» »

Posilstvo

Posilstvo

Double_J ::

Double_J: To da poznamo bolj krute reči, kot so posiljstvo, OK. Vendar je pa posilstvo ženske na najbolj osebnem nivoju, kot katerikoli drug zločin. Tako da TI, kot moški subjekt sodiš, kako se počuti posiljena ženska, pove nekaj o tebi...


Zakaj bi tukaj delali neke razlike med moški-ženska?
Dve šivanki...

para! ::

JJ, pa mislš, da res družba narekuje, oziroma ukazuje žrtvam posilstva, da morajo trpet? Misliš, da žrtve trpijo, zato ker je to direktiva, navada, moda družbe, al zato, ker res majo za kaj trpet?

Mislm, pustmo fizične posledice posilstva ob strani, že samo ponižanje je IMO dost hudo za psihične posledice. Kaj šele travme in strah pred tem, da se vse ponovi...
Death before dishonor!

Double_J ::

Stvar psihe je.

In potrebno si je reči, ni mi treba se mučit več let, ker ne bom nič na boljšem kot da zadevo sam s sabo uredim kar zdaj.

Družba te pa mora spodbujati v tem. Te poklicati na Oprah. Kjer rečeš teden dni nazaj sem bil posiljen, zdaj pa se počutim super.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

perci ::

Bi blo fajn, ko bi blo tko simpl, ja.

Thomas ::

Dejte si predstavljat, da ima JJ naslednjo tezo:

"Žrtve herpesa pasarja trpijo bolj, kot žrtve šena."

Da boste imeli hladno glavo. Da vam ne bodo presoje preveč zamegljevala čustva.

Jesus!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

V kolikor si res doživel že kaj hujšega, pol lahko rečeš, da to ni nič posebega - zate. Drugih po sebi ne moreš soditi. In obenem umikam izjavo, da nimaš pojma, ker kot zgleda, ga imaš.

Je pa tudi res, da bi se dalo marsikaj narediti na percepciji žrtev. Zakaj denimo, občutki krivde? Vsi dobro vemo, da je družba še do nedavno nazaj obsojala predvsem žrtve posilstev - verjetno ste vsi že kdaj sami slišali izjavo v stilu - sej je sama kriva, kaj se pa tak oblači/obnaša... In potem lahko dejansko pride do občutkov krivde, da ne omenjam, da si marsikdo ne upa pravočasno prijaviti takih dejanj, ker se boji predvsem reakcije okolice... Dokler bodo te teme tabu, bo tako tudi ostalo.

>JJ, pa mislš, da res družba narekuje, oziroma ukazuje žrtvam posilstva, da morajo trpet? Misliš, da žrtve trpijo, zato ker je to direktiva, navada, moda družbe, al zato, ker res majo za kaj trpet?

Hja, hudiča, ampak je nekaj tudi na tem. Žalovanje je klasičen primer tega - če nisi "dovolj" žalosten, se hitro najde kdo, ki reče: "Poglej tega, še vesel je, da ga/ni več." Po drugi strani pa obstajajo družbe, ki smrti ne jemljejo niti najmanj tragično. Tako da se da sklepati, da je del vedenja vsekakor družbeno pogojen.
Pa ne me narobe razumeti - žrtve ne trpijo zgolj zaradi tega, ker jim družba to govori. Je pa res, da trpiš še bolj, če ti nekdo nonstop govori, kako si bogi. Ampak je treba najti zdravo mero med pomilovanjem in tistim, sej to pa ni nič. Malo empatije, to je vse. Pa pomoči pri prebolevanju vsega skup.

In zaboga Double_J, daj v prihodnje malo bolj argumetiraj svoje izjave...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

para! ::

Posilstvo in smrt sta zelo različna. Smrt je konec, za zunanjega opazovalca prav nič tragična stvar, ampak samo rezultat življenja, skratka konec. Tragična in boleča je za svojce, ki jih ob tej tragediji obdajajo emocije navezanosti, spomini, itd. Zame, zate, smrt nekoga tretjega na Japonskem ni nobenga tragedija. Ni razlog za veselje, niti ne za žalost, pač si indiferenten.

