» »

kam padejo krogle, ko talibanci streljajo v zrak

kam padejo krogle, ko talibanci streljajo v zrak

«
1
2

slovencl ::

Velikokrat na televiziji lahko vidimo, kako talibanci (in podobni faloti) streljajo v zrak, in so vsi vseseli. :D
Kam pa potem te krogle padejo? Še nikoli nisem slišal, da bi nekoga zadela krogla, ki je padla iz zraka. Ta krogla, pa ko pade nazaj dol, ima prav gotovo veliko hitrost (več kot 100km/h) in bi te prav gotovo ubila, če bi te zadela na glavo?

Thomas ::

Slišal nisi, zgodi se pa.

V Šentvidu v vojašnici je nekoč pred desetletji ustrelil nek vojak v zrak. Krogla je letela na Vič in zadela preiskovalnega sodnika, ki je čakal na avtobus. Zgrudil se je mrtev.

Tam se takih reči zgodi sorazmerno več, vendar mediji ne porajtajo še na to.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

tega sploh ni malo :) google - zablodele krogle

vrhunec:

BEOGRAD, Srbija i Crna Gora (AP) – Prvi put se desilo da svatovi koji su ispaljivali slavljeničke metke u
centralnoj Srbiji obore manji avion, objavili su lokalni mediji u nedelju. Novinska agencija Fonet saopštila je
da su pilot i jedan putnik u avionu ozbiljno povređeni u petak, nakon što se avion sa jednim motorom (Utva-75)
srušio na visokonaponsku liniju u selu Ratina, nekih 160 kilometara zapadno od Beograda.
„Malo pre obaranja aviona ugledao sam ga kako leti vrlo nisko iznad mesta gde se odvijala svadba, i onda
su gosti počeli da pucaju iz pištolja i drugog oružja“, rekao je za Fonet svedok Zoran Vukadinović. „Levo krilo
aviona se potom zapalilo i avion se srušio“, dodao je.
Pucanje i smrtni ishodi česti su na srpskim venčanjima zbog vekovne tradicije pucanja iz vatrenog oružja na
slavljima. Ovo je prvi prijavljen slučaj, međutim, da veseli svatovi obore avion.
Pokušaji da dođemo do Vukadinovića bili su neuspešni, jer je Fonet odbio da otkrije njegov broj telefona.
Policija je potvrdila da se avion srušio, ali odbila da govori o razlozima.
Pilot izgleda nije imao dozvolu, kaže Fonet, navodeći zvanične informacije, a let je bio neovlašćen.

K0K0 ::

Kakšno hitrost razvije krogla v prostem padu, 200km/h ? Kolkr jest vem kovanec v prostem padu ne more razvit zadost telekintične energije da bi te poškodoval, ker je prelahek. Krogla tud ni dost težja tko da če gre sam gor pa dol verjtno ni pretirano nevarna.
Lahko da se motim tko da ne probavat.

sm0key ::

kolikor jaz vem, je hitrost predmeta tik preden se dotakne tal, enaka hitrosti izstreljenega predmeta (ali vrženega)...

nurmaln ::

bolj malo veš

jan01 ::

Ja, če ne bi bilo zračnega upora, ki raste s ^3 (proti pospešku 2).

jype ::

Zračni upor krogle je seveda bistveno manjši od zračnega upora kovanca.

gumby ::

>>> Kolkr jest vem kovanec v prostem padu ne more razvit zadost telekintične energije da bi te poškodoval, ker je prelahek.

teza tule ni bistvena, ampak hitrost. sem videl dokumentarec na TV, kako je 5g aluminijasto zrno pri neki bolani hitrosti naredilo 10cm krater v masivno jeklo. problem je, ker kovanec ne doseze velike hitrosti zaradi upora zraka.
krogle so bolj aerodinamicne, torej dosezejo vecje hitrosti v prostem padu. vendar je ta se vedno precej manjsa od tiste pri izstrelitvi (zracni upor deluje tud, ko leti krogla navzgor btw)
my brain hurts

borchi ::

> (proti pospešku 2)

hmmm...
l'jga

Vikking ::

Tega problema sta se lotila tudi myth bustersa

K0K0 ::

Krogla pada rikverc tko da za dol ni več aerodinamična. Kovanec tud ne pada vodoravno ampak se postavi navpično tko da pomoje ni kakih velikih razlik v hitrosti.

dzinks63 ::

:)) Nisem vedel ,da imajo krogle v sebi giroskop zmontiran , da se ne obrnejo, ko padajo nazaj. To bi pa lahko patentiral, NATO bi bil zelo zainteresiran.

