» »

Sava ali Petrol?

Sava ali Petrol?

«
1
2 3

joker16_7 ::

Zanima me v katere delnice je bolje vložiti denar za rok enega leta (Petrol ali Sava)? Vem, da ni možno natančno povedati kam bodo delnici kotirali, vendar vseeno, kateremu podjetju kaže bolje? Še nekaj info:
- Graf vrednosti Save v zadnjem letu (trenutna vrednost znaša 481 EUR)
- Graf vrednosti Petrola v zadnjem letu (trenutna vrednost znaša 746 EUR)

Kot kaže so se Petrolove delnice v zadnjem letu kar precej podražile, prav tako Savine. Sava je sedaj počasi začela malo nihati, medtem ko je Petrolovo nihanje nespremenljivo. Torej, tisti ki se spoznate na te stvari, kaj se bolj splača? :\

Hvala vam. ;)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley
  • spremenilo: joker16_7 ()

krho ::

V vsakem primeru poš pri prodaj delnic plačal, če jih boš kupoval za manj kot 3 leta...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

kixs ::

Placas samo procente od dobicka. Ce prav vem, so 5 letna obdobja, ko se znizuje stopnja obdavcitve in sele po 15ih letih ne placas davka.

lp

DimmniBurek ::

2 leta nazaj sem prodal 4 savine delnice in dobu za vse 4 160k sit. to je mal več kot 500€ za 4...:\
There Is No Stronger Drug Than Reality

kixs ::

Ja, zajebal si :P

OldSkul ::

Jah tako je to. Jst sm tud že kupoval Mercatorjeve delnice po 9k, sammo poglej koliko so danes... pa na srečo nisem nobene prodal. Pa tud od Save jih mam, pa nisem nikol si mislu, da bodo tako narasle.

To je bolš biznis kot vsaka vezana vloga ali kakšni skladi. Samo pri Merccatorju sem letos res veliko zaslužil, da ne govorim o fotru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

joker16_7 ::

Se pravi, da če kupujem za eno leto moram plačat davek? In kako je kaj velik glede na delnico?
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

jperc21 ::

Jaz sem za Petrol.

LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!

steev ::

Aerodrom Ljublajan se splača.
:|

Icematxyz ::

Razprši tveganje. >:D

Jan987 ::

Plačaš samo davek od dobiška torej če delnica ostane na istem nivoju kot je bila ne plačaš nič!

kixs ::

Davek je 20% od dobicka.

kekz ::

Petrol

kixs ::

Torej, ce ima delnica izgubo, ne placas davka.

Seveda tega nima noben rad, vendar je fer ;)

kekz ::

Fer glih ni, saj od izgube ne dobiš povračila.
Namišljen scenarij:
1. leto z delnico A zaslužiš 100 enot in plačaš 20 enot davka.
2. leto z delnico A izgubiš 200 enot in plačaš enot davka ... 0 (NIČ!)

Bilanca: izgubil si 100 enot, pa si kljub temu plačal še davka 20 enot. :|

Tilen ::

Hja kako bi pa blo, če bi bil možen samo profit? Temu se pa reče tveganje potem.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

kekz ::

Ja, ampak to ni samo investicijsko tveganje. To je tudi davčno tveganje, ki seveda je znano. Ampak sploh pa ni FER, kot je bilo omenjeno.

dela ::

Res je, davek predstavlja dodatno tveganje, razen če bi ti država plačala tudi 20% od izgube. :)

kixs ::

kekz:

tisto kar si napisal velja samo v primeru, da si po prvem letu, ko si imel profit, delnico prodal. Torej, so ti izplacali denar, placal si drzavi 20%.

Ce si imel se vedno nekaj delnic in so sle v minus. Potem pa te delnice prodas, ce je razlika od prodaje delnice do zacetnega nakupa, manjsa od 0, ne placas drzavi nic. Ce je visja, spet placas davek od dobicka.

