» »

Uporabniki udrihajo po kablu. Kriv Telemach.

Uporabniki udrihajo po kablu. Kriv Telemach.

Finance - Pred kratkim so v časniku Finance pisali o primerjavi med ponudbo kabelskega interneta in ADSL dostopa v Sloveniji, pri čemer so ugotovili, da je ADSL manj ugodna možnost. Mnenje o njihovi ugotovitvi prepuščam vsakemu posebej, na voljo pa je tudi že dokaj obširna tema o dotični razpravi v forumu.

Na avtorja omenjene primerjave pa se je javno opogumil replicirati gospod, katerega podjetje (naročnik Telemach-a) plačuje slabih 50 tisočakov mesečno za 128 kbit/s. Telemach je omenjeno hitrost obljubil za promet s tujino, medtem ko za promet po Sloveniji kar 10 megabitov (ker uporabljajo optični kabel). Meritve hitrosti v podjetju so pokazale na krepka odstopanja od "zagotovljenih" hitrosti, pritožujejo pa se tudi vsi zaposleni, ki morajo kabelske modeme redno izklapljati in vklapljati, saj ti pogosto "zmrzujejo". Posamezne prekinitve povezave s ponudnikom pa bojda trajajo tudi do 5 dni. Skoraj odveč je dodati, da so s testi ADSL povezave dosegli bistveno boljše rezultate.

Kot lahko sklepamo tudi iz prispevkov v forumu, so storitve, ki jih ponuja Telemach s kabelskim internetom, vse prej kot dobre in kot take le še pospešujejo prehod naročnikov na ADSL tehnologijo oz. k SiOLu, kjer so seveda takšnega dogajanja več kot veseli.

12 komentarjev

twosocks ::

Pa ne vem, a sem mal nor al ne kapiram preproste računice:
Do 6.maja sem bil nesrečni uporabnik Telemacha kabelskega interneta.
Plačeval sem 8.000,00 SIT/mesec za 384/256, delal ni večino časa.
Sedaj sem zaenkrat srečen uporabnik ADSL:
Plačujem 5.900,00 SIT/ mesec za 1Mbit/256, dela večino časa
Če ne bi bil študent v najslabšem primeru bi plačal 8.000,00
Investicija me je pršla 21.000,00 SIT na 10 obrokov.

HALO? v 10 mesecih pridem na ničlo, s tem da lahko uporabljam dosti višjo DELUJOČO hitrost... kdo je tu nor, da se kabel splača? Glede a hitrost nikakor ne se mi zdi-.
*------------------------------------------------------------------*
Ni podpisa
*------------------------------------------------------------------*

darh ::

twosocks... itak :)


mogoče je čas da si še podpis zamenjaš :D
Excuses are useless! Results are priceless!

bf4ed ::

Ma glupi siol, pošljem jim fax (15.4.2003)da mi adsl ne dela in da je telekom odmontiral vse naprave ko smo preizkusili, in meštri™ iz siola mi pošljejo račun za adsl ki ga nikoli nisem mel.;((

Dr_M ::

hehehe poznam vec folka k jim adsl jebe kot pa telemach, pa je razmerje prblizno isto.
recimo...modem ene 50x na dan prekine povezavo, pa razni pingi nad 100ms in podobno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mrTwelveTrees ::

twosocks: sem na istem kot ti, imel sem kabel z istim prenosom, plačeval sem isto, zdaj sem ads-ju, dal sem iz SVOJEGA žepa cca 52.000 sit (isdn+adsl)

pa mi je zdaj žal... že res, da lepo teče adsl, vendar 50k sit ? ;((

para! ::

mrTwelveTrees, zakaj potem nisi ostal na analogni povezavi, če ti 50.000 SIT predstavlja tak strošek?
Death before dishonor!

mrTwelveTrees ::

mah... kabel se je ukinil, vzele sem adsl, zdej mi je žal, prej mi ni blo...
analogna je predraga, ker sem dosti gor na netu

vzel pa bi karkoli drugega, sam sem imel na izbiro samo adsl ;(( :O :'(

je*at ga, kaj čem --> telekom pa sux do konca, vsaj zame...

Gre^gor ::

Ma ja nikol niste zadovoljni. . . Tud folk na splosno najprej joka, da nic ne nikamor ne gre ko majo dialup pa da bi bli ful na netu pa da je dialup drag, za ADSL / kabel jim je pa skoda dnarja, al pa jim je pol zal :\
Kar se pa tice ADSLja sm pa slisu da je dost razlik, kar se tice central. Na moji centrali naprimer enkrat ni blo problema, pa tud nenapovedanih izpadov prakticno ni. Pol pa slisim, da tuki pa tuki pa skoz vn pada, drugod spet zvecer stvar nikamor ne gre, ker je na centrali neki narobe, pa ne znajo postimat, spet drugje so po defaultu visoki pingi zarad xyz problema na centrali . . . Cist odvisno od srece vse skup.

gasperino ::

