»

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Nvidia, VIA in SiS z (občutno) manj prihodkov

Slo-Tech - Tretje četrtletje letošnjega leta iz finančnega vidika ni bilo najbolj rožnato za večino podjetij s področja računalništva, med njimi tudi treh, ki so nedavno objavila svoje finančno poročilo za omenjeno četrtletje. Prihodki nVidie so se namreč glede na enako obdobje lanskega leta zmanjšali za dobrih dvajset odstotkov in znašajo 898 milijonov ameriških dolarjev. Znatno večji padec je doletel dobiček, saj je bil ta v primerjavi s tretjim četrtletjem lanskega leta za kar 74 odstotkov manjši in je znašal 61,7 milijonov dolarjev. Več o tem si preberite v nVidiinem finančnem poročilu.

Upad prihodkov na letni ravni je doletel tudi podjetji VIA in SiS. Kljub temu, da so Viini prihodki oktobra bili za slabih 14% višji od septembrskih in so znašali 15 milijonov evrov, so v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta bili nižji za skoraj 40%. Skupni prihodki prvih desetih mesecev letošnjega leta pa so od le-teh v enakem obdobju lani nižji za slabih 47 odstotkov.

Z velikim upadom prihodkov...

2 komentarja

Intel oškodovan za milijardo?

Slo-Tech - Na podlagi obtožnice naj bi triintrideset letni Biswamohan Pani od svojega nekdanjega delodajalca, procesorskega giganta Intela, nezakonito prosvojil številne dokumente in informacije z oznakami "zaupno", "tajno" in "top secret" in s tem podjetje oškodoval za več kot milijardo ameriških dolarjev. Do le-teh naj bi se dokopal po tem, ko je svoje nadrejene prosil za teden dni dopusta pred odpovedjo z izgovorom, da si med tem poišče novo službo. Vendar je, po besedah obtožnice, takrat že sprejel delovno mesto pri Intelovem največjem rivalu, AMD-ju, omenjen dopust pa izkoristil za pridobivanje zaupnih informacij. Med hišno preiskavo je FBI tako našel osem dokumentov s prej omenjenimi oznakami. AMD ni niti vedel za informacije, ki jih njegov nesojeni bodoči uslužbenec poseduje, niti ni od njega le-teh zahteval.

Več o tem si preberite na Sacramento Business Journal.

15 komentarjev

Širokopasovni internet se cení

Overclockers Australia - V tekočem letu so se po svetu cene za širokopasovni dostop do interneta znižale za približno petino, ugotavljajo Britanci. Najbolj so na udaru DSL-povezave, ki v povprečju stanejo 53 dolarjev mesečno, medtem ko so še na začetku leta 67.

Pavšalne primerjave so sicer zelo netočne, saj so odstopanja po geografskih regijah precejšnja. V ZDA stane megabitna povezava v povprečju 16 dolarjev, medtem ko v Afriki in na Bližnjem vzhodu kar 46. V Evropi so cene še nižje, najnižje pa so v Aziji, kjer megabit v povprečju stane štiri dolarje. Kabelski dostop do interenta se je v Evropi pocenil in pohitril, tako da je sedaj za razliko od lani cenejši kot v ZDA.

37 komentarjev

Microsoftove novičke

Microsoft - Microsoft je, nekoli nerad sicer, namignil, da lahko Windows 7 pričakujemo že naslednje leto. Uradno stališče podjetja je izdaja novega operacijskega sistema v treh letih od izdaje prejšnjega (Vista je izšla januarja 2007), natančneje pa se nočejo zavezati, da jih javnost ne bi pribijala na križ zaradi še enega zamujenega roka. Neuradno namigujejo, da bo Windows 7 izšel naslednje leto v takem času, da bodo za decembrsko nakupovalno sezono 2009 v trgovinah že novi računalniki s prednaloženo Sedmico. Pred tem pa bo na začetku leta izšla vsaj ena beta in ne več kot en kandidat za izid (release cadidate).

O nesrečnem Yahooju smo v zadnjih dneh pisali večkrat, njegova zgodba pa gre samo na slabše. Po neuspeli prodaji Microsoftu in propadlem poslom z Googlom je v sredo Yahoojev šef Jerry Yang spet poudaril, da pa bi bilo za Microsoft vendarle najboljše kupiti Yahoo. Steva Ballmerja takšno prosjačenje ne gane: "Pripravili smo ponudbo, pripravili smo še eno ponudbo, a so nam jasno...

12 komentarjev

Spletno oko ne zagotavlja anonimnosti?

Slo-Tech - V Sloveniji že dlje časa deluje prijavna točka Spletno oko, kamor lahko obiskovalci spleta prijavite primere otroške pornografije in sovražnega govora.

Ustvarjalci spletne strani vsem prijaviteljem zagotavljajo popolno anonimnost ter tajnost vseh njihovih podatkov, saj naj bi prijavni obrazec ne beležil IP naslovov obiskovalcev, spletna stran pa ne uporablja piškotkov. Kot so zapisali, "spletni strežnik beleži le osnovne podatke o dostopih do spletnih vsebin (tim. common log) z namenom izračunavanja statistike dostopov do spletnega mesta. Osnovni podatki o dostopih do spletnih vsebin se hranijo tri dni, potem pa so izbrisani", administratorji spletne strani pa se obvezujejo, da bodo zagotovili vse razumne ukrepe za zagotavljanje anonimnosti prijaviteljev in obiskovalcev.

Kako pa je s tem v resnici?

Če pogledamo HTML kodo spletne strani Spletnega očesa, lahko na dnu opazimo povezavo na Google Analytics. Spletni strežnik morda res ne beleži IP naslovov obiskovalcev. Jih pa zato,...

37 komentarjev

WPA razbit

CNet - Erik Tews in Martin Beck sta odkrila način, kako do neke mere razbiti zaščito WPA, ki se uporablja za enkripcijo prenesenih podatkov v brezžičnih Wi-Fi omrežjih. Za razbitje ključa TKIP (temporal key integrity protocol) sta potrebovala približno 15 minut, nato pa sta lahko prebirala podatke, ki jih usmerjevalnik pošilja računalnikom. Prav tako je moč pošiljati lažne podatke v imenu usmerjevalnika drugim odjemalcem, ne da pa se še brati podatkov, ki potujejo v obratni smeri. Podrobnosti o napadu bosta predstavila in vse skupaj demonstrirala prihodnji teden v Tokiu, kjer bo potekala konferenca PacSec.

Slovarski napad na TKIP-ključ je sicer poznan že dlje časa. Z uporabo velike procesorske moči lahko napadalec zgenerira ogromno gesel, za katera verjame, da bo eno izmed njih pravilno. Tehnika, ki jo bosta Tews in Beck razkrila, je drugačna. Najprej sta pretentala usmerjevalnik, da jima je poslal veliko količino podatkov, s pomočjo katerih sta z matematično čarovnijo delno razbila WPA...

29 komentarjev