» »

Ali blendate nasproti vozečim?

Ali blendate nasproti vozečim?

1 2
3
4 5

Dr_M ::

moj fotr je pač bisinis man veliko zasluži in si lahko privošči A6 in si lahko privošči z takim avtom 180 it po avtocesti... Zakaj ? Zarad tega ker mora bit na sestanku ki mu bo prinesel "miljone". In zdej nej 1 uro zgubi samo zarad tega ker se nekdo noče umaknit iz levega pasu ?

pa nej gre prej od doma..kdo mu je kriv, da se obira kot stara baba.

tako ali tako, pa je izpit privilegij in NE pravica. sploh pa ni tvoja pravica ogrozat zivljenje drugih.
se pa strinjam z novimi zakoni, ki jih sprejemajo v evropi -> omejitev na avtocesti 150km/h.

uredu, sej se da tut vec pelat povsem varno pelat, ampak ne v prometnih spicah no. glih uceri sm vidu kaj se zgodi takim divjakom, na obvoznici. model je prletu s polotom eni zenski z meganom v rit. tko, precej hitr.... in ni biu lep pogled na tistga polota.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tody ::

Yesno :D Čeprav nimam nič proti da me nekdo opozori da je za mano in se mu raje umaknem (seveda če se lahko mogoče celo dam nogo dol iz gasa) in počakam 30 sec ) kot pa da preverim voznikove motorične sposobnosti in njegov zaviralni sistem....

Tody ::

DR_M še vedno ne ločiš med kreteni, norci in ljudmi ki pač znajo vozi. Ja če je gužva je gužva ti nobeno prehitevanje sem in tja ne bo pomagalo... ČE si kreten pa ne vidiš da je gužva je tvoj problem pa če maš jugota al pa audia... O tem kdo se kje kako obira pa kdaj drugič :\

Ziga Dolhar ::

Hja.

Jaz imam novo tehniko za odgovarjanje blendašem. (Sicer se jim umaknem, ampak nikoli ne "hitim", če želim do konca prehiteti.) Torej ... prideš za mano in mi poblendaš ... jaz dvignem roko, kot da bi ti odzdravil ["pomahal" z dlanjo]. Če bi meni kdo tako odgovoril, bi začel razmišljat: "O, kdo je pa to? A ga poznam?" >:D
https://dolhar.si/

Dr_M ::

DR_M še vedno ne ločiš med kreteni, norci in ljudmi ki pač znajo vozi.

ja norci in kreteni so tisti mladicki, k jim fotr dnar serje, pa jim kup avto z 200KM in pol misljo da ownajo cesto. to je to. pa tisti zivcni kreteni, ki prehitevajo po desnem pasu, ceprov vozis 150...
dobr, se ne recem, tut jest vozim po obvoznici 150-160, ampak ne v spicah, ker nikol neves kdo te bo spregledu pa zavil na prehitevalni pas...
mene nc ne mot ce delas pizdarije, ampak deli jih tko, da bos samo sebe ubil, ne pa da bos prezvel, umrl bo pa ene 5 nic krivih ljudi.

po pameti pravjo, ampak jest grem po cesti z avtom :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

> Toda velike nesreče ne nastajo zaradi ljudi ki ZNAJO
> vozi in se upajo vozit po avtocesti malce hitreje...

Malo je takih, ki je dorasel sposobnostim svojega avtomobila. Se manj je tistih, ki znajo pravilno upostevati trenutne razmere na cesti. Tisti, ki pa so, pa so ponavadi profesionalni dirkaci in dirkajo tam kjer je prostor za to. Na dirkaliscih ali pa cestnem odseku, ki je trenutno zaprt zaradi dirke.

> Nesreče nastajao zaradi butastih starih mamc in ljudi
> ki mislijo da je 130 zakon in konec in potem pri 80 na
> uro butnejo ven ne da bi pogledal kaj se dogaja za
> njimi na levi pas in z 81 km naprej...

Ne, to je urbana legenda. Nesrece nastajajo zaradi pijandur, ki niso sposobni toliko razsodnosti, da ne vedo kdaj je treba taksi poklicat ali pa v jarku spat in tistih, ki ne vedo, da je avtomobilska plocevina pri 150 na uro priblizno toliko ucinkovita kot papirnata pec.

> Pa da se razumemo statistka je tudi zavajajoča ker če
> se človek zaleti na odstavnem pasu ko se
> izključuje/vključuje v promet ne vela..

Zakaj pa? Ves koliko jih zapusca avtocesto pri 130km/h omejitev je pa 80, ponekod celo 60 ali 40? Po moznosti, te tik pred tem se prehitijo, potem pa, ko se odstavni pas ze zakljucuje, se hitro not stisnejo..

