» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
5 / 19
»»

codegen ::

Pol bo že držal kar praviš za CD, ker jaz v glavnem hodim tja poslušat jazz koncerte, ki so vedno ozvočeni ampak ne verjamem da so klasični koncertiv CD brez mikrofonov, ponavadi sta vsaj dva glavna ( za celoten orkester) in pa še dodatni na posameznih sekcijah inštrumentov.

Glede testa, ki naj bi ga izvedli je pa vseeno v kakšnem prostoru ga imamo važno je da bo prostor enak za vse teste, ker če so stoječi valovi pri 200 Hz pri enih kablih bodo tudi pri drugih...tko da glede tega res ni treba komplicirat.

Poldi112 ::

>če bi uporabil kak eac ali pa cdex za ripanje bi te še nekak razumel.. samo zakaj si tlačil na neke AAA +grade medije tal ščiš ki si ga z ECDC zripal pa mi ni jasno.

>ja, jaz tudi vem da sta različna. v fizičnem zapisu. informacijsko gledano pa sta zapisa enaka. oziroma kot omenjeno, sveže spečen cd lahko ima celo boljše informacije.


Iz tega dvojega lahko sklepam samo, da ti uporabljas eac samo zato, ker ti testi kazejo, da je razlika v fizicnem zapisu, dejansko pa razlike ne opazis in si preprican, da je ni.
Mene osebno cisto nic ne gane, koliko crc-jev mi je program uspel odstranit. Mene zanima samo to, kako se na koncu slisi. Po tvoji teoriji enako, torej kaj je prednost eac-ja. Ker vsaka napaka, ki je moj k3b ne bo popravil, bo slisna kot pok. Tega pa prakticno na nobenem cdju nimam. Saj tu se ne pogovarjamo o razlikah, da en poka, ker program za snemanje ni uspel odpraviti napak, drugi pa ne.
In kako ima lahko sveze peceni cd boljse informacije, ce v prejsnjem stavku pravis, da so enake.
Pa pazi da ob vseh oh, ah in uh ne pades v nezavest.:D


Ja, to sem ze prej pozabil. Kabel seveda nima nobene zveze s stojecim valovanjem. Vsaj meni ni znana.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Brane2 ::


In kako ima lahko sveze peceni cd boljse informacije, ce v prejsnjem stavku pravis, da so enake.
Pa pazi da ob vseh oh, ah in uh ne pades v nezavest.


On je mislil na to, da ima lahko kopija boljše razmerje signal/šum od originala, če gledamo stavri na nivoju čitalne laserske glave. Original je lahko recimo na nekaterih mestih spraskan in kako drugače poškodovan, vendar toliko, da enota še vedno uspe potegniti koristne podatke (torej samo glasbo) nepoškodovane. Če te nato skopiraš na povsem svež in nespraskan plošček, bo z njega reader lahko prebral informacijo z manj šuma.


Ja, to sem ze prej pozabil. Kabel seveda nima nobene zveze s stojecim valovanjem. Vsaj meni ni znana.


Kabl ima lahko zvezo s stoječim valovanjem, ki se lahko pojavlja tudi v kablu, če je njegova dolžina v razredu velikosti valovne dolžine prenašanih signalov. Valovne dolžine glasbenih signalov so razreda desetin do desettisočev kilometrov, zato bi moral biti ta efektt povsem zanemarljiv. Vendar imajo nekateri tu v v glavi tak audio gear da bi lahko delali za NASA-o in še kaj pofušali za CIA-o, zato bimogoče morali eksperimentirati tudi z različnimi dolžinami kabla...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

CaqKa ::

ti pa si res trde glave

>>> Iz tega dvojega lahko sklepam samo, da ti uporabljas eac samo zato, ker ti testi kazejo, da je razlika v fizicnem zapisu, dejansko pa razlike ne opazis in si preprican, da je ni.

fizična razlika pomeni to, da imaš pri tovarniškem cdju, stampan cd, torej skup stisnjen (torej ko s čevljem stopiš v sneg/blato in se vidi odtis čevlja). dočim kot cdr ima snov ki jo z laserjem manipuliraš, da se potem tam svetloba še prenese in odbije od odbojne plasti ali pa se jo zaduši.
JA? to je fizična razlika med stampanim in doma z pečko posnetim cdjem. in to nima veze z eac, winampom, ali pa biločem podobnim...


>>> Mene osebno cisto nic ne gane, koliko crc-jev mi je program uspel odstranit. Mene zanima samo to, kako se na koncu slisi. Po tvoji teoriji enako, torej kaj je prednost eac-ja.

zato ker več crcjev kot boš odpravil dlje bo cdr zdržal. recimo imaš prasko.. in če nimaš crcja za tisti del da bi "odpravil" prasko, potem je tisti del podatka izgubljen. če pa imaš crc pa lahko zgeneriraš nazaj manjkajočo dato.
iz tega sledi da bo cd dlje zdržal ko boš ga popraskal. torej poki se bodo pojavili kasneje.

