»

Nevaren Zlatko virus

Jaz - Nemški Telekom opozarja, da od te nedelje razsaja izredno nevaren virus z imenom ZLATKO. Nahaja se v screensaver datoteki Zlatko.exe, ob zagonu pa pobriše celoten trdi disk, pred tem pa še pošlje uporabniško ime in kodo za dostop do interneta svojem stvaritelju. Zaenkrat ustreznega antivirusnega programa še ni, tako da v slučaju prejema te datoteke takoj ukrepajte in jo pobrišite z diska.

2 komentarja

Cene RAMa znatno padle

Jaz - Igor me je preko e-mail opozoril, da še vedno nismo objavili novice o znatnem padcu cen RAMa v Sloveniji. Tako zdaj dobite 128MB PC133 pomnilnika za okoli 26K SIT z DDVjem, kar je skoraj 100% ceneje, kot pred nekaj meseci. Kako dolgo bo tako stanje trajalo sicer ne vem, toda osebno bi priporočil čimprejšnjo nabavko vsem, ki rabite pomnilnik. Povsem lahko se zgodi, da bo cena skočila na prejšnjo raven v roku par dni!

3 komentarji

Hrm?

Jaz - Blaž mi je že nekaj dni nazaj poslal en nadvse zanimiv e-mail, ampak zaradi mojega e-mail abstiniranja ga do zdaj nisem opazil. V njem so slikice nečesa, kar izgleda podobno doma narejenemu hladilniku, ročno pripopanemu na procesor. To čudo je dobil njegov prijatelj v starem P100 računalniku, ki ga je nedavno kupil. Zares neverjetno... [8-O]

4 komentarji

Slo-Tech LAN Party

Jaz - Hja, morem povedat, da je obisk vsekakor bil nad vsemi pričakovanji. Še dobro, da smo bili pripravljeni in najeli veliko športno dvorano, drugače res ne vem, kje bi vas stlačili. Mi ne verjamete? Poglejte spodnjo sliko ( res priporočam, da jo poklikate za večjo različico ). Ok, priznam, ni res [:D], to ni Slo-Techov LAN, je pa slika definitivno dovolj impresivna, da jo z veseljem objavim. Thnx, TESKAn!

5 komentarjev

VMware za WinNT in Win2k

Little White Dog - VMware je, kot nekateri že veste, v bistvu programček, ki omogoča poganjanje operacijskega sistema v operacijskem sistemu ( zelo enostavno povedano ). Osebno nikoli nisem našel kakšne uporabnosti za dotično stvarco, toda nekateri je boste mogoče celo veseli. Če vas zanima več on inštalaciji in uporabi tega "virtualnega računalnika", si oglejte Little White Dogov test, v katerem je zadeva res temeljito razložena.

1 komentar

VIA AGP in Win2k

Tech Report - Ko smo že pri VIAinih gonilnikih, pa še nekaj. Na Tech Reportu so objavili zanimiv članek, v katerem se ukvarjajo s stabilnostjo VIA AGP gonilnikov pod Win2Kjem. Vsi vemo, da ta ni najboljša in da je včasih edina rešitev izklop AGP 4x in Fast Writes podpore v BIOSu. Marsikdo pa se boji storiti ta korak, saj misli, da bodo potem igre veliko počasnejše. Nič bati, po Tech Reportovih testih so igre celo hitrejše! Toliko o tem [:)].

0 komentarjev

Novi VIA gonilniki

VIA Hardware - Dobra novica za vse lastnike WinME operacijskega sistema. VIA je izdala popravljeno verzijo svojega AGP gonilnika, 4.03e. Novi gonilnik menda odpravlja težave, ki so jih imeli WinME lastniki z inštalacijo in uporabo 4.03d gonilnikov. Za zdaj še ni poročil o resničnosti zgornje trditve, če pa vas mika, da bi sami preverili, pa gonilnike dobite tukaj

0 komentarjev

PCI is dead, long live PCI-X

SBN - Ok, PCI vodilo še dolgo ne bo mrtvo ( če sklepam po dolgotrajnem in žilavem ISA vodilu [:P]), toda lepo je vedeti, da je naslednik že pripravljen. IBM je tako kot prvi najavil standardizirano PCI-X čipovje. Za kaj sploh gre? V bistvu gre za evolucijo izjemno popuarnega PCIja: hitrost vodila so dvignili s 66MHz na 133MHz, kar seveda pomeni precej večjo prepustnost. Vodilo je lahko 32 ali 64 bitno, najlepše pri vsem pa je, da je za nazaj kompatibilno s PCIjem.Vse lepo in prav, toda novega vodila še ne pričakujte tako hitro. IBMovo čipovje stane kar 52$ ( v večjih količinah ), kar pomeni, da ga bomo na začetku videli le na serverskih ploščah. Prve naj bi se pojavile nekje na polovici naslednjega leta. Če vas zanima več, pojdite sem.

