» »

Kam vložiti 1 MIO sit

Kam vložiti 1 MIO sit

jjohny ::

Trenutno imam na knjižici 1 miljon SIT, ki pa bi jih rad nekam vložil. Nekateri pravijo naj v delnice od Krke, Mercatorja,..., drugi v kakašen vzajemni sklad, itd. Slišal pa sem tudi, da je dobra naložba bosanski telekom oz. tudi druge firme iz Bosne, ki so na borzi. Naj povem še to, da denarja ne bom potreboval prib. 2-3 leta.
Kaj mi svetujete???

lp, jani

Phoebus ::

Ti naloži v kak mešani ali delniški sklad (seveda najdi kakega v redu, ne kakega ala modro varčevanje od NLB ki če varčuješ manj kot 10 let dobiš ven manj [zavarovanje & stuff], ampak kakega od "pravih", npr. kaj od ilirike ali kd).
Če boš imel noter 3 ali več let utdi davka na dobiček ne boš plačal (razen če niso spremenili tega z novim zakonom).

perci ::

Na dolgi rok vlagaš pač v SBI20 firme, na kratki rok pa....na kratki rok pa daj denar raje v kakega vzajemca.

LoneWolf ::

O kakrsnihkoli realnih odgovorih se lahko pogovarjamo, ko si bos najprej sam na jasnem, kaj bi od tega miljoncka rad. Kaksna stopnja tveganja je zate sprejemljiva (npr. ali si pripravljen sprejet tveganje za 20% padec vrednosti po enem letu); kaksni donosi so zate sprejemljivi ("cim vec" je brezvezen odgovor - bos zadovoljen s privarcevanimi 100 jurji po enem letu ali hoces kaj vec, seveda na racun vecjega tveganja); kako nujno bos potreboval denar po 2-3 letih (npr. ali imas planiran nakup in takrat *moras* vzet ven denar, ali bi lahko pocakal se leto ali dve ali pet ce se ravno takrat borza obrne navzdol), etc.
Glede na sorazmerno kratek rok varcevanja in majhen znesek pride v postev kak obvezniski ali kvecjemu mesani sklad, pricakovani realni donosi so okoli 10% letno z majhno stopnjo tveganja. Domaci delniski skladi na 2-3 leta ob sedanjem stanju borze so precej loterije. Hodit direktno v delnice ali celo na tuje nerazvite kapitalske trge z enim miljonom na kratki rok in (zgleda) brez predznanja ali spremljanja trga je milo receno vprasljivo. Samo ce se ti ne podre svet v primeru da iz miljona rata 100 jurjev, ali ce lahko pocakas z dvigom denarja kaksnih 10 let, ce se pokaze taksna potreba.

Z davki je pa trenutno itak totalna zmeda, noben ne ve, kako se bomo sli te stvari po 1.1.2005, pa tudi ocitno se po par letih stvari popravljajo za nazaj.

M-man ::

Še vedno se izplačajo idi, ki imajo še precej rezerve (MAIR ali KD). Lep primer tukaj je TG1R, ki pa ima že precej visoko ceno.

Nekaj o vzajemnih skladih je bilo napisanega tudi tukaj.

Tudi kakšni slovenski blue chipi na dolgi rok niso napačna naložba. Predvsem pa podjetja, ki še niso na borzi: Telekom, Prevent, Perutnina Ptuj... (Glede na kazalce ti najboljšega predlaga broker.) Lep primer je Avtoelektrika, ki je po prihodu na borzni trg beležila visoko rast.

Na jugu se izplačajo predvsem pivovarne in podjetja zdravil. Izjema je za moje pojme Pliva, ker se ji v naslednjem letu izteče patent, nihče pa ne ve kakšne bodo posledice. Telekomi so postali zanimivi, zaradi namigovanj, da bo Deutsche Telekom začel s širitvijo. Zaenkrat se še ni pokazalo nič.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-man ()

R0K ::

Da ne odpiram nove teme ..

Če je kdo bolj v tem (da dela v VS) me zanima, če se je kaj spremenilo z novim letom glede davka na dobiček? Ali je še vedno meja 3 leta za privat?

Zanima pa me tudi, če je mogoče kdo tu, ki se redno ukvarja s tem, ker imam nekaj vprašanj .. mogoče privat :P

Nimam pa se časa sam ukvarjat z vrednostnimi papirji ... sem bolj lene sorte, torej za sklade ;)

jk ::

Veliko se je spremenilo. Meje 3 leta ni več.
http://www.vzajemci.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jk ()

LoneWolf ::

Meje 3 leta ni več.

