» »

Najstnik za najstnike

Najstnik za najstnike

Slo-Tech - Jonathan Fischer je izdelal napravo, s katero upa, da bo zmanjšal število smrti mladih v avtomobilu. Naprava Speed-Demon je ena v vrsti naprav, ki nadzoruje hitrost vožnje, vendar je prva, ki začne delovati šele, ko voznik preseže nastavljeno vrednost. Naprava, ki za svoje delovanje uporablja GPS, je zanimiva predvsem zaradi tega, ker v zasebnost voznika posega šele, ko voznik "prekrši" dovoljeno mejo hitrosti, ki je nastavljena v napravi. Ta funkcionalnost omogoča ohranitev zasebnosti kljub nadzorni napravi. Naprava deluje tudi v povezavi z Googlovimi zemljevidi in označuje le odseke, kjer je otrok presegel omejitev hitrosti.

Napravo je Jonathan začel razvijati, še preden je dobil vozniški izpit. Nato je z napravo zmagal na tekmovanju izumiteljev in presenetil javnost s svojo starostjo. Star je le 18 let. Seveda bo svojo izumiteljsko žilico preizkusil tudi na tržišču, saj skupaj s partnerji pričakuje splavitev naprave letošnjo jesen. Prodajala naj bi se dva modela. Eden bi deloval skupaj s kartico SD, katero bi starši nato povezali z računalnikom in videli, če in kje, je njihov otrok peljal več od omejitve. Drugi model pa bi deloval brezžično. S tem modelom bi lahko starši v trenutku prekoračitve prejeli SMS ali elektronsko pošto. Prvi model naj bi stal okoli 150 dolarjev, drugi pa od 200 do 250 dolarjev.

Še povezava na celotni članek.

76 komentarjev

«
1
2

Vikking ::

In ker 18 letnik bi si želel da ga stari nadzira, ga omejuje, ter ve za vsak njegov korak???

V glavnem živa bedarija.

PrimozR ::

Pa najjači problem je met s seboj fotoaparat, vzet ven SD kartico in jo v fotoaparatu sformartirati?

christooss ::

Vikking a si prebral sploh novico kaj šele članek. Najstnik bo nadzorovan šele ko/če bo prekršil omejitev. Drugače se njegova pot ne bo videla na napravi.

To je cel point tele novice :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

pingo76 ::

Kak nonsense od izuma. Prava vzgoja pa je!
Še posebej fantastična je naprava verzija 2 ki pošlje stršem SMS ko sin divja po cesti. Valjda, da mati še pokliče sinkota: Janezek! voziš prekitro sem ti že 100x rek... KABOOOM! Do nesreče je prišlo zaradi neprilagojene vožnje in rabo telefona med vožnjo... :\
Smeti, smeti...

krneki0001 ::

To je pa primitivno razmišljanje.

Če bodo mulci vedl, da se jih nadzira sploh ne bodo prehitro vozil in vsa poanta je v tem, da če ne bodo prehitro vozil bo posledično manj nesreč.

nodes ::

vsekakor bi morala biti tudi fizična omejitev in to pred nastopom tiste nepovratne....pozdravljam vsak (prepočasen) premik za večjo varnost v prometu

Roadkill ::

Kristus: Če si njegovi starši želijo nadzora mu bodo pa umejitev hitrosti nastavili na 5mph. Konec koncev omejitev hitrosti postavljalo starši.