To se mi zdi cisto fer. Ce imas zgubo (absolutno gledano), pac ne placas nic.

lp

Buldožer ::

Ja tako je država pač ne bo podpirala špekulacij, ampak investicije(ki jih oprosti davka na kapitalski dobiček(5% vsakih pet let držanja)). sicer pa razpršitev ni nakup dveh vrst delnic, ampak recimo sedmih do desetih, še boljši glede razpršitve pa so skladi(recimo trije). Seveda pa se postavi vprašanje transakcijskih stroškov, ki imajo pri majhnih vsotah lahko kar velik delež v zaslužku. Skratka, nakup samo ene vrste delnic je preveč tvegan. Že z tega stališča, da se ti ob enaki pričakovani donosnosti ponujajo manj tvegane rešitve.
Več glav več ve. No, ni nujno!

Zgodovina sprememb…

kekz ::

Meni se zdi sporno to, da podjetja lahko s tekočim dobičkom pokrivajo preteklo izgubo, ljudem pa nam to ni dopuščeno.
Res to velja samo v primeru, če si vmes prodajal, ampak dejstvo, da je tako, ostaja.
Jaz namreč dostikrat ene papirje prodam zato, da kupim druge. Državi pa za novo investicijo ni mar. Oni samo poberejo, drugo jih ne briga.

jeti51 ::

Zanima me v katere delnice je bolje vložiti denar za rok enega leta (Petrol ali Sava)?

Si bom sposodil citat od nekoga iz podobne teme:

Trenutno je moja kristalna krogla na servisu, tako da ti žal ne morem pomagati.

Si razumel namig?

MadMicka ::

Osebno, če bi vedel, da bom potreboval denar točno čez eno leto, ga v Petrol in Savo ne bi vložil, ker sta preveč pridobila v zadnijh mesecih. Na vsak način preveri, koliko stroškov imaš s prodajo in nakupom pri borzni hiši. Pa seveda, vprašal bi koga, ki se ukvarja s tem :)

jeti51 ::

"ker sta preveč pridobila v zadnjih mesecih"?

Prosim lepo. Kako veš, koliko "preveč" je preveč? Kar tako čez palec?

Še enkrat - nihče ti ne more povedati, katero delnico izmed teh dveh se splača kupiti (če sploh katero). Nihče. (izjema morda kdo, ki ima kakšne pomembne notranje informacije, a takega na forumu ni pa še nelegalno je). Povedati pa ti prav tako ne morejo tudi tisti, ki se s tem ukvarjajo (npr. razni borzni posredniki). Ker če bi res vedeli, se s tem že zdavnaj ne bi več ukvarjali, ampak bi se že sončili vsak na svoji jahti.

Je pa res, kar si napisal, da 1 leto je veliko prekratek rok za tovrstne naložbe.

Aja, mimogrede, davek na kapitalski dobiček znaša 20%, vsakih 5 let se zmanjša za 5%, če pa je od nakupa minilo več kot 20 letih, pa davka ni več (in ne po 15-ih, kot je nekdo zgoraj napisal).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

Zheegec ::

Veliko delnic na Slo trgu je "precenjenih", ker pri nas ogromno investitorjev kupuje delnice podjetij, kjer ima država pomemben delež, ker računajo na prevzem podjetja in s tem seveda na prevzemno premijo.

po mojem se rast pri nas še ne bo ustavila - dolgoročno gledano seveda, se ti pa vsekakor splača razpršiti investicijo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MadMicka ::

jeti51, jaz niti pod razno nisem govoril o tem, ali so delnice Petrola in Save precenjene ali podcenjene. Hotel sem le opozoriti na dejstvo, da bolj ko se delnica v nekaj mesecih dvigne, manj je verjetno, da bo še kaj pridobila v naslednjih mesecih.

kekz ::

Ker če bi res vedeli, se s tem že zdavnaj ne bi več ukvarjali, ampak bi se že sončili vsak na svoji jahti.

