» »

Epox EP-BX6

Čipovje: i440BX
Možne zunanje frekvence: od 66 do 200MHz v 1MHz korakih!
Faktorji pomnoževanja: 3.0x-8.0x ( Autodetect )
Možne voltaže: 1.5V-2.4V
DIMM reže: 3
PCI reže: 6
ISA reže: 1
AGP reža: 1 ( AGPx2 )

Epox je podjetje, ki ga računalničarji poznamo že precej dolgo. Je eno izmed največjih ter najbolj uveljavljenih podjetij v izdelovanju matičnih plošč. Njihova proizvodnja zajema zelo široko paleto plošč, ki sega od visoko integriranih plošč za najnižje cenovne razrede, preko visoko zmogljivih BX matičnih plošč, do plošč, ki uporabljajo najnovejša čipovja, ki ne prihajajo nujno iz Intelovih obratov. Tokrat bomo pod drobnogled vzeli Epox EP-BX6 matično ploščo, ki jo je Epox predstavil kot zadnjo, ki bo uporabljala BX čipovje. Njihove prihajajoče plošče bodo bazirale na drugih čipovjih. Ravno zaradi tega so lahko spustili vse zavore in na tem izdelku pokazali česa vse je še zmožno dobro staro BX čipovje! In moram vam reči, da me niso razočarali!


Značilnosti:

Prvi pogled na temno zeleno lepotico razkriva kar nekaj zanimivh podrobnosti, toda vse ob svojem času. Prvo si poglejmo samo razdelitev, ki kaže na modernejšo zasnovo. Tako plošča vsebuje 1 AGP, 6 PCI, 1 ISA ter 3 DIMM reže. Najbolj opazno je pomanjkanje 2 ISA rež, kar se odraža v eni PCI reži več. To bo mogoče motilo kakšnega računalniškega metuzalema s starimi modemi/mrežnimi/zvočnimi karticami, toda večino bo prav razveselilo. Tudi mene je. Prav tako bo komu mogoče šlo v nos pomanjkanje 1 DIMM reže, saj na plošči najdemo le 3, toda tisti, ki rabijo več kot 768MB RAMa bodo tako ali tako posegli bo drugačnih izdelkih. Za periferijo poskrbita standardna PS/2 priključka za miško ter tipkovnico ter 2 USB porta. 2 USB porta sta počasi že premalo, saj tudi večina novejših VIA plošč podpira kar 4 tovrstne naprave.

Velik primanjkljaj plošče je vsekakor pomanjkanje podpore za ATA66 diske. Pri Epoxu so se odločili proti vgradnji kakšnega zunanjega ATA66 kontrolerja, kar je pozitivno vplivalo na ceno ter tudi stabilnost plošče. Po pravici povedano pa ATA66 podpora ne prinaša kakšne opazne razlike v hitrosti, kar dokazujejo tudi meritve s sintetičnimi benchmark programi! Kdor pa brez ATA66 podpore ne more, pa lahko še vedno kupi kakšen zunanji kontroler podjetja Promise ali HotRod.

Druga stvar, ki nam pade v oči sta čudna led zaslončka v spodnjem levem kotu plošče ( na zgornji sliki v spodnjem desnem kotu- dve osmici... ). Tukaj gre za fenomenalno potezo Epoxa, ki je v ploščo vgradil pravo Debug kartico! Se še spomnite, kako sem bil navdušen nad D-Led tehnologijo z MSI 6163Pro plošče, ki je omogočala ugotovitev napak pri zagonu plošče ter tako lažje overclockanje? No, Epox je šel en gigantski korak naprej. Tako sedaj imamo resnično kontrolo nad čisto vsemi fazami zagona plošče, ki se nam javljajo preko teh dveh zaslončkov. Z lahkoto ugotovimo ali je pri overclockanju odpovedal procesor, RAM, disk ali kaj drugega. Res neverjetno! Pa še vse skupaj izgleda zelo kul :).

Drugače plošča podpira standardno število priključkov za ventilatorje, torej 3. Vsi priključki so 3-pinski, kar pomeni, da lahko na vseh ventilatorjih spremljate število vrtljajev. Pri tem naj poudarim, da so priključki po plošči postavljeni zelo strateško in omogočajo priklop s kar najmanj truda ter odvečnih kablov. Ko že govorim o sami razdelitvi plošče pa naj omenim še zelo dobro postavitev ATX konektorja, ki je postavljen na desni stran Slot1 reže. To pomeni dobro novico za vse overclockerske manijake, ki v sistem radi natlačijo(mo) kar največji možni hladilnik. Tako je vedno dovolj prostora tako pred, kot za Slot1 režo! Edina omejitev pri velikosti je fizična majhnost plošče, saj med režo za procesor in DIMM režami kar ni dovolj prostora. Toda to je značilnost vseh novejših matičnih plošč, zato tega BX6ki ne bom štel v minus.

