» »

Katera klima

Katera klima

««
42 / 130
»»

BorutK-73 ::

Ne verjamem da bo plin spušal, tole je samo zvit aluminij, lahko ga probaš poravnat. Se je pa tole moralo zgoditi ali pri montaži ali pa v tovarni. Skoraj ne verjamem da si to naredil sam ko si odpiral klimo.

fruchty ::

Ni še zmontirana, samo iz škatle sem jo vzel, zato me zanima, če se splača težit, da mi menjajo...

6151 ::

seveda
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

MeGreat ::

Mislim, da je vsaka malo poškodovana, sicer tvoja je malo bolj ampak to ne bo nekaj zelo vplivalo na delovanje

antonija ::

Ce si placal za novo neposkodovano klimo, potem bos verjetno zahteval novo neposkodovano klimo al kako? Bo ze parazit od prodajalca poskbel, da dobis to kar si placal.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BorutK-73 ::

fruchty je izjavil:

Ni še zmontirana, samo iz škatle sem jo vzel, zato me zanima, če se splača težit, da mi menjajo...

Jaz bi jim težil za drugo enoto.

ps
Pozanimaj se koliko dolgo bi trajala menjava, ker hladila kot je, ne bo nič manj in boš lahko čez poletje brez klime.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

fruchty je izjavil:

Praktično vsaka klima ima malce povitih reber, že iz tovarne. Sicer jih imaš ti zvitih malo več, ampak to ne bo praktično nič vplivalo na delovanje. Plin je v ceveh, ne v teh tankih rebrih.
Zdj če se ti zelo da, imaš veliko časa ali si zelo natančen, potem pač zateži in reklamiraj.

Sicer pa jo zmontiraj in uživaj v hladu. Lahko pa vzameš mali ploščat šraufncigar in jih poravnaš. To maš 3 min dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Milenca ::

Pozdravljeni,

jaz bi prosila, če mi lahko kdo svetuje glede postavitve klime. Upam da bom uspela enkrat kasneje dodati tudi skico stanovanja....

Do takrat me zanima, kaj je prvi kriterij pri montaži klime... imam možnost montirati na sever ali jug. Če montiram na jug mora notranja enota biti v dnevni, na severni mora bit v kuhinji...dodatna možnosti bi še bila, da bi notranjo enoto postavili nekam na hodnik, kjer bi bila razdalja med enotama dokaj dolga - najmanj 5 m...

Lp in hvala za kak koristen nasvet!
Milena

Okapi ::

Bolj pomembno je, kam montiraš notranjo enoto. Če hočeš z eno notranjo enoto hladiti celo stanovanje, je običajno hodnik najboljša rešitev. Druga možnost je prostor, ki se najbolj segreva, oziroma za katerega je najbolj pomembno, da je hladen. Za kroženje hladnega zraka po stanovanju moraš morda v tem primeru poskrbeti še s kakšnim dodatnim ventilatorjem.

Zunanjo pa potem postaviš tja, do kamor je bližje oziroma enostavneje prite s cevmi (problem je običajno odtok, ker mora iti od notranje enote ven s padcem vsaj par cm na meter).

O.

s6c-gEL ::

Če hočeš z eno notranjo enoto hladiti celo stanovanje, je običajno hodnik najboljša rešitev.

Z eno Se ne da doseči želenega, razen če gre za površino 20 kvadratnih metrov.
Klima na hodniku je nesmisel.
Potrebuješ 2 enoti.

Ne bluzi. Imam 75 m2 in je ena klima na hodniku več kot dovolj. In pri mami je enaka klima na hodniku dovolj za 80 m2.

O.

Za sam hodnik vsekakor :)).

Brez skrbi, hladno je celo stanovanje.

O.

zmaugy ::

Klimo se mi zdi pametno postaviti v prostor, kjer se največ zadržuješ. In jo postaviti na steno, s katere gleda še v katero od drugih sob.

mersault ::

Kakšno klimo svetujete za naše stanovanje - 85 m2 ena zunanja stena gleda na vzhod, druga na jug...drugo nadstropje (nad nami jih je še kar precej)...imamo nova PVC okna (rabimo samo občasno hlajenje v najhujših poletnih dneh, pozimi ne rabimo dodatnega gretja)...

Kaj je boljša varianta - da si izbereš in kupiš klima napravo (in predvidevam, da ti trgovina nudi tudi montažo) ali je boljša varianta, da iščeš monterja, ki ti potem po ogledu situacije namesti klima napravo po njegovem izboru?

Jaz sem izbral drugo varianto: Monterja ki pogleda situacijo in predlaga resitev, ki jo lahko seveda prilagodis po lastnih potrebah.

