»

Odkritje s področja gorivnih celic

preprosta gorivna celica

vir: Wikipedia
Nature - V reviji Nature Materials so objavili članek raziskovalcev dr. Boštjana Genoria (Laboratorij za elektrokemijo materialov na Kemijskem inštitutu in FKKT UL) in dr. Dušana Strmčnika, (Argonne National Laboratory, ZDA), ki sta skupaj s sodelavci oblikovala in razvila nov selektivni katalizator za nizkotemperaturne gorivne celice s protonsko izmenjevalno membrano (PEM FC).

Pri oksidaciji (gorenju) goriva nastajajo toplotna energija, voda in ostali produkti, odvisni od vrste goriva. V gorivnih celicah pa se s pomočjo katalizatorjev kemične reakcije izvajajo nadzorovano, pri njih pa poleg toplotne energije nastaja tudi električna energija. Gorivne celice se med seboj razlikujejo po tem s kakšnim gorivom jih...

2 komentarja

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin

Europa.eu - Sodišče Evropske unije se je v okviru odločanja o predhodnem vprašanju, ki ga je na Sodišče naslovilo špansko pritožbeno sodišče iz Barcelone, ukvarjalo z razlago Direktive, ki ureja tudi "nadomestilo za zasebno reproduciranje" avtorskih vsebin.

Na podlagi te Direktive države, tudi Slovenija, v svojem pravnem redu uredijo plačevanje nadomestil nosilcem avtorskih pravic za škodo oz. izpad dohodka, ki avtorjem nastane, ker zakonodajalec (v omejenem obsegu) dovoljuje domače kopiranje (oz. izdelavo "varnostnih kopij" - na tem mestu gre opozoriti, da ne gre za nadomestilo za "piratstvo" oz. nezakonito razmnoževanje avtorskih del). Na takšni podlagi se pri vsaki prodani opremi, namenjeni oz. sposobni takšnega reproduciranja (DVD snemalniki in mediji, glasbeni predvajalniki, trdi diski...), plača določen neprostovoljen prispevek.

Sodišče se je med drugim ukvarjalo z vprašanjem, ali evropski pravni red dopušča, da se takšno breme zavezancu naloži ne glede na namen, za katerega je takšna...

153 komentarjev

Danes izstrelitev Discoveryja

Poster misije STS-133

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 20.29 po srednjeevropskem času z enodnevno zamudo zaradi puščanja napeljave z izstrelišča na Floridi izstrelila raketoplan Discovery. Misija STS-133 (podrobnosti o misiji) bo 39. in zadnji polet tega raketoplana, saj se program Space Shuttle počasi bliža koncu; predvideni sta le še dve misiji, potrjena pa ena (usoda STS-135 je še v zraku).

V slabih 11 dneh, kolikor bo trajala misija, bo šestčlanska posadka na...

16 komentarjev

Potrjena partenogeneza pri navadnem udavu

Potomca samice navadnega udava. Levo: nastal s spolnim razmnoževanjem, desno: nastal s partenogenezo. Razlika v barvi je posledica recesivne mutacije za svetlejšo barvo v samici.

Slo-Tech - Plazilci se navadno razmnožujejo spolno, a so že dokumentirani primeri vrst, ki se razmnožujejo tudi s partenogenezo. Gre za vrsto nespolnega razmnoževanja, kjer jajčece začne rasti in se razvijati brez oploditve. Naravno se dogaja v nevretenčarjih, precej redkeje pa v vretenčarjih, čeprav so znani izjemni primeri plazilcev, rib in celo ptic. Umetno jo je moč vsiliti tudi nekaterim drugim vrstam.

Biologi z North Carolina State University so te dni v Biology Letters objavili članek Evidence for viable, non-clonal but fatherless Boa constrictors, v katerem so predstavili primer partenogeneze pri navadnem udavu (Boa constrictor).

Kot ugotavlja avtor članka Warren Booth, se lahko samice navadnega udava razmnožujejo spolno ali nespolno, odvisno od prisotnosti primernih samcev. Presenetilo jih je tudi dejstvo, da so imeli potomci po partenogenezi spolna...

