» »

Geforce4

Geforce4

več strani - Nekako kar ne morem odpustiti našim pisunom, da so spregledali današnjo velenovico - uradno je izšel Geforce4. nVidia je referenčne primerke novoizdanih grafičnih kartic poslala vsem največjim računalniškim spletnim stranem. Tako vam priporočam ogled testa na Tom's Hardware ter na HardOCP. Tekom jutrišnjega dne dobite še povezave do ostalih megastrani, ki so testirale Geforce4 serijo izdelkov...

27 komentarjev

tropinovec ::

zaključek:

I therefore suggest the GeForce4 MX440 for value buyers, but they should try to get the price down to less than $149. Better yet, a value buyer should watch out for GeForce3 cards. Any GeForce3 card that costs less than $190 is a bargain right now. GeForce3 comes with full DirectX 8.x functionality, vertex/pixel shaders and lots of 3D power! If you can chose between a GeForce3 card and a GeForce4 MX card for similar prices, I would clearly go for the GeForce3!

torej najslabša verzija (mx) GeForce 4 po karakteristikah nedvomno zaostaja za Ge Force 3 ti 200!

zanimivo!8-)[:\]

VASkO ::

saj sem rekel, najbolj bo seveda zanimiv gf4 ti4200 ali 4400, bomo videli, koliko bo sibkejsi kostal pri nas blizini

Radiant ::

Pozor GF4MX je malo nateran GF2 z twinviem GF4 Ti serija pa nima VPE (video processing engina)ker vsaj ce sledis PR ljudem pr nvidii ni poterben za tako karto!IDCT za nvidio pa pomeni 50% CPU usage (vsaj na G4 1 GHZ)

http://www.nvidia.com/view.asp?PAGE=gef...

Zaj smo pa tam le kaj kupit Radeona 8500LE 128MB RAM ali GF4 MX460???>:D>:D>:D

luni ::

ce bo cena radeona 8500le vsaj primerljiva z 460ko potem je vse skupaj no brainer...

gf4 mx je res razocaranje leta...

AtaStrumf ::

Res mi ne gre v glavo kako ste lahko spregledali tako novico. Jaz sem vsake pol ure hodil na internet, da vidim če so že prišli ven testi. No jaz sem si prebral za moje pojme res odličen opis na Anandtechu (toplo priporočam) in vam podajam moj povzetek, pa še kakšen komentar:

NE kupovati GF4 MX, nobene verzije (ne podpira DX8, tako da pozabi na pixel in vertex shader-je, pa še nič kaj posebej hiter ni - večinoma manj kot GF 3 Ti 200, ki se da itak navit na Ti500) GF4 TI4400 in GF4 Ti4600 pa sta prava stvar samo malo draga 120k oz. 90k SIT (uporabil sem razmerje 1$=300 SIT, kar se v praksi zelo dobro izkaže), bo pa čez cca 8 tednov ven prišla GF4 Ti4200, ki bo popolnoma ista kot prej omenjeni kartici, samo malo manj navita, kar se bo dalo najverjetneje popraviti :) in to za cca 60k SIT kot konkurenca ATI Radeonu 8500 oz. 8500 LE. Zgleda da bomo počakali še teh 8 tednov, ali pa raje vzeti GF3 Ti200 ali ATI Radeon 8500(LE). Jaz se bolj nagibam k ATI-ju ker ima več dodatnih funkcij, se da lepo naviti (LE verzija) da sesuje celo GF3 Ti500 (čisti 8500 jo itak sesuje) razen pri največjih resolucijah (1600x1200), kjer je malenkost v zaostanku (najbrš so krivi driverji) in se da dobiti v Italiji za cca 55k SIT original ATI kartica z 3,6 ns (ali 3,8 ns zdaj nisem čist siguren, skratka manj kot 4ns) DDR RAM-om in DVI in TV izhodom in podporo za dva monitorja in superiorno 2D sliko. Kaj več še hočeš. GF4MX se je izkazala za razočaranje, kar me pa sploh ne moti toliko, saj bom raje kupil ATI-ja kot pa nVidio (podpora konkurenci je vedno dobra ideja).