Meni se zdi zadeva nesmiselna. Tudi mlad voznik lahko fotrov avto pritisne do 200km/h varno. Problem je bolj to, da nekateri to počnejo na lokalnih prometnih cestah. Največ nesreč se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti.... ampak ne na avtocestah. Na avtocesti lahko ti pelješ nenormalno hitro, pa nisi tako nevaren, kot če se po nekem naselju pelješ konstantno 70kmh.
Ü

Matevžk ::

kot če se po nekem naselju pelješ konstantno 70kmh

... kar po mojih izkušnjah še najbolj počnejo tisti, ki 70kmh vozijo tudi izven naselja in celo po avtocesti ...
lp, Matevžk

kronik ::

Zadevo naj se samo poveezjo z computerom v avtu, da bo kr blokada delovala pri hitrosti nad 70 :D

Jaka83 ::

Po mojem mnenju bi bilo najbolj varno, če bi imel vsak avto GPS in preko njega bi nek centralni sistem ugotavljal na kakšni cesti se osebek nahaja in bi temu primerno omejilo hitrost vozilu na najvišjo dovoljeno.

Ravno zadnjič me je policaj ustavil, ko sem zmanjševal iz 70km/h (mimo Belinke) na 50km/h (kjer je označen prehod za pešce) in me je pociljal da sem vozil prehitro (hitrost je bila 56km/h). Tistega, ki bo pa pridrvel 90 tam mimo pa ne bo videl.

Pa še enkrat povdarjam da sem napisal besedno zvezo najbolj varno in ne najceneje, najbolj pametno itd. U bistvu, če tako pomislim bi bilo najbolj varno če sploh ne bi vozili ampak hodili okrog.

CWIZO ::

Jaka83: ti bi hitrost omejil tako da dejansko avto nebi mogel iti vec kot bi v tistem casu dovolil racunalnik?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

BigWhale ::

Kako pa naprava 've' po kateri cesti vozi najstnik?

Avtocesta? Magistralka? parkirisce?

Jaka83 ::

CWIZO: ja, za določeno cesto določena omejitev in basta, nimaš da mrdaš višje od omejitve.

BigWhale: Welcome to the world of GPS.

antonija ::

Omejevat hitrost je zelo nevarno, ker mersikdaj tistih par km/h cez omejitev resi veliko vec situacij kot pa bremza in crte skozi ograjo.

Izdelovat take naprave je pa IMO problizno enako podpiranje lenoba kot novi zakon o mladih in lokalih. Mladim postavljajo omejitve starsi, ne zakon. Tega se najraje krsijo, veliko raje kot omejitve starsev. Ce so starsi tako nesposobni da ne znajo svojemu otroku pojasnit zakaj je 120km/h skozi naselje nevarno (pojasnit, ne enkrat rect da to je no-no in potem upat na najboljse) potem bojo njihovi otroci to moral spoznat na slab nacin...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CWIZO ::

Jaka83: ti je antonija povedal tisto kar sem ti jaz hotel.

Prosim ne omenjat fizicnega omejevanja hitrosti in pa varnosti v istem kontekstu ;)
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

3p ::

antonija: "Omejevat hitrost je zelo nevarno, ker mersikdaj tistih par km/h cez omejitev resi veliko vec situacij kot pa bremza in crte skozi ograjo."

Zanimivo, kako se vedno v tej podobni debatah najdejo eni, ki razlagajo, koliko situacij oni rešujejo s pritiskanjem na plin. (Recimo: "Ravno sem prehiteval v nepregledni ovinek, naenkrat nasproti mene tovornjak, jaz pritisnem po gasu (prehitevani pa po bremzi) pa zum mimo. Kaj bi bilo, če bi oba stopila na bremzo?! => Gas mi je rešo lajf.")

Looooooka ::

tole bojo drgac mogl starsi kupt...noben drug ne bo hotu bit na displayu starsev.
ceprou glede na to da ta bedarija uporabla google maps smo v sloveniji in se na polovici sveta cist varni.ker pac tipo nima kesha da bi dobil kart kje drugje.small victory...

CWIZO ::

3p: vsak malo bolj izkusen voznik ve, da kdaj je pa tut treba na gas prtisnt, da resis kako situacijo.

Sploh se pa jest nebi vsedu v avtu, k bi mi omejeval kdaj pa kje pa kok loh furam svoj avto.

