» »

tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo

tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo

1
2
3

zvitorepec ::

Stvar ni cisto tako enostavna - primer je Nemcija, kjer morajo registrirani pripadniki dolocene vere placevati poseben davek za svojo versko skupnost. Ravno zaradi tega se je Steffi Graf izpisala iz svoje vere, ker bi sicer morala, glede na svoj zasluzek, placati ogromne vsote denarja.
HOWGH!

]ViRiana[ ::

Kopernik: tega nisem rekla. :| Pravim samo, da jaz gledam na (našo) vero kot na del kulture. Kdor ne veruje, še ne pomeni, da ni del kulture. Kulturo smatram kot celoto nekih vrednot in norm določenega časa. Kultura ni samo vera, je pa tudi vera.

Morda macle izven teme: najbolj nenavadno se mi zdi, da tisti, ki so proti krstu, postavijo božično drevesce in ga okrasijo, barvajo pirhe in kupujejo zajčke. Dargi moji, kaj pa je to drugega kot krščanska tradicija? Tudi to je zame del naše kulture (tako kot krst). Jaz ne vidim v krstu prv nič slabega. Tudi sodobni verouk ni samo gola in enolična molitev. Tam otroci pojejo, se pogovarjajo o čisto vsakdanjih rečeh in problemih ter ugotavljajo, kako bi lahko z dobrimi deli izboljšali položaj vseh nas. Učijo se strpnosti do drugih verstev in do drugače mislečih, ki pa je nekateri izmed vas še zdaleč ne boste dosegli.

Ko razmišljate o veri, vas preveč bremeni politika in neka dogma Cerkve, ki je včasih tudi sama ne razumem. Zato pa pravim, da je treba biti globok in imeti lastno interpretacijo o vsem (jaz se pri veri opiram na Biblijo in ne na neka določila cerkvene hierarihije, ki je tudi sama ne priznavam). Iz vsega se namreč da potegniti kaj dobrega. Tudi iz krsta in verouka, verjemite.

Pa ne me zdaj napadat, ker je prevroče, da bi še razmišljala o tem. :D 0:) :))
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

Jebiveter ::

postavijo božično drevesce in ga okrasijo, barvajo pirhe in kupujejo zajčke


No, da citiram Robina Williamsa: "Kako lahko pridemo od Jezusa na krizu do barvastih jajc in cokoladnih zajckov?! Verjetno zato, ker bi grdo zgledalo, ce bi otrok odgriznil glavo cokoladnemu Jezucku na krizu."

To ni neka krscanska tradicija ampak je, tako kot Bozicek, zadeva, ki je prisla k nam iz ZDA. Ja, ze prej so poznali pirhe in moze, ki so obdarovali, a vse kar je vec je produkt ameriskega kapitalisticnega razmisljanja. Pac, cokoladni zajci so super za zasluzit velike vsote denarja... (kind of stuff).

IMHO:\
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

kopernik ::

Ja, slavni božiček se je prvič pojavil na reklami od Coca Cole okrog leta 1930. Sicer pa, pirhov ne barvam :-) In v tistih družinah, kjer to delajo, je to predvsem zaradi otrok, ker je zanimivo. V mojem primeru (kjer je moja boljša polovica verna, jaz pa ne), nisva še nikoli postavila božičnega drevesca, ampak, ko bo otrok nekoliko zrasel, ga najverjetneje bova.

jype ::

Mi mamo dedka mraza, pa novoletno jelko, jajca pa barvamo, ker je to poganska tradicija (tako kot zeleni Jurij). Imamo tudi bozicka in miklavza, darila si dajemo tudi za dan borca in vsako sredo popoldan, ker je pac fino dajat darila. Krstimo se pa vedno, ko se kopamo v kaki sveti reki. Ne vem zakaj se vam zdi karkoli od tega slabo (ok, ja, prav imate, v jajcih je lahko salmonela in imajo prevec holesterola al cesa ze).

Vsak naj naredi po svoje, pa bo ravno prav.

Mene je tut mama prijavila v Svet Knjige, preden sem bil self-conscious in se mi to zdi narobe, smo pa dobili takrat zastojn trotlkamero. Mogoce starsi kaj podobnega dobijo tudi ko vpisejo novega clana v krscansko cerkev in zato tako radi to pocnejo?

]ViRiana[ ::

Hotela sem pač povedati, da se zgoraj našteti prazniki/rituali nekako pač povezujejo oz. dotikajo krščanstva (nisem govorila o izvoru le-teh), krščanstvo pa je povezano z našo kulturo.
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

kolesar ::

Sicer je zadnjih nekaj postov ze za v nov topic, ampak..

Tudi sodobni verouk ni samo gola in enolična molitev. Tam otroci pojejo, se pogovarjajo o čisto vsakdanjih rečeh in problemih ter ugotavljajo, kako bi lahko z dobrimi deli izboljšali položaj vseh nas.


Verjamem, vem pa tudi, da ni to edina moznost za tako udejstvovanje.

