» »

Katera klima

Katera klima

««
43 / 130
»»

s6c-gEL ::

ima 25 frekvenčnih stopenj.

Kaj je to ?

nimitz ::

Pozdravljeni,

Katero klimo priporočate in predvsem kje naj jo kupim. Pomembmo mi je da lahko plačam na obroke, rabil bi jo izključno poleti za hlajenje(za gretje imam poskrbljeno), da je v ceno všteta montaža, prostor je približno 50m2-60m2. Max cena je 600€.

Taka zadeva ni v redu?
klima
S.E.A.L.

energetik ::

nimitz je izjavil:

Pozdravljeni,

Katero klimo priporočate in predvsem kje naj jo kupim. Pomembmo mi je da lahko plačam na obroke, rabil bi jo izključno poleti za hlajenje(za gretje imam poskrbljeno), da je v ceno všteta montaža, prostor je približno 50m2-60m2. Max cena je 600€.

Taka zadeva ni v redu?
klima
Tale z montažo se mi zdi kar ugodna. Če bo dosti za tvojih 60kvadratov, pa lahko samo ugibamo. Kvadrati nimajo kaj dosti veze, veliko bolj izolacija, lega glede na sonce, zunanje rolete, kuhanje, št. oseb...skratka preberi temo.

Itak pa si se že zafrknil, zdaj boš čakal ko norc na montažo. Klime se nabavlja tam do aprila, ko monterji še gledajo v luft, pa kakšen lanski model v akciji se kje dobi.

nimitz ::

Hmm...pri harvey-u garantirajo: Montažo klimatske naprave garantiramo v 4 delovnih dneh!

Misliš da se ne držijo tega?

Sem na podstrešju. Ampak izolacija mislim, da je dobra. Ker sem letos celo zimo ogreval samo z IR paneli(dva 900W in eden 400W). Pa nisem nikoli imel manj kot 22C, je pa res da ni bila tako ekstremna zima(vglavnem imam tudi 7 radiatorjev, ki mi sedaj služijo za nabiranje praha, druge funkcije za njih še nisem ugotovil:)). V teh dnevih ko je zunaj okoli 33-35C imam notri okoli 27-28C. Rabil bi da mi shladi na znosnih 23-24C, kar se mi pa ne zdi tako veliko. Najpomembneje mi je, da mi shladi zvečer preden grem spat...se pravi takrat, se sigurno ne bo kuhalo, zunanje rulete imam tam, kjer mi sonce sije čez dan.
S.E.A.L.

Če imaš zunanje rolete in vsaj 10cm izolacije, bo teh 3,7kW povsem zadosti. Ne samo 24°, še na manj boš lahko ves čas hladil. Edino če imaš veliko malih prostorov, potem boš moral imeti vsa vrata odprta in v najbolj oddaljenem bo malce topleje.

Jackass ::

Živjo,

imam eno vprašanje glede možnosti zajemanja zraka pri klimatskih napravah. Ali te domače klimatske naprave imajo možnost zajema zraka od zunaj ali zgolj vrtijo notranji zrak?

Kolega, ki je nameščal klimo je rekel, da sta bili pri njemu le 2 cevi za potrebe "toplotnega stroja" (za plin).

Pogledal sem zadnjih 150 odgovorov, vendar nisem naletel na besedo o tem.
jAcKaSS

Večina samo meša notranji zrak, zelo redke pa imajo opcijsko še dovod zunanjega zraka.
Ne vem, zakaj bi hotel zajemati še zunanji zrak, v poletni sopari je prednost ravno to, da se suši notranji zrak.
Če imaš klimo, itak prezračiš na hitro ene 2-3x/dan s polno odprtimi okni, tako kot v zimskem mrazu. Tako imaš svež, ohlajen zrak.

