» »

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce

Slo-Tech - Slovenski Urad za intelektualno lastnino se nam je spet odločil 'polepšati' puste počitniške dni. Pripravili so namreč predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

Uredba določa plačevanje nadomestil zaradi dovoljenega reproduciranja po 50. členu Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. ZASP namreč za namene privatne ali druge lastne uporabe dovoljuje izdelavo omejenega števila kopij avtorsko zaščitenih vsebin.

Tako bomo ob vsakem nakupu kasetofona, oziroma druge naprave za tonsko snemanje plačali dodatnih 600 SIT, naprava za video snemanje pa bo obremenjena z 900 SIT dodatnega 'davka'.
To velja za analogne naprave, pri digitalnih pa bodo cene seveda višje. Nakup CD, DVD ali MP3 zapisovalnika, ki je namenjen izključno reproduciranju avdio ali video vsebin vas bo po novem olajšal za 2000 SIT. Če pa si boste omislili računalniški CD ali DVD zapisovalnik, ki lahko zapisuje tudi podatke, pa bo vaša denarnica tanjša le za 900 SIT. Enak znesek boste odšteli v primeru nakupa mobilnega telefona z MP3 predvajalnikom.

A najboljše šele pride. Če ste mislili, da ste s tem odplačali svoj dolg do države oziroma lastnikov avtorskih pravic, ste se ušteli. Plačali boste tudi za nakup vsakega nosilca podatkov posebej. Tako boste po novem plačali za vsako kupljeno kaseto, CD-R/RW, DVD-R/RW, trdi disk in spominsko kartico. Zneski sicer niso veliki (od 15 - do 90 SIT), vendar se skozi leto naberejo do kar precejšnjih zneskov. Leta 1998 je tako imela Avtorska agencija za Slovenijo iz tega naslova dobrih 18 milijonov prihodkov. Leta 2003 je bilo prihodkov le slabih 11 milijonov, vendar zgolj zato, ker so se uvozniki zgoraj omenjenih naprav kolektivno odločili, da nadomestil ne bodo plačevali so vložili pobudo za oceno ustavnosti ZASP. Ker pa jim ustavno sodišče ni ugodilo, bodo v prihodnjih letih prihodki AAS verjetno krepko narasli.

Nadomestilo, ki ga v bistvu lahko poimenujemo z besedo davek, bomo plačevali ne glede na to ali si nameravamo na nosilec podatkov shraniti kopijo albuma najljubše glasbene skupine, ali pa si bomo nanj shranili svoje domače posnetke, kopijo Linuxa ali katerekoli druge avtorsko nezaščitene vsebine in podatke.
To pa po mojem mnenju ni edina sporna stvar pri tej uredbi. Ne samo, da bomo plačevali nadomestilo tudi v primeru, če ne bomo izvajali dovoljene reprodukcije. Tudi z dovoljeno reprodukcijo imamo uporabniki lahko resne težave. Imetniki avtorskih pravic namreč prepovedujejo kakršnokoli kopiranje in na nosilce avtorsko zaščitenih vsebin celo vgrajujejo zaščite proti kopiranju, nekatere zakonodaje, recimo ameriška DMCA, pa celo prepovedujejo govoriti o tem, kako se takšno zaščito zaobide.

Kaže torej, da bi imetniki avtorskih pravic radi obenem pobrali nadomestilo za dovoljeno reproduciranje, hkrati pa vsakršno obliko reproduciranja prepovedali. Očitno jim to v Sloveniji ob pomoči Urada za intelektualno lastnino dobro uspeva.

Urad sicer do četrtka 5. avgusta 2004 po elektronski pošti sprejema pripombe in mnenja. Morda bi pa ob nekaj tisoč protestnih pismih nekdo v naši državi vsaj začel razmišljati...?

118 komentarjev

«
1
2 3

salesky ::

Super je to! :\ :\ :\

Alec999 ::

clovek bi si mislu, da je prvi april :|

Spc ::

Bom kupo disk in druge stvari v austriji.
:D

WhiteWolf ::

Pa to ni res ej, kr naprej neki novi davki. Racunalnik cez cas ne bo vec uporaben. Prepovedano downloadanje, prepovedano pecenje, mesecne narocnine za online igre,..