Učijo se strpnosti do drugih verstev in do drugače mislečih, ki pa je nekateri izmed vas še zdaleč ne boste dosegli.


VIRIANA, tvoj odnos do vere se mi sicer zdi zelo zdrav, a ta tvoja trditev jasno kaze kaksne strpnosti se ucijo: s pridihom vecvrednosti od ostalih.

Moja otroska izkusnja se s tem precej ujema. Ce imas par minut za zgodbico: Pri kakih 10 letih sem imel najboljsega prijatelja (se vedno je moj naj. prijatelj), ki je hodil k verouku. Ker sva bila stalno skupaj, sva sla tudi tja skupaj in sem ga tisto uro in pol pac moral cakati pred cerkvijo. Nekega dne me je opazila neka nuna (izgledala je zelo prijazna). Vprasala me je kaj tam delam - in sem povedal da cakam prijatelja ki je pri verouku, ker jaz ne hodim....takoj je zacela mahati proti meni in me preklinjati s kletvicami ki se jih se kak sofer ne bi sramoval...cisto presenecen sem seveda pobegnil. Ker se je od takrat naprej veckrat obregnila vame, sem zacel razmisljat da bi pac se jaz sel k verouku in imel pred njo mir. Prijatelj je rekel da komot, saj da je itak dosti otrok notri in da zupnik sploh ne bo opazil. Tudi meni se ni zdelo nic narobe ce grem malo poslusat verouk, saj sem precej otrok tam poznal, bili so vseh vrst, pridni in barabe, pametni in glupi kot noc - zakaj pa ne bi hodil se jaz.. In sem sel - ampak zupnik me je hitro opazil in vprasal cigav sem, pa kako da sem tam - in sem spet povedal, da me do zdaj se ni bilo v cerkev, bi pa hodil, ceprav se nisem veren......in tudi on je popizdil in me nagnal ven kot psa - 10 let starega mulca, ki pac ni razlikoval verouka od kakega drugega krozka ali cesa podobnega, kjer nove ljudi ponavadi sprejmejo brez predpogojev vsaj na zacetku. Od takrat dalje mojega prijatelja nisem vec cakal pred cerkvijo.

Je pa res, da sem imel dosti pozneje tudi par dobrih izkusenj z duhovscino - na zalost ob obilici slabih. Tako da vem da ni dobro posplosevat - ampak povprecje je pa precej zalostno.

T0RN4D0 ::

WTF, nisi mel sreče. IMHO. Pri nas če je kdo šel ''za zajebancijo'' k verouku, je bil župnikčisto zadovoljne. Kdo si pati?, sej lepo da si pršu... :) Nun pa nimamo...

Samo mamo pa carskega župnika, dost mlad, motorist, maše so kratke pa niso lih dolgocajtne (čeprov grem res redko, zdej praktično nikol...) v okviru župnišča so tud tista mladinska srečanja pa to... :)

Samo za tist del o župniki pa žensah se mi zdi da se ne sekira preveč... pa boli me k*. >:D


Pa tud nikol niso učil o večvrednosti, verouk je bil recimo slabo šolsko uro, pred al pa po pouku, eno smo zmoll, pregledal naloge (grrr, smo mel % pa ocene... ponavaqd sem jih mel okol 51 :D ) pa listke, kej povedal še eno zmol pa šli... :) Pa kak bonbone smo včasih dobil. :P (LOL) Pa o verah, nikol nismo o kašni večvrednosti, ampak da ma vsak pravico met svojo vero, in da pač vsaka po svoji poti časti/pride do svojga boga. :)

velik je odvisno od župnika, al lahko ''shajaš'' z vero al ne :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

BigWhale ::

> To ni neka krscanska tradicija ampak je, tako kot Bozicek,
> zadeva, ki je prisla k nam iz ZDA. Ja, ze prej so poznali
> pirhe in moze, ki so obdarovali, a vse kar je vec je produkt
> ameriskega kapitalisticnega razmisljanja. Pac, cokoladni
> zajci so super za zasluzit velike vsote denarja... (kind of
> stuff).

Tako Robin Williams, sicer precej smesen clovek, kot ti, nimata pojma o cem govorita.

Bozicek, pisana jajca, zajcki, novoletna jelka... To so poganski obicaji, ki jih je cerkev asimilirala...

Go google...

Zheegec ::

@Offtopic post;
Še eden od problemov pri tem je popolnoma birokratsko-statisticni. Namrec, ce otroka krstijo ze kot dojencka, pac ko ne more vplivat na to, je vpisan v cerkvene listine (ok, ne vem kako bi drgac reku). Sicer se formalno lahko kasneje izpise iz cerkve ampak kdo se gre s tem ukvarjat, rajt?

