» »

Spet zajebavanje študentskih servisov

Spet zajebavanje študentskih servisov

jRk0 ::

Ok, vceraj dobim nakazilo. Brez kakrsnega koli obvestila st. servisa, mi oni odtegnejo 25% nakazila za akontacijo, ces da je od vceraj naprej treba poslovat po nekem novem zakonu. pac, ker pavziram, si oni dovolijo meni odtrgat 25%. 25% je en teden dela!!! mislim, kaj ta smrdljiva drzava dela nam, da jim j. m. lahko samo.

Sem podpisal, da nocem da mi vec sami odtegujejo. Denar je navsezadnje meni zdaj vec vreden kot cez pol leta, ali leto...

Btw, kdaj tocno pol ob prijavi dohodnine to nazaj dobis?

pa kako si lahko to dovolijo, omg.
You fuck up once, you loose two teeth.

Primoz78 ::

Verjetno da to dobis nazaj ko dobis odlocbo in ne ob prijavi dohodnine!...se pravi enkrat zacetek poletja ce se ne motim...tko kot zaposleni. Sicer pa nisem vec student (redni) zato ne vem kako gre tocno zadeva...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

AndrejS ::

Zato pa treba študentske servise ukinit!

Bob Rock ::

Si siguren?
Sem klical kolega, dela na ŠS MB in pravi, da se ni nic spremenilo.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

jRk0 ::

Ja seveda se ni, ker nisce nima pojma o cem se gre. Sicer pa je itak samo za pavzerje baje...in od vceraj bi naj to veljalo. in so si pr napotnica.com kar zmislili da bodo sami odtegnili akontacijo, brez kakrsnekoli moje vednosti. jaz sem mel cist drugacne nacrte s tem dnarjem...zdaj pa se lahko brcam v rit. drugi studentski niso nic spremenili, ona iz napotnice ko pa je klicala na durs, pa je rekla da noben ne zna nic povedat. in zdaj meni ni jasno o cem se gre, onim ni jasno, dursu ni jasno, samo brez dnarja sem ostal.;((
You fuck up once, you loose two teeth.

zee ::

bilo včeraj v Financah.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jRk0 ::

itak ne smem nic zasluzit, pol mi se pa 25% odtrgajo BREZ da bi mi to sploh povedali. s tem, da kot pavzer lahko vse na faxu normalno delam, se celo na listu papirja pise Potrdilo o vpisu v zadevi...

mah, jebes tako drzavo
You fuck up once, you loose two teeth.

BogyX ::

Jaz bi pa reko tako - lahko si srečen, ker si eden zadnjih študentov, ki je sploh lahko delal - v prihodnje slabo kaže.

Je pa res, da se do neke mere tudi strinjam z državo, ki take poteze vleče, saj je vsem jasno, da preko 50% napotnic gre za dela in ljudi, ki nimajo nič veze s študijem.

Upaš lahko, da se bo s tem počasi uredil sistem zaposlovanja pri nas (pač vsak raje zaposli študenta, ki mu dela za mali dnar in ne rabi plačevat za njega še ostalih socialnih prispevkov, zato pa na delovno mesto potem tebe, ko končaš faks ne vzame).

PA še to - študentje ne nasedajte študentskim organizacijam in servisem, ki na račun vašega dela služijo in ne vejo kam z denarjem.

Pa lep pozdrav

Bogdan

jRk0 ::

ja pol rajsi na zavodu 50+k dobim pa nic ne delam. tiste pa jaz lih placam s teh 25% ja. da jim bule rastejo.
You fuck up once, you loose two teeth.

MadMicka ::

jrko, denar boš dobil prihodnje leto nazaj, pod pogojem, da ne presežeš letos cenzusa. Koliko točno cenzus znaša ne vem, vprašaj na ŠS.

BogyX, študentje bodo lahko delali tudi v prihodnje, vprašanje je samo, v kakšni meri bodo oproščeni plačila davka, če sploh. In normalno je, da ŠS služijo in to ne na račun študentov, temveč na svoj račun, s svojim delom. Plačani so za posredovanje.

jRk0 ::

ja 564000, ker pavziram. pa se nekaj. kako oni to letno gledajo? na solsko leto, od 1. oktobra ali glede na leto kot leto?
You fuck up once, you loose two teeth.

perci ::

Mici: According to durs bo Jrk0 moral plačati davek za čas ko dela preko študenta brez statusa. Zdej pa ne vem no. Zadolžena za dohodnino na Generalnem uradu DURS mi pravi tko, tuki piše drugače.

Recimo jst sem mel letos status 9/12 mescov. Zdej ga nimam vec, se vedno imam pravico delati preko studenta. Moja letna meja je 9/12 od 1200, torej 900 jurjev. Vendar (tako na DURS) lahko teh 900 jurjev zasluzim samo v prvih devetih mesecih, tisto kar zasluzim v oktobru, novembru in decembru pa je normalno obdavčeno. Sicer imam še 3/12 osebne olajšave, ker od oktobra nisem več vzdrževan član, ampak to je pa afaik to.

Če imaš ti druge informacije, prosim na plano z njimi, ker bi resno rad zapolnil mejo do 900 jurjev.

perci ::

jrk0: Afaik si ti se vedno lahko vzdrževani družinski član, čeprav pavziraš. Gre za prekinitev študija, ki jo lahko izkoristiš, samo ne vem do kerga leta (mislim da 27ega). Samo, če te mama uveljavlja kot vzdrževanega člana nimaš osebne olajšave (teh 600 jurjev).

jRk0 ::

mah, saj, noben nic ne ve. tud na dursu niso nic pametnega povedali studentskim servisom in zdaj je sama zmeda. Zasluzil bom recimo teh 600 jurjev in ne vec. pa bom pac oddal dohodnino in potem dobil ta dnar nekako nazaj, ki sem ga ta mesec izgubil. za nadaljnje mesece sem itak dal zahtebo da mi ne trgajo na studentskem. potrebno je ta davek itak placati le v primeru, ce bom zasluzil vec kot teh 564k, ne?
You fuck up once, you loose two teeth.

MadMicka ::

zdej sm že mal vn iz tega, ampak perci zate itak ni problem. Za te tri mesece, ko nimaš statusa,
upoštevaj še splošno davčno olajšavo, ki znaša 591.900 SIT. Se pravi, če v teh treh mesecih zaslužiš toliko ali manj, ni davka.

Akontacija dohodnine sicer je, ampak dobiš na koncu koncev to nazaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

MadMicka, ampak fora je, da sem jst 9 mesecev bil vzdrževan družinski član...tako da ne morem uveljavljat polne splošne olajšave, ampak samo 3/12 oz. 1/4 kar znese komaj 120 jurjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

DSmidgy ::

In normalno je, da ŠS služijo in to ne na račun študentov, temveč na svoj račun, s svojim delom. Plačani so za posredovanje.

Seveda na račun študentov. Recimo jaz sem se z delodajalcem sam zmenil za šiht, iskanje napotnice mi je samo povzročalo dodatne stroške in izgobo časa.

drejc ::

Stran z posredovanjem studentskih del, te stane cca 5mio/letno (tkole ene petkrat vec, kot bi optimalno), ne pa da ma šs 500mio dobička s tem, da praktično nardi en print in dve znamke. Mislm, halo, najmanj ukint, čene tko k z notarji, sam SŠ bi jeh dobiček razdeseteril.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

PaJo ::

To kolki akontacije, so doloceni SS zaceli delat ze nekaj casa nazaj, jaz recimoto akontacijo plcujem ze par mesecev, tako da me malo cudi kako je to komaj zdaj prislo v javnost. Drugace pa okoli tega status pavzerjev res ziv bog ne ve natancno kako in kaj, recimo dobil sem celo mnenje iz DURS-a, da ce na koncu studija izkoristis ta bonus pavzerja, da lahko preko studentskega servisa delas vse do diplome, ne samo 1 leto, ampak to se mi zdi malo cudna razlaga vsega tega. Drugace pa sem se jaz zankras s tem sprijaznil, itak ce delas skoraj redno je lazje zdaj vsaki mesec manj dobit, kakor na koncu 100k ali vec noter placat.