BlazB ::

Mene pri tem predvsem zanima kako se bo ta denar porabil (ce bo zakon sprejet seveda), ker ce bo denar nakazan lastnikom avtorskih pravic bi se s tem davkom se sprijaznil, ce pa bo to zgolj dodaten vir filanja proracuna se pa naj JEBEJO in bom kupoval cdje in ostalo dodatno obdavceno robo v tujini (pa ce moram zadeve prinesti iz iraka jih bom iz principa ).

Keyser Soze ::

Aha, zdej se je en zahojeni "umetnik" tam gori spomnil, da bi še malo več zaslužil na račun uporabnikov.

In potem naj vzamem M70 in naredim gmah. ;(

Pač še vedno rastejo bebci po tem svetu.

P.S.: Še malo pa bom začel donirat piratski skupnosti, da jim bo bolje uspevalo. Tako se dela fantje. Pa upam, da vam gre biznis na bolje.:|

Aja pa še to. Lepo da bom moral za te zahojene debilne avtorje(upam da jih pobere od lakote in njihove otroke) plačevat en "davek" zato da bom lahko naredil backup slik, dokumentov in pošte.

Kreteni.
OM, F, G!

wishmaster ::

Kar je noro je pač noro. Od zdaj naprej bom še enkrat več muzke pa filmov dol potegno.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Keyser Soze ::

Mah moja kratka pamet.:D

Pa naj nekdo pasta en osnutek protestnega pisma na forum, pa ga potem lahko kdorkoli pošlje na Urad.:\
OM, F, G!

ferdo ::

kateri datum bi to zaceli izvajat?

undefined ::

In to se spravijo delati sedaj, ko so meje odprte. Nemalo nespametno dejanje.

roko22 ::

Se strinjam s spc-jem in blazem. Že laptopa sem kupil v Avstriji in to 60k ceneje kot pri nas, zgleda da bom kupoval še CDje in DVDje.

Zgleda, da tudi ne ločijo med MB in Mb. Preberite prve štiri stavke na strani 6.

" To omogoča tudi delitev »digitalnih« nosilcev, katerih kapaciteta na presega 20 GB, na tiste pod 1 GB, v katere sodijo vsi CD-ji (193 Mb, 650 Mb, 800 Mb in 900 Mb) in tiste, ki presegajo 1 GB kapacitete, v katere sodijo vsi DVD-ji (z redkimi izjemami) ter ... "

Če je napaka v tej uredi, potem pač nam ni treba plačevat al kako ? >:D >:D

swar ::

Ko boste napisal eno lepo dobro pismo jim ga se jest posljem.Do zdej so dobil od mene sam FUCK U YOU MOTHERFUCKING LAMERS DIEEEEEE >:D

Zheegec ::

Uh, a 193 Mb, 650 Mb, 800 Mb in 900 Mb CDji obstajajo? Swašta :D
Anyway, potem pa 193 MB, 650 MB, 800 MB in 900 MB CDji ne bodo obdavčeni!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

pivmik ::

Super, zdej bomo lahko legalno kopirali in piratizirali robo, itak davek bomo tako ali tako plačali.

Ma naj grejo vsi skupaj v tri pisane marjetice oz. v MP3.
LP, Gregor GRE^

AtaStrumf ::

"vsako kupljeno kaseto, CD-R/RW, DVD-R/RW, trdi disk in spominsko kartico. Zneski sicer niso veliki (od 15 - do 90 SIT), "

kolk za kaj?

Če mi mislijo CDR ali DVDR podražit za 15 ali 90 SIT mi ni glih vseeno. En znesek še požrem drugega pa nikakor NE.

dr.J ::

Evo, kmalu bodo volitve, in se modele s plakatov vpraša, kaj mislijo o tem.

Kdor to zagovarja, naj bo ob glasove na volitvah. Enako velja za zagovornike podpore raznim patentom SWja in raznih "algoritmov" tipa "doubleclick".

goku :) ::

Oni že vedo koga bodo najbolj udarili po žepu, a bo vseeno kupoval še naprej:\
Navijanje je kamen modrosti

Spc ::

Super, zdej bomo lahko legalno kopirali in piratizirali robo, itak davek bomo tako ali tako plačali.


Gremo trgovino odpret ?
Itaq plačaš z davkom tako, da vse kaj downloadaš iz interneta je že plačano.

