» »

Tekočinsko dihanje

Tekočinsko dihanje

«
1
2

perci ::

Zanima me, če kdo ve, kako je z uporabo te tehnologije v praksi. Med guglanjem sem ugotovil, da naj bi se nekoliko uporabljalo v medicini - da je tam dokaj uspešno, vendar se mi vse skupaj zdi neka znanstvena fantastika iz filma the abyss.

Nekateri trdijo, da se navy seals celo potapljajo s to tehnologijo, sam sem mal skeptičen.

Vaše mnenje?
  • polepsal: Matri[X] ()

Vesoljc ::

mislis kapljevinsko dihanje? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

perci ::

Govorim o dihanju s PFC-jem (perfluorocarbon) - ne vem kako se temu po slovensko reče.

Vesoljc ::

kapljevina VS tekocina

ne vem, zakaj zadeva ne bi delovala... med plinom in kapljevino pa spet ni tolk velik razlike 8-)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

perci ::

Jah, nekaj pa jo le je - drugace bi ljudje tudi v morju lahko dihali brez avtonomne opreme.

Preseren ::

Sicer so moji podatki ze precej stari, ampak stvar deluje in naj bi se zacela uporabljati za globinske potope, seveda najprej v zaprtih krogih, pa tudi za zdravljenje.
Stvar je pa precej preprosta, saj ljudje itak dihamo tekocino v maternici.
Sevada pa tega ne moremo pšrimerjat s tem, da bi ljusje lahko dihali v morju, ker pač vsaka tekočina ni primerna za to. Zato si doma ne vlivat vode iz pipe v pljuča in upat, da vam bo uspelo ;=)

P.

perci ::

Ampak kaj je problem, da se tehnologija ni zacela sirse uporabljat, ce je pa zadeva ze izvedljiva. Vsi vemo, kaj vse bi lahko delali potapljaci v oblekah napolnjenih s PFC-jem, ce bi blo to tko simpl.

Nekje se jim mora zatikat, sam kje je vprasanje.

kopernik ::

Mislim, da je kar precejšen šok za pljuča, če zamenjaš zrak z neko tekočino. Ne vem, kako bi to zgledalo v praksi, če bi pri vsakem potopu moral najprej doživeti nek hud šok (da se pljuča navadijo na tekočino - in obratno na zrak, ko je potopa konec).

Vesoljc ::

ehh, sej se navadis :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

perci ::

kopernik: ja baje te čist zvije, ko inhaliraš to zadevo - ampak se kao navadš >:D

BigWhale ::

Nazadnje ko sem gledal so misi zdrzale nekaj casa pri dihanju tekocine, potem so pa pocrkale, ker pljuca enostavno niso bila narejena za dihanje tekocine... Oziroma, neki stranski efekti so bili.

Izvedljivo je, v praksi pa se se ne uporablja... AFAIK

Vesoljc ::

sej tud prvi cik je tak sok, da kaslas kot zmesan :|


kako pa kej to zgleda z ekonomskega stalisca?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

perci ::

BW: Afaik se v medicini zadeva uporablja. Tisto z mismi je pa ze zlo staro. Problem je bil v tem, da se je v pljuca nabiral co2, zdej tega problema vec ni.

mile ::

Je blo par let nazaj v Ljubljani predavanje nekega poklicnega potaljača ( Slovenca) , ki se je s tem igral v ameriški vojski. Zadeva je sigurno več kot samo znanstvena fantastika...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mile ()

Vesoljc ::

mile, mas moznost probat? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

ali3n ::

Tista predavanja, o kterig govori mile sem obiskoval - bila so na BF, tam enkrat okol leta 2000 (1999?); predaval je pa dr. Dean Horvat, dr. medicine, specialist za hiperbarično fiziologijo; možakar je nekaj let sodeloval pri projektu kapljevinskega dihanja, zadeva deluje, prvič so jo uporabili ob prvem napadu na Irak...

Še povezava do njegovih člankov.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

perci ::

Ma ja, to sem bral, je bla ze enkrat podobna tema na st-ju, sam kokr jst vem divemasterji za tega Horvata pravjo, da je full of shit.

Thomas ::

Kapljevinsko dihanje (tekočinsko dihamo vsak dan) ima predvsem to prednost, da bi se človek lahko globoko potopil. 1 kilometer, ali pa več. Ne bi mu polomilo reber.