Kot prvo, Cerkev dobiva od države denarno pomoč glede na število vernikov (zato je dandanes za Cerkev zelo dobro, da se krsti otroka, ki ko bo začel sam razmišljati ne bo hodil v cerkev in ne bo veren), poleg tega pa sem vprašal duhovnika, kako se izpišeš in odgovor je preprost: se ne moreš, vsaj ne v Slo (samo ne zame, jaz nisem krščen) !?!??
Ko bo otrok razmišjal s svojo glavo, mu daj Biblijo, Koran, pripelji kakšnega protestanta, Jehovovo pričo,... pa naj se odloči. Če se bo odločil za krščanstvo, naj se gre pa kasneje očistit tega svojega izvirnega greha.

Ideja, kako se rešiti izvirnega greha - ne sexat, kr vse v laboratoriju naredit, še kloniranje spedenamo,...

Lahko ga pa v Svet Knjige vpišeta - zastonj prospekte dobivaš, drugega efekta pa to nima :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Microsoft ::

Dr.S, odlocita se, kot se vama zdi. Ce se bo Ziva kdaj hotla krstit pa jet v cerkev, bo imela se dosti priloznosti


Mah, kle se ne morem zadrzat, da nebi enih par napisal o tej veri.

Kot prvo, naj povem, da sem ateist, in da je nasa druzina z 3 generacije neverna (I'm so happy about that).
Ko pa ze govorimo o Slovenski! katolsiki veri. Ni vecje bedarije. Jst te stvari ne razumem, kako se lahko to sploh obstaja v danasnjem informacijskem obdobju.
Hodis k neki bermi in te filajo z neko vsebino, na koncu pa naredis birmo. Vredu, otrok seveda cist fertik, ker bo na koncu dobil ~100kSIT. Bedarija!!! Otroka se pasivno posili v neko vero. Mene bi blo sram, da bi to naredil.
Potem ne razumem, kako so lahko ljudje tako neinformairani ali dezinformirani. Babice&dedki hodjo na tista razna zborovanja in devajo denar zupnikim. In potem se najdejo taki, ki dajo 1/2 pokojnine za to. Res, bogi ljudje. V upanju za boljse zivljenje dajo denar enemu zupniku, ki jih malo nafila z kakim govorom. Bolano.
Potem razni prazniki. Jaoo. Prd nekaj meseci je bil tist, ko se nese zegnat (al neki tazga). Res nevem, kaj folk dela. Nese potico nekam, tam pride zupnik, mal zmoljo. Ampak spet, brez denarja ne gre. In potem je vse vredu, ko imas potico pozegnano. Ko jo drug dan pojes, je pa kr vse boljse. Bedarija.
Isto vem, da zupniki neki hodjo po domovih. Potem pa grejo v kuhno, tam neke svece przgejo, moljo, in spet denar. Jaooo. Kaj folk dela dans.

Ne stekam. Vsi nekaj jamrajo (jamrate), kako so teski casi. Ni denarja. Ja pizda, ko pa date zupniku 10kSIT je pa pol kr vse vredu pa nevem kaj.
Res, tale cerkev je ena najvecjih neumnocti, kar jih je. Ustanova No.1 za poneumljanje ljudi. Na to cerkev jaz gledam kot komercialno ustanovo za tiste, 'drugorazredne' drzavljane. 'Drugorazredne' v tem smislu, da so nezauplivi do samega sebe, do svojega znanja, do svojih sposobnosti in potem iscejo durge ustanove (placljive, kar Slovenska cerkev je!), ki jim 'pomagajo' pri tem.
Res, nevem, kako so lahko ljduje tako nesposobni na tem podrocju. Jst si vedno recem: 'Jst lahka, jst bom, jst zmorem, vse se da, nic me ne bo ustavilo,...'. Verujem v sebe. Vedno in povsod. In za to ne rabim nekega 'posrednika', da mi bo ulival neke fikcije, v katere bom verjel, za to storitev pa se placeval v casu, ko je denar vedno problem.

Obstoj cerkve pa pogojujem predvsem z informacijsko zaostalimi in zakoreninjeno populacijo. Sem bol iz hribov, kjer se dobro vidi, kam gre moderni svet. Sm doma na zahodni strani vasi, kjer imam se ene sosede zraven. Obe druzini sta 'novodobni' (obdelava zemlje je kot hobi in ne vir dohodka) in oboji smo neverni.
Potem pa srednji del vasi. Kmetije. Starejsa in srednja starostna generacija verni, seveda poskusajo to prenasati na malajso populacijo. In spet. Tisti otroci, ki so bolj za to, da se opusti to kmetijstvo, niso kaj prida navduseni na dvero. Oni, ki pa na veliko pomagajo pri opravilih doma, pa so verni in bojo to se naprej ostali.

Pac, zanimiva tema, ki mi ne da miru, da ne bi napisal nekega komentarja. Grem rajs mal na kolo, da ne bom prevec natvezil. :))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BigWhale ::

Prosim, da se nehate vsi (z mano vred) obregovati ob vero ampak se drzite teme...