32 komentarjev

Googlova poravnava v primeru Buzz načeloma sprejeta

Yahoo News - Google je objavil, da je sodnik James Ware preliminarno potrdil poravnavo v primeru Buzz, ki je bila dogovorjena septembra. S tem je razrešena usoda skupinske tožbe zoper Google, ki so jo vložili uporabniki storitve zaradi kršitve zasebnosti. Kot je bilo domenjeno v izvirnem besedilu poravnave, bo ta Google stala 8,5 milijona dolarjev. S tem denarjem se bo ustanovil sklad, ki bo namenjen organizacijam, ki se na internetu ukvarjajo z zasebnostjo in osveščanjem uporabnikov. Usoda poravnave bo znana 31. januarja 2011, ko naj bi jo sodišče dokončno potrdilo.

4 komentarji

USB 3.0 v Intelove prenosnike šele v 2012

Asusova četverica

vir: Hexus
Hexus - USB 3.0 je na prenosnikih z Intelovimi procesorji in veznimi čipovji še relativno oddaljen, vsaj tisti, katerega podpora bo vgrajena v samo vezno čipovje. Prvo takšno bo namreč šele Chief River, ki ga pričakujemo v letu 2012. Šlo bo za naslednika platforme Huron River, ki bo predstavljena v začetku prihodnjega leta in bo uporabljala procesorje Sandy Bridge, medtem ko bo Chief River za procesorje uporabljal njihove pomanjšane različice, v 22 nm-proizvodnem procesu (s pomočjo tehnologije SOI?) izdelane procesorje Ivy Bridge. Podpora za USB 3.0 bo po drugi strani za namizne računalnike že vgrajena v vezna čipovja iz serije 6, ki bodo sparjena s procesorji Sandy Bridge.

Slednje bo Intel podrobneje predstavil na sejmu CES, ki se bo dogajal med 6. in 9. januarjem prihodnjega leta v Las Vegasu. S koncem sejma bo...

10 komentarjev

IE9 najbolj združljiv s HTML5

Razčlenitev rezultatov posameznih brskalnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Konzorcij W3C, ki sprejema s spletom povezane standarde, je nedavno izdal prve uradne teste združljivosti brskalnikov s standardom HTML5. V prvem testu so soočili najnovejše različice brskalnikov, ki so bile takrat na voljo - Internet Explorer 9 Platform Preview 6, Chromium iz razvojne veje v različici 9.0.571.0 (64851), Opero 11.00 alpha (build 1029), Firefox 4.0b8pre in vsakodnevno izdajo pogona WebKit, Nightly Build r70732. Rezultati so, sploh glede na zgodovino izpred nekaj let, izredno zanimivi.

Celotno konkurenco je namreč povozil Microsoftov Internet Explorer, ki je bil v testu daleč najbolj združljiv s posameznimi preizkusi, kar petimi od sedmih delov standarda, medtem ko preostala opravi z več kot osemdesetodstotno uspešnostjo. Tem rezultatom so relativno blizu Chrome, Firefox in pogon WebKit, ki vsi uspešno opravijo s štirimi deli testa, a tako Chrome kot Webkit dosežeta manj kot...

50 komentarjev

Bo Microsoft Silverlight zamenjal s HTML5?

Microsoft - Microsoftov Silverlight je bil sprva mišljen kot tekmec Adobovemu Flashu, vsem (popularnejšim) platformam namenjeno okolje za izdelavo multimedijskih spletnih aplikacij, iger ter za predvajanje videoposnetkov, tako prenosa v živi sliki kot predvajanja že posnetih in obdelanih videoposnetkov. S klienti za Windows, Mac OS X in Linux so bili konkurenčni Adobovemu Flashu, a Silverlight ni zaživel v tej meri, da bi izpodrinil Flash, kjer ima zraven prste tudi razširjenost le-tega, ki ga najdemo že na mobilnih telefonih in drugih mobilnih napravah z mobilnimi operacijskimi...

23 komentarjev