestila pri uporabi interneta?
Super, bral bom Blog za katerega mi človek ne računa mesečne naročnine, ali karkoli, SAZAS (oziroma sorodna društva) mi bodo pa pobirala prispevek, ker berem ta blog. Avtor bloga seveda od tega ne bo imel nič... hmm, pa sej to ni nič novega. Juhu.
P.S.: Poglejte si ponovitev, zanimiva debata (četrtek, 11.35 na TVS1)
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
Tic ::
BluPhenix: Najbolje, da si hitro potegneš en film. Usej kej potegn iz tega, če morš že plačat
persona civitas ;>
nokia6310 ::
Jst sem samo zato vzel kabelski net.
Sej nisem nor da bom mel 400 gb diska za wordove dokumente pa internet strani.
Vglavnem muzika naj se vleče če se le da.
Če bi recimo avtor prišel do mene pa me vprašal če mu dam prispevek pa mu z veseljem dam še več kot stane cd ne pa da pobere založba 90 % kupnine ostalo pa si razdeli prodajalec pa če kaj ostane mogoče še avtor dobi za ene čike od prodanega cd-ja.
Sej nisem nor da bom mel 400 gb diska za wordove dokumente pa internet strani.
Vglavnem muzika naj se vleče če se le da.
Če bi recimo avtor prišel do mene pa me vprašal če mu dam prispevek pa mu z veseljem dam še več kot stane cd ne pa da pobere založba 90 % kupnine ostalo pa si razdeli prodajalec pa če kaj ostane mogoče še avtor dobi za ene čike od prodanega cd-ja.
sese12 ::
Nazadnje si bo nekdo še izmislil, da bomo plačevali avtorsko nadomestilo za lasten govor. Pač z razlago, da uporabljamo njihov avtorski jezik.
AndrejS ::
Jebeš SAZAS... samo keš pobirajo, za avtorje pa bolj malo postorijo. In zdaj bi še I-net zaračunavali... ?
aljazh ::
Sem bežno spremljal oddajo in nečesa ne razumem. Lokali morajo plačevati "pristojbino" SAZAS-u, četudi predvajajo le program radijskih postaj. Slednje pa SAZAS-u že plačujejo nadomestilo za predvajanje glasbe na podlagi seznama predvajanih skladb. Zakaj to dvakratno plačevanje? Ali ni to skregano z vso logiko, razen seveda kapitalistično logiko SAZAS-a?
podbevna ::
Ja SAZASu se je čisto odpelo. Nadomestilo za uporabo interneta? Od mene ga ne bodo videli.
Slišal sem, da hočejo zaračunati še kinooperaterjem za glasbo v filmih. Za kar ti že plačajo distributerjem. Razen če SAZAS misli, da kino kupi le pravice do slike in neglasbenih zvokov. Me zanima kako bo reagiral kak WB, ko bodo izvedeli, da hoče nek SAZAS izdajati račune za glasbo v njihovih filmih...
Slišal sem, da hočejo zaračunati še kinooperaterjem za glasbo v filmih. Za kar ti že plačajo distributerjem. Razen če SAZAS misli, da kino kupi le pravice do slike in neglasbenih zvokov. Me zanima kako bo reagiral kak WB, ko bodo izvedeli, da hoče nek SAZAS izdajati račune za glasbo v njihovih filmih...
brodul ::
Ne morajo poberat denar od stvari, ki je ilegalna.
Če pa glasbo film kupis na internetu je pa enako kot. da bi sel v trgovino.
Če pa glasbo film kupis na internetu je pa enako kot. da bi sel v trgovino.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
JurcaG ::
saj veste, da je potrebno ohraniti nekaj delovnih mest. Meni recimo še danes ni jasno, ko pride kakšna skupina igrat na koncert v živo in igra svoje lastne avtorske komade. Skupini plačaš na avtorsko pogodbo aas ali na kakšno posredovalnico, za tem ti pa pride še račun za sazas.
Zaračunavamo vam avtorske pravice nastopa skupine....
Pa saj je skupina že dobila plačano za avtorske pravice konec koncev niso dobili plačano za to da bi nemo sedeli na odru in gledali narod!
Pa saj je skupina že dobila plačano za avtorske pravice konec koncev niso dobili plačano za to da bi nemo sedeli na odru in gledali narod!
Nihče ne ve vsega, tudi jaz ne
Senitel ::
Takaj je potem sploh še ilegalno to početje?