T0RN4D0 ::

se opravičujem za tale post, samo tist o veri, državi in denarju ne vem kako kaj drži... :)

Drugač pa dobil/a sta nasvete za obe verijante, tak da če kaj zaj* lahko slo-techovce krivita. >:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Barakuda1 ::

Obstoj cerkve pa pogojujem predvsem z informacijsko zaostalimi in zakoreninjeno populacijo.


:\

No ja, tale pa je malce bosa.

Kako boš pa pojasnil, da so med verniki tudi ljudje z večkratnimi doktorati znanosti.

Presenetljivo velik je med verujočimi tudi medicincev, pa fizikov (tudi z doktorsko titulo) itd.

A boš za njih tudi upal trditi, da so informacijsko zaostali :\


p.s.

Kakšna pa je to zakoreninjena populacija 8-)

Double_J ::

Iracionalisti so iracionalisti. Neglede s koliko doktorati.:)
Dve šivanki...

Microsoft ::

Barakuda1, ni bilo misljeno, da so to neumni ljudje.

Je pa tudi tako, da ti navajas neko populacijo medicincev, pa fizikov,... OK, pa bom se jst. Poznam enega fizika, ni vernik. Poznam enega medicinca, ni vernik.

To, ce ti poznas soseda, pa on soseda, pa sta oba medicinca, pa vernika, in da je zdej kr vlka populacija njih med verniki, je bolj tak tak. Za taksne stvari bi rabil naredit statistiko. Ce mas kak link, bi si jo z veseljem ogledal.

zakoreninjena populacija
To so ljudje, ki se ne prilgodijo novim stvarem. Razmisljanje v smislu: "Ce sm jst hodil v cerkve, bos tudi ti. Ce so mene ucili krscansko vero, potem bodo tebe tudi." ...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Barakuda1 ::

JimiBtn :)

Ti si trdil, da je cerkev in s tem povezano verovanje posledica informacijske zaostalosti.

Na trhla tla bi te postavil že en sam osebek, ki je informcijsko dobro podkovan in napreden, istočasno pa veren in pripadnik katerekoli cerkve.

Torej en sam dr. fizike ali en sam dr. medicine bi zadoščal, vsak ki je še dodatno, te še toliko bolj spravlja v zadrego, pa če našteješ še tolk tistih, ki niso verni. ;)

Microsoft ::

Se pravi, da en sam doktor 'pokrije' vseh 90% verskega kmeckega prebivalstva?

Da ne bo pomote; Pravi vernik hodi vsako nedeljo v cerkev. :))) Takih 'vernikov', ki naredijo birmo, je na maljone. Samo to niso pravi verniki.;)



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Barakuda1 ::

Poglej si tvojo trditev, pa boš videl o čem govorim.

Kaj so pravi verniki in kaj ne, pa dvomim, da bova razčistila kr z enim stavkom ;)

Sami ::

Nisem prebral cele teme. Ampak tale krst je kot je že nekdo prej povedal kriminal, otroku že takoj vsiliš vero.
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Barakuda1 ::

otroku že takoj vsiliš vero.


:\

Pravzaprav niti ne. Vera je pač preveč osebna zadeva odvisna predvsem od dojemanja in sprejemanja vsakega posameznika na zavestni ravni.
Dojenček se ničesar ne zaveda oziroma se ne zaveda pomena vere - religije. Zato tudi ne moremo govoriti o tem, da mu je bila kakršnakoli ver - religija vsiljena.
Je pa statistično gledano za neko cerkev (konkretno RK) postal njen pripadnik.
Ampak tako ga vidi cerkove, morda še del okolice.
A je res postal njen pripadnik, pa pokaže pri vsakem posamezniku čas (njegova osebna odločitev)

Jaz sen naprimer bil krščen, sedaj nisem veren in se tudi ne štejem za pripadnika RKC.
Torej je potrebno ločiti pojme med sabo, posebaj pri tako občutljivi temi kot je ta.

Jebiveter ::

Jaz sen naprimer bil krščen, sedaj nisem veren in se tudi ne štejem za pripadnika RKC.


Ti zase ne, problem je, da se institucija okorisca na tvoj racun. Tebi neposredno sicer ne skodi, ampak vseeno se mi ne zdi prav, da nekdo dobiva sredstva, kljub temu, da ti nimas vec nic z njim. (Upam, da se razume.)

Vera je itak nekaj tako osebnega, da jo je tezko neposredno vsiliti. Zato to RKC pocne neposredno - krst,verouk,... Ravno iz tega (in se veliko drugih) se mi zdi popolnoma nesprejemljivo uvesti verouk v OS. Predmet "svetovna versta" (al kej podobnega) mogoce...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Barakuda1 ::

Ravno iz tega (in se veliko drugih) se mi zdi popolnoma nesprejemljivo uvesti verouk v OS. Predmet "svetovna versta" (al kej podobnega) mogoce...


