» »

48-urni delavnik

48-urni delavnik

«
1
2

Kaufmann ::

Bruselj - Evropska komisija je državam članicam Evropske unije formalno predložila kompromisni predlog sporne direktive o delovnem času ter se med drugim zavzela za postopno uveljavitev 48-urnega delovnega tedna brez izjem.

Želeli smo se približati stališču Evropskega parlamenta, ki je terjal prepoved podaljšanja delovnika čez predpisano mejo v roku treh let, so pojasnili v Bruslju.

"Zaradi razlogov, povezanih z ureditvijo trga dela," naj bi sledeč kompromisu sicer članice imele možnost za podaljšanje 48-urnega delovnika tudi po preteku treh let. A o tem naj bi odločala komisija, na katero naj bi članice naslovile takšno prošnjo, skupaj z utemeljitvijo, izhaja iz kompromisnega predloga. V Bruslju so pri tem opozorili na več elementov fleksibilnosti, ki so vneseni v kompromis, ki naj bi članicam, še posebej tistim, ki želijo ohraniti pravico do odstopa, omogočile sprejem novih rešitev.

Sprememba sistema šele leta 2012

Prvi element je dejstvo, da se bo 48-urni delovnik izračunaval na povprečju 12 mesecev in ne le štirih, kot to velja zdaj. Prav tako do sprememb ne bo prišlo hitro: če bo direktiva sprejeta leta 2006, bo v veljavo stopila leta 2009, kar bi spremembo sistema prineslo šele leta 2012, so povedali. Kot dodaten argument pa so navedli dejstvo, da niti v eni članici delavci v povprečju ne delajo 48 ur tedensko - splošen izračun za EU je 43,1 ure na teden.

Podaljšanje delovnika ne sme preseči 55 ur na teden

Da bi se približala zahtevam parlamenta iz prvega branja direktive v maju, je komisija predložila tudi, da nobeno podaljšanje delovnika ne sme preseči 55 ur na katerikoli teden, medtem ko je to mejo prej postavljala na 65 ur, nadalje izhaja iz kompromisa, v katerem komisija tudi predlaga, da imajo članice nova pravila pravico urediti ali s kolektivno pogodbo ali z zakonom. O spremembah morajo sicer obvestiti delavce ter poskrbeti, da njihov zdravje in varnost pri delu nista ogrožena.

Neaktivni del delovnega časa kot čas počitka

Kar se druge sporne točke, t. i. časa pripravljenosti, to je časa, ki ga delavec preživi na čakanju, tiče, komisija še vedno meni, da se mora v delovni čas vključiti le njegov aktivni del, torej čas, ko delavec dejansko dela, ne pa tudi neaktivni del. Da bi zbližala poglede s parlamentom, ki bi čas pripravljenosti v celoti vključil v delavnik, pa komisija predlaga, da se neaktivni čas ne šteje kot čas počitka.

Tako bi delavec, ki bi delal 24 ur, od katerih bi bil 12 ur na čakanju ter v tem okviru resnično aktiven šest ur, še vedno imel pravico do 11-urnega počitka, so še pojasnili na komisiji.

Velika Britanija na nove rešitve ne bo pristala

Kompromisni predlog bodo že v četrtek v roke vzeli ministri za zaposlovanje EU na zasedanju v Luksemburgu, kjer bodo med drugim opravili javno razpravo, o rešitvah pa naj bi se pogovorili tudi ob delovnem kosilu. Komisija sicer danes napovedi o njihovih pogledih ni želela dajati, diplomatski viri pa so nakazali, da zagotovo vsaj Velika Britanija ob podpori večje skupine članic na nove rešitve ne bo pristala. London vztraja, da se mora odstop od 48-urnega delovnika ohraniti tudi v bodoče, navajajo.

Članice morajo sicer spremembe sprejeti s t. i. kvalificirano večino, a Velika Britanija po navedbah medijev že ima dovolj podpore, da bo lahko preprečila sprejem rešitev, ki ji ne ustrezajo. Po sprejemu v Svetu EU bo predlog ponovno odromal v Evropski parlament v drugo branje. Diplomati v Bruslju pa napovedujejo, da bo postopek spreminjanja direktive o storitvah zelo dolgotrajen, njegov uspeh pa še zdaleč ni zagotovljen. Izvirni predlog sprememb je komisija sicer podala septembra lani. (STA)

Kaj menite?
Je kdo kunta kinte wannabe?
ni podatka

Dr_M ::

48 urni delavnik my ass...
no sicer pa jest ze zdej delam po 55h+ na teden...

ampak tko je. clovek se more odpovedat zivljenju, ce hoce prezivet.:\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gumby ::

ma ja... v eni drugi pravljici mogoce...:|

Thomas ::

Traparija čista. 24 ur je realno, ne pa 48. So sicer izjeme, ampak večina bi/bo delala bolj malo. Trust me.