Za drugo možnost se je bolje odločiti zlasti v primerih, ko je razdalja med zunanjo in notranjo enoto večja od tiste minimalne, ki je vključena v ceno osnovne montaže. Monter bo prišel na dom, pogledal situacijo in ti povedal končno ceno. In vedno ti bo predlagal nekaj različnih modelov, ti se pa odločiš, katerega boš vzel. Če kupiš klimo v trgovini, vključno z montažo (kar se splača, ker je nižji DDV), si lahko presenečen, ko ti monter pove, koliko je še treba doplačati, ker je porabil več kot 5 m cevi (ali kolikor pač je že vključeno v osnovno montažo).

O.

Prvo poskrbi za zunanje žaluzije na oknih (J in V stran).

Zunanje žaluzije? Poleti, ko pripeka imamo alu rolete vse spuščene, pa se še vedno preveč segreje...

Kako pa ugotoviš, kje bi bilo najbolj idealno, da je klima postavljena oz. koliko metrov cevi bi rabili?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mersault ()

Zunanje žaluzije so prvi korak, če ne zadoščajo sledi klima.

Priporočam obisk monterja v stanovanju za določitev najbolj optimalne lokacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

Kje bi pa izvedel, kateri monterji so ok? Že če v google vpišem, mi jih en kup vrže ven, kaj šele taki, ki se ne oglašujejo po netu...

Lokacija ?

LJ

_Zunanje_ zaluzije ti vedno zmanjsajo ogrevanje, ampak mora biti lamela pred steklom. Ce sonce posveti na steklo, le-to absorbira vsaj cel UV spekter in se pri tem segreje. Ce je pred njim zaluzija/roleta/karkoli kar fizicno blokira svetlobo, se steklo en segreje. To se ogromno pozna poleti.

Seveda ce pa poleg tega da je zunaj 37°C ti se cel dan furas prizgan comp z dvema zverinama od grafice (500 W in vec), imas prizgn big ass TV (nekaj-100 W), gres vsake toliko na balkon na en cigaret (in spustis noter 37°C zrak) potem pa ni problem ne v klimi in ne v zaluzijah.

Meni je v LJ montiral Belehar (nekje iz kranja pomojem), ampak je slo za ornk prenovo, kjer smo vse odtoke in napeljavo od klime speljali podometno. Prijazni fantje, vse v dogovorjenih rokih.

Pri meni je montiral www.cool-line.si. Mojster Boris je prišel (brezplačno) pogledat situacijo, predlagal nekaj modelov klim in povedal končno ceno. Čez par dni je prišel še z dvema fantoma in v približno treh urah so vse lepo zmontirali in počistili za sabo.

O.

MeGreat ::

Če je kolikor toliko izolirano stanovanje bo dovolj ena klima. Sam imam eno 3.5kw na hodniku za 90 kvadratov stanovanje in poleti ko je 35 in plus pokuri cca 1kwh na dan pa je celo stanovanje ohlajeno nekje na 24 stopinj. Stanovanje je podstrešno

Tine123 ::

Pozdravljeni,
vidim, da je veliko predabatiranega glede klimatskih naprav, vendar bi želel malo bolj podrobne informacije glede nakupa klime.
Proizvajalcev je toliko da niti ne veš kaj je sorazmerno glede cene tudi vredu delovanje.
Zanimajo me klime HITACHI, kvadratura cca 75m2, obvezno odvajanje vlage (butana hiša).
Katere bi poleg Hitachi svetovali imetniki, oziroma strokovnjaki?
Montaža v lastni režiji. Cena nekje do 800 E (govorimo s popusti do 800 E)
Hvala za vse odgovore in svetovanje

Jaz imam Mitsubishi in deluje kot mora. Montiral je monter.

Ted ::

Trenutno so zelo ugodne klime Samsung, v Merkurju recimo jo dobiš z A++ hlajenjem in A+ ogrevanjem (SCOP 4) za dobrih 700 EUR - in to z montažo vred. Ima kdo kaj izkušenj s Samsungom?
Mah...

[SkA] ::

Malo offtopic, ali pa tudi ne - lahko kdo priporoči kakega (splošnega) serviserja za klime (stanovanjske) v Ljubljani? Klima je sicer že kar nekaj stara, proizvajalca Argo, kakega uradnega servisa za to ne najdem več (takrat jih je prodajala Birotehna, pa so ukinili program). Rabil bi nekoga, ki bo demontiral notranjo enoto zaradi adaptacije stanovanja, pa potem tudi nazaj montiral, pa da me ne bo ravno obral za to.