Ne moreš uporabljat računalnika, brez da plačaš nadomestilo za avtorska dela. Kupiš disk, plačaš nadomestilo. Kupiš burner, plačaš nadomestilo. Kupit CD/DVD medije, plačaš nadomestilo. En kup čisto legalno kupljenih CD-jev ne moreš niti poslušat na računalniku, kaj šele da bi jih lahko presnel (in za lasno uporabo jih lahko presnameš). Sedaj boš pa plačeval še nadomestilo, ko boš šel preko GPRS e-mail pogledat?
Pa saj niso normalni...
Ne moreš uporabljat računalnika, brez da plačaš nadomestilo za avtorska dela. Kupiš disk, plačaš nadomestilo. Kupiš burner, plačaš nadomestilo. Kupit CD/DVD medije, plačaš nadomestilo. En kup čisto legalno kupljenih CD-jev ne moreš niti poslušat na računalniku, kaj šele da bi jih lahko presnel (in za lasno uporabo jih lahko presnameš). Sedaj boš pa plačeval še nadomestilo, ko boš šel preko GPRS e-mail pogledat?
Pa saj niso normalni...
_sem_ ::
Kako se vam pa zdi tista francoska ideja da lohk plačaš dodatna dva čuka naročnine za internet (kao Sazasu) in potem vso to šaro pretovarjaš legalno? (Zanemarimo da gredo Sazasu in njim podobnim ob takih idejah lasje pokonci...)
SasoS ::
SAZAS je še huj od RIAA...tiste bi blo sram če bi vidli kaj ti prbijajo.
Nadomestila plačaš seveda za *legalno* presnete cedeje. Kdo dobi nadomestilo ko na dvd posnameš svoje fotografije ne ve noben. Ne vem zakaj jih kdo ne skika u rito...saj noben nima od njih koristi - avtorji dobijo kak drobiž, če sploh, uporabniki pa plačujemo glupa nadomestila ki jih šefi nato pobašejo v svoje žepe...
Nadomestila plačaš seveda za *legalno* presnete cedeje. Kdo dobi nadomestilo ko na dvd posnameš svoje fotografije ne ve noben. Ne vem zakaj jih kdo ne skika u rito...saj noben nima od njih koristi - avtorji dobijo kak drobiž, če sploh, uporabniki pa plačujemo glupa nadomestila ki jih šefi nato pobašejo v svoje žepe...
Daedalus ::
Pa ne samo SAZAS - v Slo sta nastali še dve podobni združbi, ki hočeta pobirat nadomestila. Tak da trenutno najbolj "črn" scenarij za organizatorje kakih prireditev so trije! ne "samo" en račun za javno predvajanje muske... Zadnjič je bil intervju z dvema predstavnikoma ene izmed teh dveh organizacij (se ne spomnim imena, na žalost) - in na vpašanje, zakaj bojo pobirali prispevke je vletel odgovor - ker lahko. Ker nam to pripada. Hehe, vsa tale scena okoli avtorskih zadev je ratala totalno povapirjena...sam da se puli $$. Jebe se njim za avtorje...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Nejc Pintar ::
Jap, ista jeba kot s cedeji, ko moraš plačevat za ilegalo!
Pa če mi bo kdo kaj moril mu bom sam reku da plačujem nadomestilo
Pa če mi bo kdo kaj moril mu bom sam reku da plačujem nadomestilo
Lahko je biti prvi, če si edini!
Boeing ::
Za tistega, ki mi pride težit za avtorsko nadomestilo, imam samo 4 besede: Spokaj, sicer te spokam!
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
overlord_tm ::
In kolko tega denarja res dobijo avtorji? Pomoje se zaokroži na ništa.
PS: Ce ma kdo res podatke kok keša dejansko pride skupini od tistih nadomestil, ki jih je vse treba plačat me zanima
PS: Ce ma kdo res podatke kok keša dejansko pride skupini od tistih nadomestil, ki jih je vse treba plačat me zanima
Spock83 ::
Gremo mi ustanovit organizacijo, ki bi kaznovala založbe/založbo z vsak izdan gnil in uhopokvarojoči, glasbeni CD. Ker roko na srce, na CD-jih so po par dobrih komadov, ostale pa so bolj za okras. (v večini primerov).