CaqKa ::

ej pa vi ste vsi skup ******* nvidia naredi kartico ki je mogoce 20-30% hitrejša od prejšne pa ste že vsi fanataki. Ampak očitno jim je s tem gf4mx uspelo pokazat ravno to kar vam razlagam... pa prosim lepo dvignite roke tisti, ki vam takšna karta služi za renderiranje v 3d studiu ali pa morda v autocadu, na ENO roko vas bom preštel!(povdarjam da morate s tem početjem denar služit, drugi domači peki in ustvarjalci ne štejete).
igre pa tudi ne grejo tako fejst v korak s časom da bi bilo treba imet doma vsako nvdiino karto. mislim da bo šele unreal 2 potreben novega hardvera (kjer mislim na CPU in GPU).
vsekakor je svinjarija za to početje ki ga opravlja nVIDIA

luni ::

caqka ti psloh beres komentarje? ogromna vecina je zelo razocaran nad geforci4 mx... to da nekateri kupujejo vse novo kar izide mi je jasno, ampak a si mogoce premislil, da nekateri ravno zdaj kupujejo nov racunalnik ali pa ze vec generacij niso menjali graficne pa jih zanima kaj je najboljse?

ne se tolk usajat sploh pa ne tolk posplosevat...

AtaStrumf ::

CaqKa je klasičen primer človečka, ki hoče biti pametnejši od vseh ostalih. Mislim, da bo našel sorodno dušico na www.overclockers.com, če si bo prebral Ed-ov komentar o novem GeForce-u. Ed je čist care, ampak tokrat pa se žal ne strinjam z njim.

tedybear ::

Popolnoma se strinjam z ATASTRUMFOM!
GF4MX SUX BIG TIME!

freejack ::

Kolk sn videl performance, bom zaenkrat še ostal na svoji GeForce2. Kar pa se GeForce4 tiče, razočaranje v hitrosti, solidno napredovanje v kvaliteti.

CaqKa ::

ja ja...
3d studi in podobno.. nikoli slišali a ne? jaz sem pameten!? to so samo vaši komentarji dejstvo ostaja da za igračkanje ne potrebuješ take grafike .. kot sem pa že v prejšnem komentarju povedal... sem opazil da tale gf4mx ni kaj prida... za vsakega ki pa kupuje novo mašino je še vedno gf2mx dovolj.. btw kakšen procesor pa bije v xbox? gf5 in amd 3ghz nemara?
pri našem lokalnem radiu imajo moto "resnica ni plenica, pa vendar marsikomu smrdi"

AtaStrumf ::

Za 3D Studio Max sem slišal najbrš prej kot ti, in tudi za marsikateri drug 3D program. 3D studio imam celo doma in sem tudi že kar nekaj naredil v njem, ampak to čist samo za zabavo. Kar se pa tiče igranja in GF4 pa se gre za to da če sedaj kupuješ/nadgrajuješ sistem je ZELO fino vedeti kaj ti bo držalo še kako leto ali dve, ne pa da ti čez 6 mesecev ne bo več delala najnovejša igrica. Poleti enkrat naj bi izšel Unreal II recimo. Me prav zanima kako ga boš ti igral na GF2 MX. Mogoče na 14 inčnem monitorju na resoluciji 640x480 in 16 Bit-nimi barvami in vsemi naprednimi funkcijami (DX8) izklopljenimi. Če je tebi to zadosti pol je to tvoja stvar. ampak za večino to ni v redu. Sedaj je standard 17 inčni monitor z resolucijo 1024x768 in 32 bitne barve, če pa imaš 19 inčnega, ki tudi niso več tako zelo dragi, pa vsaj še za eno stopnjo višjo resolucijo, če ne dve. In kaj ti bo pol GF2MX. Bolj malo. Preberi si kakšen test raje pol pa komentiraj.

