» »

kam padejo krogle, ko talibanci streljajo v zrak

kam padejo krogle, ko talibanci streljajo v zrak

1
2
»

Pujcek ::

ja, mitbasterja ugotovita da krogle ustreljene navpicno navzgor niso nevarne, pet minut prej pa en doktor razlaga in kaze rentgensko sliko nekega ata, ki ga je zadela zablodela krogla in jo ima v glavi. krogla je bila izstreljena mislim da miljo in pol dalec kar glede na to, kako visoko se povzpne krogla in da jo hitrost v precni smeri pojemajoca, lahko priblizno recemo da je krogla zadela ata priblizno navpicno. pa se velik takih primerov sam ne, mitbasterja ugotovita da te navpicno izstreljena krogla ne more ubiti...
kurc, onadva ze vesta, jebes realne primere...
:)

John Abruzzi ::

@Tear_DR0P
To leti na izjavo (od barakude) da so bli metki od yugo mauserjev težki!

Zgodovina sprememb…

'FireSTORM' ::

dzinks63 krogla je zadi težja tko da do določene hitrosti gre sigurno rikverc!

mam doma izstreljeno kroglo nepoškodovano kalibra .45
bom jo vrgel v zrak in videl kako pade ;)
Those penguins.... They sure aint normal....

Azrael ::

@Pujcek:

Umiri konje. Mythbusterja sta za mit o smrtnonosnih kroglah iztreljenih navpično v zrak ugotovila vse tri možnosti: potrjen, možen in ovržen, kar mislim, da je bil edini primer v njunih oddajah.

Torej zakaj? Krogla iztreljena navpično navzgor, kar povzroči, da krogla izgubi vso svojo kinetično energijo, taka krogla ni nujno smrtno nevarna, odvisno od teže, oblike in kalibra, kar vse vpliva na končno hitrost pri prostem padu. Za ta primer je mit ovržen.

Toda, iztrelitev navpično navzgor, kjer bi krogla izgubila vso svojo kinetično energijo v je praksi praktično nemogoče izvesti. Tak primer zahteva brezveterje na celotni višini , ki jo krogla doseže in iztrelitev iz stojala, zato v RL krogla iztreljena (tudi navpično v zrak) leti po parabolični krivulji in zadrži velik del svoje kinetične energije in je prav lahko smrtno nevarna, zato mit možen in potrjen s pričevanjem tistega zdravnika, če gledamo samo na njuno oddajo, čeprav je povsod po svetu teh primerov veliko.
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Že ampak mit govori o tem, da je taka krogla LAHKO smrtno nevarna, ne pa da je _nujno_ vsaka taka krogla lahko smrtonosna.

Poleg tega je tisti vertikalni nosilec tud krneki. Strelci iz tega mita ne hodijo okrog s puškami pritrjenimi na stojalo in jih pred strelom ne centrirajo z visuljkom.

Zato se strel "v luft" nanaša na približno "od oka" vertikalo in ne merjeno vertikalo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pujcek ::

taka krogla ni nujno smrtno nevarna, odvisno od teže, oblike in kalibra, kar vse vpliva na končno hitrost pri prostem padu. Za ta primer je mit ovržen.


OMFG, genijalca, ugotovila sta da je odvisno od teze in oblike krogle (metka) ali bo smrtno nevarna ali ne. ful hudo, zihr sta tut ugotovila da je odvisno kam ti pade al je smrtno nevarna al ne. o cist hudo ej, se prav mit ovrzen ker te krogla "lahko" ubije in ne da te sigurno ubije. hudo hudo, cist sta huda ej, kapo dol, jest to nkol nebi ugotovu...
kr ena bedna debata. glih tko k vecina njunih oddaj...
:)

A. Smith ::

Če se začne po Mythbusterjih pljuvat, sem takoj zraven >:D

Zamerila sta se mi že, ko sta prvič obravnavala vpliv resonance na mostove. Pri tem sta naredila dva metra dolgo leseno maketo (ne me smejat) in po njej 1x na sekundo tolkla s kladivcem. Ma kakšna srednješolska fizika, kakšna valovna enačba. Če bi bila hitrost potovanja motnje enaka (pa tudi ni bila), bi se morala resonančna frekvenca povečati recipročno z manjšanjem dolžine mosta-makete. V glavnem, mit sta KAO ovrgla. In potem jima je nekdo poslal posnetek mostu, ki ga je uničil neznatno pihljajoč veter (nam so ga kazali na faksu). No, ta mit je bil nato omenjen še v eni oddaji, kjer sta imela "most" sestavljen iz kolov. In potem sta skakala po njih in razlagala kako je za to kriva resonanca. Saj nisem vedel, a bi se smejal, ali jokal!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

gumby ::

busterja prodajata meglo, to smo ze ugotovili na tem forumu...
my brain hurts

dzinks63 ::

:)) Saj nista znanstvenika , sta komedijanta.

Roadkill ::

Jah onadva sta tako kot je bil MacGyver... fizika/tehnika za mlade/rajo.
V tem kar delata sta dobra in zabavna za gledat, problem je le, če jih kdo začne preveč resno jemati.
No, pa rahlo moteče je to, da sta na praktično edinem "tehničnem" televizijskem kanalu, morala bi pa biti na nacionalki kake pol ure za živ-žavom.