Pujcek ::

krogla pada tko da ima najmanjsi upor, ce me spomin ne vara je hitrost prosto padajoce krogle med 300 in 700 km/h, torej kar dovolj da prebije clovesko kozo.
:)

strictom ::

Če ti pade na glavo zna fajn bolet. Sicer pa, kaj za neki je pa "telekinetična" energija?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

lambda ::

Pujcek ::

mythbusterja sta pa sploh najvecja seratorja ever (men osebno se zdita oba dost retarded). osebno mnenje da se nau gdo prevec pizdu...
:)

lambda ::

krogla pada tko da ima najmanjsi upor, ce me spomin ne vara je hitrost prosto padajoce krogle med 300 in 700 km/h, torej kar dovolj da prebije clovesko kozo.


O tem kdo je tukaj serator, bi se dalo razpravljat. :D Res pa je, da mythbustersa sem in tja pretiravata oz. preveč poenostavita kakšne dejavnike, ter potem prideta do kar enih zaključkov iz posameznega primera.

K0K0 ::

dzinks63 krogla je zadi težja tko da do določene hitrosti gre sigurno rikverc!

BluPhenix ::

Krogla pada rikverc tko da za dol ni več aerodinamična. Kovanec tud ne pada vodoravno ampak se postavi navpično tko da pomoje ni kakih velikih razlik v hitrosti.

A ja, s kje si pa to potegnil? Če se konavec obrne tako, da ima najmanjši zračni upor, de bo verjetno tudi "krogla" a ne ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

dolegar ::

@KOKO, kolikor je meni znano je "težišče" krogle bolj na strani špice kot zadnjega dela tako, da se praktično takoj postavi v smer leta.

Tr0n ::

Myth Busterja sta pac cool. :)

jype ::

"Krogle" iz risanic letijo daleč, hitro in stabilno, ker se vrtijo, ne zaradi "aerodinamične oblike". Kje je težišče je odvisno tudi od vrste streliva.

Vsekakor krogla, ki pade nazaj, ni nedolžna.

Mr_Globus ::

Men se zdi, da so na mythbusterjih kr lepo rešli problem. Metek v valj in pihali zrak noter. Hitrost zraka, ko krogla lebdi je končna hitrost...

Potem so pa v puščavi streljali v zrak in padli metki, so prodrli samo kakih par centimetrov v tla... tolko da bi ti buško nardilo.

lambda ::

No, ampak povdarit je treba, da je čisto druga zgodba če govorimo o krogli ustreljeni pod kotom 90 ali 45 stopinj glede na podlago. Mythbustersa sta nekako ovrgla mit o smrtnosti krogel ustreljenih pravokotno na podlago, čeprav so prav tako zelo nevarne. Nista pa šla testirat poševnih izstrelkov.

jype ::

Sem pogledal. Krogel, izstreljenih v zrak s puško, nista našla.

Glede na tisti rentgen bi rekel, da je reč dovolj nevarna, da je smiselno, da je prepovedana.

slovencl ::

Ti poševni iztrelki na koncu ko padajo tako ali tako postanejo vedno bolj navpični iztrelki, ker jih v vodoravni smeri nič več ne poganja in samo vedno bolj izgubljajo hitrost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slovencl ()

John Abruzzi ::

HAHA M1 Garand je pa pobu okoliški vrtec:D Me prov zanima kam je odnesl tiste kugle.:|

cryptozaver ::

>Potem so pa v puščavi streljali v zrak in padli metki, so prodrli samo kakih par centimetrov v tla... tolko da bi ti buško nardilo

...vrzi kamen z vso silo v pesek, pa se ti bo verjetno zaril le nekaj mm če sploh. Potem pa prosi nekoga naj ti s podobno silo vrze isti objekt v glavo... :D

BigWhale ::

Ena taksna zablodela krogla je lahko precej bolj nevarna, kot direkten strel. Ne vedno, lahko pa je. Krogla, ki se med letom vrti okrog svoje osi zacne proti koncu svojega leta (seveda, ce je bil strel naravnost navpicno v zrak, je stvar drugacna ampak je redko tak strel navpicen) precej opletati, ker izgublja hitrost. Ob zadetku v telo krogla ni sposobna vec ravnega leta zato se ji spremeni smer, prav tako zaradi opletanja naredi vecjo vstopno rano. Ce pri svoji poti skozi telo naleti na kost se od nje odbije, notranje poskodbe so tako precej vecje, kot ce bi krogla zletela samo skozi telo.