Ne siri krive vere, meja treh let je seveda se. Spremenilo se je samo to, da dobicek tudi po treh letih ni vec v celoti neobdavcen, pri vzajemnih skladih se obdavci del dobicka, ki izhaja iz naslova obresti in dividend. Kapitalski dobicki kvalificiranih skladov kot prej ne gredo v davcno osnovo, vendar le, ce je od nakupa preteklo vec kot tri leta.

BlackHole ::

Torej, ali bom plačal kakšne obresti, če bom po 3 letih od nakupa vrednostnih točk VS, le te prodal, dobiček bo pa recimo 500.000 SIT?
LP Marko

LoneWolf ::

Jezes, ti ne bos placal nobenih obresti...
Tvojih 500.000 SIT dobicka izhaja iz treh delov - obresti, dividend, in kapitalskih dobickov. Kaksni so ti deli, je odvisno od vsakega sklada posebej, skladi jih objavljajo. Jasno da imajo obvezniski skladi vecje dele dobicka iz obresti in dividend, delniski pa iz kapitalskih dobickov.
Kapitalski dobicki po treh letih niso obdavceni. Deleza dobicka, ki izhaja iz dividend, se zmanjsa za 35% in gre v davcno osnovo, torej placas od tega dohodnino glede na to, v kateri davcni razred pades. Delez dobicka iz obresti se sesteje z drugimi prejetimi obrestmi (recimo vezave v banki) in se pristeje k davcni osnovi v delezu, ki presega letno neobdavcen znesek (trenutno 300.000 SIT).
Bolj jasno?

V glavnem, ne se prevec sekirat zaradi tega, davki bodo precej minimalni, sploh pri majhnih zneskih dobicka a'la 500k. Nekaj birokracije bo z dohodnino, davka pa verjetno ne bo vec kot par jurjev, sploh ce si bolj v delniskih skladih.

perci ::

Delez dobicka iz obresti se sesteje z drugimi prejetimi obrestmi (recimo vezave v banki) in se pristeje k davcni osnovi v delezu, ki presega letno neobdavcen znesek (trenutno 300.000 SIT).

Za obresti je tkole: tist kar je nad 300 jurjev letno, se ne šteje vse v davčno osnovo, ampak letos samo 10%. Torej, če imaš 500 jurjev letnih obresti, gre v davčno osnovo 10% od 200k kar znese 20 jurjev. Razen NSVS shem nad 10 let varčevanja - tiste obresti se afaik sploh ne štejejo v davčno osnovo.

tx-z ::

če bi jst meu miljon SIT, nikakor vsega ne bi dau na delnice(nkol ne veš kaj bo)...mogoče kakšni 200kSIT oz 300, ostalo pa na banko.....sam moj nasvet :\ ....če bojo delnce dost narastle boš tut iz teh 200kSIT dubu neki, če pa propade pa še zmer ne boš na taki zgubi...
tx-z

McHusch ::

Inflacija ti pobere več, kot so obresti na banki.....

Neon87 ::

jjohny,...lahka jih daš men,ko mi glih prav pršu kak milijonček :))
sj ne,...ne vem,daj ga v kakšen varčevalni sklad, al pa ga imej doma bo še najbolj varno,..pa v EURIH seveda,ko rastejo,..al pa pada tolar ne vem,...8-)

M-man ::

Ta tema je že stara tako, da je jjohny že porabil ta miljonček. Me prav zanima kateri predlog je upošteval?

zigam - dati 700 tisoč v banko je totalna bedarija. Držanje denarja doma pa raje ne bom komentiral. Očitno nekateri mislijo, da EU nima inflacije. Še celo višja je kot v Sloveniji.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Storm ::

Milijonček???

Glih čakam, da se mi še kaka plača usede na TR in grem s tako količino v Plivo. Long term!

Podatki max je bila nekaj nad 560 kun, zdej se jo dobi po 360 kun, kar je tok kot je knjigovodska vrednost. Glede na Krko je recimo za najmanj tretjino podcenjena.
Markec The Great

pingec ::

Kam konkretno se ta trenutek najbolj splača vlagat da ni ne vem kšnega tveganja?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

R0K ::

Obveznice..

Skladi se eventualno splača pri 3+ letih ..

Mogoče tudi delnice, ampak ne če rad mirno spiš.