8-O

ALiEN ::

In potem se smrduhi cudijo zakaj vsi kupujejo zadeve cez mejo!? Sedaj je to se lazje...

Evo temu se rece "propagiranje gospodarstva".

Ovi cigani zarukani bi kasirali kar nekaj...HALO? Kaj mogoce dobijo ta denar avtorji, ki se jim "kao" krsi avtorska pravica? Walda...Ce bi ga le....

Nemorem verjeti, kje zivim....

nodes ::

sam namen v bistvu podpiram...........................sam ma verjetno prste zravn LD$

in gnar bo končal sam pri posvetenih

|O

overlord_tm ::

dejte mi pomagat skp spravt protestno pisno!
zdele se ne morm spomnt kej bl vljudnga od: CRKNTE PRASCI!

drgac pa kdaj to skrupucalo pride v veljavo:\ ? si bom letno zalogo cdjev nabavu.>:D

IMO
drgac pa te avtorji jambrajo za vsak tolarcek k da bi bli revni k crkvene misi. tisti k delajo res dobro muzko in majo dobra besedila tisti si zaslužjo da folk kopuje originale. vsaj jest kupujem originale.
ksni umetni skupini(jih ne bom omenjal:D ), katerih je v nasi kuri zadnje čase ogromno pa ne privoscim niti tolarja, kwa sele tistih 15-901 sit k me bodo uskubl za usiv cd.

najprej SW patenti, zdej to...
...lepo je v nasi domovini bit bedak (mislm tak k ne zna uporabljat računalnika)

aja pa zraven pisem prložte še kako velko prilogo da se bo njihovmu mail serverju zmesal>:D

vedno bolj se mi zdi da živimo v $LOVEeniji

lp

Matri[X] ::

Wtf?

Hey Dude, whats my country doing?

RejZoR ::

Kar se tiče same politike je pa slovenija najbolj bedna država kar jih najbrž je. Zakone pišejo kako se spomnijo,volitve nimajo blage veze,itaq se pol posovoje odločijo,ne manjka dost da bodo začel računat davk za zrak pismo glupo. Že tko je hardware drag ko prasica zdej bojo pa še dodatno obdavčil:\ Sam za postrelit golazen zarukano:\
Če bi mel plačo 500k + (ok rajši 1M+) kot majo vsi politiki bi mi blo vseeno, z bedno 100k + kot jo ima večina smrtnikov pa nimaš glih dost placa za zajebancije. Delno tud ne odobravam raznih dodatnih obdavčitev alkohola in cigaret. Ok škodujejo zdravju,sam ni si treba pol na račun tega filat državni proračun. In enako velja za CD-je,kasete in pečke!
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jkosen ::

Pa še davk na prenesene MB naj uvedejo. K.... usrane. J..... jih.;((

TribesMan ::

Zivela banana republika!

Sem se spravil v kalkulacijo... in sem ugotovil da se bo cena za 250GB disk povecala za 1500SIT... veselja polna vreca.

CDji se podrazijo za par 10 ficnikov, DVDji pa za okoli 70 sitnih.

Kulish nimas kej.

Jest bom podal predlog za nov zakon na higieno... kdor se umiva vec kot 2* na teden bo placal za vsako naslednje umivanje 20SIT... tako bo v proracun priteklo ogromno denarja... pa po zraku se bodo zacele siriti prelepe vonjave... priblizno take kot zdaj prihajajo iz doticnih ustanov...

Dejansko bi blo treba zmanjsati stevilo ljudi v drzavni upravi... folk ma prevec casa, potem se jim pa mozgani usmrajajo na sihtu in posledica so takile zakoni.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

humanoid ::

Jaz samo čakam, kdaj nam bodo domov pošiljali račune za zrak, ki ga dihamo. Še malo pa se bo v SLoveniji tudi to zgodilo. Kdaj nam bodo prišli policaji ali drugi organi domov in zahtevali plačilo za našo "varnost", kot kakšna mafija??? Še malo. Itak ti vojska lahko avto vzame, orožje, vse kar jim pač rabi. Lopovi vsi od navadnih delavcev do predsednika. To je vse ena velika zarota. Verjetno se države sedaj tekmujejo v neumnosti in SLovenija s emora itak priključit, kod povsod, ki jo vsi tlačijo. Vsak normačen človek se vpraša, kdo zaboga odloča o tem, kaj je res tako neumen???