Ja ne bi imel nič proti, če bi kupoval komade preko interneta in si sam spekel (ali založnik spekel z najboljšo kvaliteto ) in mi poslal CD/DVD po pošti. (nekaj podobnega kot za iTunes, samo za Slovenijo seveda)
Še najbolje bi vesel, da bi lahko izbral komade na internetu in bi ti spekli na DVD audio v najvišji kvaliteti (pač seveda, če imaš ustrezne predvajlnike in kvalitetne zvočnike). Za to bi bil pripravljen plačati tudi z višjo ceno.
Ja ne bi imel nič proti, če bi kupoval komade preko interneta in si sam spekel (ali založnik spekel z najboljšo kvaliteto ) in mi poslal CD/DVD po pošti. (nekaj podobnega kot za iTunes, samo za Slovenijo seveda)
Še najbolje bi vesel, da bi lahko izbral komade na internetu in bi ti spekli na DVD audio v najvišji kvaliteti (pač seveda, če imaš ustrezne predvajlnike in kvalitetne zvočnike). Za to bi bil pripravljen plačati tudi z višjo ceno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spock83 ()
brodu:
Kaj pa če kupiš recimo glasbo v mp3 obliki prek neta je to legalen nakup ali ni?
Meni se zdi da je legalen nakup samo, če kupiš album.
Kakšna pa je sploh še prodaja originalov po trgovinah?
Recimo jst sem dobil nov album od mileta kitča ravno včeraj dvomim, da se ga v slo da že kje kupit?
Prav tako sem delal primerjalne teste in sem ugotovil da so stvari v osnovi slabo posnete zato se razlika med wav in mp3 ne pozna vsaj pri meni ne, pa sem velik pristaž kvalitete prva je kvaliteta, vsaj zame.
Kaj pa če kupiš recimo glasbo v mp3 obliki prek neta je to legalen nakup ali ni?
Meni se zdi da je legalen nakup samo, če kupiš album.
Kakšna pa je sploh še prodaja originalov po trgovinah?
Recimo jst sem dobil nov album od mileta kitča ravno včeraj dvomim, da se ga v slo da že kje kupit?
Prav tako sem delal primerjalne teste in sem ugotovil da so stvari v osnovi slabo posnete zato se razlika med wav in mp3 ne pozna vsaj pri meni ne, pa sem velik pristaž kvalitete prva je kvaliteta, vsaj zame.
Meamoto ::
saj veste, da je potrebno ohraniti nekaj delovnih mest. Meni recimo še danes ni jasno, ko pride kakšna skupina igrat na koncert v živo in igra svoje lastne avtorske komade. Skupini plačaš na avtorsko pogodbo aas ali na kakšno posredovalnico, za tem ti pa pride še račun za sazas.
Zaradi neplačila točno takšnega računa so me pred 6 leti celo tožili. In popušili.
Zaradi neplačila točno takšnega računa so me pred 6 leti celo tožili. In popušili.
Ja, tako je bilo pred 6 leti, danes je malo drugače.
V oddaji je bilo tudi govora o tem, da naj bi zvišali te "prispevke", pa čeprav še sami ne vedo po kakšnem ključu jih računajo. 4x sem klical na SAZAS, 4x sem dobil drugačen odgovor, kako se to zračuna. Enkrat je bilo po komadu, drugič fiksno za vsak koncert, tretjič nekaj drugega, četrtič pa (za Kreslina)da bi oni to računali po honorarju, ki ga prejme, nekaj v stilu, da 20% honorarja. WTF, človek dobi 700k honorarja, potem pa še 140k SAZASU? Koncert je bil dobrodelen, Vladek je svoj honorar znižal, SAZAS ni hotel niti slišati o temu...
Imam še mnogo zgodbic o njih iz raznih pogajanj s strani mladinskih centorv in neprofitnih organizacij, nobena pa nima lepega poteka in srečnega konca. Na koncu opaziš da je fanj država, ki dopusti take organizacije, da delajo kar hočejo, seveda pod njenim okriljem.
V oddaji je bilo tudi govora o tem, da naj bi zvišali te "prispevke", pa čeprav še sami ne vedo po kakšnem ključu jih računajo. 4x sem klical na SAZAS, 4x sem dobil drugačen odgovor, kako se to zračuna. Enkrat je bilo po komadu, drugič fiksno za vsak koncert, tretjič nekaj drugega, četrtič pa (za Kreslina)da bi oni to računali po honorarju, ki ga prejme, nekaj v stilu, da 20% honorarja. WTF, človek dobi 700k honorarja, potem pa še 140k SAZASU? Koncert je bil dobrodelen, Vladek je svoj honorar znižal, SAZAS ni hotel niti slišati o temu...
