»

Google Code Search

Google News - Ni preteklo veliko vode od časa, ko smo poročali o velikem Googlu. Fantje in dekleta pri tem podjetju so spet dobili in prinesli v obstoj novo idejo. Tokrat so iskalnik naučili brskanja po prosto dostopni izvorni kodi, ter to poimenovali Google Code Search.

Čeprav nekaj iskalcev po izvorni kodi že obstaja, se Googlov razlikuje od ostalih po tem, da zna vtakniti svoj nos v ZIP datoteke ter pregledati tudi CVS strežnike. Kot je seveda za Google značilno, je iskalec trenutno še v beta fazi.

Potrebno je še pa omeniti, da so se pravila, ki veljajo za iskalne nize spremenila, saj ta novi iskalnik upošteva tudi posebne znake, ki jih Google drugače ignorira. Za hitri tečaj uporabe si kar oglejte izvorno novico.

Ha, zdaj pa mi ne bo več treba moje kode pisat!

10 komentarjev

Nezmožnost kupovanja kriva za kopiranje

PCWORLD.ca - V zadnjih letih spletne trgovine z digitalnimi vsebinami rastejo kot gobe po dežju. Tovrstne strani omogočajo ljubiteljem glasbe, da na svoj računalnik legalno prenesejo glasbo v formatih visoke kakovosti brez nadležnega iskanja in poskušanja, ki je eden od problemov nelegalne uporabe programov P2P. Spletna prodaja je zaradi uporabe moderne tehnologije in zaradi cen, zmernejših od tistih v trgovini, relativno popularna ter predstavlja dober kompromis tako za založbe kot za kupce, kljub vsemu pa ni brez napak.

Kanadska mladež se namreč srečuje s problemom neposedovanja kreditne kartice. Mnogi med njimi bi si z veseljem privoščili najnovejši komad, ki se ravnokar vrti na MTV-ju, pa ga kot mladoletniki ne morejo kupiti preko spleta, zato se morajo zateči k nelegalnemu downloadu. Preberite izvorno novico in debato na Slashdotu.

Morda lahko v bližnji prihodnosti poleg davka na zapisljive medije pričakujemo še davek na uporabo kreditnih kartic, saj na enak način povzročajo nelegalno...

8 komentarjev

Windows Vista RC2

CNet - Izšla je najbrž zadnja preizkusna različica prihajajočih Oken, natančneje Release Candidate 2. Točen datum izida končne verzije še vedno ni potrjen, Microsoft komentira, da gre zaenkrat še vse po načrtih. Pravijo, da je njihova prioriteta kvaliteta, tako da ne bodo odlašali z zavlačevanjem, če se izkaže, da Vista še ni popolnoma pripravljena. V najboljšem primeru se bodo večja podjetja z Mahjongom zabavala že novembra letos, do januarja 2007 pa naj bi bila nova Okna na voljo tudi vsem ostalim. O izidu RC2 poročata Gizmodo in CNet, vsi navdušenci ga lahko snamete z uradne strani.

Stepni Volk -- hvala, da si nas obvestil.

68 komentarjev

Resnične fotografije Wii dodatkov

vir: Kotaku
Kotaku - Tudi najgrši izdelki na fotografijah, namenjenih medijem, izgledajo nadvse lepo. Pogosto sploh ne gre za prave fotografije, temveč za računalniško izdelane 3D modele, če pa se proizvajalec že potrudi s fotografiranjem, pa je končni izdelek zaradi obilice retuširanja praktično neprepoznaven. Zato se zna zgoditi, da smo ob nakupu malce razočarani, ko iz embalaže potegnemo nič kaj svetlečo zadevščino čudne barve.

Da kot morebitni kupci prihajajočega Nintendo-vega Wii-ja ne bi imeli tovrstnih težav, vam priporočamo ogled svežih fotografij, ki jih je objavil Kotaku. Na njih se nahajajo nekateri že videni dodatki za Wii, kot je naprimer...

7 komentarjev

Ima GeForce 7900 GTO veliko prostora za navijanje?

Slo-Tech - Še vedno več ali manj neuradna kartica GeForce 7900 GTO, naj bi po nekaterih informacijah imela zelo veliko potenciala za navijanje. Za osvežitev spomina, GeForce 7900 GTO je zelo podobna kartica, kot je v tem trenutku zastavonoša Nvidiine ponudbe, 7900 GTX, le RAM namesto pri 800 MHz, tiktaka pri 660 Mhz (1.32 GHz efektivno). Predvsem pa je pomembna vsota denarja, ki naj bi jo za model GTO odšteli. Po Skopuhu sodeč, bo, za sedaj edini proizvajalec - MSI, zanjo želel v povprečju 250 evrov, medtem ko se cena GTX različice suče okoli 400 evrov.Članek na kitajski strani Cooaler navaja, da je kartica brez posegov zmožna delovati pri 700/700 MHz, če pa namestimo BIOS od modela GTX, pa...

28 komentarjev

Poraba električne energije in Vistin Aero vmesnik

Slo-Tech - Microsoft je obljubil, da bo uporabniška izkušnja z Vistinim vmesnikom Aero, veliko boljša. S tem so bila mišljena transparenta okna, 3D efekti, skratka nekaj, kar lahko uporabniki drugih operacijskih sistemov že občudujejo…

Vendar bo to mogoče le, če bomo imeli dovolj zmogljivo strojno opremo, specifično, grafično kartico, ki mora podpirati DX9 in SM 2.0. Z drugimi besedami, grafična kartica bo morala zasopsti tudi med običajnim delom na namizju, ne pa šele z zagonom posebnih aplikacij ali iger.

Prav, koliko pa se obremenitev grafične kartice zaradi novega grafičnega vmesnika pozna pri porabi električne energije? Na Techreport so poizkušali najti odgovor ravno na to vprašanje. Sistem z GeF 7900 GT je ob mirovanju z “klasičnim” vmesnikom porabil okoli 105W, z Aerom pa 106W. Več o tem tukaj.

MS kot kaže vsaj za večji račun za elektriko ne bo kriv.

11 komentarjev

Sharpov 64 palčni monitor

News.com - Če mislite, da ste srečnež, ker gledate v 24 ali 30 palčni monitor in pri tem lahko uživate multimedijske vsebine v HD načinu, vas žal obveščamo, da bodo kmalu nekateri uživali še bolj.

Sharp je naredil 64 palčni monitor, ki je sposoben prikazati ločljivost 4,096x2,160 točk. Ima torej dvakrat več vertikalnih in horizontalnih vrstic, kot pa običajen HD monitor (skoraj 9 milijonov točk). Sliko na monitorju je možno razdeliti na štiri kvadrante in vsakem lahko npr. prikazujemo film v HD ločljivosti.Monitor bo namenjen filmski (studijski) industriji in medicinski oprem. Razvoj še ni končan, tako tudi cena še ni postavljena. Več o tem tukaj.

Osebno bi bil bolj vesel monitorja, ki ima enako ločljivost, vendar spravljeno...

4 komentarji

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Schneier.com - Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si...

31 komentarjev