» »

ASUS P3V4X

Čipovje: VIA Apollo Pro133A
Možne zunanje frekvence: 66, 68, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 116, 118, 120, 124, 126, 130, 133, 135, 138, 140, 142, 144, 146, 148, 150, 155, 160, 166
Faktorji pomnoževanja: 3.0x-8.0x ( Autodetect )
Možne voltaže: 1.65V - 2.1V ( v korakih po 0.05V )
2.1V - 2.4V ( v korakih po 0.1V )
DIMM reže: 4
PCI reže: 6
ISA reže: 1
AGP reža: 1 ( AGPx2 )

ASUS je brez dvoma največji izdelovalec matičnih plošč na svetu. Gre za Tajvansko podjetje, ki si je ime ustarilo skozi dolga leta kvalitetnih in zanesljivih izdelkov. Čeprav je ASUS največji OEM proizvajalec, posveča pozornost tudi končnim uporabnikom ter raznim entuziastom, kot smo mi, overclockerji. To je dokazal že s P2B-x serijo plošč, ki še vedno veljajo za zelo dobro izbiro, kar se tiče overlockanja. Sedaj pa je ASUS za overclockerje pripravil novo ploščo, ki se imenuje P3V4X. Zanimivo je predvsem, da so se pri gradnji te plošče odločili za uporabo VIA Apollo Pro133A čipovja, saj je ASUS dolgoletni in eden izmed najbolj pomembnih Intelovih partnerjev. Temu je botrovala tudi "ilegalnost" te plošče, saj se je nekaj časa prodajala v "belih škatlah", torej brez uradnega ASUSovega imena in designa na škatli. Pa si oglejmo, kaj nam ta plošča ponuja.


Značilnosti:

Plošča je zasnovana na VIA Apollo Pro133A čipovju. Ker je to prvi test plošče s takšnim čipovjem na Slo-Techu, se spodobi, da povem malo več. Gre za najnovejše čipovje iz obratov največjega neodvisnega izdelovalca veznih čipovij, VIAe. Apollo Pro133A je po zasnovi zelo moderno čipovje, saj podpira vse najnovejše naprave ter modne muhe. Podpore za PC133 RAM bodo veseli predvsem uporabniki novih Coppermine procesorjev, ki tečejo z zunanjo frekvenco 133MHz. S pridom boste lahko uporabili tudi UltraDMA/66 diske, saj jih to čipovje podpira brez dodatkov v obliki posebnih zunanjih kontrolerjev. Tudi imetniki novejših grafičnih kartic so lahko zadovoljni, saj jim VIA Apollo Pro133A plošče ponujajo AGPx4 podporo, kar pomeni precej hitrejše delovanje. Zelo pomembna lastnost plošče je tudi asinhrono delovanje procesor/pomnilnik. To pomeni, da frekvenca pomnilnika ni več vezana na zunanjo frekvenco procesorja, temveč jo lahko sami nastavimo na +33% ali -33% od zunanjega vodila. V praksi to pride zelo prav tudi pri overclockanju, saj pri višjih frekvencah, ko omejitev postane pomnilnik, lahko le-tega declockamo na še delujoče vrednosti. Če pa uporabljate procesor z 100MHz vodilom in imate PC133 pomnilnik, pa lahko pomnilnik dodatno navijete in ga tako maksimalno izkoristite. Vse te napredne možnosti s pridom izkorišča tudi ASUS P3V4X. Če pa želite izvedeti več o VIA Apollo Pro133A čipovju, vam priporočam, da preberete moj članek na SIRu (opomba: SIRa, in s tem mojega članka ne več spljoh...). Gre za primerjavo trenutno dostopnih čipovij, torej i440BX/i820/VIA Apollor Pro133A.

Sama zasnova plošče odkriva modeno zasnovo, namenjeno izkušenejšim uporabnikom, ki vedo, kaj hočejo. Tako lahko zasledimo 6/1/1/0 ( PCI/ISA/AGP/AMR ) zasnovo, ki jo bodo vsi računalniški navdušenci z veseljem sprejeli. Omogoča namreč optimalne možnosti za nadgradnjo brez odvečnih dodatkov v smislu ISA ali AMR rež. Veselimo se lahko tudi 4ih DIMM rež. Čeprav dvomim, da bo povprečen uporabnik izkoristil vsaj tri izmed štirih, je občutek vseeno pomirjujoč. V teh štirih režah lahko uporabimo do 2GB SDRAMa. Kot pomnilnik lahko uporabite PC100, PC133 ter VC100/VC133 Virtual Chanell pomnilnik. VCRAM boste zaman iskali po trgovinah, toda možnost je vseeno dobrodošla.

