Forum » Znanost in tehnologija » Vlak v vlaku
Vlak v vlaku
Intifada ::
Hipotetične narave...
Imamo neskončno dolgo železnico in neskončno dolg vlak, ki drvi po njej. Ta vlak potuje s hitrostjo 100 km/h. V tem vlaku imamo imamo pomanjšano železnico in pomanjšaan vlak, ki v tem največejm vlaku drvi s hitrostjo 100 km/h. In potem imamo v tem drugem vlaku še manjšo železnico in še manjši vlak, ki spet drvi s 100km/h. Itd itd.
Koliko takšnih vlakcev v vlakih bi morali imeti, da bi dosegli svetlobno hitrost glede na zunanjega opazovalca? Recimo, da bi vsi ti vlaki in vlakci bili iz prozornega materiala in bi bilo moč opazovati tudi tistega zadnjega... Kaj bi mi sploh videli?
Zanemarite vse sile, ki bi kakorkoli zavirale ali uničile vlake.
Imamo neskončno dolgo železnico in neskončno dolg vlak, ki drvi po njej. Ta vlak potuje s hitrostjo 100 km/h. V tem vlaku imamo imamo pomanjšano železnico in pomanjšaan vlak, ki v tem največejm vlaku drvi s hitrostjo 100 km/h. In potem imamo v tem drugem vlaku še manjšo železnico in še manjši vlak, ki spet drvi s 100km/h. Itd itd.
Koliko takšnih vlakcev v vlakih bi morali imeti, da bi dosegli svetlobno hitrost glede na zunanjega opazovalca? Recimo, da bi vsi ti vlaki in vlakci bili iz prozornega materiala in bi bilo moč opazovati tudi tistega zadnjega... Kaj bi mi sploh videli?
Zanemarite vse sile, ki bi kakorkoli zavirale ali uničile vlake.
Phoebus ::
Ja halo, najmanjši vlakec bi se glede na zunanjega opazovalca premikal s hitrostjo N*100 kjer je N število vlakcov.
Mimogrede, da bi tako dosegel svetlobno hitrost, bi rabil malo preč vlakcev
Mimogrede, da bi tako dosegel svetlobno hitrost, bi rabil malo preč vlakcev
Dr_M ::
pac ena zdrava pamet (al pa pijana ) bi rekla tkole....
tok vlakcev, dokler nebi vsota hitrosti vseh dosegla svetlobne hitrosti....
pomoje.
tok vlakcev, dokler nebi vsota hitrosti vseh dosegla svetlobne hitrosti....
pomoje.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
jype ::
Glavni problem pa je seveda ta, da bi moral najvecji vlak tovorit (N-1) manjsih vlakov, ki bi po vsej verjetnosti tehtali, hmm, veliko prevec da bi lahko zunanji vlak dosegel 100 km/h. Eden bolj not bi imel podoben problem, pa tisti znotraj njega tudi in tako do nekje predzadnjega najmanjsega.
Thomas ::
Če bi bil tavelik vlak velik kot Vesolje, vsak notranji pa samo 1% manjši, bi bil najmanjši mnogo manjši od atoma.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
BigWhale ::
Mogoce, ce bi vsak vlak vozil s hitrostjo cca 100000km/s potem bi ze s tremi prisel skozi ;) Glede na to, da si zacel s hitrostjo 0.02777km/s, bos potreboval priblizno 10800003 vlakcev...
Ce sem tole prav zracunal... :)
Ce sem tole prav zracunal... :)
BaRtMaN ::
Bom še jaz poizkusil.
c = 299 792 458 m/s = VN
V1 = 100 km/h = 27,778 (perioda) m/s
Če vzameš za hitrost svetlobe 300 000 000 m/s, pride rezultat točno 10800000.
c = 299 792 458 m/s = VN
V1 = 100 km/h = 27,778 (perioda) m/s
Če vzameš za hitrost svetlobe 300 000 000 m/s, pride rezultat točno 10800000.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BaRtMaN ()
> Če bi bil tavelik vlak velik kot Vesolje, vsak notranji pa samo 1% manjši, bi bil najmanjši mnogo manjši od atoma.
Aha.
Aha.
Ma ja. Sem mislu da niso opazili, ker kar nekaj tupijo z deljenjem.
Če sem reku, da če bi bil vsak notranji vlak samo za 1% manjši od zunanjega in tako naprej, da bi z vesoljskega nivoja padlo na subatomskega, preden bi dosegli (1%!) svetlobne hitrosti ... uni pa kar še neki.
