» »

Katera klima

Katera klima

««
145 / 145
»
»»

energetik ::

starfotr je izjavil:

feryz je izjavil:

Jaz sem danes dobil klimo, najcenejšo možno.
Nikoli se nisem odločil zanjo, ker se bajta ne segreje dovolj poleti, kvečjemu ravno prav.
Je pa poleti problem z vlago, zato bo iz tega vidika malo boljše.
Jo moram pa čimprej zmontirati, če ne bo obstala v kleti.

Ah, zaradi vlage bi moral kupit kompresorski razvlažilnik in ne klime.
Sem imel to, 2 komada. Ropota cele dneve za nek učinek. Seveda tudi greje. Zdaj pa vklopim klimo na min za 3 ure, in zbije vlago v poden neslišno.
vires in numeris

tony1 ::

Tako je, poleti ni uporaben, ker greje prostor, obenem je neprijetno glasen tudi na min. moči.

Klima je poleti prijetnejša.

joez7 ::

Bil v istem šmornu. Mel razvlažilec, še najbolj me je motilo odlivanje vode.
Probal hladit hišo s TČ, ohladil, sam ko sem nabil vlago na 90% :'(.
Montiral tri klime (najcenejše - vsako v svojo etažo), pa sedaj lepo hladim + razvljažujem ali pa grejem.
Elektrike pa še vedno preveč (iz SE):)).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Miko55 ::

Smo v nakupu klime. Zaradi specifike prostora bomo montirali 1 stransko kasetno klimo. Odločamo se med Mitsubishi MLZ-KP in Samsung WindFree 1-Way. Vse ponudbe, ki smo jih prijeli vključujejo 3.5kW. Glede na neke povprečja (info. iz interneta) naj bi ta zadostovala za prostore do 50m2, stanovanje pa je 63m2. Stanovanje je bolj na senčni legi, sonce sije na stanovanje od jutra pa nekje do max. 11/12 ure, na stanovanju je tudi nova fasada/izolacija + dvoslojna okna (ki bodo v prihodnosti menjana za troslojna).

Vprašanje je: ali bo 3.5kW res dovolj ali bi bilo boljše vzeti 5kW ? Dilema je predvsem, ker Samsungova je max. 3.5kW med to ko Mitshubishijeva po merah ni tako primerna (ni pa neizvedljivo). Ne bi se pa radi ušteli in vzelo preslabo klimo, da bi na koncu še vedno bilo vroče :D

Vsako mnenje/izkušnja dobrodošla.

Tloris stanovanja in predvideno mesto montaže ter smer pihanja.

tloris

tloris

Dotičnega Samsung modela ne poznam, sicer pa so Samsung kakovostno ze malo podpovprečne klime.

DamijanD ::

Kakšne temperature pa dosežeš poleti v stanovanju? Glede na to, da si s Soncem obsijan samo dopoldne, jaz mislim, da bo 3,5kW vrh glave - Veliko ljudi ima premočno klimo.

Glede postavitve klime pa bi jo raje dal na konec hodnika, k spalnicam. Najbolj mrzel zrak rabiš v spalnici (ponoči, potem, ko ti je klima delala cel dan, in takrat jo ze ugasneš, da te hrup ne moti), pa še prižgana te ne bo motila s pihanjem podnevi, ko boš v dnevni sobi.

MadMax ::

Pred časom sem z 2.5kW hladil 80m^2 in je bilo moči prek glave dovolj.
Je bolj problem preveliko pričakovanje "čudežnega" prehajanja hladnega zraka, saj boš moral v dnevni imet ledenico če boš želel malo ohladit spalnico.
Neželen nasvet: premisli o (vsaj) dveh klimah. Četudi letos le eno, pa drugo leto še eno.
Smo pa ljudje različni, enim sicer menda povsem zadostuje ena klima na hodniku, ampak pri teh večinoma dvomim v iskrenost izjave "mi smo popolnoma zadovoljni", če pa morajo skozi hladilnico za kakršenkoli premik po hiši/stanovanju...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Miko55 je izjavil:

Smo v nakupu klime. Zaradi specifike prostora bomo montirali 1 stransko kasetno klimo. Odločamo se med Mitsubishi MLZ-KP in Samsung WindFree 1-Way. Vse ponudbe, ki smo jih prijeli vključujejo 3.5kW. Glede na neke povprečja (info. iz interneta) naj bi ta zadostovala za prostore do 50m2, stanovanje pa je 63m2. Stanovanje je bolj na senčni legi, sonce sije na stanovanje od jutra pa nekje do max. 11/12 ure, na stanovanju je tudi nova fasada/izolacija + dvoslojna okna (ki bodo v prihodnosti menjana za troslojna).

Vprašanje je: ali bo 3.5kW res dovolj ali bi bilo boljše vzeti 5kW ? Dilema je predvsem, ker Samsungova je max. 3.5kW med to ko Mitshubishijeva po merah ni tako primerna (ni pa neizvedljivo). Ne bi se pa radi ušteli in vzelo preslabo klimo, da bi na koncu še vedno bilo vroče :D

tloris

tloris

MAš kar optimalno. Mam nekaj podobnega - v vsaki etaži, piha iz sobe na hodnik, pa kar lepo drži temperaturo in vlago.
Sam dovolj zgodaj moraš vklopiti - in dati vent na minimum (tut s temperaturo ne pretiravarj) mi mamo na 23 ali 22 in silent. Od 8h do 20h. Vse kar je pod 24 in vlaga pod 55% je super. Še največji problem poleti je vlaga. Začnemo s etažo, ko ni dovolj, dodamo v pritličju, in sam občasno v kleti.
Je pa fajn, da hladen zrak pada dol, topel pa se dviga.
So pa modeli 12 - 3kW.

Aja 3kw fofga brez problema 90m2 flat. Če bi dobil 2kW model, bi ga rade volje vzel tako pa sem dobil 3kW model po 330€ - pa nisem mogel rečt ne. Sprva sem vzel dve, pa čez pol leta še tretjo (vsak v svojem fletu). V medsezoni tudi za ogrevanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Miko55 ::

DamijanD je izjavil:

Kakšne temperature pa dosežeš poleti v stanovanju? Glede na to, da si s Soncem obsijan samo dopoldne, jaz mislim, da bo 3,5kW vrh glave - Veliko ljudi ima premočno klimo.

Točne temperature ne vem, ampak dovolj visoke da te vse mine ko stopiš v stanovanje :D Glede na ostale komentarje bo očitno 3.5kW res dovolj.

tony1 je izjavil:

Glede postavitve klime pa bi jo raje dal na konec hodnika, k spalnicam. Najbolj mrzel zrak rabiš v spalnici (ponoči, potem, ko ti je klima delala cel dan, in takrat jo ze ugasneš, da te hrup ne moti), pa še prižgana te ne bo motila s pihanjem podnevi, ko boš v dnevni sobi.

Žal je tja ne moremo dati brez da vlečemo nadometni kanal čez "celo" stanovanje ali pa razbijamo strop. Ne eno in ne drugo nam ni všečna opcija, pa tudi elektrika je že pripravljena na željenem mestu.

MadMax je izjavil:

Pred časom sem z 2.5kW hladil 80m^2 in je bilo moči prek glave dovolj.
Je bolj problem preveliko pričakovanje "čudežnega" prehajanja hladnega zraka, saj boš moral v dnevni imet ledenico če boš želel malo ohladit spalnico.
Neželen nasvet: premisli o (vsaj) dveh klimah. Četudi letos le eno, pa drugo leto še eno.
Smo pa ljudje različni, enim sicer menda povsem zadostuje ena klima na hodniku, ampak pri teh večinoma dvomim v iskrenost izjave "mi smo popolnoma zadovoljni", če pa morajo skozi hladilnico za kakršenkoli premik po hiši/stanovanju...

Problem je že eno zmontirat ker so nizki stropi in ne moremo montirati klasične. Za dodatne pa bi rabili še spet vlečti kanale itd. kar pa trenutno ne pride v upoštev.

joez7 je izjavil:

Miko55 je izjavil:

tloris

tloris

MAš kar optimalno. Mam nekaj podobnega - v vsaki etaži, piha iz sobe na hodnik, pa kar lepo drži temperaturo in vlago.
Sam dovolj zgodaj moraš vklopiti - in dati vent na minimum (tut s temperaturo ne pretiravarj) mi mamo na 23 ali 22 in silent. Od 8h do 20h. Vse kar je pod 24 in vlaga pod 55% je super. Še največji problem poleti je vlaga. Začnemo s etažo, ko ni dovolj, dodamo v pritličju, in sam občasno v kleti.
Je pa fajn, da hladen zrak pada dol, topel pa se dviga.
So pa modeli 12 - 3kW.

Aja 3kw fofga brez problema 90m2 flat. Če bi dobil 2kW model, bi ga rade volje vzel tako pa sem dobil 3kW model po 330€ - pa nisem mogel rečt ne. Sprva sem vzel dve, pa čez pol leta še tretjo (vsak v svojem fletu). V medsezoni tudi za ogrevanje.

Glede na preostale komentarje bomo šli zgleda kar z 3.5kW. Hvala za informacijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miko55 ()

Zunanjo enoto pa verjetno na balkon?
Jaz se na začetku tut mel vice, ideje ni da ni. Sem se ogreval celo za stropno kasetno, pa je bil predračun 2k+ montaža 1k.
Prišel monter, pogledal, predlagal najbolj enostavno varianto - v spalnico - pa piha skozi odprta vrata na hodnik in uspešno hladi cel flet (90m2), samo en preboj na balkon in 3.5m cevi.
Predpripravo naredil sam, monter samo preveril in spustil plin v sistem (prej vakum) in hvala lepa (50€).
Je pa pri men 3kW polna kapa za flet. Sprva je ena hladila dva fleta, sedaj ko so tri pa višek (spodnja se redko vklopi).
Je pa res, da se zlo htr razvadimo. Pol pa nobedn noče ven do 18h:))

Miko55 je izjavil:

Žal je tja ne moremo dati brez da vlečemo nadometni kanal čez "celo" stanovanje ali pa razbijamo strop. Ne eno in ne drugo nam ni všečna opcija, pa tudi elektrika je že pripravljena na željenem mestu.
...
Problem je že eno zmontirat ker so nizki stropi in ne moremo montirati klasične. Za dodatne pa bi rabili še spet vlečti kanale itd. kar pa trenutno ne pride v upoštev.

245cm niso nič nizki stropi, razen če si vajen prejšnjega, starega buržoaznega stanovanja s 3+m visokimi. Pa je res toliko "razbijanja" stropa, če bi želel vanj spravit instalacije (za katere je 3cm dovolj)?
Ampak ok, si odločen.

Lonsarg ::

energetik je izjavil:

DarwiN je izjavil:

energetik je izjavil:

Dodatno - v kopalnice vgradi ŠE el. talno mrežo, boš videl zakaj.

A ni dovolj in boljše, da se v kopalnici bolj na gosto položijo ogrevalne cevi talnega ogrevanja? Rečmo 2x več cevi na m2.. V spalnici pa ravno obratno, običajno manj cevi.

Ne, ni dovolj. Že pri meni, ki imam zgolj povprečno NEH, niti blizu pasivne, v tem času ogrevanje praktično ne dela več. Tla imajo isto stopinj, kot če ne bi imel talnega. V pasivki bo to vse samo še slabše, tla bodo mlačna v najboljšem primeru sredi zime. Februarja pa hladna. Jaz sicer v kopalnicah na timer prižigam el. lojtre, bi pa bilo bolj udobno, če bi lahko vžgal el. talno.