Myth ::

Zdaj če bi kdo od vas dejansko preračunal ure to znese 5 dni po 9,6 ur(6 dni po 8 ur). Tak lepi čas. Zgoraj omenjajo 43,1, to je v 5 dneh 8,62(6 dneh 7,18333)... Gledano realno je to res pravo število ur. Zelo lepo bi bilo če bi zgornjo mejo dali 55 ur kot so omenili oz. bolje bi bilo še manj. Spet preračunano je to v 5 dnevih 11 ur(6 dnevih 9,1666...)

Zdaj če štejemo še to , da je nekako odmor/malica/whatever na dan dobro 1(eno) uro (vse skupaj, lahko razporejeno čez tisti del dneva) si v službi v 5 dnevih po 10,6(6 dnevih po 9 ur). Pa recimo da si tudi pol ure oddaljen od službe, je to vse skupaj 11,6 ur na dan. Preostane še ti 12,4 ur. Spiš še od 7-8 ur. Je to 4-5 ur za počitek oz. kaj drugače počneš. Kar je spet nekaj čisto normalnega.

Jaz se strinjam s tem. Lepo bi bilo videti , da bi delovni čas skrajšali na 7 ur. Zelo redka podjetja imajo to. (like Comtron) Za več, pa sem enostavno proti.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Barakuda1 ::

So sicer izjeme, ampak večina bi/bo delala bolj malo. Trust me.


:\

Večina že zdaj dela bolj mal.>:D
Trust me.

Thomas ::

I trust you on this! :))

Ekonomija mora nujno eliminirati faktor človeškega dela, čimbolj. S tehnološkimi sredstvi, seveda. To, da danes ljudje delajo po 72 ur na teden, je nabolj svojevrstna oblika nedela v zgodovini. S svojim postavanjem znotraj delovnih procesov povzročajo zgago in zastoje. Kot policaj na sredi krišča. Bistveno boljš je semafor.

Kar se nikjer ne neha.

meatwaad ::

EU stinks.

Smorny ::

Thomas: policaj je lahko boljši od semaforja. Ker program na semaforju ne vidi koliko avtov je na kateri promerni smeri in se temu ne more tako prilagajati. No danes se deloma že prilagajajo.

Ko delam med počitnicami, je moj delavnik vedno 10-12 ur/dan, vsaj 6 dni na teden. Sploh nimam časa zapravljati prisluženih €. Pol se pa spomnijo, da bi oni trgovine prej zapirali in ne bi bile odprte ob nedeljah. Saj si cot nimam časa kupovati med tednom...
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Dr_M ::

Ko delam med počitnicami, je moj delavnik vedno 10-12 ur/dan, vsaj 6 dni na teden.

no, jest ze pol leta delam skos tko.


Pol se pa spomnijo, da bi oni trgovine prej zapirali in ne bi bile odprte ob nedeljah.

edino pravilno. ob nedeljah nimajo bit stacune kej odprte. si predstavlas, kok majo sele taki trgovci mal casa?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Smorny ::

Saj ne delajo 7 na teden. Vedno je en dan fraj.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

gzibret ::

Policaj na križiču povzroči zmedo in zastoje, vzrok temu pa je ta, da skoraj vsak voznik, takoj, ko vidi policaja, stopi na premzo.

Glede 48+urnih delovnikov - ha ha ha Bodo pa uslužbenci spali. Saj ne moreš zbrano, ponavljam ZBRANO, delati več kot 6 ur na dan. Ne miselno, ne fizično. Ko delaš nezbrano in pod prisilo, delaš napake. To je dejstvo. Zase lahko rečem, da se lahko zelo dobro in za dolgo časa koncentriram, samo, da kdo intenzivno dela 12 ur dnevno 6 dni v tednu, pa se mu malo smejem. A je to zaradi nadur ali pa "vun metanja" ali pa spi na šihtu.