V tem je osnovna ideja, kako je pa s fiziologijo pa ne vem. Vem da so zajci dihali "v vodi" že dneve, ampak rado pride do okvare pljuč, bojda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jeronimo ::

Perci: zakaj se ne uporablja množično?

Odgovor je preprost. Ker tekočine ne moreš kar tako vdihniti. Vdihneš jo lahko samo trenutek pred zadušitvijo. takrat pride tako močen refleks, da v pluča potegne tudi vodo. drugače zavesno vode ne spraviš noter (naravno varovalo pred vdihom vode). Že kot dojenčki izgubimo sposobnost dihanja in hranjenja naenkrat.

Ko voda prodre proti zapiralki, se ta seveda sproži in zapre dihalno pot.

tako je to. dejansko si verjetno blizu zadušitve predno lahko tekočino udihneš. Verjetno ni veliko ljudi, kateri bi se kar tako iz firbca spuščali v takšne skrajnosti.

Verjetno pa bi se znalo telo tudi s časom navaditi na dihanje tekočine - in krč ne bi bil več potreben.

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

ali3n ::

@ Perci - če je res tako "full of shit" - zakaj piše tako razumljive in strokovno podkrepljene članke? Dean je nedvomno dovolj izobražen na področju fiziologije človeka... ne vem, zakaj je tako nemogoče, da bi sodeloval pri tistem projektu? Nevoščljivost "konkurence" oz. ostalih klubov?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Thomas ::

Predvsem se mi zdi, da viskoznost katerekoli kapljevine je prevelika, da bi "normalno dihal". Prenaporno. Pač pa mora v tistem litru, dveh, treh biti raztopljenega toliko kisika, da je povsem počasno dihanje zadosti. Pa ogljikov dioksid se mora tudi nekako nevtralizirati, sicer imaš kmalu "kislo (gazirano) vodo" v pljučih.

Pa še ena težava je. Pljuča postanejo s tem precej bolj masivna. Tudi težja ob trkih in na kopnem.

Ni tole ravno brez pasti. Je pa zanimivo, vsekakor.

Kaj pa če bi nesel s sabo 50 litrov lastne oxigenizirane krvi? Stalna transfuzija namesto dihanja?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ripmork ::

ja znanost gre po svoje:\ ....že prav vidim reklamo za tole-vam gre onesnažen zrak na jetra? ...>:D

offtopic:
sicer me je pa kar malo stisnilo ko sem bral Jeronimo tvojo teorijo o tem refleksu...
-Ko sem bil tam 13-letni mulc sem se šel s fotrom potapljat(na vdih ) tko čist u izi z masko pa sem šel kar globok...ne vem glih kolk ampak kar globok...potem pa sem malo precenil količino zraka v sebi,hitel sem gor pa že čist brez zraka,tolk koker so se mi tiste sekunde vlekle se mi niso še nikol.Tik preden sem pa na površje prišel sem pa močno vdihnil morsko vodo vase-glih tolk da sem taprav cajt po zrak pršou,ker se mi je že temnil pred očmi....

ontopic: ja zadeva torej je res izvedljiva(tudi mene fasciniral ko sem gledal un film),sigurno je pa treba kaj orenk zoprnega skoz dat,pa tut za zdravje definitivno ni dobro...

madviper ::

Težave so v tem, da je kapljevina težja od plina. Torej morajo imeti poteplajači ojačana pljuča, ker drugače ne morejo "dihat". Zato tudi stvar ni za masivno uporabo.

To naj bi uporablajli ameriški sealsi, pa so meli težave s samomori. Zakaj? Zato ker je bila misija, da so se za en teden zakopali v morsko dno do vratu in čakali na podmornico. Ker pa je en teden dolg čas, pa še tih moraš bit (ne da se govorit), so bile velike traume in so nekateri potem naredili samomor. To je sicer bial govorica, je pa podatek star že več kot 6 let.

Mislim, da je v tem prihodnost, kar se tiče globinskih potopov ipd... So pa potrebne večmesečne priprave, na potop. Ob prvem srečanju z tekočino so hudi krči, ampak se lahko navadiš. Oči imaš zaščitene z lečami, na kar se moraž tudi privadit. Ni to tako preprosto, da bi lahko kr tako uporabljali to za vikend potaplajče.

Lp madviper
I'd like to do something crazy!

Jeronimo ::

RIPMORK: to ni moja teorija. O tej zadevi sem se pogovarjal pred leti s študentko medicine - to temo so nekaj obravnavali na faksu in so jim razložili kako to gre.