> Zakaj ? Zarad tega ker mora bit na sestanku ki mu bo
> prinesel "miljone". In zdej nej 1 uro zgubi samo zarad
> tega ker se nekdo noče umaknit iz levega pasu ?

Tvoj foter ima nesposobno tajnico, ker ga ne obvesti pravocasno za sestanek in ne zna upostevati, da se za commuting porabi nek dolocen cas.

1 uro izgubi zaradi tistih, ki se peljejo 130 po prehitevalnem pasu? Kam pa se tvoj foter vozi na sestanke, v Peking preko Rusije?

Tvoj razlog ni vreden pet dek pokvarjene marmelade, ker je naravnost stupiden....

> če ne drugega se A6 (preverjeno iz lasnih izkušenj)
> ustavi v zelo hitrem času.

Vprasanje je, ce je 'zelo hitrem casu' dovolj hitro. Ponavadi ni.


> To je civiliziran način življenja in če se bojite da
> se bo nekdo v vas zaletel z 200 km na uro bodite
> prepričani da isto boli kot če se zaleti v vas z 130..

200 in 130 isto boli? Jaz se peljem 125 in vame se zaleti nekdo, ki gre 130, drug pa ki gre 200. Isto bo bolelo? Od kje ti ta ideja?


PS:
(Ljubljanski obroc ima cca 45km, to je malo manj kot 15 minut ce se peljes 200 na uro in pa priblizno 20 minut, ce se peljes 130 na uro... Aja, na obvoznici je omejitev 100 km/h, na vecjem delu obvoznice, ce se ne motim je izjema samo kratek odsek od Brda do razcepa na Vicu in tisti ravni del, ki gre mimo Fuzin)

Tody ::

BW pejd večkrat v lj pa bo bolje :D
Cel Severni del (mislim da je to od viča pa do nekje Novih jarš je 130. Drugi del pa je 100.

Bw pretiravaš... če bi bilo res kar ti praviš bi se folk neprestano zaletaval med sabo še bolj kot se danes... Dejstvo je da boljši avti z vso elektroniko ustavijo avto zelo hitro , če je dovolj hitro je odvisno od voznika in tudi od voznika je odvisno ali ga bo zajela panika ali ne...

Uglavnem je dost varno peljat tudi čez 130 na uro po autocesti, če se tok bojiš da te bo kdo kej naredu imaš pa izbiro. A) ne hodi na avtocesto b) ne hodi nikamor sploh, ostani v postlji vzami laptopa v postljo (sobo lahko obdaš z blazinami če ti bo bolj vdobno in čakaj da se bo kaj drugega zgodilo)

Kar se pa tiče mitov, te morem razočarat da sem že parkrat doživel ta mit z Audiom in svojim puntotom in obakrat sem vozil čez 130 in nobeden ni bil poškodvan.... in prosim ne pripisuj tega sreči, ki je lahko tudi faktor ampak....

200 in 130 isto boli? Jaz se peljem 125 in vame se zaleti nekdo, ki gre 130, drug pa ki gre 200. Isto bo bolelo? Od kje ti ta ideja?


Hmm ja zemlja kliče BW zbudi se... Če se kdo vate zaleti z tako hitrostjo boš pač odfrčal iz ceste neglede na to koliko hitro pelje in zemlja ma hitrost nič ti pa še vedno 100 ali več...( sej veš jarki ob avtocesti pa to...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

St@jler ::

ammm to je res. Sej ni razlike če se en vate zaleti z 100 (včasih še mn) al pa 150+. V najboljšem primeru boš konkretn invalid, načeloma oz. najbl verjetno te pa nebo več.

Drgač bi se pa še mal vrnu nazaj na une pravice vozt hitrej kukr so predpisi al ne.
Po mojem ne pomen da če je predpis 130 da se jst ne smem več pelat. Recimo sej v avtošoli učijo da lahko (včasih morš pospešt) čez omejitev pri prehitevanju. Dobr to se bl nanaša na navadne ceste ne na AC. Sam useen se mi zdi neumn zakaj se more en pelat po prehitevalnmu če ma vozni pas frej. Kukr sm reku, nč nimam proti če un dejansko prehteva. Takrt je res neumn blendat pa nevemkaj zganajt k itaq se ne more umaknt. Sam recimo taki norci k kr vn zapelejo z mn kukr 130 pa ne pogleda...zna bit pa kr zanimivo se za njim ustavt če se peleš hitrej. Sicer je pa tuki zanimiv vprašanje. Kdo je kriv v takem primeru, ko te en izsil jst se pa pelem 150 recimo? verjetno jst ne...k sm uzad prpelu pa še prekoraču sm hitrost.