Sem za 7 urni delovnik s polurno malico in polurno kavo. Pa takrat, ko je čas za delo, brez lenarjenja seveda.
Vse je za neki dobr!

Barakuda1 ::

Dr M & Mr_Globus :|

Kaj ko bi si vidva takšne poste izmenjala na ZS. :|

Keyser Soze ::

Ne razumem folka, ki dela po 10 ur na dan in po možnosti še 6 dni na teden. Kakšna je storilnost tako izmučenega človeka in kakovost dela, ki pride izpod njegovih rok pa rajši ne bi.

Eno racionalno mejo je treba potegnit. 7 urni delavnik bi moral biti sedaj že praksa in en teorija. Ne pa da se ljudem po 6 urah preprosto več ne da oz. imajo že težave s koncentracijo. Grem stavit, da bi človek, ki bi delal po 6 ur na dan 5 dni v tednu, naredil več kot nekdo ki bi delal 8 ur po pet dni v tednu. In to bolj kvalitetno.

Sicer pa jasno. Delo bi bilo potrebno zavtomatizirat. Ampak efektivno in aktivno. Ne pasivno, kot to delajo semaforji ob največji gužvi od pol štirih popoldan(ali pa ob sedmih zjutraj).

Dr_M ::

Keyser Soze: jest na zalost nimam izbire. delam v precej znanem slo podjetju, ki ga nepoznavalci precej cenijo in misljo, da so tm bogovi, ampak tisti ki delamo tm, vemo, da je to dobesedno mucilnica, kjer garas za precej mizerno placo. :\
pr nas je odlok, ki ga je izdal direktor, da se dela od ponedeljka do cetrtka 10h, v petek in v soboto pa 8h.
tm delam od januarja letos, doma pa sm biu 1 soboto, pa se to sm se skor skregu z delovodjo.
tko da, ce hocem met sluzbo, morm delat. pa da ne recem, da mormo usi 100% sponat ko norci.


edit:

Nehaj v tem stilu, ker me naravnost siliš v bolj drastične ukrepe.

a ti slucajno zgledam, kot da se kej sekiram? :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Keyser Soze ::

In kaj imaš od tega?

Nezadovoljne delavce. Izmučene, nezanesljive delavce. Slabe izdelke(nižja kakovost). Večji stroški proizvodnje.

Dr_M ::

ja, sam to mors dopovedat tistim pozresnim voluharjem. :\
kar pa mislm, da je zelo nemogoce.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

jype ::

Dr_M: one word: quit.

V takem jobu nimas kaj pocet. Saj so ze povedali bistvo: tvoja storilnost dejansko v povprecju pada z daljsanjem delovnega casa prek neke meje.

Jaz delam 14 ur na dan, ampak v tem casu imam kosilo, peljem psa, zgubljam cas s slo-techom in sem nasploh precej nekoristen. Ampak tistega dela, ko koda leti izpod prstov, tistega je v povprecju manj kot 4 ure dnevno, ker je to pac limit, prek katerega je nevarno hodit: ce en dan dejansko tipkas 12 ur, imas potem veliko moznosti, da bos potem en teden sedel pred monitorjem in naredil priblizno 0.

Seveda so izjemni primeri, ko se mudi, ali pa je nekaj tako geekishly exciting, da _moras_ dokoncat, ker ze skoraj dela. All-nighterji nikogar v tej industriji ne motijo, po moje so celo koristni. Ampak v ustrezno omejenem stevilu primerov. BTW, jaz sem tudi delal v enem slovenskem podjetju, kjer so ugotovili, da ce delam cez noc, naredim ful vec. Potem je to postala skoraj stalna praksa, bastardi so mi pa se dvignili placo. Za celih 20%. Takoj sem dal odpoved. Zastonj bi delal tisto, kar me veseli, za tako, domala zaljivo vsoto biti pokonci, da bo nekdo zasluzil morje dnarja, pa hvala lepa.

No, vsekakor se mi zdi da EU malo brca v temo: jaz bi skrajsal delovni teden na 4 dni. Ob petkih se tako in tako skoraj nic ne dogaja in bi enostavno imel tri dni vikenda, po moje se bistveno ne bi poznalo. Se posebej bi pri tem profitiral pri kadru, pri katerem je kreativnost izjemnega pomena: graficni oblikovalci, marketingerji, programerji.

