Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima

darkolord ::
Potem sta verjetno zamešana kabla na zunanjih enotah. Signal pride od ene notranje enote, plin gre pa v drugo notranjo enoto. In obratno.
Eno daj na max hlajenje, drugo pa ugasni, in poglej, če rebra druge klime postanejo hladna, kljub temu, da je ugasnjena.
Eno daj na max hlajenje, drugo pa ugasni, in poglej, če rebra druge klime postanejo hladna, kljub temu, da je ugasnjena.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

VelkBla ::
Joez in dussan: hvala za odgovore.
To je tisto, pametna postavitev mi hodi malo narobe in poskušam najti pravo rešitev, zagotovo so pa s tem povezani tudi stroški in še kaj drugega.
Sej ne gre za to, da bi bila slaba. Bolj je fora, da za večino nima smisla, ker ima več komplikacij/pogojev. Če pa slučajno že imaš spuščen strop in spelan odtok po njem ter dovolj denarja, potem pa kar. Pa hodnik uporaba je nekaj drugega, kot če daš v prostor, kjer si dalj časa. Najpomembnejša zadeva pri montaži kakršnekoli klime, je seveda pametna postavitev.
To je tisto, pametna postavitev mi hodi malo narobe in poskušam najti pravo rešitev, zagotovo so pa s tem povezani tudi stroški in še kaj drugega.

VelkBla ::
Ima kdo idejo kaj bi bilo narobe z deset let staro split inverter klimo Daikin, ki smo jo lani očistili? Če daš roko na izpih, čutiš v nerednih intervalih mrzel izpih, pa potem neohlajen zrak, itd. intervali se menjujejo na nekje 5-10 sekund. Mogoče pomankanje plina?
Pomanjkanje plina, mogoče napaka/nepravilno delovanje termostata (?)

joez7 ::
Prvo sesalec v roke. Na zunanji enoti maš tipalo (zadaj) če so mucke ali list gor - je zanimivo.
Tudi na notranji enoti je tipalo zanimivo - včasih je treba it za žicami.
Maš nastavljeno na coll ali drain? Včasih na avto čudno dela.
To na 10s mi je čudno. Če termostat nagaja, je ponavadi na daljši čas.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Izak ::
Prvo sesalec v roke. Na zunanji enoti maš tipalo (zadaj) če so mucke ali list gor - je zanimivo.
Nastavljeno je na hlajenje. Zunanjo enoto sem očistil, tudi tipalo. Po daljšem testiranju ugotavljam, da ni nujno da so intervali ki trajajo 10s. So bolj naključni, torej lahko hladi minuto, potem 10s nič. Sliši še kot da bi se ventilator zaganjal. Dobil sem predlog, da je mogoče umazana notranja enota (ventilator) in res ni nek biser čistoče, čeprav je bila čiščena leto ali dve nazaj. Bomo probali še to očistit.

Forex86 ::
Pozdravljeni,
prosim še za nasvet za moj primer. V priponki je skica mansarde in kam bi postavil klimo. Hodnik je širok cca 1,20-1,30m, višina stropa je 2,20-2,30m.
Namen je ohlajanje spalnic in tudi razvlaževanje (verjetno je tem primeru bolje vzeti manj močno klimo), v prehodnem obdobju mogoče tudi malo ogrevanja teh prostorov.
Pomislek pri tej poziciji imam, da bi mi preveč hladnega zraka "ušlo" po stopnišču v pritličje.
Prosim za mnenje in priporočila. Hvala
prosim še za nasvet za moj primer. V priponki je skica mansarde in kam bi postavil klimo. Hodnik je širok cca 1,20-1,30m, višina stropa je 2,20-2,30m.
Namen je ohlajanje spalnic in tudi razvlaževanje (verjetno je tem primeru bolje vzeti manj močno klimo), v prehodnem obdobju mogoče tudi malo ogrevanja teh prostorov.
Pomislek pri tej poziciji imam, da bi mi preveč hladnega zraka "ušlo" po stopnišču v pritličje.
Prosim za mnenje in priporočila. Hvala