>>> In kako ima lahko sveze peceni cd boljse informacije, ce v prejsnjem stavku pravis, da so enake.

čarovnija tiči v zgoraj opisanih crc korekcijah.

neres ::

Originalni CDji so (v veliki večini) posneti po Red Book standardu. link1, link2.
Za zapečt po Red Book standardu rabiš kak bolj profi program, npr. CD Architect (zelo preprost), Wavelab... Nero NE peče audio CDjev po Red Book standardu, se pa to najbrž da naredit tudi z Nerom, če bi posnel eksaktno kopijo, image.


CD playerji imajo sistem za korekcijo napak pri branju. (V 80ih so imeli prvi CD playerji led diodo, ki je utripala, ko je prišlo do popravljanja. Potem so jo odstranili, ker je itak stalno svetila.) Različni CDji so potem najbrž lahko krivi za različen zvok.

Poldi112 ::

Evo, sem sel prav gledati nazaj. Ko je trancedeejay rekel, da spila drugace, s tem ni mislil, da preskakuje. In tu v tej temi nas sploh ne zanima, kako snemati cd-je, da dlje zdrzijo. Zanima nas samo, kako se slisijo. In tvoj izbruh, da je debil, ker snema na drage medije z "bednim" programom, je pac meni ponovno vzbudil sum, da si ti tisti, ki stvari ne razume. Kaj ima veze to da je ripal z "bednim" programom veze s tem, da se je drugace slisalo?


>>> In kako ima lahko sveze peceni cd boljse informacije, ce v prejsnjem stavku pravis, da so enake.
>čarovnija tiči v zgoraj opisanih crc korekcija

Ne bo drzalo. Informacija se ohrani, dokler uspe korekcijskemu mehanizmu odpraviti napake.


Brane2,

Naceloma kupis cim krajsi kabel, da je pot signala cim krajsa. Pa se ceneje te pride. Pa se v luftu je avtomaticno, ce je kratek.
Pa nisem mislil na stojeca valovanja v kablu. Hotel sem reci, da ti kabel nikakor ne more prepreciti stojecega valovanja v prostoru.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Trancedeejay ::

Ne snemam CD-jev z racunalnikom - to sem samo probal(naredil sem 2 kopiji eno s CDex in eno ze prej omenjeno - za test), CD je bil popraskan in mislim da bi komponenta posnela tudi napake. En DVD rom je naredil poke, DVD-r pa jih ni(LG). Nisem imel se casa primerjati oba drugace zripana posneta CD-ja.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

VS ::


VS:
Vecina ojacevalcev in koncnih stopenj omogoca prikljucitev dveh parov zvocnikov. In vecina zvocnikom omogoca t.i. bi-amping. No, recimo, da imamo kabel 1, poceni zadevo priklopljeno na kot zvocnike A na ojacevalcu in gredo na prve prikljucke na zvocnikih. Kabel 2, draga ultra-super-duper-zadeva pa je priklopljena kot zvocniki B na ojacevalcu in kot drugi par prikljuckov na zvocnikih.

Poldi112 nato izjavi:
Verjetno si mislil to. Ampak a ves da ce igrajo samo ene sponke slisis samo visoke oz. nizke/srednje. Razen ce pustis tist pleh gor, samo potem pa signal nazaj na ojacevalec peljes.
Ti si se ze diskvalificiral za tistega, ki bi pretikal kable.

Ne, nisem mislil bi-wiring, niti nisem mislil bi-amping za ta primer. Mogoce bi moral v zgornjem primeru namesto "In vecina zvocnikom [sic] omogoca t.i. bi-amping." raje napisati "In vecina zvocnikov omogoca prikljucitev dveh ojacevalcev, kar med drugim pomeni, da imajo moznost istocasnega priklopa dveh parov zvocniskih kablov. Tako. Bolje?

Za testiranje kablov ni vazno, kako fantasticno realna bo predvajana glasba, kakor tudi ne, ce bodo slisni samo visoki ali nizki in srednji toni. Ker je vecina prijavljenih itak izjemno obcutljiva na razlike v kablih, bodo le-te najverjetneje zlahka opazili in jih ne bo motilo, ce manjka dolocenih tonov.

Stepni Volk bo verjetno to obcutno pomanjkanje dela frekvencnega razpona odpravil s tem, da bo predvajal katerega od testnih CDjev, kjer boste poslusali le tone na doloceni fekvenci. S tem se bo najlazje videlo, kateri kabel omogoca boljse base("ta debu", seveda), ima cistejse visoke tone("ta t'nk", seveda), ...