še ena stvar, ki mi je padla na pamet je greenie. Ti so ponavadi pritrjeni s pomočjo dveh plastičnih vijakov, tako da jih je mogoče sneti in za lahkoto zamenjati za kakšen večji hladilnik oziroma jih vsaj pobrusiti in namazati s termalno pasto. Tukaj slučaj ni takšen. Greenie je na ploščo pritrjen s pomočjo epoksidnega lepila, tako da je odstranjevanje res težavno. Na srečo so pri Epoxu uporabili kvalitetno lepilo in pazili na stik, tako da je ta optimalen in lepila ni preveč. To v končni fazi pomeni boljše hlajenje BX čipovja, kot pri večini matičnih plošč in še en plus za BX6 :).


Softver:

Priloženi software je povsem klasičen. Tako na CDju najdemo ustrezne gonilnike, standardni Epoxov programček, ki odčitava temperature ter število vrtljajev ter napetosti ter Norton Antivirus ter Ghost.

Prvo se ustavimo pri USDM, oziroma programu, ki odčitava spremenljivke sistema. Predvsem je pomembno, da program odčita dejanske temperature termalnih diod procesorja in BX čipovja. Tako resnično veste, kakšna je temperatura vašega sistema. Pri MSIjevih ploščah to ni slučaj, saj je recimo termalna dioda za procesor pritrjena blizu procesorske reže ter štrli kakšen centimeter v zrak ter bolj ali manj odčitava temperatura sistema OKOLI procesorja, in se procesorja samega. Sicer pri MSIju prilagajo še zunanji kebel z diodo, ki ga je mogoče pritditi kjerkoli in z njim odčitavati realne temperature, toda to vseeno ni to. Torej, tukaj Epox EP-BX6 ( ter na splošno večina novih Epoxovih plošč! ) dobi velik overclockerski plus!

Norton Antivirus verjetno vsi poznate, ter iz imena lahko sklepate, o čemer gre. Norton Ghost pa je majhen programček, ki zelo olajša delo z diski. Pozna delo s particijami, backupe, kopije, mirrore delov diska ter še mnogo več. Poleg tega pa je še zelo majhen. Res odličen programček!


Overclockanje:

Epox Ep-BX6 je bila ustvarjena z overclockanjem v mislih. To dokazuje že prvi pogled na BIOS. Poleg drugih standardnih nastavitev le ta vsebuje del, ob katerem bo vsak overclockerski navdušenec dobil mehka kolena. Nekaj podobnega poznamo že od ABITa, MSIja, ASUSa ter drugih proizvajalcev, toda Epox EP-BX6 jih poseka po celi črti. Gre seveda za softwarsko nastavljanje procesorskih opcij kar iz BIOSa.

Tukaj takoj opazimo možnost nastavljanja zunanje frekvence. In to kakšno! Zunanjo frekvenco lahko nastavljamo od 66 do 200MHz v korakih po 1MHz! Za vsako nastavitev lahko posebej vklopimo ter izklopimo Spread Spectrum, kar lahko vpliva na stabilnost. Zelo lepa lastnost BIOSa je tudi to, da nam ob spreminjanju zunanje frekvence BIOS takoj izpiše pričakovano hitrost procesorja, PCI ter AGP vodila! Tako smo lahko sigurni v kaj se spuščamo še preden shranimo nastavitve. Velika prednost plošče je tudi podpora 1:4 CPU/PCI količniku, kar pomeni, da grafične in druge kartice na PCI vodilu ne bodo preveč pod udarom. Prav tako lahko kadarkoli spremenimo CPU/AGP količnik, ki ga lahko nastavimo na do 3:2. Sicer bi si tukaj želeli 1:2 nastavitve, toda le te ne podpira in tudi nikoli ne bo podpirala nobena BX matična plošča. V BIOSu prav tako lahko nastavimo voltažo na procesorju, in sicer v korakih po 0.5, v primeru Coppermina od 1.5 do 1.9. Spreminjamo lahko tudi VIO voltažo, kar pri visokih zunanjih frekvencah zelo pripomore k stabilnosti RAMa ter veznega čipovja. Na splošno nad BIOSom nimam nikakršnih pripomb in lahko brez zadržkov rečem, da je to najbolje izpeljan meni za nastavljanje overclockerskih parametrov, kar sem jih kdaj videl! Yeah!

Da pa takšne nastavitve ne bi šle v nič, je plošča še izjemno stabilna. In ko rečem izjemno, mislim IZJEMNO! To je definitivno najbolj stabilna plošča, kar sem jih kdaj videl ( ja, vem da se ponavljam ampak drugače ne znam izrazit navdušenja :)). Kjer so druge plošče odpovedale, oziroma dosegale stabilnost pri visokih voltažah na procesorju in spremljevalnih čipovjih, BX6 dela brez težav! To se ne spremeni niti pri ekstremno visokih zunanjih frekvencah! Pod Windows2000 sistemom mi je namreč P3 Coppermine 500E uspelo naviti na neverjetnih 850MHz, oziroma 170MHz zunanje frekvence. Ne dvomim, da bi plošča zdržala še več, toda na žalost je odpovedal RAM :(. Tako vse te nastavitve v BIOSu niso samo za okras, ampak jih dejansko lahko uporabite. Res neverjetno...