Tale pogruntavscina je pa cist vredu. Ce sine nima svojega avta in se naokoli fura z ocetovim, loh fotr pac vid al ga gon al ga ne.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Jaka83 ::

CWIZO mogoče ti znaš vozit, velika večina govedine na cesti pa ne.

Soniux ::

Res je da velik ljudi ne zna vozit, sam vseeno, da me mama nadzira zvecer, ce grem kaj ven... groza. Ne, ne, ne, naj se bolj trudijo v avtosolah (in doma seveda).

CWIZO ::

V bistvu je ze to dost zalostn da morajo tastari nadzerat svoje polnoletne otroke...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

jinzo ::

Ja jupii, nadzor v vsak del našega življenja! Sem odločno proti kakršnemukoli nadzorovanju. Če so otroci 2000 let pred nami preživeli brez vsakega nadzora, potem bomo mi tudi. Samo prava vzgoja in to je to. Vsaj po moje.

3p ::

CWIZO: Potencialno (čeprav so eni nagnjeni, da vse situacije rešujejo s hitrostjo). Grem pa stavit, da hitrost pomaga rešit eno situacijo na 9, ki jih zakuha.

Jaka83 ::

Oxygenium: Vse lepo in prav, dokler ne doživiš situacije, ko staršem zmanjka idej kako ukrotiti otroka. In verjami mi, teh situacij je vedno več, ker je mladina vedno bolj podivjana in razvajena.

b ::

Jaz tega ne bi mel v avtu. Ja pa tut res, da jaz nisem nikoli vozil avta od svojih starsev.

Tko je pac, ce nimas v redu odnosa z otrokom, pol ga mors spijonirat. Jaz mu enostavno ne bi dal avta, ce mu ne bi zaupal. Itak pa pri nas mors bit polnoleten za vozit avto (za voznjo s spremljevalcem pac ne rabis imet v avtu se tega "spijona" :) in ce mas polnoletnega otroka pa rabis se to... si nekaj konkretno zgresil pri vzgoji IMO.

Aja, pa se glede resevanja situacije s hitrostjo:
Se v avtosoli sem speljeval desno na Dunajsko na kriziscu nasproti stadiona (tam mal naprej od bencinske). Tam sta na Dunajski 2 pasova in po notranjem se je vozila kolona avtomobilov. Zunanji je bil prazen. Pogledam, speljem, in se enkrat pogledam, ter vidim, da je nekdo iz kolone zamenjal pas na mojega. Ker sem bil ze na cesti, in ce se tisti ne bi ustavil, bi se zaletel vame, ce bi jaz zabremzal (pa ni bilo tako kriticno). V tem primeru je bilo prav, da sem pritisnil in hitro pospesil do tistih 60, kolikor je tam omejitev in kolikor so priblizno vozili ostali avtomobili. Pa se bi se nasel kaksen podoben primer.

Se pa absolutno strinjam, da je neprilagojena hitrost krivec za veliko stevilo nesrec. Ampak neprilagojena hitrost ni nujno vsaka, ki je visja od omejitve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b ()

CWIZO ::

3p: primer situacije kjer lahko preprecis nesreco brez da bi bil ti kriv za nje povzorcitev.
Peljes se po cesti in v ogledalu vidis da se ti en norec priblizuje od uzadi in nima namena zaviti na drug pas. A bos zabremzal al bos po gasu stopu?

