»

Modifikacija trdega diska

Slashdot - Ob vseh modifikacija ohišij in dodajanju prozornih ploskev se je nekdo lotil tudi modifikacije diska. Na kratko: avtor modifikacje je disku (Caviar 31200) odstranil vrhnjo ploskev in jo nadomestil z pleksijem... Najbolje, da si to čudo ogledate sami: Hard Drive Mod (zna trajati kar nekaj časa preden se vse slikice naložijo)

8 komentarjev

Geforce4

več strani - Nekako kar ne morem odpustiti našim pisunom, da so spregledali današnjo velenovico - uradno je izšel Geforce4. nVidia je referenčne primerke novoizdanih grafičnih kartic poslala vsem največjim računalniškim spletnim stranem. Tako vam priporočam ogled testa na Tom's Hardware ter na HardOCP. Tekom jutrišnjega dne dobite še povezave do ostalih megastrani, ki so testirale Geforce4 serijo izdelkov...

27 komentarjev

Tresoči ploščki: nevarno!

Australian IT - V Združenem kraljestvu so zabeležili prvi primer 'vibracij belega prsta' (glup prevod, vem), bolezni, ki se pojavi zaradi uporabe tresočih se orodij, kot recimo motorne žage, pnevmatskih kladiv... Vzrok za (prvi primer!) pojav bolezni pri petnajstletniku je 'prekomerno' igranje igric na Sonyevi konzoli z uporabo tresočega ploščka. I, porečete, kaj pa se kvalificira kot prekomerna uporaba? Ja, karkoli kar je pač nad priporočili proizvajalca -- v primeru tega fanteta 7 ur dnevno. Bili ste opozorjeni!

6 komentarjev

AMD bo kupil Alchemy

The inquirer - AMD je pred kratkim že opravil nakupe nekaterih podjetij, sedaj pa so se odločili, da kupijo podjetje, imenovano Alchemy. Z nakupom tega podjetja želi AMD prodreti na trge, ki jih je do sedaj v manjši meri obvladoval Intel. Prodor naj bi jim uspel ravno z znanjem Alchemyja, ki je do sedaj razvijal čipe MIPS, ki so kot nalašč za vgradnjo v prenosne naprave. Z novim znanjem pa bodo AMD-jevci najverjetneje poizkušali prodreti na področje lahkih prenosnikov, kjer je pred časom že uspeval Intel s procesorji StrongArm, in ročnih računalnikov na platformi PocketPC.

0 komentarjev

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji

VIA bo izdala KT333A in preskočila KT333

The inquirer - Pomnilnik DDR333 je v polnem razmahu, vendar ga zaenkrat ne podpirajo vsi nabori. Med najbolj znanimi podporniki, ki znajo učinkovito izkoristiti vse prednosti DDR333, je SIS-ov ceneni, a še vedno odlični SIS735. Pred kratkim pa je članstvo v eliti, ki že ponujajo DDR333 rešitve, zadišalo tudi Vii, ki je svoje inženirje urno nagnala za risalne mize. Rezultat trdega dela je bil KT333, ki se je izkazal za precej posrečeno rešitev, vendar pa je VIA spremenila svoj načrt in se odločila, da KT333 preskoči in v proizvodnjo pošlje KT333A. Tako se lahko zopet zgodi, da VIA preseneti s svojim novim naborom, ki bo znal dodobra izkoristiti vse prednosti novega pomnilnika in bo zopet presenetil z veliko prepustnostjo.

3 komentarji

Intel se pripravlja na Brookdale-G

The inquirer - Nekateri izmed bralcev gotovo veste, da Intel ni končal svojega razvoja naborov s čipom Brookdale-D, ampak namerava v bližnji prihodnosti izdati tudi nabor z imenom Brookdale-G. Le-ta se od Brookdala-D gotovo ne bo posebej razlikoval, saj bo gotovo vseboval vse napredne lastnosti, med drugim tudi podporo DDR SDRAM-u. Razlikoval pa se bo le po integrirani grafiki, ki naj bi bila na nivoju Nvidiinih čipov GeForce 2 MX 400. Kljub dokaj močni grafični kartici za ta del trga, v katerega bo Intel vstopil s svojim novim naborom, pa Intel ne namerava narediti podobne napake, kot jo je storil pred časom, ko uporabnikom sploh ni namenil dodatnega AGP slota. No, tokrat bo drugače, saj bo AGP slot prisoten na vseh matičnih ploščah. Čip je namenjen kot konkurenca tekmecem, ki so že ponudili svoje integrirane rešitve, med drugim tudi ATI-ju, ki naj bi s svojim dolgo napovedovanim čipom A4 končno prilezel na trg naslednji mesec. Brookdale-G bo obširneje predstavljen na CeBitu, na matičnih ploščah...

0 komentarjev

ATI-jevi načrti po The Inquirerjevsko

The inquirer - Pred kratkim sem poročal o tegobah ATI-ja, ki jih dajejo ob predstavitvi novih procesorjev GeForce 4 MX. Napisal sem, da ATI trenutno nima nobenega čipa, ki bi ga lahko poslal proizvajalcem grafičnih kartic in tako neposredno konkuriral Nvidii. Vse kar so lahko storili je, da so dali zeleno luč opremljanju kartic s kar poštenimi 128 MB najhitrejšega pomnilnika. No, izkazalo se je, da to ne bo edini poseg. ATI je oznanil, da bo prišlo tudi do občutnih pocenitev kartic, kar bi utegnilo še bolj omajati uspešno prodajo Nvidiinih produktov. Tako bo Radeon 7500 sedaj stal le 149 $, odlični Radeon 8500 pa še vedno znosnih 299 $. Seveda slednji ne bo navaden primerek, saj bo vseboval tudi razne dobrote v obliki Dual Viewa, izhoda S video in 128 MB pomnilnika DDR SDRAM. Vendar pa to še vedno ni tisto, kar bi ATI rad poslal na tržišče kot konkurenco. Tisto pravo nosi naslov R250, ki ga bomo dočakali na CeBitu (čip naj bi bil 1.5 krat hitrejši od R200) in R300, ki pa je še vedno odet v...

0 komentarjev

VIA predstavila novo ploščo za Pentium4

The Register - VIA je danes najavila posebno ploščo, imenovano P4PA, ki podpira pomnilnik DDR SDRAM in je grajena na najnovejšem naboru Apollo P4X266A. Podpira tako vmesnik USB 2.0, kot tudi ATA/133, kar naj bi preprečevalo nekatera ozka grla. VIA ploščo zato namenja visokozmogljivim PC-jem, delovnim postajam in strežnikom, v katerih bo prav procesor Pentium4. Plošča bo na voljo kmalu, ceno pa izveste na zahtevo. Seveda pa VIA ne bi bila VIA, če se ne bi spet zapletla z Intelom, ker nima pravice izdelovati naborov DDR SDRAM za Intelove Pentiume4. O tem bi se dalo razglabljati, vendar pa vse skupaj raje prepustimo pravnikom.

0 komentarjev