CaqKa ::

ah ja.. ko mi je pa foter pred 12 leti na 86ki kazal v zicni model space shutla... to pa pol ni blo 3d ne? daj no... poleg tega ne mislim dat za to da bo sistem "drzal" kaksno leto več, 120 jurjev več. (veš kam lahko grem na morje za ta denar)
poleg tega omenjaš "standarde" 1024 ipd.... kdo je te tote standrde zapisal? nvidia in ms zato da vas lahko okol prenašata... fora je v tem da za filmsko grafiko ni potrebno imeti stalno višje resolucije. zakaj bi potem bili filmi na dvdjih in resolucije televizij tako nizke? pa ne mi zdaj sanjat o hdtv.
vsekakor pa se mi zdaj več ne ljubi pisat ker bomo vidli kaj bo čas naneso. moj sistem (CII 566, 384mb, 130Gb, voodoo3000) še vedno nese halflajfa, kvako3, serious sama in beta test unreala2, kar je za mene dovolj razlog da ne grem po novo karto (ker ata poleg tega še poseduje dovolj mocno masino s katero lahko igram kaj bolj zahtevnega ce bi ze bilo treba) če za filme in za konzole zadošča 640x480 (in s tem tudi za večino japončkov) bo za mene tudi

luni ::

Caqka pizda si zadrt. Ko kdo kupuje novi racunalnik je gf2 mx dovolj. Hehe ta je pa najboljsa zadnje case. Ves, nimajo vsi ateka z mocno masino na kateri lahko "po potrebi" igrajo zahtevnejse igre. Kaj od zaj naprej naj si kupujem samo kalkulatorje ker ima moja punca racunalnik na katerem lahko igram tetris? Mislim daj no...

Da je 1024 standard ne pise nikjer in v igrah se nikoli ni slo za filmsko grafiko. Kako fejst nimas pojma kaze to da gres sploh primerjat tako razlicna principa prikazovanja slike. Mogoce bi moral enkrat videt kaksnega Aquanoxa v 1024x768, 32 bitnih barvah in z efekti vkljucenimi pa bi malo razmislil o svojem celeronu 500 in voodooju3. Aja ne, saj ja imas ateka ki ima dober racunalnik.

Sojenje vseh ostalih po samem sebi je najvecji pokazatelj arogantnosti. Blagor ubogim na duhu...

luni ::

AtaStrumf ne vem tocno kaj te moti pri Strogliovem komentarju gf4? To, da je povedal da je gf4 mx jajca? Da je povedal da ce ze hoces gf4, pol cakaj mesec ali dva na ti4200? Ali da se je pizdil nad objektivnostjo opisovalcev? Al pa da je povedal da marketing danasnje dni nima nic zveze s produkti ki jih prodaja?

TheJack ::

Eden boljših člankov, kar sem jih prebral zadnje čase....

Jst ::

Dejte mi vi povedat, kaj vam pomaga gf v 3dstudiu???

Vse kar gf pripomore je to, da je pospešen žični model v tistih štirih pogledih. Za renderiranje ti je pa čisto dovolj ena 1MB grafična kartica, ki nikoli ni slišala za directX ali OpenGL.

Če zagovarjate gf4 s tem, da je sploh in oh za 3D programe, potem še niste slišali za postaje (Silicon Graphics,..), ki so res namenjene samo za 3D modeliranje.

Torej: gf1,2,3,4 /GTS,MX,Ti serije so narejena samo za špile in z nvidiino marketinško strategijo nasede skoraj vsak, ki nima niti malo predstav, kako špili delajo in kaj je modeliranje.

Imam kolega, ki je čist zadovoljen kupil gf2 pred kakim letom. Potem me kak teden zatem kliče, kako mu hitreje dela 3DStudio. Pridem do njega, si malo pogledam zadeve in vidim, da model riše samo ene bedne boxe, lima texture gor... Potem ga vprašam, če ve kaj so nurbsi, in model me gleda ko tele v nova vrata. Grem na properties in vidim, da ima Software mode izbran, namesto openGL.

Zakaj je on mislil, da mu 3d Studio hitreje dela?? Zato, ker je nekje na internetu bral hvalospev nvidii in na vrat na nos si dobil 3DStudio in se hvalil.