Kar se pa tice SS in njihovega sluzenja, pa bi tu vsekakor bilo treba nekaj ukrenit, ker to kako ti obracajno studentski kes je ze kriminal;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bradek ::

1) studentski servisi so d.o.o. in ne dobrodelna ustanova, ce studentski servis sluzi ni s tem popolnoma nic narobe (s tega vidika se ve)
2) ceprav bi sli vsi v luft bi jaz vsem studentom pobral vsaj 25%
3) zakaj?
4) zato ker so/smo v neprimerno boljsem polozaju kot pa vsak clovek ki je v normalnem delovnem razmerju, je dostudiral in mora zivet dva otroka in vzdrzevat bajto

Ukinimo studentsko delo, zaprimo studentske servise in kmalu ne bo vec tem kot je tale tukaj. To kar je trenutno v sloveniji ni nic druzga kot podpiranje lenobe (tut jaz nisem nek vzor). Ce je studentu vse pred nos prineseno potem nic cudnega da je tok zgub po faksih. Ce se na FRI vpise 200 studentov in jih na koncu diplomira 25 je to lep pokazatelj tega kaj se dogaja pri nas.

Sem pa za brezpogojno pomoc tistim ki jim studij zaradi tega ne bi bil vec dostopen. To, kar pa zdaj vsi studentje tulite kako ste zapostavljeni, ni pa nic druzga kot refleks na to, da vam nekdo hoce nekaj, na kar ste bili navajeni, vzeti. Pa ceprav je bil to privilegij (in po moje neupravicen).


Stepte se.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

perci ::

Bradek, sej z drugim kar si napisal se bolj ali manj strinjam, sam kako si pa ugotovil, da so študentski servisi d.o.o. - ji?

bradek ::

Ne razumem cisto na kaj ciljas...

- ŠS Maribor
- eŠS
- itd.

Sicer pa, ŠS so pravne osebe, normalna podjetja, ustanovljena z namenom ustvarjanja dobička.

Ne razumem čisto tvojega vprašanja.

MadMicka ::

ja perci, maš prov. Ampak tudi če boš zasužil več kot 148 k, plačaš samo 17% od razlike, oz. od tega kar boš zalužil več, kar pa tut ni ne vem kolk...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

bradek moja napaka, statusna oblika je jasno lahko d.o.o. ampak hotu sem rečt, da mora servis dat dolocen procent itak studentski organizaciji oz klubu...

Utk ::

Zaradi mene so lahko tudi d.d.-ji...če si pa lahko sam najdem delo, zakaj bi pol moral preko njih? To pol ni d.o.o. (čeprav je), ampak nek monopolist od države dani. Če si ne moreš sam najt dela, naj zaslužijo, če si pa jaz najdem in moram it knjim po napotnico, da bojo še oni kaj meli od tega, je pa kriminal.
Če se jih 200 vpiše in 20 naredi, je zanič faks. Malo je takih, ki se vpišejo brez namena da bi naredili, malo. Sploh pa na FRI. Če je pa pol sistem tak, da jih tolk odleti, je pa nekaj narobe, ja.

perci ::

mici, ja sam 12 + 17 pa ni vec tolk mal

pol pa ze pomisls kaj se bol splaca...

drejc ::

"1) studentski servisi so d.o.o. in ne dobrodelna ustanova, ce studentski servis sluzi ni s tem popolnoma nic narobe (s tega vidika se ve)"

Zakonsko je doloceno koliko sluzi in to je od desetih procentov, jim mazne 7% v direkt v žep, 3% (3,7 miljarde sit) pa v žep mrhovinarjem na šovu pa šols klubom.