Kot vse Pro133A plošče, tudi P3V4X podpira UltraDMA/66 diske. Podpora za ta standard je vgrajena v VIA 596B South Bridge čip, ki se nahaja na plošči. To je zelo dobrodošla opcija, saj izniči potrebo po dodatnih zunanjih kontrolerskih karticah za nove diske. Povprečen uporabnik razlike med UltraDMA/33 in UltraDMA/66 podporo tako ali tako ne bo opazil, toda vseeno je dobro vedeti, da je prihodnost zagotovljena... Konektorji za diske so postavljeni na lahko dostopna mesta ob robu plošče. Velja pa omeniti nerodno postavljen konektor za disketne enote. Ta je namreč postavljen nekako med prvo in drugo PCI režo. To lahko gre precej v nos ( ali mogoče hladilna rebra :)) marsikateremu uporabniku, ki rad na svojo grafično kartico pritrdi velik hladilnik. Jaz sem moral hladilnik s svojega Voodooja premakniti kakšnega pol centimetra višje, da ga ta konektor ni oviral. Zakaj so ga postavili tja mi ni niti najmanj jasno...

Za vse tiste, ki jih dodaten hrup ventilatorjev v sistemu ne moti zelo, je ASUS dobro poskrbel. Na P3V4X namreč lahko priključite do tri ventilatorje s pomočjo tri pinskih priključkov, ki  podpirajo tudi štetje vrtljajev. ATX priključek za napajanje matične plošče je postavljen za Slot1 režo. To pomeni, da ne bo oviral niti največjih aftermarket hladilnikov, toda vseeno mi je postavitev ob robu plošče bolj všeč, saj zmanjša zmedo kablov in omogoča lepše urejanje. Toda to so že pikolovske opazke :).

Za nadzor nad sistemom skrbi ASUSov lasten AS99127F ASIC čip. Ta lahko odčitava do tri temperature, spremlja vrtljaje treh ventilatorjev ter odčitava šest voltaž. Samo spemljanje temperatur, ki je za overclockerje zelo pomembno je izvedeno na optimalen način. Čip namreč bere temperaturo direktno z notranjega termometra, ki ga premorejo vsi 0.25 in 0.28 mikronski Intelovi procesorji. Te temperature so precej bolj natančne, kot tiste, ki jih dobimo z odčitavanjem zunanjih termometrov. Za vse, ki radi spremljajo še kakšno temperaturo, pa je na plošči konektor za navadni 2 pinski termometer. To je zelo koristno, saj ga lahko pritrdimo na grafično kartico ali vroč disk in spremljamo temperature...

Sama plošča je fizično precej majhna. To ima svoje dobre in svoje slabe lastnosti. Manjša plošča pomeni lažjo namestitev v večino ohišij. Prav tako pomeni nižjo končno ceno, saj je uporabljeno manj materiala. Je pa to negativna stran za vse, ki se radi izživljamo z velikimi aftermarket hladilniki, saj včasih le-ti ovirajo celo več DIMM rež. Toda, ta opazka velja za skoraj vse nove matične plošče, tako da ne gre za resen minus.


Softver:

Zraven matične plošče je priložen CD na katerem najdete vse nujno potrebne gonilnike in programčke. Tako so na plošči VIAini 4in1 gonilniki, ki rahlo povišajo hitrost sistema, Antivirusni program PC Cillin ter druge uporabne stvari.

Za odčitavanje in posredovanje vseh vrednosti, ki jih bere ASUS AS99127F ASIC čip skrbi PC Probe. To je programček, podoben PC AlertuIII, USDMju, MotherBoard Monitorju in podobnim... S pomočjo njega lahko spremljate temperature, število vrtljajev ventilatorjev in najbolj pomembne voltaže. Sam programček je precej preprost za uporabo in prijazen do uporabnika, omogoča pa tudi nastavitve najvišjih in najnižjih vrednosti za vse spremljane funkcije. Tako boste, če se bo temperatura zelo povišala ali če bo odpovedal kakšen ventilator, o tem takoj obveščeni!

Na sploh ASUS slovi po prijaznosti in kvaliteti priloženega programja, tako da res ne boste imeli nikakršnih problemov!


Overclockanje:

Za nas overclockerje so pri ASUSu dobro poskrbeli. Vse nastavitve zunanje frekvence, različnih voltaž in drugih spremenljivk potekajo namreč direktno iz BIOSa. Na plošči so sicer na voljo posebna stikala za nastavitev, toda ta so namenjena bolj OEM prodajalcem, kot pa končnim uporabnikom/kupcem.

