» »

Se je Einstein motil?

Se je Einstein motil?

B_Marley ::

Vceraj sem na TV Slovenija gledal oddajo, ki je govorila o tem, da naj bi se Einstein motil in da bi naj bil svetlobna hitrost vendarle spremenljiva. Eden izmed sodobnih fizikov namreč trdi da bi naj bila svetlobna hitrost po velikem poku (nekaj miljard let v preteklost) drugacna (ali večja ali manjsa nisem ravno najbolj pozorno poslusal, mislim pa da večja). To me je kot bolj ali manj fizikalnega laika presenetilo. Ker nekaj vendarle vem o relativnostni teoriji me je dejstvo presenetilo. Vem da so tukaj nekateri fizikalni strokovnjaki, pa me zanima kaj vi mislite o tem?
She is electric. Can i be electric too?

ferdo ::

na podlagi katerih argumentov želiš odgovor?

B_Marley ::

Ne vem...pač vceraj sem gledal to oddajo in me zanima kaj vi mislite o tem. Poznam relativnostno teorijo, kjer je pac svetlobna hitrost absolutna in nespremenljiva. No potem pa tam pac on trdi da ni oz. da vsaj v preteklosti ni bila enaka (in morda v prihodnosti ne bo?) in ma neke razloge, ki pa jih sedaj verjetno z mojim laičnim znanjem ne bi znal pojasniti in obnoviti.
She is electric. Can i be electric too?

xenon74 ::

vedno mora biti ena konstanta, okrog katere utrjuješ svojo teorijo! Einstein je pač izbral svetlobo "v vakumu"!

X74

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: xenon74 ()

Thomas ::

Un tipček, se dela pametnejšega kot je. Možnih je "30000" teorij o tem, kako naš svet je. Ena od njih je pravilna. Njegova je med nemogočimi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

B_Marley ::

Vem, to poznam... Ampak nekako je v fizikalnih krogih relativnostna teorija v veliki večini sprejeta, toda ali zgornje dejstvo vsaj rahlo ne rusi relativnostne teorije? Ce ze ne nje pa vsaj njenih temeljev, da je svetlobna hitrost konstantna?
She is electric. Can i be electric too?

Thomas ::

S tipčkom ki se dela pametnejšega kot je, mislim seveda unega Portugalca, ki se je razdajal v včerajšnji oddaji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

B_Marley ::

Thomasa sem čakal, ker vem da se spozna na to :D

Vem da je teorij veliko, ampak tam pravijo da njegova kr makes sense. Ne vem pa kolk je to pac res...

Zakaj je njegova nemogoča?

Torej je to le lari fari? Zakaj so potem sli posnet oddajo o tem? :D
She is electric. Can i be electric too?

Thomas ::

> toda ali zgornje dejstvo vsaj rahlo ne rusi relativnostne teorije?

Heh ... relativnostna teorija lahko ima svoje probleme, toda oddaja in tipček sta bila mimo.

Pozirati zna, Guthovega teorema pa ne pozna in bluzi. Ne vem kaj počne v oddaji potem sploh. Ne vem, zakaj grejo delat oddajo ravno z njim. 100 bolj primernih je.

Samo tudi cela serija je trhlena. Svojim otrokom sem že prepovedal ogled.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ferdo ::

Thomas, moti me to, ker si v nekaj zelo prepričan to vzameš za edino možno, imaš mogoče rezervo, če to kar misliš da je res, mogoče le ni tako, in je nekaj drugega?.. upam da se ti takrat ne bo podru sistem, vedi da je v fiziki še vse odprto, nekatere teze so pravilne, nekatere pa po pravici povedano pa še bluzijo, iščejo tisto pravo, zato se ne obešat na vsako stvar, tudi ne na "ajnštajnovo" teorijo o relativnosti, je lepo, če jo poznaš, nihče ti pa ne garantera, da je ta prava, ima velik odstotek, da je možno resnična ali watewer... dokler nisi 100% potem ni šans, za moje pojme nekateri fiziki prodajajo buče, za to, da se izpostavijo širši javnosti in pokažejo da neki mislijo z sivimi celicami, ponavadi je to mlatenje prazne slame, bolje da se sami s sabo pogovarjajo...
Lep primer je zbijanje morale študentom:) pri fiziki, ko jim predavatelj pove, da mogoče, to kar se danes učimo čez 30let sploh nebo držalo in je brezveze... to je bil uvod v prvi semester... pol se pa čudijo, zakaj je tako malo študentov na predavanjih, še man pa na obveznih vajah:\ , o šolskem sistemu smo pa že marsikero rekli, biti zatežen ni težko, ane Thomas?
Jzt bi razumel, če svojim otrokom nebi pustil gledati telebajske, vendar te ne razumem, za kaj nebi pustil, da si tvoj otrok sam po svoji volji razširi splošno razgledanost, a nebi mel časa, da se bi znjim pogovoril, o fiziki? mogoče je pa on tisti, ki bo nekaj novega pogruntu:) "tvoj otrok" .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

