» »

Nakup vrednostnih papirjev

Nakup vrednostnih papirjev

jjohny ::

Trenutno ima 1 Mio SIT, ki jih nameravam vložiti na borzo. Nekako sem se odločil za trg bivše Yugoslavije, ker so naše delnice že precej visoko. Prosim svetujte mi katere delnice bivše Yugosalvije naj kupim. Denar bi imel na borzi okrog 1 do 2 leti.

lp, jani

M-man ::

1. Če je milijon znesek vseh tvojih prihrankov, v nobenem primeru vsega ne vlagaj na jug. To je precej tvegana poteza.

2. Če boš vlagal za 1 ali 2 leti, boš plačal davek na kapitalski dobiček – 30% od tega kar boš zaslužil. Tako da ti priporočam, da se odločiš vsaj za tri leta ali več. Zakaj več? Ker lahko glede na trenutne visoke cene naletiš tudi na negativen trend, ki se bo na dolgi rok sigurno obrnil nazaj in boš vseeno dosegel nadpovprečne donose.

3. Pri borzno posredniški hiši odpri račun, ki vsebuje tudi svetovanje. Sicer so provizije običajno nekoliko višje, vendar, če nikogar tam ne poznaš, je to edini način, da prideš do dobre informacije in ponosno postaneš prva ovca v čredi:).

4. Katere delnice kupiti ti bo povedal broker, pri tem pa ti bo sigurno omenil še nekatera tveganja (visoka inflacija in padanje vrednosti denarja v Srbiji in ČG, mednacionalne napetosti v Makedoniji, vprašljiv datum pričetka pogajanj o pristopu Hrvaške v EU) oz. prednosti posameznih trgov (vezava konvertibilne marke na evro v BiH). Več si lahko prebereš v zadnji izdaji revije Moje Finance, lahko pa poslušaš tudi kakšen nasvet v oddaji Borzno-finančni monitor na radiu Študent.

LP
M
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

GregiB ::

Kolikor vem, nov zakon določa, da v primeru investicij v tujini se plača davek na kapitalske dobičke ne glede na dobo investiranja...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

gzibret ::

Če si študent imajo nekatere borzne hiše (konkretno Certius) popust. Provizija je minimalna 0,3%, letno vodenje računa pa 1500 SIT. Skoraj brezplačne storitve torej.
Vse je za neki dobr!

M-man ::

Vsi kapitalski dobički so do treh let obdavčeni ne glede na to kje so kupljeni. To je začelo veljati, če se ne motim, 1. jauarja letos. Ima pa Slovenija z nekaterimi podpisam sporazum, da ne pride do dvojnega obdavčenja in kot kupec preko slovenske borzne hiše plačaš davek le v Sloveniji.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926062 (16291) Mr_Globus
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17750241 (38911) Gjurisic
»

Sava ali Petrol? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1189519 (6155) Zeberdee
»

Kam vložiti 1 MIO sit

Oddelek: Loža
272986 (1964) M-man
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210478 (9108) Cr00k

Več podobnih tem