Posilstvo nekega dekleta, je za to dekle tragedija. Mogoče sprememba življenja, padec samozavesti, strah, travme. Dekle bo s temi občutki moralo živeti, mogla bo it naprej. Pa sej ona se tega zaveda, dobro ve, da gre življenje naprej, da se ne sme ozirat nazaj. Ker je boleče. Ampak vseeno ne more pozabit, kar se je zgodilo. To ne gre.

Smrt (naravna) je torej nekaj logičnega, pričakovanega, neizbežnega. Posilstvo je kriminal, skregan z logiko, nepričakovan.
Death before dishonor!

perci ::

Dejte si predstavljat, da ima JJ naslednjo tezo:

"Žrtve herpesa pasarja trpijo bolj, kot žrtve šena."
A je kdo rekel, da je posilstvo najhujša zadeva, ki se ti lahko zgodi?

Da boste imeli hladno glavo. Da vam ne bodo presoje preveč zamegljevala čustva.
Likewise Thomas, likewise.

Mercier ::

Zdej, preden se usvoji "družbeno spodbujanje trpljenja žrtev" kot dejstvo in se začne na široko debatirat o njem, bi jaz malo ugovarjal. Posilstvo je zločin, pri katerem družba pričakuje, da se o njem kar čimmanj govori. Sama omemba Oprah ni noben argument, karkoli si mislimo o njenem šovu.

Mercier ::

Btw, koliko žrtev posilstva poznate? Se močno pritožujejo? Ste predebatirali probleme?

Lex ::

definitivno posilstvo za žensko ni neki kar bi se dal pozabit čez noč. če so povečini že tak občutljive kdaj bo prvič pa skom pa kak pa da bo vse ok pa da nau bolelo.. si predstavlite šok ko jo en zagrab, morda mal ofoca da je tiho, sleče pa... nekak ni tist kar bi si želela, oder? In ja, je pa čis odvisno od posameznik, pa v veliki meri tudi od družbe v kateri je kako bo to dojemal. Tako kot je že en dau primer s smrtjo.. v mehiki in podobnih kulturah to ni žalosten dogodek, se zgodi, jebiga in veselimo se saj smo živi. So pa druge kulture na ktere morte tak gledat. Me zanima kak bi kak tip odreagiro če bi ga ponoč obstopl par gayev pa ga posill.. :\

kar se pa slovenskega sodstva tiče.. je pa dobesedno v qrcu. mislim, ne sam kazni za posiljevauce, nasploh je sistem tak gniu da škoda besed. Poglejte nekega znanega morilca več oseb, ki je biu tak nerodn da je pustil odtise čevljev (ne bom poimensko, sj vemo za ka se gre). Cela familija taka v teh vodah, zagonjo miljone za razne forenzike, procese in odvetnike.. nakar ne pogruntajo nič in ga spustijo. Če komu ne bi bilo sumljivo to, da se je 2 tedna potem ko je biu izpuščen iz zapora vozil po enem večjih slovenskih mest v popolnova novem, še bleščečem mercedesu s500 (videl na lastne oči) bi mu mogl kapnat pr drugi aretaciji. Isto povsod drugod.. zakaj mamo odvetnike, sodišča in sodne izvedence če pa nardijo nč od nule? Te en izsiljuje greš na polcijo.. ja, mi nč ne mormo, daj dokaze.. čis plav sm ko me je nabunko.. naka, to nau to, maš kako pričo? ne? nasvidenje! al pa.. a on? grejo domov... neee, naš sinko pa že ni tak, da bi biu sin očeta k je znan odvetnik/manager tak? a dajte no... "ah, oprostite gospa.. očitno je pritožba lažna.." itd itd, ni fore

kar se pa kazni tiče, sem proti smrtni kazni. Ker s tem ko ti nekoga obsodiš na smrt ga v bistvu ubiješ in s tem nisi nič boljši od njega. Takisto so tile zapori tak tak.. ko pride ven ma še več zvez v undergroundu, v normaln življenje se tut če bi hoto tešk vrne ker je etiketiran in kaj mu ostane? hja, gremo bit kriminalc naprej.. :\ V bistvu bi take mudele dau v arest. Tut dosmrtno bi uvedo, ne pa max 30 let. Sam ne tak arest k je nov primorski..dajte no, tistim mudelom se godi bolš ko men doma skor 8-) obična lukna, stene, postla, 2 al pa 3je obroki na dan in to je to.. me zanima kolk folku bi se pol je*alo da grejo v arest.