Okapi ::
Pol sveta se hladi s klimami, ki imajo notranjo in zunanjo enoto v enem ohišju. Kako učinkovito je speljan vroč zrak ven so samo variacije na isto temo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Forex86 ::
Samo, če je kompresor noter, potem greje prostor...
V tem primeru s tvoje slike pa ni tako. Kompresor je na zunanji strani okna...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Forex86 ()

energetik ::
Samo, če je kompresor noter, potem greje prostor...Ne, ne greje, ker večino toplote odda v kondenzator, ki ga hladi izpušni zrak. Pa tudi tisto toploto, kar gre prek stene kompresorja v ohišje prenosne klime, posrka ven izpušni zrak.
Največja slabost prenosne klime je, da mora od zunaj vleči zrak. Druga slabost je pa glasnost. Ampak deluje pa še vedno, kakor je namenjena.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

NejcSSD ::
Tretja slabost je učinkovitost. Porabi 3krat več... Mojca Micka ima 10 SEER prenosne pa 2-3
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

energetik ::
Tretja slabost je učinkovitost. Porabi 3krat več... Mojca Micka ima 10 SEER prenosne pa 2-3
To spada pod 1. točko - da notri vleče zunanji zrak. Sama naprava je sicer podobno učinkovita kot split klime.
Je pa posebnost - ta učinkovitost se zelo spreminja glede na temperaturo in vlažnost zunanjega zraka.
vires in numeris

starfotr ::

Vitt ::
Pol sveta se hladi s klimami, ki imajo notranjo in zunanjo enoto v enem ohišju. Kako učinkovito je speljan vroč zrak ven so samo variacije na isto temo.
Okenske klime nimajo "speljan vroči zrak ven", ker je kondenzator na zunanji strani klime/okna
Nekaj zelo starih okenskih klim smo imeli v firmi na stari lokaciji. So kar v redu hladile, niso pa bile tihe ...

easyrider3 ::
Prenosna klima je za tistega kateri kdaj pa kdaj jo vključi in ga ne moti glasno brenčanje in slab izkoristek hlajenja in večji strošek za elektriko.

sbawe64 ::
Ima kdo idejo kaj bi bilo narobe z deset let staro split inverter klimo Daikin, ki smo jo lani očistili? Če daš roko na izpih, čutiš v nerednih intervalih mrzel izpih, pa potem neohlajen zrak, itd. intervali se menjujejo na nekje 5-10 sekund. Mogoče pomankanje plina?
Možni vzroki (nekateri):
Puščanje hladilnega plina (po 10 letih uporabe ni nemogoče)
Delno zamašen ekspanzijski ventil
Težave s kompresorjem
Predlagam, da pokličete pooblaščenega serviserja, ki bo:
1. Preveril tlak v sistemu
2. Poiskal morebitno mesto puščanja
3. Po potrebi sistem izpraznil in ponovno napolnil s plinom
Nisem bral vseh 138 strani, se opravicujem, ce je kdo ze kaj podobnega spraseval..
Imam 2 notranji enoti povezani na eno zunanjo. Klimi hladita samo v primeru, ko sta vklopljeni obe hkrati. Ce medtem, ko sta vklopljeni, na eni spremenim zeleno temperaturo, bo druga nehala hladiti. Ker se na klime ne spoznam, me zanima, ce kdo pozna tako "obnasanje" oz. ali kdo ze na prvo zogo opazi kaj bi lahko bilo narobe.
Nekaj možnih vzrokov:
Napačne nastavitve na zunanji enoti - včasih obstajajo DIP stikala ali podobne nastavitve, ki določajo način delovanja
Komunikacijska napaka med enotami - morda je problem v povezovalnih kablih ali elektroniki
Nedelujoč senzor temperature na eni od enot
Sistemska napaka v krmilniku zunanje enote (malo verjetno, ve je tako od začetka)
Zakaj se ne obrnete na monterja ? In več let že prenašate tako početje ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