EDIT: enocevne prenosne klime imajo zajem zunanjega zraka že po defoltu, zaradi same konstrukcije. Toliko zraka kot ga izpihajo pride nazaj notri skozi vse možne reže. Kar močno manjša izkoristek.
Jaz sem za svojo prenosno klimo zato izvedel DIY zajem zunanjega zraka, ki je speljan direktno na kondenzatorska rebra. Učinkovitost se je precej povečala, bolj pa verjetno trpi kompresor (+višji tlaki v sistemu), ker se zdaj hladi z bolj vročim zrakom od zunaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Noddy ::

Klime o katerih teče debata se imenujejo "split sistemi" in pri njih je zajem svežega zraka od zunaj izjema.
v praksi to pomeni, da moramo sami skrbeti za redno zračenje prostorov, klima pa potem ko zapremo okno poskrbi za ustrezno temperaturo (po navadi hlajenje).

Dražji sistemi za klimatizacijo celotnih stavb imajo večinoma tudi zajem zraka od zunaj, filtriranje le tega, ....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Noddy ()

kos1 ::

meni so pa všeč (pri nas šele sedaj) klimatske naprave unico, brez zunanje enote...nič ne kazi zunanjosti, nič hrupa.
Na fasadi imas samo dve odprtini...:-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kos1 ()

antonija ::

nič hrupa.
Nekje mora bit kompresor, ki je ponavadi najglasnejsi del klime. Ce ni zunaj, je verjetno znotraj? In pa zunanje enote klime imajo tudi ogromna hladilna rebra, da je izmenjava toplote cimbolj ucinkovita. Kako tocno te Unico klime odvajajo proizvedeno toploto ven iz stavbe?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija je izjavil:

nič hrupa.
Nekje mora bit kompresor, ki je ponavadi najglasnejsi del klime. Ce ni zunaj, je verjetno znotraj? In pa zunanje enote klime imajo tudi ogromna hladilna rebra, da je izmenjava toplote cimbolj ucinkovita. Kako tocno te Unico klime odvajajo proizvedeno toploto ven iz stavbe?
Saj ti je napisal, da ima 2 odprtini na fasadi. Neke vrste sofisticirana prenosna klima. Jasno da manj učinkovita in glasnejša od običajnega split sistema.
Je pa rešitev spomeniško zaščitene stavbe (če vsaj pustijo luknji nardit).

energetik je izjavil:

Večina samo meša notranji zrak, zelo redke pa imajo opcijsko še dovod zunanjega zraka.
Ne vem, zakaj bi hotel zajemati še zunanji zrak, v poletni sopari je prednost ravno to, da se suši notranji zrak.
Če imaš klimo, itak prezračiš na hitro ene 2-3x/dan s polno odprtimi okni, tako kot v zimskem mrazu. Tako imaš svež, ohlajen zrak.

EDIT: enocevne prenosne klime imajo zajem zunanjega zraka že po defoltu, zaradi same konstrukcije. Toliko zraka kot ga izpihajo pride nazaj notri skozi vse možne reže. Kar močno manjša izkoristek.
Jaz sem za svojo prenosno klimo zato izvedel DIY zajem zunanjega zraka, ki je speljan direktno na kondenzatorska rebra. Učinkovitost se je precej povečala, bolj pa verjetno trpi kompresor (+višji tlaki v sistemu), ker se zdaj hladi z bolj vročim zrakom od zunaj.

Najlepša hvala! Že čutim, da se bo nakup klime sprevrgel v bankrot gospodinjstva...

Mimogrede, jaz pomizi odpiram okna na 1-2 uri, ker sem zelo občutljiv na raven kisika v zraku. V nakupovalnih središčih me zaradi slabega prezračevanja običajno po pol ure začne zmanjkovati. Da bi bil zaprt v stanovanju 5h z enim zrakom niti približno ne pride v poštev.
jAcKaSS

Še malenkost. Pod "split sistemi" se vsuje hrvaških strani. Vendar na neki sslovenksi sem zasledil "Enojna split naprava" in "Enojna inverter split naprava".