Aja pa še glede nesreč na avtocestah. Res je nesreč mn kukr na navadnih. Sam tiste k se zgodijo so pa bl tragične.

No pa da me nebo kdo narobe razumu, češ da podpiram dirkače itd. Samo povejte mi zakaj se nebi smel 200 pelat pa AC k je prazna pa ponoč. Takrt ogrožam samo sebe pa še kšno divjad če mi pod avto skoč (čeprou na AC bl težko). A jst res nimam pravice se vozt hitrej?

Ziga Dolhar ::

> verjetno jst ne...k sm uzad prpelu pa še prekoraču sm hitrost.

Tole si pa napisal tako, kot da bi bila tvoja prekoračitev hitrosti zate olajševalna okoliščina ...
https://dolhar.si/

St@jler ::

ja tist ne ne paše notr...sm mislu tko: "verjetno jst, ne?" :\

BigWhale ::

> Cel Severni del (mislim da je to od viča pa do nekje Novih jarš je 130.
> Drugi del pa je 100.

Ja mas prav, slaba polovica je avtoceste (z omejitvijo pred tuneli).

> Uglavnem je dost varno peljat tudi čez 130 na uro po autocesti, če se tok
> bojiš da te bo kdo kej naredu imaš pa izbiro.

Zakaj ne beres mojih postov? Zakaj samo na pol preberes in se potem delas, da ves kaj sem povedal? Sploh pa, zakaj se spuscas na tak osebni nivo? Trapasto. Jaz sem govoril o tem, da v bistvu noben nima pametnega razloga da bi vozil 200. Razlika med 200 in 130 pa je kar precejsnja se ti ne zdi?


> Hmm ja zemlja kliče BW zbudi se... Če se kdo vate zaleti z tako hitrostjo
> boš pač odfrčal iz ceste neglede na to koliko hitro pelje in zemlja ma
> hitrost nič ti pa še vedno 100 ali več...( sej veš jarki ob avtocesti pa
> to...)

Do the math! V prvem primeru je hitrost naleta 5 km/h, pri drugem pa 75 km/h. V prvem primeru so moznosti za to, da me odnese s ceste precej majhne, v drugem primeru je pa to prakticno 100%.

Stajler:

> Po mojem ne pomen da če je predpis 130 da se jst ne smem več pelat.

Ne, to pomeni, da, ce je predpis 130, ga ti lepo ignoriras in se peljes vsaj 180. Ker ti ga ni treba upostevati.

> Kdo je kriv v takem primeru, ko te en izsil jst se pa pelem 150 recimo?

V CPP je jasno napisano, da na cesti, ki ima vec prometnih pasov v eno smer, torej avtocesta recimo, ne smes zaceti prehitevanja, ce je neko vozilo pred teboj ze zacelo prehitevati. Za zacetek prehitevanja se steje vklp levega smernika. Torej, ce ti drvis z dvesto na uro in da pred teboj nekdo zmigavec, da bo prehiteval, ga ne smes izsiliti.

Jasno, vsak, ki je pameten ne bo sel prehitevat, ce vidi, da mu nekdo drvi 200 na uro na sosednjem pasu.

> A jst res nimam pravice se vozt hitrej?

Ne, res se nimas. Avtocesta ni dirkalisce. :) Tudi ce ni nikjer nobenega lahko kje v kakem grmu policaj z radarjem oz. laserjem. Potem bo pa jok in stok... ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sketch ()

St@jler ::

Drgač sm pa jst govoru o pravici ne o predpisih. Vem da je 130 omejitev in pač to zavestno kršim. Ampak to še ne pomen da nimam pravice kršit. Sam če te dobi lepo radarček poj pa pač...

Pa mogoče res govorimo o mal velkih hitrostih. Sam dejte si pa useen priznat da se ne vozte skoz po ac 130 ali manj. Lepo vas prosim no.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St@jler ()

Tilen ::

. Sam če te dobi lepo radarček poj pa pač...

Saj bos videl, po novem letu te bo ta tvoj "pač" vsekal hudo po denarnici in po kartoncku s pikicami.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

St@jler ::

Hmmm...no zdej sm lepo izpadu k največji divjak in k da podpiram une k norijo po AC (al pa po navadnih tud).
Sam hotu sm rečt da mi gre na živce k se folk voz po prehitevalnem če ma frej voznega. A je tok težko to razumet?! In poj se za takim nabere kolona pa če maš srečo se najde še kšn idiot k gre po desni prehtevat....;( Zakaj!? Samo zato k se je enmu dvignl in se pač hoče pelat po tem pasu k se mu ne da umakn al pa da je cesta njegova pa se pele 130 ostali naj se pa j****.