Gre pa to do neke dolocene hitrosti, ce je te premalo, se pac krogla od koze odbije ali pa jo samo lahno prebije. :)

marsovcek ::

BW, tvoja trditev je samo deloma pravilna. Opletajoča krogla sicer naredi veliko škode, a v relativno mali prostornini tkiva. OK, odvisno od hitrosti. Največ škode pa naredijo hitri izstrelki - okrog njih se naredi "začasna utripajoča votlina" (neumen izraz, a dobro opiše stvar), kar pomeni veliko večjo prostornino prizadetega tkiva.

Barakuda1 ::

Stvar ni tako nedolžna.
Če me spomin ne vara, sta se pri nas zgodila dva primera s smrtnim izidom. Eden je tisti, ki ga je opisal Thomas, eden pa se je še pred tem dogodkom zgodil v Mariboru.

Je pa vrjetno pomembno še nekaj. Krogle iz pušk (vojaške puške v JNA so bile M48) so kar solidno težke.
Če prileti na pravo mesto in pod pravim kotom, je lahko pravtko smrtonosna.

ShowDown ::

Mojega dedka je kot otroka zadela zablodla krogla v nogo. Brazgotino še ima danes.

sverde21 ::

Očitno niste dost načančn mythbusterja gledal... sta povedla, da navpično navzgor niso smrtne, ampak ustreljene pod kotom so pa lahko ...
<?php echo `w`; ?>

John Abruzzi ::

Dost težje niso mogle bit kot 30-06 Springfield (v filmčku). Cryptozaver kamen ma dost večjo površino, težo kakor metk zato nardi tudi večjo škodo pri majhni hitrosti (metka in kamna se ne da primerjat).:|

Barakuda1 ::

da navpično navzgor niso smrtne, ampak ustreljene pod kotom so pa lahko ...


Ja saj, ampak fora je v tem, da se tako ali tako praviloma strelja pod kotom. Streli pravokotno v zrak so pravzaprav prej izjema kot pravilo.

Gr0unD Zer0 ::

valda ma kamen večko težo, ampak ga ne vržeš z 300metri na sekundo

jaz osebno se ne bi nastavljal padajočim metkom...

cryptozaver ::

Na to temo izvedeni eksperiment.

cryptozaver ::

Pa še malo daljše a zanimivo branje o vplivu izstreljene krogle na medij klik. Kaliber vsekakor šteje.

krneki0001 ::

Propadli projekt Gorenja MGV176 je bil u bistvu zelo zanimiva zadeva. Krogle niso imele pravilnega težišča in vstopne rane so bile zelo grde. Večinoma se zrno ni vrtelo okoli svoje vzdolžne osi, ampak okoli prečne in te je lahko zadelo namesto s konico kar s celotno dolžino, kar je povzročilo hudo vstopno rano. Ker pa je bilo zrno prelahko, pa se je odbijalo od kosti. Torej te je lahko nekdo zadel v prst na nogi, krogla pa je šla iz telesa v vratu, vmes pa si imel luknje kot da bi te črvi požrli. Podobno pa se obnaša zrno, ko pada iz velikih višin kot zabluzeli metek, tko da kaliber je zelo važen pri teh zadevah.

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Torej te je lahko nekdo zadel v prst na nogi, krogla pa je šla iz telesa v vratu, vmes pa si imel luknje kot da bi te črvi požrli.

Ok, pretiravat pa ni treba.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Barakuda1 ::

Se strinjam, tisti opis je res pretiravanje.

Imajo pa takšni projektili podoben efekt kot takoimenovani doom-doom projektili.

Tudi kaliber in teža imata svoj vpliv.
Podobne poškodbe povzročajo tudi projektili majhnega kalibra, a velike hitrosti.

In samo mimogrede.

Krogle so se po svoji "borbeni moči" že prej razlikovale praviloma v dveh smereh.

Municija NATO-a je bila praviloma topa (vrh krogle zaobljen), kar je omogočalo večjo natačnost, povzročalo relativno težje poškodbe (posebej v iztopnem stadiju), a se jih je relativno zlahka zaustavljalo z neprebojnimi jopiči.
"Varšavska" - bolje rečeno Sovjetska municija (enako smo uporabljali tudi v YU), pa je bila v konici ošiljena. Natačnost izstrelka je sicer bila vsled tega nekoli manjša, a je neprebojne jopiče prebijala kot za šalo.
Tudi poškodbe so bile relativno "humanejše" pod pogojem, da krogla ni bila "prirejena" (odpiljen vrh krogle in podobno)

Vsekakor pa naj gre za municijo NATO ali Varšavsko, če je krogla kalibra 7 in več, definitivno predstavlja nevaren projektil tudi takrat, ko pada s prostim padom.

