» »

Vprasanja glede linuxa (suse linux)

Vprasanja glede linuxa (suse linux)

«
1
2

motorc ::

Pozdravljeni!

Zaradi vse vecjih preglavic z windowsi sem se odlocil, da bom (poskusil) presaltat na linux. Najprej sem probral slo-tech linux, vendar sem ga zaradi nekaterih tezav odstranil. Zdej mi je kolega posodil Suse linux 9.3 pro na 5 cd-jih in sem si ga instaliral (kar celih 7GB). Po zacetnih testiranjih imam kar veliko vprasanj in upam, da bom odgovore dobil tukaj. Pa ne se prevec smejat, ker nekatera vprasanja so res glupa.

1. Kako se naredi znak "@" (tega sem prekopiral). V winsih je blo to ALTGR+V.

2. Zakaj noben predvajalnik glasbe (xmms, amarok, ...) ne predvaja MP3-jev? Poskusil sem z neta potegnit neke plugine za xmms vendar jih ne morem instalirat, ker ...

3. ne morem kopirat (oz. karkoli pisat) nikjer po disku, razen po home/user direktoriju. Kje si nastavim, da imam neomejen dostop do celega diska?

4. Kateri izmed teh predvajalnikov je vam najboljsi? (to ni resno vprasanje, sam zanima me).

5. Ali obstaja kaksna linux alternativa windowsovem task managerju, kjer mas podatke o procesih, porabi cpu, mem, in tako dalje. Sicer sem si nastelal tiste mini grafe v taskbaru ampak to ni to.

6. Nekaj sem se spilal s pisavami v KDE control centru - samo velikost me je motila, ker je bila premajhna in sem jo nastavil na 12, Zdaj imam pa taksno "hrapavo" pisavo. Sicer je tam moznost glajenja (anti-a) vendar to ne deluje vsepovsod (v operi npr.).

7. Kaksna je razlika med GNOME in KDE in kater je bolsi v praksi? Raje imam prakticno okolje kot sminkasto.

To je zaenkrat vse, nadaljujem drugic.

Hvala za morebitne odgovore!

8.

Jebiveter ::

1. Ce imas nastimano SLO tipkovnico potem je na istem mestu, drugace pa poskusi SHIFT-2 ali pa SHIFT-ALT-2.

2. A drugace ti zvok deluje? Mislim, da ima Suse login sound, ali pac?

3. Kot navaden user nimas pravic pisat nikjer drugje kot samo v svojem home direktoriju, kar je pravilno. Tako ne mores nehote sesut sistema (ceprav so tudi drugi nacini :). Ce zelis kaj pocet s samim sistemom (instalacija programov, konfiguracija servisov, itd.) se moras prijavit kot root uporabnik. To storis ob prijavi v KDE (ne priporocam, ker lahko nehote ostanes pri uporabi tega userja, kar pa je nevarno in neodgovorno), ali pa v Konsole (konzola) z ukazom

su -

Vprasa te za password, ki si ga root-u dodelil ob instalaciji.

4. Za audio vecina prisega na XMMS, kar pa ni nujno najboljse zate. Odvisno od preferenc. Za video pa ni boljsega kot MPlayer, ceprav se da tudi z Xine dost u redu shajat.

5. V KDEju lahko do podobne stvari prides z CTRL-ESC

7. KDE vs. GNOME je vecna tema in zmagovalca v bistvu ni. KDE je dosti prevec nabit z opcijami ipd., kar imajo "power userji" zelo radi. Po drugi strani pa je zato lahko kar pocasen. GNOME ima bolj cist interface in se ga je lazje privadit, ker nimas toliko opcij (na prvi pogled) in je bolj "clean". Po drugi strani pa Konqueror kot file manager pelje Nautilusa zejnega cez vodo.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

64202 ::

> 2. Zakaj noben predvajalnik glasbe (xmms, amarok, ...) ne predvaja MP3-jev? Poskusil sem z neta potegnit neke plugine za xmms vendar jih ne morem instalirat, ker ...

Pojdi v yast in doinstaliraj pod patchi optional multimedia packs. Se tako izogibajo placevanju licencnin mp3 patentov.
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> 4. Kateri izmed teh predvajalnikov je vam najboljsi? (to ni resno vprasanje, sam zanima me).

Suse po defaultu instalira amarok za muzko in kaffeine (xine odzad) za filme, kar dobra izbira IMHO.
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> 7. Kaksna je razlika med GNOME in KDE in kater je bolsi v praksi? Raje imam prakticno okolje kot sminkasto.

Jebiveter je dobro povedal. Sicer pod suse mogoce bolje deluje KDE, sele pred kratkim so zacel resno na GNOME integraciji delati.
I am NaN, I am a free man!

motorc ::

Jebiveter:

>1. Ce imas nastimano SLO tipkovnico potem je na istem mestu, drugace pa poskusi SHIFT-2 ali pa SHIFT-ALT-2.

Sem poskusil vendar ne gre. Kje se pa nastima slo tipkovnica? Imam pa pod yast2 modules/system/keyboard layout/ nastiman na slovene.

