»

Xiaomijev prvak Mi A3 je tu

Slo-Tech - Xiaomi je danes predstavil težko pričakovanega naslednika svojega popularnega telefona Mi A2, ki je svoj čas ponujal izjemno veliko za svojo ceno. Xiaomi Mi A3 je dostojna nadgradnja, ki pa je v nekaterih aspektih naredila korak nazaj. Primer je 6,08-palčni zaslon, ki se mu je ločljivost skrčila na HD+, je pa postal AMOLED. V resnici gre za mednarodno verzijo telefona Xiaomi CC9e, ki je že mesec dni dostopna v Indiji.

Novinec za 250 evrov v osnovni verziji ponuja procesorski čip Snapdragon 665, 64 GB prostora za shranjevanje podatkov (obstaja tudi 30 evrov dražja verzija s 128 GB), 4 GB pomnilnika in konvertibilno režo, v katero lahko vdenemo drugo kartico SIM ali microSD. Čitalnik prstnih odtisov je z zadnje strani...

23 komentarjev

Slovenija uspešna na evropskem iGEM 2012

Slo-Tech - V nedeljo se je v nizozemskem Amsterdamu končalo evropsko predtekmovanje v sintezni biologiji iGEM (International Genetically Engineered Machine), na katerem v zadnjih letih Slovenija sodeluje izredno uspešno. Evropsko predtekmovanje je služilo kot kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo med 2. in 5. novembrom potekalo na univerzi MIT v ZDA. Slovenija se je znova prepričljivo uvrstila tja, saj se je uvrstila na stopničke.

Slovensko ekipo kot vsako leto vodi Roman Jerala s Kemijskega inštituta (ta konec tedna je RTV objavil zelo zanimiv intervju z njim, v katerem se dotika tudi vprašanj perspektive znanosti v Slovenije, financiranja raziskovanja in prekernosti dela mladih znanstvenikov, vedno obsežnejšega bega...

17 komentarjev

V Nemčiji svetovno prvenstvo v robotskem jadranju

Heise - V nemškem Lübecku se je včeraj začelo 4. svetovno prvenstvo v robotskem jadranju (WRSC 2011), na katerem sodeluje 16 ekip iz šestih držav. Merijo se v treh kategorijah, v katerih tekmujejo avtomatizirane robotske jadrnice več velikosti. Svetovno prvenstvo se je razvilo iz projekta prečkanja Atlantika z robotsko jadrnico Microtransat Challenge, ki prav tako poteka vsako leto od leta 2006 dalje. Roland Stelzer, ki je član lanske zmagovalne ekipe na WRSC, pojasnjuje, da je Microtransat zahteven izziv, ki mu manj bogate ekipe ne morejo biti kos, zato se je razvil WRSC, kjer je krog tekmovalcev dosti širši. Sodelujejo lahko manjša plovila, prav tako pa preizkušnja ni tako brutalno težka.

...

0 komentarjev

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

RoboCup 2010, Singapur

Heise - V Carigradu na Univerzi Bogaziçi se je danes uradno začelo 15. svetovno prvenstvo v nogometu za robote RoboCup 2011, na katerem sodeluje 2600 udeležencev s 1500 roboti. Tekmovanje, ki se je brez tekem začelo že včeraj, bo trajalo do nedelje in v nasprotju z imenom ne ponuja le nogometnih spopadov, ampak tudi druge kategorije.

Prve zamisli o organizaciji tovrstnega tekmovanja segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, ko so si zastavili drzen cilj, da bo moštvo humanoidnih robotov do leta 2050 zmožno premagati aktualnega nogometnega prvaka. Prvo tekmovanje je bilo izvedeno leta 1997 na Japonskem. Do uresničitve cilja je sicer še sila dolga pot, a napredek je opazen vsako leto. Od začetnih zamisli o nogometnem tekmovanju se je RoboCup razširil, tako da se dandanes...

9 komentarjev

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

V prvi vrsti (z leve): Rok Herman in Jan Salmič. Stojijo (z leve): Matej Huš, Simona Gričar, Žiga Krajnik, Eva Rebec, Nejc Kejžar, Anita Nose in Tatjana Durmič.

Slo-Tech - Pravkar se je na Češkem končala 9. evropska naravoslovna olimpiada, ki je od 10. do 16. aprila potekala v mestih Hradec Králové in Pardubice, na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Gre za vsakoletno tekmovanje dijakov prvih in drugih letnikov srednjih šol, ki se pomerijo v reševanju eksperimentalnih nalog in z njihovimi rezultati povezanih teoretičnih nalog, ki prepletajo znanje fizike, kemije in biologije. Sodelovati sme vsaka država Evropske unije, ki prijavi eno ali dve ekipi s po tremi tekmovalci.

Slovenijo, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2007, so to pot zastopali Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Eva Rebec (Šolski center Srečka Kosovela Sežana)...

16 komentarjev

V San Franciscu so črne luknje za WiFi

Kletka ni ovira le za elektriko, temveč tudi elektromagnetno valovanje

vir: HotHardware
HotHardware - Mnogi lastniki starejših domovanj v San Franciscu se soočajo s težavami, ko svoj prenosnik oz. pametni mobilnik želijo povezati v domače brezžično omrežje, kadar so z napravo v drugi sobi, kot je dostopna točka. Razlog za to se skriva v gradbeni tehniki izpred 50. let prejšnjega stoletja, ko danes popularne mavčne plošče še niso obstajale. Američani namesto opečnatih zidov hišo zgradijo iz lesenih desk, nanje pa so včasih pripeli kovinsko žico, da bi lažje nanesli mavec, ki so ga uporabljali za izdelavo sten oz. osnove za tapete. Prav ta žica zdaj ovira...