V čem je razlika?

Kot pravi BigBangov slovar je vsaka klimataska naprva, ki ima notranji in zunanji del "split" naprava. Kaj označuje klimatsko napravo, ki je sposobna zajema zunanjega zraka?

Če lahko konkretneje opredeli nekdo pojme, bom zelo hvaležen, da bom vedel kaj sploh iščem! :)
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jackass ()

Air conditioning @ Wikipedia
Split-system air conditioners come in two forms: central and mini-split. In both types, the inside-environment (evaporative) heat exchanger and fan is separated by some distance from the outside-environment (condensing unit) heat exchanger and fan.
Split pomeni da je klimatska naprava v dveh delih, t.j. zunanji in notranji enoti. That is all. Zajem zunanjega zraka je za domace klime extremno redka lastnost, povecini se to ureja z prezračevalnimi sistemi.

zmaugy ::

Jackass je izjavil:

energetik je izjavil:

Jaz sem za svojo prenosno klimo zato izvedel DIY zajem zunanjega zraka, ki je speljan direk kondenzatorska rebra. Učinkovitost se je precej povečala, bolj pa verjetno trpi kompresor (+višji tlaki v sistemu), ker se zdaj hladi z bolj vročim zrakom od zunaj.

Najlepša hvala! Že čutim, da se bo nakup klime sprevrgel v bankrot gospodinjstva...

Mimogrede, jaz pomizi odpiram okna na 1-2 uri, ker sem zelo občutljiv na raven kisika v zraku. V nakupovalnih središčih me zaradi slabega prezračevanja običajno po pol ure začne zmanjkovati. Da bi bil zaprt v stanovanju 5h z enim zrakom niti približno ne pride v poštev.

Relativno poceni rešitev je Mikrovent od Mika (cca 500 eur/okno). Je pa učinek (merjen kot zmanjšanje koncentracije CO2) po mojem zaradi fizikalnih zakonitosti v povezavi z designom naprave omejen (lastne izkušnje in meritve).

Mikrovent je relativno poceni?? Meni se zdi obupno draga resitev, ce si mnenja, da ti okna premalo tesnijo in bi rad v njih dodatne liknje in se majhen ventilator, ki mora po dolocenem casu zacet nagravzno brencati...

Noddy ::

Kot smo ti že napisali te osnovne klime nimajo zajema svežega zraka.
IMO bi bilo fino če bi se ti oglasil pri kakšnem strojnem projektantu, ki se ukvarja s prezračevanjem.
Glede na tvoje zahteve po količini svežega zraka, volumnu prostorov ti bo lahko izračunal koliko hladilne moči potrebuješ
in ti predlagal tip klimatske naprave.

Zavedaj pa se da, tak sistem ni ravno poceni.

Samo kot primer ti dam dva linka:
http://www.minergia.si/si/minergia/107/...
(glej tiste z oznako: možnost dovoda svežega zraka)

http://www.minergia.si/si/minergia/109/...

Ali pa si preberi tale katalog in boš videl katere so opcije z zajemom svežega zraka:
http://www.split-klima.si/katalogi/gene...

Mogoče bi bilo fino, da nam malo opišeš velikost svojega stanovanje, blok, hiša, itd.... in seveda okvirno tvoj buget.

antonija je izjavil:

Mikrovent je relativno poceni?? Meni se zdi obupno draga resitev, ce si mnenja, da ti okna premalo tesnijo in bi rad v njih dodatne liknje in se majhen ventilator, ki mora po dolocenem casu zacet nagravzno brencati...