Ma ja brezvezen thread, kaj se pa mešam, prav mi je!
Če sem reku, da če bi bil vsak notranji vlak samo za 1% manjši od zunanjega in tako naprej, da bi z vesoljskega nivoja padlo na subatomskega, preden bi dosegli (1%!) svetlobne hitrosti ... uni pa kar še neki.
Ma ja brezvezen thread, kaj se pa mešam, prav mi je!
Ah Thomas... Ne bodi tako nerazumen no... Clovek je zelel imeti stevilko... Pa jo je dobil.
Mislim da ga številka ni brigala. Želel je na finto vreči Einsteina. Narest tok tistih vlakov enega v drugem, da bi tako presegel svetlobno hitrost.
Poznamo mi take!
Poznamo mi take!
Thomas, potem mu treba razlozit, da se tega ne da. Ampak, vecina takih, si tega ne da dopovedat... ;)
Meni so bolj vsec filozofsko usmerjena vprasanja... Glede na to, da je c vedno c in da je PI vedno PI, kaj je bolj konstantno? PI ali c?
:P
Meni so bolj vsec filozofsko usmerjena vprasanja... Glede na to, da je c vedno c in da je PI vedno PI, kaj je bolj konstantno? PI ali c?
:P
SasoS ::
Naj imaš še toliko vlakcev pa vsak se lahko pelje poljubno blizu svetlobne hitrosti, nikoli ne bo vlakca ki bi peljal s svetlobno hitrostjo! Niti za opazovalca ki se pripelje nasproti . Simple as that...hitrosti se nikoli ne seštevajo kar tako. Ja, pri majhnih razlikah se to mogoče zdi ampak temu ni res. Če imaš recimo 2 vlakca - prvi pelje 100km/h, drugi pa spet *točno* 100km/h, bo zate ki recimo stojiš na miru (glede na prvi vlakec ki gre 100), šel drugi vlakec samo 199.999999.......km/h.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SasoS ()
miwche ::
Sej, vreči nek0ga na finto je čisto legitimno početje, Thomas. Če nekomu to uspe pa še bolje. pravzaprav bi se vsi mogli trudit ovreč Einsteina kot pa ga potrjevat.
zanimivo pa se zdi, da se nekaterim vprašanje ni zdelo nemogoče in so kar ponujali številke. ;)
zanimivo pa se zdi, da se nekaterim vprašanje ni zdelo nemogoče in so kar ponujali številke. ;)
Matek ::
SasoS, lahko podaš malo bolj argumentirano razlago tega nepravilnega seštevanja?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Odin ::
SasoS je cisto prav napisal.
Obstaja tudi formula(ki je ne vem natancno), ki to tudi potrdi.
Da si bos lahko lazje predstavljal.
Vlak se pelje s hitrostjo 200.000m/s. Na tem vlaku je se en vlak, ki se pelje 200.000m/s glede na prvi vlak.
Kaksna je hitrost drugega vlaka gleda na nevtralnega opazovalca?
Ni 400.000m/s kot jih mnogo misli, ampak recimo 280.000m/s(ne vem tocno kak gre formula).
Obstaja tudi formula(ki je ne vem natancno), ki to tudi potrdi.
Da si bos lahko lazje predstavljal.
Vlak se pelje s hitrostjo 200.000m/s. Na tem vlaku je se en vlak, ki se pelje 200.000m/s glede na prvi vlak.
Kaksna je hitrost drugega vlaka gleda na nevtralnega opazovalca?
Ni 400.000m/s kot jih mnogo misli, ampak recimo 280.000m/s(ne vem tocno kak gre formula).
msjr ::
Hej a ste vsi pozabili na relativnostno teorijo? Za zunanjega opazovalca bi se vedno gibal s hitrostjo manjšo od svetlobne, saj svetloba ne more potovati od njega do nas z večjo hitrostjo od svetlobne. Da ne govorimo o privatnem času vsakega takega vlakca. Tistemu vlakcu, ki bi dosegel svetlobno hitrost bi se čas ustavil in bi za zunanjega opazovalca izginil kot izgine material v črni luknji. Adijo vlakec!
To formulo smo obravnavali že tudi na tem forumu. E, če bi deloval search ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Uganka (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15066 (13569) | Okapi |
» | "hitrost časa" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9317 (7850) | gani-med |
» | Kaj se zgodi? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7148 (5645) | kitzbrado |
» | Time Dilation (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 6672 (5860) | gani-med |
» | Vlak, ki potuje z nadzvočno hitrostjo (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 6532 (5407) | Thomas |