Kar je vazno je, da prisotni slisijo, oziroma ne slisijo, razliko v predvajanem signalu, ko se zamenjajo kabli, ki zenejo zvocnike. Ali pa, ko prisotni mislijo, da so se kabli zamenjali.

LP,
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

hokuto ::

Mimgrede ne pijem prevec, kadim se manj, pisem pa na podlagi svojih izkusenj in izkusenj tistih ki vejo velik vec o Hi-End kot mi vsi skup tlele gor. Sploh pa gre tuki za nek odnos. Tole posmehovanje mi gre ze pocas na ku... Pa posluste mp3 ce vam je zadost.

Cryptozaver... nisem se ti hotel posmehovati, ampak samo izpostaviti (resda na sarkasticen nacin), da je tvoj post glede Cankarjeve dvorane in mp3-jev offtopic in popolnoma nepotreben. Namrec nihce tukaj ne trdi, da so cisto vsi izvori zvoka med seboj identicni in zamenljivi. Nikomur tudi ne pade na pamet, da bi trdil, da se simfonicni orkester enako slisi v zivo v CD, ali pa doma iz mp3-ja na boomboxu. Verjetno nas celo vecina skeptikov v tej temi meni, da mp3-ji cetudi narejeni z optimalnimi nastavitvami niso vedno ekvivalentni niti originalu predvajanem preko istega sistema, kaj sele koncertu v zivo, navsezadnje to dokazujejo blind testi in je prakticno sprejeto dejstvo. Zaradi vsega nastetega je tvoje pisanje o razlikah, ki jih itak vsi priznavamo nesmiselno. OK?


In tvoj izbruh, da je debil, ker snema na drage medije z "bednim" programom, je pac meni ponovno vzbudil sum, da si ti tisti, ki stvari ne razume. Kaj ima veze to da je ripal z "bednim" programom veze s tem, da se je drugace slisalo?

Ok debil verjetno res ni najbolj primerna oznaka, vendar pa trositi denar za nabavo dragih medijev, katerih prednosti pred kvalitetnimi, a precej cenejsimi alternativami (npr. Taiyo Yuden), so v najboljsem primeru vprasljive, hkrati pa uporabljati program, ki je dokazano nedorasel freeware ripperju EAC, definitivno ni smotrno pocetje. Sklicevanje na slisane razlike je ob nekorektno izpeljanem testu brez vsake vrednosti.


Ker vsaka napaka, ki je moj k3b ne bo popravil, bo slisna kot pok.
...
Informacija se ohrani, dokler uspe korekcijskemu mehanizmu odpraviti napake.

Poldi verjetno se niti ne zavedas ampak tukaj si pa sam napisal, da razlike v zvoku med originalnim cdjem in 100% kopijo ne more biti. Namrec cd player bere samo enke in nicle in nobenih priblizkov, torej ali prebere pravilno, ali prebere narobe. Skoraj pravilno, pretezno narobe in podobne ocene iz analognega sveta tu odpadejo. Iz cesar sledi upostevajoc tvoje zgornje trditve, da so mozni samo tile rezultati:
1. cd player vse prebere pravilno = pravilen zvok
2. cd player ne prebere vsega pravilno, vendar korekcijski mehanizem uspesno popravi napake = pravilen zvok
3. cd player ne prebere vsega pravilno in korekcijski mehanizem ne uspe popraviti napak = ocitna napaka v zvoku - pok
Potemtakem, ce kopija ne poka, ima enak zvok kot originalen cd. Case closed.
doke!

Poldi112 ::

V teoriji imas popolnoma prav. Praksa je pa nekaj drugega.

>In vecina zvocnikov omogoca prikljucitev dveh ojacevalcev, kar med drugim pomeni, da imajo moznost istocasnega priklopa dveh parov zvocniskih kablov.

Prvic slisim. Res je,da ima precej zvocnikov dva para sponk, da priklopis dva para zvocniskih kablov, in to je biwiring. Niti slucajno pa ni misljeno, da bos imel gor 2 razlicna izvora zvoka. Za preklapljanje med izvori imas predojacevalnik.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CaqKa ::

>>> V teoriji imas popolnoma prav. Praksa je pa nekaj drugega.


glej naredimo eno analogijo :)
imaš stampan dvd z nekim filmom. pa imaš pečko ki zna pečt dvd9 ter imaš dvdr 9 medije.
no zripaš film na disk (zrippaš, pomeni da digitalno presnameš, od bita do bita enako)
in nato zadevo z ono pečko spešeč na svoj dvd9 medij.
pa greš gledat kvaliteto.
in to kar ti praviš je to da če boš primerjal en kader bo na stampu slika zelena (recimo), na dvdju pa bo svetlejša ali pa temnejša zelena (tak ti praviš)

zdaj pa razloži, kak uporaba cd-r vpiva na frekvenčni spekter ki ga gor posnameš. namreč pravite da slišite take in take base pa bla bla yadda yadda, in to kar naštevate je samo spremembra frekvenčnega spektra. torej?