Jaz ju z veseljem pogledam, čeprav večkrat močno zgrešita poanto kakega mita.
Ü

>>><<< ::

Zadnjič sem bral tudi o Bondovih filmih, kako so vsi po vrsti larifari. Npr. ko z elektromagnetnim valovanjem zaustavi metke v zraku in ko z neke ceste skoči v prepad točno na helikopter ali pa ko ustreli z ure vrv in se potegne gor. Nek fizik je zračunal, da bi se pri tistem elektromagnetnem polju ura segrela na biljon stopinj Celzija. Isto je pri tem, ko skoči v prepad. Nemogoče je, da prileti točno na helikopter v zraku in še pri tem bi mogel zračunati hitrost helikopterja in tudi čas bi moral biti naštudiran. Ona z uro in vrvjo je še najboljša. Fizik je zračunal, da je pri tem sila na roko okoli pol tone, kar pomeni, da bi roka šla.:D Tak, da več ne gledajte Bonda.

Macgyver je tudi podobna stvar kot Bond in tile metki. Npr. v enem delu je vse preračunal, kakšna kislina je tekla iz nekega soda in v kislino vrgel čokolado, da je nastala guma. :D Mislim... Čudno, da se kdo ne najde, da bi te stvari preizkusil in nastradal.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: >>><<< ()

A. Smith ::

Iz IMDB-ja:

The "MacGyverisims" shown in the series are all based on scientific fact, but not all of the steps needed to create the experiment were shown. This was done to prevent children who were watching the show from duplicating the experiments themselves and possibly getting injured.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

miko 55 ::

est mislim da nazaj na tla...:D :D
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

krneki0001 ::

Glede bondovih filmov je to res bedarija, vendar kar se tiče kosti in mišic v naših telesih je naša najmočnejša kost med kolenom in medenico - stegnjenica - ta kost zdrži 800kg pritiska nanjo z vrha, torej če jo postaviš pokonci in najno postaviš 800kg, bo ta kost to zdržala. Seveda pa na žalost ostale zadeve nebi.

'FireSTORM' ::

če postaviš 800kg gor
če pa 800kg vržeš na njo že iz metra višine jo pa zdrobi ;)
Those penguins.... They sure aint normal....

BluPhenix ::

NEkaj takega ja, pa je stegnenica, ne stegnjenica, saj je del stegna, ni stegnjena ;)

Sicer kolikor je trda sem tudi že slišal za zlome stegnenice med smuičanjem in čim drugim. Sicer pa ja metek se lahko (odvisno od kalibra) obdije na kosti, ali pa celo zdrobi.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

Če pa si bil, potem veš, da jurišne puške potrebujejo ošiljeno konico, če želiš, da je domet kolikor-toliko uporaben.



To je res. Res pa je tudi, da je NATO municija bila večinoma obla, varšavska pa koničasta.
Nisem pa nikjer rekel, da je bila izključno takšna. Jaz konkretno sem imel brzostrelko in v okvirju metke z oblo konico.
Sam domet pa nenazadnje niti ni toliko odvisen od oblike krogle, kot od smodniškega polnjenja.

Danes so te razlike tako ali tako nepomembne. Takoimenovani podkaliberski naboji, pa tuflonske krogle itd, so tako ali tako naredile svoje.

Puške (in krogle) kot so bile v rabi tam nekje od II. svetovne pa tja do konca 60 so tako ali tako le še zgodovina (vsaj kar se moderno opremljenih armad tiče)

Tear_DR0P ::

V linku lepo piše

a.smith sicer so ti že povedal, ampak vedno preberi več kot le prvi stavek, ker jaz sem bil prepričan da vem, pa sem šel brat in bil šokiran, ko sem ugotovil isto kot ti, na koncu pa sem še enkrat prebral in ugotovil, da se ne motim tako zelo, razen če ne znam brat :)

drgač pa ja očitno jugo metki niso bli kej fejst drugačni od 30-06 :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

A. Smith ::

Podcenjeval sem tvojo zmožnost branja, priznam.

7.62 mm refers to the diameter of the lands in the barrel (see article on rifling for description of lands). The actual bullet caliber is normally .308 in (7.82 mm), although Soviet weapons commonly use a .311 in (7.91 mm) bullet, as do older British (.303 British) and Japanese cartridges.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

John Abruzzi ::

Puške (in krogle) kot so bile v rabi tam nekje od II. svetovne pa tja do konca 60 so tako ali tako le še zgodovina (vsaj kar se moderno opremljenih armad tiče


Kdo to pravi?:\

Vikking ::

IMO krogle ki se razletijo v telesu naredijo več škode kot krogle ki se odbijajo.

Res pa je tudi, da je NATO municija bila večinoma obla, varšavska pa koničasta.

To je tko kot da bi primerju m16 in ak47.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika-teoretično vprašanje

Oddelek: Šola
171921 (1591) Thomas
»

Neprebojni MacBook Pro

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
316449 (4177) wooted
»

zakaj kamen odskakuje po vodi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666613 (5083) Thomas
»

Metek vs. papirček (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
806454 (4628) gumby
»

Hitrost prostega pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7723112 (21457) Thomas

Več podobnih tem