»

Nova anketa

Slo-Tech -
S katerim športom se ukvarjate (največ)?
Kolesarjenje;23%
(304)
Se ne ukvarjam s športom.17%
(229)
Drugo;16%
(217)
Nogomet;11%
(149)
Košarka;11%
(142)
Tek;7%
(95)
Zimski športi;6%
(76)
Borilne veščine;5%
(69)
Plavanje;2%
(29)
Tenis;2%
(29)
Skupaj glasov: 1339
Tokrat vas sprašujemo, če bi vas hipotetično zanimal hipotetičen NEST.2005b v začetku novembra (med srednješolskimi jesenskimi počitnicami).

19 komentarjev

Obilo novosti iz Appla

Apple - Po tem, ko smo nekaj dni nazaj le ugibali ob govoricah, je danes dejansko prišlo do predstavitve nekaj novih izdelkov iz Cupertina.

Najprej je tukaj nova različica programa iTunes pod zaporedno številko 5. Opremljena je z rahlo izboljšanim izgledom, novo vrstico za iskanje in Smart Shuffle funkcijo (več vpliva na naključno predvajanje pesmi), omogoča pa tudi sinhronizacijo koledarja in kontaktov z Outlookom, organiziranje playlist v mape in omejevanje vsebin, namenjeno zaskrbljenim staršem.

Naslednja novost je dolgo pričakovani iTunes mobilni...

51 komentarjev

Modri ADSL

SiOL - V svetu telefonskih oz. 'dial-up' povezav ni prav nič nenavadno, da lahko sami prključite modem ter si na računalniku namestite internet. Če pa ste želeli imeti širokopasoven internet, ste ga morali naročiti, pa naj bo to kableski (Telemach, Triera, Arnes, itd.) ali ADSL (SiOL, Volja,...), pri enem od ponudnikov, ki so potem na vaš dom poslali serviserje, ki so vam vso zadevo tudi zmontirali.

Pred kratkim je SiOL 'odprl' ADSL za vse, torej tudi za uporabnike navadnih telefonskih linij, torej tiste, ki nimajo ISDNja. Zdaj pa predstavlja novi paket, za katerega pravijo, da ga skoraj dobesedno kupite v škatli. Če si namreč ne lastite ISDN paketa, si lahko ADSL priključite kar sami, v nasprotnem primeru pa bodo k vam na dom prišli tehniki in to (proti plačilu seveda) opravili namesto vas. Sam paket dosega hitrosti do 1 Mbit/s, torej je osnovni SiOL ADSL paket.

Cena je ugodna, paket namreč stane 1+1 SIT, torej 2 slovenska tolarja, akcija pa traja do 15. oktobra.

126 komentarjev

Spet nekaj novega o R520

Warp2Search - Informacije kar kapljajo in kapljajo tako da o čipu vemo vedno več. Na HKEPC so po besedah Warp2Search dobili nekaj primerkov tako-imenovanega ATI Radeon X1800, na katerem naj bi počival R520 GPU.

Najhitrejši model ATIjevega GPUja naj bi prišel v treh okusih, s 16imi, 24imi ter s 32imi cevovodi. Procesorjev s 32imi cevovodi je sicer v obstoju trenunto le kakih 10 preimerkov.

Sama kartica, torej po besedah HKEPC X1800, poseduje kar osupljive številke. jedro naj bi tiktakalo pri 650 megahertzih in več(!), spomin pa pri kar 1,4 gigahertcih (DDR, torej 700MHz). Sami čipi bodo 1,26ns GDDR3, torej naj bi bili zmožni tiktakati tudi pri okrog 800MHz (1600MHz DDR). Vprašanje, ki se...

11 komentarjev

Nvidie G70 ultra ne bo

The inquirer - Pri enem izmed vodilnem proizvajalcu čipov za grafične kartice Nvidia, so se odločili preklicati prihajajočo G70 Ultra. Za to namero so se vodilni odločili najverjetneje iz marketinških razlogov.

Nvidia ve, da ATI ne bo zmogel izdelati veliko R520 XT čipov s frekvenco 600/1400MHz in zato nima smisla izdelovati še hitrejšega čipa. G70 Ultra naj bi bil baziran na navadnem G70, le da z višjimi frekvencami.

Novejši čip naj bi bil izjemno blizu R520 XT, ampak dokler se 7800GTX dobro prodaja, nima smisla izdelovati še hitrejših kartic. Poslovneži menijo, da je bolje prodati veliko GTX in GT serij, kot pa izdati omejeno in hitrejšo serijo Ultra.

R520XT utegne tako postati zmagovalec v zadnji generaciji, saj je sedanja naloga pri NVidii, da nadgradi 512 megabajtne verzije. Glavni problem pri ATI firmi je, da ne more izdelati na tisoče 520 čipov pred decembrom. S tem pa si bo 7800GTX utrdila prestol v sedmi generaciji. Izvorna novica.

Čemu smo potem polnili naše prašičke?