Da so trgovine ob nedeljah zaprte je pa po drugi strani neumnost: vec ljudi, ki si ze tako tezko najdejo boljso sluzbo kot v stacuni, bo iskalo delo drugje, ker v tako sluzbo ne hodis zaradi veselja, ampak zato ker _nujno potrebujes denar za prezivetje_. Nekaterim to ni jasno, zato bomo v Sloveniji z zakonom te ljudi pripravili do zaposlitev na crno, kjer bodo dobili manj denarja, manj pravic in nic zagotovil, zato da bodo pamzu kupili zvezke in obleko za v solo. Argument, da bodo potem druzine vec casa prezivele skupaj, je smesen in naravnost bedasto naiven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Dr_M ::

Dr_M: one word: quit.

ja sej resno razmisljam. dobr, sej itak mi ta mesec pogodba potece in glede na to, kok dobr se z delovodjo razumeva, mam precej mal moznosti za podalsanje... se ne bom popolnoma nic sekiral, ce je ne.
sam tm se mi folk prov smili, ker delajo tm ze po vec let tako. pa vsako leto je hujs.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Kaufmann ::

Točno to. podaljševanje delovnega časa pelje v kontra smer(napake, nesreče, več bolniških dni,...) in v večjo brezposelnost.
Če bi imeli 6-urni efektivni delavnik bi verjetno znižali brezposelnost v kolikor bi se davčna politika v tej smeri spremenila. Manj brezposelnih - manj denarja za njihovo podporo, več bi ga lahko ostalo za zaposlene,....
Konec koncev bi imeli pa več prostega časa ne pa da se v raznih "trendy" revijah delijo napotki za čimboljše izkoriščanje prostega časa, ki naj bi ga samoumevno skoraj ne bilo več.

Pol pa slišim zadnjič na tedniku od enga doktorja, da kdor se zavestno umika z dela (izigrana bolniška) je psihično bolan in da vsak normalen človek si želi čim več delat da kaj za sabo pusti. KRETEN.
Naj to razloži delavcu v proizvodnji, ki dela po 10+ ur na dan za bedno plačo in nima možnosti napredovanja.
ni podatka

Thomas ::

Se je pa hkrati treba zavedat, da Indijci, Kitajci in tudi Švicarji, so pa voljni delat "po 35 ur na dan".

Se pravi, če hočemo malo delat, moramo zelo dobro delat. Avtomatizirati procese, kar se le da!

Kaj doleti delavca ali oddelek, ki si zavtomatizira delo? Razen, da dobi delo še drugih - nič.

Problem je v samem "plačilu po delu". Plačilo po narejenem - za kar firme SO plačane - bi morali tako začeti plačevati tudi delavce.

gfighter ::

Ja ampak delo, ki ga opravljajo Kitajci in Indijci, ne dosega takšne dodane vrednosti kot delo nekoga, kot je npr. jype. Torej če nočeš delati >12ur na dan, moraš biti čimbolj izobražen. Jaz edino tu vidim rešitev. No, in seveda v popolni avtomatizaciji (ampak bliže kot ji bomo, več bo novih vprašanj - to je pa že za novo temo).

jype ::

Thomas: to je skregano z vsemi principi socializma (ne tega enacit s socialno drzavo, prosim). Potem tisti, ki ne delajo, ne dobijo nic!

No, to je malo za hec.

Vsi, ki imamo lastna podjetja, smo placani natanko toliko, kot naredimo. Kar je najtezje je to, da se od podjetij pricakuje stalna rast dobickov, velikosti in vsega tega. Jaz verjamem, da moras delavca placevati proporcionalno z zneskom, ki ga prinese v firmo. Problem tega v sloveniji je, da drzava z dvigovanjem osebnih dohodkov hitreje kot linearno dviguje visino obdavcitev in prispevkov, kar to moznost malone ubije, ker si ne podjetje ne delavec obicajno ne zelita drzavi dajat 2x toliko, kot dobi sam delavec. To, da podjetje potem zasluzi manj, kot bi lahko, ce bi delavce placevalo najmanj, za kolikor so se pripravljeni delat, je irelevantno. Za razvoj podjetja je pomembno, kaj podjetje ustvarja, ne pa koliko zasluzi (vsaj po moje, zgleda nisem najboljsi kapitalist).