Sem pa jaz doživel nekaj podobnega kot ti. tudi jaz se poleti potapljam na dah (do sedaj 21 m). Imel sem nek star šnorkelj s plovčkom na vrhu, kateri je preprečeval vdor vode v cev pri potopu. Pri enem potupu se mi je zgodilo, da so pluča popolnoma nekontrolirano hotela vdihniti zrak. Zgodilo se je nekje med 10 - 5 m pod površino. če ne bi imel plovčka na cevi ..... kaj vem, če bi danes tole tipkal. :)
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Thomas ::

off topic:

Gdje ronimo - ime črnogorskega potapljaškega kluba.

Ni čudno, da se Jeronimo zastopi na zadevo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jeronimo ::

hehehehe
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

attackiko ::

Tole potapljanje na dah je bojda zlo nevarna zadeva: tukaj en človk razloži zakaj (je ostal brez sina na tak način)

perci ::

potapljanje na dah je nevarno zarad nepravilnega nadihavanja - izločiš i z krvi preveč CO2, ki je naravna zaščita, ki ti pove, kdaj moraš začeti dihati.

jeronimo:

Zaradi takih stvari kot tvoja dogovivščina z dihalko, se mora snorkl ob potopu vedno dati iz ust in usta zapreti.

Pa seveda ne sme biti preveč obteženi. Nekje na 10m globine naj bi imel potapljač na dah, nevtralno plovnost. Dobro, če se potapljaš v globine do 10m je treba imeti več uteži, če globlje pa še manj.

Jst imam do 10m 7kil, nad 15 pa 5kil. Tko nekako mi najbolj ustreza.

Ali3n: ja, mozno, da je stvar samo nevoščljivost. Zato sem pa odprl ta topic, da se drugi poveste nekaj o tem.

Keyser Soze ::

A ne obstaja nek termin v zvezi z tem ( zadušitev oz. utopitev). Neka refleksna smrt ali nekaj takega. Človek umre že prej preden mu voda zalije pljuča. Ravno zaradi tega refleksa. Morda bi bil tudi to vzrok zakaj se zadeve tu tako počasi premikajo?
OM, F, G!

perci ::

Najbrž misliš na hipoksijo, človek umre, ker mu ponavadi malo pred gladino parcialni tlak kisika v krvi tako pade, da se onesvesti. Če je v takem trenutku narobe obtežen, ga potegne v globino. Velikokrat se potem zgodi to, da človek, ko ga potegne v globino na določeni globini spet pride k zavesti. Vendar ko se poskuša vrniti na vrh se spet onesvesti. Veljalo bi v takem primeru popolnoma odvreči uteži.

Gre za to, da na veliki globini parcialni tlak kisika se ni tako majhen, saj je pritisk na recimo 30m globine precej večji kot na gladini. Ko pride na gladino, se ta tlak bistveno zmanjša in zato se onesvesti.

Vesoljc ::

prioriteta je torej ostati na dnu :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

perci ::

No, ce zelis dlje casa brez zraka ostati pod vodo, potem je res fajn bit na dnu. Je pa tut res, da precej kisika porabis za izenacevanje pritiska, tko da spet vprasanje ;). Dejstvo je, da rekorde v statični apneji postavljajo v čisto plitkih bazenčkih ;).

ali3n ::

---copy paste----
4. Če skupaj zaplavamo malce globlje ...

Danes je uveljavljen simplističen pogled na prosto potapljanje kot na dopustniško početje, za katerega je potrebno zgolj znanje in uporaba tehnik izenačevanja. Pod površino se (kakor vedno) skriva veliko zanimivega: potapljač, ki ni seznanjen s količino potrebnega kisika za potovanje v globino in nazaj, bo verjetno izgubil zavest, če bo postopno povečeval globino navkljub jasni potrebi po vdihu. Skoraj vsi sicer vemo, da je povečan parcialni tlak CO2 primarni signal možganom za občutek potrebe po dihanju. Vendar: stopnja metabolizma je lahko tudi tako nizka (npr. v hladni vodi ali po meditaciji), da se kemoreceptorski signal povišanega CO2 sploh še ne sproži, ko povišan parcialni tlak O2 zaradi naraščajoče globine povzroči ugašanje refleksa dihanja, ki je odvisen od kisika. Tako bo lahko potapljač plaval globlje in globlje, ne da bi se pri njem razvila potreba po vdihu zaradi povišanega ppCO2, do točke, ko bo praktično porabil ves O2 in padel v nezavest. Kdor se ukvarja s tehničnim potapljanjem, že lahko jasno vidi problem travel-miksov, bottom-miksov in hipersaturacije, za kar pa ne potrebujete vsaj šestih jeklenk, temveč zgolj - "šnorkel".

