» »

Kitajci

Kitajci

drejc ::

Kaj je s to evropo, s(m)o mal premaknjeni, da se pustimo kitajcem posiljevat?
  • odklenil: Primoz ()

Jst ::

Explain!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

drejc ::

Samo v Nemčiji naj bi bilo, zaradi ukinitve uvoznih kvot ogroženih od 3500 do 5000 od sicer 140.000 delovnih mest, na Portugalskem pa svarijo celo pred izgubo 100.000 delovnih mest.


to je neumnost če

Ameriška administracija ima do februarja čas, da se odloči, ali naj zaščiti ameriška tekstilna podjetja s postavitvijo začasnih omejitev na uvoz kitajskega tekstila. Tamkajšnji proizvajalci tekstila in oblačil želijo namreč omejitev rasti ameriškega uvoza kitajskih izdelkov v določenih kategorijah na 7,2 odstotka letno.


kje so pol turbokapitalisti, pr nas al v ameriki?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

BigWhale ::

Link?

drejc ::

ups... google kitajski uvoz, mislm da je blo na 24 ur.

flipflop ::

Exilian ::

HINAVCI!!! :)

sami ste rekli: "tako pač kapitalizem funkcionira", ko smo se kregali pod minmaxovo novico o sw patentih. Tisti ki ima cenejše izdelke (ali free) zmaga.

pa ne mi rečt da ste si premislili :).

btw: tole leti predvsem na BW-ja :)
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Exilian ()

Tito ::

Ščititi proizvodno, ki ni dobičkonosna je neumno in če želimo postati popolna demokracija ne smemo delati razlik in stem omejevati uvoz le glede na državo ... Globalizacija je obradila sadove, še malo pa bodo kitajci več plačani kot mi in bodo imeli oni slabše pogoje in bodo oni prihajali gradit tovarne v EU, zaradi cenejše delavne sile ... Časi se spreminjajo in dominacija belcev se počasi umika ... :D

Seveda to ni dobro, je pa neizogibno ... Samo še vprašanje časa je, kdaj se bo stvar sesula ;) ... :\

S4 ::

Pa ni samo Kitajska, tudi Indija je v vzponu. Delam v farmacevtski industriji, ki bo kmalu doživela polom v Evropi. Indijci in Kitajci so razvojno le nekaj let za nami, imajo pa ogromno kapacitete, tako v znanju kot delovni sili. Prvi znaki zmanjševanja proizvodnje se že kažejo.

Tito, imaš prav, da ko bo standard v teh državah narastel, bodo iskali cenejšo delovno silo v Evropi, samo naša in še naslednja generacija bo zaradi tega naje*ala.

LP

sivi01 ::

Prevlada Azijskih velesil se bo zgodila še v našem obdobju, sploh če se bo njihov napredek nadaljeval v pravi smeri in se bodo izognili nekaterim potencialno katastrofalnim zankam.

Velika in že prisotna zanka je poraba energentov, ki na Kitajskem raste preko vseh meja.

lp
Sivi

root987 ::

IMHO jih bo ravno ogromna poraba energantov pokopala - če bi mel vsak tretji kitajec avto bi nafto porabili v kolk - 5 letih? ;)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

drejc ::

@Exilian: tko kapitalizem funkcionira v evropi, da ne bo pomote. Al pa se enkrat preber prvi post.

@Tito: enako. Americani ze dolgo to pocnejo z svojimi jeklarji, kar jim dam prow, ker to samo še bolj tlači evropske turbokapitaliste (=mega zaslužkarje) v drek. Industrija ni nedobičkonosta, ravnotako je potreba po tekstilu že 300 let in še kar nekaj časa bo. Problem je koliko dobičkonosna bo in kdaj sprostiti na svoj trg druge, kot to počnejo vse države članice naprimer z delovno silo že lep cajt.

Free trade in wto my ass. Če ameri to počnejo, zakaj mormo mi nastradat na račun nekih imaginarnih principov wannabe modrecev v bruslju, namesto da bi se učili od najboljših (katere še raje kurcamo).