:\

No, tle se pa čist strinjam s tem, da verouk v šolah (razen zasebnih) nima kaj iskati.
Trenutno tudi sicer ni bojazni za kaj takega, ker je Ustavno sodišče na to temo svoje že reklo.

kolesar ::

Potem razni prazniki. Jaoo. Prd nekaj meseci je bil tist, ko se nese zegnat (al neki tazga). Res nevem, kaj folk dela. Nese potico nekam, tam pride zupnik, mal zmoljo. Ampak spet, brez denarja ne gre. In potem je vse vredu, ko imas potico pozegnano. Ko jo drug dan pojes, je pa kr vse boljse. Bedarija.


Khm, tole je pa ze norcevanje iz obredov.. Naj imajo obrede kakrsnekoli, ni se treba norca delat.

Tisto z denarjem tudi ne bi bilo tako motece, ce ne bi denarja pobirali na tako ocitno javen nacin - tisto vrecko na palici pomolijo pred cloveka in ce se obotavlja jo potrese, da zacinglja in vsi pogledajo tja ce bo dal in koliko - to so pa take nizke psiholoske fore, se slabse kot TV reklame za zbujanje fousije. Ampak to nima veze z vero, to je institucija.

kolesar ::

Jaz sen naprimer bil krščen, sedaj nisem veren in se tudi ne štejem za pripadnika RKC.


RKC pa te steje za pripadnika. Izpisati se ne mores. Menda je to uspelo le Svetlani Makarovic po dolgoletnih pregovarjanjih in tozbah in vsem moznem.. Zato si tudi ti ena od njihovih stevilk s katerimi mahajo drzavi ko zahtevajo pooblastila, sredstva, moc pac. In zato si tudi ti nekoliksen odstotek denarja ki se iz tvojega davkoplacevalskega zepa prelije na racun RKC.

Seveda je ta drobizek zanemarljiv v primerjavi s tem kam vse tudi sicer odteka denar iz tvojega davkoplacevalskega zepa, ampak nekaterim gre za princip... Ce se ti zdi delovanje RKC koristno, potem ni panike, ne glede ali si dejansko veren, ce pa ne, pa bi se mi malo bedasto zdelo da brez svoje volje (krst) podpiras organizacijo za katero mislis da dela vec skode kot koristi. To je tisti princip, ki muci nekatere.

gzibret ::

Glede krščanstva: zadeva obstaja že 2000 let, torej več kot 20 krat več, kot bodo trajala vaša (in moje) kratka življenja. Da se torej cerkvene gospode držijo tradicije niti ni tako čudno - če je laufal prej, bo morda tudi sedaj. Zato bi po mojem mnenju nekateri ultracerkveni konzervativci (a la Rode, Bajuk) najraje uvedli rimskokatoliške zakone ter obvezno mašo za vse državljane. Kar je po mojem mnenju malo debilno. Ampak čas gre naprej in cerkev bo v prihodnosti morala razmisliti o reformah, ampak ne na tak način, da bo starim zapovedim dodajala nove (kot je to že velikokrat naredila).

Glede plačevanja cerkvi: tudi župniki morajo plačevati račune, vzdrževati cerkvene objekte... Meni se zdi lepo, da se cerkve vzdržujejo in da se vidi, da ima narod malo več po palcem. Vsekakor bolje, da denar zmeče v freske in kipe, kot pa v tanke in bombe. Kar pojdite na Poljsko, pa boste videli, kaj pomeni kič!

Glede zgražanja nad verniki: tisti, ki se zgražajo nad njimi so zarukani kmetje, ki ne vidijo dlje od svojega praga. Verjetno grejo enkrat na leto na Hrvaško in še nikoli niso leteli z letalom. Če nek dedek hoče dati pol penzije župniku je to njegova odločitev in on že ve, zakaj to dela.

Glede cerkvenih obredov: so zelo dobro izdelani in izpiljeni skozi stoletja. Obrede poznajo vse vere, od pigmejcev do najmodernejših politikov. Konec koncev, zakaj zunanje ministrstvo zaposljuje nekaj 10 ljudi samo za to, da organizirajo protokol - beri obred - ob obisku državnikov. Pa olimpijske igre in prižiganje ognja itd.. Če pač kristjani barvajo jajca, lahko to delajo z isto pravico, kot drugi. Komur se zdi obredje neumno in nepotrebno, naj prebere zgornji odstavek in naj za vedno neha odštevati sekunde ob koncu starega leta ter naj neha praznovati rojstne dneve!!!

Glede krščevanja dojenčkov: kristjani pač verjamejo, da se vsak človek rodi z izvirnim grehom (nekakšna simbolika izgona človeka iz rajskega vrta) in kdor z njim umre, ne pride v nebesa (naj me kdo popravi, če imam narobe). Krščevanje dojenčkov čim prej je torej iz tega stališča potrebno.

Glede obstoja nebes in izvirnega greha: ne morem vam dokazati, da te zadeve obstajajo. Prav tako mi vi ne morete dokazati, da ne obstajajo. Tukaj se pač konča logika in zdrav razum, ter začne vera.