sj vem da sm se oddaljil od prvotnega sam ko je že šlo vse na to vižo.. upam da nism preveč zabluzo v napačno smer.. čeprav bi meu o našmu sodstvu še marsikaj krepkega za povedat.. pa naj bo za kazensko pravo al pa za civilne tožbe.. groza, mislim da bi več pravice dobo od glaža kislih kumarc :\

Jst ::

No Double_J, naj ti nakažem kje se tvoja filozofija podre. Ti strasto zagovarjaš, da smo ljudje evolirane živali. Oziroma da smo živali. Kje potemtakem najdeš med živali stvar, ki se približa posilstvu? Ker če boš rekel, da je posilstvo posledica evolucije, potem jaz nočem in ne verjamem v to. Pri večini živalskih vrst je samica bog in batina. Samci tekmujejo med seboj, kdo bo bil naslednik vrste. (pa ne mi zdej o tem, da nekateri samci ubijajo potomce svojih tekmecov, ker je to druga stvar). Izbira spolnega partnerja in s tem posledično "izbira" genov svojih potomcev JE kompleksna stvar. Pri tem igrajo vloge družbeni/socialni odnosi, komunikacija, govorica telesa... Odločitev je stvar ženske. Če pa ti pričakuješ, da se bodo ženske "steple" okoli tebe, ti boš pa ležerno na koncu odločil: "Ta je zame"... Kaj naj ti še rečem? Pri posilstvu se ne le obnejo vloge, tudi evolucijsko ne spada to k normalnemu obnašanju/dejanju.

Imam občutek, da so nekateri osebki čisto zameglili realnost in družbene norme drugih.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

username ::

Kje potemtakem najdeš med živali stvar, ki se približa posilstvu? Ker če boš rekel, da je posilstvo posledica evolucije, potem jaz nočem in ne verjamem v to. Pri večini živalskih vrst je samica bog in batina. Samci tekmujejo med seboj, kdo bo bil naslednik vrste.
Tale detajl in moj odgovor je sicer rahlo offtopic, ampak moram se oglasiti.

Hja, če v nekaj "nočeš verjeti" pol ti ne morem pomagat, če si se tako odločil.

Ampak je pa precej logično, da je posilstvo med živalmi evolucijsko uspešna taktika. Gre le za to, da ima večina živali omejen čas paritve in v tem obdobju so samice tudi same zainteresirane za parjenje. Človeška vrsta ima po eni strani praktično neprekinjeno obdobje parjenja, zavračanje seksa pa je posledica drugih (ne nagonskih) odločitev - večinoma družbenih norm.

Skratka, če se zraven godne živalske samice znajde potreben samec, jo bo verjetno oplodil. Ponavadi pa ne gre brez manjše ali večje količine sile (ja a niste še nikoli kakšne dokumentarne oddaje o živalih gledali?!?)

Kam pa naj živalska samica ubeži? Malo se lahko upira, ampak ko jo samec enkrat dobi v roke (oz. kremplje/karkoli že), jo bo pač nabrisal. Živali nimajo policije in sodišč. Nihče je ne bo branil.

Samci pa zgolj tekmujejo, kdo bo tisti, ki bo posilil samico(e), ki je (so) na voljo. Razni ptički se sicer morajo truditi, da osvojijo samico, ampak pri njih je drugače - bejba zna leteti in v zraku jo je zelo težko (nemogoče) uloviti ter še opraviti parjenje. Gre za čisto tehnično-izvedbeni problem.


No, posilstvo pri ljudeh je pa spet malo drugačna zgodba. Opravičila pa v tem primeru ni.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Primoz78 ::

@Perci...kaksno leto ni bilo misljeno z 1 samim leto...samo glede na naso pravno ureditev je ze 5 let veliko...za tako stvar sem tudi jaz za huuuuuuuudoooo kazen...in to vsaj 10 let+!

Lp Primoz

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

Jst ::

> Človeška vrsta ima po eni strani praktično neprekinjeno obdobje parjenja,

Kje pa ti živiš?


> zavračanje seksa pa je posledica drugih (ne nagonskih) odločitev - večinoma družbenih norm.