Predolgo bivanje pod vodo v apnei ima lahko posledice tudi pri dvigu na površino - ppO2 bo po predolgem zadrževanju na globini med dvigom padal do te mere, da bo na neki globini ppO2 tako nizek, da bo potapljač brez predhodnih opozoril (ali zaradi predhodnih spregledanih ali nepredvidenih) izgubil zavest. (Kdor obiskuje predavanja, je to lahko videl tudi na zgledu. Večina vas je bila potem kar malce "hipoksičnih".)

Podoben problem za nepoučene predstavlja možnost izgube zavesti zaradi prehitre spremembe položaja telesa. Prosti potapljači se najpogosteje potapljajo v položaju z glavo navzdol, kar pospešuje dotok krvi v možgane. Med potopom bodo možgani postali hipoksični, kar bo sprožilo potrebo po dihanju. Potapljač nato spremeni lego telesa, saj se z glavo prične dvigovati proti površini. Posledica: izguba zavesti na globini, kajti s spremembo položaja glave je potapljač iz možganov odtegnil že hipoksično kri.

Še en začetniški problem in problem ega: prosti potapljač se dvigne na površino, zajame zrak in - izgubi zavest. Vzrok: pretirano mišično delo na globini oziroma pri dvigovanju na površino, česar posledica je porast količine CO2 v dihalnem centru ali v krvnem obtoku. Pri dvigu na površino in vdihu bo potapljač nenadoma povzročil hiter padec ppCO2 v že sicer izjemno hipoksičnih pljučih. Posledica bo nenaden padec krvnega tlaka in zato nezavest. Vsi opisani scenariji sodijo v skupino tistega, kar v splošnem imenujemo izguba zavesti v plitvi vodi ("Shallow water blackout"). Zanimivo pri vsem tem pa je, da izraz prihaja iz tehničnega potapljanja. Prvi so ga namreč uporabili Britanci med drugo svetovno vojno - z njim so opisovali izgubo zavesti pri podvodnih diverzantih zaradi odpovedi filtra za CO2 v - rebreatherjih
--copy paste---


vse to - o čemer zdaj razvijate svoje teorije, je napisano v zbirki člankov - glej moj post malo višje. :\

---edit
Opomba: "pp" - parcialni tlak...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

ripmork ::

sam kar scary tole rata....jah Janeza pa ni več veš,je bil potaplač pa je šou gor zrak zajet pa ga je sam zmankal:( ...

btwkdo vadi kolk časa zdrži brez zraka?Kakšni triki razen tega da si čimbolj pri miru pa imaš upočasnjen pulz?

IceIceBaby ::

Uf ja, kar scary. Jaz se prosto potapljam tko za krajšanje časa na morju. Nisem ravno veliko stvari prebral o tem, ampak zgleda da bo treba. Potapljam se tam do 10m, pa ponavadi sem sam v vodi. Sux tole, bo treba nekoga najdit da me bo ven vleku, če v nezavest padem :)

RIPMORK: kolikor imam jaz izkušenj, je najboljša zadeva vaja. Jaz recimo ko grem prvič na morje in v vodo komaj zdržim 30 sekund pod vodo. Konec poletja, če sem velik na morju pa lahko minimalno minuto zdržim pod vodo s tem da plavam. Verjetno vsaj še pol minute več če bi miroval.

BigWhale ::

> btwkdo vadi kolk časa zdrži brez zraka?Kakšni triki
> razen tega da si čimbolj pri miru pa imaš upočasnjen
> pulz?

Na suhem? Nekaj cez tri minute je bilo par let nazaj, sedaj nisem vec formi. :) Pod vodo, pri potapljanju v globino in nekaj turizma na dnu nekaj pod eno minuto.

Potapljanje je nevarno. Pika. Tako na dah, kot z vso super duper opremo. ;)

Pri tekocinskem dihanju je najvecji problem viskoznost tekocine. Zadnjic sem se preklikal do enega linka, kjer je pisalo, da je tekocino dihat vsaj dvakrat tezje kot zrak. Drugi problem pa je vdihovanje tekocine, kjer se moras v bistvu zadusit.