Vsak ima svojega boga (ali pa ga nima). Zaradi tega ni ne konzervativen, ne debil. Debil je tisti, ki takšne pravice ne spoštuje in je ne priznava.

ripmork ::

hehe,ta tema se je razpasla:D ...no bom še jaz svoj lonček pristavil:

Cerkev je najbolj prefinjena institucija na tem svetu.Stoletja je služila na naivnih zakomleksanih nesamozavestnih ljudeh in jim prala možgane na tisoč in en način
(In vendar se vrti-vam ta stavek kaj pove-meni pove veliko namreč zatiranje znanosti inširjenje obzorja ljudi)...Ljudje so se počitili krive ob zadovoljevanju najbolj osnovnih človeških potreb,imeli napačne predstave o življenju,nepotrebne strahove,vera je bila v večini primerov glavni vzrok za nesoglasja,diskriminacijo,vojno....

na srečo živimo v prostoru in času,ko ljudje že znajo razmišljati s svojo glavo.

pa ne razumite me napak.Nikakor ne obtožujem nobenega vernika,vsak ima pravico do svoje vere,krstiti otroka preden se sploh zaveda kaj počne je čisti egoizem.

Pa še ena malenkost:človek je lahko veren četudi se ne drži starih običajev ali obiskuje cerkev vsako nedeljo....je pa marsikdo ki greši in lomi vsa pravila naenkrat,potem pa gre k spovedi,zmoli tri očenaše in zapusti cerkev z "kao" oprano krivdo,ter seveda da sosedi vidijo kako ljubeč pobožen človek je....

Naj me vrag če tričetrt kar sem napisal ni res>:D

Jst ::

1. Religija je skupek pravil, po katerem naj bi pripadnik le-te živel.

2. Religija je exit stavek za mnoge mrtve zanke v naših možganih.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Dzonson ::

pa jaz res ne razumem tega, da se ljudje tu na tem forumu ne znate drzat teme. tipcek nas je vprasal za mnenje o vtikovanju dedkov in babic v vzgojo otrok, zaj pa ze zadnjih cca. 30 postov nakladate o veri!?!? ;(
pa to je res za popi***!!!

ZAKLENTE TEMO

ripmork ::

1. Religija je skupek pravil, po katerem naj bi pripadnik le-te živel.
-tako je,s poudarkom da le ta pripadnik živi svoje življenje po tej religiji in je ne vsiljuje drugim,še posebno ne otrokom

2. Religija je exit stavek za mnoge mrtve zanke v naših možganih.
-tudi tu se strinjam s tabo,človek je vedno moral najti odgovore na vsa vprašanja,ki ga mučijo(npr.smrt),vendar pa realno gledano človek nikoli ne bo vedel vse odgovorov in s tem se bo prej ali slej moral sprijazniti.

Religija(lkaterakoli) je lahko človeku v veliko pomoč in oporo v težkih trenutkih,razlaga mu in življenju daje smisel,vse lepo in prav,toda človek mora v kriznih trenutkih razmišljati realno,reševati življenjske probleme s svojo realno platjo,kajti tudi problemi so realna komponenta in ne plod iracionalnih "exit" stavkov

-no morda že malo preveč filozofiram:\ :D

Jst ::

Dzonson: Ali pa ne razumeš ti. Namreč to, da mu hočemo pravzaprav povedati, da je religija nepotrebna.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Dzonson ::

Jst: ja pa sej ne sprasuje ce je vera dobra ali ni dobra za otroka ampak ga zanima kaj mi menimo o vtikovanju dedkov in babic! navedo je dva primera: glasilke in krst

Jst ::

No, o krstu smo mu že povedali svoje. O glasilkah pa lahko poveš ti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

hruske ::

kam je pa Dr.S zginu?

BigWhale ::

> RKC pa te steje za pripadnika. Izpisati se ne
> mores. Menda je to uspelo le Svetlani Makarovic po
> dolgoletnih pregovarjanjih in tozbah in vsem
> moznem..

Menda. Ja, so rekle branjevke na placu. Lahko se izpises in ne rabis se nic tozarit. Poznam precej ljudi, ki se je izpisalo.

Luka Percic ::

"Ampak tale krst je kot je že nekdo prej povedal kriminal, otroku že takoj vsiliš vero."

Ja, res je kriminal, pa celo ime mu vsiliš!
Nezaslišan kriminal, jaz sploh nisem imel besede pri odločanju kako se bom imenoval. Zdaj bom bil zaznamovan za celo življenje...
|O

Microsoft ::

Verjetno mores izbrati ime za to, da te lahko kasneje prepoznajo po imenu. Da se en derejo za teboj "Lejga!!! Ej ti!!!", ampak te poklicejo po imenu. Pa tudi zato, ker je verjetno zakon v Slovenjii tak, da mores imeti ime, da te lahko identificirajo.

Pripadnost neki veri pa tu nima nobene veze. Po zakonu ni tako, da se mores odlociti za neko vero, da te lahko indentificirajo. Je tudi tako, da ce si neveren (ateist), si del neke skupine. Ce si pa brez imena, pa enostavno ne obstajas. :))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

McHusch ::

Vsak si lahko od 18. leta dalje SAM spremini ime, v kar mu paše.