Poldi112 ::

Se kar ne razumes. Jaz se znam razloziti. Ampak ti pricakujes od mene, za zavrnem to kar zaznavam, ker ne znam razloziti.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CaqKa ::

ko bodo tvoje uhe umerjene, pa ko bomo vsaj karakteristiko tvojih uh vedeli. in takrat ko neboš videl kar slišiš. takrat ti bom verjel.
zdaj pa. ja pričakujem da ne govoriš o tem, česar ne znaš razložit.

perci ::

Se kar ne razumes. Jaz se znam razloziti.
A sploh kdo na tem svetu zna to razložiti?

thramos ::

Jaz se znam razloziti. Ampak ti pricakujes od mene, za zavrnem to kar zaznavam, ker ne znam razloziti.


S kaksnimi testi pa si to zaznal? Double blind?

glinik ::

Dajte no računalničarji, umirite se malo!

Razlika je, SAMO DOVOL DOBER SISTEM MORAŠ IMET! Mi se tukaj pogovarjamo, če razlika je? In razlika je, kot smo že povedali. To vse smo slišali na lastna ušesa, te ugotovitve samo delimo z vami. Bodite veseli, da smo tako tolerantni in vam skušamo lepo povedati. Vi pa bluzite, daj nam link, link. Kaj res ne vrjamete na besedo? Pa dajte it sami v trgovino in poslušajte na lastna ušesa.

In nehajte že s tem bluzenjem o raznih razlagah itd... Če bi vam znal vse razložiti, da bi vas zadovoljil, potem sigurno ne bi bil na tem forumu, ampak kaj vem kje ... Googlat pa se mi tudi za vas ne da ...

Ogromno kolegom sem že zavezal usta o kopijah in originalih, ko so razliko sami slišali!

Zdaj pa se vedite letom primerno in nehajte zajebavat. Kot mali otroci ste, ki nonstop gnjavijo starše zakaj to in zakaj ono ... Letite na test v BB ali VKLOPA. Tega blind testa pa itak ne bo nikoli, predvidevam ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Gandalfar ::

glinik: hoces rect, da imas samo placebo efekt za ponudit?

glinik ::

Samo probaj kaj brisat CaqKa. S. Volk bo že vedel kaj bo naredil, v to sem prepričan.

Samo jasno in glasno povem, kako stvari stojijo. CaqKa bi že vse brisal, sprejmi resnico ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

stepni. kak je z prijavami?
mislim da bo bolje kot da prijave zbiramo da kr datum določimo.
prej bi se edino zmenli kdo kaj prinese.

/edit:
glinik in kaj ima tvoj zgornji post veze s temo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

glinik ::

Sem sumil, da mi hočeš post brisat. Vidim, da je bil na srečo moj sum neotemeljen :) .

Gandalfar, ne bodi otročji ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Gandalfar ::

glinik: ce se zmer nisi nic utemeljenga povedal

Poldi112 ::

> S kaksnimi testi pa si to zaznal? Double blind?

Jaz sem poslusal, kolega je pa skrbel za menjave cd-jev. Sicer so posneti z nero oz. k3b (se ne spomnim), ampak glede na zgornje poste to je ok, tako da se ne bom zafrkaval s tem, da bi sel v win in instaliral eac.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Stepni Volk ::

Poldi 112 - Ne slediš temi, o tem kako in kje, ter kaj se bo poslušalo je že zapisano. Poglej prvo stran.

10.1.2005 10:46 število prijavljenih za Dobule Blind test:

0

>:D

CaqKa - Očitno vsi, ki slišijo (in tudi tisti, ki ne) ne znajo poslati emaila.

Brane2 - Predloge, o tem kako testirati (na 1 str.) pridno dopolnjujem tudi na tem fourmu in moram reči, da so bili tvoji predlogi tisto kar se potrebuje (str.4).

cryptozaver - Namesto koncernte dovrane je dovolj en dovolj velik travnik, kot je bilo že rečeno (nogometno igrišče).

glinik - CaqKa je povpraševal kako je s prijavami, na prejšnji strani me je namreč pobaral naj naredim html skripto, da se boste lahko brez napak lahko prijavljali. Vendar menim, da ljudje, ki znajo priklopiti HI-FI sistem, znajo tudi pravilno oddati prijavo za Double Blind test. Verjetno je do sedanjih nesporazumov prihajalo zato, ker je bilo vse skupaj razmetano. Sedaj glej sporaj, kaj potrebuješ oddati.