humanoid ::

BTW 15 SIT na 1 CD je ogromno!

lenkosmrk ::

hehe ... LDS ma prste polek ... črni rdeči in sivi gospodje bojo pa kar ukinili davke seveda še iz svojega žepa bojo dali...
kradli v EU samo da bojo nam lahko dali....

prekleta drhal politična od prvega do zadnjega... vsi so isti vsi enakopravni ko je treba davkoplačevalce lupiti.. DAJTE
NAM DNAR FOLK....mi smo reveži s posl(r)ansko
bemumilu meter vsak bi sam cecal... ko pa pa ti slučajno dajo nek drobiž pa bi se jim mogo klanjat in jih poveličevat
golazen svetohlinska

sicer pa založbe preklete tak največ pokasirajo.. naj tisti dajo od tega kar zaslužijo.....presnemavat ti kao ni dovoljeno s strani
založbe ampak drzava pa dovoli..in zato pač zaračuna .. če pa bi te založba tožila bi me pa seveda država branila... malo morgen

yuga je smrdela ampak tudi ta država ne diši... prje je šel dnar v Beograd zaj pa gre v Ljubljano.. joj kok mam jaz od tega..
ampak glavnoi da so si naredili urade da lahko direkorujejo.. in pol vsem politikom črnim.belim, rdečim, sivim tiste plače dišijo...

prokleta birokracija smrdljiva.

hvala bogui da sem polek meje doma.. prej smo švercali zaj pa tega nerabimo več in bo država še bolj poskrbela da se nam po splačalo
pr jodlarih dnar puščat.. naj oni poberejo davke.. naša država s tem kar dobi ni zadovoljna pol bo pa brez...pa tudi naši prodajalci
(ne delavci v trgovinah) se počutijo zelo fan , ko je meja odprta oni pa se obnašajo.. eh ite prek kupit robo.. prnas so pač take cene
je pa zanimivo... jodlar s tisto maržo ne propade... delavec v trgovini ma večjo plačo od našega... dela pa z manjšo maržo....
ja ni kaj slovenija ima zaposlen ultra sposobni kader na vodilnih položajih... ko propadejo ta vodilni grejo takoj drugam, delavec
pa na cesto, očitno je "premal delal-prodajal" firma pa "zato" k vragu.....


bolimekurac za davke in za njihove cenekar se mi nebo spačalo kupit tu bomo kupili drugje....
fajn bi blo da bi še se spomnili na shopping turizem naša brača hrvati... haj lahko legalno pri njih kupim in uvozim
za lepo vsoto... sam naj se mal spomnejo bit konkurenčni..pa bomo tja nosli dnar.

folk mislte si kar si čete, če pa pripopa kdo fajno protesntno pismo in naslov pa jih zasujem s pošto.. hmm sam prnas so že sprejeli antispam zakon se mi zdi.. me še obtožijo za spamerja..

Lp.Lenko

teohozjan ::

To bi že lahko prej naredili. Hardware je pri nas že itak prepoceni, se več niti ne splača kupovat. Upam samo da bodo še povišali davek saj to je smešno kakšne cene so.

ghaefb ::

Ne me j**** $#!/&#$!*#

no comment

saravak ::

Fotokopirni stroj lahko služi za reprodukcijo knjige, ki je avtorsko delo!

Po tej odredbi bi lahko bil tudi papir medij , na katerega lahko kopiramo avtorsko delo!
Kje pa piše, da ne morem nekaj MB spraviti na papir!

PODRAŽIMO ZVEZKE!