Ja, lahko narediš tudi 2 kroga iz TČ (direktni v kopalnice), ampak za občutek res toplih tal rabiš tam nekje vsaj 35° ogrevalno vodo, kar pomeni da bo npr. zdaj marca TČ delala samo za ogrevanje kopalnice ali dveh.
Se strinjam da se zelo splaca montirat ekstra EL talno v kopalnice ce imas keramiko. Kljub vodnemu talnemu.

Lahko pa potrdim da to ni potrebno ce imas vinil v kopalnici. Ker vinil je pri 28+ stopinj ze pocasi topel, pri 25 mlacen. Ploscice so pa pri 28 mrzle. 28+ temperaturo tal se pa da dosec tudi v prehodnem obdobju ce ostale vode (dnevna itd) zelo pripres in kopalniskega mocno odpres. Pa tudi ce pade temperatura na 25 stopinj je se vedno lepo mlacno. Vinil v kopalnici je res zakon, se fug za umazanijo ni nobenih :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Ampak 28° površine tal jaz pri meni še nisem videl. V trdi zimi tam do 25°. Dejansko bi za kaj takega moral celo bajto ogrevati samo z obema kopalnicama, drugje pa veje zapret, pa DV nastavit na 40°.

Prehodno obdobje je zdaj - pa TČ komaj še kaj laufa, kake 4h dnevno...
vires in numeris

WALSH ::

Pozdravljeni!

Imam problem pri izbiri klimatske naprave za moj primer.

Sem poslal veliko povpraševanj na različna podjetja in dobil zelo različne ponudbe za klimatsko napravo. Imam občutek, da hočejo samo nekaj prodati, saj ne povedo, da bo zadeva Ok, ampak samo pošljejo predračune.

Živim v novejšem bloku v 1. od 6. Nadstropij) stanovanje ima 60m2). Predpripravo za klimatsko napravo so za vsako stanovanje že uredili v času gradnje - torej v stanovanju je urejen prostor za notranji del klimatske naprave s cevmi in elektriko ter napeljavo na STREHO bloka, kjer je pripravljen prostor za zunanji del/drugi del klimatske naprave.

Višinska razdalja med notranjim delom in zunanjim delom bo 16m, dolžina cevi pa je oz. Bo dolga cca 20m.

Se spozna kdo oz. Je delal oz. Pozna podoben primer?

Katero klimatsko napravo izbrati? Največ ponudb je prišlo za klimatsko napravo 3.5kW.

Najraje bi imel klimo znamke Mitsubushi, vendar piše v specifikacijah, da delujejo do višinske razlike 12m.

Za klimatsko napravo sem pripravljen odšteti max 2.000€ z montažo.

Moč je verjetno pretiravanje, na katero stran je obrnjeno stanovanje?

Za dolžino cevi pa je dobro upoštevati specifikacije. Včasih se je pri tem pogledalo tudi specifikacije drugih modelov (Mitsubishi sta pravzaprav 2 firmi, ki vsaka delata tudi klime, tudi po trgih so specifikacije različne, npr. znane so razlike med EU in modeli za Turški trg...)

Če gledaš še druge firme, glej japonce, so vsi do neke mere podobni kakovostni. Če boš gledal še tretje države, lahko pa itak že takoj gledaš kitajce...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Vsaka za 350EUR ti bo delala.
Glede da imaš že predpripravo - cevi in kable - montaža v rangu 100EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

tony1 je izjavil:

Moč je verjetno pretiravanje, na katero stran je obrnjeno stanovanje?

Za dolžino cevi pa je dobro upoštevati specifikacije. Včasih se je pri tem pogledalo tudi specifikacije drugih modelov (Mitsubishi sta pravzaprav 2 firmi, ki vsaka delata tudi klime, tudi po trgih so specifikacije različne, npr. znane so razlike med EU in modeli za Turški trg...)

