» »

Komunikacija na forumih

Komunikacija na forumih

BigWhale ::

Kaksne vrste komunikacija je to? Kako se lahko izrazamo? Na kaksnem nivoju? Je to brezosebna komunikacija? Kako pomembna je mimika pri komunikaciji?

Thomas, Vrtny, Sergio, Marjan, Teskan....

... tukaj se dalje pogovarjajte ...

(lahko se jim pa se kdo pridruzi, ce se hoce seveda)

zile ::

Mene moti to, da se veliko tem, ki niso ravno mali oglasi, ponavadi spreobrne v kreganje dveh ali več forumašev, v smislu, kdo bo koga....;( Bleh.
In to bi morali vi moderatorji malo bolj brisat.

|SNap| ::

Kje je pa "izvirna" tema ?

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

|SNap| ::

Pod Marjanov prvi post o tem se pa tudi jaz podpisem. Forum je super nacin komuniciranja, ker imas na voljo vec casa za razmislek in za pisanje pametnega odgovora. Se posebej uporabno je, da lahko quotas karkoli v zgodovini debate in se jasno vidi kaj je kdo rekel 0:)

Jst ::

Za vse, ki se udeležujemo debat na forumu bolj intenzivno, je to dober način komunikacije, kateremu bi težko rekel brezoseben. Jasno povemo svoja stališča in jih zagovarjamo.

Imamo pa t.i. opposite side, katera pa provucira, ne glede na naslovnika. Temu bi pa rekel brezosebna komunikacija.

Tako, da je pač odvisno od posameznika, do katerega (osebnega) nivoja si predstavlja komuniciranje.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zheegec ::

Forum je tudi zelo priročen medij, lahko kadarkoli prideš gor, pogledaš kaj je novega in odgovoriš, ni tako kot Irc, kjer moraš dejansko biti prisoten ko debata poteka.
Zelo uporabno je quotanje in limanje linkov.
Kreganje je pa itaq standard na forumu, temu se najbrž ne da izogniti, vsak ima svoje mnenje in ga je zelo težko "spreobrniti" 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

Jest sem na forumu zelo močan debater, si laskam. V živo sem še močnejši, ker uporabljam tudi risanje na papir, kriljenje z rokami, nasmeške in podobna orodja.

Ampak sem kot Sveti Anton, ki se zaveda, da moč ne izvira iz njega, ampak "iz tistega ki stoji za njim". V mojem primeru so to globoko premišljene zadeve tisočev najpametnejših. Si laskam.

Nadalje sem podoben "shop till drop nakupovalki", ki daje samo izbrano robo v svoj voziček (vagon) in meče stran vse pokvarjene izdelke. Toda nakupovalcu in zbiratelju idej (memov) se zgodi neka zanimiva stvar. Ko pride na nek nivo kvalitete zbirke, hitro prepozna slabe ideje in jih ne dodaja na svoj kup šare.

Bom povedal primer. "Imel sem poker kraljev, on pa Flash Royal!", se hvali nex XY. Tisti ki pa poker dovolj dobro poznajo vedo, da bi taka situacija zahtevala 5 kraljev.

Velikokrat neka splošna znanja pometejo s konkretnimi modrostmi, ki jih ljudje večinsko delijo.

Pisanje na forum je zame by the way igra, ki ni brez pomena.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

vrtnyka ::

Hm .. zanimiv post :) Meni je tudi forum usec ampak mi je zelo neoseben. Tak cutim pac. Veliko rajsi imam pogovor po telefonu, ob pijaci in tako naprej.
Res je tukaj ti ni treba biti vedno prisoten, ampak, moras pa kljub temu priti usak dan pogledat, da ne izpades iz debate in, da ti potem ni treba pol ure porabiti samo zato, da beres poste, ki smo jih vmes napisali. :D

Tomas na nami vsemi nekaj stoji. Pa naj bodo to izkusnje, spomini ali pa poskusi v doloceni situaciji :\

Thomas wrote:
"Nadalje sem podoben "shop till drop nakupovalki", ki daje samo izbrano robo v svoj voziček (vagon) in meče stran vse pokvarjene izdelke. "

Torej ti sprejmes samo tiste, ki so tebi usec in, ki razmisljajo na tvoj nacin ? Ali pa sem te narobe razumela, ce sem te se ti opravicujem.