>3. Kot navaden user nimas pravic pisat nikjer drugje kot samo v svojem home direktoriju, kar je pravilno. Tako ne mores nehote sesut sistema (ceprav so tudi drugi nacini :). Ce zelis kaj pocet s samim sistemom (instalacija programov, konfiguracija servisov, itd.) se moras prijavit kot root uporabnik. To storis ob prijavi v KDE (ne priporocam, ker lahko nehote ostanes pri uporabi tega userja, kar pa je nevarno in neodgovorno), ali pa v Konsole (konzola) z ukazom su -

A si lahko potem zmanjsam to particijo in si ustvarim novo in si jo nastelam kot home? Drugace pa, kako pa recimo poteka delo s tem su ukazom? Imam namrec v home direktoriju ene fajle, ki jih hocem prekopirat v xmms direktorij. A se to pocne podobno kot v windowsih (s copy ukazom)?

64220:

Pojdi v yast in doinstaliraj pod patchi optional multimedia packs. Se tako izogibajo placevanju licencnin mp3 patentov.

Zakaj mi pa ni tega ze na zacetku instaliral, ce sem pa izbral cisto vse komponente, da mi jih instalira (7GB)? A mi lahko prosim malo bolj natancno opises kje se nahajajo ti optional multimedia packs, ker jih ne najdem. Zvok drugace dela.

T(he) Boss ::

Nastimat mores pod Nadzorno sredisce ->regionalnost in dostopnost-> Razpored tip , model tipkovnice na navadano pc s 105 tipkami, potem ti bo altgr delal v vseh kombinacijah:D

64202 ::

> Zakaj mi pa ni tega ze na zacetku instaliral, ce sem pa izbral cisto vse komponente, da mi jih instalira (7GB)? A mi lahko prosim malo bolj natancno opises kje se nahajajo ti optional multimedia packs, ker jih ne najdem. Zvok drugace dela.

Ker jih ne smejo tko avtomatsko redistribuirat predvidevam. Isto je pri vseh drugih distribucijah. Ne spomnim se tocno, kje so ze, nimam trenutno gor zadeve. Poglej pod install programs pa YOU patches kategorijo ali nekaj podobnega. Tam so tudi druge stvari, binarni driverji za nvidio in podobno.
I am NaN, I am a free man!

NoUse4AName ::

7. KDE vs. GNOME je vecna tema in zmagovalca v bistvu ni. KDE je dosti prevec nabit z opcijami ipd., kar imajo "power userji" zelo radi. Po drugi strani pa je zato lahko kar pocasen. GNOME ima bolj cist interface in se ga je lazje privadit, ker nimas toliko opcij (na prvi pogled) in je bolj "clean". Po drugi strani pa Konqueror kot file manager pelje Nautilusa zejnega cez vodo.

KDE je hitrejši od Gnoma (če uporabljaš kde aplikacije). Gnome v resnici ima veliko manj opcij.

kriko1 ::

1. Tipkovnica bi morala delat: Odpri KDE control center -> Regional & accessibility -> Keyboard layout, pa dodaj si in odstrani ostalo.

2. To je zaradi patentov oz. da niso v prekršku. Prek YOU potegni multimedia pack-e (program za updejtanje).

3. To je privzeto. Zaradi varnosti da ne bi pomučkal nastavitev. Privzeto lahko samo root spreminja stvari. Sicer home lahko daš drugam, na večjo particijo. Jaz imam npr /home posebej, recimo če nadgradiš ali menjaš linux distro ti nastavitve ostanejo, ker so na drugi particiji. Če ne moreš dostopat do win particij kot user, editiraj kot root datoteko /etc/fstab in spremeni vrstico z win particijo po examplu:
/dev/tvojawinparticija /windows/Cmounttočka vfat users,gid=users,umask=0002,iocharset=utf8 0 0
Pomembno je bolj ta zadnji del od users naprej.

4. Za glazbo uporabljam AmaroK svn različico, rpm pakete za suse dobiš tukaj: http://linux01.gwdg.de/~pbleser/rpm-nav...
drugače za video uporabljam MPlayer cvs različico (zelo hiter), to je samo pogon video gledaš v navadnem oknu in kontroliraš prek tipkovnice. Če rabiš še vmesik, si potegni recimo kmplayer, več info na www.kde-apps.org. Za dvd-je pa uporabljam kaffeine (xine pogon), ker podpira dvd menuje. Mplayer jih ne.

5. Pritisni (po defaultu) ctrl+esc. Če pa misliš imeti info integrirane s sexi temo na namizje, pretankaj si superkaramba. Jaz uporabljam lmchips (program) in Ksensors (Grafični vmesnik)

6. Igraj se malo z antialias-om, drugače ko spremeniš nastavitve moraš ponovno zagnati program, da se pozna. V operi so grdi fonti zaradi drugih vzrokov (se ne spomnem), ampak jih rešiš takole: http://www.howtocreate.co.uk/operaStuff... poglej razdelek enabling smooth fonts,

7. Meni je prakticen KDE, ampak ne zato ker zgleda kot windows gui, ampak zato ker je zelo prilagodljiv. Poskusil sem gnome, je hitrejši vendar ima za moje pojme premalo nastavitev. Če rabiš dodatne optimizacije za kde so tukaj: (ne najdem bookmarka)

Če želite izvedeti še kaj več, prosimo vprašajte, če ne pritisnite 1.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

motorc ::

Malo z zamudo tole pisem, ker sem si nanovo nalozil sistem. Nisem znal v linuxu root particijo zmanjsat na 20GB in ustvarit novo, ki bi jo imel za home. Mi je neki tezil, da je ne more unmountat, tak da sem zdej zadevo kar ob ponovni instalaciji uredil. Zraven tega sem uredil tudi tipkovnico (žćš), trenutno mi pa dol vlece vse popravke in tiste zloglasne multimedia patche.
Imam pa sedaj nekaj novih vprašanj:

Prej enkrat mi je en program (no, pravzaprav ena igra) zastekal (v celozaslonskem nacinu) in me zanima kako se to v linuxu skensla (torej, kako se v linuxu naredi to kar se v winsih naredi v primeru zasteka kaksne apllikacije -> ALT+TAB in v task managerju koncas ali ALT+F4 ali kar direkt CTRL+ALT+DEL).

Zanima me tudi kako je s temi vecimi desktopi? Npr. da imam v 1. przgane 3 programe in grem potem v 2. desktop - a se programi v 1. nadaljujejo ali grejo na pavzo? V cem je sploh fora teh multi-desktopov? Zaenkrat mi ne pride na pamet nic uporabnega, zato sprasujem tukaj.

lp

Kami ::

Če imaš gnome, potem imaš za ta namen gnome system monitor, ki je kar podoben win taskmanagerju.

Če pa hočeš preko konzole, pa imaš stari ps aux, da vidiš vse procese, in potem ročno 'killaš' procese z kill -9 pid_procesa

Multiple desktop?

Preglednost je prvo.

Zelo uporabno, če nimaš dveh monitorjev, pa tu če jih imaš.

Meni je to zelo uporabna stvar, posebaj za to kr imam skoraj vedno odprtih najmanj 30 okn/aplikacij ipd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kami ()

Fairplay ::

Kateri linux pa "majstri " priporočate?

Kami ::

Ah že miljonkrat premleta tema :

Uporabi iskanje, drugače pa vsakemo je všeč nekaj, uporabljaj kaj ti je všeč.

kriko1 ::

@motorko, skensla se prek ctrl+esc (task manager). Ali pa prek konzole, recimo
#killal ut2k4
Če recimo ne gre z alt-tab minimizirat, poskusi ctrl+tab (menjava namizja). Če to ne pomaga. potem ctr+alt+f1 in v konzoli ubiješ proces z zgornjim ukazom. Če ne veš kako se kliče, uporabi ukaz
# top
in proces je nekje bolj zgoraj (če je igra), ker verjetno žre bolj cpu.
V grafični način se vrneš s ctrl+f7 ali alt+f7 (ne vem na pamet).
Če ne pomaga, noče it iz grafičnega načina, reštartaj X server: ctrl+alt+backspace (izgubiš podatke v odprtih aplikacij).
Če je zaprav zaštekalo (verjetno slabi gonilniki za grafično), uporabi trdi reset. V tem primeru je grafična zašla v loop in je zadeva na hardverskem nivoju tako da... se mi je že nekajkrat zgodilo odkar sem na nvidii.

Multi desktop: Brez tega mi ni več živeti: Na 1, namizju imam opero, konqueror pa kak office, na 2. audio aplikacije, na tretjem če kaj delam, recimo kwrite, qt, kdevelop, četrto pa je rezervo če zmanjka prostora. Naštimal sem si da v app bar-ju kaže samo appz trenutnega namizja, tako da ni takšne gužve v njem. Zraven pa sem si dal še eno kljukico, ki ti pa prikaže vse aplikacije vsega namizja.
Screenshot:


Programi pa med spreminjanjem NE gredo v pavzo, recimo na 2. namizju imam amaroK in bi bilo zelo neokusno, ko bi preklopu na 3. namizje in se mi bi glasba zaustavla. Le »skrijejo« se. S tem da se ne minimizirajo, temveč ohranijo stanje. Poskusi se malo igrati s tem, recimo klikni na ikono programa, in uporabi napredne nastavitve za posamezna okna, lahko recimo določiš da ti kde namizje forcira nastavitve za aplikacije (advanced->special windows settings), kot npr, kje naj se okno prikaže ko odpreš aplikacijo, npr. amaroK želim da se mi odpre v ozadju na 2. namizje, Mplayer imam naštimanega da se mi odpre na vseh namizjih, s tem da je always on top in si zapomni prejšnjo pozicijo....

64202 ::

> Programi pa med spreminjanjem NE gredo v pavzo

Ena izjema: kaffeine ustavi video, ce preklopis desktop :)
I am NaN, I am a free man!

kriko1 ::

Kaffeine se ustavi vsakič ko se video polje »skrije«. Tudi ko ga miimiziraš, to je feature, ki se ga v nastavitvah lahko izklopi.

motorc ::

Pravkar je nastal en nov problem. Ko sem hocem prijavit kot user racunalo samo malo pomleje, zaslon zvikne (zarad resolucije) in potem se vrne na login screen. Trenutno sem prijavljen kot root, saj pri tem ni bilo problemov. Zakaj?
Zanima me pa tudi, kako lahko pride do tega, ce je pa cel root disk (torej predvidevam, da so tam shranjene nastavitve in podoben info) zasciten pred pisanjem? Ce se ni nc spremenilo, nima tudi kaj narobe it ... ali pac?
Mozno pa je tudi, da je kaksna cudna hardwer napaka, ki ocitno moti samo moj user account.

motorc ::

Spet imam nova vprasanja.

1. Trenutno si z xmms-om mal muzko spilam (ker je ta najbolj "ajnfoh" za uporabo, kasneje sprobam kaj drugega. Aja, tak mimgrede, kater player je se nejbolj podoben foobarju2000 iz winsov?) Zanima me zakaj slider za volume ne dela? Ko ga dam na nulo sicer utihne, od 1-100% pa je glasnost vedno enaka.