Če gledaš še druge firme, glej japonce, so vsi do neke mere podobni kakovostni. Če boš gledal še tretje države, lahko pa itak že takoj gledaš kitajce...

3,5kW da je pretiravanje? Neki izračuni in podatki kažejo, da naj bi za stanovanje moral imeti celo 5,0 kW klimo (ne vem, se ne spoznam).

Kolega, ki je v istem bloku, v tretjem nadstropju s površino stanovanja 34m2 ima 2,5kW Mitsubushi klimo made in Turkey. :)

Za dolžino cevi mi ni tak problem, ker že Mitusbushi recimo imajo večinoma max. dolžino cevi 20m, kar bi pri meni šlo skozi. Bolj je problem višinska razlika med notranja in zunanjo enoto, ki je pri meni 16m (Mitsubishi ima napisano max 12m) med stanovanjem, kjer bo notranja enota in streho, kjer bo pozicionirana zunanja enota.

Stanovanje imam obrnjeno na zahod (imam popoldansko sonce).

Ganon ::

WALSH je izjavil:

3,5kW da je pretiravanje? Neki izračuni in podatki kažejo, da naj bi za stanovanje moral imeti celo 5,0 kW klimo (ne vem, se ne spoznam).

Izračun ne pove veliko. V praksi je tako, da ti bo takšna klima zelo hitro ohladila prostor, v katerem se nahaja, zmanjšala moč in ne več razvlaževala, kar ustvari neprijetne pogoje. Zato so idealne klime z manjšo zmogljivostjo. Jaz bi izbral 2,5kW, kar je več kot dovolj.

" Kolega, ki je v istem bloku, v tretjem nadstropju s površino stanovanja 34m2 ima 2,5kW Mitsubushi klimo made in Turkey. :)"

Glede moči je to preveč zanj, vendar bi šibkejšo verjetno sploh težko kupil, tudi zate bo dovolj.

Glede višinske razlike pa nikakor nimam izkušenj. Lahko še kdo napiše kaj več, je to čisto nepomembno?

WALSH je izjavil:

Kolega, ki je v istem bloku, v tretjem nadstropju s površino stanovanja 34m2 ima 2,5kW Mitsubushi klimo made in Turkey. :)

Za dolžino cevi mi ni tak problem, ker že Mitusbushi recimo imajo večinoma max. dolžino cevi 20m, kar bi pri meni šlo skozi. Bolj je problem višinska razlika med notranja in zunanjo enoto, ki je pri meni 16m (Mitsubishi ima napisano max 12m) med stanovanjem, kjer bo notranja enota in streho, kjer bo pozicionirana zunanja enota.

Ne spoznaš se, a vseeno misliš, da rabiš 5kW :D

Lej, hladilna moč je povsem odvisna od razmer, praktično nič pa od kvadrature. Jaz recimo v 135m2 izolirani bajti z betonirano mansardo ne bi rabil niti 2,5kW klime, bi bila nekje 1,5kW dovolj. Nekdo drug bi v 35m2 garsonjeri rabil 5kW.

Najbolj je odvisno od oken (kam so obrnjena, ali obstaja dobro zunanje senčenje, nato od lege stanovanja in izolacije fasade. Nadalje od št. oseb, koliko časa preživite tam na dan, porabe el. energije in na koncu tudi ali hočete imeti zacementirano temperaturo na 0,1K tudi ob npr. pečenju/kuhanju, ali pa tolerirate, da se takrat temp za pol ure dvigne za par K.

Ko boš na vse to odgovoril, boš tudi vedel, kakšno moč rabiš. Potem druga stvar so pa monterji, ki ti bodo veretno hoteli uturiti 3,6kW brez ogleda in izračuna (ne vem, kaj jim 3,6kW tako paše, lahko da imajo tam največji profit).
vires in numeris

starfotr ::

Novi bloki so boljše izolirani in ni potrebe po visokih močeh klim.