Brane2 ::

Tista Mythbusterja sta cepca.

Igrala sta se z bistveno lažjimi kroglami. 7.65 zrno ima cca 5 gramov in je bitveno bolj zašiljeno kot disti drobiž, s katerim sta se igrala.

In tisti terminal velocity je tud trapast. Valjda je odvisen zelo tudi od tega, kako krogla leti skozi luft.

Če se vsaj malo vrti in je kolikortoliko stabilna, te bo zadela dead-on in bo bistveno hitrejša.

Tipa bi v puščavi morala streljati pod lahnim kotom iz puške ( recimo 10˚) in določiti področje, kjer lahko pričakujejo izstrelke, če je treba z direkcionalnimi mikrofoni. Nato bi še kalibrirala zadevo z merjenjem globine luknje izstrelkov z znano hitrostjo in primerjati.

Te njihove "laboratorijske vaje" so krneki. Toliko da nista rekla, da ima njihov eksperiment večjo težo od smrti, ki se občasno dogajajo kot posledica takih izstrelkov...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Oxford ::

@Barakuda1: Municija NATO-a je bila praviloma topa (vrh krogle zaobljen), kar je omogočalo večjo natačnost, povzročalo relativno težje poškodbe (posebej v iztopnem stadiju), a se jih je relativno zlahka zaustavljalo z neprebojnimi jopiči.
"Varšavska" - bolje rečeno Sovjetska municija (enako smo uporabljali tudi v YU), pa je bila v konici ošiljena. Natačnost izstrelka je sicer bila vsled tega nekoli manjša, a je neprebojne jopiče prebijala kot za šalo.


Barakuda, ti pa nisi bil v vojski, kajne? Če pa si bil, potem veš, da jurišne puške potrebujejo ošiljeno konico, če želiš, da je domet kolikor-toliko uporaben.

Poglej si krogle v tem linku.

krneki0001 ::

bluephenix - ne pretiravam, če nekoga zadaneš z majhnim kalibrom, ki se odbija od kosti v roko, se lahko metek odbije od kosti in spremeni smer ter rine naprej po mehkem tkivu. Rane so zelo grde.

Če se kdo spomni reklame za MGV167, ko so v Stražišču pri Kranju v stari puškarni (podjetje Orbis) tersirali to puško, je lepo pokazalo kaj naredi, ko so ustrelili v velikanski kos gline - na sredi je bila ogromna luknja. Ko pa so postavili kamne notri, se je pa metek odbijal od kamnov in delal črvine v glini. Enako pa se obnaša v telesu.

Oxford ::

MGV= Mali Gospodinjski Vrtalnik (takšno je bilo včasih MGV-jevo 'ljudsko' ime). :D

Jaz se spomnim reklame. Pa mi že takrat ni bilo jasno, kaj dela predstavitev brzostrelke na republiški televiziji v "Prime Time-u". 8-O
Verjetno so bili vsi ponosni, da so v Gorenju naredili kaj več kot pralne stroje.

Se strinjam z nebivedu-jem. 5,56 mm kaliber (oz. manjši nasploh) je znan po tem da se poleg tega, da prinese s seboj velikansko kinetično energijo, tudi svinjsko odbija od kosti. Pri tem pa dela 'štalo' po telesu.

Tear_DR0P ::

Dost težje niso mogle bit kot 30-06 Springfield

ne vem na kaj tole sicer leti, sam tko za info je to 7.62, kolikor vem Link
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

A. Smith ::

Slabo veš. V linku lepo piše, da gre za 7.82 mm
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

perci ::

kaliber 7.82? WTF?

dzinks63 ::

:)) Obstojajo tudi 7.62 x 51 mm NATO 7.82 (.308) bullet
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika-teoretično vprašanje

Oddelek: Šola
171921 (1591) Thomas
»

Neprebojni MacBook Pro

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
316448 (4176) wooted
»

zakaj kamen odskakuje po vodi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666613 (5083) Thomas
»

Metek vs. papirček (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
806452 (4626) gumby
»

Hitrost prostega pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7723109 (21454) Thomas

Več podobnih tem