Tisto delo Kitajcev in Svicarjev je malo drugacno, kot ga obicajno razumemo... Saj zgoraj sem napisal, da v mojem delavniku jaz pocnem se vse kaj drugega, kot tisto, kar bi vecina ljudi smatrala za delo. Kitajci in Indijci in Svicarji in se vsaj tricetrt ostalega sveta pravzaprav, vsi delo opravljajo ali zelo "z andahtjo", ali pa dovolj storasto in nekvalitetno, da je koncni ucinek se malo manjsi.

Avtomatizacija procesov je tocno tisto, kar lahko (ce ne bo ta ista avtomatizacija patentirana) evropsko gospodarstvo naredi zelo konkurencno. Mimogrede: nasa drzava, ki se rada pobaha z elektronskim tem in onim, je v tem pogledu noro nesposobna. Ce hoces npr. izdajati elektronsko podpisane racune, potem moras to posebej prijavit na davcni upravi. Ce hoces s kaksno banko komunicirat po nekem normalnem protokolu, te samo debelo gledajo. Taka informacijska infrastruktura ni nekaj, kar bi spodbujalo razvoj v tej smeri. Jaz si avtomatiziram 90% vsega sranja, ki ga moram delat zaradi smesnih predpisov, preostalih 10% teh kvazinujnih opravil mi pa vzame vsaj tretjino mojega casa. Zakaj? Zato, ker imamo v drzavni upravi prevec zaposlenih, ki morajo nekaj delat. Ce je vse avtomatizirano, kaj naj potem z vsemi temi kokoskami, ki sedijo po pisarnah in prekladajo te neuporabne koscke papirja sem in tja?

Thomas ::

Državna uprava se resno upirati ne more. Tukaj gre za nekakšno dematerializacijo, ki je trend že vso človeško zgodovino.

Kje imate spravljene burkle? Ne veste, kaj to je? No, kaj sem reku! Dematerializacija pobira novoizumljene stvari iz avtomobilov, računalnikov, stanovanj na tak način, da jih integrira v osnovni izdelek. Kmalu niso več posebej, pridošle novotarije. Kablovje okoli računalnikov počasi kopni, filmi in razvijanje slik zginevajo kot sneg spomladi, potrebo po oddajanju dohodninskih napovedi drži pokonci samo še nesposobnost države, da prebere bančne fajle. To se potem sicer maskira s potrebo o zaščiti osebnih podatkov.

Ampak vseeno. Vse manj je dimnikov na strehah, antene so jih že skoraj vse zapustile, kostanjeve telefonske štange s črnimi kabli ... nazadujejo.

Dva imperativa sta:

- ponudi, kar bi ljudje radi imeli

- klesti stroške v procesu zagotavljanja svojih ponudb

Ostalo so muhe enodnevnice.

To je kot reklama za šnops Bonekamp. Delaj malo, delaj dobro!

kopernik ::

Samo, če pogledate npr. ZDA, ki naj bi imele najbolj razvito gospodarstvo, tam je število delovnih ur na teden kar krepko nad povprečjem EU.

Thomas ::

Je. Seveda je. Več bodo morali dat na avtomatizacijo in izločanje človeškega faktorja iz produkcije.

Sicer pa njihov manufacturing in poljedelstvo sta zelo zavtomatizirana in se avtomatizirata še naprej. Output se veča dosti hitreje, kot zaposlovanje v teh sektorjih.

Samo bo treba počasi črtat tudi strojevodje, pilote ter sprevodnice v letalih ... in podobno.

A. Smith ::

Avtomatizacija, lepo in prav.

Kako boste pa potem nezaposlenost zmanjšali? Z več izmenami al kaj?
Zanima me, kako se bo ob takem trendu prprečilo prehod iz 15% nezaposlenosti na 15% zaposlenost?

jype ::

Sam nekako ne vidim problema nezaposlenosti. Ce so ljudje dovolj neizvirni, da jim je resnicno dolgcas, potem bo treba pac vlagat v izobrazevanje, da bojo ljudje nasli same sebe.

Ce masinerija okoli tebe ustvarja vse, kar potrebujes za prezivetje, potem ni nobenega razloga da bi moral biti "zaposlen". Da se je fino s cim koristnim ukvarjat je pa seveda druga zgodba, ki s prvo ni nujno povezana. Nihce te ne bo kregal, ce bos pletel kosare, ceprav to ni ekonomsko zanimivo, ker bo vsega dovolj.

