» »

Prodaja preko Bolhe

Prodaja preko Bolhe

Boško ::

Živjo!

Preko Bolhe sem prodal osnovno ploščo, ki sem jo probal preden sem jo poslal in je 100% delala! Včeraj pa meni tip pošlje mail, kako sem ga nategnil, da sem mu prodal pokvarjeno ploščo in oh in slploh... ter zahteva vrnitev denarja.

Torej, kaj nardit? Jaz vem da je šla plošča od mene delujoča, tip mi pa deuje zlo čudno, saj mi je prvo poslal mail, da mu ne dela AGP (na plošči je AGP 1X), kartico je pa imel skoraj sigurno AGP 4X, torej je logiš da ne deluje in sem mu to tud povedu, v naslednjem mailu pa že cela plošča ne dela! Mislim svašta!!! Torej kaj bi vi mislte? Jaz mislim, da jo je pokvaru sam.

Še tole, da bo bol jasno!
-------------------
MAIL 1:
na plošči ne dela agp vodilo, kaj pa zdaj,
kako bomo rešili zadevo?
ivo

-------------------

MAIL 2:
ne odgovarjaš,ne samo da agp na plošči ne dela,
zadevo sploh ne gre postavit gor in zato sem plačal
natanko 4.200,- sit.
Imaš 7 (sedem) dni na voljo,da mi pošlješ delujočo
ploščo,lahko pa to takoj pošljem nazaj.
Ne se hecat, da pa jo pripeljemo nazaj,ker boš
povrnil vse stroške tudi servisa,da se razume !!!!!!!!!!!!!!

-------------------

Povejte če se je to že komu zgodil in kaj ste oz bi nardil?

L.p.

Sami ::

Enkrat sem enmu modelu prodal GF 2 MX400 PCI in model me čez 3 tedne pokliče, da grafa ne deluje vredu in da bi rad nazaj denar. Preden sem grafo prodal sem jo stestiral in delovala je OK, zdej pa mi on mori! Parkrat me je še klicu, potem pa se nisem več javil na mobi, pa se je naveličal...8-)
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

dexter_II ::

Kaj ti je za narediti?
Po pravici ne vem. Na tem svetu so tudi barabe in vcasih se tudi mimo tebe kak oglasi:|

Tudi sam kupujem dosti cez bolho, sem pa do sedaj imel 2 pizd.
Enkrat davno mi je oseba poslala `kao` 24x cd-rom v resnici pa so bila neka stara 2x jajca. Pac sem potegnil kratko, v e-mailu je zatrjeval da je poslal pravo stvar.

Zadnja je bla pa tale mesec. Tip po imenu Ivanoša Mitja iz Ljutomerja mi je poslal 100% delujoco mx400 kartico. Ko sem ga 2x vprasal po e-mailu, ce je res brezhibna je celo postal aroganten. Ok sem dobil kartico in ta 100% je padlo na 1%. Kartica ne zalavfa niti ene directx ali opengl igrice brez zanic slike in potem vrze nazaj v windowse.
Sprobana je bla pa ene 6 sistemih.
Poslal sem mail in vprasal kaj in kako in dobil:
**
Kaj ti tocno dela? Jaz sem si z neta potegnu nek driver pa je potem slo! Pa
se nekaj probaj jo vgradit tako da je ne bos zasrajfal z vijakom! Naj bo
samo pritrjena.
**
Na naslednje e-maile pa ne odgovarja vec. Celo telefon mu nekaj ne dela.

Kaj ces narest?;(

majerhold ::

Jaz sem pa kupil celo masino preko bolhe, pa mi je delala natanko uro in pol, potem pa je pregorel proc ter plata. Tip, od katerega sem kupil je rekel: pri meni je plata delala, a ni? In s tem je bilo konec debate. Tip pa se vedno korajzno brez posledic diha ta zrak in tlaci to zemljo in nic se mu ne bo zgodilo. Zal.
My own comp ignores me like the plague, what a damned shame.

PROTOTIP ::

Pred leti sem tudi jaz kupil osnovno ploščo, ki ni delovala. Od takrat naprej nikoli več ne kupujem hardvera po pošti, ker nikol ne veš, kaj boš dobil. Če si tako prepričan, da stvar dela, mu probaj dokazat oziroma mu povej točno kakšna grafična kartica in procesor deluje na tej plati in kateri napajalnik potrebuje za vse skupaj. Drugače pa, jest sm neki časa težil onemu od katerga sem kupil plato, sam pol sem odnehal, ker tu ne moraš nič.

Gost ::

Točno zaradi takih in podobnih problemov ne kupujem in ne prodajam na bolhi in podobnih straneh, ker ni nobene pravne podlage, garancije,...

Tipson, ki je kupil ploščo lahko sam še ježa j***. :))

Sami ::

To pa itaq, vse je treba sprobati, če deluje preden, da kupiš. Enkrat sem preko bolhe hotel kupit disk IBM 60GB 7.200rpm in model mi ga je hotel vgraditi v comp, potem pa sem mu rekel, da ga bom sam vgradil in ga formatiral, da vidim če so bad sektorji, rekel je da bo prišel, potem ga ni bilo in mobi je bil izklopljen.;((
Tko, da rabljene stvari kupujem, pod pogojem da jih sam sprobam, da vidim da res delujejo.

En frend je tud naročil TEAC-a 32X preko bolhe in model mu je poslal opeko.:D
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Brane2 ::

Ko sem se sam intenzivneje ukvarjal s temi zadevami, sem se tako ob nakupu kot ob prodaji izogibal poste kot hudic kriza.

Enostavno nisem sel v to, ce nisem imel priloznosti na mizi sprobat stvari.
Ce sem kupoval, sem se vedno pripravil na test (torej orodje in softver za pregled) in racunal na moznost, da gre kljub temu lahko kaj narobe.

Pri prodaji pa kupca nikoli nisem pustil oditi s tistim "saj ti verjamem". Vedno sem mu rekel, naj preizkusi stvar na mizi pred prevzemom.

S tem sem si prihranil 99,99% procentov tezav, pa kljub temu je bila preostala destinka promila zoprna.

Kdor posilja to robo po posti, klice nesreco in si je za probleme v velikem delu sam kriv.

Poleg tega, kako denimo potem VES, da te kupec nateguje ? Mogoce se je pa postar usedel napaket in ga poskodoval...

Obenem pa so danasnje cene rabljene robe ze same zase kraja.

Folk hoce za rabljene stvari le malo manj kokt stanejo nove, obenem pa ni pripravljen dati garancijo.

Kar se originalnega vprasanja tice, nekdo je nekaj dni nazaj postavil podobno vprasanje, vendar je takrat slo za avtomobil.

Glede na to, da si stvar poslal po posti, ne vem, kaj naj ti recem,

Lahko tipa odpikas in upas, da te za 4.200 SIT ne bo sel tozit. Ce imas pisno sled (vsaj email), da se je tip strinjal s tvojimi pogoji prodaje, in ce si jih sploh postavil -"prodajam plosco, kakrsna je" ali kaj podobnega, potem bo to lazje, ce ne se znajo stvari zakomplicirati).

No, ce bi se sam odlocil, da tipa odpikam, bi ga pac odpikal. Ce bi mi prisel tezit na vrata, bi ga prav tako odpikal. Ce bi postal tezek, bi poklical policijo.
Nihce ti nima pravice tezit. Lahko te tozijo, a to je drugo.

Samo moje laicno mnenje. Sicer imamo pravnika na forumu, a smo ga ze ugnjavili s takimi in podobnimi vprasanji, tako da dvomim, da se bo odzval... :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

frenk ::

praši tipa na kakšne načine vse je sprobal ploščo...ponavad folk vid da nekj ne dela pa kuj jamra da je zanč, čeprav je za to da ne dela sam kriv, ker je narobe sestavu skup

jest sem preko bolhe učas tud kupoval, zdej pa samo prodajam in to samo delujočo robo brez nategovanj...sej nekj cajta sm meu tud jest odprto temo z zelo podobnim problemom...tak je pač ta svet:\

freserovski ::

zaradi takih nategantov, ki se še pri biznisu ne držijo pravice so itak še v življenju milo rečeno budale, vsaj gladano iz moje perspektive.
Pol pa hočemo ostali kaj prodat, ko deluje itd... pa si omejen na področje 30 km okoli tebe, ker po pošti nihče noče prevzet.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Boško ::

No evo, kaj sem vam reku! Sem vedu da se tip ne znajde, pol sem pa jaz (prodajalec) prasec in ne vem kaa še vse...

Mail ki sem ga dobu:

no se opravičujem,premaknil sem na 66 fsb in verjel ali
ne,agp imam sliko,ampak prej je res ni bilo.
pozdrav
ivo

gamer ::

Vse kar sem preko bolhe prodal je delovalo brezhibno in nisem dobil nobenih pritožb

sem pa preko bolhe kupil grafično kartico, sem jo šel iskat v kamnik, in mi je prodajalec zatrjeval da deluje brezhibno, ko pa sem prišel domov jo vstavil v računalnik... artefakti, že samo na namizju, da o tem kakšna je bila 3d slika sploh ne govorim... nato sm poklical prodajalca, ki je zatrjeval da kartica deluje brezhibno... ok vredu, si rečem, mogoče pa ni dovolj dobro vstavljena v AGP, dam vn in še enkrat noter,.. isto... potem sem zaradi razočaranja da sem vrgel stran pustil grafično v računalniku, čez noč pustil 3dmark, z namenom da dokončno crkne... ko pa sem se zjutraj zbudil se je v 3dmarku slika popravila, vsi testi brez artefaktov(do nature, naprej jih pa itak ne laufam :) )...
dost čudn... čeprav se artefakti niso nikoli dokončno odpravili, pri zadnjem testu (tist konj k se okol vrti) so bili pa še vedno artefakti, vendar sem preživel :D

moat ::

Pozdravljeni. Sicer zamujam (pozno sem pregledal poste), saj je Bosko problem ze resil.
Odgovor na post sem zacel pisat pred njegovo resitvijo in ga z namenom in prepricanjem, da bi morebiti komu se lahko pomagal, tudi objavljam.

Naceloma ni nobene razlike ali kupujes rabljeni osebni avtomobil ali maticno plosco. V osnovi velja Obligacijski zakonik, so pa posamezna podrocja, kjer je zakonodaja (lex specialis) podrobneje uredila pravice in dolznosti kupca in prodajalca (nakup, prodaja,
opravljanje storitev ipd.). Taksen primer pravnega razmerja sta Obligacijski zakonik in Zakon o varstvu potrosnikov.
Prvi ureja pogodbene (in druge obveznosti) na splosno, drugi pa je bil sprejet prav z
namenom se vecje zascite potrosnikov, in zato ureja razmerja med prodajalci in kupci podrobneje (med drugim tudi prodajo preko interneta, katalosko prodajao - na daljavo ipd.) Je pa med njima pomembna razlika. Obligacijski zakonik, ki je splosen, ureja temeljna pravila in velja za vsakogar (fizicne in pravne osebe) in vsi so dolzni upostevati njegova dolocila. Medtem, ko Zakon o varstvu potrosnikov varuje kupca (potrosnika) pred zlorabo zasebnikov (s.p.), tudi tistih, ki se ukvarjajo s komisijsko prodajo - rabljene stvari) in pred podjetji oz. pravnimi osebami, katerih dejavnost je podaja razlicnih stvari; jih prav isti ne varuje pred fizicnimi osebami, ki v svojem imenu prodajajo rabljene stavri. Tako taksen nakup (pa tudi prodaja) velja za bolj tveganega. Ocitno je tudi, da pri nakupu in prodaji zakonska regulativa najbolj varuje kupca, kar pa je sicer razumljivo, saj je prav on potreben vecjega pravnega varstva.

Kakorkoli ze, v osnovi gre vedno za pogodbo o nakupu in prodaji. Nekaj sem o tem ze napisal na forumu (nanasa se na probleme pri prodaji rabljenega avtomobila), kjer sem opredelil razliko med ocitnimi in skritimi napakami (cl. 461 in 462 OZ).

Splosne obveznosti kupca so podane v prvem odstavku 461. cl. OZ, ki doloca: "Kupec je
dolzan prejeto stvar na obicajen nacin pregledati ali jo dati v pregled, brz ko je to po normalnem teku stvari mogoce, in o ocitnih napakah obvestiti prodajalca v osmih dneh, pri gospodarskih pogodbah pa nemudoma, sicer izgubi pravico, ki mu gre iz tega naslova."
Kako mocno je kupec zavarovan kaze tudi 2. odst. 464. cl. OZ, ki govori o izpolnitvi njegove
obveznosti o obvescanju o napaki na stvari: "Ce je obvestilo o napaki, ki ga je kupec
pravocasno poslal prodajalcu s priporocenim pismom, telegramom ali na kaksen drug zanesljiv nacin, prispelo z zamudo ali ce ga prodajalec sploh ni dobil, se vendarle steje, da je kupec izpolnil svojo obveznost in prodajalca obvestil."

Za opisan primer, ki ga je imel Bosko, ko je prodajal maticno plosco, je pomembna tudi dolocba 439. clena OZ, ki govori o nicnosti pogodbe, o znizanju kupnine in odstopu od pogodbe:

(1) Prodajna pogodba je nicna, ce je bila stvar, za katero gre pri pogodbi, ob njeni sklenitvi ze unicena.
(2) Ce je bila stvar ob sklenitvi pogodbe le delno unicena, lahko kupec odstopi od pogodbe ali pa ostane pri njej ob sorazmernem znizanju kupnine.
(3) Vendar ostane pogodba v veljavi in ima kupec le pravico do znizanja kupnine, ce delno unicenje stvari ne moti, da pogodba doseze svoj namen, ali ce je za doloceno stvar tak obicaj v pravnem prometu.

V 468. clenu OZ pa je natancneje dolocena pravica kupca o oskodnini, oziroma povrnitvi nastale skode.

(1) Kupec, ki je o napaki pravocasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:
1. zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroci drugo stvar brez napake
(izpolnitev pogodbe);
2. zahteva znizanje kupnine;
3. odstopi od pogodbe.
(2) V vsakem izmed teh primerov ima kupec pravico zahtevati povrnitev skode.
(3) Poleg tega in neodvisno od tega odgovarja prodajalec kupcu tudi za skodo, ki je temu
zaradi napake stvari nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splosnih pravilih o
odskodninski odgovornosti.