In človeka, ki zavrača seks - pri 15ih, zaradi tega, ki si hoče ustvariti kariero in posledično boljše pogoje za preživetje sebe in potomcev - treba posiliti.

Sicer je pa primarna potreba človeka - potreba po seksu. Tako da obstajajo drugi načini, da dopovemo človeku, da je ta kvazi družbena norma falš, poleg posilstva.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Ena kost:

Kaj bi naredili štirideset letnemu sosedu, če bi vam rekel, da vam bo posilil mamo?

Kaj bi naredili štirideset letnemu sosedu, če bi vam posilil mamo?


A. Bi mami rekli: Sej to ni nič takšnega. Obstajajo hujše stvari.

B. Ostalo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

flipflop ::

B

username ::

Jst: daj malo se pomiri, potem pa še enkrat preberi moj prejšnji post.

Tvoje namigovanje, da se mi zdi posilstvo pri ljudeh v redu, je neokusno in brez osnove. Seveda ga je treba strogo sankcionirati in, kolikor se da, poskusiti preprečevati.

Sem jasno napisal, da bom šel malo offtopic, ker me je zmotila zgolj izjava, češ da med živalmi posilstva ni ter da ni evolucijsko uspešno. Sem samo hotel razbiti lažno iluzijo o idiličnem živalskem carstvu, ki se je nekateri oklepajo.

Ljudje imamo zavest, razum, družbeno ureditev. Živali imajo večinoma le nagone. V "ljubkem svetu živalic" se redno dogajajo posilstva, dogajajo se ropi, umori, bratomori, detomori, tudi "šikaniranja" (npr. izgon iz tropa) in pogosto (bolj kot bi marsikdo bil pripravljen verjeti) kanibalizem. Resnična Narava ni kot iz pravljic o Bambiju. Človeška družba je neprimerno boljša, če je le ustrezno pošlihtana. Tudi glede dovolj ostrih kazni za posiljevalce.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

smilyxx ::

No naša soseka je bolj mirna in do pred nekaj let se vsaj kakor se jaz spomnim ni bilo kriminala. Prvič so enemu sosedu iz hiše pokradli le dokumente, drugič pa so zopet pri istem sosedu razmetali celo hišo, pobrali ves denar, nakit itd. No fora je v tem, da so sosedje že po nekaj dnevih vedeli kdo je to storil in kje se trenutno nahaja. Ko so to povedali policistom so pa rekli, da sicer vedo kdo je, aga "ne najdejo", medtem ko se je on mirno sprehajal okoli našega kraja in smo skoraj vsi vedeli kje je.
Save water.
drink beer.

Double_J ::

Joj ne mi o teh plemenitih živalih. Ne samo, da se posiljujejo tudi žrejo drug drugega in lastne mladične.

Zakaj to počno? Ker s tem kopirajo največ lastnih genov. In to edino šteje.
Dve šivanki...

Redkvica ::

Pred časom sem gledala en film. Sicer holivudski, in precej sem že pozabila, a eno poanto sem si zapomnila. No, v filmu se je šlo za to, med drugim, da so raziskovali eno posilstvo, ki se je zgodilo precej časa nazaj. In tista dva, ki sta to raziskovala, sta enkrat vmes od nekoga dobila oceno, da je nekdo dekletu naredil nekaj še hujšega, kot je posilstvo. In ni jima bilo jasno, kaj je to.

Potem čez čas se je pokazalo, kaj je bilo mišljeno da je hujše kot posilstvo. Izdaja. In to izdaja v smislu, da ko je mlado dekle doživelo skupinsko posilstvo, in je potem oče prišel do nje v bolnici, jo je prepričal, da naj bo lepo raje tiho, da ne bo trpela kariera pa ne vem kaj še vse. In je lepo zaprla vse to vase in se delala kot da ni bilo nič. Ker jo je okolica v to prepričala. Posledice potem so bile čez leta strašne. Očeta je pa itak že takrat zgubila, v bistvu. In v praksi vse skupaj ni bilo več življenje.

Mislim, da pa tudi fantom ob posilstvu ne bi bilo nič manj težko kot dekletom. Tu ne gre za sex, tu gre za zelo hudo obliko nasilja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Redkvica ()

Jst ::

username:
Se opravičujem.