0 komentarjev

Začetek cenovne vojne za vezna čipovja

X-Bit Labs - Nekateri tajvanski proizvajalci matičnih plošč poročajo, da je VIA začela spuščati cene svojih ProSavage PM133 in Apollo Pro266 DDR čipovij. Razlog za to je nedavna Intelova najava i815EP čipovja, ki bo stalo pod 30$. Pred tem čipovjem VIA seveda ni bila v skrbeh za svoj položaj, saj je edini konkurent njihovim čipovjem bil Intelov precenjeni i815E. Z pojavo novega čipovja in napovedano masovno podporo proizvajalcev, pa so morali ukrepati. Ceno PM133 so tako spustili na 31$, ceno Apollo Pro266 pa na 30$ ( seveda v večjih količinah... ). To pomeni, da bodo nove matične plošče s temi čipovje stale približno toliko, kot stare na osnovi Apolla Pro133A. Kaj naj rečem... Naj se igre začnejo [:D].

2 komentarja

Intel končal razvoj 0.13 mikronske tehnologije

Intel - Danes je Intel slavnostno objavil, da so končali z razvojem 0.13 mikronske tehnologije, ki jim omogoča "izdelavo čipov s tranzistorji, ki so debeli približno 1/1000 človeških las" [;)]. Kaj to pomeni za nas, navadne uporabnike? V bistvu več pozitivnih stvari. Z novo tehnologijo bo tudi Intel začel uporabljati bakrene povezave v procesorjih ( AMD jih uporablja že kar nekaj časa ), kar bo omogočilo doseganje višjih frekvenc in tudi, upajmo, boljšo overclockabilnost. Druga velika prednost novih čipov bo manjša poraba energije, in sicer za okoli 20%, saj bodo potrebovali le 1.3V napajalne napetosti. Zadnja prednost bo začetek uporabe 300mm silicijevih rezin namesto sedanjih 200mm, kar bo ceno čipov spustilo za približno 30%.Prve čipe na 0.13 mikronski tehnologiji bomo verjetno videli jeseni 2001, in sicer bo šlo za Coppermine-T ( Tualatin ) in Pentium4 Northwood. Sliši se lepo, sedaj moramo še samo počakati......

0 komentarjev

Še ena ABITova i815E plata

OC Workbench - Po neuspešni SE6 plošči je ABIT najavil pravo poplavo i815E matičnih plošč. Prvi stabili SA6R in SH6, sedaj pa so najavili še ABIT SV6 platko. Zaenkrat ni znanega veliko, le to, da bo opremljena z IEEE1394 ( FireWire ) in HPT370 krmilniki, ter da bo vsebovala 6-kanalski AC97 zvočni kodek ( sploh prva i815E plošča, ki ga uporablja ). Čudno pa je to, da so se pri ABITu raje odločili za 3 dvo-kanalske kodeke namesto enega štiri-kanalskega in enega dvo-kanalskega. To pomeni, da bo upočasnitev v igrah pri uporabi zvoka visoke kvalitete že kar precej opazna. Bomo videli...

0 komentarjev

Overclockerska AMD 760 plošča

OC Workbench - Če ste se spraševali kdo bo prvi z AMD 760 ploščo, ki bo dovoljevala spreminajnje množilnika ( jaz sem se [:))]), potem je odgovor Epox. Najavili so EP-8K7A matično ploščo. Zgrajena bo okoli AMD 761 NorthBridga in VIA 686B SouthBridga ( popularna kombinacija... ), imela pa bo 2 DIMM DDR, 6 PCI in 1 AGP režo. Poleg ATA100 podpore, ki jo nudi VIAino čipovje, bo na plošči tudi HPT370 ATA100/RAID krmilnik. Tisto, kar nas zanima najbolj, pa so overclockerske možnosti: spreminjanje FSBja v BIOSu ter množilnika preko DIP Switchev, možnost spreminjanja VCore in VIO voltaže, Debug zaslončka ( poznate ju vsi lastniki EP-BX6 plat ). Očitno bo šlo za zelo solidno...

1 komentar

Drugačen System Properties

Kenn's Hardware - Če ste eden izmed ljudi, ki ne trpijo privzetih slikic pri raznih delih Windowsov in ste bili popolnoma navdušeni nad možnostjo zamenjave slikice v BIOSu, potem je to stvar z vas. Na Kenn's Hardware so objavili člančič z navodili o spremembi System Properties ( ne vem, kako se temu reče v Slovenščini, ker uporabljam angleške Winse [:P]) okna. Postopek je zelo preprost, pa še važili se boste lahko pred prijatelji [:)].

0 komentarjev

Inštalacija SocketA hladilnika

OC Workbench - Inštalacija aftermarket hladilnika na SocketA ali Socket370 procesorje je lahko zelo, zelo težavno opravilo, če ima hladilnik kakšno manj uporabniku prijazno sponko za pritrditev. Zgodbo vam bodo potrdili tudi moji prsti, ki so do zdaj že nešteto bili obtolčeni, stisnjeni in porezani [:P]. Na OCWorkbench so objavili kratek člančič, v katerem razlagajo zelo preprost in zanesljiv sistem montaže. Vse kar lahko rečem je: zakaj za vraga se nisem prej tega spomnil [:\\]. Ogled priporočljiv!

1 komentar