Mikrovent je vgrajen v škatlo za rolete in ne v samo okno. Centralni prezračevalni sistemi stanejo cca 3000 EUR in (vsaj tisti za katere sem se sam zanimal) zahtevajo da so notranja vrata prepustna za kroženje zraka (kar dosežejo s skrajšanjem vrat da nastane špranja). Če vgradiš mikrovent v tri sobe, je cena pol nižja, ni razbijanja sten in žaganja vrat in tudi prostora zadeva praktično ne zavzema.
O kakšnem nagravžnem brenčanju ni sledu, je pa moč ventilatorja mogoče regulirati in na najvišji stopnji se sliši, na najnižji pa sploh ne veš da se vrti.

Nimam skatle za rolete, ki bi delala luknjo v steni in zmanjsevala izolativnost. Kam tocno vgradis mikrovent ce nimas ze preluknjane stene zanj? Ali je takrat treba kupit tudi nova okna, da je nad njimi spranja za mikrovent (ki ima 100% slabso izolativnost kot okenski okvir ali izolirana stena)?

Penderecki ::

Daikin prenovljeni top model ima možnost dovoda svežega zraka + filtracije itd...
Glej 2. odstavek
http://www.klimatehnik.si/klime-daikin....
Za kaj več pokliči pooblaščen servis oz. monterja.

Pred leti kupil Mitsubishi top model ... zelo zadovoljen.

antonija je izjavil:

Nimam skatle za rolete, ki bi delala luknjo v steni in zmanjsevala izolativnost. Kam tocno vgradis mikrovent ce nimas ze preluknjane stene zanj? Ali je takrat treba kupit tudi nova okna, da je nad njimi spranja za mikrovent (ki ima 100% slabso izolativnost kot okenski okvir ali izolirana stena)?

Pri meni so škatle za rolete pod fasado, tako da je fasada z izolacijo nad njimi in posledično ne povečuje prevodnosti stene. Poleg tega je pokrov škatle na notranj strani obložen s stiroporjem, tako da je škatla sama kot takšna precej dobro izolirana.
Kaj narediš če nimaš škatle za rolete nad oknom? Ne vem. Verjetno kupiš centralni prezračevalni sistem (kjer tudi vrtaš luknje v fasado), žagaš vrata in poiščeš prostor za postavitev same naprave. In plačaš več - verjetno pa so tudi rezultati boljši. Ali pa odpiraš okna in s tem povečuješ stroške ogrevanja ali hlajenja.

Penderecki je izjavil:

Daikin prenovljeni top model ima možnost dovoda svežega zraka + filtracije itd...
Glej 2. odstavek
http://www.klimatehnik.si/klime-daikin....
Za kaj več pokliči pooblaščen servis oz. monterja.

Pred leti kupil Mitsubishi top model ... zelo zadovoljen.

Zanimivo. Hvala za link, daikin je povsem svoja liga.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

Ne vem no... mikroventa siocer še nikjer nisem sprobal v zivo (da bi lahko po parih dneh ocenil kako ucinkovit je), ampak se mi zdi strasno half-assed resitev. Tiste izmenjave toplote med vstopnim in izstopnim zrakom ne more biti kaj veliko, ker ni nokjer nobenih velikih reber za prenos toplote. Tudi količina zraka je omejena, ampak glede na majhnost se to vzame v zakup. Me pa strasno moti, da na vseh shemah in slikah izgleda, kot da je mikrovent odprta luknja v zunanjost z nekaj zavoji in ventilatorjem. Okna so zato da dihtajo ko so zaprta, ne da je v njih luknja. Zato mi tudi razne "prezracevalne reze" v okvirjih cisto nic ne disijo...

Jaz osebno bi izbral raje ornk prezracevanje, ce se mi nebi ljubilo odpirat oken.

Jackass je izjavil:

Kot sem ti že napisal, enocevne prenosne klime po defoltu vlečejo ene 300m3/h zraka od zunaj, toliko kot ga izpihajo skozi izpuh. Zato so tudi bolj neučinkovite kot split. Ampak če hočeš ves čas svež zrak...