2. Ali obstaja v linux kak dober program za particije urejat (ta prilozen mi namrec smrdi). Imam namrec eno home particijo (20GB, reiser) in eno 52GB particijo (FAT32) na keteri imam podatke se iz windowsov. Zdaj bi pa rad ti dve particiji zdruzil. Najprej bi 52GB pretvoril v reiser format (ce se sploh da) potem pa zdruzil s home particijo. Na disku se nahajata ena za drugo, tako da tukaj ne bi smelo biti problemov.
Ce pa to ne bo slo, bom pa najprej zapolnil home particijo, zmanjsal 52GB particijo, in tistih 20GB unallocated spacea priključil k home particiji, in tako naprej. Vendar za to vseen rabim en program za particije (po moznosti nekaj slicnega partition magicu iz winsov, ce obstaja), ker ta od linuxa mi smrdi.

Kami ::

1. Am nevem zakaj se ti nena glasnost premika, meni dela ok če tam predstavljam.

2. Gparted :)

motorc ::

Glede problema, ki je nastal 2 odgovora visje:

Ugotovil sem, da me kot userja noce prijavit v sistem, ker nimam pravice pisat po /home. Ze to samo po sebi se mi zdi cudno, ampak ok. Nato sem kot root, pod properties /home nastavil da imajo vsi (torej, owner, group in other) pravico pisat po /home (itak je disk zase). Se odjavim, prijavim kot user in zadeva dela. Ko pa sem zdajle resetiral racunalo in se spet skusal prijavit v sistem (seveda kot user) je bilo spet isto - nimam dostopa do /home. Zakaj se to dogaja?

Imam pa spet nekaj novih vprasanj:

3. Kako se nastela, da mi fajle direkt zbrise iz diska (ne pa da mi jih v kos mece)?

4. Iz www.kde-look.org sem si dol potegnil nov bootsplash screen, ker mi je ta od suseja grd. Zadevo lepo instaliram, kot root v yast->system->etc/sysconfig editor->system->boot->theme nastavim temo, ki jo zelim. Vendar to nima efekta.
Potem sem v grubu nastimal, da je splash v verbose modu (da mi prikazuje podatke med bootom) in nato sel v etc/bootsplash/themes/ in tisto sliko, ki jo ima suse theme za odzadje (bootsplash-1024x768.jpg) zamenjal z mojo. Vendat tudi to ne dela. Isto velja za ...

5. Iz ze omenjene strani sem si dol potegnil tudi nov login screen, ga instaliral, in kot root v system/configuration/login screen setup za graphical greeter nastavil svoj greeter. Ne dela. Poskusil sem tudi z greeterji, ki so ze namesceni na sistem, vendar tudi te ne zagrabi. Vedno prikaze susejev greeter.

6. Pa se ena stvar, ki sem se jo pravkar spomnil. Glede povezave v svet. Imam nastelan ADSL, in sem ze bo instalaciji izbral moznost, da me poveze takoj po bootu. Moti me pa, da se povezava veckrat prekine (npr. medtem ko sem pisal tale tekst sej je prekinila, kar pocasi postaja motece). Sem ze iskal kje bi se dal to nastelat, vendar brez uspeha. Ideje?

Pocasi mi gre tale SuSe ze na zivce ...

Jebiveter ::

Glede problema z dovoljenji...

1. Poglej v /etc/fstab kaksne imas nastavitve za /home particijo. Predpredzadnji stolpec mora vsebovati "rw,users" opcije.
2. Za uporabnika (tocno dolocenega) nastelaj, da lahko pise/bere/executira samo v svojem home diru (se pravi samo /home/uporabnik)

Glede XMMS...
V nastavitvah za audio interface (tam ko lahko zbiras ALSA, OSS, itd) odkljukaj "Use master channel" (oz. nekaj podobnega).
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

64202 ::

6. Pod adsl nastavitvami poglej, ce nimas slucajno timeout. Ce je, ga daj na 0 (= off)
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

4. Huh, to tudi mene zanima. Sicer sem odkril, da ce upgradeas kernel, potem instalacija nastela na novo boot splash. Kako pa to na roke narest brez spilanja s kernelom pa ne vem...
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

kriko1 ::

2. QtParted ali uporabi Yast partitioner ali cfdisk...

3. To sem si lih jaz naštimal, samo se ne spomnem več kako, poglej v kontrol centru ali pa pod nastavitvami koša?

4. Za adsl je 100% timeot na 300 (default).

5.Bootsplash: Spremeni /etc/sysconfig/bootsplash
THEME="SuSE"
z
THEME="tvojatema"
In kot root poženi:
#mkinitrd -s 1280x1024
ali
Uporabi Kbootsplash http://www.kde-apps.org/content/show.ph...
Za začetnike priporočam ta drugo.

Motorko, uporabljaš KDM login manager? Če tako, potem namesti http://www.kde-apps.org/content/show.ph...
in v kontrol centru pod system admin, se ti bo pojavu dodatek KDM theme manager. Enjoy.

kriko1 ::

Ah! za koš, pejti v KDE kontrol center, KDE components -> File manager -> Behaviour.

motorc ::

Spet mi spreminja pravice do home-a. S tem user accountom so sami krizi, zato sem se odlocil, da bom kar root. Vsaj teh problemov ne bom imel.

Uredil sem tezave s: xmms, kosem, login screenom in adsl-om.

Bootscreen mi se vedno ne dela, pa ceprav sem zadevo uredil s Kbootsplash-om.

kriko1 ::

motorko: To da ti spreminja pravice home userja še nisem videl, poglej konf. datoteko od suseja v /etc/sysconfig (ne vem kako se kliče), ne bit root! Naredi backup userja (kar je v home), zbriši uporabnika (odkljukaj naj pobriše tudi home) in ga še enkrat ustvari.
Imaš najnovejšo verzijo kbootsplasha? Ker prejšnja ne dela na suse 9.3, vseeno poženi kot root še ukaz:
#mkinitrd -s 1280x1024
Pozor! vnesi tvojo resolucijo!!!! Pomagaj si z programom kbootsplash (ti izpiše tvojo res.). Aja, si opdakiru temo v /etc/bootsplash/themes?
Pa poglej v odpakirano temo v config datoteke, ponavadi so v npr.: /etc/bootsplash/themes/mojaTema/config
in poglej če se pot do jpg datoteke ujema s tvojo trenutno (pogosta napaka, tudi meni je delala preglavice).

motorc ::

V etc/sysconfig nisem nasel nic pametnega, res pa je, da niti nevem kaj tocno iscem. Imam pa eno svojo teorijo glede teh tezav z pravicami. Nastavil sem si namrec, da imam za home eno celo particijo. In ce grem recimo v home (gumb na konquerju) me vrze v hd6/home. Ce grem pa pod storage media in grem na home particijo pise pa hd8. Sicer nevem kako tocno to deluje, ampak po moji logiki s tem nekaj ni vredi, saj so tako (po moji logiki) datoteke v homu hkrati na dveh mestih (torej hd6 in hd8). Nevem. Se moram se malo pospilat.

Zakaj pa ne smem biti root?

Kar se bootsplasha tice. Temo sem prav odpakiral, config datoteke sem ze ob prvi tezavi preveril in so ok, verzija kbootsplasha je 0.4 CR2, tole z ukazom bom pa se sprobal malo kasneje, ker mi zdajle neki z neta vlece.

kriko1 ::

Torej si ti šlatal particije. Poglej v /etc/fstab, če je veljaven vnos za home:
/dev/sda7 /home reiserfs acl,user_xattr 1 2
To je v mojem primeru, pravice bi morale biti ok. Če ni tako, popravi fstab, in vpiši:
#mount -o remount /home
Poglej da ni podvojenih vnosov, recimo home-a

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

64202 ::

> Zakaj pa ne smem biti root?

Zato ker ti ni treba bit :). Ampak za razliko od winsev so pod linuxom VSI programi prirejeni, da delajo pod uporabniskimi racuni z manj pravicami. Nekateri se celo nocejo pognat pod rootom zaradi vecje varnosti.

Tisto s home-om mas pa malo cudno. Sistem po defaultu naredi tvoj plac v /home/username, ni misljeno da bi direkt /home popravljal. /home =~ c:\documents and settings
I am NaN, I am a free man!

Jebiveter ::

motorko: Ce zelis biti root formatiraj disk, instaliraj Windows in jih uporabljaj kot Administrator. Niti se ne vec trudit z linuxom. Ni zate. Res ne. Uporabljat root za vsakdanja desktop opravila je kot, da se z prozornim nahrbtnikom, v katerm imas par kil C4 s casovnim detonatorjem, sprehodis v Londonsko podzemno. To lahko naredis (uporabljas root account) ali pa se vrzes z Empire State Buildinga (uporabljas Windows). It's up to you...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

64202 ::

Slikovita razlaga :D :D
I am NaN, I am a free man!

motorc ::

Fstab izgleda takole:

/dev/hda6 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
/dev/hda8 /home reiserfs acl,user_xattr 1 2
/dev/hda1 /windows/C vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/hda2 /windows/D vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/hda5 /windows/E vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/hda7 swap swap pri=42 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
/dev/cdrecorder /media/cdrecorder subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0

Mislim, da je vredi. Drgac pa, kako se pa nastela recimo, da ima en user /home pac na osnovni particiji, poleg home-a ima pa se eno particijo v njegovi lasti (in da ti ne tezi, ko v kaksnem programu izberes en fajl iz tiste particije, da lahko izberes le lokalne fajle)? Malo sem cudno napisal, ampak mislim, da boste razumel kaj mislim.

Jebiveter: Najlepsa hvala za tako lepo razlago.

kriko1 ::

Ja, fstab je ok. :O Malo lepše vprašaj res ne vem kaj bi rad. A mogoče da je en uporabnik v /home (ena particija), torej naprimer /home/janez, medtem ko pa /home/metka neka druga particija??? Ali recimo da je v tvojem /home, ki je recimo /home/janez, notri ena mapa z neko drugo particijo, recim /home/janez/razno??? Oboje pa se da.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

Kami ::

Lahko narediš simnolični link (man ln) :)

Jebiveter ::

Jebiveter: Najlepsa hvala za tako lepo razlago.


Upam, da nisi vzel kot zalitev. Zelel sem samo slikovito prikazati pomembnost odlocitev, ki jih zacetniki sprejemajo ("jah, bom kar kot root lavfal").

Nikakor pa te nocem odvrnit od linuxa. Raziskuj, poskusaj, sprasuj, ipd. Predvsem pa je kljucnega pomena branje dokumentacije. Predvsem raznih README in INSTALL fajlov. Sicer ti na zacetku ne bo jasno 5% kaj pise v njih, a poskusaj najti izraze, ki jih ze poznas in jih povezat v neko smiselno celoto z ostalim besedilom. Pocasi potem ugotovis, kaj dolocene stvari pomenijo, kako jih lahko uporabis, nastavis, izkoristis.