Thomas wrote :
"Pisanje na forum je zame by the way igra, ki ni brez pomena."

Nic ni brez pomena. Tudi kupovanje sladkorja ne.

Lp:P

Thomas ::

Predvsem gre za zbiranje (zavračanje) idej, memov. Ne za zbiranje zbirk memeplexov z glavami vred.

Kot sem bil že povedal. Ne bojim se nobene ideje, pa če jo moram it iskat med naciste ali komuniste. Od nacistov še nisem pogruntal, kaj bi mi bilo všeč. Od komunistov čislani sistem prometnega davka, mi je pa 100 krat ljubši od DDV VAT oslarije, ki obdavčuje dodano vrednost. Ali pa pobiranje cestnine za vse ceste kar iz cene bencina - tudi.

Pavzaprav mi je všeč neka fašistična gesta, od katere bi se lahko veliko naučili sedanji politiki v demokratični Sloveniji. Namreč fašistični generalisimo Franco, je vsem žrtvam levo-desne vojne takoj postavil skupni spomenik. Tega na Slovenskem nismo zmožni ni danes - škoda!

Ideja (mem) je pač taka stvar, da se ne umaže z drugimi, s katerimi se nahaja skupaj, če je dobra. Niti je druge s katerimi je, ne poplemenitijo, če je slaba. Dobri memi so kot diamanti med peskom, s katerim prazaprav nimajo nič. Je pa res, da ponekod so diamanti pogosti. Skoraj sami diamanti. Drugje so pa redki. Ampak toliko bolj dragoceni morda. Nekaj ekstremno, svetovno dobrih idej je vzniknilo v morju bedastoč Indijskega subkontinenta. Naprimer.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ziga Dolhar ::

Offtopic.

Kaj je ta "memplex", ki si zasluži pisanje z iksom in ga ne najdem v kar dveh slovarjih?
https://dolhar.si/

Odin ::

Jaz si to razlagam kot vsa prepricanja(ideje), ki jih imas.

Thomas ::

Besedo mem (meme po angleško) je skoval Richard Dawkins. Iz besede gen (gene po angleško). "M" kot memory.

Opazil je pač, da se nekatere živali ne zanašajo samo na dato, ki jim je bila posredovana z geni, pač pa iz generacije v generacijo prenašajo tudi drugače kot v DNA zapisane informcije. "Sin moj, takole nabrusi sekiro in nikar je ne puščaj na dežju", je nonDNA doded informacija, ki pomaga preživeti. Pri ljudeh je tega še več, kot ima informacij cel genom.

No, to od nedavna prejšnja generacija zapusti naslednji ta memeplex. Zbirko vsega znanja.

Privatni memeplex je tisto, kar znaš in kar verjameš. Zapisljivo na CDja, DVDje, Hard diske, papir ali v skalo.

Ni pa zelo statičen ta memeplex. Stalno se brusi ob druge.

Zdaj, z nastankom forumov, se memi (in njihove jate - memeplexi) brusijo in razčiščujejo še hitreje.

Pa smo on topic spet. Vse poti vodijo v Rim. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

Offtopic ampak teoretično bi lahko vse informacije prenašal z DNK. Ali ni non-coded DNA potem samo spomin in evolucija ideje, ki jo precej verjetno že imaš zapisano.

Aja forum. Meni je všeč in se mi ne zdi ravno brezoseben. Še najbolj primerljiv bi bil s pismom (mislim na vrsto komunikacije, ki je bila popularna v prejšnjem stoletju). Vse je torej odvisna od načina izražanja. Nekateri posti so popolnoma brezosebni, v veliki večini pa vidiš človeka z njegovimi idejami in trenutnim počutjem.
Problematične so debate kjer pride do obračunavanja na osebnem nivoju. Pomaga občutek za humor pa čeprav slab.