Prva rec, ki se je bo treba za tako prihodnost znebiti, je seveda kapitalizem, v katerem je brezposelnost slaba, ker ne prinasa dobicka. Ampak v Evropi nam to ne bo pretezko, ker smo socialnih drzav ze precej navajeni.

Thomas ::

Ravno kapitalizem je najboljši način, da bo avtomatizacija dobra za ljudi.

Ljudje naj bodo lastniki strojev, od njihovega (dela strojev) naj živijo, lastništvo naj bo vse, delo naj ne bo nič!

Kapitalizem je najbolj logičen odgovor na to - kaj bodo pa delavci počeli? Bo brezposelnost?

Delavcev ne sme mnogo ostat, sami kapitalisti. Mnogo majhnih kapitalistov in država, ki skrbi za socialo iz davkov. Če je že treba, če nekateri res nimajo nič. Plačam davke z enim strojem, država ga da največjemu revežu - in ta ni več revež.

Čaranje s socializmom se pa lahko vse prehitro neha v gulagih in podobnih ustanovah. To smo že videli, to odsvetujem.

Thomas ::

Bush in njegova ownership society sta taprava pot iz te zagate.

Briga te, kakšna je nezaposlenost! Itak nikoli ne moreš zasledovati dveh antagonističnih ciljev - konkurenčnosi in zaposlenosti. Eno nujno trpi. Zato naj kar lepo trpi zaposlenost, konkurenčnost se pa z avtomatizacijo povečuje, kolikor se le da. Potem je kmalu tudi kaj imeti.

Thomas ::

Nobenega razloga ni, da bi Mercator obdržal delavce, še po avtomatizaciji. Mogoče dobro plačano peščico.

Ostali naj si še pred tem kupijo delnic, da bodo lahko živeli od dividend. Ni pa seveda nujno, da so ravno Mercatorjeve taboljš, da bo ta sploh preživel.

Dobrodošli v kapitalizmu, da se reče! :)

BigWhale ::

> Kako boste pa potem nezaposlenost zmanjšali? Z več izmenami al kaj?

Ob primerni avtomatizaciji se bo merkatorju bolj splacalo placevati delavcem, da sedijo doma, kot pa da mu delajo skodo v firmi. ;)

Thomas ::

Ne, Mercator ne bo imel denarja, da plačuje nekomu ki ni delničar ali država.

Če bi, bi bila njegova trgovska veriga kmalu zastarela, ker ne bi vlagal v nov razvoj in lastniki bi ostali brez premoženja.

Naloga gospodarske družbe je, da (v okviru zakonov) prinaša denar lastnikom. Nič drugega.

Ta lastniška družba ne bo statična. Čedalje boljše izdelke in storitve bo moral dobavljati vsak, kdor bo hotel ostati na tržišču.

Samo ena mejhna lepotna napaka je pri vsem skupaj. Tehnološka Singularnost bo itak prej, preden bo tole dobro zalaufalo. Če pa ne, bo pa TO avtocesta tja.

jype ::

Thomas> Ta lastniška družba ne bo statična. Čedalje boljše izdelke in storitve bo moral dobavljati vsak, kdor bo hotel ostati na tržišču.

Ja, zelo dobro. Mimogrede, patenti tocno tale argument unicijo, ker tisti, ki ima patent, za casa trajanja patenta ne potrebuje vec naravne konkurencne prednosti, konkurenca je pa ne more zakonito pridobiti.

BigWhale ::

No, to je bilo bolj v prenesenem pomenu. :) Zgodilo se bo to, da bodo ostajali presezki denarja, ki jih bodo imela podjetja, ki jih bodo ali investirala v nadaljni razvoj (en del denarja) precej jih bo pa 'pobrala drzava', ki ga po ponucala za to, da se bo placevalo ljudi, ki so na 'zavodih'.

Ali pa bo merkator delavcu poleg odpustka in knjizice dal se en kup delnic, delavec bo pa potem zivel od dividend.

Koncni cilj je to, da bodo delali samo tisti, ki si bodo to res zeleli. Pa se ti bodo delali samo zato, da bo mir, ne zato, ker bi bili tako superiorni.

No, pa nekaj tistih, bo moralo delat, ki bodo skrbeli za avtomatiko.

Thomas ::

V DELUJOČEM patentnem sistemu pač patentiraš nekaj boljšega, drugačnega. Dotlej pa lastnik patenta dobro živi, v zameno za dvoje. Ker je povedal kako stvar dela, pa ker imajo ljudje dnevno nekaj od tega.

Če bo pa to vse skupaj "komunalna nelastnina", bo kmalu tako tudi videti. Zanemarjeno.

Thomas ::

> No, pa nekaj tistih, bo moralo delat, ki bodo skrbeli za avtomatiko.

V začetku ja. Ampak potem pa vedno manj. No, samo takrat se bo človeška era že kar neha(va)la.

gzibret ::

Če pa se bo to z delnicami podrlo, pa bo prihodnost takšna, da bodo stroji delali, ljudje pa prelagali papirje (birokracija) ter dobavljali usluge (frizerji, turizem, znanost, umetnost, glasba...).

Tudi to gre.
Vse je za neki dobr!

jype ::

Jaz nisem tak optimist, pa dovolj domisljije imam, da si zmislim kak strasnejsi scenarij:

Sistem z delnicami se ne bo podrl: pescica tistih, ki ima dovolj bogastva, bo pokupila cel svet, ker bo to mozno zaradi vedno vecje revscine v regijah, ki se jih bo umetno drzalo nazaj v tehnoloskem razvoju (kot zdaj to pocnejo nekateri lobiji, npr. tobacna in naftna industrija). Ljudje se bodo svojim pravicam odpovedali (zavestno), ker ne bodo poznali svojih pravic in obveznosti v tej igri prihodnosti. Ko se bo nasel tip, ki bo karizmaticno razlozil, kako je za vse kriva vladajoca elita, bo spet tekla kri.

To smo videli ze velikokrat. Zgodovina se rima, pravi Twain.

Jinx ::

Kakorkoli se bodo že odločili, ljudje bodo/bomo vedno našli način kako med delom ne-delati.

Sicer pa jaz že tako ali tako delam nekje med 12-15 ur dnevno (če od tega odštejem še male sprostitve itd. se zmanjša na 10-12 ur dnevno). Sicer pa se ne smem pritoževati, saj si sama kreiram svoj delovni čas.

Kar se tiče zaprtja trgovin ob nedeljah... se ne strinjam s tem. Vsekakor imajo trgovci vedno en dan v tednu prost (zakonsko določeno), poleg tega so ure v vikendu plačane bolje. Torej? Kje je problem? Jaz se ne bi pritoževala za sold ali dva več...
The way is not in the sky, the way is in the heart. -Gautama Buddha

Myth ::

To kaj hočejo doseči z zmanjšanjem delavnika in da se v nedeljo ne dela, temu se reče humanost. Roboti lahko delajo 24/7 , računalniki lahko delajo 24/7... ljudje nismo roboti. Malce logike bi vam prav prišlo.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Keyser Soze ::

A je humano nekomu, ki bi rad delal in bi mu ekstra dinar prišel prav(še toliko bolj, ker je v tem času bolje plačan), reči ne ne smeš? Bodi z družino, ki ima zgovlj za osnovno preživetje.

Jinx ::

Keyser Soze, that is my point exactly! Dejstvo je, da se bolj ali manj vbsi pritožujejo/-mo nad premajhnimi plačami. Dobro vemo, da se ne bodo v hitrem roku zvišale (če se sploh bodo:|) zakaj bi se potemtakem branili dodatnega zaslužka? Jaz se ga ne bi. Poleg tega pa: mar ne bodo potem potrebovali celo manj zaposlenih kot sedaj?
The way is not in the sky, the way is in the heart. -Gautama Buddha

Tear_DR0P ::

očitno niso mel vsi tistga dneva fraj al pa bolje plačanih vikend ur - pa so se zato zbunl.
Gasilci se nič ne bunijo nad svojim delovnikom, pa majo 12 urne izmene nočne in vikend in praznike, vsak dan 365 dni na leto. Sam njihove plače so vredu in če ma nočno, potem še vsaj 2 izmeni ne sme delat.
Men bi najbol pasal delavniki v obliki 16 ur, tri dni skup pol pa fraj. sam kaj ko eni pravijo da smo sposobni delat samo po 8 ur na dan.

aja še neki. Narava del, ki jih opravljam mi dovoljuje da jih opravljam s krajšimi pavzami toliko časa naenkrat. Moja mama je bla trgovka (zdej je dobla odpoved, ker je firma propadla) je pa pršla po 8 urah dela izmozgana domov. Kot prvo je treba 8 ur stat (kdo bi si mislil da je trgoec fizično delo), pa al delaš (maš stranko) al ne. Pol je tle en kup strank, ki mislijo da majo pravice in težijo, pa še en kup strank, ki sam pridejo in razmečejo (maš kake babice, ki pridejo ob osmih zvečer po maši v trgovino in razmetavajo, ker jim je doma dolgčas).