Zunanjo frekvenco lahko nastavljamo skoraj zvezno. Plošča sicer ne podpira višanja za 1MHz, kot ga recimo ABIT BF6/BE6-II ali Epox EP-BX6, toda možnosti je več, kot dovolj- kar 31. Malo slabše volje so mogoče lahko le lastniki Celeronov/CeleronovII, saj je območje med 66 in 100MHz slabše pokrito. AGP in PCI delitelj se uravnavata avtomatično tudi med overclockanjem, in sicer tako, da sta čim bližje mogoče predpisanim specifikacijam. Tu je overclockerjem v veliko pomoč 1/2 delitelj CPU/AGP, kar pomeni, da lahko varno overclockajo tudi lastniki novih Coppermine procesorjev.

Skozi BIOS je mogoče nastaviti tudi precej voltaž, tako VCore kot Vio. VCore nastavitve so precej klasišne in jih najdete zgoraj v tabeli. Za tiste, ki niso brali mojega članka o overclockanju, VCore je napetost na procesorju. Ko procesor overclockamo, lahko postane nestabilen, kar popravimo z rahlim dvigom VCore vrednosti. Nič manj pomemben ni niti Vio, ki nastavlja koliko toka dobijo AGP/PCI/DIMM reže. Pravilne oziroma višje nastavitve Viota so pomembne predvsem pri zelo visokih zunanjih frekvencah, ki jih omogočajo novi Coppermini. Vio lahko pri P3V4X z privzete vrednosti 3.3V nastavimo na do 3.5V. Poleg tega je na plošči poleg prve DIMM reže mogoče najti še en jumperček, ki ga v navodilih ni mogoče zaslediti. Oznaka tega jumperja je VIO, služi pa za dvih Vio voltaže na 3.6V! Zanimivo...

Kako pa se plošča obnese v praksi? Odlično! Da je stabilna mi je dalo vedeti že 9 velikih kondenzatorjev za Slot1 vtičem, moji poskusi pa so to samo še potrdili. Svojega P3-450MHz mi je s pomočjo kvalitetnega Micron PC133 RAMa ( dobite ga pri Mlacomu ) uspelo naviti na kar 138MHz zunanje frekvence. To znaša kar 621MHz in to pri 2.05V! Kako se obnese na frekvencah nižjih, kot 100MHz sem preveri s pomočjo Celerona400. Uspelo mi ga je spraviti na 95MHz zunanje frekvence, kar znaša 570MHz pri 2.2V. Za hlajenje P3ja sem uporabil The Arctic Circle hladilnik, za Celerona pa GoldenOrb ( test sledi kmalu ).

Na splošno naj rečem, da sem z overclockerskimi možnostmi P3V4Xa zelo zadovoljen. Plošča ponuja veliko nastavitev in je tudi zelo stabilna. Možnost 1/2 AGP dividerja in declockanja RAMa pa pride zelo prav vsem, ki se ponašajo s Coppermne procesorji.


Test:

Ploščo sem primerjal z mojo lastno MSI 6163Pro matično ploščo, ki bazira na BX čipovju.. Testni sistem se je sestojil iz:

Testni računalnik
Procesor: Pentium3 450MHz
Pomnilnik: 64MB Mosel Vitalic PC133 SDRAM
Matična plošča: ASUS P3V4X
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Western Digital 6.4GB ATA66
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Znano je, da imajo Apollo Pro133A plošče določene težave s hitrostjo povezave med pomnilnikom in RAMom. Zanimalo me je, ali je to mogoče odpraviti z različnimi BIOSi in VIA 4in1 gonilniki. Zato sem ploščo preikusil z 1.003 in najnovejšim 1.004 BETA BIOSom ter z 4.17 in 4.20 verzijo VIA 4in1 gonilnikov. Vrednosti vsakega testa posebej vam ne bom kazal, saj so skoraj povsem identične. Kot najbolj optimalno vrednost sem ugotovil kombinacijo 1.004 BETA BIOSa ( dobite ga na ASUSovi domači strani ) ter 4.17 verzijo gonilnikov ( na priloženem CDju ). Ker plošča podpira precej dodatnih nastavitev glede pomnilnika ter overclockanje le-tega sem jih s pridom izkoristil. Latency vseh CAS vrednosti pomnilnika sem spustil na 2, Precharge čas na 0.0ns ter pomnilnik navil za 33MHz. Tega seveda ne bi mogel narediti, če ne bi na voljo imel odličnega Micronovega pomnilnika. Vrednosti po optimizaciji plošče so v tabelah posebej zabeležene.