Tito ::

Ahh poraba energentov v samem bistvu sploh ni tako velik problem, ker tehnologija je že za popolno nadomestitev nafte z drugimi obnovljivimi viri ... Štos je le ta, da se EUju in ZDA splača zaradi trošerin trgovat z nafto, tako si polnejo račun in se izogibajoše večji destabilizaciji arabske regije ... Če izgobijo še to, je konec ;) ... Ko bo zmanjkal, ne bo sploh veliko krize, ker se že leta dela na tem, kako najhitreje preiti na druge načine ... Drugače pa bojmo se azijske zveze, ko se bodo vse azijeke države združile v zvezo podobno EUju, to zna popolnoma prenesti tehtnico na drugo stran sveta ... Da resnično bomo najebali, če bodo oni počeli to z njimi, kar smo mi do sedaj, ali pa še kaj hujšega ... Samo to ne bo prišlo čez noč in mislim, da tega mi še ne bomo resnično trpeli, to bodo naši potomci in potomci naših potomcev, če sploh bo še kdo živ :\, glede na to, da bo prišlo do izjemne vojaške moči in slabi ekonomski podpori se obeta vojna. Ko je nemčija v vojni imela industrijo ne pa trga so zečeli trg iskati s silo, enako se zna zgoditi, da bo ubistvu "razviti" izvedli invazijo in lačni ljudje nikakor ne bodo več tako pacifistični kot so sedaj. To je grozno ampak zelo vrjetno. Po parih letih vedno tesnejšega sodelovanja teh držav, bodo nacionalne inštitucije vedno bolj slabile in krepila se bo glavna evropska vlada, sčasoma se bo pojavil tiran in prevzel oblast nad celotnim Euro območjem in to po demokratični poti. Posebne okoliščine in hopsa, folk je neumen ni kaj ... Vedno bo, je ni šole in ničesar, kar bi lahko odprla človeku obzorje ... Enako se bo po vsem svetu začelo dogajat in par izredno bogatih ljudi bo kontroliralo ves svet, to je višek kapitalizma in med sabo se bo bila bitka tako ekonomska kot vojaška. Saj je stem ko se je svet globaliziral, postaja tudi želja po vladanju večja in ko ti država ni dovolj bi rad imel oblast nad vsem. Dokler se ne bo stvar sesula nismo varni in ne moremo ničesar storiti, da se bi propadu civilizacije izognili. Bili so poskusi, a so se izkazali za še bolj usodne. Skratka, le evolucija človeškega mišlenja nas lahko reši. Ko bodo ljudje drugače mislili na svet, se bo morda kaj spremenilo. Drugače pa še vedno pravim, da je jeza, strah in zavist glavni razlog, da na svetu ni in ne bo pravice!
:D
Nekaj podobnega mislim da se bo zgodilo, sam cilj globalizacije pa jst mislim da je dober. Samo upam da se ne bo izšlo v najslabšem možnem scenariju. Torej zgoraj naveden primer ;) ... :D

drejc ::

@Tito: do nedemokratičnih držav se obnašati demokratično je samomor, logični feler, kakor hočeš.

Tito ::

drejc, motiš se ... ČE ne delaš v tekstilni industriji boš kratkoročno celo na boljšem in z dobrim sodelovanjem s kitajsko celo dolgoročno! Cenejši tekstil pomeni, da boš lahko za manjši denar prišel za boljše blago! Torej za same potrošnike je to DOBRO!