27 komentarjev

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Univerza v Ljubljani - Slovenska ekipa študentov je pred kratkim na mednarodnem tekmovanju študentskih ekip z raziskovalnimi projekti iz sintezne biologije, ki je potekala na univerzi MIT, osvojila prvo mesto.

Predstavili so nov način zdravljenja okužbe z virusom HIV, ki se razlikuje od trenutno najbolj uspešne metode HAART. Mutacijam virusa, ki ga naredijo odpornega na zdravila so se izognili tako, da so namesto posameznih virusnih molekul izkoristili ključne virusne funkcije.

Izvorno novico si lahko ogledate na:
http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=535

Študentom za preboj iskreno čestitam

44 komentarjev

Slovensko prvenstvo v igri Richard Burns rally

Slo-Tech - Nekaj let za Južno Korejo tudi v deželici pod Alpami vznikajo prvenstva prek spleta v igrah. Eno teh zgodnjih bo v igri Richard Burns rally. Prvenstvo bo potekalo od 1. oktobra dalje, vsebovalo pa bo 10 rallyjev, vsak iz večih hitrostnih preizkušenj.

Prijavljenih je že nekaj nad 40, izvedba meritev pa je realizirana s pomočjo dodatka, ki se pogovarja s stežnikom in vam prikazuje vmesne rezultate. Testna vožnja je žal že za nami, če pa vas zanima, si oglejte tudi uradno stran prvenstva.

Na novico nas je opozoril, verjetno organizator, carli.

10 komentarjev

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev

Robot za v vojno

Washingtonpost - Stryker je 18-tonsko vojaško vozilo, ki je v Iraku še imelo posadko, leta 2010 pa naj je ne bi več. Vsaj ne človeške.

Vodil ga bo računalniški sistem, ki bo odločal, kako naj ravna vsak trenutek, na podlagi 120 slik posnetih vsako sekundo, skoraj pol milijona laserskih in radarskih zaznav -- tudi vsako sekundo. Pa seveda GPS-ja.

Lahko vozi po močvirju ali gozdu, ali pa skoraj 100 kilometrov na uro po cesti. Seveda je izvedba programa za vodenje najtežavnejši del zadeve, vendar so tudi pri tem vse boljši.

Vprašanje je samo, s kakšnim orožjem vse bodo opremili tega "Terminatorja" na kolesih. Klik.

36 komentarjev

Robotske dirke

Slashdot - DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se je po tem, ko je v zadnjem hipu spremenila pravila in izločila več kot polovico tekmovalcev, ker "naj ne bi bili dovolj pripravljeni za takšen iziv", končno odločila za 25 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za nagrado milijon dolarjev na 200 milj (321 kilometrov) dolgi progi tik ob mestu Barstow v Kaliforniji 8. marca.

Da pa za manjše ekipe, katerim naj bi bilo to tekmovanje namenjeno, ni vse tako črno, so poskrbeli kar prvotni tekmovalci (katere je DARPA izključila), ki so se združili in ustanovili IRRF(International Robot Racing Federation), ki bo septembra priredil "pravo" odprto prvenstvo v dirkanju z roboti na 300 milj (482 kilometrov) dolgi necestni progi in z nagrado enega milijona dolarjev. Klik!

Škoda, ker pri nas takšna tekmovanja komajda prirejajo, kaj šele da bi dodali kakšne denarne oz. materialne nagrade ...

2 komentarja

Članek: Roboti malo drugače

slikano s flešom,...

Slo-Tech - Življenje je polno stereotipov: od spola kot družbene kategorije prek razlikovanja med tipičnim Američanom in Angležem, ki je v nasprotju s svojim divjaškim kolegom uglajen gospodič, vse do togega upodabljanja pojavne oblike nezemljana kot po človeku podobnem modelu ustvarjenega bitja. Da je temu tako, se lahko prepričamo marsikje -- na cesti, v šolskih učbenikih ter našem forumu -- konec koncev to dokazuje celo to besedilo :).

Kaj je robot? Pač nekaj, kar avtomatsko opravlja neko delo; pri tem naj bo čim bolj podoben človeku oz. bomo pri njem iskali podobnosti, torej roke, uči... Pa postavimo vprašanje malce drugače:

Kakšen je robot? Stvari se zapletejo. Da lahko prerastejo obliko...

5 komentarjev

Joli za zgodovino!

PinkPonk - Sicer tale novica res nima nikakršne povezave z računalništvom, si pa vsekakor zasluži pozornosti. Včeraj ob približno 20.55 uri je velenjčanka Jolanda Čeplak na evropskem dvoranskem prvenstvu v Muenchnu osvojila zlato kolajno in se z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenske in svetovne atletike. Tako je svetovnemu dvoranskemu rekordu na 800 metrov izpred nekaj mesecev dodala še včerajšnjo zmago, 800 metrov na prostem. Priljubljena Joli se v...

26 komentarjev