» »

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev

groom ::

Ta bo pa prvoaprilska :D

Phoebus ::

Ne bo prvoaprilska, FEjevci s(m)o eni izmed boljših robobrcarjev na svetu....samo ni mi logično- zmagali na svetovnem, zdaj pa na evropsko?

pivmik ::

Mirosot
skoraj sem prebral Microsoft

Da jih ne bo kdo tožil.
LP, Gregor GRE^

mathjazz ::

Phoebus: kaj je čudnega s tem, da grejo zdaj na evropsko? Ni mislit, seveda, da so to ble kvalifikacije za evropsko ;) je pa pač logično, da je evropsko za svetovnim. Al pa pred. Odvisno od kdaj začneš čas merit :P
www.getfirefox.com

attackiko ::

/rant Uf tole je pa stara "novica"

BSD-jas ::

OK, drži, da je treba v tale fuzbal vložiti kar precej znanja in truda, ampak kolikor vem, se s tem ukvarjajo mladi raziskovalci, ki so financirani naravnost iz proračuna. Ali ni škoda, da morajo svoj potencial in energijo trošiti za tak larpurlartizem, ko bi lahko isto znanje porabili za razvoj nečesa, kar bi prispevalo k naši večji razvitosti.... Ah, tu pa že nastopi problem "vrtičkarstva" v naši znanosti.....

ferdo ::

ne bluzi mi s takimi, če nisi zadovoljen z malim velikega ne rabiš!

razvijaj tisto smer inteligence, katere si najbolj sposoben, tako je vložen denar najbolje investiran.
Za kaj bi delali space shutel, če lahko na drugih področjih lažje uspemo.

ne meči si peska v oči, previsoko letaš!

poweroff ::

suljo - te rešitve znajo biti zelo uporabne. Čeprav na prvi pogled izgleda, kot da se igrajo, morajo rešiti cel kup problemov, ki jih bo kasneje mogoče implementirati v druga področja.

Jux ::

@suljo:
tehnologija za robobrcom ima dosti aplikacij v vsakdanjem življenju, ukvarjajo se z odločalnimi algoritmi, analizo slike - računalniški vid -> to so stvari katerim je posvečeno več labov na fe in fri.

Čeprav izgleda kot da se samo "igrajo".
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Phoebus ::

Suljo, te robotki imajo svoje "možgane", oni "razmišljajo". In velik dosežek je, da začneš na robotkih razvijat taktike napada itd.
Sicer je pa to najlepši način dela, saj dobesedno skozi igro razvijaš hi-tech

In ne, študenti ki so na projektu niso plačevani iz proračuna, sej niso to izključno MR. A sploh je kdo od njih?

Sicer pa ja, dokler slovenci razvijamo bojlerje in pipe, je denar prav porabljen, ko pa se gremo hi-tech, pa je metanje denarja stran, ane?

BSD-jas ::

Še enkrat ponavljam, da se strinjam, da tale zadeva zahteva precej znanja in pravi raziskovalci (kar nekaj jih poznam, za enega vem, da je kot MR že doktoriral ravno z robobrcarsko temo, vsaj še eden je tik pred tem) bi se lahko bolj ukvarjali s področji, ki zahtevajo zelo podobna znanja in se jih da prodajati industriji, tudi tuji, če pri nas ni zanimanja. Tako zatrdno vem, da en drug laboratorij s FE precej zasluži od sodelovanja s Philipsom, da spet en drug laboratorij uspešno trži en svoj sistem za merjenje in stimulacijo mišic, "pravi" robotiki so svetovno znani po svojih dosežkih na področju dela s paraplegiki, pa verjetno sem pozabil omeniti še cel kup laboratorijev z odmevnimi dosežki. Skratka, gre za to, da je pri nas premajhna povezanost znanosti z gospodarstvom, zato se morajo nekateri ukvarjati s takšnimi ne najbolj resnimi stvarmi, ki bi morale biti bolj prepuščene zagretim študentom, medtem ko neki drugi laboratoriji s FE niso bili ravno zagreti za sodelovanje s Flextronicsom pri razvoju "slovenskega" procesorja. Najbolj tragikomično bo, ko se bo nekdo spomnil uvesti kakšen sistem za usmerjanje prometa ali kakšno upravljanje avtomatskih viličarjev (to je prvo sorodno področje, ki mi pade na pamet), ga bojo (kot je pri nas že kar praksa) po višji ceni naročili kje drugje, robobrcarje pa bodo odpravili, češ "da se samo igrajo"....

OK, dovolj debate, menda imam pravico do svojega mnenja....

madmitch ::

fardo: ne bluzi mi s takimi, če nisi zadovoljen z malim velikega ne rabiš!

Ni res, če si zadovoljen z malim, do velikega ne boš nikoli prilezel. To v znanosti in raziskavah velje še bolj kot kjerkoli drugje. Če bi raziskovalci razmišljali kot ti, bi tole pisal v klinopisu.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Thomas ::

Ja no ... čestitke, anede!

Je to malo ali je veliko? Ne vem, lahko se izkaže za več kot cel turizem SLovenije skupaj. Sicer težko da ravno robotsko gledanje, ki ga bodo razvili tile mojstri, robotsko gledanje nasploh, pa zagotovo presega vrednost celotne ekonomije Slovenije - vsaj za milijonkrat!

Da bodo pa naši prvaki kaj imeli pri vsem tem, je pa realno možno. Nekoliko bolj možno, zaradi njihovega uspeha. Jasno.

Predvsem je pa treba nekaj povedati zelo odločno. Pomen njihovega igranja je večji, od vseh drugih športov v Sloveniji (ki pa so le samo igranje) combined! Četudi so šanse končnega uspeha (Arificial Vision) teh mojstrov na FR, še pod 1%.

Enkrat bo treba potegnt črto med boyz toyz in men toys. Meni je povsem jasna. Tile Dragonsi imajo resne igrače. Igrače Katanca, njegovega prjatla Zahoviča, Bojana Križaja, Martina Strela in Blejskih gondoljerotov - so pa čisto igračkanje!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Si kr predstavljam enga robotka tam na levem krilu, k se 'odkriva' pa se dere 'druga, druga! frej sem!' pol nasprotnik dobi zogo, pa se prime za glavo pa rece 'matr sami solerji...'

Brane2 ::

V naslednji generaciji bodo uvozili par juznih robotkov, ki bodo imeli vdelan zvocnik in govorni modul in zvocnik in se bodo vsake toliko zadrli "Podaj tu zogu, pi*ka ti ma*erina janeska", "sudijo pe*eru" itd.


Vse v dveh ali treh svetovnih jezikih (poleg SHS, jasno)...

demoness ::

Bravo, naši!

Ampak a veste da je tale robobrc kar impresiven za pogledat... neprimerno bolj kot človekobrc (vsaj zame). Še posebej, če se zavedaš, kar je zadaj. Enkrat ko je bilo neko mednarodno tekmovanje na FE/FRIju, sem videla, kako sta dva naša robotka izvedla tako hiter in dobro skoordiniran napad, da sta dala gol, še preden so se nasprotniki (mislim, da Angleži) uspeli premakniti, pa še precej podobnih fint. FEjevci so čisto zasluženo prvaki.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Matev ::

Zlatko Zarobotkovič

ja mende ja

pa Rudi je bil tud ane

1.april


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropsko prvenstvo v nogometu 2016 v Franciji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Šport
41274967 (54014) Sssaga
»

Slovenski nogomet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20116389 (9612) Alexius Heristalski
»

Slo košarka, Vujačič, Zdovc,... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12710913 (7736) T.A.D.E.J

Več podobnih tem