Prav tako ne moreš 5 kW klime (zahtevane cevi 1/2) obesit na cevi 3/8, ki so za 2-4 kW klime in v 99 % vgrajene tega tipa.

starfotr je izjavil:

Novi bloki so boljše izolirani in ni potrebe po visokih močeh klim.

Prav tako ne moreš 5 kW klime (zahtevane cevi 1/2) obesit na cevi 3/8, ki so za 2-4 kW klime in v 99 % vgrajene tega tipa.

Da se vse8-) pač reducirka vmes ( https://catena.si/katalog/izdelek/matic... ). Glede na dolžine, je verjetno 1/2 plinska. Prvo se to pogleda potem pa naprej:D

Daj še enkrat preberi. Če bi reducirke bile rešitev za vse, potem ne bi prodajali cevi z večjim premerom.

Cevi so gotovo čim bolj standardne, torej manjše, ker jih je vlekel (kot smo videli na primeru bolnice v NG) murnček, ki je do včeraj ovce pasel :P

Torej mu ne preostane drugega kot 2-4 kW klima namenjena za delovanje z vgrajeno dolžino cevi.

energetik je izjavil:

WALSH je izjavil:

Ne spoznaš se, a vseeno misliš, da rabiš 5kW :D

Lej, hladilna moč je povsem odvisna od razmer, praktično nič pa od kvadrature. Jaz recimo v 135m2 izolirani bajti z betonirano mansardo ne bi rabil niti 2,5kW klime, bi bila nekje 1,5kW dovolj. Nekdo drug bi v 35m2 garsonjeri rabil 5kW.

Najbolj je odvisno od oken (kam so obrnjena, ali obstaja dobro zunanje senčenje, nato od lege stanovanja in izolacije fasade. Nadalje od št. oseb, koliko časa preživite tam na dan, porabe el. energije in na koncu tudi ali hočete imeti zacementirano temperaturo na 0,1K tudi ob npr. pečenju/kuhanju, ali pa tolerirate, da se takrat temp za pol ure dvigne za par K.

Ko boš na vse to odgovoril, boš tudi vedel, kakšno moč rabiš. Potem druga stvar so pa monterji, ki ti bodo veretno hoteli uturiti 3,6kW brez ogleda in izračuna (ne vem, kaj jim 3,6kW tako paše, lahko da imajo tam največji profit).

To zato mislim, ker pač sem na netu videl, kako bi se naj izračunala moč glede na stanovanje, izolacijo in višino sten :D

Okna imam vsa obrnjena na zahod. Sonce pride kar pozno, tam cca ob 15ih. Imam pa v sobah okna do tal, v dnevni ki je povezana s kuhinjo pa je čez celotno steno okna in vrata. Je pa stanovanje v L obliki (klima bi bla na vrhu črke L, dnevna oz balkon pa je na koncu črke L. Vmes sta še dve sobi na isto stran. Izolacija naj bi bila kar dobra (energetska izkaznica A2). Drugače pa toleriram vročino, ne pričakujem, da mora bit skozi konstantna temperatura (kuha se trenutno malo, in prebivama not zaenkrat samo 2).

Lih zato se obračam na forum in poizvedujem, ker sem poslal par povpraševanj in dobil različne odgovore.

Najbolj me muči ta višinska razlika. Nisem še dobil kakšnega odgovora, da je kateri mojster že montiral na takšen način in da zadeva deluje. Da vem potem med kakšnimi klimami lahko izbiram.

Cevi, ki so že v stavbi za klimo sta 2: 9,52 in 6,35. Torej 3/8'' in 1/2''. Plinska in tekočinska cev?

1/2" je 12.7mm, kaj torej imaš?