Vsekakor bi bil parlament dober plačnik ob količini produciranega papirja!


pa tudi s svinčniki se da avtorska dela prepisovati!
obdavčimo še te!

lenkosmrk ::

saj res pošlji mo jim preloge za dodatne davke... so sami premal znajdljivi...

naj na školke nekmetov zmontirajo števce kolk dreka gospodinjstvo naserje in pol ta davek ki ga bojo
od dreka pobrali pošljejo kak subvencijo kmetom...subvencijo za stroške odvoza njihove gnojnice...
pa pa še davek nam na privilegij da lahko smrad vihamo... izmeri se kapaciteta pljuč inmaš podatke za obdavčenje

Daedalus ::

@Matthai - jaz se javljam v ekipo za preprečitev tegale početja. Pa mislim hudičevo resno. Ne bo meni en kekec računal avtorskih pravic za nosilec, na katerega delam backup linux sistema. Heh, kaj so nori... Po novem bojo firme plačevale dodaten davek na DLT kasete za backup lastne dokumentacije? Tole ne zveni smešno;((

V glavnem, kaj rabimo za ustavno pritožbo?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Matri[X] ::

V sloveniji ne pomaga nic drugega kot drzavni udar oz. revolucija. Druga moznost je zapret ceste s tovornjaki, vendar je to ze druga zgodba ...

zee ::

Takšni in drugačni zakoni so v tem predvolilnem času - lahko mi rečete tudi politik zaradi tega - metanje peska v oči "nevednemu" ljudstvu, ki seveda takšne prilike takoj zagrabi in prične s polemiko. Da ne bo pomote, odločno sem proti kakršnemukoli dodatnemu obdavčevanju medijev in jihv zapisovalcev, se mi pa zdi praktično nemogoče, da bi ta zakonski predlog sploh prišel do parlamenta, vsaj ob upoštevanju parlamentarnih počitnic oz. iztekanja mandata trenutne vlade; ne pozabimo volitve so že 3. oktobra in takrat bi bilo res lepo, da bi sedanji vladajoči garnituri (LDS & Co.) pokazali, kaj si mislimo o takšnih bebavih zakonih (tudi podprtje evropske direktive o programskih patentih spada v to rubriko) s tem, da bi se množično udeležili volitev in glasovali za kakšno drugo opcijo, dasi tudi druga opcija ni nič boljša.

V kolikor pa bi prej omenjeni zakonski predlog zakon postal, pa bomo spet nakupovali v tujini. Prenosnika, na katerem nastaja ta komentar sem tako ali tako kupil v Italiji, kjer sem zanj plačal več kot sto prešernov manj kot pri nas. Pa še mednarodno garancijo ima. Geografska majhnost Slovenije ima tako tudi veliko prednost, vsaj kar se tiče nakupov v tujini.

Nekaj misli o slovenskih avtorjih. slovensko glasbo sem prenehal poslušati že pred mnogimi mnogimi leti, kajti osebno rajši poslušam izvirne različice pesmi in ne kakšnih slovenskih spakedrank ali celo turbofolk štiklov. Svetla izjema v tej temni žlobudri slovenske glasbe so trije -INi, ki dokazujejo, da se da tudi pri nas delati dobro glasbo, čeprav jo je potrebno iskati z elektronskim mikroskopom. Je pa dejstvo številka 1, da veliko večino denarja od prodaje originalnih del poberejo založbe. Nihče mi ne bo in ne more trditi, da stanejo originalni cdji 3600 SIT in več zato, ker so mediji dragi. take pravljice so že zdavnaj minile.
O slovenskem filmu ne gre izgubljati besed, kajti navkljub precej strokovnim nagradadam so to večinoma filmi za sladokusce (izjemo recimo kakšen Kajmak in marmelada), ki so vsepreveč umetniški, lahko bi celo rekli UMETNI.

Sklep: Žal gre Slovenija po poti Italije in ZDA - postaja bolj in bolj butasta in zbirokratizirana. Imamo urade (recimo za varstvo konkurence, ki ne ukrepa proti Telekomu, ki je že spet zlorabil svoj monopol, za boj proti korupciji, ki lahko samo opozarja , ne more pa ukrepati, . . .). Lista bistroumnih nesmislov v naši državi postaja vsak dan daljša.

Slovenija, kdo bo Tebe ljubil? Jaz vedno manj.

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Xplicit ::

a lahko prosm da obdavcijo se hard diske, k lahko teoreticno shranm gor OGROMNO backup-a glasbe in filmov... :\


btw - kako pa je z compact flash karticami in podobnimi zadevami?

lenkosmrk ::

zee:
..........s tem, da bi se množično udeležili volitev in glasovali za kakšno drugo opcijo, dasi tudi druga opcija ni nič boljša


ni alternative sedanji politiki... vsi lajajo ,da pridejo na oblast ,pol pa delajo enako kot tisti pred njimi ... revolucija? žaj tudi za njimi pridejo debili z debilnimi zakoni , ki si hočejo prigrabit čimveč dnara ...