Gizmo_X ::

Teorij je res veliko. Sem tudi že slišal, da se naj bi vesolje širilo s pospeškom(= vedno hitreje), po moji pameti pa najbrž ni hitrejši od svetlobne hitrosti, ter se tako tudi svetlobna hitrost spreminja?8-O
Vi kar raziskujte, ugotavljajte, ugibajte, se kregajte..
Dokler ne vidim, ne verjamem.:P :D
Don't pay the BILL at the big GATES.

xenon74 ::

ipse dixit načelo a ?

Na siolu reklamirajo "izgubljeno stavo" Stephena Hawkinga V prejšnji teoriji vztrajal, da črne luknje oddajajo sevanje

X74
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: xenon74 ()

Valentin ::

> Sem tudi že slišal, da se naj bi vesolje širilo s pospeškom(= vedno hitreje), po moji pameti pa najbrž ni hitrejši od svetlobne hitrosti, ter se tako tudi svetlobna hitrost spreminja?

Prostor se lahko širi hitreje od svetlobne hitrosti, hitrost svetlobe ostaja enaka.

To naj bi se dogajalo na robu vidnega vesolja. Lahko bi celo rekli, da od tam naprej ne vidimo ničesar prav zaradi tega fenomena.

NewLife ::

Thomas:
Samo tudi cela serija je trhlena. Svojim otrokom sem že prepovedal ogled.

NO COMMENT oz. SHORT COMMENT

Lepo, da 'lahko' tvoji otroci' vsaj malo razmišljajo z lastno glavo :\

Še talibani bi tole pustili predvajat - NO OFFENCE!

podtalje ::

V sobotni prilogi Dela sem bral, da je tudi pri nas en kandidat, ki ima svojo teorijo o hitrosti svetlobe.
Pravil je tudi, da bi lahko svojo teorijo tudi konkretno dokazal, vendar mu manjka nekaj miljonov eurov. (če se kdo javi)

Drugače je pa teh teorij kar veliko, seveda je pa glavni problem dokazljivost.

Keyser Soze ::

Zato pa so pač TEORIJE.

So možne niso pa 100%. Ampak zaenkrat najbolje opisujejo vesolje takšno kot je. Trditi, da so popolnoma pravilne je pa približno tako kot so nekoč govorili, da je zemlja ravna in zažigali tiste, ki so trdili, da se sonce ne vrti okoli zemlje.
Pa so ravno tako mislili, da imajo popolnoma prav. Kaj si pa danes mislimo o njih bomo pa videli.
OM, F, G!

DoberMan ::

Men je bil zanimiv zaključek, ko so "ugotavljali" kako je (naše oz. trenutno) vesolje nastalo. Svetlobna hitrost naj bi se upočasnila, kar je privedlo do big banga. In da je lambda že od vedno odstajala v vakumu.
Sicer niso nič povedal kaj naj bi povzročilo padec hitrosti svetlobe. In tud niso nič omenili za koliko se je svetlobna hitrost upočasnila.
Če sem prav razumel je fora da se vesolje širi, ohlaja in ko bo "izginilo", ko je energije tako zelo malo oz nič več bo svetlobna hitrost spet upočasnila in nastane novo vesolje.
Ampak je pa teorija lažja za razumet kot pa : bilo ni nič, potem je bila neskončna gostota v neskončno mali točki in potem je nastalo vesolje. ?? Ta je men še bolj čudna.

Tud če je vse skupi pravljica je bilo meni všeč, saj ne mislim imet nobenih resnih debat z nikomer o nastanku vesolja, tako da ni pomembno kako si jaz predstavljam da je vse nastalo. Vsaj dokler ne vemo zagotovo vsega.

Thomas ::

Najprej off topic. 1. prav da je Marjan pobrisal off topic. 2. Prepoved gledanja odaje je bila figure of speach.

Zdaj pa on topic.