DoloresJane ::

Da se vrnem na osnovno vprašanje...

Ne jaz, ne moj brat nisva bila krščena, čeprav je bil ob rojstvu vsakega od naju pritisk na najine starše ogromen s strani obeh babic in njunih družin, ki sta imeli dolgo tradicijo krščanske vzgoje z vsemi pritiklinami in zakramenti.

Kasneje sem sicer eno leto ali dve hodila k verouku, ker smo poznali gospo, ki nas je učila in se je strinjala, da me bo poskusila vpeljati v to vero. Zakaj sem hodila k verouku? Ker sem sama hotela. Bila sem v prvem razredu in polovica mojih prijateljic in prijateljev je hodila. Tam mi je bilo lepo in prijetno, a sem kljub temu kmalu prenehala, ko sem odkrila druge interesne dejavnosti in je za verouk preprosto zmanjkalo časa. Nauk: vajina hči bo vedno lahko postala del te vere, če si bo zaželela. Če boste našli dovolj tolerantnega učitelja verouka, bo morda lahko hodila na verouk in spoznala ali je to zanjo ali ne. Kasneje se bo lahko na svojo željo dala krstiti oz. bo opravila še vse druge zakramente vključno s cerkveno poroko. Če bo želela in ker ne bo na "vajin" način nič zamudila, menim, da je sedaj ni treba krstiti.

Poznam nekaj globoko vernih ljudi, ki me navdušujejo s svojo globoko vdanostjo Njegovi volji in močno predanostjo veri, vendar to ni zame. Še bolj ni zame to, da si se starši mojega partnerja vmešavali ali komentirali mojo zvezo. Sama sta dovolj stara, da svojega otroka vzgajata po svojih željah in filozofijah in da se čimprej znebita vpliva vseh starih staršev, tet, stricev in sorodstva, ki še vedno meni, da nista sposobna biti starša sama. Zaradi teh "nasvetov" lahko močno trpi vajina zveza, kar se bo (videla na lastne oči) izrazilo tudi na otroku.

Kaj pa si sama želita za svojo zvezo in svojega otroka in kako daleč sta pripravljena iti, da bosta stare starše prepričala, da nimajo prostora v odločanju, je seveda vajina stvar... :\

kolesar ::

AMEN.

Nadezhda, odlicen post. Strinjam 100%. To je to kar je bilo treba povedati in svetovati.

dejanrus ::

To da te vpišejo že kot otroka imajo itak samo katoličani, židje in podobni fanatiki. Pravoslavci naprimer se krstijo ob polnoletnosti, če se ne motim. Najbrž majo kaj podobnega tud protestanti.

Thomas ::

Pojma nimaš. Pravoslavni krst je prav tako za otroke.

A maš ti sploh o kateri stvari kaj pojma, dejanrus?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phil ::

To da te vpišejo že kot otroka imajo itak samo katoličani, židje in podobni fanatiki.
Zaradi tega ker starši verjamejo da je dobro če se otroka krsti jih dejanrus označi kar za fanatike.
~60% Slovecev je fanatikov ane dejanrus? Heh.
LP

dejanrus ::

Mogoče. Kolega iz srbije me je prosu za krstnega botra pri 18h. Pa prosim ne bodi tako oseben Thomas, ker jaz vem pa nekej, v kar sem trdno prepričan. Vem da si ti rasistično-nazadnjaški be..., ki misli da ve vse. Lep dokaz je tvoj kritikal - neuporabna bedarija, kot so ti dokazal že na ene par forumih. :) Pa pejt rajš še mal po arabcih pljuvat namesto da govoriš traparije na vsako temo k se kje na netu objavi.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

dejanrus ::

60% Slovecev je fanatikov

Mi je prou žal. Ampak označit enga otroka, ki še oči ni dobro odpru za pripadnika ene najbolj krvoločnih (zadnje čase tudi izpirjenih) organizacij na svetu, se mi zdi s pametjo skregan. Mene so krstil za katoličana in tudi ostale zakramente sem prejel, čeprav sem brezpogojni ateist in če bi me pri 15h vprašal če grem h krstu bi jih vprašal če se mogoče norca iz mene delajo. Da ne govorimo pol o večkrat tedenskem pranju možganov - dobesedno - z ponavljanjem enih in istih besed pri svetih obredih. 40% slovencev ima sposobnost svojeglavega razmišljanja. 60% pač ne. Take probleme ima vskaka nacija. To je že Hitler znal dobr ponucat.

Thomas ::

> neuporabna bedarija, kot so ti dokazal že na ene par forumih. :)

To samo razni nevoščljivci in bedaki. Lej tole:

Link.

Tako da se ne spuščat v zadeve, o katerih nič ne veš, ane.

Res pa je, da ti gre mednarodna politika, v katero se vtikuješ, precej slabo.

Kaj ti sploh še preostane? Ne vem. Meni precej.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

Thomas ::

No, ampak pustimo programiranje in podobne zadeve tukaj pri miru, ker so off topic.

Kako pa nekdo lahko maha z rasizmom, medtem ko je sam rasist - kar do lastnega naroda ...

Ko mu prijatelj iz Srbije pove, da so ga krstili pri 18, pa sklepa da je pri Pravoslvni cerkvi to pravilo. Hkrati pa še ni slišal, da bi bili nekateri pri 18 (in več) krščeni v Katoliški cerkvi ...

To je pa kar problem. Osnovne informacije mu manjkajo, hkrati pa je zelo vehementen "borec za pravice". Zdi se mu, da je "zmeren". Zmerja že ... ampak to ni isto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phil ::

40% slovencev ima sposobnost svojeglavega razmišljanja. 60% pač ne.
Tole je seveda popolna traparija dejanrus-ovega kova. Predalčkanje 2 milijonov ljudi kar takole počez mislim. BTW tistih 40% niso vsi ateisti ampak so vmes še pripadniki drugih ver.
Razglašanje (vseh)katoličanov za fanatike je še neprimerno večja bedarija. (A po novem lahko na slo-techu žališ pripadnike neke vere?)
Sicer pa kjer je že dolgo krščanstvo je danes relativna blaginja. Drugje (Afrika, Arabija,...) pa relativna štala.
offtopic: dejanrus a si mirovnik? Čist tko me zanima.
LP

cryptozaver ::

Vidim da vas je mal odneslo.

Ce se vrnem k naslovni temi, najprej ugotovitev, da mamo vsi zlo podobne probleme. Tudi mi (pred mescem sem dobil krasnega sina: TIN mu je ime) mamo podobne tezave. Prekletstvo in blagor babic in dedkov. Po eni strani so vsak trenutek na voljo, po drugi pa motijo s svojimi 'izkusnjami'.
Vsak od nas si - vsaj pri prvem otroku, izdela nek model vzgoje. Ta pa se potem, (iskreno priznam) ko bitje pride na svet vsak dan spreminja in na koncu ostane tak kot si zeli njegovo malo 'velicanstvo'. Vmes pa tisoc zakajev, forumov, posvetov z sorodnimi dusami (ki jih je kar naenkrat vec kot kadarkoli) kapljic proti krcem itd.
Vsak ima svojo zgodbo, svoje izkusnje - za razliko od babic in dedkov ki pa vsi pripovedujejo zelo podobno. In smo na zacetku zgodbe. V vecini primerov imajo torej zelo prav.

Pri nas se vsi trudimo vzdrzevat eno strpno vzdusje kolikor se le da. Midva sicer kaksno stvar clo upostevava, pa vendar vsi vedo da hoceva delat po svoje.

Zanimivo tut pri nas se je mal zataknilo pri verouku. Jaz sem bil vzgojen brez vere in ker se mi zdi vse skupaj farsa mi ni niti malo zal (z izjemo daril ki so jih dobivali vrstniki za birmo). Pri zeninih starsih je drugace. Sicer niso verski fanatiki ampak zakramente pa clovk mora met a ne? No jaz sem ze pri poroki povedal da me v cerkev ne bo in obveljala je moja. Pri otroku bo pa malo tezje. Pri krstu sem popustil, pri verouku pa NE mislim. 100X bolj koristno porabljen cas je na tecaju za tuje jezike ali na igriscu. Verouk - totalni kretenizem. Velika vecina otrok hodi zato ker tako hocejo tastari oziroma jih zacne viset dol takoj ko skuzijo v cem je kec. In to je zelo kmalu. Fajmostri so danes sicer bolj cool in znajo pritegnit otroke sam vseeno raje vidim da se moj otrok uci anglescino ali pa magar nizozemscino.
No izobcen se nisem. Nekaj casa so me gledal mal postran, zdaj me pa pustijo na miru.

Naj zakljucim. Mislim da ena mera strpnosti, zdravega razuma in predvsem komunikacije dela cudeze. Vsaj moje izkusnje so take.

Barakuda1 ::

Thomas
dejanrus

Obveščamo vaju, da je v vajinih zadnjih sporočilih prišlo do kršenja druge točke 1. člena pravil o uporabi spletnega portala www.slo-tech.com, ki se nahaja na spletnem naslovu http://www.slo-tech.com/.
Za ta prekršek se vama izreka tokrat zgolj opozorilo.
V kolikor se bodo kršitve nadaljevale bo prišlo tudi do izbrisa takšnih sporočil.
Na to opozorilo in obvestilo se lahko pritožita v oddelku Pritožbe, ki se prav tako nahaja na spletnem portalu www.slo-tech.com in sicer v roku osmih dni od branja tega obvestila.

Hvala za razumevanje,
Vaš moderator
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verouk kot oblika pranja možganov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
30818459 (13842) Barakuda1
»

Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16616156 (6447) poweroff

Več podobnih tem