CCfly ::

Se pravi pošljemo politike kolonizirat Mars in jim rečemo, da pridemo za njimi ?

lenkosmrk ::

si nouri ...razen če ma midva nadomestna politika... saj veš ko prideš enkrat za korito se več ne buniš ampak polniš žepe...
ja taki smo ljudje

poweroff ::

TO: sipo@uil-sipo.si
SUBJECT: Pripombe k Uredbi o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje

Spoštovani,

želim vam posredovati svoje pripombe k Uredbi o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje, katere osnutek je objavljen na vaših spletnih straneh.

Plačevanje nadomestil se mi zdi sporno iz dveh razlogov:

1). Nadomestilo bodo plačevali vsi, ne glede na to ali bodo izvajali dovoljeno reproduciranje po 50. členu Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ali ne.

Plačevanje nadomestila je po mojem mnenju še posebej sporno v primeru izdelave varnostnih kopij (tim. backup) lastnih računalniških podatkov, kopij odprtokodne proste programske opreme, kot npr. Linux, OpenOffice.org ali Mozilla, ter vsebin pod licencami GNU (predvsem v primeru licence GNU/FDL (Free Documentation Licence), ter Creative Commons (ki se nanašajo na avdio, video in multimedijske vsebine).

Vse omenjene licence dovoljujejo prosto in neomejeno kopiranje avtorskih vsebin, avtorji pa se s sprejemom licence izrecno odpovedo zaračunavanju kakršnegakoli nadomestila, v nekaterih primerih (npr. GNU/FDL licenca) celo če tretja oseba njihovo avtorsko delo trži za svoj račun.

V tem primeru bo torej država nadomestilo, ki so se mu avtorji izrecno odpovedali vseeno pobrala, hkrati pa bo pobrala tudi nadomestilo iz naslova naprav ter nosilcev, ki sploh ne bodo uporabljene za reproduciranje po 50. členu ZASP, in ga podelila Avtorski agenciji za Slovenijo in preko nje lastnikom avtorskih pravic, katerih dela niso bila reproducirana. S tem bodo po mojem mnenju ti lastniki avtorskih pravic pridobili neupravičeno premoženjsko korist.


2). Lastniki avtorskih pravic (predvsem založbe) prepovedujejo kakršnokoli kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin. To sicer ne pomeni, potrošniki ne smejo izvajati dovoljene reprodukcije po 50. členu ZASP, vendar pa lastniki avtorskih pravic pogosto na nosilce podatkov (CD, DVD,...) vgrajujejo tehnične zaščite proti kopiranju. Te zaščite pa onemogočajo vsakršno kopiranje, ne samo nelegalnega, s čimer se v praksi kriminalizira in onemogoča vsakršno, tudi dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin.

Imetniki avtorskih pravic bodo torej hkrati pobrali nadomestilo za dovoljeno reproduciranje, obenem pa vsakršno obliko reproduciranja prepovedujejo in pogosto tudi onemogočajo s tehničnimi sredstvi, to pa je po mojem mnenju nezdružljivo in tudi v nasprotju z duhom zakona.

V primeru, da uredba stopi v veljavo, bi bilo zato po mojem mnenju potrebno (če odmislimo ostale probleme, ki jih povzroča rešitev iz predlagane uredbe) prepovedati vse tiste zaščite pred kopiranjem, ki onemogočajo dovoljeno kopiranje iz 50. člena ZASP. To pa pomeni, da se je potrebno problematike lotiti sistemsko, kar po mojem mnenju ne more biti predmet uredbe.