Se dogajajo take pizdarije po avtocestah ko "jebači" z BMWji mislijo da je cesta njihova in da je samoumevno, da ko ti pripelje za rit da se bos umaknil, pa ce prav mas zraven sebe tovornjaka...
sem tut sam ze dozvel neki podobnega, sicer ni bilo na fertik kriticno bi pa se zaletela ce nebi jest po gasu stopu.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Jaka83 ::

Vidiš CWIZO, če bi imel norec v BMWju mehansko omejeno hitrost do te situacije sploh ne bi prišlo. Tovornjak bi peljal 110, ti bi peljal 130 in šel mimo, norec v BMWju pa pravtako.

christooss ::

cwizo v ameriki dobiš izpit pri 16 in polnoletnost pri 21 :8)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

CWIZO ::

no potem je to tam se smiselno pri nas pa ne vec. Ceprav mas zdej tut pr 16ih ze loh izpit, sam more bit pa s tabo en k je nad 30 pa ma 6 al 7 let izpit ze in ima manj kot 5 kazenskih tock. Najbrz ta nebo pustu da mulc zraven njega divja, ker bi njega ogrozal...

Jaka83: to je res, sam se vseeno ne mores avtu omejit najvisje hitrosti.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

neoto ::

Se dogajajo take pizdarije po avtocestah ko "jebači" z BMWji mislijo da je cesta njihova in da je samoumevno, da ko ti pripelje za rit da se bos umaknil, pa ce prav mas zraven sebe tovornjaka...

Kje pa piše, da se mu moraš umakniti, če se pelješ z maksimalno dovoljeno hitrostjo on pa ni vozilo na nujni vožnji? Lepo znižaš na 130 in naj ti on zadaj blinka, trobi,... ti lepo prehiti tisto kar si se namenil, potem se pa počasi umakni. Takoj ko te nekdo dohiti z večjo hitrostjo vidiš kulturo voznika. Eni se pripeljejo na nekaj cm in trobijo, blinkajo, .. drugi pa uvidijo že prej, da morajo upočasniti in to tudi na primerni razdalji naredijo.

Glede limiterja: v Mercedesu je povezan limiter skupaj s knock-down stikalom na pedalu za gas, tako da se avtomatsko deaktivira, če je to potrebno.

CWIZO ::

Glede tega sem se enkrat ze kregal z frendi. Jest sem trdil, da se ti ni treba umaknit oni pa da se moras. Bi bil vesel, ce ma kdo kak odlomek iz zakona, kjer to pise (ce pise).
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

b ::

neoto: s tem, da takemu vozniku se znizas hitrost, spravljas v nevarnost samega sebe. Jaz tega ne bi pocel. Gres pac z enako hitrostjo naprej in se umaknes takoj ko se lahko. To je po mojem najbolj varno.

Jaz sem videl najbolj ekstremen primer tailgatinga do zdej na obvoznici pri Splitu (al je bla vpadnjica, neki pac). 3 pasovnica, gost promet, norc je svigal levo desno s svojo znizano hondo civic (how appropriate :) in ce ni mogel naprej se je pac cloveku prilepil na - ne pretiravam - max 25 cm. Debilizem.

b ::

CWIZO:

na AC ne smes vozit po prehitevalnem pasu, ce ne prehitevas. Torej se moras umaknit, takoj ko si prehitel vozece na desni.

Prejsnji teden sem se vozil za enim pametnim po AC, k je peljal mal pod omejitvijo po prehitevalnem pasu, na voznem pa par 100m naprej in nazaj nic. Celo veselje. A ma kdo kako idejo, kako takemu dopovedat, naj se umakne, brez tailgatinga, blendanja ali voznje mimo po desni?

Jaka83 ::

CWIZO, zakaj bi ti delal prekršek če ga nekdo drug dela samo iz objestnosti. Nisi dolžan zviševati hitrosti, če ni za tabo rešilec ali policaj na nujni vožnji.