Raje teh 10% vseh pobere država, za 0.01% (t.j. 10 mio sit) naredi elektronski sistem za objavljanje študentskih del in izdajanje napotnic, ter za ostalih 9,9% (cca 12 miljard sit) vsako leto naredi kak študentski dom in vsakemu staršu rednega študenta nakaže 40k sit/mesečno oziroma več, glede na količnik deficitarnega poklica za katerega se študira + nek količnik na uspeh + nek količnik na letnik.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

MadMax ::

Seveda na račun študentov. Recimo jaz sem se z delodajalcem sam zmenil za šiht, iskanje napotnice mi je samo povzročalo dodatne stroške in izgobo časa.

Zaradi mene so lahko tudi d.d.-ji...če si pa lahko sam najdem delo, zakaj bi pol moral preko njih? To pol ni d.o.o. (čeprav je), ampak nek monopolist od države dani. Če si ne moreš sam najt dela, naj zaslužijo, če si pa jaz najdem in moram it knjim po napotnico, da bojo še oni kaj meli od tega, je pa kriminal.

Kdo vaju pa sili delat prek ŠS?
Lahko direkt pogodbeno delaš, lahko odpreš s.p. kot dopolnilno dejavnost, avtorske pogodbe...
Če si dovolj iznajdljiv, ŠS ne rabiš, torej ne več pljuvat prek njih.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

PaJo ::

drejc: ce tako naredijo jih jaz takoj podprem:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

drejc ::

@MM: problem je routing "našega keša", ker je ta v osnovi (nevem natančno nek Akt o zaposlovanju...) opredeljen z namenom, da se redestributa nazaj kvazienakomerno med študente. Zdej je pa tak, da 9/10 "našga dnarja" poberejo razni SŠji, trije ŠOUi in šols klubi po sloveniji.

Namen je bil dober še 10 let nazaj, zdej se je pa izrodil in mi tega dnarja ne vidmo na koncu niti od daleč. (boni so financirani iz druge vreče) Tile bonusi za fitnese pa squashe so pa pljunek med miljarde, in dejansko bi moral s tem reklamiranjem (kar v bistvu je) ŠSji nekaj zaslužit, ne pa da jih subvencionirajo (spet le omejene ustanove, ponavadi so lastniki sorodniki al pa kolegi).
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Izak ::

Sepravi je treba spisat obrazec za dohodnino da se dobi denar ki je akontiran nazaj?

Lp

Daedalus ::

Itak. DURS zaenkrat (še) ne premore kristalnih kugl... Mogoče jim bo pa BW kero posodil.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Meamoto ::

V kratek razmislek tistim, ki govorijo da študentski servisi živijo od 'njihovega' denarja - ŠS pobere svojih 10% NA netto znesek, ne OD netto zneska. Kar pomeni, če se ti zmeniš za 1000 na uro, dobiš dejansko 1000 na uro, tisti, ki te je najel pa plača 1100 na uro.

Če bi kdo lahko pizdil, bi bili to delodajalci, pa tudi oni tega ne počnejo, ker je to odločno ceneje kot sklenitev pogodbe o delovnem razmerju.

Kar pa se obdavčitve tiče, se pa popolnoma strinjam z bradek-om.

perci ::

v bistvu obrazec dobis na netu - ti ga samo izpolnis in posljes - lahko ga pa kar prek neta oddas ce mas certifikat

BigWhale ::

> Kar pomeni, če se ti zmeniš za 1000 na uro, dobiš dejansko 1000 na uro,
> tisti, ki te je najel pa plača 1100 na uro.

Ja, ponavadi je tako ampak studenti tega ne vedo ali pa nocejo vedeti. ;> )

(PS: Kugle ne posojam...)

drejc ::

Meamoto ...