To temelji na zmotnem prepričanju, da tečaj delnic nastane kar sam od sebe. Za tečaje določenih papirjev nekateri kar prav garajo, ker imajo interes, da ima tečaj neko vrednost. Lahko bi rekli, da imajo delnice nekakšne skrbnike (vsaj nekatere).

Tečaj namreč ni kar neka številka. Že to, da nekdo oceni, da je delnica zanj zagotovo vredna vsaj toliko in toliko (in je to voljan podpreti z denarjem), pomeni, da bo tečaj obstal na tej ali večji vrednosti.
Že jaz kot mali igralec, sem nekoč ocenil za neko delnico, da je pa že zagotovo vredna 6 jurjev. Potem sem kupoval vse, kar je padlo pod to mejo in na koncu sem obdržal tečaj pri 6 jurjih.
Taki "skrbniki" tečajev so še skrbniki skladov, izdajatelji izvedenih ali terminskih papirjev, lahko podjetja sama s prijatelji, ker tako manjšajo verjetnosti nepredvidenih (sovražnih) prevzemov...

kekz ::

Hotel sem le opozoriti na dejstvo, da bolj ko se delnica v nekaj mesecih dvigne, manj je verjetno, da bo še kaj pridobila v naslednjih mesecih.

Aja? sliši se sicer logično, ampak realnost je pa tole dejstvo že dostikrat demantirala.

joker16_7 ::

Še enkrat - nihče ti ne more povedati, katero delnico izmed teh dveh se splača kupiti (če sploh katero). Nihče. (izjema morda kdo, ki ima kakšne pomembne notranje informacije, a takega na forumu ni pa še nelegalno je). Povedati pa ti prav tako ne morejo tudi tisti, ki se s tem ukvarjajo (npr. razni borzni posredniki).

Še kako se motiš. ;) Borzni posredniki, seveda inteligentne in delu posvečene narave, lahko do 99% natančno določijo za neko delnico kaj se bo v roku pol leta ali enega z njo naredilo. Vendar to je njegova stroka. Tega ne bo on naprej ljudem predaval in se drl po ulici kaj naj ljudje kupijo. Če ga bo pa kdo vprašal se bo pa na lep način ''izmazal''. To sem že večkrat izkusil na lastni koži. Logično je, da ne more povedati kaj bo jutri ali čez 3 dni, lahko pa ti pove kakšno bo stanje po pol leta. Za Petrol sem skoraj prepričan, kljub temu, da sem laik, da bo v roku enega leta delnica vredna vsaj nekje med 900 in 950 evri, če še ne kje več. Za Savo sem pa malo v dvomih. V zadnjem letu je imela izredno rast, sedaj pa vse nekam niha. Nekateri pravijo, da je to le začasno in da bo kmalu spet začela naraščati, drugi pravijo drugače. Zato sem pa vprašal. Če imamo pa tukaj kakega borznega posrednika pa se naj kar javi.:D

P.S. Ker če bi res vedeli, se s tem že zdavnaj ne bi več ukvarjali, ampak bi se že sončili vsak na svoji jahti.

Marsikdo se že sonči, še več se jih bo. Kar precej je takšnih, ki se s tem ukvarjajo, da malo ''postrani'' zaslužijo. Sicer pa, če imaš 1500 evrov ali še celo manjšo plačo, potem s takšnimi investicijami ne moreš kaj dosti služiti. Če ni v žepu 50.000 evrov, nekega težkega zaslužka ne bo. :\
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joker16_7 ()

joker16_7 ::

Torej če kupimo Petrolove delnice po 750 EUR. Kupimo jih 10. Počakamo da narastejo na 900 EUR in jih prodamo. To je potem 150×10/0.8=1200 EUR. No ja, še vseeno boljše kot pa vezana vloga. :\
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

M-man ::

>>>Borzni posredniki, seveda inteligentne in delu posvečene narave, lahko do 99% natančno določijo za neko delnico kaj se bo v roku pol leta ali enega z njo naredilo.