Jani0 ::

Zdravo Ted. Samsung kime ne priporočam. Zunanja enota je glasna, ta novi dizajn je sicer "lep", ampak za servisirat problem, v njej je ogromno motorčkov za dvigovanje loput, kar bo s časom nehalo delovati, in bo to problem zamenjat.Do turbine je zelo težko prit in jo očistit. Nima lopute za pihanje protu stropu, ampak samo navzdol, itd...

seminal ::

Zdravo
Zanima me kako se kaj splača tale klima iz tuševega kaaloga Gorenje DC INVERTER KAS26DCINV L. 440€ prije se splača ali raje kako panasonic ali sharp AY-X 9 PSR ki je v Harveyu za 650 z montažo? oz kaj priporočate?
LP

kos1 ::

tako, na brzino bi vzel kar Panasaonica iz Harveya za 650 z montazo..

Koliko hlajenja potrebuješ (2.5 ali 3.5 kW) ?

Ted je izjavil:

Trenutno so zelo ugodne klime Samsung, v Merkurju recimo jo dobiš z A++ hlajenjem in A+ ogrevanjem (SCOP 4) za dobrih 700 EUR - in to z montažo vred. Ima kdo kaj izkušenj s Samsungom?

Imam Samsung klimo, ki ni bila med najcenejšimi, ampak ko sem jo letos ob koncu zime uporabljal za ogrevanje, sem moral vedno po vklopu drajsat po nastavitvah temperature, sicer ni vedela ali naj greje ali hladi. Če tega nisem naredil, je pihala ven zrak neuporabne temperature, čeprav je bilo na daljincu nastavljeno gretje.
Predvidevam, da gre za prve znake problemov, ki me čakajo. Drugače pa zadeva ogreje in ohladi zelo dobro, ampak kaj ko je zaradi nekih obrobnih detajlov lahko vse kmalu fuč.
Imel sem tudi smolo s premontažo - ko so mi jo prestavili iz ene stene na drugo, je prišlo do izgube hladilnega plina in sem celo lansko poletje preživel s prenosno klimo, katere odtok vročega zraka sem speljal skozii cev za napo ven. Seveda v poletnem času ni bilo serviserjev, so bili na dopustih. Se pravi poleti, ko ljudje brez klime crkujejo od vročine in jih to morda prepriča v nakup, je to nemogoče, ker so monterji na dopustih. ;((

Imel sem tudi smolo s premontažo - ko so mi jo prestavili iz ene stene na drugo, je prišlo do izgube hladilnega plina in sem celo lansko poletje preživel s prenosno klimo,

4 mesece nisi dobil nobenega serviserja, ki bi ti dopolnil sistem s plinom ?

Iz katerega domišljijskega spisa si potegnil zgodbo, da so poleti, v vrhuncu "klima sezone" serviserji na dopustu ?

Zgodovina sprememb…

s6c-gEL je izjavil:

Imel sem tudi smolo s premontažo - ko so mi jo prestavili iz ene stene na drugo, je prišlo do izgube hladilnega plina in sem celo lansko poletje preživel s prenosno klimo,

4 mesece nisi dobil nobenega serviserja, ki bi ti dopolnil sistem s plinom ?

Iz katerega domišljijskega spisa si potegnil zgodbo, da so poleti, v vrhuncu "klima sezone" serviserji na dopustu ?

Enostavno je tako bilo - in šlo je za julij in avgust (če te spomin tepe, je bil junij precej hladen). Firma, ki je zagrešila šlamparijo, je imela ljudi zasedene in na dopustih (in dopusti so bili zelo zelo močna kategorija pri njih in tudi pri drugih), druge firme pa očitno niso imele apetita hodit delat neko drobnarijo. Tudi sam sem bil zelo presenečen nad dopustnim izgovorom sredi sezone.

PS: Na katerem planetu traja poletje 4 mesece?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

seminal ::

potrebuje se 2,5kW, kje pa je v HN panasonic za 650e? jaz vidim samo Sharp?

Npr lani Slo, jun-sept je bilo ves čas vroče za pop*** (+ oktober).

Tvojo napako bi lahko popravil vsak serviser klim, ni to kvantna fizika.

Zgodovina sprememb…

šernk ::

Kater serviser bo sredi poletja šel delat servis za 50€, če ima dela do konca avgusta za vgradit po 2 klimi na dan? Mogoče ti pride na kakšen petek, ko si želi malce podaljšat vikend.

servis je cca 50€, od tega odšteješ še potne stroške in ga delaš zastonj. Vgradnja klime je 200-250€, od tega odšteješ nekaj malega cevi in imaš čistih 150€ ven.

ko sem jaz klical kako je z vgradnjo klime začetek julija mi je en rekel: "za čakat nekje 3 tedne, če jo kupiš pri meni. Servisov in klim, ki so kupljene drugje trenutno sploh ne delam."
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

s6c-gEL je izjavil:

Npr lani Slo, jun-sept je bilo ves čas vroče za pop*** (+ oktober).

Tvojo napako bi lahko popravil vsak serviser klim, ni to kvantna fizika.