Če malo gledate eye.box.sk in podobne stvari, boste opazili, da najboljše slike rišejo reveži, ki furajo p2 z 1GB rama ali kako
dvoprocesorsko plato z veliko rama. Rajši si kupte 5GB rama, kot pa gf4, če že modelirate. To je vse kar je pomembno v tem programu. RAM in ne gf.

tedybear ::

Ne se kregat
GF4MX serija se ne splača pod nikakršnim pogojem kupovati,raje GF3 Ti200 že za 57k SIT !!!!! Pa itak bodo kmalu GF3 Ti200 po 50K ali manj...
Torej? GF4Ti4400-4600 PREDRAGO! Morda GF4Ti4200 ko ( ČE ! ) pride....
Drugače pa je ATI Radeon 8500 tudi odlična kartica!

JohnyB ::

...drugače pa je ATI Radeon 8500 tudi odlična kartica!

....to je pa rekel zagrizen zagovornik GF kartic :D

..ker če bi jo sprobal bi videl da je beseda odlična (v njegovem primeru če ne moreš kupiti GF pa kupi Radeona ) veliko premalo da opišeš to kartico ...


lp

BigFoot ::

ja pametna nakupa sta trenutno samo GeForce3Ti al pa Radeon 8500 (pa mrbit še kakšen star GeForce2), ostalo je pa al preslabo al pa predrago.
drgac je pa res da bodo sle cene GeForceu3Ti dol, samo isto bo z Radeonom 8500, tko da po mojem bo slednji se vedno boljsi nakup.

kuglvinkl ::

Kar se tiče modeliranja. Za to so posebne kartice, od ATI-ja je to FireGL, od nVidiie, vsaj mislim, da je Quadro, obe pa povsem prekaša 3Dlabsov Wildcat (BTW, ravno je izšla nova serija z reci in piši 450 MB RAMa (ki je seve razdeljen za določene naloge). Vse skupaj pa npr. tiči v kakšnem Intergraphu, ki je kongurenca kakšnemu O2 in 540 (SGI).

Kaj želim reči? To je povsem drug svet.

tedybear ::

voyeur...LOL
Nepristransko govorim.....

FireSnake ::

Luni malo manj bi lahko bil zadrt![:\]
Ce je opis Aquanoxa v Jokerju 101 tvoj se ne pomeni, da si (oprosti izrazu, ne morem drugace) pozrl vso pamet tega sveta!
Vsak ima svoj prav, v bistvu okrog nadgrajevanja ni neke trdno zacrtane poti, je pa samo ena zmotna - brezglavo metanje denarja skozi okno.
Moje mnenje je, da bi kot "sef" strani lahko malo bolj pazil na besede... bil malo manj zaljiv in "pokroviteljski".
Saj vem, mlad si se - to te nese >:D

freejack ::

Skratka, GF4MX je itaq jajca, tko da se glede tega ne bodo več kregali, in dokler je cene ostalih GF4 ne spustijo na "primerno" raven, se ne splača kupovati kaj več od Radeona ali GF3,..za določene pa je še to preveč,..in je GF2MX popolnoma dovolj. Jasno je, da se ne bo zgodilo, da si boš nabavo kartico in ti bo zdržala par novejših iger, saj kot smo vidli, demo od unih nemcev, spravi na kolena še najbojlše, torej,..kar vsak potrebuje, naj si pa kupi. Jst sn že rekel, da se od svojega 2GTSa za1x še ne ločim in mi je ob 1GHz Athlonu zaenkrat dovolj.

Sharac ::

Prav zanimivo je videti kako vsak vidi kar hoce videt namrec od vseh opisovalcev (tudi tujih) ni niti eden eksplicitno povedal, da so MX kartice namenjene OEM trgu in so v bistvu gf2 killerji z namenom zmanjsat stroske izdelave (izdelava vec tipov cipovja je pac drazja od izdelave manj tipov). Za navadne uporabnike je pa tudi na voljo dovolj tipov kartic v razlicnih cenovnih razredih tako, da sam osebno ne vidim nikakrsnega problema vsaj kar se graficnih kartic tice. Nekaterim je dovolj voodoo3000 pa celeron - super pac ce ti je to dovolj, lepo bos imel denar za kaj drugega, nekateri pa zelijo najvec kar lahko dobijo in jim je ql.
Vsi tisti, ki pa iz principa zavracajo neko podjetje (velja tudi v splosnem) so pa enostavno neobjektivni in v diskusiji, ko se govori o tehnologijah in "banguzabuck" nepotrebni in izpadejo idiotsko.