Včasih se da tudi v resnih temah nasmejati.>:D Malo si paglej kakšen yahoo finance in mnoge strani in potem poglej kako različne so ciljne cene za isto podjetje s strani različnih analitikov. In tukaj gre za analitike priznanih investicijskih hiš.

Ti kar sanjaj o tistih 99% in "hinavskih" borznih posrednikih, ki sami bogatijo tebi pa ne dajo informacij.

Drugače pa vrži kocko ali pa vloži v sklad.

Sicer pa, če misliš da borzni posredniki nočejo dajati informacij, se mi zdi precej naivno, pričakovati nasvet nekoga od teh na tem forumu.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

kekz ::

če misliš da borzni posredniki nočejo dajati informacij, se mi zdi precej naivno

Zakaj ne bi dajali informacij? Včasih celo načrtno širijo (dez)informacije. S tem se povzroči evforijo in veliko povpraševanje => dvig tečaja.

Bolj kričiš, da bo nek tečaj zrasel, bolj potem zraste. To ni torta, ki jo več ostane zate, če si tiho in hitro ješ. ;)

pirat ::

Ob ene par postih sem se fajn nasmejal...

mojih 0,02 €:

Sava - holdinška družba z ogromnimi naložbami v turizmu (kapitalsko zahtevna panoge, zgolj povprečna donosnost na dolgi rok) in bančništvu (Abanka in Gorenjska banka) - Abanka OK, Gorenjska banka pa je bolj ali manj ogromen kotel kapitala, ki pa preprosto ni učinkovito plasiran - poglejte njene tržne deleže zadnja leta ... agresivnejše (predvsem tuje) banke ji hitro jemljejo trg... in takšen holding je v zadnjih mesecih zrastel preko 100% in SAVA ima trenutni PE že skoraj 40 .. fantje, pamet v roke. Sava se pač brani pred prevzemom (v igri so kao neki francozi (turizem) preko Gajška, pa tudi NFD špila svoje igre...) zato preko razno raznih satelitov kupuje svoje delnice.... to je razlog za rast cene.. Prevzema ne bo (ker nihče pri zdravi pameti ne bo šel prevzemat tako diverzificiranega portfelja po takšnih relativnih kazalnikih...) in ko se bo trend cene obrnil bodo pekle glave (res pa je, da na SLO trgih enako kot na balkanu lahko gremo še malo, ampak slej ko prej bo streznitev (hint: poglejte si zgodovino gibanja Nasdaqa tam po letu 2000 in komentarje na forumih v tistih letih, ali pa rast japonskega Nikkeia pred dobrimi 20 leti - mater, ko se je sesul se je temeljito. Nikkei še danes (po dvajsetih letih) ni prišel blizu temu, kjer je že bil....

Petrol - podobna zgodba- Sicer zaradi sproščanja trga dosega zadnje čase nekoliko boljše marže, vendar pa pravega razvoja ni.... Pogrevajo se zgodbe z Lukoilom, kjer pa je tako - bo ali pa ne bo.... Glede organske rasti Petrola pa žal ni podlage za takšno rast delnic, kot je v zadnjem času. Zamujajo tudi z biodizlom.....

Zraven pa še rast obrestnih mer. Euribor je bil dve leti nazaj komajda nekaj nad 2% in podjetja so takrat pričela velik investicijski ciklus in se temu primerno poceni zadolževala... Danes je euribor že priplezal prekko 4%, kar pomeni, da so se stroški financiranja za marsikatero podjetje praktično podvojili (tovrstna podjetja plačujejo relativno nizke pribitke na euribor - anticipiratje tudi to v njiihovih pričakovanih izkazih in dobičkih za letos....