CWIZO ::

b: tocn mas prav. Priznam da jest vcasih mal pozabm al pa se mi ne da skoz umikat na desni pas ko vozm mem tovornjakarjov.
Jaka83: sej umaknes se na desni pas, sam ce se pa ne mores in un prpici od uzadi pa nimas druge kokr da pospesis da se ne zaleti vate ane...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Jaka83 ::

Ni res, če vozi po pravilih in po pameti potem se ne zaleti vate. Tudi če gre 180 lahko še vedno zmanjša na tako hitrost da te dobesedno ne skeglja z avtoceste. Zakaj bi se prilagajal prepotentnežem, ki v glavi nimajo več kot eno grahovo zrno, in delal prekrške zaradi drugih. Poleg tega pa je zelo hecno vsakič ko se peljem v Ljubljano po gorenjski avtocesti se najde kak caR, ki blenda na kilometer da se umakni s tistim malim modrim avtomobilom (pa že tko 150 pelješ recimo), potem se mu pa smejiš ko na koncu stoji na semaforju za na Celovško tebi ob boku. Torej profitiral ni nič, samo mal več goriva je popila njegova mašina, pa gume je mal bolj izrabil.

_Matej_ ::

neoto: ravno taki vozniki so najbolj nevarni, kot jih ti opisuješ. Lepo vozi svojih 150 km/h, se mu približa hitrejši avto od zadaj pa je njegov ego užaljen in stopi do konca po bremzi, čez ti me pa že ne boš prehitel.;((
V zakonu lepo piše, da se MORAŠ umakniti hitrejšim vozilom, pa ni važna hitrost tega vozila. Kazen je 40 tisočakov;) Za naglo zaviranje brez vzroka, bi se pa tud našel kak člen in primerna kazen. ;)

Jaka83: v normalnih razmerah se po cesti vozi toliko kot je dovoljeno, me zanima kako boš v avtošoli naredil glavno vožnjo, če boš v lepem sončnem vremenu po avtocesti vozil 100 km/h in prehiteval tovornjake z enako hitrostjo. Gladko padeš.

Pravilno prehitevanje: voziš 130 km/h in prehitevaš tovornjak, dohiti te hitrejši voznik, v tem primeru z enako hitrostjo dokončaš prehitevanje in se takoj umakneš na vozni pas. Ni ti potrebno pospeševati zaradi hitrejšega vozila!

Če prehitevaš z manjšo hitrostjo od dovoljene, potem se lahko vprašamo kako si prišel do izpita, ker avtocesta ni nič drugačna pri prehitevanju kot navadne ceste. Enaka pravila + obvezni desni smernik ko končaš prehitevanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _Matej_ ()

Jaka83 ::

_Matej_: Ja, ob prehitevanju je dovoljena povišana hitrost, sam to ne pomeni isto kot peljati po prehitevalnem pasu in trobiti in blendati pri 200km/h.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

Daedalus ::

Itak bojo v avtih kmal black boxi. Tak da se ljubitelji reševanja situacij z gasom kr pripravite še na avtomatizirano kaznovanje in odtegovanje kazni za prehitro vožnjo z računa:D

In ja, avto blokiran na max dovoljeno hitrost v neki državi sploh ni slaba ideja. Sej je hitreje od 130km/h pri nas pač ne smeš pelat. Kaj ti bo pol avto, ki leti 250? Večina je namreč preškrt za plačat par krogov na dirkališču (grejo bremze pa gume precej hitro) pa rajši spravlajo v smrtno nevarnost sebe in ostale s kazanjem "jajc" na navadnih cestah. Kaj lahko narediš s takimi? Jaz bi jih posadil v avto, ki zna komunicirat s pametnim znakom in pelje točno tolko hitro, kot mu znak (oziroma posebna naprava) sporoči, da je dovoljeno. Itak pa je najboljša rešitev popolna avtomatizacija prometa. Kdor pa hoče, pa marš magari na Mobikrog, pa če se boš razbil - boš razbil sebe in svoj avto, ne pa par naključno mimoidočih zraven.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

_Matej_ ::

Zgleda nekateri še niste navajeni na take voznike. Trobijo, blendajo vedno ko je kdo pred njimi. Ni važno če si pred njim samo ti ali pa 2km kolone. Vklopiš ignore in dokončaš prehitevanje.

