» »

Držite se, prihaja SSSCA

Držite se, prihaja SSSCA

Slo-Tech - Ste že slišali za SSSCA? V bistvu nočete.
Nekateri v ZDA so v zadnjih tednih malce znoreli (še bolj kot ponavadi :). Med drugim tudi kongresniki, ki pa lahko poleg vojne zakuajo še precej drugih stvari. Tudi Security Systems Standards and Certification Act, na kratko SSSCA.
Za kaj sploh gre? Pametni ameriški kongresniki so se spomnili, da bi radi v _vse_ računalnike namestili tako imenovan policeware. To je software, ki bi nadzoroval uporabo različnih avtorskih del (pa mogoče še česa). Nadzornike naj bi izdelala vlada skupaj s podjetji, vgrajeni pa bi morali biti v vseh multimedijskih napravah. Uporaba računalnika brez tega programja bi veljala za 'zvezni zločin' (federal felony). Če bo zakon sprejet, bo uporaba Linuxa postala ilegalna, zmanjšale pa se bodo tudi druge pravice. Glede na možne tehnologije v spywareu je vse skupaj strešljivo.
Ljudje se seveda upirajo kolikor je pač mogoče: zbirajo podpise in odkrivajo kdo v bistvu stoji za vsem skupaj. Ugotovili so, da je senator, ki je zakon predlagal praktično na plačilni listi Disneya in lobistov RIAA, zato se organizira tudi bojkot Disneya.
Danes v Ameriki, jutri pri nas. Stay tunned.

18 komentarjev

ilanium ::

naslednji korak - sledilni čip v vsak človeški fetus... viva libertas - Neo, prihajamo ;[

rasta ::

kaj pa človekove pravice (pravica do zasebnosti)?


a je policijska država a la sovjetska zveza ploh "legalna"?

ABX ::

Priporočam Slo-Tech da ja v korak z časom in vsakeka, ki uporablja Linux označi z nazivom "Federal Felony" ter z slikico Terorista.

poweroff ::

Treba je ločiti dve zadevi - eno je pravica države da te poiskuša nadzorovati, drugo pa pravica da te nadzoruje. Če ima država prvo pravico (po mojem ima SAMO prvo), potem se pač lahko ustrezno zaščitiš (kriptografija,...), če pa ima drugo so vse zaščite prepovedane.
In če komu še ni jasno... vsak sistem (demokracija, stalinizem,...) je legalen toliko (ne pa tudi legitimen), v kolikor ima dovolj prisilnih sredstev da svojo voljo uveljavi. Če država uvede totalitarizem gre samo za vprašanje sredstev - ima dovolj policije, vojske, pendrekov, zaporov,... da svojo voljo uveljavi ali ne?

Če je država pravna in z razvoto demokracijo, potem se lahko proti represiji in omejevanju pravic boriš s pravnimi in političnimi sredstvi. Če pa ne - ti pa ostane samo še osvobodilni boj. Upam da ne bo prišlo tako daleč...

Neo32 ::

... potem pa svizec zavije cokolado v folijo... ja, ja :D

Binji ::

Sej clovk ne vej al bi se smejal al bi se jokal. Americani so na moji lestvici ljudi z zdravo pametjo dokoncno zdrsnili daaaaaalec na zadnje mesto.

Dami ::

Na moji lestvici so že skoz na zadnjem mestu.:D

Matri[X] ::

Še niso dost dobil te prekleti amerikanci! Naj jih še tepejo! Naj sesujejo tist glup kip svobode, GoldenGate, SanFrancisco bridge...!!!!!!!
Slo-Techers ATTACK!!!!!!!!!!

OrlyTM ::

;(

azeed ::

moh... jaz nebi niti toliko paniciral okoli tega. tako in tako se bo nasla resitev tudi za to (beri:crack) V bistvu se ne spremeni veliko... saj je ze sama instalacija nelegalnega softwareja na racunalnik kaznivo dejanje. Stvar je toliko bolj koristna za nas navadne smrtnike, ki si ne moremo privosciti legalne programske opreme: predstavljajte si, da se ta zadeva primerno scracka na neviden nacin (da ni ze od zunaj to ocitno), potem se lahko zgovarja posameznik na to, da je pac imel nadzorni program pravilno instaliran, in, ce le-ta ni javil nic o nelegalnem softwareju, potem ga pac gor nikoli ni bilo...

v vsakem primeru, vse kar se zasciti, se da odscititi ;)

billy ::

Tale bitka traja ze kar nekaj casa (read DMCA)... tako da prosim za vse ki bi se radi malo bolj "obvesitli" obiscite www.anti-dmca.com, ter za EU www.eurorights.org. Na prejsnega posterja pa lahko sam recem "a si iz marsa?"

Mate ::

Mah... ce bo to slucajno kdaj res... Bo racunalnistvo velik izgubilo... Sej ubistvu je cist simpl...kako nej en bogi revez, k komi zebere ene 300k za "spodoben" racunalnik, nabavi vse programe... pa poglejmo: winXP 50k, Office XP 150k...
to skor nujno rabis, ce hoces kej delat... po njihovi logiki je pa linux itak ilegalen...
SUXX BIG TIME

azeed ::

No, ce sem jaz iz marsa pa mi ti povej za kak popularen primer zascite, ki bi se obdrzala? Govorim o omenjenem "softwareju" ki naj bi nadzoroval zadeve, ki se predvajajo na racunalniku



billy ::

nisem imel v mislih da se neda izognit temu vednar je stvar se vedno nelegalna...
in tega nocemo. mogoce je tebi vseeno, meni pa ni.

G-Lab ::

če bo to res pol do konc živlena ne kupn noben komp več pa se koj vpišm na fax iz fizke (mislm jit na fri).
Ja bo spet zavladala kremenčkova doba.
Ta senator je vidu preveč znanstveno-fantastičnih filmov po moje bo kmalu zahtevov GPS v glavo, da bo FBI vedla ke se kdo skriva.

Highlag ::

Hm kako bodo pa programi nadzirali naše računalnike?
Preko interneta? Zonealarm prav fino blokira vse kar jaz ne dovolim:D

||_^_|| ::

jst pravm sam: fakof:) če bo tole res, pol grem kupt olfa nož pa na prvi avijon:))

Jeebs ::

In pol se čudijo, ko se jih en naveliča, pa jim gre WTC sesut? Jst se sploh več ne čudim! To so res že totalka degradiran folk! Tupi v glavo in še kam drugam!:(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SOPA in PROTECT IP trenutno zaustavljena

Oddelek: Novice / NWO
349215 (7079) antonija
»

Fahrenheit 9/11 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23112518 (7921) Caligula
»

Bomo kmali v ilegali?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
272094 (2094) Thomas
»

Pota oglaševalska

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
51891 (1891) Ziga Dolhar

Več podobnih tem