Ako jest nebi delu za jurja na uro, SŠ nebi videl tistih 100 sit, za katerih ma mrdne ne s prstom, okej?
Delodajalec raje doda večjo urno postavko da dobi bolj usposobljen kader (večje povpraševanje za bolj plačane šihte mende), s čimer na dolgi rok prišpara zaradi učinkovitosti študenta/uro.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Utk ::

Vseeno bi blo boljše, da bi tistih 10% (ali več) pobrala država in bi to delali zavodi za zaposlovanje namesto servisov.

MadMicka ::

Crnie, ravno tu se motiš. Nikoli ne bo državni sektor konkurenčen privatnemu. Ni dovolj iznajdljiv, ne vlaga dovolj naporov. Čim več v privatni sektor.

Matek ::

MadMicka, ja, sam v državnem sektorju bi se vseh 10% porabilo za financiranje servisa za iskanje dela, ne bi bilo miljonskih dobičkov za lastnike.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Utk ::

Iznajdljiv za koga? Misliš da bi katera firma ostala brez delavcev, če bi bli študentski servisi državni? Edino to je tu pomembno. Če že hočejo bit privatni, naj bojo, sej obstajajo tudi privat firme, ki posredujejo službe, ampak njim plačajo prostovoljno, ne pa če si jo sam najdeš in mora obvezno nek privatnik, ki nima nič stem, nekaj zaslužit. Tu ni logike. Sej ne vem, ampak po moje je bil nekdo pri vrhu študentov, ko se je ta zakon sprejemal, in ta nekdo je danes najbrž zelo bogat.

schejk ::

@bradek - očitno še živiš doma in ješ iz hladilnika ki ga stari napolnijo vsak dan!

za nekoga ki pa si polni hladilnik sam in plačuje najemnino itd pa pride kr prav študentsko delo!
in ima željo po končanem faksu!!

bradek ::

@schejk

Se enkrat si dobro preberi moj post. Boljse bi se lahko porazdelila sredstva, ce bi se studij selektivno omogocal ljudem, ki si ga ne morejo privosciti, studentske servise pa ukinili. Dve muhi na en mah: streznitev zabusantov, bolj pravicna porazdelitev.

Je pa res da vsak se tako dober zakon ob slabem izvajanju poklekne na celi crti.


p.s.: tako "ocitno" pa ni ravno vse, ves? Ampak to ze ne sodi vec sem.

schejk ::

@bradek - glede tega se strinjam s tabo

P.S. moja punca je glih dans dobla POLNO nakazilo prek ŠS mb in je pavzerka

Izak ::

Potem ni presegla nakazila mislim da cirka 80-100 ksit? Kar je več ti akontirajo dohodnino.

c00L3r ::

Kak ste vsi pametni "Ukinimo študetske servise!!!". Jaz rečem OK, pa jih dajmo, samo potem pa naj država da meni vsako poletje enih 100k do 200k da lahko grem na morje, ali pa naj zagotovi vsem študentom štipendije. Smo tudi študentje ki dejansko delamo in ne "peremo denarja". Zaenkrat ne vidim druge možnosti da pridem do denarja. Razen če bom delal na črno, kar pa je še slabše.

Rešitev ni v ukinitnvi servisov, treba je samo bolj strogo nadzorovat delodajalce in študente, ter določit mastne kazni za tiste ki izkoriščajo ta sistem. SIcer pa je že vsa leta tako, da ko štident na leto zasluži cca. 1,5 miljona mora plačat davek na to.

Nejc Pintar ::

Od sprejetja novega zakona denar pere predvsem država:\
hočem da mi inflacijo zraven dajo+obresti:\
Lahko je biti prvi, če si edini!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obdavčeno študentsko delo pri pavzerjih.... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
686194 (4772) klemen22
»

Ukinitev Študentskih servisov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
636843 (5638) Daedalus
»

Študentsko delo obdavčeno v amen ? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20015584 (11307) gGiF
»

Obdavčeno študentsko delo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1088354 (7228) GregiB
»

plačilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
625417 (4460) pivmik

Več podobnih tem