Mogoče tudi denar. Dolar je šol v 'zadnjem' času za cca 5sit gor. Pri 100k dolarjih ta razliak ni majhna (če jih prodaš seveda) ...

perci ::

Na dolgi rok sploh ni vprasanja - delnice. Glavno, da vložiš v par dobrostoječih firm, pa sploh nimaš kej falit. Na dolgi rok gre SBI20 gor.

LoneWolf ::

Trenutno stanje ciklov na borznih trgih je bolj tako, da bi znali it na srednji rok (recimo 5-10 let) bolj gor tuji indeksi kot SBI20. Slovenska borza ima za seboj kar nekaj let mocne rasti in se ze nekaj casa napoveduje obdobje medvedjega trenda, po drugi strani pa so se tuje delnice zdaj spet zacele pocasi pobirat, po mocni rasti v 90 letih in padanju v zadnjih 3-4 letih.
Devizne spekulacije smo pa ze parkrat obdelal. Ce ima kdo veselje kar, sicer pa premajhen dobicek za prevec tveganja, so boljse moznosti. Dolarja se nekaj let ne bo nazaj. Potencialna win-win kombinacija bi znala bit nakup kvalitetnih vrednostnih papirjev v USD valuti na srednji ali dolgi rok, je pa tu potem se vprasanje davkov.

BlackHole ::

Torej, če imaš 500 jurjev letnih obresti, gre v davčno osnovo 10% od 200k kar znese 20 jurjev

Kakor sem jaz razumel, lahko da sem narobe, ampak sem tako, da v bistvu boš plačal samo 25% (al koliko že) šele od teh 20 jurjev.
Ker drugače bi ja čez 8 ali 9 let (pač ko bo d. osnova celotna) od teh 500 jurjev letnih obresti plačal celih 200k SIT.8-O
LP Marko

_Dejan_ ::

Kaj pa če bi vložil v zemljo? Recimo kupiš zemljo nekje k veš da se bo gradila avtocesta ali kaj podobnega in pol go hočjo gradit čez tvojo parcelo ti plačajo veliko več kot je vredna.
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

M-man ::

Kot prvo moraš imeti informacijo, ker gre običajno za kmetijska zemljišča moraš biti kmet in kot tretjič verjetno potrebuješ malo več kot milijon tolarjev denarja.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

R0K ::

In kot drugo, cakati bos moral se kar nekaj let, kajti tam, kjer bodo mogoce zaceli graditi cesto cez 3-4leta, ze danes kupujejo ozemlja...

budili ::

Balkan
Hrvaška, v kak delniški sklad. Pozicija: vstop v EU,privatizacija državnih..., inflacija zanemarljiva, stabilnost, turizma še pa još...podobno kot Slo pred cca. 5 leti.

Nižje je pa že dosti več neznank.

Glede davka, skladi bodo sedaj stalno obdavčeni,pri delnicah tiste 3 leta bodo tud verjetno pospravil, če pridelaš 15% čistih je to pribl.15x.7 =10%, več kot ......ob seveda večjem........ (vstavi si sam)

Tujine žal ne poznam, je pa verjetno dobro razporediti, sam če je kaka večja pizd... itak vse gre dol/miruje.

Zemlja. Edino če maš kake sorodnike na občinah.

Po moje dobro naložen denar.Porabi jih v kaki ozki družbi dobro stoječih, pijača,jedača , skvoš,golf...
Po možnosti kre... kakšno hčerko. Njihove veze te bodo po vsej verjetnosti postavile nekam, kjer ne boš vedel kaj početi (itak to ni pomembno), denarja bo pa po vsej verjetnosti nekaj. Dolgoročno najboljša naložba:) .

Barakuda1 ::

Najboljša naložba sploh možna (dvom v to, sploh ni dopusten) je v PROTOKOL >:D

pingec ::

kakšen pa je sploh postopek za nakup delnic, skladov v tujini (hrvaska npr )?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

M-man ::

Vse prek poljubne slovenske borzne hiše oz. posrednika. Vse je precej enostavno. Lahko pa verjetno tudi preko tuje, vendar dvomim da se ti izplačajo komlikacije, telefonski pogovori s tujino...
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17750241 (38911) Gjurisic
»

Vzajemni skladi

Oddelek: Loža
433939 (3092) nicjasno
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210478 (9108) Cr00k
»

Varcevanje financ

Oddelek: Problemi človeštva
383064 (2123) GregiB
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493930 (2484) Uporabnik

Več podobnih tem