» »

ABIT BE6-II

Čipovje: i440BX, HighPoint HP366
Možne zunanje frekvence: skoraj neskončne!
Faktorji pomnoževanja: 3.0x-8.0x ( Autodetect )
Možne voltaže: 1.6V-2.4V
DIMM reže: 3
PCI reže: 5
ISA reže: 1
AGP reža: 1 ( AGPx2 )

ABIT je podjetje, ki si je v svojem kratkem obstoju pridobilo skoraj neverjetno spoštovanje in fanatično občinstvo. S svojo IT5h ploščo so uvedli SoftMenu, del BIOSa, ki je omogočal nastavljanje zunanje frekvence direktno iz BIOSa, brez mučnega premikanja mostičkov po plošči. Po vmesnih težavah z LX6 ploščo, ki je enako navduševala kot povzročala težave, se je skupaj z izidom BX čipovja začel ABITov vzpon. ABIT BX6 je prinesla SoftMenu II in s tem tudi instanten uspeh. Za njo je sledila BH6 plošča, ki so jo prodali v preko 1.000.000 primerkih. Potem sta prišli BX6-2 ter BE6 s podporo ATA66 diskom. Na žalost pa je večina ABITovih izdelkov vedno bila kot nebrušeni diamanti. Popolni v zasnovi, toda neprimerno predstavljeni. BE6 je vsebovala kar nekaj napak, ki so kljub odlični zasnovi bile prevelike, da bi se jih dalo tako lahko spregledati. Toda sedaj je pred nami sveža in popolnoma nova ABIT BE6-II. Se je izplačalo počakati?


Značilnosti:

Na plošči najdemo dokaj klasično paleto 5ih PCI rež, 1 AGP ter 1 ISA reže ter 3 DIMM rež. Treba je priznati, da je ISA standard že odločno zastarel in je povprečnemu uporabniku še tista 1 ISA reža preveč. Mogoče bodo za nekatere samo 3 DIMM reže razočaranje, toda večina uporabnikov ne potrebuje niti teh treh.

HotRod, podjetje, ki je za nekaj mesecev prehitelo Intel pri ATA66 standardu je spet prisotno. Sedaj njihov čip uporabljajo tudi firme, kot so Soyo in MSI, kar se zelo pokaže pri izboljšanih gonilnikih. Tudi ABIT se je učil iz dokaj bolečih izkušenj pri prejšnji BE6 plošči. Na splošno je tokratna ABITova implementacija pustila precej boljše občutke. IRQ konflikti so urejeni in plošča ima dva dodatna ATA66 konektorja. Tako na ploščo lahko priklopimo do 8 diskov, saj poleg 2 ATA66 konektorjev na plošči najdemo tudi standardna ATA33 konektorja. Zagon z ATA66 kontrolerja je tudi mogoč, kar pa je treba posebej nastaviti v BIOSu.

Vse procesorske nastavitve so, kot je pri ABITu že v tradiciji, mogoče direktno iz BIOSa. Njihova CPU Soft Menu III tehnologija je izredno temeljita in močna, saj omogoča celo paleto nastavitev ( več o tem pozneje ).

Mogoče pa se je ravno zaradi izjemne moči CPU Soft Menuja III ABIT tokrat odločil tudi za vgradnjo tako imenovanih DIP Switchev. Ti omogočajo predhodnjo nastavitev vseh parametrov procesorja in izklop nastavitev preko BIOSa. Tako se razni prodajalci lahko zavarujejo pred možnostjo, da bi CPU Soft Menu III prišel v roke neizkušenih uporabnikov.

Na BE6-II ploščo je mogoče priklopiti standardne 3 ventilatorje s pomočjo 3-pinskih konektorjev ( ti omogočajo nadzor nad številom vrtljajev ventilatorja ). Na plošči sta prav tako dva termistorja, ki skrbita za nadzor nad temperaturo procesorja in sistema. Ravnajoč se po modi, je ABIT plošči priložil še tretji termistor na malo daljši žici, ki omogoča merjenje temperature v oddaljenih delih sistema. Tako lahko nadzorujete temperaturo sumljivo vročega diska ali AGP grafične kartice ( moj Voodoo3 2000 je pred vgraditvijo dodatnega hlajenja dosegal tudi do 60 stopinj C ! ).


Softver:

Priložen CD je zapolnjen s standardnimi ABITovimi programčki in gonilniki. Tako na njem najdete prepotrebne gonilnike za HotRod66, ki so zelo izboljšani glede na predhodnico, video gonilnike za Win9x in WinNT ter nekaj zanimivih programčkov.

Winbond Hardware Doctor: S pomočjo tega programčka nadzirate ploščo in druge komponente sistema. Tako lahko odčitavate temperature s treh termistorjev, odčitavate število vrtljajev do treh ventilatorjev v sistemu ter opazujete voltaže na različnih komponentah. Program je zelo uporaben, vendar se glede na prijaznosti do uporabnika res ne more primerjati z MSIjevim PC Alertom III.