PS: MX je recimo odlicna resitev za low cost graficne v poslovnih racunalnikih (sedaj je nekje najbolj in TNT2 - kaksne so pa sposobnosti te kartice pa vsi vemo)

AtaStrumf ::

luni, pri Ed-ovem komentarju me je najbolj motilo to, da je šinfal dolge in podrobne članke, ki si vzamejo čas, da ti razložijo kaj je npr. Visibility, kaj je Accuview AA, kaj je LMA II, kaj je nView in tako dalje. Pravil je da je to marketinško nabijanje, kao da so vsi podkupljeni da delajo reklamo itd. in da itak ljudje tega ali ne razumejo ali jih ne zanima. Anketa na Slo-Tech-u je pokazala da smo razdeljeni cca 50:50 glede tega ali imamo radi dolge on podrobne članke ali pa kratke in jedrnate. On pa je to spreminil bolj v 90:10 za jedernate in kratke članke. To sem mu zameril. Nekako se mi je zdelo da je hotel biti kul in da to njega kao ne gane, mi pa vsi delamo nevem kak big deal iz tega. Pismo ,da je big deal če boš dal 60k SIT za kartico. Pol lahk vsaj veš kaj dobiš za tak denar ane. Pa tolk se je pametnega delu, da bo poslal kviz tistemu, ki se bo drznil ne strinjati z njim in mu kao pokazal kako zelo pametnejši je od njega, čeprav ne bere dolgih in podrobnih člankov. No ja, za take primere je najboljš da si rečeš: sto ljudi, sto čudi, pol pa se ne ukvarjaš več z njimi oz. tem konkretnim primerom.

AtaStrumf ::

Aja še to bi rad povedal vsem vam, ki ne veste kaj se najbolj prodaja. To še zdaleč ni tazadnji P VI in najboljša GF4 Ti, ali Athlon XP 2000+. To ni niti GF2 ali GF3, niti P VI 1,5 GHz, ali Athlon XP 1600+. To so mašine z takimi in drugačnimi Celerončki, plato z vgrajenim zvokom, morda tudi grafiko, in pa grafike kot so TNT 2, GF2MX in ostale poceni zadeve. To pa zato, ker največji procent prodaje zavzema OEM mašine, ki sedijo v pisarnah in cele dneve nabijajo Office in zato ne rabijo niti približno nobenega pentiuma ali GF v katerikoli inkarnaciji. In tam je največji denar. Zato pa so Compaq-ki pa IBM-i taka jajca od mašin in tolk draga. So zelo stabilna in kompatibilna ali prav nič hitra, ker so take potrebe trga. Mi fantje predstavljamo manjšino. Zato pa gre Intelu tako dobro, AMD-ju pa tako slabo. In zato bo GF4MX še kako uspel, samo ne med nami ampak v takih mašinah ki sem vam jih pravkar opisal. Če ste brali kakšen pameten test, pol ste tudi prebrali, da ima posebej oblikovan spominski kontrolnik, da se bo lepo ujel z Twin Bank arhitekturo nForce chipseta, in tam bomo tudi vedevali te GF4MX in tam bo pa ta čip veliko zaslužil. Veliko več kot če bi ga vsi gamerji pograbili. Na svet mora obstajati pravo ravnovesje. In GF4MX in GF4 ga ustvarjata. Verjemite mi, da niso neumni tile nVidijci. Z tema dvema čipoma vas imajo točno tam, kjer vas hočejo, samo ATI jim malo meša štrene.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero grafično ste že imeli ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19019671 (12736) Janac
»

geforce 4 mx440-razmazana slika

Oddelek: Pomoč in nasveti
7807 (715) Cveto
»

GeForce4 Ti4200 ali Ti4600

Oddelek: Kaj kupiti
101059 (814) undefined
»

Geforce 4

Oddelek: Novice / Grafične kartice
71618 (1618) attackiko

Več podobnih tem