» »

3d tiskalnik

3d tiskalnik

««
«
1 / 46
»»

simnov ::

http://store.makerbot.com/cupcake-cnc/c...

Ali je tole že sestavljeno ali moraš sam sestavit.Ali je sloh možno naročiti v Sloveniji.Ali obstaja kakšna podobna cenejša naprava.

WarpedGone ::

Sestavit ga moraš sam, razen elektronskih komponent, ki so že sestavljene.
Ceneje lahko prideš skozi, če boš nabavil le osnovni surov materijal (elektronske komponente) in sam lotal skup ploščice ipd. Tle maš tut šanso iskat najenejši vir za posamezno komponento (vključno s starimi radiji in TVji iz katerih lahko odlotaš upore).

Kolikor sem gledal po netu, trenutno obstajata dve firmi, ki prodajata kit izvedbe RepRapa. Ena je ta makerbot, druga pa bitsfrombytes (RepMan, cca 900 EUR).
je tole trenutno tanarcenej zadeva. Težko da bo kdajkoli še kaj bistveno cenejša.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

simnov ::

Predvidevam , da so kakšna bolj natančna navodila kako se to sestavi.(kot lego technic :D).In v tem kompletu imaš čisto vse dele ,da naj bi na koncu delovalo.

WarpedGone ::

Priporočam, da si pogledaš forume o teh zadevah. Najdeš ogromno debate o vseh aspektih zadeve - naročanju, virih komponent, sestavljanju, problemih, napakah in nato o samem printanju stvari in kaj vse gre običajno narobe in kako si pomagat ipd.
Na YouTube maš filmčke, kako stvar dela in kako stvar delajo.

In v tem kompletu imaš čisto vse dele ,da naj bi na koncu delovalo.

Odvisno od kompleta, ki ga izbereš. Dobiš lahko že tudi čist sestavljeno zadevo:

BFB 3000

al pa samo seznam materiala in grob opis kako in kaj gre kam. Stvar je koneckoncev OpenSource, kar pomeni da lahko design prilagajaš svojim željam in idejam - če je taka želja:)
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

simnov ::

samo to je ?1 995.00

WarpedGone ::

Funtov ja, v eur okol 2200.
Zbogom in hvala za vse ribe

opeter ::

simnov je izjavil:

samo to je ?1 995.00


Kaj pa si mislil, da dobiš za 100 €?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

WarpedGone ::

Problem teh čip OpenSource zadev je, da ko gre kej narobe (to je zelo hitro) si samo ti in forumi. Sam lahko lotaš in popravljaš mašino, kar pa je vsaj za en nivo zahtevnosti višja reč kot osnovno sestavljanje.

Poleg tega pa je tudi samo tiskanje dost zahteven proces kjer moraš poznat precej detajlov in met dost izkušenj da stvar spelješ do uspešnega konca.

Zato skoraj dam raje jurja več in dobim mašino, ki bo (recimo da) 2x zanesljivejša kot pol cenejši kup palčk in drotov, ki dela glih tolk da se neki premika. Zna pa tole bit luštn dopolniln job - nardiš si en sajt in mal reklame po forumih in tiskaš po recimo 50EUR/dan (tiskanje je počasno) zna kej malega padit od tega.
Zbogom in hvala za vse ribe

simnov ::

Jaz bi rad tega markerbot cupcake in sestavljenega.

bluefish ::

Potem pa pripravi še kar nekaj dodatnih EUR.

WarpedGone ::

Evo, naročil in plačal sem tole: Bits From Bytes Version 3.1 (RapMan) Complete Kit
Obljublajo dostavo čez kak mesec in pol.

Kit je seveda iz milijon kosov, katere bo treba sestavit. Bi koga zanimal članek - aka build log?
Zbogom in hvala za vse ribe

T-h-o-r ::

nora zadeva


:)


čez koliko časa bo možno s tem tiskati telefone, avtomobile ...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

bluefish ::

Bi koga zanimal članek - aka build log?
Vsekakor.