4 komentarji

GeForce 6500 pripravljen na vstop v low-end bitko

Warp2Search - Veliko sicer ni znanega, na Warp2Search so namreč opozorili na predogled te grafične kartice, objavlen na HKEPC, ter priložili prevod, narejen s pomočjo Babelfish. Polomljeni prevod govori o prvotni 6200, ki so jo nadgradili v 6600LE, iz 6200 TurboCahce pa naj bi naredili 6500. Nova grafična kartica naj bi bila namenjena za boj z ATIjevo novo rešitvijo za nižji cenovni razred, X550.Še članek na HKEPC.

13 komentarjev

Prototip roll-up zaslona že nared?

Slashdot - Pred nekaj meseci je Phillips najavil, da razvijajo nov tip zaslona, ki ga bo mogoče zviti kot papir. Takrat so povedali, da bodo potrebovali približno dve leti do prvega prototipa, ta čas pa so ZELO skrajšali. Prvi prototip je namreč že nared!Kot vidite na sliki, zaslon deluje tudi v zviti obliki, za večjo površino pa ga preprosto razvijemo. Sam zaslon je 5-inčni, ponaša pa se z resolucijo 320x240 pikic. Zaslon je 4-barven črno-bel, naprava pa je v manjši obliki, prijazni za žep, velika 10x6x2cm.

Reader, kot se naprava imenuje, po besedah Phillips Polymer Vision, izdelovalca zaslona, ni namenjena množični izdelavi, ampak je le demonstrator zmogljivosti zaslona. Končna ciljna skupina so predvsem mobilni telefoni in naprave podobni njim.

Čez nekaj let pa bomo na lan-party vsi prišli...

11 komentarjev

HD-DVD ter BluRay podpora v eni sami enoti?

Design Technica - Tokrat se je izkazal Samsung. Choi Gee-sung je namreč za Financial Times Deutschland povedal, da načrtujejo prav takšno enoto. Izdelava same enote bo kar zahtevna, pričakujemo pa jo lahko naslednje leto, sicer bodo kupci preveč zmedeni ob poplavi različnih formatov.

Choi Gee-sund je dejal še da podpirajo enotni format, a zaradi nedavnih dogodkov to izgleda malo verjetno. Tako se bodo potrudili z združitvijo obeh v enem pogonu. Samsung sicer podpira Sony-jev BluRay standard, ki podpira več funkcij, a je tudi dražji za proizvodnjo.

Sam pogon, če bo sploh obstajal, bo verjetno kar drag, saj bodo že samo licence pobrale velik odstotek cene, a ima potencial postati uspešen, sploh če se bo razdivjala huda bitka na področju naslednje generacije optičnih medijev in pogonov.

2 komentarja

OpenOffice.org 2 odslej samo pod LGPL

WikiNews - Sun Microsystems je doslej svoje odprtokodne projekte izdajal pod dovoljenjem SISSL. Ker se licenca zunaj Suna ni prijela in ker odkprtokodna skupnost teži k zmanjšanju števila odprtokodnih licenc, so se odločili SISSL "upokojiti" in vse projekte pod to licenco odslej izdajati izključno pod LGPL. Najbolj znan izdelek, ki ga bo doletela ta sprememba, je zagotovo druga generacija pisarniške zbirke OpenOfice.org. Mimogrede, drugi Sunov odprtokodni paradni konj, OpenSolaris, ostaja pod dovoljenjem CDDL.

2 komentarja

Massachusetts odslej z OpenDocument

Monitor - Ameriška zvezna država Massachusetts je že od nekdaj znana po raznih "revolucijah" z daljnosežnimi posledicami, npr. revolucionarno gibanje, ki se je pričelo tam, je pripeljalo do nastanka ZDA, Richarda Stallmana s tamkajšnjega MIT pa lahko upravičeno štejemo za enega od očetov odprtokodnega gibanja.

Glas o odprtih standardih je segel tudi do oblasti te zvezne države, ki so se tako odločile, da bodo z začetkom leta 2007 naredile red na področju preštevilnih zapisov dokumentov. Ker so se zbali pravnih posledic uporabe patentiranih rešitev, bosta od takrat na ravni državne uprave zaželjena le še zapisa OpenDocument in PDF, raznorazni zapisi Microsoftove pisarne pa bodo romali v zgodovinske kronike. Če se konkurenca ne bo zganila in ustrezno podprla omenjenega zapisa, bo posledica te odločitve najverjetneje tudi prehod na pisarniško zbirko OpenOffice.org 2, ki ga bo zagotovo podpirala.

5 komentarjev

S Pentiumom 4 670 @7,3GHz do novega rekorda v programu SuperPi

X-Bit Labs - Japonski entuziast Memesama je navil Pentium 4 670 iz originalnih 3,8GHz na astronomskih 7,3GHz. Rekordno navit procesor je ležal v ASUS-ovi P5WD2 Premium matični plošči (Intel i955X), s pomnilniškimi moduli Corsair PC2-5400UL 512MB (z zakasnitvami CL4 3-3-4), pri čemer je FSB zvišal na 384MHz, napetost na procesorju na 1,86V in napetost spomina na 2,26V. Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je za podvig uporabil hlajenje s tekočim dušikom.

S tako navitim (in začuda dovolj stabilnim) sistemom je za izračun enega milijona decimalnih mest števila pi porabil približno 17s, kar je trenutno...

39 komentarjev