Imam še mnogo zgodbic o njih iz raznih pogajanj s strani mladinskih centorv in neprofitnih organizacij, nobena pa nima lepega poteka in srečnega konca. Na koncu opaziš da je fanj država, ki dopusti take organizacije, da delajo kar hočejo, seveda pod njenim okriljem.
Daedalus ::
Jaz izračune pač majo postavlene tako, da iztržijo od vsakega čimveč. Vampirji pač.
Sicer pa, ko smo že lih pri zgodbicah...ene dve, tri leta nazaj je en kup študentskih klubov in ostalih organizacij začel dobivat račune od SAZASA. Kako to? Ja frajerji so po spletnih straneh gledali, kdaj je kdo imel kako prireditev, pol pa pošiljali račune naokoli. Tudi za kako leto, dve za nazaj. Krasni so, res. Še tolko bolj, ker je večina organizacij, ki sploh karkoli počnejo, neprofitnih in folk tam dela za đabe. Država pa ti še za to pošilja račune, oziroma te obravnava enako kot organizatorje Rammsteinov, recimo. Kurc pa tako državo
Sicer pa, ko smo že lih pri zgodbicah...ene dve, tri leta nazaj je en kup študentskih klubov in ostalih organizacij začel dobivat račune od SAZASA. Kako to? Ja frajerji so po spletnih straneh gledali, kdaj je kdo imel kako prireditev, pol pa pošiljali račune naokoli. Tudi za kako leto, dve za nazaj. Krasni so, res. Še tolko bolj, ker je večina organizacij, ki sploh karkoli počnejo, neprofitnih in folk tam dela za đabe. Država pa ti še za to pošilja račune, oziroma te obravnava enako kot organizatorje Rammsteinov, recimo. Kurc pa tako državo
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()
Potem se še najdejo pametnjakoviči na slo techu pa sprašujejo, če je orginal, ni orginal itd.
Vglavnem hvala bogu lani nisem kupil nobenega cd-ja pa upam, da ga tudi letos ne bom.
Vglavnem hvala bogu lani nisem kupil nobenega cd-ja pa upam, da ga tudi letos ne bom.
dr.J ::
Ali se kje da videti, katera domača glasbena dela so avtorsko zaščitena in je SAZAS upravičen do (p)obiranja nadomestil?
Daedalus, tudi po časopisih so gledali. Pa tudi če je bil koncert neke lokalne xy skupine so poslali račun. Če si ga plačal si ga, če si jim pa rekel naj gredo nekam kjer ne sije sonce pa so bili lepo tiho (ker so račun poslali neupravičeno).
Tudi pošiljajo kr neke račune za prireditve, ki jih ni bilo. Enkrat so nam recimo (na študentski klub) poslali račun, za koncert, ki smo ga imeli v mladinskem centru. Aja tudi mladinskemu centru so poslali račun za isti koncert.
Skratka barabe, hude. In še hujše postajajo.
Tudi pošiljajo kr neke račune za prireditve, ki jih ni bilo. Enkrat so nam recimo (na študentski klub) poslali račun, za koncert, ki smo ga imeli v mladinskem centru. Aja tudi mladinskemu centru so poslali račun za isti koncert.
Skratka barabe, hude. In še hujše postajajo.
JurcaG ::
ja pri nas na našem študentskem klubu je bilo isto. So poslali račun za koncert, ki smo ga skupaj organizirali 5 študentskih klubov. Ampak pazi poslali so nam vsakemu svoj račun, kakor da bi bilo 5 koncertov.
Pa še druga cvetka: Enkrat smo celo račun plačali, in glej ga zlomka, čez pol leta pride nov račun na katerem so bili napisani koncerti za katere smo jim že plačali + še nekaj novih.
Ti res nimajo evidence še za tiste, ki so jim celo zadevo plačali.
Glede tega kolikor dobi avtor od tega, bi rekel, da zelo malo, če ne skoraj nič!
Pa še druga cvetka: Enkrat smo celo račun plačali, in glej ga zlomka, čez pol leta pride nov račun na katerem so bili napisani koncerti za katere smo jim že plačali + še nekaj novih.
Ti res nimajo evidence še za tiste, ki so jim celo zadevo plačali.
Glede tega kolikor dobi avtor od tega, bi rekel, da zelo malo, če ne skoraj nič!