WarpedGone ::

Prav, bom poskrbel za slikce in dogodivščine.

Otroci ne odrastemo, le igrače se dražijo :D
Zbogom in hvala za vse ribe

nejcek74 ::

Vsekakor, tudi jaz vsake toliko časa vržem oko na tele zadeve, pa se potem vedno premislim. Vmes sem se že kar nekaj že igral s pripadajočim softwerom in vedno obupal. Mislim, da sploh nisem uspel vsega skupaj postavit na 64 bitne windowse.

black ice ::

W1: Kakšen material se uporablja za "tiskanje" pri 3D tiskalnikih?

WarpedGone ::

Materijali so zelo različni, odvisni od same metode delovanja konkretne mašine.

Tale printer, katerega sem naročil, zna delat z:
- ABS (Acrylo nitrile Butadiene Styrene)
- HDPE (High Density Poly Ethylene)
- LDPE (High Density Poly Ethylene)
- PP (Poly Propylene)
- uPVC (unplasticised Poly Vinyl Chloride)

Pa še kej druzga verjetno tudi a ni "javno" znano. Mašino namreč ime materiala ne zanima, ta mora imet le primerne lastnosti. Glavna je temperatura tališča, ki mora bit nekje pod 270 stopinjami (v glavi je teflonska cevka, ki ima tališče blizu te temperature), na sobni temperaturi pa stvar ne sme bit pretrda - material se dozira v obliki 3mm debele špage oz. žice, ki je navita na kolut.

Priporočajo, da začetniki začnemo z ABSom, ki naj bi bil najmanj problematičen (najhitreje prideš do uspelih printov), zato sm naroču še eno kilo črnega ABS za začetek. To je dovolj materiala da lahk sprintam eno polno (ne votlo) litersko steklenico.

Ko tega pokurm in če se bo stvar obnesla bom šel pa na bel ABS:

ABS

Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Kako pa ta 3D printer rešuje problematiko podpore previsov (priznam, nisem pogledal specifikacij). Drugi (profesionalni) FDM 3D tiskalniki to rešujejo z ločenim, lahko odstranljivim materialom. Ali pa moraš na 3D modeli "dokonstruirati" podporno konstrukcijo, ki jo potem fizično odstraniš (odrežeš, odlomiš...)..

Aja, šel bi mogoče tudi PA6 in PA66 (tališče okoli 275°).

LP

J

WarpedGone ::

Tale ta problem rešuje tako, da se mu izogiba :)

Dokler maš eno glavo, maš sam en material. Ljudje delajo na večglavih zadevah, ki bi načeloma omogočala tut podporni material ampak še niso tam. Že printanje enga samga materiala je precej zahtevna reč - prvih nekaj printov nikol ne uspe.

Se pa vseeno da printat tut previsne zadeve brez posebne podpore, ko enkrat maš občutek za zadevo. Dokler kot previsa ni preveč položen še kr gre, vodoravne zadeve pa seveda propadejo, je treba vključit podpore.

Tut natančnost je v praksi največ 0,1 mm po vseh oseh (od začetka bistveno manj) tko da tole ni in ne more bit konkurenca profesionalnim mašinam. Js jo nameravam ponucat za printanje raznoraznih kosov za v makete in modele. Dat po 500 EUR za en kos profitu... nimam :)
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

Primer printa s to mašino:

Levo je ABS, desno pa PP
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Highlag ::

LDPE je low density polietilen.

Slikic se pa ne vidi.
Never trust a computer you can't throw out a window

WarpedGone ::

Nekaj slikc že narejenih zadevc oz. zadev v nastajanju:

Račka v nastajanju


Dve žabi


Krogla in del plašča


Darth Vader


Katedrala


Mini stružnica


GEB logo


Nosilec kablov


Šahovske figure


Lisice



Še več že sprintanih zadev se najde na Thingyverse.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

mrTwelveTrees ::

3D Printer

barakus ::

magic :D ?

Rudolf ::

No ja, če si vsaj malo strojnika, potem ti je hitro jasno, da ima oni video zgoraj obupne časovne luknje. Od 3D skena, pa do uporabnega printa je še kar nekaj CAD dela, preden imaš na voljo 3D model dejansko funkcionalnega francoza. V dolžino samega 3D skeniranja in printanja pa se raje sploh ne spuščam.

Vidim pa kako bo tole zgledalo čez 10 ali 20 let. Doma boš imel 3D tiskalnik, po internetu boš pobrskal za najnovešo igračo za svojega otroka/vnučka, set kozarcev in servis, daljinca za TV, ali pa nov model starostnih očal. Tisti z znanjem CAD-a si bodo lahko dali duška in oblikovali po svoje. In to ne bo nobena magija ampak stvarnost.

WarpedGone ::

Ja, 3D printanje je ***počasno*** sploh z vidika layman userja, ki si pod "printanje" predstavlja risanje na papir. Predmet velikosti računalniške miške se lahk printa ranga 1 - 8 ur.
Kej zelo široko uporabljana pa ta reč ne bo nikoli. Ne, ker 3d printerji nebi bli uporabni in zanimivi ali predragi, ampak ker običn home-user nima treh čistih o 3D svetu (modeliranje, ...).

Da boš pa čisto vse kar bi rad mel, našel na netu pa tut ni za verjet. Če bi res obstajali designi za vse kar si lahk zmisliš, boš porabu več časa da to najdeš, kot pa da zmodeliraš iz nule.

Še konkreten problem:

Hočm si sprintat kroglični zglob (ball-joint). Dimenzija krogle mora bit ranga 3mm premera, ohišja pa največ 8mm.
Prvi poskus se ni obnesel - grogla premalo gladka, ohišje preveč odstopa od želenih dimenzij, ABS premalo elastičen.
Kaka ideja za alternativo?
Zbogom in hvala za vse ribe

Rudolf ::

WarpedOne,
res je, da za promocijo neke fantastične ideje/izdelka običajno potrebuješ vizionarja - entuziasta a la Gates&Allen. Ampak glede 3D tiskalnikov to ni več potrebno, ker so praktično že tu.

Morda ravno zaradi vpetosti v svoj, vse pohvale vreden, projekt, ne vidiš dovolj daleč v prihodnost. Garantiram ti, da bo v bližnji prihodnosti tak tiskalnik sestaven del hišnega inventarja. Tako kot druge nepogrešljive gospodinjske naprave.
Celo več. Zagotavljam ti, da bo izločil nekatere naprave, brez katerih je danes življenje nepredstavljivo. Denimo štedilnik. V prejšnjem postu sem namenoma rekel "TV daljinec". Sčasoma bodo na voljo tudi drugi materiali, denimo hrana, kovine,...
Boš rekel, da gledam kak Star trek... (OK, priznam, občasno tudi), ampak dovolj je pogledat v bližnjo preteklost. 20 let nazaj je bilo nepredstavljivo, da bi vsakdo imel prenosni telefon, na njem GPS, kamero, internet (heh, takrat bi morda razumel, če bi rekel BBS), da bo imelo vsako gospodinjstvo PC, da bo televizor debel le par centimetrov in celo v 3D, da bo v vsaki hiši vsaj en laser, da boš lahko telefoniral na drug konec sveta za drobiž, da boš imel avto, ki zna sam parkirat in zavirat, ali pa, da dobiš paket s Kitajske prej kakor razglednico s Hrvaške. Zaprmej, da takrat precej tega sploh ne bi videl kot uporabno ali zanimivo. Približno tako, kot je malokdo slutil, da bodo hišni računalniki evolvirali od spectruma, C64, Atarija in drugih iz začetka '80, v nekaj stvarno uporabnega v začetku '90.
Upam si it še dlje in predlagat stavo s kakim simbolnim vložkom (recimo pokal natisnjen na 3D printer), da se bo to res zgodilo v danem časovnem okviru (denimo 20 let). A sprejmeš? 8-)

bluefish ::

Tehnologija se bo brez dvoma razvijala, vendar bo najbrž največja ovira, kot je omenil WarpedOne, ravno nabor modelov.
Že sedaj je včasih prav muka najti kvalitetno zmodeliran model kakega pohištva, kaj šele manjšega predmeta.
Modelirnik so iz verzije v verzijo res lažji za uporabo, vendar ti samo orodje brez poznavanja osnovnih principov dela prav amlo pomaga. Pa še potem je potrebne precej vaje za kaj konkretnega.