Drugače pa kaj ko pizdiš nad carino, ko kupiš kaj v ZDA k imajo ceneje, potem pa po drugi plati pa govorite, da je prov da se omejuje uvoz! Izolacija ne bo nič dobrega prinesla. TReba se je prilagajat trgu in iskati niše, ko nisi več dobičkonosen zapreš štacuno to je dejstvo, država se v to ne sme vtikati. Ona lahko le s subvencijami in usmerjenim izobraževanjem pripomore k temu, da bo ljudstvo inovativno vdirala na trg. Zakaj mislite, da države spodbujajo mala podjetja, ker so mala podjetja najbolj prilagodliva, se hitro prilagajajo in prinašajo fine davke. Seveda pa rabiš tudi velike firme za določene reči, da se ti sploh izplača, pri tem je potrebno modernizirati imeti čim manj delovnih mest na količino produkta, tako da bo na izdelek kar največji dobiček! Skratka vlaganja vlaganja in še enkrat vlaganja v razvoj nas lahko reši... Država se moti, ko misli, da subvencioniranje propadlih podjetji komu toristi. Le golazn se pri koritu napaja, ljudje pa pač še nekaj let ne dobivajo poštene plače ... Kaj ti pomaga tekstilna industrija, če pa so ljudje v njej premalo plačani in si želijo, da bi bili vrženi na cesto, saj dobijo za nedelo več denarja od sociale, kot pa če delajo cele dneve v tovarni!

NE! To kar dela amerika je narobe in je tipični primer, česa se ne dela! To je tako kot, da bi ti prodajal cnejše kladivo kot sosed vendar, ker je sosed prijatelj od trgovca bi trgovec prodajal obe kladivi po isti ceni ;) ...:D In seveda ti bi stem imel manjši zaslužek in bi počas začel stagnirati ... To je nedemokratično!

Tito ::

Biti demokratičen pomeni, da moraš vse sprejeti kot enake ... Kot drugo, pa je vprašanje kaj je demokracija ;) ...:D

V konči fazi bi morale vse carine pasti, ves pretok delovni seli pa bi moral biti prost! Vse regije bi se morale enako hitro razvijat in tako naprej!

Uvesti je treba svetovno ceno delavne sile, tako da bo vsak plačan glede na delo in tako bo ves problem rešen. Vsi enaki na celi zemlji. Samo do tega pa bo prišlo šele čez 500+ let ali pa nikoli ;) ...

Jst ::

Demokracija je oblika vladavine, ne pa sistem trgovanja.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Tito ::

Demokracija je način vladanja in predvsem vrednote, ki vladajo v družbi! In trgovina vsekakor paše v to!:D

Jst ::

Ne ni način ampak oblika. To je velika velika razlika.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Daedalus ::

Globalizacija pomeni tudi svetovno delitev dela. Države bojo pač mogle malo premislit, pa se odločit za tiste panoge, v katerih bojo uspešnejše od drugih. Sicer pa ne vem, zakaj je to nekaj groznega. Sej smo vsi za kapitalizem in za uspešen razvoj celotnega sveta, ali pač ne? Že nekaj časa je znano dejstvo, katere države bodo v prihodnosti vodilne v gospodarstvu in tudi svetovni politiki. Čas Evrope je minil že zdavnaj, počasi se bodo morale umakniti tudi ZDA. Nič novega, vse znano iz zgodovine. Težišče svetovne ekonomije in politike se spreminja in tudi protekcionizem (ki je itak zdravilo samo za kratek rok) tu ne bo ničesar spremenil. Sicer pa imate tule en zanimiv članek, ki govori točno o tem. Zahod se bo ali prilagodil ali pa ostal (daleč) zadaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sivi01 ::

No vojna je druga zanka, kar pa prej nisem niti hotel omeniti.

Ko se bo Kitajska počutila dovolj močno, bo pohopsala Tajvan in to bo zelo kmalu. Tajvan pa ni le otoček v morju, ampak je simbol prevlade ZDA in Amerika bo imela še kar nekaj časa ostre zobe, kljub temu da izgublja ekonomsko moč in kri. Veste pa kaj pomeni če se srečaš z ranjeno zverjo.

Nasploh je naša "zahodna" civilizacija dosegla vrhunec in trenutno ne poznamo poti naprej. Ni idej, ni zanosa, ni volje po napredku. Le golo potrošništvo, to je pa zelo trhla osnova. Verjetno je še koga spreletel občutek da se peljemo po avtocesti z zaprtimi očmi ... samo pritiskamo na pedalo za plin ... le tega še dosežemo. Iniciativo prevzema nova "vzhodna" civilizacija, kjer človekove pravice niso v ospredju, kjer je posameznik pogrešljiv in nadomestljiv v večkratnikih.