Jaz osebno ne bi kupoval danes nobene od predlaganih dveh delnic. Sta pač relativno predrgi. Bi pa morda katero drugo, obstajajo tudi podjetja kot so npr. Juteks (zgolj primer za razmislek...) in obstajajo tudi drugi trgi (pa ne mislim s tem na Balkan) ...

lp,

Buldožer ::

Bolj kričiš, da bo nek tečaj zrasel, bolj potem zraste.

In bolj ga ti umetno vzpodbujaš s kričanjem, bolj, potem ko se ugotovi, da rast ni realna, pade! To je bilo predvsem namenjeno mladim naivnim investitorjem.

Na dolgi rok je cena delnice odvisna od donosov; kapitalskih(realno povečanje kapitala podjetja) in dividend. Na to dolgoročno ceno pa kratkoročno vpliva veliko stvari, ki povzročajo nihanje(to pomeni tudi padanje!) trenutne tržne cene.

Jaz nobenemu ne odrekam zaslužkov in tudi sam skrivoma ne kupujem savinih delnic. V Sloveniji je splošna finančna kultura še zelo mlada in zelo optimistična, saj, odkar se je vlaganje v vrednostne papirje razbohotilo, še ni bilo velikih recesij. Ampak nekoč bodo. In bolijo.:'(
Več glav več ve. No, ni nujno!

kekz ::

Če se že gremo malo šolo borzništva, ve kdo, kaj je "odboj crknjene mačke"? :D

karafeka ::

Ugibam, mogoče dno, kjer se trend obrne navzgor in kjer je signal za kupit?

kekz ::

Ni dno.
Oziroma kot rečeno, "mladi naivni investitorji" zagrabijo, ker mislijo, da je dno, zadeva se kratko odbije navzgor in potem spet zelo pade.

Včasih izkušeni brokerji (npr. skrbniki skladov) to naredijo tudi nalašč.
Želijo se znebiti nekih papirjev in jih prodajajo do neke cene (velika ponudba niža ceno). Potem kratko počakajo, da si trg malo opomore, ali celo kupijo nazaj manjši del po višji ceni, da izgleda kot, da bo spet raslo. Ko špekulanti zagrabijo vabo, pa jim po višji ceni kot bi brez te mahinacije prodajo še preostanek in potem tečaj spet naprej pada.

Kot rečeno. Tečaji ne nastajajo čisto sami od sebe. Na majhni borzi kot je slovenska, se veliki igralci lahko dobesedno igrajo s tečaji.
In dostikrat so res dovolj le besede poznavalca ali vplivneža.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

jeti51 ::

jeti51, jaz niti pod razno nisem govoril o tem, ali so delnice Petrola in Save precenjene ali podcenjene. Hotel sem le opozoriti na dejstvo, da bolj ko se delnica v nekaj mesecih dvigne, manj je verjetno, da bo še kaj pridobila v naslednjih mesecih.

Hja, prvotni post se je bral malo drugače. :) Kot da bi namreč želel povedati, da je razlog, da se Petrola ali Save ne kupi, ravno ta, da sta v zadnjem času že precej zrasla. Ne moreš namreč točno vedeti, ali ne bo morda cena zrasla še malo bolj. In potem borza znova in znova preseneti strokovnjake, ki baje vse vedo. >:D

Že jaz kot mali igralec, sem nekoč ocenil za neko delnico, da je pa že zagotovo vredna 6 jurjev. Potem sem kupoval vse, kar je padlo pod to mejo in na koncu sem obdržal tečaj pri 6 jurjih.

Nek drug igralec oceni vrednost na 7 jurjev. Tretji na samo 5800. En analitik dezinformira, da je vrednost kar 8000, ker jo želi napihniti. Drugi bi rad poceni kupoval in seje strah pred balonom, zato v finačnem časopisu svoje hiše, kjer je zaposlen, propagira ceno 4000.

