»

Za lahko noč

Slo-Tech - Še ena prošnja, ki jo je omenil bf4ed v lastni temi: Naslove tem prosim pišite bolj jasno, da bodo ljudje vedeli, v kaj se spuščajo s klikom na vašo temo. Ne pišite samo "kupim", "prodam", "ne dela" oziroma "poglejte tole", ampak že v samem naslovu bolj detajlno specificirajte željo oziroma problem. Hvala.

1 komentar

Služba - igranje računalniških igric

BBC - BBCjeva novinarka se je pogovorila s "cyber atleti", da bi ugotovila, koliko lahko zaslužijo z igranjem iger. Po svetu so nastale lige v igranju računalniških iger na katerih lahko zaslužiš tudi do 40.000 dolarjev na noč (9.150.000 SIT). Za dobro pripravljenost ni potrebna samo vaja, temveč tudi prepoznavanje nasprotnikovih slabosti in taktike. Letos bo v Koreji tekmovanje imenovano "World cyber games" (svetovne računalniške igre), na katerem se bodo tekmovalci iz 49 držav pomerili v igrah Counter Strike, Age Of Empires in Fifi 2001 -- igre so verjetno starejše zato, da so originali cenejši. V Koreji so ustvarili 3 milijone vredno "olimpijsko vas" za potrebe tekmovanja. Takih tekmovanj je zmeraj več, nagrade pa so vedno višje in višje, saj se dvigajo od 150 000$ do 300 000$, na Microsoftovem turnirju v računalnišlem golfu pa je nagrada znašala celo milijon dolarjev.

V Sloveniji pa tako visokih nagrad na žalost še ni, čeprav bi si jih verjetno vsi želeli. Jaz bi bil profesionalni...

6 komentarjev

Bo Microsoft najel hekerje?

The inquirer - Kot kaže, je Microsoft začel malo razmišljati, in se lotevati zadev tam, od koder izvirajo, in kot vemo, tam se tudi lahko uspešno zatirajo.

Kot poročajo v tej novici, bo Microsoft za sledenje "mod čipom" in programski opremi za svojo konzolo Xbox najel "hekerje", ki naj bi najbolje poznali problem varnosti. Sicer zahteva še kopico ostalega znanja, samo to ne bi smel biti problem. Če se želite prijaviti, poglejte sem, kjer najdete vse podrobnosti.

5 komentarjev

Nedeljsko zatišje

Dan's DATA - Danes se pozna, da je nedelja, in da nima skoraj nobena od "klasičnih" strani dobrih (ali sploh) novic. V takšnih časih pride ponavadi prav moj tihi favorit, Dan's Data.

Tako sem našel dnevu primeren članek, ki se loti podlog za miško. Ne ravno pretresljiv in dih jemajoč opis ima kljub vsemu nekaj dobrih ugotovitev, in je ravno pravo nedeljsko branje.

Po moje se pa še vedno najbolje obnese optika in matt miza.

2 komentarja

Zalmanovi novi hladilniki za grafične kartice naprodaj

HardOCP - Malce bolj pozorni se gotovo spomnite poročanja o Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice, ki ne potrebujejo dodatnega ventilatorja in uporabljajo tehnologijo heat pipe. Po takratnih poročanjih naj bi bili hladilniki na voljo v avgustu, izkazalo pa se je, da bodo kupcem na voljo v septembru. Če gre verjeti tej strani, Zalman hladilnike že pošilja v trgovine. Trditev sem preveril tudi na Zalmanovi strani, kjer pri proizvodu Zm50-HP piše upcoming. Na volja naj bi bila dva modela:
  • Zm80-HP naj bi bil namenjen grafičnim karticam, ki bodo proizvedle veliko toplote in naj bi bil v osnovi namenjen grafičnim procesorjem GeForcev 4 Ti.
  • Zm50-HP pa bo namenjen šibkejšim grafičnim procesorjem, ki proizvedejo manj toplote. To naj bi bili GeForce 2 MX, GeForce 4 MX in Radeon 7500.
Hladilniki so na prvi pogled zanimivi, vendar pa so nekateri že rahlo skeptični glede samega nameščanja na grafično kartico, saj naj bi porabili kar veliko časa in truda, da bi hladilnik lepo "sedel" na pomnilnik...

4 komentarji

"Odvijanje" procesorja

ipKonfig - V želji, da iz procesorja iztisnemo zadnje megaherce, le-tega navijamo do onemoglosti. Navijanje v zelo veliki večini uspe in moram priznati, da še nisem slišal za primer, ko bi se navijanje ponesrečilo in bi procesor, namesto da bi ga pohitrili, upočasnili.

