»

Nov popravek in razširitev za Unreal Tournament 3

Slo-Tech -

Pri Epic Games so izdali težko pričakovan popravek za igro Unreal Tournament 3. Poleg izboljšanega uporabniškega vmesnika so posodobili brskalnik po strežnikih, izboljšali umetno pamet, dodali možnost snemanja demo posnetkov iger in podprli Steam Achievements. Seznam popravkov je orjaški, če koga zanima, naj si ogleda changeloge: 1, 2, 3, 4.

Poleg masivnega popravka, ki je velik kar 309 MB, pa je na voljo tudi brezplačna razširitev UT3 Titan Pack. Poleg novih načinov igranja kot so Titan, Betrayal in Greed, boste v paketu našli tudi 19 novih map. Paket pa je velik kar 916 MB!

Žal Linux klienta še vedno ni, čeprav naj bi bil v izdelavi. Vsekakor pa si je Epic z zavlačevanjem izdaje Linux klienta nakopal precej jeze uporabnikov Linuxa.

Epic je znova presenetil z razširitvijo, ki jo kot lastnik igre toplo pozdravljam. Do vrnitve stare slave pa igri definitivno manjka Linux klient.

37 komentarjev

Nova eBay prevara

Schneier.com - Bruce Schneier poroča o novi vrsti prevare, ki se pojavlja pri nakupovanju preko eBaya.

Takole gre. Kupec naroči računalnik in ko ga prejme, sporoči, da je bila pošiljka uničena. Od PayPala zahteva povračilo in PayPal kupcu povrne "škodo". Kupec nato prodajalcu vrne blago, ta pa pošiljko odpre in na hitro ugotovi, da je računalnik vrnjen nepoškodovan. Ko si računalnik kasneje natančneje ogleda, ugotovi, da so iz njega pobrani RAM, diski in procesor. Vendar pa ker je bila "uničena" pošiljka uspešno dostavljena prodajalcu, Paypal ne stori ničesar in prodajalec ostane okraden. Ostane mu le (dolgotrajna) tožba in dokazovanje, da je računalnik, ki ga je poslal kupcu v resnici imel RAM, diske in procesor.

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

40 komentarjev

Varnostna analiza bančnega protokola: Chip Authentication Programme je neustrezen

Schneier.com - Saar Drimer, Steven J. Murdoch in Ross Anderson iz University of Cambridge so spet postregli z nadvse zanimivim člankom z naslovom Optimised to Fail: Card Readers for Online Banking.

V članku so se lotili varnostne analize bančnega protokola za Chip Authentication Programme, ki omogoča overjanje komitentov in njihovih transakcij pri spletnem in telefonskem bančništvu. Komitent od svoje banke dobi poseben čitalec, v katerega vstavi svojo pametno bančno kartico ter vnese PIN kodo. Na napravi se nato prikaže enkratno geslo, s katerim se komitent nato lahko prijavi na spletno stran banke. Komitent pa od banke lahko prejme tudi posebno kodo, ki jo vnese v napravo (tim. challenge), po vnosu prave PIN številke in ob prisotnosti pametne bančne kartice pa naprava zgenerira odgovor (tim. response). Na podoben način je mogoče podpisovati tudi posamezne transakcije.

Banke so sistem razvile z namenom zmanjšati goljufije pri spletnem bančništvu, a kot so ugotovili Drimer, Murdoch in Anderson,...

12 komentarjev

Pluton je v Illinoisu spet planet

The Register - Avgusta 2006 je Mednarodna astronomska zveza v Pragi po dolgi razpravi sprejela odločitev, da Pluton ni planet. Tri četrt stoletja po njegovem odkritju so namreč prenovili pogoje, da je neko telesno telo planet. Prva dva, tj. kroženje okrog sonca in sferična oblika zaradi lastne gravitacije, je Pluton izpolnil, tretjega, tj. očiščenje okolice svoje orbite, pa zaradi premajhne mase ni, zato so ga degradirali v pritlikavi planet. Odločitev je sprožila žolčne odzive po svetu, še posebej burno pa so se odzvali patriotski Američani, saj je bil Pluton edini planet našega osončja, ki so ga odkrili oni. Dogajanje nam je prineslo celo nov angleški glagol, saj je to pluto postal angleška beseda leta 2006, pomeni pa razvrednotiti ali degradirati.

Ameriška zvezna država Illinois se je odločila, da je Pluton, vsaj ko potuje nad njihovo državo, spet polnopravni planet, poleg tega pa bo 13. marec postal Plutonov dan. Na ta dan so namreč leta 1930 objavili, da je bil odkrit nov planet. Razlog za...

28 komentarjev

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev