»

WWDC 2009 - Apple Keynote

Četa petih različnih laptopov, ki jih trenutno ponuja Apple.

vir: Gizmodo
Gizmodo - Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
...

174 komentarjev

Pred šestdesetimi leti je izšla Orwellova 1984

Naslovnica prve izdaje

Wired News - Pred natanko šestdesetimi leti, 8. junija 1949, je izšla znamenita Orwellova knjiga z naslovom Devetnajststo štiriinosemdeset (1984). Slavna distopija prikazuje svet, kakršnega se je za prihodnost bal Orwell. Prebivalstvo in kopna zemlja sta razdeljena med tri velesile: Evrazijo, Eastazijo in Oceanijo, ki so ves čas v vojno druga z drugo za nikogaršnjo zemljo. V Oceaniji živi tudi...

22 komentarjev

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

Kdo pomaga Googlu ocenjevati strani

Izsek iz priročnika za urjenje

vir: Digital Daily
Digital Daily - Nekaj let je imel Google na svojih straneh zapisano, da je položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja avtomatično določen z računalniškimi algoritmi, ki za izračun njene relevantnosti upoštevajo tisoče dejavnikov. Maja 2007 se je zapis spremenil v položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja je močno odvisen od računalniških algoritmov. Čemu ta semantična sprememba?

V zanimivem intervjuju s Scottom Huffmanom na Digital Dailyju lahko preberete, kako na tisoče ljudi po celem svetu sodeluje pri ocenjevanju relevantnosti zadetkov. Google ima tako imenovane ocenjevalce (raters) razporejene po vsem...

4 komentarji

Ion II na 40 nm

nVIAdion?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po novem čipu nižjega razreda, namenjenem proizvajalcem zapakiranih računalnikov, se nVidia pripravlja na pomanjšanje še enega potencialno pomembnega, zagotovo pa zanimivega čipa. Ion II, ki bo zaradi zaklepa druge generacije procesorjev Atom morda primoran poseči po VIA Nano procesorjih, bo prav tako izdelan v 40 nm proizvodnem procesu. A se poraba vseeno morda ne bo znižala, saj bo manjše grafično jedro vsebovalo več stream procesorjev in teklo pri višji frekvenci. To seveda pomeni tudi več zmogljivosti, ob morebitnem parjenju z novimi procesorji Atom pa še boljši sistem za vsakodnevno uporabo. Novo vezno čipovje naj bi bilo predstavljeno še pred koncem leta, do takrat pa bomo tudi vedeli, s katerimi procesorji bo sparjeno.

10 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Corsair predstavil 256 GB SSD

20 MLC flash čipov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - S ceno prek 600 € Corsairjev P256 zagotovo ni poceni, a je po drugi strani le nekaj dražji od Intelovega 160 gigabajtneža. 256 GB kapacitete sestavlja kar 32 8 gigabajtnih flash čipov, ki so pricinjeni dvonadstropno, od katerih jih je na eni strani PCBja 20, na drugi pa ob krmilniku dodatnih 12. Prav krmilnik ga naredi zanimivega, saj ne uporablja drage rešitve (kot si je pot začrtal Intel) oz. JMicron čipa, kakor je pogosto pri cenejših pogonih. Skrivnost (za kapaciteto ugodne) cene in visokih zmogljivosti, ki jih premore kljub uproabi MLC čipov, se skriva v ARM procesorju, ki skrbi za pravilen pretok oz. hrambo podatkov, na pomoč pa mu priskoči 256 MB...

8 komentarjev