Prvo sem se lotil SiSoft Sandre. Gre za enega izmd najbolj popularnih sintetičnih benchmark programov, ki testira posamezne dele sistema. Opravil sem CPU in Memory benchmark.

V samem CPU testu lahko opazimo, da je P3V4X rahlo hitrejši, kot MSI6163 Pro. Kakorkoli, tega v praksi nikakor ne boste opazili, saj gre za res majhne razlike. Vrednosti pred in po optimizaciji so bile seveda iste, saj se je optimizacija nanašala predvsem na pomnilnik.
V drugem testu, kjer Sandra testira pomnilnik so se pokazale razlike med VIA in BX čipovjem. BX čipovje je še vedno rahlo hitrejše, toda ne dosti. To kaže na odlično optimiziranost P3V4X tudi tam, kjer je večina VIA Apollo Pro133A plošč vlekla kratko. Po optimizaciji pa P3V4X prehiti celo BX ploščo!

Kako se plošča obnese v praksi sem preveril s pomočjo dveh zelo popularnih iger, Quake3 Arene ter Unreal Tournamenta. Pri Q3A sem uporabil High-Quality nastavitev in izmeril hitrost v demo001 in demo002. Unreal Tournament sem nastavil na 800x600 in Medium teksture ter izmeril hitrost v FlyBy uvodni sceni.

Pri Q3A so se spet pokazale razlike med VIA in BX ploščo, toda res minimalne. V igri pa res ne boste opazili razlike 0.3 slike na skundo! S pomočjo optimizacije pa P3V4X skoraj dohiti MSI6163Pro, zaostaja za 0.1 slike na sekundo.
V Unreal Tournamentu je slika drugačna. Tukaj že neoptimizirana P3V4X prehiti MSI 6163Pro za skoraj celo sliko na sekundo. Razlika se op optimizaciji poveča na skoraj dve sliki. Kaj je temu botrovalo si ne znam razlagati, mogoče UT uporablja kakšno posebno funkcijo VIA čipovja, čeprav je to malo verjetno...


Zaključek:

V vsakem primeru gre za res odlično matično ploščo. Sama zasnova ponuja izjemne razširitvene možnosti, ki jih bodo izkušenejši uporabniki z veseljem pozdravili. Za overclockersko naravnane uporabnike je tudi zelo dobro poskrbljeno, saj plošča ponuja ogromno nastavitev ter odlično stabilnost. Če posedujete Coppermine procesor in vas pri overclockanju ovira BX matična plošča s svojimi pomanjkljivostmi se vam resno splača razmisliti o ASUS P3V4X. Lepo je videt, da je ASUSu v večji meri uspelo odpraviti tudi prejšnje pomanjkljivosti Apollo Pro133A plošč, oziroma počasnost pomnilnika. Če nakupujete novi računalnik oziroma razmišljate o nadgradnji stare matične plošče vam resno priporočam, da si ASUS P3V4X podrobneje ogledate. Tudi cena je za to, kar plošča ponuja, dokaj ugodna, saj znaša okoli 28.000SIT+DDV.

Najlepše se zahvaljujem podjetju Mlacom, ki je ploščo posodilo na test. Pri njih jo lahko tudi kupite. Pri njih dobite tudi izjemno kvaliteten in za overclockanje priporočljiv Micron PC133 pomnilnik, brez katerega dodatna optimizacija plošče ne bi bila možna.

Plusi Minusi
-razširitvene možnosti,
-splošna kvaliteta,
-stabilnost,
-hitrost,
-overclockerske možnosti,
-podpora novim napravam
-nerodno postavljen konektor za disketne enote
ABIT VT6X4

ABIT VT6X4

[st.slika 42109] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 120, 124, 133, 140, 150 ...

Preberi cel članek »

ABIT KA7

ABIT KA7

[st.slika 42064] Čipovje: VIA KX133 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

Lucky Star K7VA133

Lucky Star K7VA133

[st.slika 42058] Čipovje: VIA KX133 Možne zunanje frekvence: 90, 95, 100, 105, 112, 133, 140, 150 Faktorji ...

Preberi cel članek »

Epox EP-BX6

Epox EP-BX6

[st.slika 41534] Čipovje: i440BX Možne zunanje frekvence: od 66 do 200MHz v 1MHz korakih! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

VIA KT133A matične plošče

VIA KT133A matične plošče

VIA KT133A matične plošče Lastnost/Plošča ABIT KT7A Raid AOpen AK73 Pro(A) Epox 8KTA3 MSI K7T Turbo Soltek SL-75KAV-X Čipovje: VIA KT133A, HighPoint HPT370 ...

Preberi cel članek »