Od prijavljenih se zahteva:


- ime in priimek (če vas ni "sram" lahko še nickname s tega foruma)
- kontaktni tel. / email (drugi je tako že avtomatično dan s prijavo)
- iz katerega kraja ste
- in v kakšno kategorijo audifila se pripisujete (slišite, ne slišite...)
- katere komponente lahko prispevate k testu oz, bi jih radi primerjali
- predlogi o samem načinu izvajanja testa

Zgodovina sprememb…

codegen ::

Stepni volk tole si napisal na prvi strani :
Od vseh, ki se boste prijavili na moj zgoraj navedeni email, naprošam, da navedete:
- katere komponente lahko prispevate k testu oz, bi jih radi primerjali,
- iz katerega kraja ste
- in v kakšno kategorijo audifila se pripisujete (slišite, ne slišite...)

In to sem ti jaz napisal, to kar si zdaj napisal je druga dopolnjena izdaja !

Sej je vseen dobiš nov emajl v kratkem upam da boš tokrat zadovoljen :\

LP

Stepni Volk ::

codegen - malo se motiš. Prvi dopis za DOUBLE BLIND TEST se nahaja že v temi o zvočnikih... (str.4 dopis na koncu strani - čisto spodaj)... tole je sedaj že 4-ta izdaja navodil o prijavi.
Moram priznati, da tudi jaz nikoli ne pogledam navodil za HI-FI napravo... >:D

Iz resnično resničnega življenja sem ravnokar prejel 2 čisto pravi prijavi za omenjen test (sodelavec in prijatelj).

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Vprašanja in argumente o kablih sem postavil že v temi [Hi-Fi] - O zvočnikih in jih ne bom ponavljal (glej od 2 str. - moj prvi prispevek, naprej).
Naprošam pa vse sodelujoče v tejle vroči debati kratek premor v obliki nasveta za potencialne kupce:
Vaš optimalen zvočniški kabel je?

Moj nasvet (podan že v zgoraj omenjeni temi):
- ne sme stati več kot 3 EUR / m.
- oblikovno in barvno všečen (če ste poročeni, dovolj tanek, da se ga skrije pod letvice med steno in podom, oz. v steno >:D)

Zgodovina sprememb…

codegen ::

To kar je bilo napisano kot potrebno za prijavo na prvi strani te teme sem jaz napisal že v prvi prijavi po emajlu zdaj si pač dodal še nekaj podatkov ki jih na prvi strani ni bilo, lahko pa da si to napisal v drugi temi katere nisem spremljal...

P.S : si dobil mojo prijavo po emajlu ?

Stepni Volk ::

Nova tema o DOUBLE BLIND TEST-u


[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... - vse predloge, pomisleke in linke do obstoječih testov, vas prosim posredujte v omenjeno temo.

11:48 - stanje se popravlja, št. prijavljenih: 5
80% od tega Ljubljančanov

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

Kabli se ne testirajo, tako kot si eni to mislijo, z stikalom. Da bi preklapljal en in nato drug kabel, tako se to ne dela! Pravi testeri poslušajo kabel nekaj ur (ali dni), šele nato se kabel menja in se reče mnenje. V našem primeru se bo lahko kabel poslušal 1 ali 2 komada in se bo nato menjal. Če bo sistem dobro sestavljen, se bodo razlike z lahkoto slišale. Brez skrbi, da si boste zapomnili zvok 1. in zvok 2. kabla. Ne si mislit, da bodo razlike zelo zelo majhne .

Na stikala tukaj raje pozabimo, se še nam bodo kure smejale, če bi vedele za to Stikalo pomeni velik šibki člen v verigi.



kar mi najprej pade na pamet je: "obupani zadnji kriki avdiofila"

nadalje.. primerjaš sliko iz grafičnih kartic.. in kak jih češ drugače pogledat kot pa da recimo imaš dva taba in v vsakem odpreš eno sliko ter primerjaš rezultate. sliko na hitro preklopiš.
na dolgo boš pozabil kaka je slika.
in potem prrideš ti, ko se že celo temo pogovarjamo o tem kak se bo test izvedo, in šele sedaj poveš, da "to pa nebo prav", ja človek božji kje si pa bil prej?

aja citiral sem glinika iz teme o prijavi za na test.

aja pa v bistvu me bolj zanima tole drugo vprašanje. torej kje si bil prej s to trditvijo, kot pa to kako je ta način testiranja zgrešen.

glinik ::

s prejšnje teme ...

S. Volk, tukaj se žal nikakor ne morem strinjat s tabo. Tukaj se vidi, da nisi nikoli bil z ljudmi ki so testirali takšne stvari in da so ti takšni testi čisto tuji. Kdo je imel vsaj malo stikov s testiranjem hi-fi opreme ve, da si človek lahko "zapomni" zvok enega in drugega testnega kandidata, čeprav mine med njima nekaj minut.