Torej, morda bo čez 20 let možno v program le vnesti osnovne parametre in bo nato sam zmučkal model, vendar detajlov na ta način ne bo šlo delati.

Rudolf ::

@ WarpedOne & bluefish
Modeliranje v lastni režiji bo zgolj za geeke. Kako bo z izbiro modelov, pa lahko iščeš vzor na primerih i-glasbene ponudbe, ali katere od web trgovin. Ima danes kdo težavo naročit izdelek prek Amazona, Deal-Extrema, ali pa mimovrste? Prosim no!

Kar se pa samega modeliranja tiče; Tudi za to vama lahko ponudim vizionarski pogled. Trenutno so na voljo le miška, tipkovnica, ter še nekaj dodatkov kot je npr. 3D miška. Čez 20 let boš imel pred seboj vmesnik a la Kinect ali kaj podobnega. Programje pa bo najbrž malo bolj intuitivno, kot je danes. To bo za malo bolj posvečene. Za Franca Novaka pa bo na voljo nekaj takega kot je recimo današnji web konfigurator kake od avtomobilskih hiš.

Dlje vidi oni, ki sedi na višjem stolu. (Star a aktualen čebelji pregovor iz časov spora z informbirojem.)

Rudolf ::

bluefish ::

3D-printed plane takes to the skies, sounds like a Black & Decker (video)

...


"You know what's pleasing about this plastic drone, aside from the fact it flies? It took just a week to design and build from scratch, thanks to the labor-saving wonders of 3D printing. Each component was formed in ultra-thin layers by a laser beam trained on a bed of raw material -- either plastic, steel or titanium powder depending on the required part. If designers at the University of Southampton wanted to experiment with elliptical wings, they simply printed them out. If they thought a particular brand of WWII nose cone might reduce drag, they pressed Ctrl-P. And if they reckoned they could invent a wingless flying steamroller... Er, too late. Anyway, as the video after the break reveals, there's never been a better time for the work-shy to become aeronautical engineers. "

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

WarpedGone ::

Hmnja, kolk tednov se je pa printalo? :)
Zbogom in hvala za vse ribe

darkolord ::

Komercialne zadeve to hitro "sprintajo". Problem je, ker je vse to zelo drago (stroj, še posebej pa material)

Bananovec ::

Prešla me je malo čudna želja. Bi bil morda pripravljen kdo v prihodnosti sprintati Companion Cube iz Portala nekje v velikosti obeska (3x3x3?) ? Seveda bi za to plačal :D .
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

WarpedGone ::

Komercialne zadeve to hitro "sprintajo".

Na šalco za kavo so mi rekli "en dan" in 500 EUR. Sm reku hvala in si kupu printer. :)

Companion Cube iz Portala

Kjut zadevca, že procesiram.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Bananovec ::

V mislih sem imel centimetre. Modela še nimam oz. še ga nisem našel. Pa vprašanje je bilo bolj informativne narave, da če bi mogoče šlo, da bi nekje napraskal denar. Zdaj trenutno imam za 2 meseca že v naprej določeno porabo dinarčkov, tako da prej kot oktobra tako ne bi šlo. (Hebat ga, sem pač dijak).
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

WarpedGone ::

Ni panike, sm najdu neki v 3ds, bom čez noč sprintu enga 58 x 58 mm.
Glede cene - js nism profi, sm pocen :)
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

Ha:
- approx build time is 8:42 (hh:mm)
- approx volume extruded is 36.7 cc
- approx material price is 2,05 €

Te cifre so cca 30% manjše od dejanskih.

Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Piqui ::

Hello WarpedOne. Zanima me, kako se kaj obnese printer zdaj, after a while..? :) Stvar še deluje, kakšni problemi, zanimivi izdelki že narejeni...? :)

WarpedGone ::

Naredu sm marsikaj je pa splošen občutek da je zadeva na ravni uporabnosti igrače.
Veliko je jajcanja s samo mašino in njenimi problemi, da sploh izpljune nekaj podobnega temu, kar ti hočeš met. In če rata enkrat, nikjer ne piše da bo tudi naslednjič. Glavni problemi so:
- material se noče zadosti oprijet pladnja in se med tiskanjem odtrga stran
- material se zarad ohlajanja krči kar povzroča upogibanje oz. zvijanje 'produkta', to še poveča zgornji problem

Oba problema nimata dokončne rešitve le takšne in drugačne pristope, ki nek problem omilijo - ga pa ne rešijo.

Printer še deluje a sm se precej ohladil glede uporabnosti. Klasična opensource scena pač. Veliko obljublja, probleme doživiš šele skozi prakso.

Dodaten (recimo da manjši) problem je še prostodostopen softver, ki se za mnoge modele dostopne na netu enostavno odloči, da niso dost dobr in med kuhanjem Gcode razpade. Potrebno je zopet ogromno jajcanja s pretvarjanjem iz enega formata v drugega in popravljanjem modelov v raznih orodjih da morda na koncu dobiš STL, ki se ga da skuhat v Gcode.

Pod črto:
3D printer je nujen/uporaben ko imaš kakšne dejanske 3D oblike in se navadiš živet s problemi.
Precejšen delež 3D objektov in struktu pa se da bolje/enostavneje pokrit z navadnim 2D laserskim rezalnikom al pa navadnim 2D rezkalnikom. Maš nekaj več dela s samim materialom (predvsem izbor debeline materijala), zato pa ni kakega hudega jajcanja z upogibanjem ali odstopanjem med izdelavo.

3D printer se sliši ful bol seksi kot CNC mašina al pa rezalnik. Uporabnost je pa glih obratna.
Zbogom in hvala za vse ribe

kuglvinkl ::

Kaj pa ti ta novi, za 3k €?

Pa konec koncev, a bodo zaživele 3-D tiskalnice kot so kopirnice?

WarpedGone ::

Kaj pa ti ta novi, za 3k €?

Nič bistveno bolje. Zaprta (topla) komora delno zmanjša problem zvijanja zarad ohlajanja, reši ga ne.

Pa konec koncev, a bodo zaživele 3-D tiskalnice kot so kopirnice?

Ne. Razlog je točno enak kot je razlog, da programiranje v naravnem jeziku ne bo zaživelo: natančnost izražanja svojih želja in zahtev.
Zbogom in hvala za vse ribe

rok111 ::

WarpedGone je izjavil:

Kaj pa ti ta novi, za 3k €?

Nič bistveno bolje. Zaprta (topla) komora delno zmanjša problem zvijanja zarad ohlajanja, reši ga ne.

Pa konec koncev, a bodo zaživele 3-D tiskalnice kot so kopirnice?

Ne. Razlog je točno enak kot je razlog, da programiranje v naravnem jeziku ne bo zaživelo: natančnost izražanja svojih želja in zahtev.

3D tiskalniki , katerih produkti so dejansko uporabni tudi v praksi, se začnejo nekje pri 7-8k EUR.. navzgor pa ni meje..

npr Dimension je ena izmed firm..

phys ::

Obstaja pa tudi slovenski 3d printer. Me prav zanima, kako se kaj to obnese. Pozna kdo?

WarpedGone ::

3D tiskalniki , katerih produkti so dejansko uporabni tudi v praksi, se začnejo nekje pri 7-8k EUR.. navzgor pa ni meje..