...

Pri živalih velja načelo survival of the fittest. Kaj pa pri ljudeh? Survival of the smartest?

Zato sem, očitno, samo zabluzil, ko sem primerjal živalske vrste z človekom.

...

Sicer pa, kazni v stilu zapora... kaj pa vem... Nekako bi bile dobre samo v primeru doživljenskega. Kako pa sodniki opredelijo komu dati eno leto, komu deset.. Svojevrstna umetnost.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Uuu Double_J! Kaj se pa tvoja dejanja razlikujejo kaj od živali, da skopiraš svoje gene? A nisi ravno z to izjavo (spet) prišel do lastnega protislovja (z lastnimi besedami)?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Double_J ::

Glej, če ne veš dosti o stvareh potem rajo ne govori o njih, ker se boš osmešil. Je bolje, da vprašaš. Naprimer, kaj niso te hudobije lastne zgolj človeku? Pa ti bomo povedali.
Dve šivanki...

Jackal ::

@Redkvica - Tisti film je bil Generalova hči.

Vsekakor pa so pri nas premile kazni za vse skupaj. Poleg tega pa so tudi slovenski zapori že skoraj na pol hoteli s polnim penzionom :\ .

Sicer ne zagovarjam tega, samo sem bil pred par leti na ogledu zapora v Dravogradu - v bistvu so ravno vse skupaj prenovili in naredili kot en muzej - na stenah so bile prav neverjetne stvari napisane... najhujše pa je bilo na koncu hodnika.... celica velikosti 1.5 x 2.5m , višine vsega 1.5m.... s tem, da je bilo dno celice še 30 cm pod tlemi hodnika... to baje zato, ker je bila na tleh voda.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

BigWhale ::

Zanimivo. Se kar strinjam, posilstvo ponavadi izvedejo osebki, ki sicer niso sposobni priti do sexa kako drugace...

flipflop ::

Če že res drugače ne, bi si pa "profesionalko" lahko dobili, ne pa da posiljujejo pa uničujejo življenje drugim.:\

Ziga Dolhar ::

Naj se spustim na osebni nivo:


Double J: imaš morda dekle?

[Moje naslednje vprašanje bi bilo, če mi jo "posodiš".]


Precej neokusno, se strinjam.
https://dolhar.si/

Jst ::

Double_J: Prvo si preberi kakšno knjigo od Freuda, potem ti pa priporočam Maslow: The Further Reaches of Human Nature.

Živalca, pha!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Luka Percic ::

Hmm kaj se delaste neumne?

Gre zato, da je "telesni" pain pri nekaterih boleznih hujši kot "telesni" pain pri posilstvu.
S tem, da je "psihični" pain pri posilstvu zelo velik.
Torej, kalkulacija je preprosta.
Treba je zreducirat "psihični" pain pri posilstvu, ker je tam povsem brez potrebe.

Če pogledamo brez uporabe čustev, samo "količino" bolečine, a ni isto, če te nekdo posili ali pa zobe razbije?
Telesno, je pomoje izguba zob slabša.

pa še opozorilo, ker vem da se bodo nekateri usajali;
S TEM NE PODPIRAM POSILSTEV, ravno tako kot ne podpiram razbivanje zob. Le nobene pririoritete mu ne dajem.
Kršitelji naj bodo lepo kaznovani. Ni dosti važno za koliko, bolj je važno da bodo 100%.
Tako da že pri storitvi dejanja ve, da bo sigurno kaznovan.

Kaj je tukaj nerazumljivega?

Uporaba čustev vam lahko zamegli pogled. Glejte iz praktičnega vidika.

Marjan ::

Tako je Luka. Strinjam se tudi z Double_J-om, ki (spet) razmišlja na enem nivoju višje od večine.

Zanimiv pa je tudi pogled iz različnih kultur - kako različno gledajo na posilstva, in eden najslabših pogledov je "joj, to je nekaj najhujšega kar se ti lahko zgodi". To je dejansko bull in krojenje zafrustrirane kulture!

Posilstvo je pač logična posledica človeške narave. Treba se je s tem sprijaznit in hkrati delat v smer, da bo posilstev čim manj, kar pa sigurno ne počnejo tisti, ki se zgražajo nad dejanjem samim!!