Toliko torej o kupcu (in njegovi zasciti), kaj pa prodajalec; kje je njegova zascita?
Ocitno je ta bolj opredeljena v "drobnem tisku". Zakon vecinoma govori o odgovornosti
prodajalca in zasciti kupca, kar je isti "smoren" (spet samo kupec in njegove pravice).
No, poglejmo si 460 cl. OZ, ki govori, kdaj prodajalec ni odgovoren za napake (stvarne napake):

(1) Prodajalec ne odgovarja za napake iz 1. in 3. tocke 459. clena, ce so bile ob sklenitvi
pogodbe kupcu znane ali mu niso mogle ostati neznane.
(2) Steje se, da kupcu niso mogle ostati neznane tiste napake, ki bi jih skrben clovek s
poprecnim znanjem in izkusenostjo cloveka enakega poklica in stroke kot kupec lahko opazil pri obicajnem pregledu stvari.

Dolocba 1. in 3. tc. 459 cl. OZ, pa doloca, da je napaka stvarna:

1. ce stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno obicajno rabo ali za promet;
3. ce stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molce dogovorjene oziroma predpisane.

Poleg tega je kupec dolzan po 1. odst. 464. clena OZ o svojem obvestilu, ki ga poslje prodajalcu, ravnati takole: "Kupec mora v obvestilu o napaki stvari natancneje opisati napako in povabiti prodajalca, da stvar pregleda."

Pomembno je, da lahko tudi kupec izgubi pravico do odstopa od pogodbe, kot je opredeljeno v I. odst. 475. cl. OZ:

(1) Kupec izgubi pravico odstopiti od pogodbe zaradi napake stvari, ce stvari ne more vrniti ali je ne more vrniti v stanju, v kakrsnem jo je prejel.

Toda, ponovno imamo izjeme prvega odstavka (ja kupec je res maksimalno zasciten), ki so opredeljene v ostalih dveh odstavkih, ki kupcu ponovno dodeljujeta pravico odstopiti od pogodbe ce:
(2) Kupec pa vendarle lahko odstopi od pogodbe zaradi kaksne napake, ce je bila stvar popolnoma ali delno unicena ali pa poskodovana zaradi napake, ki opravicuje odstop od pogodbe, ali zaradi kaksnega dogodka, ki ne izvira niti od njega niti od koga drugega, za katerega bi on odgovarjal.
(3) To velja tudi, ce je bila stvar popolnoma ali delno unicena ali poskodovana zaradi obveznosti kupca, da pregleda stvar, ali ce je kupec, se preden je bila napaka odkrita, porabil ali zamenjal del stvari med njeno obicajno rabo, kot tudi, ce je poskodba ali zamenjava nepomembna.

To je nekaj bistvenih stvari, ki so pomembne in jih je potrebno upostevati pri prodaji in nakupu. Najbolje je, da se kupec in prodajalec ze v zacetni fazi posla dogovorita za medsebojne obveznosti in pri tem kupec opozori prodajalca na svoje pravice. Po mojem prepricanju mora biti tudi prodajalec zainteresiran, da bo posel stekel nemoteno, ceprav je v tem primeru v podrejenem polozaju, vsaj kar se tice njegovih pravic, ima pa svoj materialen interes. Ce boste previdni, dosledni in prodajalca opozorili na posledice,
imate vec moznosti, da tisti, ki ima kaj za bregom, odstopi od prodaje. Je pa kupovanje rabljenih stvari od fizicne osebe in se preko poste, rizicno, kar menda ze vsak ve.

Poskusal sem opredeliti pravice in obveznosti kupca in prodajalca. Kaj pa narediti v konkretnem primeru? Torej, ce povzamemo zadevo v smislu pravic prodajalca maticne plosce? Prodajalec proda maticno plosco, ki jo je prej preizkusil in je delovala. Komponenta ima vse lastnosti stvari, ki so potrebne za njeno obicajno rabo in promet. Glede na nacin prodaje in nakupa se na splosno domneva (in to upraviceno), da je tudi kupec dobro vedel, kaj kupuje (glede na svoje znanje in potrebe) in je moral biti seznanjen s karakteristikami kupljene maticne plosce, in s kompatibilnostjo svojih komponent, sicer le-te po vgradnji ne bi mogle delovati. Vendar je z vgradnjo graficne kartice, torej komponente (parafriziram), ki ni bila kompatibilna glede na tehnicne karakteristike AGP vodila na kupljeni maticni plosci (kot je razvidno iz prvega elektronskega sporocila; o cemer bodo vec vedeli pravi racunalniski macki), sam povzrocil okvaro maticne plosce in jo s tem napravil nerabno. Zaradi tega ni upravicen, da odstopi od pogodbe, prav tako se ne more sklicevati na obveznosti kupca pregledati stvar, saj je sam s svojim nestrokovnim ravnanjem, maticno plosco napravil nerabno ali jo poskodoval in mora zato nostiti vse stroske popravila in kljub temu, da je prodajalca v zakonsko dolocenem roku in na primeren nacin, obvestil o "napaki" maticne plosce.