Prednost je, ravno zaradi tega, ker ti pritisk ne more stisnit pljuc to, da je kolicina plinov, ki se raztaplja v krvi prakticno taksna kot pri dihanju na povrsini, zato ni potrebno izvajat dekompresije (morda kaj minimalnega).

Tear_DR0P ::

Tut jst sm ljubiteljski potapljač na dah. Moj največji dosežek je 12m, merjeno z Depth metrom na čolnu. Še v nedeljo pa sm bil na 10m pod vodo.

Kar se tiče nevarnosti sm jo pa na lastni koži izkusu. Kar je najbolj scarry je to da ti predn te zmanka rata zlo lepo vse :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Jeronimo ::

Perci:

teža uteži je odvisna od neoprenske obleke katero imaš. Pravilo je, da si jih obesiš na sebe toliko, da izničiš pozitivni vzgon obleke. jaz uporabljam 2,5 mm shorty - in imam 5 kg svinca okoli pasu.

Verjetno bi res lahko lažje kontroliral zadevo, če bi dal šnorkelj ven iz ust. to bi veljalo preizkusiti.

še glede izenačevanja - velikega pomena pri prostem potapljanju med drugim je tudi volumen maske - izenačuje se pritisk v ušesih in v maski. Nabavil sem si masko zelo majhnega volumna in porabim bistveno manj zraka kot pri navadni maski.

Kaj sem ugotovil, da je tudi med drugim pomembno pri prostemu potapljanju - CELA obleka (zaradi mraza), pravilna maska, plavutke z veliko odrivno silo.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

perci ::

teža uteži je odvisna od neoprenske obleke katero imaš.

Seveda, to je pa ja jasno :) .
Pravilo je, da si jih obesiš na sebe toliko, da izničiš pozitivni vzgon obleke.

Ja, to pa ni res. Če si ti na površini izničiš vzgon neoprena, boš na 15m globine, tako lepo naprej padal v globino, da ne bo res. Neopren se namreč pri večjem pritisku skrči in se mu s tem zmanjša vzgon.
jaz uporabljam 2,5 mm shorty - in imam 5 kg svinca okoli pasu.

Ne vem sicer na kake globine se potapljaš ampak IMO je to za shorty preveč.

Jst imam 5mm spacato longjohn + zgornji del in je 5 kil za potope nad 15m popolnoma dovolj. Za do 10m in izjemoma do 15 imam pa 7 kil. Pa me kar mal stisne, ko se na mal več kot 15m s tako kilažo potopim, ker rabiš za nazaj prit res veliko silo.
Plavutke morajo pa res nujno biti "tadolge", z navadnimi nimaš kaj počet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Keyser Soze ::

Ne, perci ne mislim tega. To je pač povezano z napačnim postopkom pri potapljanju oz. pretiravanjem. Tu pa gre za smrt, ki nastopi trenutno, zaradi šoka - nekaj v tem smislu. Saj bi ti natančneje povedal pa se ne spomnim. Smo jo omenjali pri sodni medicini ter kriminalistiki. Long ago.
OM, F, G!

ali3n ::

pubeci - da ne bo (usodnih?) napak - VSAK ima svojo tonažo svinca okol pasu -> vsak pod nas ima drugačno gostoto -> plovnost...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

T0RN4D0 ::

A ni to kapljevinsko dihanje že precej ''stara'' zadeva? :\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

perci ::

Smo jo omenjali pri sodni medicini ter kriminalistiki.

Been there, done that, se ne spomnim ničesar podobnega :O .

Jeronimo ::

ali3n - normalno - plovnost je močno odvisna od % telesne maščobe.

Perči - četudi se neopren stisne na globini pod pritiskon mu to ne naredi nič manj vzgona. Neopren je guma z zračnimi mehurčki. In volumen zraka se sicer manjša z globino, relativni vzgon pa ne. absolutni se zaradi pritiska vode. Z utežmi izničiš neoprem - in to lahko preveriš samo na gladini. tvoja plovnost z neopremnom mora biti identična kot brez neoprena. In zato to lahko preveriš samo na gladini. tvoje telo ima negativno plovnost približno na 10 metrih. (in kot bi rekel ali3n - to je seveda različno od plovnosti posameznika).
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

perci ::

Jeronimo:

Jah, mene so na potapljaškem tečaju učili, da se pri apneji preverja plovnost na 10 metrih globine. Sam upoštevam ta navodila. Če bi bil na gladini enako ploven kot brez neoprena, bi se hudo težko vrnil na gladino, saj bi bila negativna plovnost na 10ih metrih večja kot brez neoprena. Right or Wrong?