Ko sem jaz imel doma Sonyjev CD player je igrala muzika tako kot je. To v tem primeru ni važno. Ko sem si nabavil Philipsov DVD 1010 in ga priklučil gor, sem takoj opazil da zvok ni bil nič bolši, kvečjemu slabši. Vsaka komponenta rabi nel čas "da se vlaufa", ampak že po prvih tonih sem zelo skeptičen. Tukaj moram nekaj važnega povdarit. Brez CD playerja sem bil vsaj 2 tedna če ne več. In po 2eh tednih sem zaznal, da je DVD igral slabše oz. definitivno ne bolše. Na srečo sem imel možnost primerjat moj DVD in moj prejšnji Sony CD player. Torej A, B test. Tukaj se je moj sum potrdil. Sony je bil dosti bol jasen in čist. Še sam nisem pričakoval, da bo takšna razlika. Kako si boš to razlagal, da sem po 2eh tednih prišel do pravega zaključka???

Brez zamere, ampak glede audia ste eni res čisti začetniki. Ki ste te vidli, da se testirajo kabli s stikalom ... mislim ... brez besed sem. Že sama priključitev je zelo zakomplicirana. Kako boš priključil stikalo na kabel??? Da se o slabih stikih sploh ne pogovarjamo. Verjemte mi, da se bo razlika na dobrem sistemu slišala z lahkoto, brez stikal in podobnih reči.

CaqKa, kako je kaj s tvojimi čuti. Kaj misliš, da ne bo šlišal razlike če bo med testom 5-10 min premora za nalaganje novega kabla? Saj nisi gluh človek, daj spoštuj malo bol svoje sposobnosti. Preveč se ti zanašaš na tehniko... Pa brez zamere, ampak to se mora rečt.

P.S. Ko enkrat ješ gobovo juho, ne pozabiš njen okus v 15 min, drži :D ?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

ti.
ti si najprej razloži razliko med pomnenjem in spominom.
nadalje.. pri stikalu boš imel izgube. japa halo a kaj na stiku med ojačevalcem pa med kablom pa jih ni?

>>> P.S. Ko enkrat ješ gobovo juho, ne pozabiš njen okus v 15 min, drži ?

ja, ko jo drugič ješ iz iste sklede, več nima tako dobrega okusa, ampak kvečjemu slabšega. Ker se je dober okus juhe ojačal, tisto kar ti pa ni blo všeč pa si zanemaril.

>>> daj spoštuj malo bol svoje sposobnosti. Preveč se ti zanašaš na tehniko...

jaz nevem zakaj ti na elektro fax hodiš, če je instrumentarija tako slaba.
ti še kr nisi skapiral da so naprave bolj občutljive od tvojih ušes.
ti razumeš, da če nebi imel instrumentarije, ki bi te razlike zaznala sploh nebi mogel naredit takega ojačevalca?

Stepni Volk ::

glinik - kupi si poljubno HI-FI revijo in poglej kako opravljajo Dobule Blind teste. Jaz častim. Lahko si tudi končno prebereš linke, ki ti jih je poslal Gandalfar.
O tem kako deluje človeški spomin imaš zelo zanimive oddaje na Discovery-u, National Geographic-u, BBC-ju in nacionalki... in če ne verjameš TV-ju lahko še vedno stopiš do psihologov, ki te zadeve raziskujejo, proučujejo profesionalno... razlika med tem, kar ti možgani pustijo "vedeti" in recimo posnetim dejanskim dogajanjem je ogromna.

Razlika med kabli bo vsekako slišna, v primeru, da je en kabel boljši prevodnik od drugega... to razliko lahko pospešiš z različnimi dolžinami kablov. Karikiram: en kabel je dolg 2m, drug 10m.
In sedaj najpomembnejše: zvok zato ni boljši, je samo moćnejši, beri: glasnejši.
Človeški možgani (o tem sem že) pa dojamejo kot "boljši" izvir tistega, ki je glasnejši.

In sedaj pridemo na tisti hecni del... vsak od vas morda pozna tekmovanje avtomobilskih ozvočenj, ki se meri KDO JE GLASNEJŠI.
Je glasnejše boljše?

Ni nujno. In četudi je... je razlika pri 3m kabla tako minimalna, da imam raje VOLUME za tisti milimeter višje, kot bi ga imel, če bi končno naredili superprevodnike za domačo uporabo oz. če bi bolj realistično imel optični kabel do aktivnih digitalnih zvočnikov.

Brane2 ::

Je pa še ena stvat, ki mi je padla na pamet glede kablov.

Tudi če je razlika, kako boš na testu vedel, da je ultraturbo kabel boljši ?

Lahko namreč z dodajanjem recimo feromagnetnih ali feritnih materialov v kabel temu solidno povečaš induktivnost ali kapacitivnost ( in s tem seveda narediš s*anje) vendar dosežeš slišno razliko.