Pri ucenju uporabe linuxa ni toliko pomembno, da se naucis TOCNO KAKO ampak bolj KAM POGLEDAT KAKO oz. KJE PRICAKOVAT, da se dolocene nastavitve nahajajo. To pa pride z izkusnjami.

Predvsem pa ne obupat! Verjetno bos v roku 6 mesecev zadevo se enkrat namestil, a takrat bos ze toliko vec znal, da bo instalacija ze v startu neprimerno boljsa kot prej po vsem konfiguriranju.


No, pa da ne bom cist off-topic:
/dev/hda8 /home reiserfs acl,user_xattr 1 2

Tole mi je malo cudno. Namrec, moja vrstica zgleda bolj podobno temu:
/dev/hda8 /home reiserfs defaults 1 2

Poskusi uporabit
/dev/hda8 /home reiserfs defaults,rw,users 1 2
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

kriko1 ::

Jebiveter: user_xattr je če imaš recimo beagle, za indexiranje (razširjeni atributi). To imam tudi jaz in je vse ok.

Jebiveter ::

Aha! Tnx, that's good to know.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

motorc ::

Jebiveter: Ne, nisem vzel kot zalitev. Mislil sem, da bom root zacasno, dokler ne popravim tezav. Za nesporazum je bila kriva (moja) napaka v komunikaciji.

No, da razlozim kaj sem pocel. Prejsne stanje je bilo taksno: bil je en user janez v /home (samo home, brez /home/janez). Particija hd8 je bila mountana na /home, tako da sem mislil, da ima janez /home na particji hd8. Bilo pa je cudno, ker je v lastnostih pisalo, da je /home na hd6. Ko sem pa sel pod /storage media na particijo hd8 pa so tam bili vsi fajli iz /home-a. Ze to se mi je zdelo cudno, saj so bile datoteke po tej logiki podvojene.
Potem so pa nastopile se tezave z dovoljenji oz. pravicami, ki so janezu zablokirale pisanje po /home-u.
Zato sem kot root, po vasem nasvetu, ustvaril novga userja metko, ki je bila doma v /home/metka. Ko pa sem se hotel prijavit kot metka, mi je napisalo spet nek error v zvezi kde-jem.
Zdaj sem spet prijavljen kot root (samo zacasno:)

Zdaj me pa zanima tole:

Ali se da ustvarit userja polde tako, da je doma na /home/polde in ima poleg svojega doma v lasti se particijo hd8, ki jo mountam na /polde (se eno vpr.: ali se lahko particijo mounta na /karkoli ali mora biti na /nekadolocenega?)
Stvar, ki je nevem (in me moti) je pa ta: ko hocem kot polde v nekem programu uvozit nek fajl, mora le ta biti lokalen (kar po moji logiki pomeni da mora biti na isti particijo v /home/polde). Kako si pa potem polde nastima, da bodo poleg /home/polde lokalni tudi fajli na njegovi drugi particiji?.

Readme prebiram kjerkoli je to mozno, problem je samo v tem, da so nekateri readme-ji prevec neprijazni do novincev (kar se mi zdi malo paradoksalno, saj bi naj bili namenjeni nam, novincem).

Aja, pa se to. Bootsplash sem uredil. Hvala.

motorc ::

Aja, pa se eno vprasanje: Kaksne so razlike med posameznimi file systemi (reiser, nek ext3) / ja, sem bral nekaj o tem, o tem koliko sem razumel pa lahko sklepate / in kako se linux obnasa do fat32 file systema?

kriko1 ::

Jaz sem izbral reiserfs, suse ima to default, meni se zdi ok, že večkrat je prišlo do izpada elektrike, niti enkrat ni bilo nič izgubljeno. Tako da ne menjam. Za druge pa ne vem. Se mi pa zdi da samo reiser podpire tiste razširjene atribute, ki jih rabi beagle.

Problem userja: kako si naštimal da je user v /home in ne /home/usermapa? Po defaultu v /home noben uporabnik ne more pisati v /home/svojamapa pa lahko. Torej ustvari account polde in /home/polde bo bil v lasti uporabnika polde. Potem pa še ostalo particijo mountaš kot /polde. Paricijo lahko mountaš kamorkoli in pod poljubno ime. Tudi /home/polde/nekadrugaparticija je dovoljeno (zgleda kot da ne bi bila sploh druga particija, ampak podmapa /home particije). To storiš na najbolj sexy način prek YaST-a (System->Partitioner). Nato pa odpri KDE menu, System->File manager->File manager super user mode, vpiši root geslo, se premakni na /polde in klikni z desnim ter izberi propreties, tam pod permissions izberi group users in nato zgoraj pod group izberi Can view & modify content, ter obkljukaj Apply to subfolders in nato klikni apply. Moralo bi delati. Če userju polde spet ne piše v /home/polde potem na isti način mu dodeli pravicem, s tem da daš ownerja na polde ter pod user daš tisto omenjeno zgoraj vrednost.
Če želiš povezati sedaj particijo /polde še v npr /home/polde/mojamapa, stori v konzoli naslednje:
ln -s /polde /home/polde/mojamapa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

motorc ::

Ok, se eno neumestno vprasanje. Ce v konzolo vtipkam fortune, mi vrze ven kak citat al pa kej podobnega. Zanima me iz kje to jemlje (iz katere datoteke)?