Lani junija je bilo mrzlo za znoret. Sicer sem pa v zadnjih letih pri obrtnikih opazil miselnost vse ali nič. Eden za drugim ne delajo in če ti odpove tisti, ki je stvar montiral, drugi tega nočejo niti povohat. Poleg tega je bila zadeva v garanciji in obvestilo o napaki ne povsem nedvoumno, torej sem hotel uradnega serviserja za Samsung.

Kot rečeno je bila na srečo pri roki premična klima in prost izhod za napo in je nekako šlo.

šernk je izjavil:

Kater serviser bo sredi poletja šel delat servis za 50€, če ima dela do konca avgusta za vgradit po 2 klimi na dan? Mogoče ti pride na kakšen petek, ko si želi malce podaljšat vikend.
Za primeren denar ti bo vsak prišel nafilat.
Meni so prišli naslednji dan po klicu preverit spoje, zvakumirat in nafilat. Sredi junija.
Ni bilo pa 50€, ampak 100.

Meni so morali narediti zastonj. In tudi so. Ko sem jih prvič klical tega nisem imel v mislih, ampak po tako dolgem čakanju sem - ko je serviser prišel in izmeril koliko plina manjka - povedal, da glede na čakanje uveljavljam garancijo na njihovo delo (prestavljanje klimatske naprave pred manj kot 12 meseci) in če mi nameravajo kaj zaračunati, lahko tudi grejo ne da bi mi plin dopolnili (vročine je bilo takrat že konec).
Možakar je poklical šefa in nato popravil zastonj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

kos1 ::

šernk je izjavil:

ko sem jaz klical kako je z vgradnjo klime začetek julija mi je en rekel: "za čakat nekje 3 tedne, če jo kupiš pri meni. Servisov in klim, ki so kupljene drugje trenutno sploh ne delam."

to je ocitno dobra tržna niša.
Kdo vidi krizo pri nas?:)

Maš prav. Vakumirka, manometri, plin in nekaj običajnega orodja, pa lahko očitno služiš kar dobro.
A je potrebno za take montaže imeti kakšne certifikate?

Predvsem je treba znati uporabljati to orodje.>:D Česar se sicer lahko od mojstra naučiš v 3-4 mesecih, ampak vseeno so to stvari, ki jih večina ne obvlada, tisti, ki obvladajo, pa verjetno nekaj takega že počno.

Sicer pa je takšnih tržnih niš še ogromno. Recimo ena taka je odmaševanje odtokov. Ljudje zmečejo ogromno denarja za razne "cevosane" in če bi nekdo po blokih razdelil reklame za svoje podjetje, ki odtoke odmašuje tako, kot se to zares počne, mehansko, po neki primerni ceni, bi imel IMHO zelo veliko dela (in zaslužka). Za 3-4 jurje kupiš vse potrebno profi orodje, rabiš še avto, če se malo podvizaš, lahko obdelaš 10 strank na dan ...

O.

Presenečen je lahko vsakdo, ki se loti obnove hiše/stanovanja (in je ponosno končal faks :)) ), kako iskani so dobri obrtniki (in kako težko je dobiti zanesljive) in koliko lahko zaslužijo - če hočejo. Kvalitetne obrtnike (ki niso preveč požrešni) stranke po telefonu oblegajo.

jusv ::

antonija je izjavil:

Jaz imam Mitsubishi in deluje kot mora. Montiral je monter.

Mi smo prejšnji teden vzeli klimo Gorenje DC Inverter Kas 26. Je A energetski razred, ima 2,6kw hladilne moči, odlikuje jo tiho delovanje in ima 25 frekvenčnih stopenj. Klimo smo dobili kar zlo poceni in sicer preko frenda, ki nakupuje v Tušu in ima možnost s Tuš klub kartico iz njihovega kataloga želja vzeti kar velik izdelkov, ki jih imajo po znižanih cenah. Vse kar smo druga gledali v tem rangu je bilo dražje :)
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

šernk ::

odlikuje jo tiho delovanje in ima 25 frekvenčnih stopenj.

čeprav nimam pojma kaj pomeni teh 25 stopenj ti povem da boš čez pol leta vse te stopnje klel.

Imamo klimo ki ima na daljincu ene 20-25 gumbov, cca 60+ nastavitev in da jo pravilno nastaviš da dejansko tudi greje in ne le meša zrak rabiš 1 mesec. Potem pa zmanjka elektrike in jovo na novo nastavitve.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

_commandos_ ::

energetik je izjavil:

Maš prav. Vakumirka, manometri, plin in nekaj običajnega orodja, pa lahko očitno služiš kar dobro.
A je potrebno za take montaže imeti kakšne certifikate?

http://www.spssb.si/usposabljanja/servi...
««
42 / 130
»»