Sergio ::

Marjan: Kar je za tebe 'en nivo višje', je zame na pragu izpolnitve napotnice za pregled glave. Vse je le stvar percepcije, tako da sedaj tukaj ne bomo govorili o tem, cigava bo obveljala.

Ti bi se pa se sprijaznil s posilstvi... Jezus marija...
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Marjan ::

Ja, Sergio, tako kot sem napisal. A ti si pa zatiskaš oči pred posilstvi? Očitno. Dokler nimamo družbene ureditve, ki bi popolnoma preprečila posilstvo, se moramo [citiram sebe]:
s tem sprijaznit in hkrati delat v smer, da bo posilstev čim manj, kar pa sigurno ne počnejo tisti, ki se zgražajo nad dejanjem samim!!
Kaj ti ni razumljivo?

Ziga Dolhar ::

Marjan: zdi se, da empiriziranje posilstva ni razmišljanje na višjem, ampak precej nižjem nivoju.

Odmislitev psihološkega vidika in golo obravnavanje nekih matematičnih, fizioloških dejstev -- ni ravno tisto, po čemer smo ljudje znani.
https://dolhar.si/

Thomas ::

Gonjenje stereotipov na eni, ter logično razmišljanje na drugi strani.

Najhujše, kar Slovenko ali Slovenca lahko doleti, je posilstvo šele na enem 10+ mestu.

Kaj so moji "favoriti"? Da ne prime narkoza, dohtarji pa ne pogruntajo in čutim vso operacijo. Ali - umiram za rakom nekaj let. Ali - dobim opekline po celem telesu. Pa vem, da jih je še nekaj.

Treba je pač biti realen v ocenjevanju stvari.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

Kaj je zate stereotip, Thomas?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Ziga Dolhar ::

Thomas ima zopet prav.

> logično razmišljanje na drugi strani.

In Thomas, ravno to realnost in objektivno vrednotenje vam gre očitat. To pa ni nestrinjanje z vašim mnenjem, ampak z vašim pristopom.

Tega pa zavračamo oz. označujemo za neprimernega. Celo napačnega.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

perci ::

Thomas očitno misli, da ostali podcenjujemo opekline in raka oz. da posilstvo glede na te stvari rangiramo.

Pa ne gre za to. Gre za to, da eni pravijo, da posilstvo ni nic takega, drugi se pa s tem ne strinjamo.

Thomas, Double_J in podobni pa zanikajo anoreksije, bulimije, psihosomatska obolenja ipd. oz. se jim zdijo fiktivna.

P.S. Thomas, nisi ti tule tisti, ki ima monopol nad logiko, da bos govoril, kdo logicno razmislja in kdo ne. Bom uzaljen naslednjic :) .

perci ::

Pa še nekaj on topic: še vedno nisem dobil odgovora na vprašanje iz prvega posta.

Simko ::

Če dvignemo kazni za posilstvo, bo posiljevalec verjetno raje žrtev tudi kar ubil, saj se boji, da ga žrtev izda - to se mi zdi logičen argument za kaj kazni ne dvigniti (preveč).

Na drugi strani pa govorite o telesni bolečini, ki je pri ("simple") posilstvu "mala". Tudi to je res.

Ampak tudi pri umoru je lahko telesna bolečina še celo manjša od posilstva ... torej tudi umor ni tako hud zločin?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Simko ()

Double_J ::

Ampak tudi pri umoru je lahko telesna bolečina še celo manjša od posilstva ... torej tudi umor ni tako hud zločin?


Z umorom prikrajšaš nekoga za nadalnje užitke.
Dve šivanki...

Marjan ::

Ziggga:
> Odmislitev psihološkega vidika...

Tega jaz ne počnem. Obratno: Trdim, da večino današnje kulture psihološki kompleks žrtve poglablja in ne lajša. Tukaj je problem. Identična fora je pri žalujoči vdovi, ko družba od nje pričakuje da bo žalovala in se v črno oblačila še celo leto po smrti moža.

--
Kaj bi šele na tem forumu rekli, ko bi vedeli za velik delež deklic in žensk, ki fantazirajo o posilstvu kot o svoji želji ?!
Kdo si zatiska oči pred dejstvi?