Zaradi teh razlogov sem mnenja, da pavšalno zaračunavanje nadomestila ni upravičeno. Uredbodajalec po mojem mnenju neutemeljeno predpostavlja, da bodo vsi imetniki naprav, ki omogočajo reproduciranje in podatkovnih nosilcev izvajali reproduciranje po 50. členu ZASP. Menim, da taka predpostavka ni samo neutemeljena, pač pa je tudi nerealna, predvsem zaradi povečane dostopnosti naprav za avdio in vizualno snemanje za domačo rabo (digitalni fotoaparati, kamere, itd.) ter zaradi obstoja licenc GNU ter Creative Commons, ki izrecno dovojujejo neomejeno kopiranje in za to ne predvidevajo nadomestila. Povečana dostopnost naprav za avdio in video snemanje je namreč povzročila povečano produkcijo tim. "domačih" vsebin, torej avdio, video in slikovnih zapisov, ki jih posnamejo posamezniki za lastne potrebe, le-ti pa lastne vsebine seveda lahko neomejeno kopirajo.


Zavedam se, da s stališča ZASP digitalna tehnologija in naprave za enostavno in množično kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin predstavljajo zelo velik problem v smislu neupravičenega kopiranja avtorsko zaščitenih del. Vendar pa je to po mojem mnenju problem, ki ga na tak način, kot to predvideva omenjena uredba ne bi smeli reševati. Kljub temu, da je v uredbi zapisano, da se nanaša na dovoljeno reproduciranje, gre po mojem mnenju za prikrit poiskus regulacije oziroma sankcioniranja nedovoljenega reproduciranja. Tak način reševanja te problematike pa po mojem mnenju ni ne smiseln, ne upravičen.

S spoštovanjem,
xxxxx
sudo poweroff

marS ::

evo, sem poslal.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

lenkosmrk ::

jaz tudi ... pa obveščam tudi kolege s tem predlogom ... in svi so nadvse "veseli"

laibachnsk ::

To se pravi če kupiš 25 cake cd - r doplačaš jeb.davek 375 sit?za 25 dvd-+r doplačaš 2250!!!(90)

Kakšno sranje,koliko so neumni ti naši gospodarstveniki,jebala jih evropa.Mi smo še vedno balkanci.....

Gandalfar ::

btw.. kupovanje v avstriji vam ne bo dosti pomagalo .. samo placali boste njihovo razlicico istega davka in denar bodo dobili ustrezni avstrijski organi

3p ::

Res me zanima, kaj bodo z nabranim denarjem. A bomo zdaj s vsakim praznim CDjem Heidi in ostale slovenske "umetnike" sponzorirali?

lenkosmrk ::

Gandalfar:
"btw.. kupovanje v avstriji vam ne bo dosti pomagalo .. samo placali boste njihovo razlicico istega davka in denar bodo dobili ustrezni avstrijski organi"

ma naj ga majo jodlarji, če se naši politiki neznajo obnašat... ker bo ceneje tam bom kupil..

pomembno je, da se neha z glupimi zakoni in plačevanje nekoga za take bedarije, in da se na vsako tako neumnost reagira
čim burneje... pa ne v smislu ta ali ona politična opcija.. ker vsi serjejo in majo polne gobce govna...ampak ,da vidijo da
obstajajo tudi ljudje, ki nemorjeo bit tiho požret govna ki jih oni serjejo,goloazen zagamana

tx-z ::

ma neumni so, zakaj še ne ukinjo trgovin... :\
tx-z

undefined ::

> btw.. kupovanje v avstriji vam ne bo dosti pomagalo .. samo placali boste njihovo razlicico istega davka in denar bodo dobili ustrezni avstrijski organi

Hočeš reči, da so v Avstriji že uvedli taisti zakon?

simpatija ::

Saj veste, da vam pritoževanje na tem mestu ne bo pomagalo. Zato upam, da ste ali boste vsi, ki se pritožujete, poslali pripombe na njihov mail. Pa bodite izvirni in ne samo kopirat matthai-jevega pisma, ker potem ne bodo nikogar jemali resno.

Izgovarjajte se na to, da ste glasbeniki in se snemate, da delate domače filme in jih na veliko razmnožujete in pošiljate prijateljem, založbam, komurkoli... Napišite jim par računov, koliko več vas bo sedaj to stalo in kako so kršene vaše pravice, ker si sedaj ne boste več mogli tega privoščiti...
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU prepovedalo zaračunavanje nadomestila za piratstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5416239 (13283) ulemek
»

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
6511564 (7687) incognito
»

Le še malo časa za nakupe trdih diskov, DVD-jev, USB ključkov, CF kartic, tiskalnikov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
25929554 (15084) bluefish
»

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11812900 (12900) MrStein

Več podobnih tem