Edina legalna stvar, ki bi mi pri kablu padla na pamet, je skin efekt. Tu gre za to, da pri višjih frekvencah štrom potuje vsebolj po površini in ne volumnu vodnika in so zato izgube večje. Vendar je ta efekt bolj beden pri audiofrekvencah, poleg tega pa lahko še vedno odobiš ali si narediš kabel, kjer bi bila vsaka žila iz tankih, z lakom izoliranih žic.

Par metrov takega "kabla" si za drobiž ni problem narediti sam doma, če je treba.


Sam bi se tega torej lotil tako, da bi v ločenem testu dano dolžino kablov vseh tekmovalcev kabla primerjal s kar najkrajšimi kosi solidnega vodnika, katerega sestavo poznam- recimo snopa dvajsetih medsebojno z lakom izoliranih bakrenih žic premera recimo 1/2 mm in dolžine mogoče 1m ali manj. Koneckoncev test kablov lahko čisto lepo izpeljete z mono izhodom- za to ne rabite večih kanalov. Ta rezultat bi jemal kot referenčen, s katerim bi primerjal vse ostale tekmovalce.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

glinik ::

S. Volk, CaqKa, vama ni pomoči. Bol trmastih ljudi od vaju še nisem srečal. S takšnimi forami mi prihajata ven, da je lahko človeku ... Brane daje dobre zamisli in mnenja glede testiranja, vidva pa kar po svoje sekata. Ljudje audio opremo testirajo tako vsaj 50 let, vidva pa bi naredila neko revolucijo is tega. Kako si to prestavljata?

Saj v tej temi ni važno kako kakšen kabel "igra". Mi se tukaj "kregamo", ker eni trdite da razlike sploh ni!

Tak test med kabli, nekateri delajo vsaki teden. Saj to ni kakšna umetnost. Kabel poslušaš, menjaš, ponovno menjaš in daš oceno. Glede tega testa smo preveč zakomplicirali. Najbolje je, da gre en strasten zagovornik (nerazlike) k eneemu, ki ima sistem in ga naj posluša. Najbolše bi bilo, da bi S. Volk šel komu na obisk, ta bi se praktično in ne teoretično prepričal kakšna je razlika med kabli.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

cryptozaver ::

Pa kaj pomaga saj razlike NE bi slisal. To eni vemo in smo sprejeli.

Gandalfar ::

Kdaj se bomo spet kej kregali zakaj se ne da cdjev kopirat in da so cd burnerji zarota proizvajalcev hardwera? :D

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Naj nekdo zgoogla raziskavo, ki potrdi ali ovrze to. Clovesko uho je organ, ki se ga da precej dobro natrenirat, ce ga dosti uporabljas. Tako kot si ga natrenira dirigent, ki slisi tretjo violino, ki zaostaja.

Razlike v kablih so. Tisti, ki trdi nasprotno.... Vprasanje je, ce lahko nekdo slisi to razliko. Torej, frekvencni razpon usesa, resolucijo usesa in dinamiko usesa treba vedeti oziroma izmeriti.

Potem pa izmeriti spremembe na kablih. Primerjava rezultatov bo dala takoj sliko ali uho lahko zazna spremembo, torej fizicno spremembo v mehaniki zvoka.

Spet tretji faktor pa je, ce bodo mozgani spremembo zaznali. Ni nujno da jo. V vidnem polju imamo tudi slepo piko, pa je nihce ne vidi, ceprav je tam.

So pa mozgani marsikdaj precej bolj dovzetni za motjnje v zvoku, kot v vidnem polju. Preprost dokaz za to je, da sliko na TV, kjer malo 'snezi' lahko brez problema gledamo. Mozgani to snezenje precej hitro eliminirajo in nas ne moti. Poslusanje neke glasbe, ki sumi je pa precej bolj nadlezno.

[.... - cenzura by Stepni Volk]

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Za primerjalni test kablov so prijavljeni: 4* .
(*eden se je "izpisal")


glinik - test bomo narerili "your way" in "my way", ker bomo že ravno vsi tam. Da to ni Double Blind test, sem pa že... [HI-FI primerjalni test] potek, organizacija...

BigWhale - vsaka tu podana ocena in mnenje je relativno, ker vak izhaja iz svojih lastnih izkušenj, ter vgrajene opreme (fiziologije, psihologije...), kot seveda tudi kupljene tehnologije (HI-FI...).
Tema tako že v osnovi krši PRAVILA FORUMA; ker so vse ocene podane na podlagi osebega mnenja, vtisa... in ker se potem delimo še na "verske" (kabel ja, kabel ne, kabel-vseeno mi je) in "narodne manjšine" (pleten, ne-pleten, materiali... konektorji...) , bi kot moderator moral ves čas nekaj brisati.
Zato brišem samo tiste dele, ki bi bili žaljivi za druge uporabnike foruma... Osebno mi lahko rečete kar koli želite... jemljem kot "trenutek strasti"... če je seveda zatem še kaj argumentov... in malce tudi zato:
"Samo idiot trdi zase, da ni idiot in ugovarjati idiotu nima nikakršnega pomena."
Eric Maria Remarque