@vrtnyka:
Veliko rajsi imam pogovor po telefonu, ob pijaci in tako naprej.
Popolnoma drugačen vidik spoznavanja. Včasih se s človekom celo bolje spoznaš prek tipkovnice. Morda v resničnem življenju ne bi niti spregovorila.

Mercier ::

Pomaga mi, da ne pozabim pisati. Se silim, ampak se splača. Toliko s terapevtskega stališča, čeprav čisto osebno in vem, da se mnogi ne bi strinjali z mano.

BigWhale ::

> Včasih se s človekom celo bolje spoznaš prek
> tipkovnice. Morda v resničnem življenju ne bi niti
> spregovorila.

Ja, temu se rece asocialnost in strah pred ljudmi... Ko se pa lahko lepo skrijes za tipkovnico in zaslon pa ni problema... Pa lahko vse spoznas, vse si upas in vse naredis, saj si konec koncev samo nickname...

:)

marS ::

Vrsta komunikacije je odvisna od tehnologije ki je na razpolago. Težko ga je primerjat z bilo kako vrsto komunikacije, ki ni internetna.
V sistemih za učenje na daljavo ali e-učenje, npr. open source Moodle, njegov avtor, pripisuje forumu oz. tej vrsti komunikacije študenta s predavateljem izredno velik pomen, sodelovanje v forumih je enakovredno ali celo bolj pomembno kot participacija v obvladovanju učne snovi.
Tip je drgač socialni konstruktivist.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

CCfly ::

Ja, temu se rece asocialnost in strah pred ljudmi... Ko se pa lahko lepo skrijes za tipkovnico in zaslon pa ni problema... Pa lahko vse spoznas, vse si upas in vse naredis, saj si konec koncev samo nickname...

Ja ali pa lahko temu rečeš, da človek ponavadi ne navezuje novih stikov na avtobusnih postajah. Na primer verjetno se ne bi pridružil pogovoru skupine neznanih ljudi. Na forumu je to lažje, ker znanstva niso pogoj za razpravo.
Mimogrede marsikdo od nas ima svoje osebne podatke v profilu in se ne skriva za nickom. Rekel bi da gre samo za drugačni dogovor o komunikaciji.

vrtnyka ::

Jup, to je res ... v resnicnem zivlenju smo veliko bolj zadrzani. Tudi sama sem taka priznam. Zdej, da bi si vse tu upala, hmm. Ne vidim razloga zakaj bi si upala tu groziti, ceprav se tu vidi samo moj nickname. Veliko ljudi me pozna in najti nekoga res ni tezko.

Biggy, ce cisto strinjam s tabo .. poglejmo na primer IRC. Pogovarjamo se s tolikimi ljudimi na dan in to nam je cisto normalno. Nimamo pa pojma kdo je drugi strani, morda celo kaksen serijski morilec :D
IRC nam je bil najprej zabava, sedaj pa vecina nas vanj pobegne, ko nam v realnem svetu postane pretezko in rabimo neko sprostitev. Postal je del nasega vsakdanjika.
Je pa res, da tudi iz tega virtualnega sveta nastanejo in se sklepajo prava prijateljstva.
I like that.

Drugace pa .. saj je povsod isto, podobni dejavniki, starost, okolje, samokontrola, samokriticnost in tako naprej. Vsaka oseba je drugacna, vsaka osebnost edinstvena. Nekateri rajsi samo spremljajo debate in si mislijo svoje in o nas razpravljajo s svojimi prijatelji, nekateri se rajsi tu oglasamo in se delamo pametne :\

Vsi pa smo samo ljudje, z razlicni vidiki in ujeti in internetnem svetu ( ko nam je v realnem prehudo )

Brane2 ::


Ja, temu se rece asocialnost in strah pred ljudmi... Ko se pa lahko lepo skrijes za tipkovnico in zaslon pa ni problema... Pa lahko vse spoznas, vse si upas in vse naredis, saj si konec koncev samo nickname...


Saj se vedno lahko skrivaš. Lahko se v živo pogovarjaš z ljudmi, pa se skrivaš za nasmehi in praznimi frazami recimo.