Pri višinski razliki je težava olje oz. vračanje le-tega v kompresor.
Če ne želiš težav na dolgi rok poskusi poiskat klimo ki ustreza tej zahtevi. Nenazadnje se lahko obrneš na uvoznike "boljših" (dražjih) znamk za predloge.
Glede moči pa ne nori s 5kW, to nima nihče v normalnem stanovanju. Po prebranem se pridružujem mnenju za 2.5kW (še ta bo najbrž lenarila), itak menda ne bo neka cenena igrača že zaradi višinskega pogoja.

WALSH je izjavil:

To zato mislim, ker pač sem na netu videl, kako bi se naj izračunala moč glede na stanovanje, izolacijo in višino sten :D

Okna imam vsa obrnjena na zahod. Sonce pride kar pozno, tam cca ob 15ih. Imam pa v sobah okna do tal, v dnevni ki je povezana s kuhinjo pa je čez celotno steno okna in vrata. Je pa stanovanje v L obliki (klima bi bla na vrhu črke L, dnevna oz balkon pa je na koncu črke L. Vmes sta še dve sobi na isto stran. Izolacija naj bi bila kar dobra (energetska izkaznica A2). Drugače pa toleriram vročino, ne pričakujem, da mora bit skozi konstantna temperatura (kuha se trenutno malo, in prebivama not zaenkrat samo 2).

Lih zato se obračam na forum in poizvedujem, ker sem poslal par povpraševanj in dobil različne odgovore.

Najbolj me muči ta višinska razlika. Nisem še dobil kakšnega odgovora, da je kateri mojster že montiral na takšen način in da zadeva deluje. Da vem potem med kakšnimi klimami lahko izbiram.

Cevi, ki so že v stavbi za klimo sta 2: 9,52 in 6,35. Torej 3/8'' in 1/2''. Plinska in tekočinska cev?
To je 3/8 in 1/4 cole. Standard za klime nekje do dobre 4kW hladilne moči. Za 5kW in več rabiš namesto 3/8" 1/2".

Nisi napisal, ali so okna od zunaj senčena (krpanke, rolete?). Ker to je pri takih oknih (celo do tal) bistveno za potrebno moč. Če jih zunaj zasenčiš, bi verjetno z lahkoto shajal tudi z 2,5kW, sicer pa bi tudi 3,6kW morala biti ok.

ZA višinsko razliko preveri pri proizvajalcu tehnične podatke. Problem je lahko (poleg slabšega izkoristka) tudi vračanje olja v zunanjo enoto.

Sonce po 15h ni "pozno", ampak ti bo poleti 5-6h žgalo par kW toplotne moči skozi, če ne boš senčil. Takrat dobiš skoraj 1kW moči na m2. Do the math.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

On ima klasičen in najbolj pogost par cevi. Tekočina 1/4 (6,35 mm) in plin 3/8 (9,52 mm).

Pri plinski cevi 1/2 (12,70 mm) ali 5/8 (15,88 mm) bi imel v paru tudi tekočinsko cev 1/4 (6,35 mm).

Treba je samo pogledat podatkovne liste in izbrati klimo, ki ima lahko 20 m višinske razlike.

Drugo vprašanje je, kje in kakšen je odtok za kondenz.

Saj je jasno da je 3/8 in 1/4, s svojo opazko sem želel izpostavit kako hitro se za=beš, sploh če se "iz nule" lotiš neznanih zadev.

Mi je pa vseeno všeč, da se je WALSH lotil zadeve pravočasno, ne pa konec junija kot marsikdo.

Glede 2.5kW vs. 3.5kW klime pa je sicer jasno, da zaradi minimalne razlike v ceni vsak prodajalec/monter raje predlaga močnejše. Sicer premočna tudi potegne določene težave za sabo, ampak je veliko težje očitat predimenzioniranost kot poddimenzioniranost.