Dr_M ::

St@jler: ja je razlika med tem, al en voz 130 po prehitevalnem pasu, na voznem pa ni nikogar, ampak mas tut velik takih kretenov, ki bledanjo ce prehitevas kolono vozil... jest se takim zanalasc ne umaknem, pa se upocasnim voznjo na 130 (ker ponavad pelem 150+)... pa se lepo pelemo... :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Chronoboy ::

Spomnite se formule za kineticno energijo: Wk = hitrost na kvadrat * masa
Energija se zelo povecuje glede na hitrost.

xabre ::

Vedno blendam pri radarski zasedi in tistim, ki majo luči ugasnjene. Načeloma se držim omejitev, še posebej v strnjenih naseljih. Drugi, ki so blendali meni so mi prišparal že kar nekaj denarja.
Na avtoceti pa vozim glede na količino benza v tanku. Več benza, več gasa.:D
Je pa res da moja karjola kej velik več kot 160 ne gre, kar niti ni visoka hitrost. Najbolj pa sovražim provokatorje, ki namenoma zadržujejo/ovirajo promet s tem da vozijo 120 po prehitevalnem, 50 izven naselja itd. Pa kaj kerga briga kolk hiter bi ti rad vozil, ker je tvoja dolžnost, da se umakneš, omogočiš varno prehitevanje. Policaji so zato, da se upoštevajo predpisi in ne civilisti. Pa pika.
Pa še neki mi na živc pritisne. Avtomobili, ki ti vozijo 5cm za ritjo in imajo luči naštelane gor u nebo nekam, da si v avtu presvetljen ko na rentgenu.;((

Dr_M ::

Avtomobili, ki ti vozijo 5cm za ritjo in imajo luči naštelane gor u nebo nekam, da si v avtu presvetljen ko na rentgenu.

mogoce pa v prostem casu veverice lovi :) :D :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jype ::

Seveda imate pravico krsit prometne predpise in vozit nad omejitvijo. Ravno tako kot imam jaz pravico pripeljat cizo velikih kamnov na nadvoz nad avtocesto in jih ob natanko primernem trenutku metat dol na cestisce.

Me zanima, kaj bi Stajler rekel, ako mu bi pri >100 km/h v glavo priletela granitna kocka.

Seveda jaz tega ne delam, zal pa ne morem rect da mnogi vozniki ne vozijo nad omejitvijo.

St@jler ::

Me zanima, kaj bi Stajler rekel, ako mu bi pri >100 km/h v glavo priletela granitna kocka.


Nerodna reč. Mam kolega k je dobu tko en kamn v šipo (sreč ne u glavo), lih tko iz nadvoza. Je meu srečo ja.

Nimam pravice kršit predpise. OK. Se strinjam. A potem tud nimam pravice prehitevat?! Mislm da se mi ta pravica jemle k se en pele kr tko po prehitevalnem.

Sej pravm, un k dejansko prehteva ma vso pravico to delat, pa tud če se pele 65. Sam poj naj se na varni razdalji umakne nazaj da lahko tud ostali njega prehtimo. Sej mamo pravico ane?

Ziga Dolhar ::

> Nimam pravice kršit predpise. OK. Se strinjam. A potem tud nimam pravice prehitevat?! Mislm da se mi ta pravica jemle k se en pele kr tko po prehitevalnem.

> Sej pravm, un k dejansko prehteva ma vso pravico to delat, pa tud če se pele 65. Sam poj naj se na varni razdalji umakne nazaj da lahko tud ostali njega prehtimo. Sej mamo pravico ane?

Fante, tvoje "pravice" so opredeljene v ustreznem zakonu, kjer je lepo napisano, na kakšen način jih boš uveljavljal, hkrati pa je tudi lepo obrazloženo tudi uresničevanje člena 15/3 ustave, torej razmerje med tvojo željo po prehitevanju in avtu, ki že prehiteva in bi ga ti najraje zgazil, saj ti [po tvoje] "jemlje pravico" prehitevanja ...

Daj ... prosim ... pojdi si kaj prebrat, ne zdravorazumsko bluzit.
https://dolhar.si/

St@jler ::

eh...bom prebrau če bom najdu...

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

St@jler ::

tnx...
sm mal pogledu pa sm zaenkrat najdu sam tole:

Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

To je to k mene mot k se folk kr naprej pele. Samo je pa zdej vprašanje a vela to tud če se voznik k prehiteva pele 130. Pomojem se more umaknt hitrejšim vozilom ?!