Zgodovina sprememb…

BorutK-73 ::

energetik je izjavil:

Jackass je izjavil:

Kot sem ti že napisal, enocevne prenosne klime po defoltu vlečejo ene 300m3/h zraka od zunaj, toliko kot ga izpihajo skozi izpuh. Zato so tudi bolj neučinkovite kot split. Ampak če hočeš ves čas svež zrak...

Pa še ZELO GLASNE so!
Prenosne so za prvo silo čez dan in tudi nimajo neke moči, naprimer prenosna ne bo ohladila iz 30 na 22C, klasična pa bo ker samo hladi notranji zrak. In prenosne niso za ponoči - preglasne! Moja je glasna skoraj toliko kot kak mikser ali pralni stroj. Z telefonom mi je zmerilo čez 60decibelov.

Penderecki: Najlepša, hvala! To je verjetno to, kar iščem. Čeprav je cena kar visoka ~2 k€.
jAcKaSS

Magic1 ::

Tudi jaz sem malo pogledal to Daikin ururu sarara, kar zanimivo, a nikjer ne piše specifikacij tega dodatnega prezračevanja. Vendar po debelinah cevi izgleda da je to bolj za okras.
Priključki napeljave(tekočina/plin/odtok):6,35/9,5/18mm
6mm ne zagotavlja ravno kakšnega omembe vrednega dotoka zraka... izgleda bol kot ne marketinški trik.
Magic

Vanquish ::

sam imam Ururu Sarara in je kolikor se spomnim 32m3 na uro max.

Ma pa tudi zunanja enota funkcionalnost, da crpa iz zunanjega zraka vlago 0,45 L/h in pozimi dvigne vlaznost, oziroma poleti posusi zrak.

Okapi ::

Samo je pa tale Daikin tudi 3x dražji od običajnih klim.8-O Je pa pri taki ceni (2000+ evrov) vsaj razlika v davku tako velika, da je montaža brezplačna.;)

O.

Vanquish ::

montaza je zal se bolj draga ponavadi. V enem predracunu sem dobil za montazo celo 2600€, ker imam 4 enote.

Na koncu sem najdel nekoga drugega, ki je naredil ugodneje - je pa tukaj dosti odvisno od tega koliko je oddaljena zunanja enota, ker v osnovno ceno je zajeto bore malo dolzine

Montaža je že dražja, ampak pri 2000 evrih je razlika med 22% DDV (če kupiš klimo brez montaže) in 8,5% (če kupiš klimo z montažo) 270 evrov, kar pokrije vsaj osnovno montažo. Se pravi stane klima brez montaže enako kot klima z (osnovno) montažo.

O.

Vanquish je izjavil:

sam imam Ururu Sarara in je kolikor se spomnim 32m3 na uro max.

Ma pa tudi zunanja enota funkcionalnost, da crpa iz zunanjega zraka vlago 0,45 L/h in pozimi dvigne vlaznost, oziroma poleti posusi zrak.

Hmm, mora potem kar cel dan(24h) na max delat, da imaš kokrtolk prezračeno pa obvezno še eno odprtinico na drugem koncu, da gre 32m3/h tudi lahko ven.
Magic

Malo nadtlaka ni odveč - imaš manj prahu v sobi.;)

O.

Malo res ne, a če imaš nova okna povsod, kaj kmalu tem maksimalnih 32 postane 3,2m3/h...
Magic

Ja, 2 kEUR je res veliko, je pa verjetno možnost prezračevanja res super stvar tudi pozimi. Tisti, ki imamo centralno verjetno dobro vemo kaj pomeni pozimi imtei SUH zrak v stanovanju.

Obstaja še kakšen podoben model kakšnega drugega proizvajalca?
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jackass ()

Pozimi je po mojem najboljša rešitev postaviti na radiatorje posode z vodo. Razlika je dramatična.
Sam imam talno gretje in je vlaženje zraka pozimi hud izziv - imam Daikin ururu vlažilnik ampak mi ni preveč všeč, ker pri takšnih rečeh hitro zaideš ali v kemijo ali v širjenje spor plesni po zraku, kar je oboje škodljivo.