Že v nekaj temah, sem lepo razložil, da sem kabel idiot, če temu lahko tako rečem, saj v resnici razlike samo ne slišim.
Tako je moje življenje, če ne drugega veliko cenejše. :)
Tudi za vse tiste, ki so videli Mario, ne trdim, da je niso. Pravim samo, da je sam še nisem imel priliko videti (razen v človeško ustvarjenih podobah). Tako sem tudi Maria idiot... in idiot še na marsikaterem področju... :D



Zanimivo, da imate vsi mnenje o kablih, a žal nihče od vas ne sporoči katere kable priporočate
Recimo v različnih cenovnih razredih:
do 10 EUR / m
do 50 EUR / m
nad 50 EUR / m
in recimo ULTIMATIVEN KABEL - money no object...

Zgodovina sprememb…

glinik ::

Oooo S. Volk, vidim mogoče znake popuščanja, da boš že kable sortiral v cenovne razrede? Saj praviš, da se razlika ne pozna, zakaj bi jih pol sortiral >:D .

S. Volk, jaz te popolnoma razumem, če rešeč da razlike med kabli ne slišiš. Vsi vemo, da si za cel sistem odštel 100-150k sit. In takšem sistem ti NE MORE prikazat slišne razlike. Misliš, da bi jo jaz slišal? NEBI !!! Zato vedno znova povdarjam, da moraš imeti dovol dober sistem, da ti to razliko prikaže.

Ta sistem drugače igra, če že premikaš tiste vazice, ki so levo in desno od komponent :

klik

Zdaj si predstavljaj, da temu sistemu zamenjaš kabel ... ven pride OGROMNA RAZLIKA !!!

Človek, ki ima zgornji sistem je tudi postavljal tale (Gryphon) sistem, ki je bil letos najbolše zveneč sistem v Las Vegasu (CES 2005). Tak sistem spada pod rubriko: money no object :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

CaqKa ::

glinik: nehaj mene in stepnega tišat v drk pa poveličevat braneja. O skin efektu sem ti jaz že kdaj natolceval. pa to da skin efekt pri 20 khz nima veze ter pozlačeni konektorju tudi ne sem ti tudi že kdaj povedal.
brane2 brez zamere. (jao, prvič uporabljam to besedno zvezo na tem forumu) Sej sam veš kakšna je tvoja izjava o avdiofilih.
glinik posluši kar je BW povedal. razlika med kabli je. mi samo dvomimo da človeško uho to zazna, ker to elo težko z najboljšo opremo zaznaš.

stepni volk. ja bi blo fino še en par supra vodnikov imet s sabo za test. kot referenco za "najbolj veren kabl" :)

Gandalfar ::

a bomo cdje tud testiral? :)

CaqKa ::

jaz bom prišel z yamaho audio master (crw f1) pekačem pa sblive
cdrom in sblive povezana preko digitalne povezave.
in stavit grem da bo to ultimativni cd predvajalnik.

glinik ::

CD playerje katerega ranga misliš s to opremo "premagovat" ? :D Tudi prav, zakaj pa nebi to sprobali ... Jaz sem sprobal moj Soundstorm z Sonyjem 339ES. Imel sem wave file posnet na disku. V CD play. pa kopijo. Slišne razlike ni bilo za opazit. Ampak pazi, ta CD player je star vsaj 12 let. Misliš, da novi ne igrajo bolše oz. dosti bolše? :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

bilokeri rang hočeš.
no.. razn če prideš z drugo mašino ki bo imela audgya namesto sblive :>
ne, vsaj pretirano bolje ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

glinik ::

CaqKa, pretiravat pa tudi ne smeš. Ti se posredno delaš norca iz tistih, ki imajo res drage CD playerje. Ni tako?

BigWhale, vsaj en, ki doda malo humorja v to vedno bol hecno temo :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Gandalfar ::

Pa zakaj ne bo cd testa no!

glinik ::

Veš da bo CD test, saj to je najmanjša stvar ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Gandalfar ::

A bos prnesu 15-to kopijo k sumi? :)

glinik ::

Veš da bom prinesel 15to kopijo, ki ne samo šumi, ampak poka. Tako poka, da boš mislil, da se eni zunaj strelajo :D :D

Ampak res bi probal to. Rabil bi CD-RW in ga presnemaval. Me zanima kaj bi prišlo ven ... sigurno samo šumenje :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Gandalfar ::

Ah dej no. Jurja pa bos ze riskiral za 15 praznih cdjev.
««
5 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010170 (5346) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428537 (13861) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769507 (8487) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
1218246 (6267) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
19514137 (10574) Trancedeejay

Več podobnih tem