Mogoče, raje še več kot tolk. Zraven pa še posebno šolanje kako se zadevo uporablja, kako se rešuje zaplete itd.
Na koncu vidiš, da 500EUR za sprintatno kofe-šalco na profi mašini od profi človeka ni brezveze 500 EUR.

Obstaja pa tudi slovenski 3d printer. Me prav zanima, kako se kaj to obnese. Pozna kdo?

Tole ma točno takšne težave kot sm jih omenu zgoraj. Kolk so velke je funkcija konstalacije zvezd.
Zbogom in hvala za vse ribe

black ice ::

phys je izjavil:

Obstaja pa tudi slovenski 3d printer. Me prav zanima, kako se kaj to obnese. Pozna kdo?

Verjetno kot naša vlada. :>
V čem se razlikuje od ostalih (cenejših) 3D tiskalnikov? Večji natančnosti?

WarpedGone ::

Cenejših od tega praktično ni, tut je diskutabilno kolk je to res slovenski 3d printer. Zgleda kot izvedba druge generacije Reprapa (Mendel) Princip delovanja je enak, dimenzije podobne.

Natančnost pri teh zadev je teoretična in praktična. Teoretična se meri v mikrometrih (tako natančno je pozicioniranje koračnih motorjev), praktična natančnost pa gre skozi okno zaradi (že tretjič omenjenega) zvijanja med ohlajanjem materijala (ABS). Obstajo materiali, ki se med ohlajanjem ne zvijajo a imajo druge (še večje) težave.
Zbogom in hvala za vse ribe

Piqui ::

Se pravi vse skupaj bolj neuporabno kot kaj drugega... -.- Skoda.
Bi za marsikaj prav prislo, ko delas stvari na svojo roko, in potrebujes po svoji meri...
Saj nic kompleksnejšega, zgolj kakšne škatlice, ohišja, morda dele za armaturko.... :) Ampak ne, da bom delal 10 printov da dobim enega pravega. Not for that money... ;)
Hvala za informacije, WarpedOne.

korenje3 ::

tile printerji so jajc.

najboljši so prašni laserski, ki imajo veliko večjo resolucijo, bolj gladke prehode, točnost ipd. iz prašnih lahko narediš praktično uporaben prototip motorja ipd.
res pa da tak printer stane tam nad 20k€.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

WarpedGone ::

Saj nic kompleksnejšega, zgolj kakšne škatlice, ohišja, morda dele za armaturko.... :) Ampak ne, da bom delal 10 printov da dobim enega pravega. Not for that money... ;)

Pol ko maš 3D printer vidiš, da bi se dalo te škatlice, ohišja, morda tut kak del za armaturko bistveno bolje in lažje in ceneje narest z izrezom iz lesene/plastične plate. 3D printanje je 3/4 hype. Ja, z njim se v principu da spesnit 'karkoli', a večina od tega 'karkoli' se da spesnit tut na lažje in cenejše načine.

najboljši so prašni laserski, ki imajo veliko večjo resolucijo, bolj gladke prehode, točnost ipd. iz prašnih lahko narediš praktično uporaben prototip motorja ipd. res pa da tak printer stane tam nad 20k€.

Ne pozabi še na ceno materiala. ABS plastika za te čipšit reprap zadeve se začne pri nekje 20EUR/kg. Fino mlet prah za laserski tisk je čist drug cenovni rang. Dodaš še svinjarijo in počasnost, sigurno je tle še zvijanje zarad ohlajanja itd.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

««
«
1 / 46
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3d printer

Oddelek: Strojna oprema
121044 (826) _Denny_
»

3d tiskalnik za zacetnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
161985 (1340) sslavc
»

3D tiskaliki za domaco uporabo

Oddelek: Strojna oprema
183148 (2771) mihec87
»

3D tiskalnik

Oddelek: Kaj kupiti
307234 (6484) avian2
»

3d printer

Oddelek: Kaj kupiti
3810067 (8336) stalker

Več podobnih tem