Svetlobna hitrost. V Splošni teoriji relativosti, so (nekatere) nadsvetlobne hitrosti možne in dovoljene. Einstein je Splošno teorijo delal od kake 1908, ko mu je postalo jasno, da njegova Posebna teorija je bolj za silo pa vse do 1917. Ta prva, je strogo prepovedovala vsakršne nadstvetlobne hitrosti in je bila precej otročja. Danes je uporabljajo le še stare mame in fiziki pri pospeševalnikih, recimo.

Kozmološke teorije, subatomske teorije, vsakdanje življenje ... borza .. to pa mora vse laufat na Splošni teoriji Relativnosti. Ki je pa mučo (matematično) zahtevna. Ima pa celo ta teorija svoje omejitve.

Moja glavna zamera tej epizodi nanizanke je pa naslednja. Tipček govori o neskončnem nizu prejšnjih Big Bangov. Obstaja matematični teorem Alana Gutha (prva liga, tvorec Teorije Inflacije, ki zaobjema (in pravzaprav nadomešča) standardno Big Bang teorijo), po katerem je bilo eventualnih Big Bangov doslej le končno mnogo. Ta teorem s teorijo vred zdaj učijo že povsod, Portugalec iz Holivudske serije, ga pa ignorira. Posledično je vsa epizoda silly. Kot bi bila posneta v "alternativni realnosti".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NewLife ::

Prepoved gledanja odaje je bila figure of speach.

Opravičilo sprejeto ;)

Tud sam sem se čudil ker inflacije niso omenili. Če se prav spomnim je Porugalec prav tako rekel, da je eventualnih Big Bangov lahko le končno mnogo. Se motim?

Thomas ::

Lahko da je rekel tudi to (čeprav ne verjamem). Ampak zagotovo so govorili o neskončnem nizu Big Bangov. Kar mi je kot sol na živo rano, sem takoj porajtal.

V glavnem, tale ameriška serija je preveč holivudska, žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

freserovski ::

Kaj si je kdo ogledal serije The elegant universe (mislim, da so bili trije deli) Tudi je govora o tem, kaj pa mislite, so tam mlatili prazno slamo?
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Thomas ::

V teh odajah radi mlatijo prazno slamo.

Ena največjih zamer Hawkingu je ta, da tudi on v svojih knjigah rad zmlati kakšen otep prazne slame. Pač za boljšo prodajo serije in knjige, je to žalostno dejstvo.

Tele črvje luknje, skozi katere naj bi letali z enega konca Vesolja na drugega praktično trenutno, so že en tak kruh iz prazne slame, omlatene by Hawking. Teoretični koncept je on predstavil kot gotovo dejstvo.

Sicer je velik znanstvenik (bil, leta 1970 ali še 1980), toda to, da je zdaj priznal svojo zmoto v zvezi informacijsko fiziko črnih lukenj ... je že nepomembno. Samo še reklama in čaščenje starega moža.

Reci 'tHooft! Reci Smolin! Reci Beckenstein! Reci en kup še sovjetskih fizikov.

Tam, v tistih glavah je doma moderna fizika.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

Pravil je tudi, da bi lahko svojo teorijo tudi konkretno dokazal, vendar mu manjka nekaj miljonov eurov. (če se kdo javi)

Ja jaz bom pa dokazal svojo samo rabim 10 milijonov evrov in dobrih 80 let časa.

Crimson_Shadow ::

:\

Ura se v enem dnevu dvakrat premakne okoli. Ko se nedelja konča se spet začne ponedeljek. Ko mine zima je spet pomlad. Vse se dogaja ciklično. Je res tako težko razumeti, da je ta cikličnost vpeta prav povsod in da je naše minljivo linearno pojmovanje časa z rojstvom in smrtjo lahko tudi zgrešena.

Gizmo_X ::

Digitalne ure ne gredo okoli.:D Dnev tednov pa imamo tako malo, ker bi bilo več preprosto preveč.:D Ko mine zima, je pa res pomlad.:\
Dobro. Se rodiš, živiš, umreš, te pokopljejo, zgniješ kot hrana za živali. Potem se tvoja duša preseli v dušo črvov, ki jih pojedo ptiči, katere ustrelijo lovci, ki jih pojedo, ter je tako duša spet ohranjena?:D
Ampak je pa seveda res čisto možno, da so naše teorije drugače/napačne.:\ :D
Don't pay the BILL at the big GATES.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svetlobna hitrost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17146251 (42510) kunigunda
»

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
384852 (3627) Thomas
»

Kaj se zgodi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
656892 (5389) kitzbrado
»

Črne luknje in popačenje časa...

Oddelek: Znanost in tehnologija
163157 (2612) nicnevem
»

relativnostna teorija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14510421 (8736) bobby

Več podobnih tem