Kdaj je telo negativno plovno je odvisno tudi od kisika v pljučih - če boš izdihnil ves zrak, si lahko negativno ploven že na površini.

Dejmo tole razčistit no - naj se še kak potapljač javi.

Brane2 ::


Perči - četudi se neopren stisne na globini pod pritiskon mu to ne naredi nič manj vzgona. Neopren je guma z zračnimi mehurčki. In volumen zraka se sicer manjša z globino, relativni vzgon pa ne. absolutni se zaradi pritiska vode. Z utežmi izničiš neoprem - in to lahko preveriš samo na gladini. tvoja plovnost z neopremnom mora biti identična kot brez neoprena.


NE vidim, kakko je to lahko res. Če se mehurčki skrčijo, potem imajo manjši vzgon. Lahko sicer rečeš, da ima 1 dm3 neoprena vedno enak vzgon, a tudi to ni res.
Pod večjim pritiskom predtsavlja zrak v neoprenu manjši odtotek celega volumna, odstotek gume pa se zveča, torej njegova gostota naraste.

Če svojo plovnost lahko spreminjaš z volumnom zraka v pljučih, je jasno da se spreminja tudi z volumnom mehurčkov v obleki.

T0RN4D0 ::

vzgon je enak teži izpodrinjene tekočine. :) Ta je pa odvsna od volumna potoplenga telesa. :)


MAh zmente se, mene boli k>:D .
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

perci ::

Seveda se strinjam z Branetom, povedal bi pa se tole.

Ce si ti na povrsini obesis toliko otezi, da bos komaj nevtralno ploven, bos na veliki globini vedno manj ploven. In vedno tezje se bos vrnil na povrsino. Zato si moras nujno pustiti nekaj rezerve, saj je precej lazje premagati tistih nekaj metrov pozitivne plovnosti, kot pa negativno za nazaj grede. Tudi precej bolj varno je.

V primeru, da si nevtralno ploven na povrsini, pomeni, da bos dva metra pod gladino negativno ploven. Tisti, ki ste ze slisal za "shallow water blackout" veste, kaj to potem pomeni za potapljača, ki je na tak način obtežen.

In ker se SWB ponavadi zgodi ravno le par metrov pod vodo, je treba bit obtežen ravno toliko, da se tudi nezavesten iz parih metrov globine vseeno vrnes na povrsino.

Tu je tudi pomembno, da nimate snorkla v ustih, ker drugace refleksno vdihnete vodo v pljuča.

Jeronimo ::

Brane in perči: bom probal tkole povedati:

Recimo imaš neopren kateri ima 5 kg vzgona. Na povšini to predstavlja veliko. Ko se potopiš na globino ima taisti neopren prav tako vzgon 5 kg, vendar se na 10 metrih pojavijo tudi sile katere na površini niso prisotne in zato 5 kilogramov vzgona ne odigra iste vloge kot na površini. Neporen ni izgubil 5 kilogramov vzgona samo v globini imamo več faktorjev kot na površini.

Jaz sem na 10 metrih negativno ploven (brez obleke in uteži)... pa me nič kaj dosti ne stiska .... Moj volumen (zunanji) je skoraj identičen kot na površini a vendarle grem pri 10 metrih v globino in ne na površje. tko da ......
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

ali3n ::

Itak da se neopren stiska! In niti ne malo - na 15m je nujno zategnit pašček od računalnika - za ene 2 luknji (torej cca 3cm); torej se manjša tudi volumen "potopljenega telesa", masa pa ostaja enaka; rešitev -> kompenzator plovnosti (sam ne za apneo >:D )

Je pa res, da s potopi neopren zgublja "mehurčke" in postaja vedno manj prožen (verjetno tudi manj stisljiv)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dihanje iz navadne plastenke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6413959 (12392) St235
»

Potapljanje

Oddelek: Loža
487363 (6058) perci
»

Potapljanje

Oddelek: Loža
224901 (4273) luksorzi
»

kolko SIT (ali $ in €) za počitniško potapljanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
696915 (3384) perci
»

[počitnice] Hrvaška - potapljanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627488 (6519) perci

Več podobnih tem