EDIT: Ok, sem ze nasel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: motorc ()

motorc ::

No, da napisem vtise po prib. 2 tednih uporabe linuxa.

Kot prvo, zadeva je pocasna - resda nimam nevem kakega top-end racunalnik (1.4GHz Athlon, 256MB Ram, radeon 9000pro). Moram reci, da sem pricakoval vecjo "odzivnost" sistema oz. malo bolj hitro delovanje. WinXP so hitrejsi.
Mozno vzroki: Naredil sem ful install (celih 7 GB) - mozno, da je zaradi tega pocasen sistem.

Kot drugo, moti me pomanjkanje dobrih programov - predvsem za multimedio. Audio predvajalnik mi ni vsec noben, saj nobenen nima multi-playlistov (vsaj ne da bi js vedel). Skoda k foobar2000 ne dela na linux.
Video predvajalnik mi tut ni noben vsec. Kaffeine in Noatun nista vredi (tecna sta s playlistami, uporabnost na nuli), Xine prevec hroscat, Mplayer-ja pa sploh nisem uspel pognat v GUI nacinu. Skoda k media player classic ne dela na linux.
Ne zahtevam veliko, ampak ni programa, ki bi mi bil vsec. Vsi delujejo nekak "okorno".

Kot tretje, moti me, nevem kako naj povem, ... , dojemanje cd-romov in particij. Vse to moutanje levo desno, to mi ni vsec. Mi je v winsih bolj vsec, ko imas vse na enem mestu. Stvar okusa.

Kot cetrto, moti me instaliranje programov. Nekatere je treba s konzolo (ni tezko, je pa motece in zamudno), pri tistih ki so pa v rpm paketih pa me moti to, da nevem kam tocno jih instalira (namrec, veckrat se mi je ze pojavil problem z zagonom teh programov, saj mi ni ustvaril bliznice v Kmenu).

Kot peto, odsotnost task managerja. Stvar okusa, zelezna srajca, mogoce mal nostalgija.

...

Zaradi pocasnosti sistema se nagibam k temu, da bi sprobal se kak drug linux. Mogoce mandrake (al kaj je ze) ali pa kak linux, ki bi bil "cist" - programe, ki jih potrebujem bi potem ze rocno namestil.

Dobre stvari:
Konqueror - dober file manager. Z directory opusom se sicer ne kosa, ampak za default v KDE je zelo zelo dober. Kot web browser mi ne disi, mam raje opero.

Nastavljivost. Skoraj vse se da nastimat. To mi je vsec. Proznost.

To je zaenkrat to. Ce potegnem crto po 2 tednih je se vedno vec minusev kot plusev. Bom videl kako bo po enem mesecu (ce bom ostal na tem).

kriko1 ::

Kot prvo, zadeva je pocasna

Ja, so mal počasnejši ampak kake velike razlike ne bi smelo bit. Imam še en sistem (P3 600mhz, 512 MB ram) in tam dela dokaj dobro, seveda pa sem moral KDE bolj opilit (kde je napredno namizje, a žal bolj požrešno). Če ti pa je všeč, lahko poskusiš kako drugo namizje (teh je dosti). Drugače pa vodič za optimizacijo KDE dobiš na netu: http://wiki.kde.org/tiki-index.php. Glede hitrosti zagona sistema: tukaj ni nič druzga za delat kot ugašat stvari ki jih ne rabiš. S tem se mi meni zaženejo v 45 sec, prej minuto in pol. Zagon ni resda wau, vendar se dela na tem, SuSE 10.0 (sedaj opensuse), bo imel InitNG (Init Next generation), zadeva se naloži v pribl. 20 sec. Sprobal sem ga tudi na suse 9.3, rezultati so bili dobri, vendar ni priporočljivo (nekatere stvari ne bodo delovale, zagonske skripte je treba predelat da se stvari paralelno nalagajo).

Kot drugo, moti me pomanjkanje dobrih programov
Tudi mene je to motilo, vendar sem nato malo pogledal in videl da alternative so in nekatere so celo dobre:
Multimedia: za audio uporabljam amarok SVN, ima tudi multi playliste ter dynamic playliste, poskusi. Trenutna različica je 1.3.2. amarok.kde.org
Za video uporabljam mplayer. Na začetku me je motilo ker ni bilo GUI-a, pa še osnovni je bolj bogi, ampak sem vidu da mi je boljše predvajanje posameznih clip-ov teh filmov brez gui-a, pa še hitro je. Drugače če rabiš še kake playliste, pa poskusi KMplayer. To je front-end za mplayer pogon (se mi zdi da lahko uporablja tudi xine). Dobiš pa na www.kde-apps.org. Na tem naslovu si še malo poglej ostale alternative.

Kot tretje, moti me, nevem kako naj povem, ... , dojemanje cd-romov in particij. Vse to moutanje levo desno, to mi ni vsec. Mi je v winsih bolj vsec, ko imas vse na enem mestu. Stvar okusa.
+1
Tudi meni ni najbolj praktično, vendar si pomagam z media:/ (v konquerorju). Tale sistem pa za moje pojme ima eno dobro lastnost: Mountanje particije v podmapo druge (koristno ko ti zmanjka placa recimo v home, pa da ne migriraš cele particije na drug disk, samo dodaš eno mapo not, ki pa je druga).