Azijci se še nekaj časa ne bodo povezali v podobno skupnost kot je EU, razlike so prevelike, sovraštva pregloboka. Potrebna bo katarza podobna drugi svetovni vojni. Saj vem da se je 2. sv. vojna dogajala tudi na vzhodu in to zelo kruta in totalna, vendar niso prišli do enakih zaključkov kot Evropa, ampak je precej ran ostalo odprtih. OK, porazili so Japonce, vendar ta vojna vseeno ni bila katarzična, ampak le ponižanje za Japonsko. V Aziji se tudi še ni končala hladna vojna, ampak se je le razparcelirala ...

OK, grem delat naprej ... drugače bom še kar filozofiral :P

lp
Sivi

Daedalus ::

>Ko se bo Kitajska počutila dovolj močno, bo pohopsala Tajvan in to bo zelo kmalu. Tajvan pa ni le otoček v morju, ampak je simbol prevlade ZDA in Amerika bo imela še kar nekaj časa ostre zobe, kljub temu da izgublja ekonomsko moč in kri. Veste pa kaj pomeni če se srečaš z ranjeno zverjo.

In ZDA bojo protestirale, naredile pa nič. Glede teh napovedi sem precej optimističen - med ZDA in Kitajsko ne bo prišlo do spopada, ker so ekonomsko preveč odvisne in bi vojna pomenila velikansko gospodarsko škodo. Isto velja za celotno Azijo - če z vojno izgubiš več, kot maš potem koristi, se ne splača. Bo verjetno še precej napetosti in praznega nakladanja, spopadov pa ne. Preprosto ni računice. Kitajska pač ni od ostalega sveta izoliran Irak, to je jasno tudi najbolj konzervativnim republikancem v ZDA...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sivi01 ::

"če z vojno izgubiš več, kot maš potem koristi, se ne splača."

Svet ne funkcionira preveč logično, to bi pa že morali vedeti ... ---> zgodovina

lp
Sivi

MadMicka ::

Tito, ščitenje domače proizvodnje nima nobene veze z demokracijo.

Iz slovarja: "demokracíja -e ž () 1. politična ureditev z vladavino večine, ki varuje osebne in politične pravice vseh državljanov:"

Sicer pa, tako kot vedno, nobena skrajnost ni dobra. Niti preitrano ščitenje domače proizvodnje, niti nenaden prehod na popolnoma odprt trg, saj bi ta preveč pretresel domačo proizvodnjo. Na dolgi rok pa se trgi seveda odpirajo in zaščit je vedno manj.

Daedalus ::

> Svet ne funkcionira preveč logično, to bi pa že morali vedeti ... ---> zgodovina

To že, samo še vedno je na prvem mestu korist. Sicer pa sploh kdo bi pri zdravi pameti šel napadat Kitajsko, ko pa ima ~milijardo prebivalstva? Če pa Ameri ne morejo obvladat Iraka, pa je velik "zgolj" kot Švedska? Poleg tega bo kmalu Kitajska dovolj močna, da bo lahko v svoji okolici uveljavljala svojo voljo brez potrebe po kakšnem spopadu.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sivi01 ::

Kdo je napadel Rusijo leta 41? OK, ni bila velesila, imela pa je veliko prebivalstva, veliko več kot takratna Nemčija, pa se je vseeno zgodilo.

Poudariti hočem ponovno, da se narodi ne odločajo vedno logično in po zdravi pameti.

lp
Sivi

Daedalus ::

Poznam to plat zgodovine, ampak je imela katera država na svetu leta 41 nuklearno orožje? Seveda so takrat Nemci imeli veliko tehnološko premoč, poleg tega jim je veliko pomagal faktor presenečenja...
Poleg tega so takrat v svetu vladale popolnoma drugačne razmere, večina držav se je trudila okoli doseganja avtarkije, česar danes vsaj med razvitimi in hito razvijajočimi se državami ni. Poleg tega je vsaj na Zahodu vojna skrajno nepriljubljeno sredstvo za reševanje težav. Sicer imaš prav, ko praviš, da se kdaj pa kdaj narodi (raje voditelji) odločajo ne preveč racionalno, ampak zgodovino je pa tudi treba presojat v luču tednjih ramer, kot je treba sedanjost v luči sedanjih razmer. In te razmere (vsaj po mojem mnenju) pravijo, da med razvitimi in hitro se razvijajočimi državami ne bo spopadov, ker je v tem primeru vojna ekonomsko neupravičena. Sama zguba, nobene koristi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