Kakorkoli že, točno to se je zgodilo piscu novic na ipKonfig, ko je mislil frekvenčno pohitriti svojega Athlona XP 2100+. Navijanje se mu ni izšlo tako kot je pričakoval, zato je poizkušal procesor nastaviti nazaj na privzete hitrosti, kar pa mu ni uspelo, saj se je operacijski sistem nato vedno sesul. Sedaj mu procesor deluje pri 671 MHz. Zanimivo, ni kaj [:D]:

6 komentarjev

Kako namestiti Linux na XBox?

Xbox Linux Project - Navdušenci, ki se ukvarjajo s prenašanjem Linuxa na XBox, so končno napisali vodič, ki obravnava ravno ta postopek. Preden se lotite vsega tega (ali ima sploh kdo od vas XBox? [:8)]), pa je dobro, da naredite varnostno kopijo XBoxovega diska, zaželeno pa je tudi čim več znanja o Linuxu. Kako prenesti distribucijo SuSE Linux 8 na konzolo, si lahko preberete tukaj, če pa ste zagovornik projektov "linux from scratch", pa si preberite to stran, kjer obravnavajo inštalacijo Debiana. Pa še zanimivost: prvi članek je bil spisan ravno na konzoli XBox.

6 komentarjev

iSCSI

News.com - Po poročanju News.com, je standard iSCSI dodelan že do tolikšne mere, da lahko proizvajalci začnejo nemoteno proizvajati izdelke na podlagi te tehnologije. Potrebno bo še nekaj manjši sprememb in iSCSI bo proglašen za uraden standard različice 1.0. In kaj pravzaprav se skriva za kratico iSCSI? Če je SCSI namenjen povezovanju računalnika z diski, ki je v samem računalniku, ali nekje zelo blizu njega, je standard iSCSI namenjen povezovanju računalnika z diski preko Etherneta ali preko Interneta. iSCSI bo tekmoval s tehnologijo Fibre Channel.

1 komentar

Lex SFF PC

Sudhian - Noriji z majhnimi ohišji kar nekako ne more biti konca. Poleg Shuttla se zadnje čase s proizvodnjo majhnih računalnikov, imenovanih SFF (smal form factor) PC, ukvarja vedno več podjetij. Na Sudhian (bivši VIA Hardware) so preizkusili računalnik, ki spada v ravno prej omenjeno kategorijo. Pisec navaja, da je celoten računalnik stlačen v enega izmed najmanjših ohišij, kljub temu pa se v notranjosti skrivajo kar solidne komponente. Ravno zaradi majhnosti pa je Lexov računalnik kot nalašč za razne LAN patyje, le malce močnejšo grafično kartico moramo vtakniti v režo PCI.

2 komentarja

Zajemanje glasbe z vinilke malce drugače

Slashdot - Najbrž ste se že vsi že kdaj srečali z vinilkam, ki jih je tekom let izpodrinil CD in jih danes kupujejo le še najbolj zagrizeni audiofili. Če že ne drugod, pa vsaj takrat, ko ste na računalnik arhivirali glasbo iz kupa gramofonskih plošč - gramofon ste povezali preko kabla z zvočno kartico, položili iglo na gramofonsko ploščo, pognali ustrezen program za zajemanje glasbe in zabava se je lahko pričela. Toda ali ste vedeli, da se da glasbo z gramofonskih plošč zajemati tudi na malce drugačen način?

Tip, ki se je lotil zanimivega projekta, to še kako dobro ve, saj je preko računalnika izluščil glasbo iz slike (!) gramofonske plošče. Najprej je poslikal vse štiri dele plošče, jih nato združil v eno sliko in pognal program. Kako mu je uspelo vse skupaj, si lahko ogledate na tej strani.

Lahko pa kar takoj povem, da branje glasbe iz slik gramofonske plošče ni ravno najboljša metoda, saj vsebuje polno motenj. No, z malce domišljije in posluha boste uspeli poleg šuma nekje v ozadju slišati...

1 komentar

Doma narejen "iMac"

Bit Technologies - Saj poznate iMace, tista računala, ki so bili sestavljena tako, da je bilo računalo vgrajeno kar v monitor in v bistvu niste potrebovali nobene dodatne škatle?

No, nekaj podobnega se je spomnil tudi tale osebek. Naredil je namreč ohišje z LCD monitorjem ter vanj vgradil celotno drobovje računala. Da ne bom dolgovezil pa bo najbolje, da si ogledate slike. Klikot

Hvala BojlerTM!

4 komentarji