Razvijamo teorijo se z drge strani. Kupec se z ugotovitvami prodajalca nikakor ne strinja. Za zavarovanje svojih pravic odnese maticno plosco na servis, kjer mu jo popravijo (ali pa ne) in od prodajalca zahteva povrnitev vseh stroskov, ki so pri tem nastali, drugace mu zagrozi z zasebno tozbo na sodiscu (no, za tak drobis je to malo verjetno). Ali odstopi od pogodbe in zahteva vrnitev kupnine in nastalih morebitnih stroskov na servisu (kjer mu maticne plosce niso mogli popraviti) in (to se ni vse) vseh stroskov, ki jih je imel, ko mu je z vgraditvijo maticne plosce, odpovedala graficna kartica, disk, napajalnik in se bi se kaj naslo (ali pa je nastal pozar v stanovanju..., kar ze pretiravam). Pa to sploh se ni vse. Zaradi tega, ker ga je prodajalec z laznim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliscin spravil v zmoto ter si s tem pridobil premozenjsko korist, ga zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije, se kazensko ovadi. Ker gre za manjso premozenjsko korist mora kupec, ki je tudi oskodovanec, na policiji ali tozilstvu vloziti predlog za pregon kaznivega dejanja, na podlagi 5. odst. 217. cl. in ce je spoznan za odgovornega storitve kaznivega dejanja ga (na podlagi 3. odst. 217. cl.) sodisce kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

Teoriji sta bili razviti ob upostevanju dolocb OZ in Kazenskega zakonika. Res je, da je kupec v teoriji dobro zakonsko zasciten. Praksa pa tako veste kaksna je. Tozbe na sodiscih se vlecejo tudi po vec let. Kako postopati v taksnih primerih je za posameznika, zgodba zase; ne glede ali je kupec ali prodajalec. Pa se eno dejstvo. To je samo moje mnenje, obligacije se zdalec niso moj posel. LP!

Zheegec ::

(Offtopic)
Uh, Moat, ti pa moraš dobiti status pravnika na tem forumu :D
Bravo za nasvete folku!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Bannockburn. ::

Jaz imam veliko opravka s tujimi trgi (eBay.de, eBay.com) in tam podobnih pritožb ni.
Kar prodajalec napiše, mora držati, garancije na izdelek pa ne daje, ker gre za privatno avkcijo, ki ni pod nobenim strokovnim nadzorstvom.

Fantje, ki prodajajo tam, se za takšne in podobne stvari ne zmenijo. Če imaš težavo in misliš, da si bil opeharjen, imaš možnost, da izdelek pokomentiraš in posredno očrniš njegovo ime z negativnim odzivom.
Mislim, da bi tudi Bolha morala uvesti vrednotenje verodostojnosti in dinamičnosti prodajalca ter kupca.

Zgodovina sprememb…

Boško ::

Tole je pa blo zlo, zlo dobr razloženo! (bi bilo dobro tole nekje na bolhi obest) Vendar sem prepričan, da tu nisem več jaz odgovoren za nastalo situacijo, saj je model najprej pisal da nekaj ne dela, pol nč ne dela, pol se je opraviču in spet dela... Tako da se jaz ne mislim več ukvarjat z njim, saj menim, da še sam ne ve kaj dela z ploščo. Pol pa da bi mogu še jaz za to odgovarjat? Ni varjante!!!:\

L.p.

moat ::

Tukaj sem nanizal samo nekaj zakonskih dolocb, ki so bile kasneje simulirane s primeroma, z vidika prodajalca in kupca. Sicer sem preprican, da vas je veliko, ki ste ze opravili kaksen nakup rabljene stvari in so bile iskusnje pozitivne. Tudi sam sem ze kupil kaj rabljenega in nisem se imel tezav, ceprav je res, da so zadnje case tudi cene tovrstnih komponent kar visoke in je vprasanje, ce se za nekaj tisocakov razlike splaca kupiti rabljeno stvar. Hotel sem poudariti, da je taksen nakup sicer tvegan, vendar ni panike. Tvegan je zaradi tega, ker je pri taksnih nakupih tisti, ki prodaja fizicna oseba in se, v primeru, da gre kaj narobe, lahko sklicujes samo na dolocbe Obligacijskega zakonika. Ce pa gre za posameznika (in seveda podjetje), ki se ukvarja s prodajo stvari (samostojni podjetnik posameznik), pa te sciti tudi Zakon o varstvu potrosnikov. V teh primerih stoji za tabo podrobnejsa zakonska regulativa, lahko se obrnes na Zvezo potrosnikov, na inspekcijske sluzbe; torej imas vecje pravno varstvo. V nasprotnem primeru (nakup in prodaja od fizicne osebe) pa si odvisen bolj sam od sebe, kako bos ukrepal. Dejstvo je (vsaj sam tako mislim), da se za nekaj tisocakov ne bos tozaril, ker bos tako lahko ob denar, cas in zivce. Sicer pa tovrstna prodaja nedvomno cveti in, ce gre za res ugoden nakup, zakaj pa ne. Ce se stvar lahko prej preizkusi, je toliko boljse, kot to predlaga na podlagi iskusenj Brane2 in, da se tudi na "kao" nasih eBay-ih, uvede vrednotenje verodostojnosti prodajalca in kupca, kar je, vsaj po moje odlicna ideja, kot predlaga Bannockburn. LP!

Boško ::

Že, samo kaj pa ščiti prodajalca? (pod pogojem, da je 100% prodal delujočo opremo in jo kupec oz pošta uničita?) Naj on nosi njihovo odgovornost? Kako se lahko jaz kot prodajalec branim obtožb, ki so neutemeljene oz nedokazljive in po vrhu še žaljive???

L.p.

moat ::

Bosko, poglej. V prvem postu sem nanizal nekaj zakonskih clenov in opredelil tudi pravice prodajalca. Nato sem, glede na tvoj primer, izvedel priblizno simulacijo, kako bi se lahko branil pred kupcem, ki ti je ocital, da si mu prodal maticno plosco v okvari. To bi bila lahko tvoja obramba, ce bi se stvar nadaljevala. Drugega recepta nimam, zal nisem odvetnik. Kot si pa tudi ze sam ugotovil, je nedvomno res, da je kupec bolj zasciten kot prodajalec, kar je tudi sicer pravilno in kar je bil tudi namen zakonodajalca.
Sicer je iz prvih dveh emailov, ki ti jih je poslal kupec, lahko razbrati njegov nivo (vprasaj se kako bi reagiral sam), ki je zate tudi zaljiv, o cemer ne dvomim, vendar menim, da je to premalo za zasebno (civilno) tozbo na sodiscu zaradi kaznivega dejanja Razzalitve po 169. cl. Kazenskega zakonika. Drugo vprasanje pa je, ce bi se bilo modro toziti, ko je izzid nepredvidljiv.
Ce bi se stvar nadaljevala, bi lahko prislo se npr. do grozenj. Kaznivo dejanje je opredeljeno v 145. cl. KZ, za njegov obstoj pa je pomembna resna groznja in, kar je zlasti pomembno, obcutek ogrozenosti. Ce se oskodovanec, zaradi izrecenih (resnih) grozenj, dejansko pocuti ogrozenega, lahko na policiji ali tozilstvu predlaga pregon. S tem postane kaznivo dejanje, ki je sicer pregonljivo samo na predlog oskodovanca, uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Pomembno pa je, da imas tudi v kazenskem postopku moznost, da uveljavljas svoj premozenskopravni zahtevek - skodo, ki ti je bila z nekim dejanjem povzrocena in zasebna (civila) tozba ni potrebna.
Povzetek je taksen, da si vedno upravicen do povrnitve skode (tudi dusevnih bolecin), ki ti jo povzrocijo drugi, tako v zasebni (civilni) tozbi, kot oskodovanec v kazenski zadevi (moralna in materialna skoda). Zakoni v dispozicijah predpisujejo in opredeljujejo, kdaj je neko dejanje kaznivo in postopek, ki se v tezjih primerih zacne po uradni dolznosti, v lazjih pa na predlog oskodovanca. Tisto, kar pa je najtezje, je dokazovanje, se strinjam. LP!

Bannockburn. ::

Saj ni rečeno, da se zakonsko in s civilno tožbo ne da iztržiti ničesar, vendar je najprej potrebna neka distanca med kupcem in prodajalcem, šele nato pa vlagati tožbe in podobne reči.

Ta primer, o katerem teče beseda, je zame brca v meglo, ker je kupec začel obtoževati prodajalca izključno zaradi svoje malomarnosti in nevednosti. Od njega sicer ni nihče pričakoval profesionalnost, vendar so taki, ki že vnaprej vedo, da je stvar pokvarjena, čeprav v resnici ni, zelo ignorantski.

Jaz se spomnim primera mojega soseda, ki živi v Nemčiji. Preko eBaya je kupil neke stvari, za katere je plačal kupcu, blaga pa ni dobil. Majhna vsota se lahko pozabi, vendar je bil nakup vreden okrog 300-400 EUR. Vložil je tožbo, ki je nato čakala na obravnavo nekaj mesecev, potem pa z največjo muko iz prodajalca iztržil nakazano vsoto.

Določeni zakoni so kot nalašč, da bi jih uporabili, vendar pa ostaja nerazkrito, v kakšni meri se obnesejo v praksi in konkretni obravnavi problema.
Jaz vedno, ko prodajam kakršnekoli artikle, hranim vso možno dokumentacijo (potrdilo o poslani pošiljki, bančni izpis o nakazilu denarja itd.), zato imam zadeve vsaj delno pravno in formalno urejene.

Obojno dokazovanje (s strani kupca in prodajalca) je težko. V nobenem primeru skorajda ni moč najti konkretnega dokaza o:

1. brezhibni funkcionalnost artikla v času, ko si ga je lastil prodajalec
2. kupčevem ravnanju z artiklom, skladnim z navodili za uporabo oz. napotki prodajlca.