Microsoft ::

Zanimiva tale debata. :))

Jst bi nekaj dodal glede prehitevanja po desni. Nevem, kaj vi tu vidite tako spornega?! Verjetno vsi poznate staro cesto od rondoja (LJ) proti Trojanam. Tam sta kar dolgo casa dva pasa. Malo pred tem, ko se cesta zoza na en pas, gre veliko folka v kriziscu na levo. Seveda se ze vsi kak krizisce ali dva prej 'pripravijo' in gredo na lev pas.

No, lgih malo prejle sem se tam jaz peljal in po desni prehitel enih 5 avtomobilov, ki so ocitno bili namenjeni 'tja na levo'. Desni pas je bil prost. Nevem, zakaj v taknsih primerih ne bi prehiteval? Peljal sem se enih 80-90, kar niti ni tako hudo, glede na to, da so hitrosti 120 tam cisto obicajno (omejitev pa je na 70).

Pa tudi po avto cesti sem ze enih parkrat prhitel po desni. Pac, nekdo bolj pocasi 'potegne', ti pac das gas, pa gre po desni mimo. To ni nic spornega. Sploh, ce se peljes 130, on na levi pa recimo 120. Drzis se omejitev, tako da nevem, zakaj bi moral onega na levi cakati.

Pa tudi recimo po glavni cesti, ki gre cez Bezigrad (Dunajska ?). Tam se pac peljes po pasu, kjer mislis, da bos hiterj prisel. Pa tudi ce se peljes cik cak, ce je vse v nekem normalnem okvirju, brez kakih hudih manevrov, nevem, zakaj tudi tam ne bi prehiteval po desnem pasu.

Glede tiste, da se od nekoga oce pelje 200 po AC. Ni finta tega v tem, da je zanalasc sel pozneje od doma, da bo lahko 'upravicil' divjanje. Gre za to, da ko si v avtu, si neefektiven. Tiste ure, ki jih presedis v avtu, jih vrzes stran. Tu gre samo za to, da si cimprej na cilju, kjer spet postanes efektiven.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Ne grem sicer zdajle preverjat, ampak pri tem [če se prav spomnim, ko sem pred časom gledal], pri tem ne gre za avtocesto, ampak za dvopasovnico [ala po Ljubljani ...]. Nisem pa prepričan in jemlji tole [in naslednjo vrstico] z rezervo.

Drugič, če ti voziš 130 kmh, je to najvišja dovoljena hitrost (glej 32. člen [+ upoštevaj dopolnitve in spremembe]). Ergo, ni možno, da bi kdo vozil še hitreje.

--

dodatek: avtocesta vs. smerno vozišče: 23. člen
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

perci ::

Eno je prehitevat po desni po celovški ali pa dunajski, kjer je to dovoljeno.

Povsem drugo je pa prehitevat po desni na avtocesti, kjer je to prepovedano in še hudičevo nevarno zraven. Obstaja razlog zakaj se levemu pasu na avtocesti reče prehitevalni pas, desnemu (če ne štejemo odstavnega) pa vozni pas.

Sej Microsoft, potem pa se po odstavnem pasu prehitevaj, ce ni to nic spornega.

Vsak, ki je ze kdaj prehiteval ali pa namerava prehitevat po desni na avtocesti, naj si takoj eno klofuto prilima.

Me zanima, kdo od vas je prehiteval po desni na avtocesti na izpitni vožnji in jo uspešno opravil.

Noben - ker se to ne sme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Ziga Dolhar ::

perci, lahko prosim še osvetliš pravilnost/napačnost mojega prejšnjega posta?
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Se pravi, da ce se peljes po desnem pasu po AC s hitrostjo 130, po levem pa se nekdo pelje 100, potem mores zmanjsat na 100 in se peljati vzporedno z njim?! In ce bi jst na izpitni voznji prisel do taksne situacije, bi prehitel oz. se peljal 130 po desnem pasu naprej.

Glede odstavnega pasu je pa tako, da se tam glih ne vozi kaj dosti in da se tudi prehiteva ne. In odstavni pas tu nima kaksnega pomena. Govor je o tem, po katerih voznih pasih se prehiteva in po katerih ne. Odstavni pas tu na vsak nacin odpade.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

perci ::

Ziggga: V bistvu sem Microsofu odgovarjal. Ampak ja, tisto kar si napisal o dvopasovnicah je res.

Tisto glede voznje po levem pasu pa ne vem tocno kaj si mislil.

Si hotel reci, da ce vozis 130, da se ti ni treba umakniti nazaj na vozni pas, ker itak nihce ne more hireje vozit?

Ne, ni tko. Ti ravno tako delas prekrsek, ce s 130kmh vozis po levem pasu brez razloga. Se pravi, oba delata prekrsek, ti in oni, ki prehitro vozi.