Če imaš veliko takšnih vlagateljev, je na koncu vse skupaj samo igra ničelne vsote okoli povprečne vrednosti, ki se v tem kaosu izoblikuje, kar velja tudi za vse ostale delnice. Rezultat tega je učinkovit trg, kar posledično pomeni, da z znanjem nadpovprečnih donosov (torej višjih, kot je indeks) ne more delati nihče, razen kot poslediča sreče (ki pa se na dolgi rok prej ali slej izniči). Ko pa upoštevaš še vse provizije, ki so neizogibne, pa je slika še slabša.

Kvečjemu lahko debatiramo, ali trgi so učinkoviti, ali ne, ampak po podatkih so (vsaj razviti) trgi precej učnikoviti, torej je izbiranje "pravih" delnic bolj kot ne obsojeno na neuspeh.



Avtorju teme pa polagam na srce, naj neha biti tako zaupljiv do borznih posrednikov. Niso nikakršni bogovi in še zdaleč ne morejo 99% gotovo povedati, kako bo s tečaji. Prej 50%. >:D Ne pozabi tudi, da borznoposredniške hiše živijo na račun provizij, ki ti jih poberejo, in ne račun donosa, ki ga dosežeš. Ali še verjameš, da se jim v prvi vrsti res tako zelo gre za tvoj dobiček? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

jeti51 ::

Včasih izkušeni brokerji (npr. skrbniki skladov) to naredijo tudi nalašč.
Želijo se znebiti nekih papirjev in jih prodajajo do neke cene (velika ponudba niža ceno).

E, vidiš, vidiš. Zelo dobro povedano!

Koliko torej lahko verjamemo informacijam in napovedim, ki nam jih veliki igralci dnevno servirajo v obliki novic, analiz, nakupnih/prodajnih priporočil?

Prej kot človek spozna, da je njihov interes le njihov lasten (in ne njegov) dobiček, bolje je. :)

kekz ::

Ali še verjameš, da se jim v prvi vrsti res tako zelo gre za tvoj dobiček? ;)

Pri skladih se jim gre, ker boljši donos od konkurence pomeni večjo reklamo in zato večji priliv novega denarja. Zato včasih ušpičijo tudi kakšno manjšo lumparijo. Npr. v času, ko so naložbene možnosti slabe (tečaji padajo, kar bi se izkazalo tudi pri skladu koz izguba), načrtno ne razpršujejo novih naložb ampak agresivno planejo na en papir (včasih celo tudi v dogovoru z drugimi skladi). Posledično ta papir zaradi povpraševanja narašča in imajo pozitiven sklad tudi v slabem času. Ko je ta čas mimo, pa itak vse raste in ni težko ponovno zbalansirati portfelja.

jeti51 ::

Tudi skladom (oz. družbam za upravljanje) se gre v prvi vrsti le z njihov lasten dobiček, zato pa imaš vse te provizije. Sploh upravljalske provizije 2% letno in več te na dolgi rok tako olupijo, da si niti ne predstavljaš, dokler si dejansko ne izračunaš. Če bi se jim šlo za tvoj lastni dobiček, bi provizije spustili na minimum, a jih seveda ne.

Res je, da boljši donosi privabljajo vlagatelje, kar posledično pomeni več provizij, ki jih poberejo. A v tej medsebojni borbi skladov za čim višje donose (in posledično za denar vlagateljev) na koncu spet pridemo do učinkovitega trga ter do igre ničelne vsote. Ko upoštevaš še vse provizije ter stroške, ki jih imajo skladi s trgovanjem, na koncu prideš do tega, da dolgoročno dobiš manj, kot je donos indeksa.