Kot cetrto, moti me instaliranje programov. Nekatere je treba s konzolo (ni tezko, je pa motece in zamudno), pri tistih ki so pa v rpm paketih pa me moti to, da nevem kam tocno jih instalira (namrec, veckrat se mi je ze pojavil problem z zagonom teh programov, saj mi ni ustvaril bliznice v Kmenu).
Jaz sploh nisem niti vedel kako prevest s source, kaj šele namestit. No sedaj sem se navadu, ampak do sedaj sem uporabljal Kinstaller, dobiš ga na www.kde-apps.org. Ti odpakira paket, skonfigurira, skompajla, le geslo vneseš in je.
Rpm, preveri če si stankal za tvojo distribucijo, rpm lahko iščeš tukaj: rpm.pbone.net, pod advanced search imaš distribucije, zelo dobra stvar. Lahko pa tudi: http://rpmseek.com/
Če imaš suse dobiš pakete lahko še tukaj: http://linux01.gwdg.de/~pbleser/pnews.p...
Drugače pa če na rpm odpreš v konqurorju ti ustvari neke tabe, tam not piše kam gre kaj.
V Kmenuju se niso dodali programi (verjetno tisti iz sourca kompajlani), ker niso delani za KDE (nimajo .desktop bližnjice), če pa je program za kde, potem ga skompajlaš na sledeči način:
./configure --prefix=`kde-config --prefix`
make
su -c "make install"
In bližnjica bi se morala pojavit pod pravo kategorijo.

Kot peto, odsotnost task managerja. Stvar okusa, zelezna srajca, mogoce mal nostalgija.
Task manager pa obstaja, pritisni ctrl+esc, v kontrol centru pa si lahko naštimaš da ti se odpre na ctrl+alt+del, ali pa kaj druzga.

Takole: če išče programčke ki se integrirajo s kde (pa ne samo ti), se splača pogledat na: www.kde-apps.org
Na www.kde-look.org pa se dobi stvari za polepšat zgled vašega kde-ja.


motorko: moje izkušnje na začetku po dveh tednih (ampak ne redne uporabe) so bile še hujše. Vendar potem ko si vse poštimaš, postane praktično kot tvoj dom. Poskusi še kako distribucijo (recimo mandrake), če nočeš vsega še enkrat nastavljat, naredi backup tvojega ~ (home) direktorija in ga na novi distribuciji samo z tem zamenjaš.

Konqueror - dober file manager. Z directory opusom se sicer ne kosa, ampak za default v KDE je zelo zelo dober. Kot web browser mi ne disi, mam raje opero.
+1, opera pa za browsanje! P.s. 8.5 je postala brez ads-ov. Če želiš imeti tisto stransko vrstico kot v xp-jih (konqeuror), namesti si Kmetabar.

Lp

Jebiveter ::

motorko: Mogoce bi bila boljsa izbira zate kaksen Ubuntu.
+ Default Gnome namizne (preprost, prijazen), seveda tudi KDE
+ automount CD/DVDjev, USBjev, ipd.
+ instalacija programja s pomocjo Synaptic programa
+ non-rpm packet sistem (nimas "RPM dependency hell")
+ vecina stvari kr dela :)

Poskusi. Ne se bat preizkusit kaksne druge distribucije.
Jaz sem tudi presaltal z Suse Linux-om, a sem po pol leta ugotovu, da je zadeva cisto prevec pocasna, nic mi ni vec delalo, KDE je bil neodziven, dozivel "RPM Hell",... potem sem preizkusil Slackware in je pesem cisto drugacna - hiter, odziven (tudi KDE, bolj kot pri SUSE), tezavnejsi za nastimat a v koncni fazi se splaca (ce ne drugo, zaradi znanja, ki ga pridobis).

Redko se zgodi, da je distribucija, s katero presaltas tista, ki ti najbolj lezi.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

STASI ::

Kako v SuSe instaliras programe? A v YaStu? Sem probavu pa mi ni uspelo. Sem FirstTime SuSe and Linux user.:D
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

kriko1 ::

@ Stasi: A misliš rpm? Če rpm, potem se prepričaj da so za suse, potem odpri konqueror, se pomakni tam kamor si stankal rpm, 2x ali 1x klikneš (kar imaš naštimano da ti odpira) in klikneš install with yast. Strani kjer dobiš rpm, sem napisal malo bolj zgoraj, za nameščanje programov iz sourcea:
./configure
make
su -c "make install"

Ponavadi za KDE programe se dodaja prefix, malo si poglej moj prejšnji post, če imaš težave, vprašaj (raje prek zasebnega sporočila, ker ne skačem toliko po forumu).

NoUse4AName ::

suse je znan po tem da je pocasen.

kriko1 ::

suse je znan po tem da je pocasen.

Ne bi reku, meni dela hitro, drugače pa iz verzije v verzijo zadevo izboljšujejo; npr. yast, v 9.2 je bil še počasen (da ne govorim o prejšnjih verzijah), v 9.3 se bliskovito nalaga. Pa tudi browsanje po disku je dosti bolj odzivno. Mogoče da so bili v preteklosti zelo pačasni (pravzaprav 9.0 vem da je bil crap glede hitrosti), ampak stvari so se obrnile in še še vedno obračajo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Suse 10.0 - Kaj z njim? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
536328 (4551) kriko1
»

SUSE vprasanja

Oddelek: Operacijski sistemi
51001 (957) sid_dabster
»

Novi SuSE v10.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1089249 (6700) kriko1
»

Linux - problemi, problemi,... (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
755209 (3970) M.B.
»

Suse 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
664784 (4070) moj_nick

Več podobnih tem