Meni je elektronska kkomunikacija všeč, ker je čista. Brez nepotrebnega balasta in glupih vsakodnevnih protokolov.
Postaviš vprašanje in dobiš odgovor.
Brez dodatnih plesov, prošenj itd. Ko komuniciram preko tipkovnice, lahko to počnem, ko mi paše in kot mi paše.
Ni se mi treba ozirat na to, ali sem (primerno/sploh) oblečen, ali sem obrit itd.

Sodijo me po kakokvosti mojih odgovorov.

Zato tudi ne razumem cepcev, ki na vsak način insistirajo na tem, da ne bodo uporabili emaila in da se mi vsekakor morajo nasrati nenapovedano.

Takrat naj bi jaz znorel in se njim na ljub prav na hitro obril, preoblekel in pospravil prostore, nato pa naj bi se zapletli v nesmiselno in totalno brezvezno zapravljanje življenjskih sekund v brezplodni debati, ker se taki tipi sploh ne pripravijo na pogovor in pričakujejo od mene,d a bom uganil njihova vprašanja iin nato še odogovoril nanje.

Obenem moram biti hvaležen za njihovo prizanesljivo kolutanje z očmi in za to, ker prenašajo nered, v katerega so NENAPOVEDANO ŽE 100x UPADLI.

Zame je elektronska kkomunikacija največji miselni dosežek človeštva doslej. Pri tem mislim na oblike masovne oblike in ne na recimo prvi telegraf.
Stvar zahteva zbranost, racionalnost in neko disciplino. Tega ne zaslediš zlepa pri neposrednem pogovoru. Prsti znajo tudi boleti, jezik pa očitno nikoli...

A. Smith ::

Forum se mi nikakor ne zdi brezoseben. Kot primer si lahko vzamemo podpis, avatar (če je dovoljen), na koncu pa seveda obliko in kakovost posameznikovih postov.

Mogoče bi lahko povedali drugače: Forum ni brezoseben, vendar osebnosti, kakršne koli že so, ne morejo vplivati na potek debate (recimo, da imamo zelo stroge moderatorje>:D ). Vzemimo za primer neko prepirljivo osebo, ki bi zato, da ima prav, nekoga napadla, fizično ali besedno. In na koncu bi obveljalo po njeno. No, fizično te ne more, besedna obračunavanja so pa na dnevnem redu, seveda jih preprečujejo moderatorji. V debati v realnem času pa tega ni.

Nekdo je omenil (še v izvirni debati), da ima v živo več argumentov. No edini argumenti, ki mu lahko pomagajo so omenjeni odstavek više>:D . V resnici si lahko na forumu pred odgovorom preberemo kakšno internetno stran, na koncu pa še nalepimo bližnjico in jo uporabimo kot argument.

Po mojem je forum odlično sredstvo komunikacije, moti pa predvsem tiste, niso sposobni objektivnosti in sistematičnega argumentiranja.

Mogoče je edina pomanjkljivost, da se v slučaju, ko se komunikatorji razdelijo, redko kdo res spremeni mnenje. Vseeno pa lahko tretja oseba, ki debato prebira, potegne z eno ali drugo stranjo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

BigWhale ::

> Ja ali pa lahko temu rečeš, da človek ponavadi ne
> navezuje novih stikov na avtobusnih postajah.

Forum je bolj podoben zabaviscnemu parku kot pa avtobusni postaji.

... sicer pa, kako navezujes stike? Cakas, da se sami navezejo?

CCfly ::

Nekaj takega.

PS: Kaj je s tvojim podpisom ? A slučajno kakšen BigWhale junior odrašča ?

BigWhale ::

I, well, we, spawned a child process... :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Anualno sentimentalno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Obvestila
11112718 (5037) D3m
»

Še en zakon o prepovedi anonimnih internetnih komentarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7719059 (16486) digitalcek
»

Asocialnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16929664 (23378) BigWhale
»

Posilstvo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
41327927 (12555) Barakuda1
»

Zaton religij in reorganizacija institucij

Oddelek: Znanost in tehnologija
342582 (1973) Alec999

Več podobnih tem