Sploh pa ne vem kolk bi vam blo všeč če tovornjakarjem raztegnemo delavnik - brez njih ostanejo police vašega najljubšega špara/mercatorja/tuša prazne - so pa ceste z njimi bolj polne :) Sam tovornjakar je tud poklic glih tko ko trgovc - dejmo vsem pravico da delajo v nedeljo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

Višina plače ni relevantna pri tem. Oziroma, glavni argument sindikatov je bil pomanjkanje časa z družino. No, tudi petkrat večja plača ne bi trgovkam prinesla več časa ...

Jinx ::

Kaj pa potem recimo tisti, ki sploh še nimajo družine?

Morda bi bilo še najpošteneje, če bi vsakega posameznika vprašali kako želi delati in bi pač zadevo prilagodili.
The way is not in the sky, the way is in the heart. -Gautama Buddha

Utk ::

Ja, dobro so naredili, zdej bojo lahko več časa z družino, pa ne samo v nedeljo, ampak tudi ponedeljek, torek, sredo...
En dan na teden moraš imet frej, če ne, se to reši drugače kot z prepovedjo delat na nek dan. Sindikati nesposobni.

MadMicka ::

Če bi bilo po moje, bi vse trgovine brez izjem zapru. Nedeljo bi pač skušal ohraniti kot tradicionalno miren in družinski dan. Sej nismo roboti.

Drugače Crnie, kako bi ti to drugače rešil? En dan na teden moraš imeti frej? Po zakonu je, da moraš imeti dva dni frej na 14 dni. Je pa res, da če je mož doma v nedeljo, žena pa v sredo in če še upoštevamo evropski (deljeni) delovni čas, ko si cel dan z doma, ti "blazno veliko ostane od družinskega življenja".

btw: če bi mene kdo silil, da delam po 7 dni v tednu, po 14 ur na dan, za eno mizerijo, pol grem raj med kriminalce....

Sej ne živimo zato, da crknemo od dela, ampak da delamo in OBENEM ŽIVIMO ČLOVEKA DOSTOJNO ŽIVLJENJE.

Myth ::

A je humano nekomu, ki bi rad delal in bi mu ekstra dinar prišel prav(še toliko bolj, ker je v tem času bolje plačan), reči ne ne smeš? Bodi z družino, ki ima zgovlj za osnovno preživetje.

Kaj ko če bi razumel da pišem zelo splošno. In ne za del populacije oz. za določene ljudi. Tisti ki hočejo več delat/več denarja pa naj povedo. Sem prepričan da se vsepovsod da zmenit tako. Pa če hočeš lahko delaš dve izmeni, mene ne briga. Jaz bi rad nekaj časa preživel z domačimi in nekaj časa imel zase. S predpostavko da delam celi tedn 8 ur , od tega mi ostane 4-5 ur časa na dan za vse ostalo (glej moj prvi post za podrobnosti) bi zelo rad imel več kot pa samo en dan časa z ljudmi.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

kopernik ::

MadMicka:
Vendar pa omejevanje podjetniške svobode ni pravilen način. Naj raje sprejmejo taka pravila, da delavec ne sme delati več kot npr. 5 nedelj v letu. Ali pa nekaj podobnega.

Glede števila ur oz. delovnih dni je pa tako - če sedaj nekateri delodajalci kršijo zakon, ga bodo tudi drugo leto. Kršitelje je potrebno prijaviti.

Po mojem mnenju so se sindikati lotili problema iz napačnega konca.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtost trgovin v nedeljo, drugič (strani: 1 2 3 453 54 55 56 )

Oddelek: Problemi človeštva
2757294209 (42053) starfotr
»

Razmere v proizvodnji za Apple boljše kot pred leti, a slabše kot lani

Oddelek: Novice / Ostale najave
309093 (6465) nekikr
»

Švedi dajejo 6h delavniku možnost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10321534 (18542) Mr.B
»

Zakaj delamo vedno več, kljub neizmernemu napredku (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15819187 (16166) guest #44
»

V službi tudi po 10 ur? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
608671 (6981) T0RN4D0

Več podobnih tem