Vsekakor kupec ne more jamčiti, da je z izdelkom ravnal spoštljivo oz. v skladu z navodili, na drugi strani pa tudi prodajalec ne more zagotoviti tehnične brezhibnosti prodanega artikla.
V kolikor gre za tovrsten spopad, zmaga tisti, ki je pred zakonom prepričljivejši. Če obstajajo kakršnikoli objektivni dokazi, se obravnava lahko reši hitreje.

Boško ::

Moat, res ti hvala, da si se tako potrudu! Upam, da ti bom lahko kdaj kaj podobnega vrnil! Je pa od zadnjega maila mir, tako da milo upam, da je tip končno sistem pognal in da mi bo dal mir!

Hvala!!!

Bannockburn. ::

Če se pokvari v nadaljnje, to več ni na tebi.

pujsek_ ::

Bogve kaj je tipson delal s ploščo...
:\
Jaz sem včasih dost posloval z temi komponentami, še diske sem pošljal preko pošte pa ni bo takih problemov...

|SNap| ::

Preko bolhe nisem nikoli kupoval, prodajal pa sem samo 1x. To je bil procesor Duron 850, ki je bil popolnoma delujoc, nikoli overclockan ali karkoli...

Tip me klice in pravi da je zainteresiran, ce lahko kako pridem do njega da sprobava. Jst nimam avta in zato ne morem prit na drug konc slovenije do njega(pa tut ce bi lahko, ni vredno). Ker je rekel da nujno potrebuje, bla bla bla, sem mu rekel, da mu posljem procesor po posti takoj naslednje jutro, pa mi on pac nakaze denar prek elektronskega bancnistva ko bo videl da proc deluje. Mogoce rahlo nenavadno, ampak jest sem bil 100% da deluje in da bo tudi on dovolj posten in mi bo res placal. Pa tudi ce mi ne bi, tistih 5k SIT ni nek astronomski znesek.

Ker se mu je ocitno _RES_ mudilo, se je se isti dan oglasil pri meni na domu. Jest sem ravno takrat (ker sem se mislil, da mu bom proc poslal po posti) posodil graficno za par dni frendu, dokler sam nisem dobil novega procesorja. Zadeve pac nisva sprobala, ampak sem mu vseeno dal procesor in rekel da placa ko vidi da dela.

Minilo je kar nekaj dni, od njega pa ne duha ne sluha. Mu posljem SMS in napisem, da naj mi placa, ce zadeva dela OK. Odpise mi "nc skrbet, bos ze dubu svoj denar". Potem cez nekaj dni se 1x klicem, ko mi rece da nima racunalnika trenutno in da se ni mogel sprobat (mislim halo?! pa tok se je mudil??), denar pa mi bo vseeno kar takoj placal, ker ne ve kdaj bo dobil racunalnik. So far, so good .Ceprav ni bilo vse skupaj idealno izpeljano, mislim da sva oba drug drugemu zaupala, da se ne raztegujeva.

Cez kak teden pa on meni poslje SMS da mu procesor ne dela. Jest sm bil cist jezen in sem SMS lepo ignoriral. Sploh nisem vedu kako naj reagiram na to. Tudi od njega ni bilo nic vec...

Hotel je denar nazaj za procesor za katerega sem siguren, da je deloval, za katerega mi vec kot 10 dni ni placal denarja brez da bi se kaj oglasil... Tudi ce bi bilo res kaj narobe -> malo morgen.

Drugace pa sem prodal in kupil par stvari prek "IRC frendov", ki se "poznamo" ze neki cajta. Lepo poslje(-m) po posti in drugi placa(-m) preko Klik/SKB Net/whatever... Se vedno brez problemov.

Eschelon ::

Bolha je nezrela - rabimo slovenski eBay. Na bolhi sem dozivel en sub-10kSIT nateg in se z njo ne grem vec nic.

PS: Ze pred vstopom v EU se je dalo iz eBay.de kupovati, zdaj gre to najbrz se lazje. (obstaja tudi eBay.at - avstrijski).
Na eBay.de sam nimam nobenih izkusenj, je pa prijatelj precej kupoval objektive za fotoaparat (skupaj cez 5k EUR) - pa ni bilo nobenih problemov - carina in postnina za placat, to pa je bilo tudi vse. Stvari so prisle brez praske. Nemci majo poslovno kulturo pac bolj na nivoju. 0:)

Bannockburn. ::

Bolha je res za začetnike in oderuhe, vendar je to edina prava dražba v Sloveniji.

|SNap|, zakaj ne pošiljaš pošiljk z odkupnino? Če kupec z izdelkom ni zadovoljen, ga odkupim nazaj, nato pa prodam spet drugemu.

Ni se vredno igrati z nakazovanjem denarja in oderuštvom. eBay pa je povsem druga zgodba.

Freelancer ::

Js sem enkrat enmu primitivcu prodal procesor (intel), ki mu potem kao ni delal. Long story short: uspelo mu je skriviti dva pina in zdrobiti jedro (pac prevelik pritisk pod kotom).