Nihče ne ve vsega, tudi jaz ne
CWIZO ::
Moja teta je iz svojega frizerskega salona nedavno umaknila radijo, ker bi mogla plačevat 3em različnim "organizacijam". Zračunala je da bi jo na mesec prišlo okoli 7k samo zato da bi ji notri špilal en kurčev radijo (pa ne na CDje, ampak leo tak klasicen, ki sam postaje predvaja).
Mislim, je to normalno? Pol je pa tut teta razlagala da en njen kolega v ostariji ki jo ima (al neki tazga) ne more rect svojemu sinu (staremu 10 let), da bi spilal na harmoniko, ker bi mogu neke zadeve placevat.
Kako zaboga je to mozno?!?!
Pizd akmalu bo na vsak kilometer postaja, ker bo smogu colat zaradi uporabe radija v avtu
Cisto resno vprasanje: a proti temu ZASU al kaj je, noben ne more nic narediti? Mislim kdo jih je sploh pooblastil da karkol poberajo?
Mislim, je to normalno? Pol je pa tut teta razlagala da en njen kolega v ostariji ki jo ima (al neki tazga) ne more rect svojemu sinu (staremu 10 let), da bi spilal na harmoniko, ker bi mogu neke zadeve placevat.
Kako zaboga je to mozno?!?!
Pizd akmalu bo na vsak kilometer postaja, ker bo smogu colat zaradi uporabe radija v avtu
Cisto resno vprasanje: a proti temu ZASU al kaj je, noben ne more nic narediti? Mislim kdo jih je sploh pooblastil da karkol poberajo?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...
Mislim kdo jih je sploh pooblastil da karkol poberajo?
Država.
Ne, za avtoradio ni treba plačevati. Razen če nisi taksist, ker je to dodaten bonus pri tvoji stirtvi . Samo da ne bodo začeli to še računat, če se vozi več ljudi s tabo.
Glede tega kolikor dobijo avtorji so pri oddaji zanimivo računali:
"Ja avtor je prikrajšan za toliko denarja kot stane njihov koncert-cena CDja, v kolikor da gostinec v predvajalnik njihov CD."
Zdej je tukaj problem kje je SAZASov denar, ga je treba odštet od tega ali prištet (dvomim)? Tako oni to lepo računajo, torej če je nek bend 150k, so s tem, ko da lastnik lokala CD noter, po SAZASovo avtorji prikrajšani za 145k. Vsakič ko lastnik predvaja ta CD. Zato so oni upravičeni da to pobirajo. In hej njim moreš dati le 10k prispevkov na mesec, kar je precej ceneje kot da bi ti bend igral. Taka fletna logika ni kaj.
Me zelo zanima kako bi jim uspelo, da bi isti bend igral v 5ih lokalih istočasno, u ne gre? hm kaj pa sedaj?
Seveda za koliko $ je lastnik lokala prikrajšan ker da noter CD in ne gostuje pravega benda nima veze. Ker če tam igra pravi bend, je ista stvar, saj naredijo le ambient. Ljudje, ki bi prišli do bara samo zaradi benda? Očitno so v manjšini in niso pomembni.
Skratka razmišljajo le s svoje strani in ko jim nekaj argumentiraš spremenijo debato. Sploh v oddaji je bilo tako. Ko jih je en nasprotnik vprašal kaj porečejo na razsodbo Ustavnega sodišča (na kar so pri SAZASu skoraj dobesedno rekli, da se oni poščijejo), da ne morejo tako pobirati denarja, ker NE MOREJO OBRAZLOŽITI KLJUČEV ZA POBIRANJE, je skakalo ven vse mogoče, na to temo so pa bili tiho.
matjash ::
A obstaja mogoče že kšna organizacija ki zbira peticije proti SAZASU? Ker ji takoj dam svoj glas.
... bolje pozno kot nikoli.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kdo dobi več, Sazas ali nastopajoči? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 39228 (31750) | Meizu |
» | Slovenija: tržni inšpektorat ne bo preganjal gostinskih lokalov (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 26026 (21513) | Jeronimo |
» | Naj bi SAZAS nezakonito prisluškoval in sledil direktorju UIL?Oddelek: Novice / Zasebnost | 13231 (11243) | poweroff |
» | The Pirate Bay je kriv! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 18927 (11629) | Tr0n |
» | Obeta se nam občutna podražitev praznih CD-jev (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Optične enote / mediji | 21127 (15384) | VolkD |