Je pa še nekaj, pa dajte konkretno na plan: koliko vas je, ki imate 2.5kW klime in so vam dejansko prešvoh?
Ajd, velja tudi "iz druge roke", ampak kredibilne, ne šankersko nakladanje takih ki "bi =bali ali da im ne uđe", oziroma ki pričakujejo čudež ki jim ga niti 15kW ne bi uspela ustvariti (da bi z pol ure hlajenja dnevno imeli 24/7 idealno pričakovano temp. in vlažnost).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

energetik je izjavil:

WALSH je izjavil:

To je 3/8 in 1/4 cole. Standard za klime nekje do dobre 4kW hladilne moči. Za 5kW in več rabiš namesto 3/8" 1/2".

Nisi napisal, ali so okna od zunaj senčena (krpanke, rolete?). Ker to je pri takih oknih (celo do tal) bistveno za potrebno moč. Če jih zunaj zasenčiš, bi verjetno z lahkoto shajal tudi z 2,5kW, sicer pa bi tudi 3,6kW morala biti ok.

ZA višinsko razliko preveri pri proizvajalcu tehnične podatke. Problem je lahko (poleg slabšega izkoristka) tudi vračanje olja v zunanjo enoto.

Sonce po 15h ni "pozno", ampak ti bo poleti 5-6h žgalo par kW toplotne moči skozi, če ne boš senčil. Takrat dobiš skoraj 1kW moči na m2. Do the math.

Tako je, na vseh oknih so krpanke. Lahko je rečt, da moram pač takšno najdit, ki bo delala na višinsko razliko 16m. Sem preiskal in je nisem našel. Poslal sem nekje 10 povpraševanj in mislim, da sem dobil sam ponudbo brez, da bi se posvetili mojemu primeru. Očitno smo edini blok v Sloveniji, kjer se tako dela?!

Etherea in Perfera recimo imata 15m.
Vsekakor bolje kot kakšne z max 12m, saj morda niti nimaš 16m ampak malce manj...

Nenazadnje tudi 15 ni absolute maximum nad katero ne bo več delovala, ampak je meja, kjer zanesljivo dela znotraj specifikacij in naj bi ta čas oddelala predvideno življensko dobo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Bolj je tu problem temperatur uparjalnika in kondenzatorja.
Dober majster ti bo znal svetovat, pri montaži ti bo- glede na dolžine cevi, izmeril temperauro notranje enote in po potrebi dofilal plin. Zaželjeno je vsaj 3-6°C, če začne ledenet ali snežit, je premalo plina.
Se pa take dolge - predpoložene cevi, obvezno prepiha (N). So ti namestili pokrovčke na cevi ali pa samo stisnili konce? in vsaj malo traku čez?
Če je nareta predpriprava - baker in elektrika je sigurno tudi za kondenz.
Nekateri se potem ukvarjajo s strehico za zunanjo enoto.
Je pa zanimivo, večina projektov ma na strehi TČ za flet.
Kako maš urejeno ogrevanje?

Tako je, z dušikom so nam na šihtu sprali stare cevi, ki so bile dolge tudi samo ene 2 metra... In obvezno še vakumiranje...

Dušik in vakumiranje itak. Čeprav je redko zaslediti da bi "monterji" sploh vakumirali, kaj šele kaj dušika prej spustili skozi...
Koliko pa se pri taki dolžini doda hladiva je pa v prvi vrsti stvar tehnične specifikacije dotične klime, ne pa odokativne augenmass metode monterja.

MadMax se strinjam, da potem boljše Daikin, ki podpira 15m višinske razlike. Govorim za klimi 2,5kW in 3,5kW. Medtem ko 4,2kW očitno podpira 30m cevi in 20m višinske razlike.
 Daikin Perfera

Daikin Perfera

Joez7 - cevi so samo stisnjene na konco in povezane z maskirnim trakom. Za kondenz je narejeno klasično, kot sem že več kje videl pri predpripravah - čist blizo zraven je zadeva. Ja tudi mi imamo toplotni črpalki na strehi bloka, ki služita za ogrevanje vode. Ogrevanje imamo talno iz daljinskega ogrevanje, toplovod.

immortan ::

ma kdo 2 notrajni enoti? se splača to?
««
145 / 145
»
»»