A je to potem sploh še kakšna umetnost (oz. znanje), da končnemu vlagatelju serviraš manjši donos, kot ga doseže trg sam po sebi? To znam celo jaz. :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

joker16_7 ::

Vidim, da se je pravkar odkrilo nekaj pravih strokovnjakov.:D Sem tudi opazil, da s predlogom teh dveh delnic nisem najbolj zadel bistva. Kaj torej predlagate? :\
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

T-h-o-r ::

2 leta nazaj sem prodal 4 savine delnice in dobu za vse 4 160k sit. to je mal več kot 500€ za 4

Jaz sem prodal pred 14 dnevi in sem dobil za 1 delnico 485€:P
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

jeti51 ::

Kaj torej predlagate? :\

Glede na to, da zavijaš očmi, in glede na tvoje dosedanje pisanje v temi, se bojim, da se zdiš sam sebi najbolj pameten in bo vsak nasvet tako ali tako naletel na gluha ušesa. :\ Za začetek bi ti čisto resno svetoval, da si prebereš nekaj knjig na temo investiranja, pa tudi na internetu se najde kar dosti kvalitetnih člankov (tu moraš seveda ločiti zrnje od plev). Znanje, ki ga dobiš, je neprecenljivo, saj lahko v življenju z napačnimi investicijskimi odločitvami mimogrede zapraviš veliko več denarja, kot si sploh lahko misliš.

Za konkretni primer pa ti povem, da je eno leto veliko prekratka doba, da bi kupoval delnice. To je potem loterija, ne pa neka naložba. Daj raje denar nekam vezati, toliko da ti vsaj inflacijo pokrije. Delavska hranilnica je npr. imela pred časom najvišje obresti, morda jih ima še zdaj (če vežeš vsaj eno leto, so trenutno 4,20% nominalno). Poglej si na internetu.

jeti51 ::

Pa če smo že pri delnicah... Krko sem nekaj let nazaj kupil za 200€ (kar lep kupček delnic), danes je pa 992€. Pa to samo po sebi še čisto nič ne pomeni, pravzaprav je bila to samo sreča. Še dobro, da danes vem dovolj, da takšne neumnosti ne bi še enkrat naredil, čeprav se je v tem primeru izšlo odlično. Kakšen drug pa bi si na istem mestu verjetno že domišljal, da je sedaj strokovnjak, ki vse ve, in bi nato na forumu delil investicijske nasvete tistim, ki vejo še manj od njega, a svojih nasvetov utemeljiti seveda ne bi znal.

Pamet v roke, samo to lahko rečem.

joker16_7 ::

Hvala ti, sem razumel bistvo povedanega. ;)

P.S. Nasveti pri meni nikoli ne naletijo na gluha ušesa. 0:)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

jeti51 ::

No, če je to res, potem odlično. Važno, da ne boš samo še eden izmed naivne množice. :)

Jaz se že kar malo bojim, kaj bo, ko se bo Balkan konkretno sesul (in prej ali slej se bo, to je normalen pojav). Namreč v prvih štirih mesecih letošnjega leta je bilo v vzajemne sklade vloženih 173 mio. €, od tega na balkanske trge skoraj 58% tega denarja! Gotovo na podlagi visokih preteklih donosov, znana zgodba. Ko pa se bo zalomilo, bodo pa krivi vsi po vrsti od vlade in Bajuka, do Gantarja in nasploh vseh "pokvarjenih in umazanih kapitalistov". Le lastne neumnosti si nihče ne bo hotel priznati.

T-h-o-r ::

In kaj naj bi imel Bajuk skupnega s tem, da ti prostovoljno svoj denar vložiš v nekaj?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Azrael ::

>In kaj naj bi imel Bajuk skupnega s tem, da ti prostovoljno svoj denar vložiš v nekaj?

Saj veš kako je pogosto v teh krajih, za lastne neumnosti so krivi drugi, kot lepo piše v tej satiri.
Nekoč je bil Slo-tech.

T-h-o-r ::

Ja sej vem da so/smo Slovenci taki, samo vseeno te ni minister prisilil da vložiš denar :P
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926113 (16342) Mr_Globus
»

Trgovanje z delnicami

Oddelek: Loža
2311997 (11324) LoneWolf
»

Vzajemni skladi

Oddelek: Loža
433945 (3098) nicjasno
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210500 (9130) Cr00k

Več podobnih tem