Sicer pa ti pravim, tvoj post sem bolj tko sam na hitro preletel - tudi zato, ker se trudis pisat cim bolj navadnim smrtnikom nerazumljivo >:D

perci ::

Microsoft, ti nam zdej tuki ene ljudske modrosti prodajaš. Veš pa kaj dosti ne o stvari - očitno.

Ja, če nekdo vozi po levem pasu 90 na uro, ga ne smes po desnem prehitet. Pejt kakega instruktorja vprasat, ce ne verjames. Verjetno te bo kar na novo teorijo povabil pisat.

Over and out.

flipflop ::

Me zanima kak dolgo bi se ti perci vozil po desnem pasu 90 na uro za takim človekom;) . Pa močno dvomim da mu ne bi blendal, ali pa ga prehitel.

Microsoft ::

Dej nehi no. Ce bi se ne peljal po levi 100 po AC, ga narezejo, ne pa prehitijo. :)))

Sicer pa. Zakaj se ze nekdo pelje 100 po levi strani, ce je desen pas prazen? Jst bi to gledal kot preksek, ki druge sili (ker ga morejo po desni prehitet), da naredijo prekrsek.

Ti ravno tako delas prekrsek, ce s 130kmh vozis po levem pasu brez razloga.

Kot sem malo visje rekel. Ce se nekdo pelje po levem pasu AC, pa ima desni pas frej, potem ta dela prekrsek. In posledica tega je, da ga more folk prehitet po desni, sicer bi ga po levi.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

DSmidgy ::

M$ - Tam pri Trzinu pomojem pasova nista enakovredna ampak gre za vozni in prehitevalni pas (hitra cesta). Po novem (od 1.1.2005) bo kazen 40.000 SIT za prehitevanje po desni.

Res je zanimivo, kako si eni CPP razlagajo po svoje - kako bi ti prehitevanje po desni, prehitro vožnjo smatrov - ni pomembno. Zakon je kakršen je. Upoštevaš ga, če hočeš. Ne si ga pa po svoje razlagat. Kako ste pa izpit naredil, me zanima?

En link o novih predpisih. Zanimiva je tista, ki prepoveduje nadalnjo vožnjo, ko te dobitjo, da pelješ več kot 50 km/h na avtocesti. Tako da se tistemu, ki se mu bo preveč mudilo zna zgodit, da se bo peljal s policajem, ko bo ustavljen na avtocesti - in bo zamudil sestanek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Tody ::

Stanje na naših avtocestah (vsak dan se vozi Vrhnika-Ljubljana) je taka da človek ne ve ali bi se zjokal al ne... Sam si lastim Puntota ki ima 55 konjev in 1.1 motor star je 11 let in ma nekje končno hitrost 140 km/h(da so brati še kukr tok znosni) in kaj se zgodi ? Večino časa morem peljat po levem pasu ker vse kar ma kolesa leze po desnem in tako sploh nisem jezen če mi kdo poblenda da se mu umaknem... Seveda morem zabremzat pa se urinit nekam notr ampak to sploh ni nekak problem.Pač slediš nekem redu da se umakneš hitrejšemu in potem ti nadaljuješ svojo pot naprej po prehitevalnem pasu...

Kar se tiče prehitevanja po desnem... Predstavljaj si ta scenari, ki je že bil viden na srečo se nč ni kej dost zgodil zaradi hitrega regiranj prehitevajočega. Tipo pele po levem pasu, na rit se mu neki živčen BMW nalima in nekaj časa pelje za njim... tipo pržge žmigavc in pelje za njim.... tipo začne blendat naj se mu že umakne ...in ker BMW dopizdi da mam desni pas prost potegne po desnem pasu, naenkrat pa se gospod voznik na levem spomni da bi se bilo dobro umaknit, brez kakršnih koli nakazovanj al pa kaj... Bmw in tudi jaz ki sem peljal na desnem pasu, sva bil rešena zahvaljujoč dobrim refleksom in zaviralnemu sistemu... (čeprav z presranimi gatami... vsaj mojimi)

Microsoft ::

Tody, taka situacija nic ne govori v prid, da se po desni naj ne prehiteva, saj se lahko isto naredi v obratno smer. Ti se plejes za nekom in si pac reces 'zdej pa bom'. No, takoj ko zapeljes na levo in si ze skoraj vzporedno, si pa se oni spredaj rece 'zdaj pa bom'. Do tega lahko pride v obeh primerih.