Glede tistega izuma v novici, pa nimam nič pametnega za povedat. Komur se zdi uporabno bo kupil napravo, ostali pač ne.

antonija ::

Noben ni rekel da "ful gas" vedno resi vse situacije. Je pa vecina voznikov prepricana da ce bojo stopil na bremzo (in po moznosti se celo varno ustavili avto) da jim ne bo hudega. Ce stopis na bremzo pomeni da se bos v najboljsem primeru brez trka ustavil sredi kriticne siruacije. Ce se zberes in "zvozis" situacijo bos v najboljsem primeru peljal _skozi_ kriticno situacijo. Naknadno ustavit se na za to namenjenih povrsinah ni noben problem. V obeh primerih se lahko fajn spestas, se nekdo drug vate zalima, ampak dokler se premikas so sanse prve situacije malo visje in sanse druge situacije malo nizje. Na koncu je pa seveda vse na vozniku da oceni katera akcija kdaj.

Z omejevanjem hitrosti takoj odvzames najmanj eno moznost za resevanje nesrec. Kar je slabo. Se huje je da te med "resevanjem situacij" zacne avto jebat da se tiste 2 sekundi pa ne bo vec vozil cez omejitev.

Navsezadnje pa ni odgovornost elektronike da mi spostujemo zakone. Zakone sprejemajo od nas voljeni posamezniki. Mi jih moramo upostevati sami, ne pa imeti goro elektronike da nas opominja na to. Kazen za krsitve zakonov pa verjetno vsi (vozniki) poznate, in ker ste polnoletni se _zavestno_odlocite_nositi_vse_morebitne_posledice_neupostevanja_zakonov_!!! Vkljucno s invalidnostjo (vaso ali tujo), smrtjo (vaso ali tujo), ...

A ni fajn bit polnoleten, a?:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jaka83 ::

_Matej_: Si zgrešil point totalno.

antonija ::

Se to: Ljudje ne vozijo hitro samo zato ker se jim nekam mudi oz. bi radi hitreje prisli na cilj. Verjetno se nekaterim slisi neverjetno, ampak doloceni posamezniki (tudi jaz) uzivajo ob gibanju pri velikih hitrostih. Ni vazen cilj, vazen je uzitek na poti. Ce se potrudis to delat vsaj malo pametno (recimo nemske avtoceste sploh niso tolk dalec) potem ni panike. Ce pa to pocen na vaski cesti.... pol pa ze sam ves kaj delas.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Daedalus ::

Fajn je biti polnoleten.

Samo, marsikoga se to ne prime, pol pa je treba izumlat pripomočke, ki omogočajo vsaj delno izboljšanje situacije. Zakaj pa mamo prometno policijo? Ziher ne zato, ker bi po defaultu bil človek odgovorno bitje. Je odgovoren - v kolikor se ga v to prisili. Black box v avtu/na motorju/quadu/ je ena taka čisto simpatična reč. V primeru nesreče se pač pogleda, kaj je posnela in ugotovi dejanske okoliščine (vsaj tiste merljive). Nobenih izgovorov in dvomov glede prekoračitve hitrosti recimo, samo podatki. A ni to fajn?

In recimo, da ne bi bli preveč malenkostni - se omogoči (tud v namene prehitevanja, da je lahko hitro in varno) začasno prekoračitev hitrosti. Če pa teraš po navadni cesti 120 na uro kak kilometer, dva - pol pa plačaj.

antonija - sej hitrost je kul. Sam, če se ti je že tolko do nje, pol ne bi smel bit problem skočit magari do Mobikroga pa se zdivjat. Tradeoff je v tem, da boš pač hitreje uničil gume in bremze na avtu. Pa navadno podvozje tud trpi posledice. Samo, s prehitro vožnjo na "poseljeni" cesti je poleg tega še en tradeoff - precej večja možnost, da ti/nekdo drug naredi neumnost, ki stane tebe/ostale življenja pa veliko $$. Kaj je pol boljš? Pa hitra vožnja že sama po sebi ni primerna za potovanja, ker zahteva višji nivo koncentracije in je utrujajoča.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

flipflop ::

_Matej_: Ja, ob prehitevanju je dovoljena povišana hitrost, sam to ne pomeni isto kot peljati po prehitevalnem pasu in trobiti in blendati pri 200km/h.