Double_J ::

Kaj bi šele na tem forumu rekli, ko bi vedeli za velik delež deklic in žensk, ki fantazirajo o posilstvu kot o svoji želji ?!


To je pa dejstvo, da si jih kar dosti kaj takega želi.
Dve šivanki...

Ziga Dolhar ::

Marjan:

> tega jaz ne počnem. Obratno: trdim, da večino današnje kulture psihološki kompleks žrtve poglablja in ne lajša.

Res je, morda sem malce narobe zastavil poved. Precejšen 'efekt' posilstva pripisuješ psihološkim posledicam -- tu se strinjamo. Vendar pa meniš, da bi dejanski pomen psihologije morali upoštevati v precej manjši meri: ta vidik v svoji idealni ureditvi praktično zanikaš.

--

Obrazložitev: "tvoja idealna ureditev": programska načela, katerim naj bi ljudje po tvoje sledili oz. Jih upoštevali
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: perci ()

Marjan ::

Hehe, niti ne Ziggga :)

Človek je žival in kot tak NE bo sledil programskim načelom. Dokler ne bo fizično nemogoče, se bodo posilstva (in hujša trpljenja) dogajala.

Glede psihe: ne gre se za to, da bi jo bolj ali manj upoštevali. Gre se za to, da je vsak svoje psihe gospodar. Ni prav, da družba veleva kdo in kdaj naj se počuti tako kot ona hoče.

Ziga Dolhar ::

Z vsem dolžnim spoštovanjem, Marjan, ne čutim potrebe po prekomernem obrazlaganju pomena svojih besed, da se boš obešal na interpretacijo, ki jasno ne spada v kontekst konkretnega in drugih mojih sporočil.
https://dolhar.si/

Marjan ::

:\ Hm?

Česa ti nisem odgovoril? Kdo je Fiskus, al kaj?

Mercier ::

Bom še enkrat tečen. O posilstvu se tradicionalno molči. Te tradicije še zdaleč nismo presegli. Še vedno je največji problem obsodit posiljevalca ravno zaradi tega. In še vedno je marsikomu posilstvo nekaj, za kar si je itak ženska kriva. Zdej, če se dovoli žrtvam, da dejansko povejo, da je posilstvo zajebana stvar in se kar ne sprijaznijo, da to itak ni nič, potem jih pa že družba drži v trplenju. WTF!

Ej, a če zdej malo sklepam, da bi nekateri najraje, da žrtve sploh obmolknejo, seveda za njihovo dobro, mi bo kdo prišel gnjavit o čustvih in logiki, pa "kaj je kdo htel povedat" (pa mu ni uspelo, al kaj)? Jaka vam neka logika.

Phil ::

Ej, a če zdej malo sklepam, da bi nekateri najraje, da žrtve sploh obmolknejo, seveda za njihovo dobro...
Upam da sem prav razbral tale tvoj čudno napisan post. Nihče ni zgoraj napisal (med vrsticami) da je najbolje da žrtve molčijo. Naj govorijo kolikor hočejo če jim to pomaga. Ni pa treba da se ljudi v raznih limonadah in "B production" filmih prepričuje kako se s posilstvom življenje žrtve konča in podobno. Luka Veliki je zelo dobro razložil zadevo.
LP

Mercier ::

>>Ej, a če zdej malo sklepam, da bi nekateri najraje, da žrtve sploh obmolknejo, seveda za >>njihovo dobro...
>Upam da sem prav razbral tale tvoj čudno napisan post. Nihče ni zgoraj napisal (med >vrsticami) da je najbolje da žrtve molčijo. Naj govorijo kolikor hočejo če jim to pomaga. Ni pa >treba da se ljudi v raznih limonadah in "B production" filmih prepričuje kako se s posilstvom >življenje žrtve konča in podobno. Luka Veliki je zelo dobro razložil zadevo.

Z citiranim stavkom sem zgolj nakazal, da narobe razumet zna vsak, če sele dovolj potrudi.

Glede B produkcije in Oprah, pa je mogoče bolje tisto malo manj gledat, pa malo več v realnost. Zna bit še bolj čudna od holivuda.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

"Ja pomeni ja", redefinicija rimskega prava? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
33841996 (35813) zee

Poslanci dekriminalizirali prostitucijo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22425175 (18732) bluefish

Več podobnih tem