HighPoint XStore Pro: Program, ki vam olajša uporabo trdih diskov in optimizira njihove nastavitve. Del XStora je tudi CD Xpress, ki pohitri uporabo CD in DVD pogonov tako, da ustvari vritualni buffer na trdem disku. Ti dve zadevi sta še kar uporabni.


Overclockanje:

ABIT se je odločil za implementacijo Award 4.60PG BIOSa, ki je v marsičem boljši, kot ne ravno popoln predhodnik, Award 4.51PG. Tudi privajanje na novi BIOS ni tako težavno, saj je v samem BIOSu na voljo "on-line" pomoč.

Z 4.60PG BIOSom pa je prišel tudi Soft Menu III. Ta je do sedaj daleč najpopolnejši ABITov meni za nastavljanje raznih lastnosti in možnosti samega procesorja, čipovja in vodil. Meni z novim Clockgeneratorjem omogoča skoraj neomejene možnosti zunanjih frekvenc, saj podpira višanje v 1MHz korakih od 83 do 200MHz! Verjetno bo poteklo še nekaj časa, preden bomo lahko preverili, če je plošča stabilna pri zelo visokih zunajih frekvencah ( 160+MHz ), vendar se je dosedaj izkazala kot odlična.

AGP divider je nastavljiv na 1/1 ali 2/3. Plošča zaradi omejitev BX čipovja ne podpira drugih možnosti, kar omejuje potencial overclockanja pri zelo viskoh zunanjih frekvencah. Pri takih hitrostih namreč teče AGP vodilo na precej višji frekvenci, kot predpisani, kar marsikatera kartica ne prenese najbolje. L2 Cache nastavitve so prav tako prisotne, saj je možno latency nastaviti na vrednost med 0 in 15, pri čemer je Default opcija hitrost L2 cacha, ki jo priporoča izdelovalec procesorja. Spreminjane I/O voltaže omogoča, da uporabnik sam določi napetost na čipovju in DIMM/AGP slotih, kar lahko bistveno vpliva na stabilnost pri visokih frekvencah zunanjega vodila, saj je znano, da naprave takrat potrebujejo več elektrike. Tako je ABIT BE6-II prva ABITova plošča, ki ponuja stabilnost tudi pri zunanjih frekvencah, višjih kot 140MHz!

Stabilnost je na splošno drugo ime BE6-II. Očitno so se pri ABITu zelo potrudili tudi pri tej pomanjkljivosti njihovih prejšnjih izdelkov.

Manjši problem pri overclockanju bi lahko predstavljala fizična majhnost plošče. Tako je uporaba ogromnih Alpha/GlobalWin hladilnikov zelo vprašljiva, saj vam lahko blokirajo do dve DIMM reži. Vendar opažam, da so nove plošče vse manjše in manjše. Proizvajalci tako verjetni prihranijo na stroških izdelave in denar usmerijo v nekaj drugega.


Zaključek:

Zadnje čase vedno več priozvajalcev matičnih plošč izdeluje plošče, ki so namenjene predvsem overclockerjem. Tako ABITove plošče niso več nič ekstravagantnega in nastavljanje zunanje frekvence ter voltaže procesorja nič posebnega. Tega se na srečo ABIT precej dobro zaveda in si za to ne dovoli več napak, ki so bile prisotne pri prejšnjih izdelkih. Soft Menu III je sam po sebi nekaj posebnega, saj takšne svobode in možnosti, da iz procesorja izvlečete še zadnjo možno kapljico moči do sedaj ni bilo. Na srečo s to svobodo prihaja tudi stabilnost, še posebej pri višjih frekvencah, kar do sedaj ni bila ravno ABITova močnejša plat. Problemi, ki so pestili BP6 in BE6 z njihovim ATA66 kontrolerjem ( predvsem BIOS problemi in problemi z gonilniki ) so bolj ali manj tudi rešeni. Testi so sicer pokazali, da je ATA66 kontroler do 20% počasnejši kot standardni ATA33, tako da ostaja vprašanje, če ga sploh hočete uporabljati, toda še vedno je zelo uporabna možnost uporabe več kot 4 IDE pogonov na eni matični plošči. Na splošno je ABIT BE6-II preklemano dober izdelek in ga res lahko priporočim vsakomur, ki išče novo ploščo, in ki si jo lahko privošči!

Epox EP-BX6

Epox EP-BX6

[st.slika 41534] Čipovje: i440BX Možne zunanje frekvence: od 66 do 200MHz v 1MHz korakih! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT BX133 RAID

ABIT BX133 RAID

[st.slika 41642] Čipovje: i440, HPT370 Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 84-200 po 1MHz Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT KA7-100

ABIT KA7-100

[st.slika 41650] Čipovje: VIA KX133, HPT370 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: 5.0x-10.0x ...

Preberi cel članek »

ABIT KA7

ABIT KA7

[st.slika 42064] Čipovje: VIA KX133 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT VT6X4

ABIT VT6X4

[st.slika 42109] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 120, 124, 133, 140, 150 ...

Preberi cel članek »