Jackass je izjavil:

Ja, 2 kEUR je res veliko, je pa verjetno možnost prezračevanja res super stvar tudi pozimi. Tisti, ki imamo centralno verjetno dobro vemo kaj pomeni pozimi imtei SUH zrak v stanovanju.
? Suh nos in grlo ves čas in razpokano kožo?
Pozimi ravno s prezračevanjem narediš izjemno suh zrak v stanovanju.

s6c-gEL ::

Jackass je izjavil:

Obstaja še kakšen podoben model kakšnega drugega proizvajalca?

Za nekaj eur jurjev ti na ključ rešitev postavijo "rekuporator" (prisilno 24/7 zračenje).Okna imaš lahko vedno zaprta.

energetik je izjavil:

Jackass je izjavil:

? Suh nos in grlo ves čas in razpokano kožo?
Pozimi ravno s prezračevanjem narediš izjemno suh zrak v stanovanju.

Točno to. Vendar prezračevati je treba, sicer ti koncentracija CO2 v zraku gre iz 400 ppm, kot je zunaj, na preko 2000 ppm, kar ni v redu. Vlaženje pozimi je nuja.

Penderecki ::

Pozimi v suhih dneh lahko pade vlažnost zraka zuni tudi pod 35%.
Zaradi ogrevanja imamo suh zrak, hitro se pojavijo bazne obloge na grlu, imamo suha pljuča, telo je dehidrirano, dobimo glavobol, vrstijo se prehladi, alergije itd…
Posode z vodo na radiator so boljše kot nič, … ni pa zadost.
Zato si pomagamo z vlažilcem prostora. Kateri, je stvar osebne izbire…
Pitje vode ne zadošča, potrebno je iti tudi v bano in se namakat pol ure, da se telo hidrira.

Ker je tema o klimi, je moj osebni predlog Mitsubishi top model, ki ima dobro p/p razmerje.
Mogoče tudi Fujitsu. Kolega jo ima ca. 3 leta, in dela zelo tiho.
Daikin top model je vsaj za moj okus malo predrag, spodnji modeli pa niso toliko zanimivi.
Je pa vse odvisno od postavitve klime.
Me kr zmrazi, ko vidim notranje enote v dnevni sobi nad tvjem, ali pa recimo nad zofo.
Pol pa folk tarna nad prehladi in glavoboli.
Če je res velika dnevna, pol še razumem, da jo daš v oddaljen kot itd…
Osebno notranje enote nočem v dnevni sobi niti videt niti slišat, zato sem jo pred leti postavil na hodnik v predsobo. Shladi pa celo stanovanje.
Moj namig je, da malo več energije vložite tudi v postavitev klime.

potrebno je iti tudi v bano in se namakat pol ure, da se telo hidrira.
:)) A misliš, da gre voda skozi kožo v telo? Če ležiš v vodi in je ne piješ, umreš od žeje približno enako hitro kot na suhem.

Mitsubishi top model, ki ima dobro p/p razmerje.
Noben "top model" nima dobrega p/p razmerja. Mitsubishiji pa poleg tega tudi na splošno nimajo dobrega p/p razmerja. Dobro p/p razmerje imajo Panasonici, LG-ji ...

Osebno notranje enote nočem v dnevni sobi niti videt niti slišat, zato sem jo pred leti postavil na hodnik v predsobo. Shladi pa celo stanovanje.
No, to pa vsekakor drži. Imam tako tudi sam in si težko predstavljam boljši položaj. Taka postavitev sicer za kakšnih 100 evrov podraži montažo (potrebne so daljše cevi, tudi kakšno notranjo steno je treba prebiti ...), ampak se vsekakor splača.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Mitsubishi klime so ponavadi boljše od ostalih pri inverterskemu ogrevanju pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Koliko je takih, ki pri nas klimo uporabljajo za ogrevanje sredi najhujše zime? AFAIK je to celo prepovedano - ne dobiš gradbenega dovoljenja za hišo z ogrevanjem na elektriko.