Test:

Ploščo sem primerjal z nekaj drugimi ploščami, katerih testi še sledijo. Testni sistem se je sestojil iz:

Testni računalnik
Procesor: P3 Coppermine 500E
Pomnilnik: 64MB PC133 RAM
Matična plošča: Epox EP-BX6 SE
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Maxtor DiamondPlus ATA66 8.7GB diska
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Prvo sem si ogledal hitrost v sintetičnih benchmark programih, oziroma kar v Winbenchu 99. Primerjal sem izmerjene vrednosti za CPU Mark, Bussiness Disk Mark ter High-End Disk Mark, saj te po mojem mnenju najbolje odražajo hitrost sistema.

Pri vseh testih, razen Bussiness Disk Marka je Epox EP-BX6 najhitrejša plošča. Pri CPU Marku ji sledi Epox 6VBA2 plošča, ki bazira na VIA Apollo Pro133A čipovju, pri High-End Disk Marku pa je kar daleč pred vsemi ploščami.
Zgodba se ponovi tudi pri 3D Winbenchu 2000, kjer je EP-BX6 najhitrejša ali med najhitrejšimi ploščami.

Da bi domneve sintetičnih programov preveril še v akciji, sem hitrost izmeril še v Quake3 Areni s pomočjo prvih dveh demotov. Q3A je bila nastavljena na High Quality.

Tudi tu je EP-BX6 blestel, kar očitno kaže na to, da gre za eno izmed trenutno najhitrejših plošč, ne glede na čipovje, ki ga uporablja. To kaže tudi na hitrost BX čipovja, toda o tem bom podrobneje govoril v enem izmed prihodnjih testov.


Zaključek:

Moje navdušenje nad omenjeno ploščo ste verjetno lahko razbrali že iz samega teksta. Gre za res izjemen izdelek, ki mu trenutno res ni para. Ponuja največjo možno svobodo v nastavitvah zunanje frekvence in drugih pomembnih faktorjev za overclockanje, je izjemno stabilna, kar je pomembno za vse lastnike Coppermine procesorjev... Poleg tega najdemo na plošči nekaj izjemnih podrobnosti, kot je Debug zaslonček, kvaliteten greenie, sama zasnova in postavitev elementov pa je res vrhunska. Edina resna pomanjkljivost plošče je mogoče pomanjkanje ATA66 kontrolerja, toda vsaki overclockerski zanesenjak bo pripravljen plačati to ceno za vse možnosti, ki jih plošča ponuja, poleg tega pa je iz testov razvidno, da tudi tiste plošče, ki ATA66 podpirajo ( MSI BXMaster, Epox 6VBA2, MSI 6301 ) na diskovnih testih dosegajo enake ali celo slabše rezultate... Nadvse ugodna je tudi cena plošče, ki trenutno znaša 28.560SIT pri podjetju MegaHIT. Na tem mestu bi se tudi rad zahvalil MegaHITu, da je omenjeno ploščo posodil na test!

Plusi Minusi
  • izjmena kvaliteta
  • kakovost
  • možnosti
  • nastavitve
  • debug kartica
  • stabilnost, stabilnost, stabilnost
  • neizbežne pomanjkljivosti BX čipovja
VIA KT133A matične plošče

VIA KT133A matične plošče

VIA KT133A matične plošče Lastnost/Plošča ABIT KT7A Raid AOpen AK73 Pro(A) Epox 8KTA3 MSI K7T Turbo Soltek SL-75KAV-X Čipovje: VIA KT133A, HighPoint HPT370 ...

Preberi cel članek »

ABIT BX133 RAID

ABIT BX133 RAID

[st.slika 41642] Čipovje: i440, HPT370 Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 84-200 po 1MHz Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT BE6-II

ABIT BE6-II

[st.slika 41664] Čipovje: i440BX, HighPoint HP366 Možne zunanje frekvence: skoraj neskončne! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

MSI 6163 Pro

MSI 6163 Pro

[st.slika 41668] Čipovje: i440BX Možne zunanje frekvence: 66, 75, 78, 81, 83, 90, 95, 100, 105, 110, 112, 115, 117, 120, 122, 124, 126, 133, ...

Preberi cel članek »

ASUS P3V4X

ASUS P3V4X

[st.slika 41817] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 68, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 116, 118, 120, 124, 126, 130, 133, 135, 138, 140, 142, 144, 146, ...

Preberi cel članek »