» »

Vrednostni papirji

Vrednostni papirji

darh ::

Danes sem se lotil pospravljanja in urejanja raznih računov in dokumentov ki jih imam shranjene in se postal pozoren na izpise stanja na računih vrednostnih papirjev...

Torej..
V izpisih za datu, 31.12.2002 imam "ogromno" (znatno več kot vseh ostalih) delnic MR1N (Mercata 1 d.d.), PBON (Kapitalska družba - PBON). MR1N Se je sicer obržač v izpisku na naslednjem letu, PBON pa manjka. Na straneh ljse.si sem sicer našel neko obestilo o umiku vrednostnega papirja, ampak mi ni jasno kam je šel ta denar? So vsi ki so imel te vrednostne papirje ostali brez ko so jih umaknili?

Z MR1N se isto zgodi iz leta 2004 na 2005 - nema jih, imam pa nekaj nivih vrednostnih papirjev MR1R (M1 d.d. Ljubljana).

Sem si naredil razpredelnico in izračunal zadnje vrednosti delnic ki jih na zadnjem izpisku ni in vidim da sem ob ~ 70 tisoč sit (s tem da za PBON nisem našel nikjer zadnje vrednosti)

-----
A me paranoja daje, al je res kaj na tem? Sem se problema čist narobe lotil? Mi lahko kdo pomaga ;)
Excuses are useless! Results are priceless!

M-man ::

Na hitro sem nekaj našel tukaj, lahko pa še malo poiščeš in si pomagaš kar z googlom, saj boš našel več kot pa ti znam povedati.

Glede ostalih delnic, kot je npr. Mercata naj te ne skrbi, saj je v zadnjih letih prišlo do precejšnjih preoblikovanj pidov oz. idov (delitve na holdinge, priprava na preoblikovanje v vzajemne sklade itd.). V tem primeru te lahko zbega predvsem količina, ki je običajno nižja, kot pred spremembo, vendar se je v tudi vrednost ene delnice povečala, tako da nisi na izgubi.

V zvezi z vsem tem si sigurno dobil tudi obvestila, ki niso nujno le reklamni pozivi borznih hiš k prodaji delnic, temveč tudi obvestila podjetij oz. skladov, idov itd., katerih lastnik si. Kljub vsemu, verjetno nimaš kaj skrbeti, je pa mogoče smiselno, da kdaj pa kdaj pogledaš npr. vrednost tečajev svojih delnic in se seznaniš s sistemom, saj sam način varčevanja v delnicah ni zapleten je pa donosen.

LP
M
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

darh ::

Sem preiskal net pa vseeno nisem našel kaj pametnega glede mojih izgubljenih vrednostnih papirjev (zakaj jih nimam več in v kaj so jih pretopili naprimer). Se imam namen ta teden bolj poglobit v zadevo. Stocks for dummies anyone? :)
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

Ziga Dolhar ::

Poglej v Konzorciju. 0:)

[Drgač pa si raje omisli kako slovensko zadevo, ki bo lokalno aktualnejša. Ne poznam sicer nobene na pamet :).]
https://dolhar.si/

STASI ::

Začneš lahko pa z Zakon o trgu vrednostnih papirjev.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

LoneWolf ::

Pokojninski boni (PBON) ne obstajajo vec. Do 1. januarja 2003 so kotirali na borzi in se je z njimi trgovalo. Po tem datumu pokojninski boni niso vec prenosljivi, zato jih je borza tudi umaknila s prostega trga.
S 1. januarjem 2003 so se pokojninski boni avtomaticno spremenili v police pokojninskega zavarovanja, do 10.000 bonov na osebo (kdor jih je imel vec, je presezek propadel). Z naslova police pokojninskega zavarovanja bos lahko po upokojitvi prejemal dodatno rento, torej stvar ni sla v nic. Ce pa si imel s PBON drugacne financne nacrte (npr. prodajo in pobrati denar), si ta vlak zamudil s 1.1.2003.
Pred 1.1.2003 so bili pokojninski boni dokaj vroca stvar, posebej za tiste, ki so si izracunali, da s takrat dokaj ugodnim nakupom PBON lahko pridejo do dodatne pokojninske rente ceneje kot sicer.

Vec o tvoji polici pokojninskega zavarovanja si lahko preberes na straneh Prve pokojninske druzbe.

darh ::

LoneWolf -- hvala! Ni to novica ki sem jo želel slišati, but ok, prav mi je, bi se pa prej začel za stvar zanimat.

Zdej pa veselo na branje ;)
Excuses are useless! Results are priceless!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj storiti z delnicami/obveznicami ob ukinitviregistrskih računov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714008 (9847) konspirator
»

Vlaganje - Vrednostni papirji (delnice)

Oddelek: Loža
405480 (3481) zavajon
»

Davcni otegljaj pri prodaji vrednostnega papirja

Oddelek: Loža
224063 (2822) gapi030
»

ali bo pokojnina čez 40 let? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26119979 (15830) ZLOky
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210486 (9116) Cr00k

Več podobnih tem