»

Nič več Kyrov

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kyro 1 in 2 sta bila najbrž eno izmed največjih presenečenj lanskega leta, saj sta za majhen denar ponujala veliko. Največje presenečenje pa je bil zagotovo Kyro 2, ki je lahko konkuriral celo GeForcu 2. Vendar uspešnost gor ali dol, v prihodnosti zagotovo ne bomo videli ne Kyra 3, vprašljiva pa je tudi predstavitev Kyra 2 Ultra. Zakaj? Zato, ker se podjetje STMicroelectronics oz. njegov oddelek za grafiko umika iz PC grafike....

20 komentarjev

Zanimiva Leadtekova kartica

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kljub Herculesovi odpovedi številni proizvajalce še vedno veselo napovedujejo nove kartice. Med temi je tudi Leadtek, ki je pred kratkim napovedal serijo kartic na procesorju GeForce 4 MX, sedaj pa je povzročil še manjše razburjenje s svojo kartico WinFast a250 Ultra GeForce4 Ti4600. Tukaj ne gre samo za to, da bo kartica nosila neemiksovsko različico čipa GeForce 4, ampak tudi za zanimiv dizajn. Leadtek se je namreč odločil, da pomnilnik in grafični čip pokrije z ogromnim hladilnim rebrom, ki ga bosta hladila dva ventilatorja. Mnenja o učinkovitosti takega hlajenja so si deljena, vendar pa je Leadtek naredil dobro rešitev, ki bo še v večji meri preprečila pregrevanje pomnilnika, ki se na hitrih karticah rad prav nenormalno segreje. Slika: ...

2 komentarja

Hercules ne bo proizvajal GeForce 4 kartic

Guru 3D - Hercules, eden izmed največjih in najbolj uglednih proizvajalcev grafičnih kartic, se je presenetljivo odločil, da ne bo proizvajal kartic, ki bodo bazirale na čipu GeForce 4. Uradni odgovor podjetja Guillemot, ki je lastnik Herculesa, se glasi, da so si izbrali kanadsko podjetje ATI in da to zadostuje njihovim potrebam. Je kriva Nvidia? Malo verjetno, saj so se že pred časom pojavljale novice, da sta se Hercules in Nvidia resno sprla in da Hercules zato ne bo deležen čipov GeForce 3. No, čipe GeForce 3 smo vseeno dočakali na Herculesovih karticah. Je mogoče problem v samih čipih GeForce 4? Ne vem, vendar vam lahko namignem, da naši bralci nad novim čipom po komentarjih sodeč zagotovo niso ravno navdušeni. Skratka škoda, da je Hercules dal košarico Nvidii, saj so znali narediti zares dobre kartice na čipih tega podjetja.

7 komentarjev

Ali Sierra razvija nov Space Quest?

GameSpot - Starejši bralci se gotovo spominjate izjemno zabavne serije Sierrinih pustolovščin Space Quest. Tudi sam se jih dobro spomnim, čeprav pred desetimi leti nisem vedel, za kaj se pravzaprav v teh igrah gre. Vendar pa dobro vem, da je bila serija Space Quest ena izmed najbolj izvirnih daleč naokoli. Poleg klasičnega pobiranja in uporabljanje predmetov je imel Space Quest še nekaj drugih možnosti, ki niso bile namenjene ničemur drugemu kot razvedrilu osebe za računalnikom. Poleg tega, da ste si lahko nek predmet dodobra ogledali, ste ga lahko tudi okusili in dobili nazaj komentarje v stilu "It is like licking a battery".
Na žalost pa se je izvirnost končala leta 1995, ko je izšel zadnji del te serije. Sierra je kasneje napovedala sedmi del,...

5 komentarjev

Kralj je mrtev! Naj živi kralj!

3dfx Graphics Technology - Dragi pristaši 3dfx-a (kolikor vas je še ostalo), znano je, da bo 19. febrarja 3dfx tudi uradno prenehal obstajati, saj se je Nvidia odločila, da po končanem nakupu podjetja in njegove lastnine preprosto ni več potrebe, da bi 3dfx še obstajal. Če boste danes ali do 19. februarja obiskali stran nekdanjega grafičnega giganta, boste našli samo poslovilne besede in povezavi na strani Nvidie in stran Voodoofiles, ki naj bi odslej skrbela za gonilnike in informacije o izdelkih. Lahko rečemo, da je 3dfx sedaj tudi uradno mrtev, vendar pa še vedno živi v srcih mnogih fanatičnih podpornikov na svetu. Tudi z ukinitvijo uradne strani bomo uporabniki Voodoojev še vedno deležni novih gonilnikov. Če že ne bomo dobili originalnih, bomo pa dobili tiste, ki jih razvijajo spletne skupnosti in so se že velikokrat izkazali za vse prej kot neuporabne.
No, ker sem tudi samo eden izmed tistih uporabnikov, ki še vedno vztrajajo na starem Voodooju3 (nakupovanje GeForcev sem mi še vedno zdi metanje denarja...

3 komentarji

IAS Block 3.1

Boeing - Boeing je za vas spisal dve novici iz sveta deloma računalništva, deloma letalstva:

Boeing, ki je odgovoren za razvoj programske opreme v programu F-22, je včeraj svojemu partnerju, Lockheed Martinu, dostavil najnovejši programski paket IASP Block 3.1 (Integrated Avionics system Package). Nova programska oprema bistveno izboljša delovanje radarja, prinaša več funkcij podsistemu za elektronsko bojevanje in navigacijo, ter izboljša in pohitri določanje pozicije z GPS navigacijo. Pred dostavo v Lockheedovo tovarno v Marietti, je bilo celotno programje, kot je to pri Boeingu v navadi, dodobra stestirano na posebej prilagojenem B757 FTB (Flying Test Bed). Po besedah Boeingovih predstavnikov omogoča Block 3.1 izvajanje in testiranje dobrih 90% vseh funkcij, ki so načrtovane za vgradnjo v serijsko proizvodnjo v F-22A in F-22B. Omenjeni lovec naj bi postal operativen do leta 2005.

0 komentarjev

Satelit Thuraya

Boeing - Boeing oz. njegov oddelek BSS (Boeing Sattellite Systems) je ta teden predal v uporabo satelit Thuraya, ki ga je zgradil za istoimensko podjetje v Združenih arabskih Emiratih. Thuraya je namenjen globalnim komunikacijam (GSM). En satelit, ki je zaenkrat v orbiti (drugega so zgradili kot rezervni del oz. v namene razširitve sistema), pokriva površino 99 držav Evrope, Srednjega vzhoda, srednje Azije, Indije ter severne Afrike, površino, ki jo trenutno poseljuje kar 2.3 milijarde ljudi. Projekt je stal 960 milijonov dolarjev, satelit pa so izstrelili poleti 2000.
Najbolj zanimiv pa je slednji podatek: Thurayin centralni procesor je petkrat močnejši kot najmočnejši procesor, ki jih je do sedaj izdelal Boeing, in ima večjo računsko moč kot 3000 PIII procesorjev.

3 komentarji

DivX v komercialnih vodah

The Register - DivXNetworks Inc je objavil licenciranje priljubljenega kodeka za kompresijo DivX inštitutu Fraunhofer (jep, oni fantje in dekline, ki so -- med drugim, da se razumemo -- pogruntali mp3). Inštitut kani tehnologijo uporabiti za stvarjenje navideznih 3D okolij, ki naj bi jih uporabljali za navidezne komunikacije.

Na drugi strani pa so začeli stvaritelji kodeka sklepati pogodbe z imeni, kot so recimo The Jim Henson Co. (mupetki!) ter Sigma Designs Inc, s katerim nameravajo skupno nastopiti na trgu video komponent.

3 komentarji

Hpaq: 19. marec

Vnunet - Podjetji Hewlett Packard in Compaq sta oznanila datum glasovanja o predlaganem združevanju obeh podjetij. HPjevi delničarji bodo glasovali 19. marca, Compaqovi pa dan kasneje.

Bo pa boj zelo zanimiv: Carly Fiorina je še vedno prepričana v uspeh, medtem ko bodo (no, naj bi) člani Hewlettovega in Packardovega fonda glasovali proti 17,5 MRD GBP vredni združitvi.

1 komentar