Zgodovina sprememb…

dexter_II ::

sem sigurno ene 20-30 krat prodajal preko Bolhe in se nobeden mi ni ocital nateg...

sem pa vedno tezil o prevzemu pri meni, kjer sem stvar imel v rac. in je lahko po zelji testiral, pa tudi ce bi se 2-3 ure zaj...

parkat sem prodajal preko poste, ampak sem zmeraj probal dobiti tel. st. Po pogovoru sem lahko ocenil ali imam na drugi strani hw freaka ali kakega mulota (upam, da nebojo kateri zamerili :D ).

Zadnje case je pa tudi bz kupovati rabljeno robo, edino ce ni ta kakega visjega razreda ali zmoznostjo predelav(graf 9500/9700,ram BH-5,tb1700...).Leta nazaj si dal oglas v salamona in te je v enem dnevu poklicalo tudi po 10 ljudi, sedaj pa komaj se kak mail dobis:) .

poznam pa modele, ki jim je celo com prikljucek od miske ratalo narobe prikljucit

borutz ::

ebay.si - to bi rabili sedaj ko som v EU

ze cisto vsaka drzava skoraj ima podruzinico

Kaj to bi lahko kdor koli imel v lasti oz z privoljenjem ebay.com ali bi morala biti kaksna organizacija?
ker tu seveda ne bo mozno tako nategovat folka kot je bolha.com
je le malo bolj sigurno ceprav te lahko se vedno prnesejo okoli.

Bannockburn. ::

Problem ebaya je samo ta, da ti v primeru, če si prodajalec, od zneska, pod katerim prodaš blago, odštejejo nekajodstotno vrednost (~8 %, nisem pa prepričan). To vrednost lahko krije tudi kupec, vendar tega običajno noče nihče, še posebej ne, če bo kupec kril stroške pošiljanja.

Zgodovina sprememb…

borutz ::

ni odvisno od izdelka ampak je fiksna cena.mislim da je 2 dolarja
pol mas pa se par for ce hoces odebeljen tekst,vec slikic,.... pa nanese
drugace pa je znesek zanemarljiv,razen ce prodajas za 500 sit.

huelz ::

Hja, jez sm dost prek Bolhe tko kupvov kot prodajov. Zaenkrat ni blo problemov, se pa zadnje cajte drzim tega, da ce kej kupujem, prej sprobam, ce pa prodajam, pa povem - all sales are final. Me boli k.... ce isto sekundo k gre zadeva od mene ne dela. Dam moznost, da se sproba preh, ko gre pa zadeva od mene me ne zanima vec. Ce pa bi mi kdo na vrata prsu, bi pa dobu po p...., ceb kej utrujov.

Pa cist tko, da me ne boste narobe razumel. Ponavad se da use zment pa ustimat, ampak kolega je meu prou fajn probleme ;(( Jez se pa pac ne pustim zajebavat.

pujsek_ ::

Pa kaj se le tolk razburjate, bolha je tak in tak bo ostala!

Frocovje računalničarji 1. letnik naprimer SERŠ, ki mislijo zdaj da boga za jajca grizejo, če na računalniško smer hodjo (poznam nekaj folka, k so računalniški tehniki, pa hodjo na PC fax dalje in si še zdaj ne znajo Winsov gor naložit, če pa kdo kaj vpraša, pol pa vse VE) oz. kaki blesteči avtomehaniki in podobno.., k še niso nikol meli PC-ja na prafaktorjah, so dali v PC že 2x nov disk in cd-rom not se spravjo montirat to staro šaro skupaj in se delajo nekaj pametnega!

Zato pa je tako, da se verjamem lahk hiter kaj skadi!! In kdo je potem kriv, prodajalec!
Npr; AMD procesor je tako občutljiv k strela, mal se okrušo čip je že hin, ga priklopiš in pozabiš ventilatorček in pasto, tut fuč! Inteli so kar se tega tiče mal bolj robustni! Tak blesteč folk še ti rame skuri kaj še le drugo!

To je to, da ga sam folk skuri, je pa tut tako blesteči tipi, zadeve niti skup ne znajo spravt, če hočeš na monitorju sliko, je odvisno od dost komponent ne samo od plate pa cpu! fajn je tut če so ok rami pa grafa!

Zato pa je tako, na bolhi pač moreš vedet od koga kaj kupiš in komu kaj prodaš!
Drugač pa nimamo nobene kritike proti bolhi!! Full me razpizdi samo to, da ne ločijo teh spletnih trgovin od prodaje fizičnih oseb!!:8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo blaga kupljenega preko interneta? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22756972 (5159) Groot
»

Vračilo blaga v enaa (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9237170 (2139) tomaz-
»

Zmagal Ebay avkcijo - trgovec prodal tretji osebi

Oddelek: Loža
458261 (6345) grandioso74
»

Povsem nov laptop.. na servisu že več kot 1 mesec. (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
887115 (5705) Zheegec
»

Garancija pri prodaji rabljenega vozila 6 mesecev..WTF?!

Oddelek: Loža
415788 (5120) Primoz78

Več podobnih tem