Pol glede prehitevanja po desni se mi zdi bedno. Recimo, v kriziscem gre ogormno folka na levo, desni pas pa gre naravnost. In tako se bos potem moral op desnem pasu cijaziti, ker oni na levi pac grejo v kriziscu na levo, ti pa gres naravnost, imas frej pot, ampak ne, bos mogu cakat. Bedarija. :///

Sem se narisal. Recimo, da si tist 'Avto'. Pa recmo, da je to ona cesta in da je omejitev 70. Ti se peljes na desni, samo oni na levi pa se cijazajo enih 30, ker je pac v kriziscu guzvam. In zdej se bos mogu ti vzporedno zravn onega, ki ga imas na levi zraven, plejati vse do konca krizisca?! Jebemti taka pravila!!!

Slika:


Glede zakona, de se ne smes naprej pelati. Kdaj pa se bos potem spet lahko peljal naprej? Po dolocenem casu, po izplacani kazni?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

bond007 ::

Prasci dans so mene ustavl. Noben poblendu. Lokacija Laško, ura 22.20. hitrost 72 km/h. Drek to... nisem pazu, pa dobr vem da tam radi stojijo... Ja nč, pač en teden ne bom nč jedu.. da bom lahk kazen plačal. Itak hrana sam redi :\ :P

Tilen ::

No, ker sem svezi s CPP-ja pred 3 dnevi (uspesno upravljenega) bom povedal sledece:

Ce se nekdo po levem pasu pelje 80 ga ti po desni ne smes prehitet tudi ce peljes 130!
Je pa res da dela tisti na levi pasivni prekrsek, delas pa ti veliko vecjega ce ga prehitis. Manj kot 80 pa ne sme peljat kr s tem zadrzuje promet. 80 je pa cist kul in ti ga po desni nimas pravice prehitet. Glede ostavnega pasu. Povedali so nam da se odstavni pas lahko prevozi (cca5m) ce smo ugotovili, da pna posppesevalnem pasu nismo dosegli/nismo mogli doseci zadostne hitrosti da bi se vkljucili na autocesto.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

St@jler ::

Microsoft..mislm da se motš. Če je ta cesta k si jo narisou recmo tipa celovška(dunajska, tržaška,...), poj lahko ti umiru prehtevaš po desni. Na AC je pa to strogo prepovedano. Vem sm brau tuki k je ziggga prpopu. Tm notr od 36.člena naprej lepo piše kako je s prehitevanjem.

Povedali so nam da se odstavni pas lahko prevozi (cca5m) ce smo ugotovili, da pna posppesevalnem pasu nismo dosegli/nismo mogli doseci zadostne hitrosti da bi se vkljucili na autocesto.


Tilen tole zlo dobr drži ja, sam na žalost se večina voznikov boji tiste črte na konc. Men je to že pršlo prou da sm mogu naprej pelat...

Ziga Dolhar ::

Ma, Jimi vztrajno neločuje med avtocesto in večpasovnico, ki ni avtocesta.

Perci: moj post si razumel pravilno, le tistega drugega del ne; pravim, da če voziš po levem pasu 130 kmh, ni mogoče smatrat, da "oviraš promet" [ker normativno ni mogoče, da bi kdo vozil hitreje]; ne pravim pa, da nisi v prekršku, saj bi [ob praznem desnem pasu] moral peljati po desnem [kot opozarjaš tudi ti].
https://dolhar.si/

cryptozaver ::

Ko se ze spuscate v pravne razprave in linkate predpise ... kje na netu bi clovek nasel nekaj takega kot: 'pogoji pod katerimi merilnik hitrosti zagotavlja tocnost meritve znotraj deklarirane tolerance' ali mogoce 'certifikat za pravilno uporabo laserskih namerilnih naprav'.

Nekje v uradnih listih pomoje. Jaz ne najdem. Hvala.

Tilen ::

Ce je omejitev50 in ti peljes 53 te skif nebo ustavil. Do te meje je toleranca. Ce te ustavi in gnjavi se mu lahko samo smejis.

da če voziš po levem pasu 130 kmh, ni mogoče smatrat, da "oviraš promet" [ker normativno ni mogoče, da bi kdo vozil hitreje]

Res je vendar bi vseeno moral vozit po desni saj zakon dovoljuje, da ti v primeru prehitevanja LAHKO pospesis za kratek cas(toliko da enega prehitis) za 10%. Torej ce nekdo vozi po levi 130, ga lahko ti prehitis s hitrostjo 143 kmh, vendar jo moras po prehitevanju uskladiti na dovoljeno hitrost.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Ziga Dolhar ::

> Res je vendar bi vseeno moral vozit po desni saj zakon dovoljuje, da ti v primeru prehitevanja LAHKO pospesis za kratek cas(toliko da enega prehitis) za 10%.

