»

Zakaj ravno Japonci?

MSN - V tem članku na MSN se je avtor spraševal, zakaj vraga morajo Japonci vedno videti tehnološke inovacije pred njihovim narodom (tip je Američan). Njegovi razlogi so dokaj tehtni in prepričljivi - Japonci naj bi zaradi pomanjkanja prostora dosti bolj cenili majhnost komponent od Američanov ter le-to bili pripravljeni plačati. Nato naj bi naslednji razlog tičal v tem, da Japonci uporabljajo lasten trg za raziskave uspešnosti izdelka ter ne začenjajo prodajati gizma dokler ne vedo, kateri se bo prodajal najbolje. Nato se avtor dotakne še dejstva, da se Japonci bolj prilagodljivi ter da se lažje prilagajajo trendom, in tako dalje. Članek je kar zanimiv, svoja opažanja pa udejstvuje na dejanskem primeru - prenosniku Toshiba Libretto L5. Klik!

2 komentarja

Malo drugačni test zgoščenkoberov™

Mad Shrimps - Najbrž ste že vsi kdajpakdaj prebrali kakšen test cederoma ter se enostavno zgražali nad tehničnimi specifikacijami, ki nakazujejo, kako naj bi enota delovala. Nato jo stestirate vi ter ugotovite, da se lahko obrišete za tako idealne rezultate. Kmalu obupate ter potisnete izraze kot so "dostopni čas", "hitrost branja na obodu plošče", "stalna kotna hitrost branja", itn, globoko v podzavest. Pa saj hočete le, da bo cederom poceni, tih, hiter in nekvarljiv! No, iz laične perspektive so se tega lotili na Norih Rakcih, kjer so naredili video test večih CD branikov. Zakaj video? Ker so testi, milo rečeno, kruti [:D]. Klik!

1 komentar

Po KPNQuestu še WorldCom?

CNN - Sodeč po tej novici se lahko uprabniki kar malo zbojimo. WorldCom, eno večjih ameriških telekomunikacijskih podjetij, naj bi kmalu vložilo zahtevek po bankrotu, vsaj tako predvidevajo tržni analitiki. Težava je v tem, da je WorldCom prejšnji mesec razkril, da je nepravilno knjižil kar 4 milijarde dolarjev stroškov ter jih prikazal kot zaslužek. Ko je informacija pritekla na plano, so delnice podjetja dobesedno padle. Dodatna težava leži tudi v tem, da je ena od WorldComovih podružnic nam dobro znani UUNet. Če bi šel WorldCom po gobe, bi se nato za svoj obstoj v internetu zbalo kar 50 odstotkov ameriškega internetnega prometa, 50 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil ter več kot polovica vsega evropskega prometa. No, tržni analitiki napovedujejo, da do tega ne bo prišlo, je pa res, da je situacija zaskrbljujoča. Klik!

1 komentar

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

Red Hat LIMBO

Slashdot - Red Hat je nedavno izdal Valhallo (bivši Skipjack), oziroma Red Hat Linux 7.3, a kljub temu podjetje trenutno s polno paro dela na prihajajočem Linux operacijskem sistemu, ki trenutno nosi ime LIMBO. LIMBO je trenutno v fazi beta testiranj, zato ne pričakujte ravno normalne stabilnosti in zanesljivosti. V LIMBO so zaenkrat končno vključeni gcc-3.1, Mozilla 1.0+, OpenOffice 1.0 in še nekatere druge stvari.
Če slučajno spadate v eno izmed skupin "beta-test ubrisancev", potem si novonastajajoči operacijski sistem nemudoma snemite iz te ali te strani. Če najdete kakšen hrošč, pa ga posredujte tej strani. Več o tem operacijskem sistemu izveste tukaj.

2 komentarja

Za lastnike LCD ekrančkov

Overclockers Australia - Vsi tisti, ki ste si že izdelali zaslonček LCD in ga priključili na paralelna vrata, lahko preizkusite program LEDMeter. Program vam na zaslončku izpisuje obremenjenost procesorja, katere procesi trenutno tečejo na operacijskem sistemu in še marsikaj drugega. Programček in krajši opis lahko najdete na tej strani. Zaenkrat je LEDMeter namenjen bolj uporabnikom operacijskih sistemov Windows, čeprav je na isti strani tudi nekaj malega govora o podobnem programu, ki naj bi deloval celo na Linuxu.

1 komentar

RV250 bo Radeon 9000?

Reactor Critical - Na Reactor Criticalu, ki boj najbrž postala ena izmed meni najbolj priljubljenih strani, so nanizali nekaj zelo zanimivih podatkov o najnovejših karticah, ki bodo zgrajene okoli čipa RV250, oziroma čipa Radeon 9000, kakor naj bi se košček silicija imenoval. Glede na podatke, ki pa zaenkrat še niso uradni, naj bi proizvajalci izdelovali kar štiri različice kartic na tem procesorju, ki se bodo razlikovale po frekvenci in lastnostih pomnilnika in frekvenci grafičnega čipa. Kartice (verjetno ATI-jeve različice) bodo sledeče:
  • RADEON 9000 bo opremljena s 300 MHz RV250 čipom in 64 MB 3.3 ns DDR SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 600 MHz.

  • RADEON 9000LE bo opremljena z 275 MHz RV250 čipom in prav tako 64 MB pomnilnika DDR SDRAM, ki pa bo tu 4 nanosekundni in bo deloval s frekvenco 500 MHz.

  • RADEON 9000LE (?) bo še ena kartica, ki bo opremljena s procesorjem RV250, ki bo tokrat deloval z malce nižjo frekvenco 250 MHz in 64 MB 5 nanosekundnega 400 MHz pomnilnika DDR SDRAM.

  • ...

0 komentarjev

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev

CyClone CD Revo CD-RW 32X/10X/40X

CNet -

Želite eksterno CD-RW enoto, ki se povrh vsega ponaša tudi s kul izgledom? CyClone CD Revo CD-RW odlikuje poleg tega še preprosta nastavitev, tako da je prenos od enega računala na drugega kar najmanj boleč. Podpira, tako kot vse Plextorjeve enote, buffer underrun zašščito Burn-Proof.

Dobro se obnese tudi pri zajemanju zvočnih podatkov na disk, saj naj bi posnel 27 minut dolgo pesem v 52 sekundah (to seveda brez kompresije, da se razumemo, samo CD v WAV). Za peko 400 MB velike datoteke na prepisljiv medij potrebuje 10 min in 17 sekund.

Seveda pečka deluje tudi na Mac računalnikih, seveda s potrebno programsko opremo.

Na computers.cnet.com si lahko preberete še:

3 komentarji

BSA: Microsoftovo orodje?

Vnunet - Še eno 'lahko branje', za lahko noč :). BSA (oz. policija. Hvala, perci [:)]) naj bi namreč na podlagi Microsoftovih in Adobeovih 'zahtev' pridobila sodni nalog za pregled računal švedskega MindArk-a, na katerih naj bi našli 600 nelicenčnih inštalacij programja.

Po besedah MindArkovcev pa naj bi bil v ozadju 'strah' redmondskega velikana (no, v Redmondu je sicer veliko velikih podjetij... :]) pred uspehom igre Project Entropia. Obisk spletne strani naj bi bil spričo narave igre, v kateri naj bi igralci stvari kupovali s pravimi zelenci, celo večji od onega na Slo-Techu, Yahoojo ter podobnih straneh. MindArkovci se seveda kanijo boriti nazaj, del pričakovanih mastnih odškodnin pa naj bi namenili kot skrite nagrade igralcem. Žvenket!

0 komentarjev