OK, glede tistega, da modem neha delovati in ga je potrebno ponovno vklopit.
Očitno so ali modemi čudno skonfigurirani ali pa na drugi strani telemachove mrežna oprema.
Zakaj? Do točno takega problema pride, če imaš slabo skonfigurirano route-anje privatnih IP naslovov. Če imaš za gateway-em recimo 192.168.1.0/24 subnet, pa želi računalnik v tem subnetu dostopat do enga IP-ja izven tega subneta (recimo 192.168.2.1), pa ima gateway default route-o na telemach nastavljeno in pošlje paket za 192.168.2.1 preko telemacha, bo modem "crknu". Zakaj je tako, pa nimam pojma.
Mogoče bi bila v njihovem primeru rešitev, da bi mel pravilno skonfigurirano route-anje.
Mogoče bi pa bila lahko telemachova omrežna oprema manj paranoična.

moja dva stotina

G

MiKi ::

... Nevem, al sem sam jst narobe prebral, al se pa nobenmu ni dalo brat original članka:

Citiram članek v financah:
Treba pa je priznati, da je povezava prek optike zelo stabilna (v dveh letih je prišlo do prekinitve samo enkrat), kar pa ne velja za povezave prek koaksialnega kabla nekaterih naših zaposlenihDOMA. Zelo pogosto jim "zmrzuje" modem...

... še enkrat obrazložitev. Givo d.o.o. ima v podjetju vbistvu najeti vod od Telemacha. Potegnjeno ima optiko! zato mu zadeva deluje b.p. Zaposleni, ki imajo modeme pa DOMA, se jim pa sesuva!

tok, da nebose več brcal o nekih subnetih, pa bla bla... itak pa je avtor "novice" zajebal, ker še sam ni dobr razumu članka v financah, ostali pa najbrž niste naročeni na finance, in niste videli članka.

Problem, ki ga navaja, je le v tem, da ima Telemach slabe povezave do drugih operaterjev ter v tujino. Drugače pa kabelski internet na Telemachu deluje B.P., pod pogojem da je od Telemachove NOVE LOKACIJE (pri Merkator Centru) do vaše soseske že potegnjena optika.
Zakaj pa ne predstavijo hitrejših paketov, mi pa tudi ni jasno, čeprav je to najbrž zgolj zato, ker 512k ali pa 1Mb še lahko zagotavljajo, večje prenose pa bi težje.

gasperino ::

Aha...torej, s tem ko nisi "brcnil", si navedel razlog zakaj
njihovim usluzbencem od doma preko telemacha steka modem?
Ta problem se vedno ostaja. In iz izkusenj sem poskusil najti odgovor
na tisto, kar naj bi bil najvecji problem v tem clanku: da morajo
resetirat modeme vsake toliko.

lp,
G

xenon74 ::

kolker jaz vem je problem Telemacha predvsem v povezavi s Slovenijo. Povezava v Siol-ovo mrežo je skoncentrirana preko ene same kurč... 4Mbitne povezave. Ta je potem še skrčena za navaden promet ker je ponavadi pol linije zasedene za zakupljene povezave.
Ko sem poizvedoval (kot Telemachova stranka s kabelsko doma), mi je model na Telemachu povedal:_ "Problem je dejansko v Siol-u, ki nam ne dovoli dokupiti večje pasovne širine z njimi na večih vstopnih točkah." Nato je še dodal, da zaradi stalnega popizd..... strank na vse možne načine poskušajo rešiti s Siol-om in bla bla.
potem sem klical Siol. (kot Siolova stranka z ADSL-om na firmi), mi je model povedal:



:\ u bistvu nič, fantje na podpori so totalni tepci. Neki je bluzil o email-ih in psvedonimih pa da je tle problem. Potem sem ga direktno vprašal: " Ali je problem v tem, da Siol ne dovoli širše povezave s Telemachom", Je rekel da naj pustim številko, da bo preveril in me 100% poklical.
Od tega poizvedovanja je debel mesec, pa še nič.
I'm waiting,
I'm waiting,
I'm waiting,
I'm waiting,
I'm waiting,
...
.:O :O :'(

Drugače meni doma kabel dela brez problemov = se ne sesuva ali kaj podobnega nerazložljivega. Prenos s tujino in delom Slovenije je v redu. Siol in del mreže pa je včasih za popizdit počasen, včasih pa deluje normalno. Problem je predvsem s pošiljanjem emailov v *@siol.net, to fantje in punce je pa Twilight Zone, kjer maili sumljivo zginevajo neznano kam. Zdi se mi, da je cel problem nastal po aktivaciji tistega hudega Siolovega filtra za pošto - AMPAK TO JE SAMO DOMNEVA, NI DEJSTVO.
ADSL na firmi (Domžale) je pa druga štorija. Povezava pade cca 1x na uro. Včasih je vse sumljivo počasno. Če smo pošteni, je na začetku (lani avgusta) povezava letela. Strežnik je enkrat v 24-ih urah prekinil povezavo oz. zamenjal IP in to je bilo to, skratka brez problema. Potem pa se je folk v okolici začel priklapljat na ADSL (isti vod - ista bajta) in je vse šlo po gobe. In zdej bluzi kot za stavo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telemach hitrejši in cenejši (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21023259 (12123) smash
»

Nov ponudnik širokopasovnega dostopa - T2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
18961662 (43034) OmegaBlue
»

Kabelski internet cenejši kot ADSL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1049554 (7236) flipflop
»

Kabelski internet cenejši kot ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
548428 (8428) Skubi
»

Kaj pa mi na Telemachu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
707839 (6145) DeLonghi

Več podobnih tem