» »

Garancija, sedaj ko smo v EU

Garancija, sedaj ko smo v EU

DSmidgy ::

Nekaj je bilo govora, da bo, ko bomo v EU, tudi pri nas 2 leti garancije za tehnične izdelke (in mogoče še kaj drugega).

Samo na naših straneh se še kar pojavljajo 1 letne garancije za računalniške izdelke. Sem tudi gledal na nemške/avstrijske strani in so garancije za nekatere HP prenosnike tudi 1 leto. Pri nas sem pa zasledil, da je garancija za Acer prenosnike 2 leti za fizične osebe in 1 leto za pravne osebe.

A kdo ve kako je točno s temi 2 letnimi garancijami pri nas in kako v EU. In na katere izdelke se nanaša ta 2 letna garancija - če je sploh zakonsko predpisana.

Tomay ::

Kolikor jaz vem je zakonsko predpisana garancija 6 mesecev. Vse ostalo je reklama.
Voodoo 4Ever

Šimpanz ::

Trenutno je pri nas najkrajši garancijski rok 1 leto (razen za rabljeno blago) . Zakon o potršnikih tudi predpisuje 2 leti garancije za stvarne napake, pogoj je podzakonski predpis ki ga mora sprejeti ministerstvo za gospodarstvo. Tega predpisa minister še ni požegnal zato pri nas še vedno velja 1 letna garancija. V tem letu sprememb glede garancije najbrž ne bo.

DSmidgy ::

V EU naj bi pa garancija že bila 2 letna ane? Zakaj imajo nekateri prenosniki v EU še kar 1 letno garancijo?

boštjan ::

zato,ker jih sami proizvajalci ne dajo več(HP in IBM za primer). Moraš pa imet zagotovljen servis,tudi po preteku garancije.

DSmidgy ::

A potem je 2 leti garancije zakonsko predpisano ali je priporočilo? A res nobeden ne ve kako je točno s tem?

MadMicka ::

DSmigdy, sej so ti že napisali. Garancija po zakonu je eno leto (487. člen Obligacijskega zakonika), če pa ti da prodajalec oz. proizvajalec več, pa toliko bolje. Točn tko je s tem. Je blo že par tisočkrat povedan.

DSmidgy ::

Rečeno je bilo da je pri NAS garancijski rok eno leto. Printer je še napisal, da je v postopku, da bo 2 leti garancije.

Mene pa zanima tudi za EU. Kot je meni znano naj bi tam že bilo 2 leti garancije. Zakaj torej v Avstriji in Nemčiji prodajajo HP prenosnike z 1 letno garancijo. Za EU torej sedaj sprašujem (ker sem za Slo že zvedu).

nurmaln ::

V EU je garancija 2 leti za consumerje. Tisti ki te garancije ne priznajo se pač mal igrajo in upajo da se ne bo noben spuščal v to. Acer je pač prvi, ki se zaveda kako je s tem zato za pravne osebe še vedno zagotavlja eno leto garancije za fizične osebe pa 2 leti (stranka pa dokazuje kaj je s predložitvijo računa).

DSmidgy ::

Končno odgovor :)

MadMicka ::

nurmaln, a maš mogoče kak link? Ker kr težko verjamem, da naša nacionalna zakonodaja ne bi uskladila garancijskega roka z EU zakonodajo.

boštjan ::

kaj ti pomaga zakonodaja,če sam proizvajalec ne da več kot 1 leto(HP naprimer)

perci ::

Če zakonodaja da dve leti, potem proizvajalec oz. uvoznik nima kaj dosti izbire, tko da ni v tem fora. Se pa tudi jaz spomnim, da je bilo govora o tem, da bo v EU kmalu obvezna garancija 2 leti, celo nekdo iz tržne inšekcije mi je to rekel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Garancija in pravne osebe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
519843 (8442) St235
»

garancijsko zamenjani izdelek (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
869072 (6937) medenko
»

Garancija

Oddelek: Loža
373539 (2465) Šimpanz
»

Big Bang popolna zaščita "Se zgodi" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6610975 (9159) medenko
»

Ukinitev obvezne garancije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14320493 (15484) St235

Več podobnih tem