O.

šernk ::

Kar je naravnost neumnost, saj recimo z dvema dobro postavljenimi klimama tam do -5 popolnoma normalno ogrevaš prostor brez velike porabe energije. Toplotne črpalke porabijo v starih hišah cca 200€ mesečno elektrike, 2 dobro postavljeni klimi jo porabita max 50€. Res da dvostanovanjska hiša potrebuje 4 klime (2x dnevna in 2x kopalnica ampak ob takšni postavitvi se segrevaš za 50€ cel mesec s klimami - morda moraš malce pomagat s kakšnim dodatnim grelcem tistih 14 dni ko res stisne mraz ampak to je to)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Okapi je izjavil:

Koliko je takih, ki pri nas klimo uporabljajo za ogrevanje sredi najhujše zime? AFAIK je to celo prepovedano - ne dobiš gradbenega dovoljenja za hišo z ogrevanjem na elektriko.

O.

Mislim da ogrevanje s toplotno črpalko ni prepovedano.

Toplotna črpalka ni gretje na elektriko, ampak gretje na toploto Zemlje.

O.

Okapi je izjavil:

O.

Hladilnik v tvoji kuhinji je toplotna črpalka.

Običajna klimatska naprava (in hladilnik) je toplotna črpalka zrak/zrak, če se ne motim? Ne vem, če gre to skozi pri gradbenem dovoljenju. Tudi ne vem, če gre skozi zrak/voda. Subvencijo recimo, AFAIK, dobiš samo za zemlja/voda in voda/voda. Lahko pa tudi brcam v temo.;)

O.

dela ::

Okapi je izjavil:

O.

Gretje s klimo isto ni gretje na elektriko, ampak gretje na toploto zunanjega zraka.

Vrsta toplotne pa itak ne more met veze pri gradbenem. A če daš (ko bajt že stoji) napačno not, ti pridejo inšpektorji rušit al pa ti globe pisat dokler ne daš prave not? Verjetno je (ne)obstoj dimnika birokratski problem, to pride dovolj zgodaj na vrsto.

Okapi je izjavil:

Običajna klimatska naprava (in hladilnik) je toplotna črpalka zrak/zrak, če se ne motim? Ne vem, če gre to skozi pri gradbenem dovoljenju. Tudi ne vem, če gre skozi zrak/voda. Subvencijo recimo, AFAIK, dobiš samo za zemlja/voda in voda/voda. Lahko pa tudi brcam v temo.;)

O.
Mogoče subvencijo, ampak s toplotno zrak-voda jasno dobiš gradbeno, saj ima to že skoraj vsaka novogradnja. Ni dovoljeno ogrevanje na ohmsko gretje, torej npr. termoakumulacijska peč, električni radiatorji, kaloriferji...

Verjetno se da s klimo tudi priti skozi, ne vem zakaj ne. Saj toplozračno ogrevanje na toplotno črpalko zrak-zrak je tudi dovoljeno.

Zgodovina sprememb…

šernk ::

Če se ne motim ima okapi prav in s klimo ne prideš skozi. Toplotna zrak/voda pa gre skozi ampak mislim, da moraš imeti v vsakem primeru še backup za kaminđ ali pa mora biti samo kurilnica nekaj posebej...vem da so neke čudne zadeve tu okoli.

skregano z logiko vglavnem, ker za moje pojme je izkoristek klime oziroma toplotne zrak/zrak večji od toplotne zrak/voda. Prvič zaradi direktnega gretja prostora in ventilatorja, kot drugo pa ni izgub po ceveh.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
««
43 / 130
»»