joez7 ::
Nastavljeno je na hlajenje. Zunanjo enoto sem očistil, tudi tipalo. Po daljšem testiranju ugotavljam, da ni nujno da so intervali ki trajajo 10s. So bolj naključni, torej lahko hladi minuto, potem 10s nič. Sliši še kot da bi se ventilator zaganjal. Dobil sem predlog, da je mogoče umazana notranja enota (ventilator) in res ni nek biser čistoče, čeprav je bila čiščena leto ali dve nazaj. Bomo probali še to očistit.
Nekatere starejše klime majo funkcijo "ECO", ko je ta vklopljena - na nekaj minut izklaplja in vklaplja kompresor. Mogoče je to krivo. Nekatere to počnejo, ko so na "AUTO" in so blizu nastavljene temperature.
Notranja enota pa deluje skoz.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

lolipop2 ::
Kako je z montažo klime na višini na steno? 1. nadstropje. A je velik komplikacij? Imajo vsi moterji dvigalo?
Rad bi se izognil, da bi zgornji sosed postavil zunanjo enoto na moj balkon, ker to prinese potem veliko "motenja" :) Mogoče tudi kak nasvet, kako bi to argumentiral, da ne želim enote na svojem balkonu :)
Hvala.
Rad bi se izognil, da bi zgornji sosed postavil zunanjo enoto na moj balkon, ker to prinese potem veliko "motenja" :) Mogoče tudi kak nasvet, kako bi to argumentiral, da ne želim enote na svojem balkonu :)
Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lolipop2 ()

???? Kako bi lahko sosed postavil klimo na tvoj balkon?
Monterji dvigal v glavnem nimajo, pa tudi če ga imajo, ga posebej zaračunajo.

skumpl ::
Monter bo imel lestev, zunanjo enoto si bo dal na ramo ter jo odnesel gor. Mala malica.
https://www.youtube.com/shorts/JgzjGOTR...
https://www.youtube.com/shorts/JgzjGOTR...

Furbo ::
???? Kako bi lahko sosed postavil klimo na tvoj balkon?
Verjetno si lasti 'streho' nad svojim balkonom.

i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Se pravi ni tvoj balkon. Plačaj lastniku "tvojega" balkona za dražjo montažo, če se ne moreta drugače zmenit.

Se pravi ni tvoj balkon. Plačaj lastniku "tvojega" balkona za dražjo montažo, če se ne moreta drugače zmenit.
No, posredno je moj.. .ampak to je že druga zgodba.
Pozabil sem, da monterji z lestvami namontirajo klime in to je čist kul argument, da ni "preveč" za*jebano za montažo. :) Problem je, če je na "mojem" balkonu, bo potem vsak servis skozi mojo dnevno, itd... pa ne bi to.

LeQuack ::
Mene zanima če so vsi serviserji klim šalabajzerji oz. zakaj tako poklic tako pritegne le-te?
Quack !

Vanadium ::
No, posredno je moj.. .ampak to je že druga zgodba.
Pozabil sem, da monterji z lestvami namontirajo klime in to je čist kul argument, da ni "preveč" za*jebano za montažo. :) Problem je, če je na "mojem" balkonu, bo potem vsak servis skozi mojo dnevno, itd... pa ne bi to.
Pustmo sorodstvena razmerja na stran. Če je stanovanjska enota v tej skupni nepremičnini tvoja, lepo odjebeš in monterja in sorodnika nekam v tri krasne. Če ni pol nimaš kaj svirat, ker se bo lastnik po svoji vesti odločal kam bo montiral.

tony1 ::
Mene zanima če so vsi serviserji klim šalabajzerji oz. zakaj tako poklic tako pritegne le-te?
Povpraševanja nikoli ne zmanjka, opreme rabiš eno štemarico, znanja se priučiš v enem popoldnevu (ne bo kvalitetno narejeno, ampak saj trg najbolj zanima samo cena), dve roki ima pa vsak.
Ta starim so zmontirali 3 klime in vlekli cev za kondenz po vsej fasadi na dolgo in široko. Po enem letu je iz ene od notr. enot začela po tleh kapljati voda. Pridem pogledat in vidim: cevi za kondez so napeljane samo iz ZUNANJIH enot, iz notranje so pa napeljali 10 cm cevi in jo zavili v nosilec zunanje enote. Ni se jim dalo rezati cevi in obe povezati s T členom. No, tistih zvitih 10 cm je postalo premalo prehodnih in voda je pač užgala ven na drugi strani...