A to je zdaj po novem uzakonjeno?

CWIZO ::

Jaka: ti bi torej cakal da se ti v avto zaleti nekdo? Sej ne pravim da je zmeri tko. V 99% un uzadi upocasni. Se pa lahko zgodi (in meni se je) da pac je un uzadi tak trot da tut bremzat ne zna. A bos se vsen pr 130 dokoncal prehitevanje al bos po gasu stopu?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

_Matej_ ::

Daedalus: Moram te razočarat, da take zadeve že obstajajo. Reče se jim vlaki. Sicer vozi jih še vedno strojevodja, ampak znaki in omejitve je vse avtomatizirano in povezano z računalnikom v vlaku ;)

Jaka83: Nisem nič zgrešil, samo pravim da se navadi na take voznike. Preveč se obremenjuješ z njimi. Njihov problem če bledajo, trobijo... Ti lepo končaš prehitevanje in se umakneš. Ni treba zato iz 130 pospeševat na 200 km/h.

Dost bo offtopic, če koga zanimajo take debate, potem naj si na avtomobilizem.com prebere sporočila od PureTNT.

Roadkill ::

Heh, jaz se na AC z veseljem umaknem vsakomur, ki je hitrejši. Če prehitevam, prehitim do konca in se umaknem.

Če pa tip že na daleč blenda in na prehitevalnem pasu vklaplja lev žmigovc in se mu na splošno zdi, da bi jaz moral jaz zapeljat na vozni pas...direktno pod kak kamijon, potem pa lepo upočasnim na hitrost kamiona in počakam tistih 15sekund, kolikor je potrebno, da prepotentnemu tipu za mano eksplodira glava. Potem ga pa z veseljem spustim naprej. Poleg tega če vidim, da me bo v vsej svoji jezi prehitel po desni, dam v istem trewnutku desni žmigovc, da ga zadane kap, ker ima občutek, da bom zavil na desni pas in se zaletel v njega.

Res, da tako izpadem velika p**** in se komu zdi, da ogrožam promet, ampak pri tem precej uživam. :)

Vse to seveda ob predpostavki, da furam po omejitvah oziroma nad njimi.
Če jaz furam 140km/h, potem se ne rabim nikomur umikat, pa se vseno umaknem, če je prostor in ni na voznam pasu kamijonov, ki furajo 80kmh. :)
Ü

antonija ::

Sej blackbox v avtu se mi sploh ne zdi slaba ideja. Samo varstvo osebnih podatkov zna biti problem pri servisih in podobnih zadevah... Bi pa pripomoglo pri kaznovanju krsenja zakonov, ne pa pri preventivi.

Ima pa _Matej_ popolnoma prav: Ce poznate zakone se vozite po njih, pa ce za vami vozi cela gora BMWjev z narodnjaki in luckami pod avtom. Zakon je le zakon. Ce se pa znajdete v situaciji krej morate za preprecitev nesrece "zrtvovati" spostovanje zakona... Odlocitev je seveda vasa. Zivljenje je pa vredno vec od zakona, splo pa od ZVCP.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slediti najstniku prek telefona

Oddelek: Mobilne tehnologije
101713 (706) Uporabnik
»

Mestni redar - kazen za telefoniranje

Oddelek: Loža
263646 (2614) LuiIII
»

Vpliv družbenih arhetipov na percepcijo tveganja v prometu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16236444 (34633) BlueRunner
»

Najstnika obsojena zaradi virtualne kraje :S

Oddelek: Loža
192600 (1654) jype
»

Najstnik za najstnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
767392 (5939) Matevžk

Več podobnih tem