STASI ::

Kitajce rešujeta dve stvari. Prva je skoraj neomejeno število poceni delovne sile ter njihova politka glede vrednosti dolarja, ki je fiksirana.
Za boljšo razlago si preberite članke v Economistu, saj bi dal link ampak je samo za registrirane uporabnike. Če pa ste registrirani uporabniki pa si preberite.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

M-man ::

Predlog, da bi izenačili plače, je nesmisel. Ne moreš enostavno s plačo uravnavati razvitost. Moraš gledati tudi na to, da je kitajski delavec nižje izobražen od slovenskega in si ne zasluži plače kot je slovenska, obenem pa je Slovenec usposobljen za boljše delo kot Kitajec. In potem je tukaj še inflacija…

Do vojn nikakor ne bo prišlo. Tudi med Tajvanom in Kitajsko ne, če se bodo prebivalci otoka vsaj malo uklonili. Glede na to da uradno spadajo pod republiko Kitajsko, imajo za moje pojme kar visoko stopnjo avtonomije. Oboroževanje ipd. je neumnost in čisto izzivanje, ki lahko škodi le Tajvanu.

Dolgoročno je globalizacija pozitivna stvar. Pred nekaj leti so se tovarne množično selile na Kitajsko, danes pa vse več podjetij dobro premisli ali se to dejansko izplača. Podjetja sicer res izkoriščajo ceneno delavno silo, vendar plačujejo davke in neposredno ter posredno izobražujejo prebivalstvo. Vse to bo pripeljalo do izenačitve razvitosti med državami in tudi plač. Kdo pa bi selil proizvodnjo na vzhod, če bi proizvodnja stala enako kot na zahodu? Za vedno bi ostali nerazviti.

Sicer nisem bral članka, vendar bi se strinjal s STASijem. Kitajska ima fiksiran tečaj, ki se giba skupaj z dolarjem. Zaradi tega kitajski izvoz ni prizadet s podcenjenostjo dolarja, obenem pa precenjenost evra pozitivno vpliva na izvoz v Evropo.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

drejc ::

@m-man: true

Da pa nebo pomote...moje mnenje ni skrajno antiglobalistično. Problem je tajming, ki se izbere za pretok blaga in delovne sile, tako kot to počno npr. zda, eu-članice (te glede delovne sile). IMO bi morali najprej rešiti (prestrukturirati, poskrbeti) tako maso delovne sile kot se jo zaradi tega odpušča in šele nato spostiti trgovanje. Potem pa šele obirati sadove outsourcinga. Menim da vseeno obstaja nek procent megazaslužkarjev, katerih lakomnost, nepotrpežljivost in nehumanost bo potrebno kontrolirat...kako pa, ne vem. (čene prej z SAI big-brotherjem ;) )

Še nekaj kot zanimivost glede IT outsourcinga Indije&Kitajske. Zaradi tamkajšnega nenadnega booma (in ker niso ravno vsi tam geniji) pada kvaliteta IT rešitev, katere se naknadno večinoma pošiljajo v east-europe IT outsourcing oddelke svetovnih firm da jih spolirajo do konca, konkretno tudi Slovenijo. To so zadnja opažanja first-hand.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
11121532 (17353) 111111111111
»

Huawei v odločno sodno vojno proti ameriški blokadi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14432844 (28116) Poldi112
»

Kitajska v strežnike za ZDA vgrajevala "dodatno opremo"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
8527084 (22932) MrStein
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15540007 (37250) Mipe
»

Pomen umika ameriških vojakov za EU

Oddelek: Problemi človeštva
452847 (2263) username

Več podobnih tem