1. Tilen, PA SAJ VSAKIČ NAPIŠEM, da bi moral vozit po desni, jebenti.
2. Če voziš 130, ni potrebe, da bi te kdorkoli prehiteval.
3. Daj, prosim najdi mi ta člen, ki ta pospešek dovoljuje; že cimer mi je o njem govoril, vendar ga jaz nisem našel. Če sta že dva, bo sigurno nekaj na tem.
https://dolhar.si/

Tilen ::

Jaz sem samo povedal, kaj so na avtosoli povedali. Ne se razburjat. To je tako npr. kot da nekdo vozi pred tabo 65, omejitev pa je 70. Ti ga s 70 km/h zelo tezko prehitis, zato ti je kreajsi vecji pospesek dovoljen. In pa ni se treba razburjat, nisem tega napisal samo tebi.

2. Če voziš 130, ni potrebe, da bi te kdorkoli prehiteval.
Seveda ne, vendar se najdejo taki ki peljejo 130 za nekom ki pelje 130 in ne upajo prehitevat niti po levi, bi pa radi in ne vejo da to lahko naceloma storijo, ce jim to(da so pac pred tistim) toliko pomeni, ker potem itak morejo upocasnit.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Microsoft ::

OK, ena taka moznost je avto, na nujni voznji. Da bi pa civilni avto lahko sel upraviceno cez 130, pa nevem.

Ziggga, a to prehitevnje po desni je prepovedano samo na AC, ali tudi na cestah rezerviranih za motorni promet (mislm, da je to cesta, kjer se lahka 100 peljes)?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Tilen ::

Prehitevanje po desni je recimo dovoljeno tudi v vsakem kriziscu v katerem motorno vozilo pred teboj zavija levo. Prepricas se da nikogar ne bos s prehitevanjem oviral in pac prehitis. Ne rabis cakat.

ali tudi na cestah rezerviranih za motorni promet (mislm, da je to cesta, kjer se lahka 100 peljes)?

Ne.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Microsoft ::

Pa ko smo ze glih pri teh pravilih.

Recimo, da se tovornjak pleje po naselju 70, ti pa za njim z isto hitrostjo. Potem pa policaj izmeri z radarjem (ali laserjem), da se tovornjak pelje 70 in ga ustavi. Ali lahko ustavi tudi tebe, ki si se plejal v casu meritve za njim (in da ti da isto kazen, kot onemu spredaj)?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Tilen ::

Recimo, da se tovornjak pleje po naselju 70, ti pa za njim z isto hitrostjo. Potem pa policaj izmeri z radarjem (ali laserjem), da se tovornjak pelje 70 in ga ustavi. Ali lahko ustavi tudi tebe, ki si se plejal v casu meritve za njim (in da ti da isto kazen, kot onemu spredaj)?

Naceloma ne, ker policaj ni nujno da je videl tebe od zadaj ko mu je zmeril 70 Km/h ko pa je tovorno vozilo videlo radar pa je itk upocasnilo na 50Km/h in ste se mu vi priblizali. Torej naceloma te ne sme ustavit, lahko pa te in gnjavi za nekaj cisto drugega ne zaradi prekoracitve hitrosti. Saj poznate plave kaksni so vcasih.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Ziga Dolhar ::

> Recimo, da se tovornjak pleje po naselju 70, ti pa za njim z isto hitrostjo. Potem pa policaj izmeri z radarjem (ali laserjem), da se tovornjak pelje 70 in ga ustavi. Ali lahko ustavi tudi tebe, ki si se plejal v casu meritve za njim (in da ti da isto kazen, kot onemu spredaj)?

AFAIK ne. (Predstavljaj si, da izmeriš prvega v 2 kilometra dolgi koloni ... nakar lepo colaš celo kolono :P). Meritev mora bit rajtam opravljena individualno za vsakega kršitelja. (Ampak to govorim na pamet ...) Že praktično ne more z gotovostjo predvidit obnašanja ostalih udeležencev in njihovih hitrosti.

(Seveda te pa lahko ustavi in pregleduje gume, luči, opremo, pripetost ... >:D)
https://dolhar.si/

_Tom_ ::

> A jst res nimam pravice se vozt hitrej?

Ne, res se nimas. Avtocesta ni dirkalisce. :)



Kje pa je dirkališče, kjer bi se lahko nadobudna mladež zdivjala in porabila višek hormonov?? ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _Tom_ ()
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vožnja po prehitevalnem (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Na cesti
528114488 (91510) solatko
»

Pritozba na placilni nalog (obvestilo o prekrsku) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
537705 (6479) antonija
»

Najstnik za najstnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
767415 (5962) Matevžk
»

Kako slabi in nesramni vozniki smo Slovenci... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16011345 (8644) Dr_M

Več podobnih tem